Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#2651 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
detroit-mercy wrote:
Dozer wrote:Pa, spreca, ti si jak k'o crna zemlja onda :D
Nije jak ko zemlja nego ti prica kako je bilo onima kojima babo nije bio director koji su jos imali tu srecu da su rodjeni na selu :mrgreen: .
Pitaj Sprecu koliko je djece iz njegovog sela vidjelo mora ili skijanja u drzavi gdje su svi isli na more 20 dana i 10 dana na skijanje :mrgreen: .
samo na karti :lol: :lol: :lol: i to ako su imali kartu juge...mnogima roditelji nisu mogli kupiti tu jebenu kartu....nego se prenosila sa koljena na koljena sva izlijepljena i sikkrpana :lol: :lol: :lol:
@Dozer vec u 7 godin a i ranije do ili posle skole sam morao cuvati krave sa knjigom u rukama.....nisam imao sto i stolicu da ucim...nego sjedi brale na pod i bubaj nauku :lol: ali eto ipak sam uspio nesto u u zivotu ostvariti....zato kazem nemoj te pretjerivati u tim hvalama ,mada kazem ima se i sta hvaliti u onoj drzavi ali budimo realni...meni licno fali ona sloboda da si mogao u bilo koje doba dana ili noci svugdje snjhati :oops: :lol: a da te niko nedira.....to mi fali
Ono sto i ja podvlacim, Juga je bila drzava, mi danas nismo ni d od drzave ali su razlicite i okolnosti. Ali kada mi krenu sa pricama kako su svi zivjeli samo tako, onda se stvarno pitam jesmo li mi zivjeli u istoj drzavi ili ne.
spreca

#2652 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: Ne znam, ne zivim na selu, Spreca ti moze reci iz prve ruke. Znam da je sprecansko polje dosta zivo, po izgradjenim objektima ne cini mi se da im lose ide :mrgreen: .
Ma sta da ti kazem....Sprecansko polje je bilo u privatnom vlasnistvu ali je oduzeto od seljaka na silu....sve je to tada pmalo licilo na seljacku bunu....narod je sa vilama,motikama i sjekrama stajao na svojo njivi kad su dosli bageri da ruse ograde da bih se napravilo Sprecansko polje koje za vrijeme juge nikada nije poslovalo pozitivno sto je na neki nacin bio ogromni teret kalesijskoj i zivinickoj opstini vise kalesijskoj.....svi ti problemi su ostali do danas ....mada je prodajom farme spreca milkosu se pocelo malo nesto popravljati......tad su neki ljudi ostajali bez i jednog mtra zemlje a po nekiloko djeca imali .....zivi od cega hoces
spreca

#2653 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: Ono sto i ja podvlacim, Juga je bila drzava, mi danas nismo ni d od drzave ali su razlicite i okolnosti. Ali kada mi krenu sa pricama kako su svi zivjeli samo tako, onda se stvarno pitam jesmo li mi zivjeli u istoj drzavi ili ne.
o tome i ja govorim.....mada je i u onoj drzavi bilo dosta dobrih stvari,ali nikako uredjenje koje treba zaliti
Ali Kemal

#2654 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

detroit-mercy wrote:A ti pamtis sve, pa nekako od tih godina je i poceo raspad, sve je samo kulminiralo u 90tim. Ili mislis da je sve pocelo 90te :mrgreen: .
A sta da ti kazem, sve je pocelo jos 1918, ali je nekako to sljakalo do 1941, kada je po prvi put unistena zajednicka drzava juznih slovena i ostalih.
Jugoslavija 2 je dozivjela jednu transformaciju u federaciju koja je trebala da rijesi nacionalno pitanje i narodi su ipak zivjeli civilizovano, sto je u krajnjem slucaju i tema ovog topika, i pored izrazenih razlika i razlicitih zelja naroda, postojao je neki sistem vrijednosti gdje su ljudi postovali jedni druge.
Stupanjem na vlast nacionalnih stranaka devedesetih taj atribut civilizovani je uklonjen, i to je bio prvi direktna promjena koju je vlast uspostavila.
Sjecam se ponovo :D rasprava u parlamentu, pranja noga u lavaboima od pojedinih poslanika, guslanja i ostalog papanluka sa cime civilizacija nema nista.
Sta je mogla ta polupismena bagra nacionalista sa kojim intelektualna elita nije htjela imati nista u to vrijeme, nego da unisti i pokrade sve do cega se dokopala i tako ce bez sumnje otici na smetljiste istorije.
piupiu

