Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
Duka Dizel

#2651 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Duka Dizel »

LBVIEW wrote:Jebo ti to, Bake je skontao kakvi vjetrovi pusu Europom , pa je, u duhu "europskih vrijednosti" :D , s rijeci presao na djela. Jest da je Mustafa "mala maca", u odnosu na one kod susjeda i komsija, samo navikli smo na dvostruke arsine kod dokazanih antifasista, antitorasa i gradjana svijeta, tako da ova vriska neproporcipnalna konkretnom aktu nikog ne treba cuditi. :mrgreen:
Ja opet pitam koja to škola ili ulica u Srbiji nosi ime po nekom četniku?
Gde to i u Evropi ima?

Rehabilitacija Draže Mihajlovića je potpuno drugo pitanje. Sud je na zahtev rodbine doneo presudu da Draža nije imao pošteno sudjenje, što je fakat, kao i u slučaju Mustafe Busuldžića i svih drugih koje su komunisti smakli nakon rata putem prekih sudova.
Znači, jednostavno presuda ne važi.

I tu praksu nam je Evropa nametnula zbog Madjara i Nemaca u Vojvodini koji su streljani posle rata, da bi njihovi potomci mogli tražiti nacionalizovanu imovinu nazad.

To zaista ne znači da po Draži Mihajloviću neka škola treba da nosi ime.
Mogu neki i spomenik da mu dižu u privatnoj režiji,mogu i da mu traže grob i organizuju hodočašća, ali da škola kao javna ustanova u kojoj se odgajaju pokoljenja, nosi ime po nekom ko je saradjivao sa okupatorom...no pasaran.
GeeTnT

#2652 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by GeeTnT »

Duka Dizel wrote:
LBVIEW wrote:Jebo ti to, Bake je skontao kakvi vjetrovi pusu Europom , pa je, u duhu "europskih vrijednosti" :D , s rijeci presao na djela. Jest da je Mustafa "mala maca", u odnosu na one kod susjeda i komsija, samo navikli smo na dvostruke arsine kod dokazanih antifasista, antitorasa i gradjana svijeta, tako da ova vriska neproporcipnalna konkretnom aktu nikog ne treba cuditi. :mrgreen:
Gde to i u Evropi ima?

Rehabilitacija Draže Mihajlovića je potpuno drugo pitanje. Sud je na zahtev rodbine doneo presudu da Draža nije imao pošteno sudjenje, što je fakat, kao i u slučaju Mustafe Busuldžića i svih drugih koje su komunisti smakli nakon rata putem prekih sudova.

I tu praksu nam je Evropa nametnula zbog Madjara i Nemaca u Vojvodini koji su streljani posle rata, da bi njihovi potomci mogli tražiti nacionalizovanu imovinu nazad.

Mogu neki i spomenik da mu dižu u privatnoj režiji,mogu i da mu traže grob i organizuju hodočašća, ali da škola kao javna ustanova u kojoj se odgajaju pokoljenja, nosi ime po nekom ko je saradjivao sa okupatorom...no pasaran.
Vazi li presuda Jurisicu?
Ovih dana cijeli svijet osudjuje tursko pravosudje i zakone koji dozvoljavaju da se uhapseni novinari drze tri sedmice u pritvoru, a Jurisica Srbija drzala tri godine. Sta to govori?
Srbija nema potrebe da rehabilituje cetnike...Srbija ih stanca.
LBVIEW

#2653 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by LBVIEW »

Duka Dizel wrote:
Gde to i u Evropi ima?

Slusaj gedzo, tu spiku o mozes pokusati prodati nekom ko vas ne poznaje.
Ono bi virilo preko ograde, a drzava mu rehabilitirala cetnicki pokret. :oops:
Last edited by LBVIEW on 27/08/2017 21:03, edited 1 time in total.
aratet

#2654 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by aratet »

salik79 wrote:
Kao sto rekoh, u taj vakat su partizani bili u savezu s partizanima, cetnici s ustasama, a Ivo Andric sjedio u prvom safu s Hitlerom.

