Gojeni H wrote:Ne razumijem oko cega se vi raspravljate.
Njemacka kao najveca ekonomija u Evropi ima svoju duznost prema svojim gradjanima i prema privredi, a to je da bude par decenija ispred drugih i da nastoji da rijesi nadolazeci problem manjka radne snage.
Pokazuje se da je sasvim nebitno to sto barem polovina ovih ljudi dolaze iz Pakistana, Afganistana, Bangladesa, Nepala i Irana.
STavise cak bolje, ne mora se nista raditi po pitanju posljedica zivota u ratnim uvjetima.
Kome je do sada bilo nejasno na koji nacin funkcionise EU, barem bi sada trebalo biti manje zamagljeno.
Dok je dobro, ili dok je prijetnja van Unije, svi su k'o jedan. Medjutim, kada se pocnu sukobljavati individualni interesi clanica, sto postaje sve cesce, onda je svako sebi.
Amerikanci naravno, sve poslovicno gledaju sa strane i smjeskaju se ... oni imaju Meksikance.
Ono što meni, donedavno, nije bilo jasno jeste zašto Njemačka ne pokušava riješiti problem starenja stanovništva na drugi način, naime, na način koji neće zahtijevati "uvoz" radne snage? Nije li ironično kako, čak i u ovoj državi sve više, je generalno pravilo kako treba kupovati domaće, podržavati domaću privredu i td. (naravno, isključujući ono što se u državi ni ne proizvodi), a kada je u pitanju demografski problem (starenje stanovništva, nezaposlenost, nekvalificiranost i dr.) to se rješava - uvozom iz drugih država.
Zašto?
Teško mi je povjerovati da Njemačka, tj. njena vlast, ne bi mogli reformisati svoju državu, ekonomiju, demografsku politiku i dr., bar u mjeri da nema potrebe za značajnim uvozom radne snage, kao što su ove migracije stotina hiljada u nekoliko mjeseci.
Mislim, to bi bilo isto kao kad bi sada BiH, na primjer, umjesto da rješava problem odljeva stanovništva odavde pokušava taj problem "riješiti" uvozom radnika iz Nigera ili šta ja znam odakle. Zar to nije apsurd i indikacija krajnje nemarne, da ne kažem izdajničke politike? Negdje sam pročitao da je jedan od bitnih problema smanjenja nataliteta visoka cijena kupovine vlastitog stana ili kuće, kao i štošta još što ima veze sa generalnim liberalnim trendovima u svijetu, a pogotovo u Evropi, koja obeshrabruje mnoge da se upuste u formiranje porodice. Nekada je to (formiranje porodice) bilo skoro pa podrazumijevana stvar za većinu, a sada se mnogi okreću karijeri, ili jednostavno nemaju novaca za to, ili ne žele sebi uskratiti neke stvari, da je došlo do značajnog smanjenja nataliteta.
Dakle, umjesto rješavanja problema (smanjnje nataliteta), pokušava se sa uvozom radne snage. Pogotovo je ironično, shodno rečenom, kako od "integracije", u mnogim (neću reći u većini) slučajevima nema ništa, a posljedice toga se već sada mogu vidjeti - koga zanima, neka progugla "uk sharia patrols". Masa tih ljudi nije integrisana, ne želi biti integrisana (ali žele da primaju beneficije) i nikada neće biti.
Pitanje je samo dokle sve ovo može ići.
///
A onda, tu je i pitanje "izbjeglica". Jasno, svako želi sebi najbolje, ali ne mogu se oteti dojmu da masa ovih izbjeglica pokazuje krajnju drskost i nezahvalnost do sada pokazanim. Ne znam, možda imaju zakonsko pravo da idu u Njemačku onog momenta kada uđu u bilo koju EU državu...
Ovi zakoni o azilu, imigraciji i dr. će se, vjerujem, ubrzo početi drastično mijenjati.