#2655 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

spreca wrote: o tome i ja govorim.....mada je i u onoj drzavi bilo dosta dobrih stvari,ali nikako uredjenje koje treba zaliti
Za sistemom se nema šta žaliti, on je imao svoju istorijsku svrhu; došao, prošao, hvala mu na onome što je napravio. A, dozvoliti ovom nesistemu, ovoj smijuriji od neofeudalnih prćija, da pljuje po onom sistemu - e, to je stvarno za ... :-)
spreca

#2656 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

piupiu wrote:
spreca wrote: o tome i ja govorim.....mada je i u onoj drzavi bilo dosta dobrih stvari,ali nikako uredjenje koje treba zaliti
Za sistemom se nema šta žaliti, on je imao svoju istorijsku svrhu; došao, prošao, hvala mu na onome što je napravio.
:thumbup: jesmol se to dogovorili :oops: :lol: ....ali nisam ja ko respo :lol:......ma ovaj sistem nepljuje...oni su i zato nesposobni
piupiu

#2657 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

spreca wrote:
piupiu wrote:
Za sistemom se nema šta žaliti, on je imao svoju istorijsku svrhu; došao, prošao, hvala mu na onome što je napravio.
:thumbup: jesmol se to dogovorili :oops: :lol: ....ali nisam ja ko respo :lol:
Nismo. Dodala sam još jednu kontroverznu rečenicu. :D
spreca

#2658 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

piupiu wrote:
ija sam :mrgreen:
piupiu

#2659 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

spreca wrote:
piupiu wrote:
Eh, dobro je, to je to. :lol:

To je moj stav od početka - bilo prošlo, ali ja poštujem. :wink:
spreca

#2660 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

piupiu wrote:
spreca wrote:
piupiu wrote:
Eh, dobro je, to je to. :lol:

To je moj stav od početka - bilo prošlo, ali ja poštujem. :wink:
:thumbup: ne mrzim,ne hvalim samo kazem kako je bilo a ostali nek razmisljaju......samo ne treba biti fanat nicega...tek tada se moze realno sagledati situacija
detroit-mercy

#2661 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Ali Kemal wrote:
detroit-mercy wrote:A ti pamtis sve, pa nekako od tih godina je i poceo raspad, sve je samo kulminiralo u 90tim. Ili mislis da je sve pocelo 90te :mrgreen: .
A sta da ti kazem, sve je pocelo jos 1918, ali je nekako to sljakalo do 1941, kada je po prvi put unistena zajednicka drzava juznih slovena i ostalih.
Jugoslavija 2 je dozivjela jednu transformaciju u federaciju koja je trebala da rijesi nacionalno pitanje i narodi su ipak zivjeli civilizovano, sto je u krajnjem slucaju i tema ovog topika, i pored izrazenih razlika i razlicitih zelja naroda, postojao je neki sistem vrijednosti gdje su ljudi postovali jedni druge.
Stupanjem na vlast nacionalnih stranaka devedesetih taj atribut civilizovani je uklonjen, i to je bio prvi direktna promjena koju je vlast uspostavila.Sjecam se ponovo :D rasprava u parlamentu, pranja noga u lavaboima od pojedinih poslanika, guslanja i ostalog papanluka sa cime civilizacija nema nista.
Sta je mogla ta polupismena bagra nacionalista sa kojim intelektualna elita nije htjela imati nista u to vrijeme, nego da unisti i pokrade sve do cega se dokopala i tako ce bez sumnje otici na smetljiste istorije.
Izvini, ali prethodnica svemu je bilo raspad SKJ, kada su republicka rukovodstva pocela da se razmimoilaze :mrgreen:, napustaju sjednice i sl. Pranje nogu je doslo kasnije, prvo su se drugovi popickali, precesto ispustas neke vazne istorijske dogadjaje ne znam zbog cega.
supercali