Pa, pop Momcilo Djujic, "legenda sa Dinare", je u taj vakat jos nosao petokraku na subari...
Jel Ivo Andric bio zaposlenik neke fasisticke ili nacisticke drzave, kao ustasa o kojoj je tema otvorena?
salik79

#2655 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

aratet wrote:
salik79 wrote:
Kao sto rekoh, u taj vakat su partizani bili u savezu s partizanima, cetnici s ustasama, a Ivo Andric sjedio u prvom safu s Hitlerom.

Pa, pop Momcilo Djujic, "legenda sa Dinare", je u taj vakat jos nosao petokraku na subari...
Jel Ivo Andric bio zaposlenik neke fasisticke ili nacisticke drzave, kao ustasa o kojoj je tema otvorena?
Rijec je bila o rahmetli reisu Spahi, o on je bio uposlenik Islamske zajednice.

Ovaj nije bio puki uposlenik, ovaj je bio civija ;-)

Image

Provjer' dera ima li barem kakva Mossadova akademija, ja l' dom s njegovim imenom u voljenom ti Izraelu!? 8-)
Duka Dizel

#2656 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Duka Dizel »

GeeTnT wrote:
Duka Dizel wrote:
Gde to i u Evropi ima?

Vazi li presuda Jurisicu?
Ovih dana cijeli svijet osudjuje tursko pravosudje i zakone koji dozvoljavaju da se uhapseni novinari drze tri sedmice u pritvoru, a Jurisica Srbija drzala tri godine. Sta to govori?
Srbija nema potrebe da rehabilituje cetnike...Srbija ih stanca.
Jel sud u Srbiji oslobodio Jurišića?
Jeste.
Kakve sad Jurišić sa temom veze ima?

Mislim, koliko su Šešelja držali u Hagu, a eto on ispade nevin?
GeeTnT

#2657 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by GeeTnT »

Bar se slazemo da je Hag sranje, a tuzioci stoka jer ako je Seselj nevin onda definitivno Srbija ima razlog da bude ponosna.
Naslovnica

#2658 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Naslovnica »

Očito je da se bošnjački puk lagano, iz godine u godinu, pokušava radikalizovati i otići u neku vrstu islamističke desnice, i u tome se nije neuspješno.
Ne prima se radikalizam kao negdje drugo, ali sa sve većom apatiijom i siromaštvom, veće su šanse da uzme još više maha.
Ko to radi i zašto, ne bih ulazio u analizu.
Mišljenja sam da radikalizacija Bošnjaka i, prevashodno, bošnjačke omladine, nije pravi put za Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2659 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Chmoljo »

To bar nije tesko pogoditi.

To rade oni koji se boje pokazati porijeklo svoje silne imovine. Ne vjerujem da rade to iz ideala, jer su to beskicmenjaci i rezimski ljudi. Da je Stari ziv, prvi bi mu dupe ljubili. To su ljudi koji zele svoj narod drzati u mraku. Jer ako neko upali svjetlo, vidjece koliki ih hostapleri vode, koliko su suplji, i da im nemaju nista ponuditi osim mekinja i laznog nacionalnog ponosa.

Nacionalistickog, preciznije.

Da postoji neka vizija, ne bi se niko zajebavo sa anonimusima koje je historija pregazila.
BHCluster

#2660 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by BHCluster »

Naslovnica wrote:Očito je da se bošnjački puk lagano, iz godine u godinu, pokušava radikalizovati i otići u neku vrstu islamističke desnice, i u tome se nije neuspješno.
Ne prima se radikalizam kao negdje drugo, ali sa sve većom apatiijom i siromaštvom, veće su šanse da uzme još više maha.
Mišljenja sam da radikalizacija Bošnjaka i, prevashodno, bošnjačke omladine, nije pravi put za Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu.
Sad dodas "autostradu pakla" i tu si nedje.
Naslovnica

#2661 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Naslovnica »

BHCluster wrote:
Naslovnica wrote:Očito je da se bošnjački puk lagano, iz godine u godinu, pokušava radikalizovati i otići u neku vrstu islamističke desnice, i u tome se nije neuspješno.
To dodaj ti ako želiš i ako misliš da treba, ja niti sam to mislio niti sam napisao.
A ako ima šta da sam slagao, ti me demantuj.
BHCluster

