Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#2651 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

PM72 wrote:Niži sloj? :?:
Da nizi sloj, ljudi koji su na nizoj socijalnoj drustvenoj ljestvi, vecinom radnicka klasa ili ti proletarijat. Uglavnom jeftino napucat trbuh do bola da nemos disat, vazno da se "isplatilo", a kakva je kvaliteta hrane nepita.
PM72

#2652 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by PM72 »

512MB wrote:
Da nizi sloj, ljudi koji su na nizoj socijalnoj drustvenoj ljestvi, vecinom radnicka klasa ili ti proletarijat. Uglavnom jeftino napucat trbuh do bola da nemos disat, vazno da se "isplatilo", a kakva je kvaliteta hrane nepita.
Znači - taj sam.A ti si kao arijevac iliti viša klasa?Pišaš li kolonjsku?
Fudo387

#2653 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:Jebo majku kako meni to nase suho meso fali
Ima ovdje suhe krmetine, pačetine ima kod Harapa i govedine al nije to ko kod nas.
Ima bolje nego u Bosni, Bosnjo je zapalio pola st louisa jednom, pojebala se vatra u pusnici. :D
toska

#2654 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by toska »

jeza u ledja wrote:
Altair_SA wrote:
jeza u ledja wrote:A evo i usporedba Malmo-Sarajevo:

Indices Difference Info
Consumer Prices in Sarajevo are 44.21% lower than in Malmo
Consumer Prices Including Rent in Sarajevo are 49.25% lower than in Malmo
Rent Prices in Sarajevo are 64.18% lower than in Malmo
Restaurant Prices in Sarajevo are 63.54% lower than in Malmo
Groceries Prices in Sarajevo are 49.85% lower than in Malmo
Local Purchasing Power in Sarajevo is 58.61% lower than in Malmo

:-?
PS: Zadnja linija je kljucna.
Prosjecna plata po svedskoj statistici za Malme je preko 20000 kruna na ruke, znaci oko dvije milje eura
Koliko je prosjecna plata u Sarajevu?

Po onoj stranici pise da je prosjecna plata u Malmetu 21273 kruna, sto je blizu ovome sto si ti postavio, a u Sarajevu 872 marke, sto je blizu onome sto kazu zvanicne statistike ja mislim.

Sad kad se izracuna sve, cijene zivljenja i to, kazu da bi za isti standard zivljenja u Sarajevu, kao i u Malmeu, morao zaradjivati 2100 maraka. Znaci mnogo vise nego sto je procjenjeni prosjek trenutno.

Posto kupio poto prodo.

PS: Naravno, ovdje se ne uzima u obzir stopa nezaposlenosti.
Za prvu polovinu prošle godine: Najveća prosječna plata najveća je u KS – 1.059 KM, a najmanja u SBK – 715 KM”, rekao je konsultant za monitoring CCI-a Mersad Avdić.

na ovo treba dodati obaveznu naknadu za topli obrok i neobaveznu naknadu za prevoz,
kao što kažeš, problem je stopa nezaposlenost.
insomnia78

#2655 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

Fudo387 wrote:
Ima ovdje suhe krmetine, pačetine ima kod Harapa i govedine al nije to ko kod nas.
Ima bolje nego u Bosni, Bosnjo je zapalio pola st louisa jednom, pojebala se vatra u pusnici. :D
:lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2656 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mk ultra »

PM72 wrote:
Dakle o ukusima ne vrijedi raspravljati ali ako si klasični bošnjo onda ćeš radije u slast pojesti teleću koljenicu (1 kg) za 25 KM nego četiri prstaca za 50 KM...ja one šlaufe od lignji inače ne volim a ribu lovim ali ne jedem.

