Gojeni H wrote:Sara03 wrote:Gojeni H wrote:
Mozda je logicno tebi.
Ja licno poznajem nase ljude koji imaju kuce u Emiratima. Ne postoje ogranicenja u free-hold podrucjima. Za nas ne postoje ogranicenja ni u lease-hold podrucjima ali je vlasnistvo na "99 godina".
Pa nije samo meni, takav je koncept po međunarodnom pravu. Ne može Španac u Francuskoj imati veća prava od Francuza u Španiji. Svrha je izjednačavanje statusa stranih državljana u bilateralnom odnosu između dvije zemlje. Dakle, ako tvrdiš da postoji reciprocitet između naše države i Emirata, nema nikakve logike da isti ovdje neprestano otvaraju fiktivne firme, koje bi posredovale u kupoprodaji nekretnine. Ne znam koje fizičko lice bi propustilo sticanje prava vlasništva 1/1, sa upisom u zemljišnu knjigu, i ostalim pogodnostima. Šta čekaju?
*** The reciprocity principle states that foreigners are only allowed to invest in freehold property when locals are allowed to do the same in the foreigner's country of origin. For example, the reciprocity principle states that only citizens from countries where Croatians are allowed to purchase freehold property are allowed the same in Croatia.
Leasehold (
lease na engleskom znači zakup, najam; leasing - uzeti pod zakup, iznajmiti) nije pravo vlasništva, već u ovom slučaju dugoročni zakup.
Ja uopste nisam govorio o reciprotitetu, jer ne znam nista o tome. Ono sto jesam govorio je da mene kao BH drzavljanina obasipaju ponudama za kupovinu vila i stanova u Emiratima.
Ono sto takodje jesam govorio je da licno poznajem ljude koji su takodje BH drzavljani, a vlasnici kuca u Emiratima.
Nista ni manje ni vise od toga.
Reciprocitet između BiH i Emirata se mjeri po federalnom UAE zakonu po kojem stranci ne mogu imati vlasništvo nad zemljom i nekretninama. Ali radi federalnog uređenja svaki od emirata je slobodan da uredi "investment areas" i "free trade" zone u kojima stranci, uključujući državljane BiH, mogu stjecati puno vlasništvo, ili kupovati nekretnine po lease-hold sistemu na 99 ili manje godina.
Tako da je nepostojanje reciprociteta između BiH i Emirata formalno tačan, a u dijelu koji se odnosi na Dubai, i nešto manje Abu Dhabi i Ras-Al-Khaimah suštinski netačan, jer ne ovisi o reciprocitetu. Državljani BiH, kao i mnogi drugi, su već kupovali i sticali vlasništvo u Dubai i manjoj mjeri u Abu Dhabi-u bez problema, osim standardnih emiratskih administrativnih zavrzlama.
O "arapskoj okupaciji BiH" i "planovima o naseljavaju" mogu samo reći

BiH je još samo jedna zemlja u kojoj je donja srednja i srednja klasa zaljevskih arapa nanjušila jeftine nekretnine i uživanje za malo novca za njihove standarde. Da li ih neko u BiH voli ili mrzi ne zanima ih. Nekada su kupovali nekretnine u Libanonu, gdje su zaljevski arapi manje dobrodošli nego u BiH, i još par zemalja. Kupovina nekretnina u BiH je na izmaku, možda još 2-3 godine maksimum, nove i bolje destinacije su već tu, Batumi u Gruziji, Baku u Azerbejdžanu, i obala u Turskoj (pošto je sticanje nekretnina za strance u Turskoj dozvoljeno unazad 4 godine), mjestima koji radi bolje infrastrukture imaju puno više sadržaja za ponuditi zaljevskim arapima nego BiH, i za manje novca.
Viša klasa zaljevskih Arapa svakako ne ide na ove gornje destinacije, oni su u Švicarskoj, Londonu, i Marbeli.
Eto nemojte se brinuti, neće vam djeca biti arapske sluge, niti će vam se nametati strani običaji. Ponosna BiH tradicija "tolerancije u kokuzluku" i "vidi papaka" je očuvana. I srpsko-hrvatski plan o podjeli BiH uz pomoć Arapa je takođe tragično propao, ni arapi im nisu mogli pomoći