#2662 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by BHCluster »

Naslovnica wrote:
BHCluster wrote:
To dodaj ti ako želiš i ako misliš da treba, ja niti sam to mislio niti sam napisao.
A ako ima šta da sam slagao, ti me demantuj.
NeJmam ja tu sta ti sam sebe demantujes.
insomnia78

#2664 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by insomnia78 »

A nestanak molicu lijepo? Mora i nestanak
Naslovnica

#2665 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Naslovnica »

Nestanak je u tijeku, tj. odlazak.
BHCluster

#2666 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by BHCluster »

Potvrda vec napisanog. :lol:
GeeTnT

#2667 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by GeeTnT »

Ovdje kome ne porastu zubi, E, kukala mu mati. Ovdje nikad nece copor naci, Ko ne nauci urlati.

Samo...postavlja se pitanje, kako moze nevinasce razotkrit odrastanje puka u krvoloka...osim, ako nije nevinasce i prepoznaje sebe u mladim danima...
Chmoljo wrote:To bar nije tesko pogoditi.

To rade oni koji se boje pokazati porijeklo svoje silne imovine. Ne vjerujem da rade to iz ideala, jer su to beskicmenjaci i rezimski ljudi. Da je Stari ziv, prvi bi mu dupe ljubili. To su ljudi koji zele svoj narod drzati u mraku. Jer ako neko upali svjetlo, vidjece koliki ih hostapleri vode, koliko su suplji, i da im nemaju nista ponuditi osim mekinja i laznog nacionalnog ponosa.

Da postoji neka vizija, ne bi se niko zajebavo sa anonimusima koje je historija pregazila.
Da je Stari ziv prvo bi pogasio medije i svaku mogucnost objavljivanja ovih bljuvotina koje beskicmenjaci pisu, a rezimske i ratnohusacke novinare poslao na "sluzbeni put"..Vjerovatno bi se obracunao i sa bacacima rubikona sa ramena i tu disciplinu zauvijek zabranio. Elem, posto od toga nema nista ..."pljuniii i zapjevaj moja dzamahirijo...."jer kako stoje stvari, zahvaljujuci ovim odronima, Kurcu, Kitarovicki i picqoustom Bosnjaci su sve blizi toplom prsluku sa detonatorima...
insomnia78

#2668 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by insomnia78 »

Hajmo jednom konacno nauciti znacenje dzamahirije jebo ga dzamahirija
Naslovnica

#2669 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Naslovnica »

BHCluster wrote:Potvrda vec napisanog. :lol:
Da si napisao nešto suvislo u vidu makar jedne složene rečenice možda bih i ulazio u nekakav dijalog sa tobom.
Ovako, žali bože tastature.
cyprus

#2670 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by cyprus »

insomnia78 wrote:Hajmo jednom konacno nauciti znacenje dzamahirije jebo ga dzamahirija
http://www.prometej.ba/clanak/copy-past ... irije-3287
Termin “džamahirija” kao termin za novu klerikaliziranu Hrvatsku skovao je, ako me sjećanje pamti, Zoran Milanović negdje potkraj svog mandata. Od tada do danas termin se “džamahirija” koristio s vremena na vrijeme u liberalnim i lijevim krugovima, obično onda kad bi se (a to je bilo često) probudile katoličke inicijative kojima je cilj bilo interveniranje u prostor obitelji, zdravstva i školstva. Taj termin, za početak, nije baš najsretnije izabran. “Džamahirija” - naime - nije, niti je ikad bila vjerska država. Taj termin koristio je u Libiji pukovnik Moamar al-Gadafi za svoju verziju socijalizma pomiješanog s primjesama arapskog nacionalizma i Kardeljeva samoupravljanja - pri čemu u Gadafijevoj ideologiji vjera jest igrala stanovito, no nipošto središnje mjesto, a po stupnju klerikaliziranosti današnja je Hrvatska već sada više “džamahirija” od izvorišne libijske jamahiriye. Ako između katoličko-klerikalne ideologije Kaczynskog, Planinića i Željke Markić te libijskog socijalizma i postoji kakva sličnost, ona se uglavnom svodi na poimanje uloge žene, koja se u obje ideologije poima ponajviše kao rodilja i biološki supstrat nacije. Stoga je metafora “džamahirije” - ukratko - pogrešno odabrana, i pošpricana s ponešto primjesa protuislamskog kulturalnog rasizma.