A prstaci zabranjeni...
ma kakva riba vani da jedem, to nema šanse :lol:

jednom u onaj libertas sjeo, nešto sam sitno naručio... ni na moru je ne mogu :skoljka:
supercali

#2657 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by supercali »

To su zvanicni podaci
A nezvanicni su da je plata manja ai nezaposlenost je manja
512MB

#2658 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

PM72 wrote:
512MB wrote:
Pa ja spadam u ovu drugu klasu, materijalno i intelektualno superiorniji sloj drustva, za kojeg pored mnostvo drugih stvari jeftino prezderavanje nekvalitetne hrane ne predstavlja neki posebni uzitak. Radje cu seb priustit jedan Kaiseki menu od 50€ nego 5 tanjura pohovane piletine i masne rize za 6€. Jebat ga nismo svi isti.
Last edited by 512MB on 26/02/2018 20:58, edited 1 time in total.
HAVANA

#2659 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by HAVANA »

supercali wrote:To su zvanicni podaci
Kako uopste doci do zvanicnog podatka u zemlji gdje pola ljudi radi na crno.Sa dosta vecim primanjima od famoznih i cesto spominjanih 500 km.Al hajd...
jeza u ledja

#2660 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by jeza u ledja »

Ove podatke sto ja postavljam su uracunali samo na osnovu toga sta je raja popunila na oToj stranici. Po njima je prosjecna plata u Sarajevu manja od ovih zvanicnih podataka za nekih cirka 190km.

Ne znam zasto, ja bih prije vjerovao sta raja pisu nego sta kazu zvanicni podaci. :-?

Ne da je sad razlika neka drasticna al eto.
HAVANA

#2661 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by HAVANA »

512MB wrote:
PM72 wrote:
512MB wrote: Da nizi sloj, ljudi koji su na nizoj socijalnoj drustvenoj ljestvi, vecinom radnicka klasa ili ti proletarijat. Uglavnom jeftino napucat trbuh do bola da nemos disat, vazno da se "isplatilo", a kakva je kvaliteta hrane nepita.
Pa ja spadam u ovu drugu klasu, materijalno i intelektualno superiorniji sloj drustva, za kojeg pored mnostvo drugih stvari jeftino prezderavanje nekvalitetne hrane ne predstavlja neki posebni uzitak. Radje cu seb priustit jedan Kaiseki menu od 50€ nego 5 tanjura pohovane piletine i masne rize. Jebat ga nismo svi isti.
To hadzo. :lol: Petobanku skrsi,ko joj jebe mater.
jeza u ledja

#2662 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by jeza u ledja »

HAVANA wrote:
Kako uopste doci do zvanicnog podatka u zemlji gdje pola ljudi radi na crno.Sa dosta vecim primanjima od famoznih i cesto spominjanih 500 km.Al hajd...
Da, upravo.
supercali

#2663 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by supercali »

HAVANA wrote:
Tu se slazem
Al vidi ovo zvanicni podaci za kanton sarajevo je taj da svi parlamentarci se vode ovdje i njihova primanja
Takodje sve sto je regularno to se vodi pod zvabicne podatke tako da dosta podignu cifru ovi parlamenti sjedista firmi i sl
Ako bi se uzimali i ostali podaci neka realna cifra bi bila oko 800 maraka
supercali

#2664 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by supercali »

jeza u ledja wrote:
Ove podatke sto ja postavljam su uracunali samo na osnovu toga sta je raja popunila na oToj stranici. Po njima je prosjecna plata u Sarajevu manja od ovih zvanicnih podataka za nekih cirka 190km.

Ne znam zasto, ja bih prije vjerovao sta raja pisu nego sta kazu zvanicni podaci. :-?

Ma ne mozemo nikad saznati pravi prosjek
Ok naravno da ces vise vjerovati sta raja pise al koji je uzorak tu
Evo nisam ja napisao svoju platu a moze biti 600 a moze biti i 2000
jeza u ledja

#2665 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by jeza u ledja »

512MB wrote: Pa ja spadam u ovu drugu klasu, materijalno i intelektualno superiorniji sloj drustva, za kojeg pored mnostvo drugih stvari jeftino prezderavanje nekvalitetne hrane ne predstavlja neki posebni uzitak. Radje cu seb priustit jedan Kaiseki menu od 50€ nego 5 tanjura pohovane piletine i masne rize za 6€. Jebat ga nismo svi isti.
Nismo svi isti. Neko se na temu javlja da bi prozborio koju, a neko da uzdigne sebe spustajuci druge.
jeza u ledja