No - kao što “tajkun” u nas ne znači isto što je značilo u Americi 80-ih, tako se i “džamahirija” u Hrvatskoj uvriježila kao dopadljiva naljepnica za opću klerikalizaciju društva koja je čvrsto postavljena ranih 90-ih, da bi u posljednje četiri godine dobila novi zamašnjak.
Naslovnica

#2671 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Naslovnica »

GeeTnT wrote:
Ovdje kome ne porastu zubi, E, kukala mu mati. Ovdje nikad nece copor naci, Ko ne nauci urlati.

Samo...postavlja se pitanje, kako moze nevinasce razotkrit odrastanje puka u krvoloka...osim, ako nije nevinasce i prepoznaje sebe u mladim danima...
Chmoljo wrote:To bar nije tesko pogoditi.

Da je Stari ziv prvo bi pogasio medije i svaku mogucnost objavljivanja ovih bljuvotina koje beskicmenjaci pisu, a rezimske i ratnohusacke novinare poslao na "sluzbeni put"..Vjerovatno bi se obracunao i sa bacacima rubikona sa ramena i tu disciplinu zauvijek zabranio. Elem, posto od toga nema nista ..."pljuniii i zapjevaj moja dzamahirijo...."jer kako stoje stvari, zahvaljujuci ovim odronima, Kurcu, Kitarovicki i picqoustom Bosnjaci su sve blizi toplom prsluku sa detonatorima...
Pusti se šuplje i etiketiranja.
Nevinašce nije blećak bez mozga, i nije od jučer.
Samo poredim stanje bošnjačkog puka i liniju kojom se kreće od 1992 pa do danas.
Bude tu uspona i padova, ali je konstanta porast radikalizma i ekstremizma.
Možda je to danas vidljivije i očiglednije nego prije 10-15 godina, ponajviše zbog društvenih mreža, svakakav šljam na svim stranama dobije glas koji se čuje.
Prateći FB profile Zahiragića, brata mu i kompanije, to su stotine ljudi iza njih, komentari puni mržnje, šovinizma i ekstremizma.
Da se razumijemo, svi znamo kakve su komšije s lijeva i s desna, ali za mene, nebošnjaka u Sarajevu, ovo su novi momenti. U Sarajevu se nikada nisam osjećao loše, to je moj grad i to su moji ljudi.
Ali ovi profili su puni meni nepoznatih ljudi, to nisu one sarajlije koje znam od poslije rata (namjerno ne spominjem onaj period prije, te komšije smo apsolvirali), to su profili ljudi punih mržnje prema drugima i drugačijima, puno mržnje prema neistomišljenicima.
Nadam se da me sada malo bolje razumijete o čemu pričam i mislim.
Nikakve loše namjere ba.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2672 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Chmoljo »

GeeTnT wrote:Da je Stari ziv prvo bi pogasio medije i svaku mogucnost objavljivanja ovih bljuvotina koje beskicmenjaci pisu, a rezimske i ratnohusacke novinare poslao na "sluzbeni put"..Vjerovatno bi se obracunao i sa bacacima rubikona sa ramena i tu disciplinu zauvijek zabranio. Elem, posto od toga nema nista ..."pljuniii i zapjevaj moja dzamahirijo...."jer kako stoje stvari, zahvaljujuci ovim odronima, Kurcu, Kitarovicki i picqoustom Bosnjaci su sve blizi toplom prsluku sa detonatorima...
pusti se dramatizacije. Tarikova priča nije ISILovska. Tarikova je Načertanijska.