#2666 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by jeza u ledja »

supercali wrote: Ma ne mozemo nikad saznati pravi prosjek
Uzorak za Sarajevo je od 123 ljudi, za zadnjih 18 mjeseci.
uglavnomja

#2667 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

Fudo387 wrote:
u sveCkoj, sve made in austria :D

Image

ima i suhovine, govdje, janjece ...

travnickog sira

ma svega

kod jednog albanca-kosovara samo nase stvari :P

ali se dosjetili i ostali, ukljucujuci sveCke hipermarkete na granici da uvoze sve ovo i jami pite i ajvare

i kiseline, krastavaca, paprika, u pavlaci vako nako ...

ps. ovi ostaci u kesama su za hagra :D
PM72

#2668 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by PM72 »

512MB wrote: Pa ja spadam u ovu drugu klasu, materijalno i intelektualno superiorniji sloj drustva, za kojeg pored mnostvo drugih stvari jeftino prezderavanje nekvalitetne hrane ne predstavlja neki posebni uzitak. Radje cu seb priustit jedan Kaiseki menu od 50€ nego 5 tanjura pohovane piletine i masne rize za 6€. Jebat ga nismo svi isti.
O ukusima ne vrijedi raspravljati,neko voli "Kaiseki meny" (nemam pojma šta je to ali ne mislim surfati) neko pogaču sa kajmakom ali imaš vrlo vrlo ružan stav,možda nespretno napisan ali vjeruj mi da bi radije sa nekim čobanom sa Peštera popio domaće kiselo mlijeko nego s tobom tabirio "Kaiseki meny".Osipam se od takvih nadobudnih tipova.
mirsek

#2669 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mirsek »

supercali wrote:
jeza u ledja wrote:

Ma ne mozemo nikad saznati pravi prosjek
Po eurostatu godisnja NETO plata za Svedsku je oko 35000 eura ili skoro 3000 eura mjesecno.
jeza u ledja

#2670 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by jeza u ledja »

mirsek wrote: Po eurostatu godisnja NETO plata za Svedsku je oko 35000 eura ili skoro 3000 eura mjesecno.
Gore je momak postavio neto platu za Malme iz nekog svedskog izvora - oko 2000 eura mjesecno.
I ona se slaze sa ovim sto sam ja nasao.
uglavnomja

#2671 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

bar 50 puta na temi je napisano da taj podatak nije tacan :-) ovo 35.000 kr neto :D

napisali ljudi koji zive u svedskoj, stavljali linkove, slike
Last edited by uglavnomja on 26/02/2018 21:11, edited 1 time in total.
supercali

#2672 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by supercali »

Ma to o prosjecnim platama i gore i dole i tamo i vamo je samo okvirno nesto
Ako pricamo konkretno meni ako imam 5000 maraka ovdje je bolje nego tebi sa 1500 eura gore ako cemo po primanjima
Ili obratno ti gore mozda neki menadzer i imas 10000 a ja radim za 500 a ni jedno ni drugo nije prosjek
mirsek

#2673 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mirsek »

uglavnomja wrote:bar 50 puta na temi je napisano da taj podatak nije tacan :-)

napisali ljudi koji zive u svedskoj, stavljali linkove, slike
Eurostat nije tacan ??? :shock:
Fudo387

#2674 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

Ja, i dedo ti je odrastao na tom Kaiseki qrcu...sta li je vec.
Ne znam kako su te budalastine uopste postale popularne, nagruha mu tanjir pun trave, rize i nakih crva, i evo ga, delikates. To da valja ne bi kinezi, japanci i ostali hu ha honjiji svi bili metar i zilet, vec bi narasli k’o normalan svijet.
Znaci, janjetina, kefir, bijeli luk i momcina brdo razbit’ sa njim, kavasaki, hafifan zgoljo kojeg jaci vjetar otpuse...jebote kavasaki.
HAVANA

#2675 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by HAVANA »

:lol:
Post Reply