Kolindino, Falusovo i laprdanje ostalih su mrtvi populizam, koji bi se, da ima pameti, umjesto što se pojedinci ponašaju kao uvrijeđene mlade, mogao kapitalizirati. u vidu, štajaznam, bržeg pristupa NATO-u. ili ako je već nekome do verbalnih akrobacija, bilo bi jednostavno Kolindi skrenuti pažnju da je pohvalno njeno opredjeljenje za sigurniju BiH, budući da je u nekim proteklim vremenima njena država dala značajan doprinos u formiranju mudžahedinskih jedinica.

al daj ti nama još kojeg Busuladžića. čisto i lijepo moje Sarajevo. puno cvijeća.
Gojeni H

#2673 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Gojeni H »

Mislim da bi put do islamskog radikalizma bio veooooma dug u nasem slucaju.
Medjutim, s obzirom da je plebs prilicno istreniran da suti i trpi, a da drustveno-politicka elita nema ne jasnu, vec nikakvu viziju o tome kakvo bi mi drustvo trebali biti, stvaranje paralelnih drustava jeste realna mogucnost.

Mi vec imamo Maocu, ono selo kod Srebrenika, i razna druga sela gdje nasi sugradjani zive totalno drugacije zivote i po totalno drugacijim pravilima.
To moze da bude opasno jer se odrodjavamo jedni od drugih.
Historijski smo uvijek bili manje-vise u istom kotlu. Sada se to mijenja.
asurbanipal

#2674 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by asurbanipal »

cyprus wrote:
salik79 wrote:
cyprus wrote:Mi imamo Busuladžića (ulica + škola), Sulejmana Pačariza, vašeg (mostarskog) četnika Muju Pašića... Fehima Spahu, Aliju Nametka i slične eto nećemo računat... Jesi li siguran da je Mostar > Sarajevo? :mrgreen: Doduše, Jure je krupnija riba :oops:
U cemu je problem s Fehimom Spahom?
Ni u čemu, rekoh da ga nećemo računat... Nije hudnjak znao sa čim se suočio...

Na dan 12. maja, Sarajevski Novi list opisuje "veličanstvenu manifestaciju" i govore u kojima učestvuje reisul-ulema Fehim Spaho:
"Nedelja, 11. svibnja u Sarajevu, bila je u znaku svečanih zahvalnica Svemogućem na oslobođenju Hrvatskoga naroda i oduševljenih manifestacija Hrvata, muslimana katolika Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, Poglavniku Dr. Anti Paveliću i velikom našem prijatelju, Vođi njemačkoga Reicha g. Adolfu Hitleru. Govori, a osobito govor Njegove Preuzvišenosti Reisu-Ul-Uleme g. Fehima Spahe, znače izraz najiskrenije radosti što je uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska i najtoplije ljubavi za Državu Hrvatsku i Poglavnika."

:mrgreen:
Istoga dana, reis Spaho je u Gazi-Husrev begovoj džamiji održao sljedeći govor:

"Svemogući Allah dž.š. koji vlada svijetom, izlio je na nas svoju veliku milost... Rodila se Nezavisna Država Hrvatska i otpočela svoj život... Zato smo se sastali danas u ovoj velebnoj džamiji, koja preko četiri stotine godina geda u događaje iz povijesti naše,d a u njoj zahvalimo Svemogućem na ostvarenju Nezavisne Države Hrvatske i da ga u najvećoj skrušenosti zamolimo da je do vijeka čuva. Osim toga želimo da Mu uputimo molbu da Poglavniku Dr. Anti Paveliću dade snage i života, da organizaciju države u potpunosti izvede i da joj dade oblik i sadržaj, koji će učiniti zadovoljnim njezine državljane. Prije nego što u tom smislu proučimo dovu, pozivam Vas da uzviknemo:

Živjela Nezavisna Država Hrvatska!
Živio Poglavnik Dr. Ante Pavelić"

Malo ga "zanijelo"

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2675 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Truba »

Image

čitam ovo ovih dana... iskreno na preskok
koga više boli đon sve je rečeno
međutim dosta drugova bošnjaka je bilo u toj pukovniji...
sudeći prema ovom forumu svi su bili u partizanima :D
Locked