#2662 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Sustina teme je da je vecina ukupno gledajuci na sve aspekte bolje zivjela u jugoslaviji nego u danasnjoj bih
Ako cemo secirati pojedinacno imat cemo primjera gdje danasnji pripadnik srednje klase zivi bolje nego sto je zivio neki general u jugi
Primjer uzmi bilo kojeg budzetliju koji ima sefovsku poziciju te malo maldivi te malo pariz malo london skijanje u austriji itd
Gojeni H

#2663 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Lajavikrelac wrote:
Gojeni H wrote:
Dozer wrote:Poput Bosnjaka Sandzaka ili Bosnjaka Crne Gore, itd.
Cudi me samo da se i muslimani u Saudiji jos uvijek ovdje nisu prozvali Bosnjacima...
Ali kad naidjes na Saudijca ili Palestinca koji se preziva Al-Bosni?
E, drug moj ... nekada je ratnicki narod svoju i tudju krv prosipao diljem Carstva, a onda su ih kmetovi pokusali ubijediti da su strani i bezmud element.
Drug moj u sred Turske imaš mjesto koje se zove Srp Gazi. Ako si toliki poznavalac istorije reci šta to znači i što je dobilo takav naziv pa se javi.
Ne hvalim se da sam veliki poznavalac historije. A Srp Gazi ne znam sta znaci ni kako je dobilo ime. Reci?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2664 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Ne znam šta da Spreči kažem na njegovo izlaganje, ali znam da potkozarski kraj naročito Knežopolje nikada nije bolje živio nego za vrijeme SFRJ, konkretno mislim na seosko stanovništvo. Zadrugarsvo je bilo razvijeno, kao i otkup, OOUR HPK je otkupljivao kukuruz kao i još neke firme npr Levita. Moja rodbina je živjela na selu, imali su i traktor i priključke, obrađivali su zemlju i držali telad, telad su italijani i naši otkupljivali do zadnjeg papka i uredno plaćali, svake godine.....sad niko ništa ne drži osim za svoje potrebe sitno stoke i nešto malo se obrađuje jer nema nikakvog otkupa i zadruga, a sve je više ugaslih domaćinstava jer se mlađi sele u grad. Od kraja rata sela su mahom opustila....Tako da ne stoji da je svuda selo bilo jadno i bijedno, neka su sasvim dobro živjela od svoga rada, a sad se gase.
supercali

#2665 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

piupiu wrote:
Normalno da nisi kad si jos uvijek sa mnom u pregovorima
Jest da su zaledili odnosi pa tako i pregovori al nastavit cemo
detroit-mercy

#2666 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
Za sistemom se nema šta žaliti, on je imao svoju istorijsku svrhu; došao, prošao, hvala mu na onome što je napravio. A, dozvoliti ovom nesistemu, ovoj smijuriji od neofeudalnih prćija, da pljuje po onom sistemu - e, to je stvarno za ... :-)
Korektno boldano, ono sto meni smeta sto se cio raspad drzave posmatra sa neke idealisticke strane. Eto da je Tito pobio dovoljno, Juga se ne bi raspala :-) . Eto, dosle nacionalne stranke, Juga se raspala. A vamo drugovi se prvi raskantali medjusobno.
Pa na kraju ko da smo mi u BiH krivi za bilo sta, moglo je biti jos sto i jedan Alija, nas u tim desavanjima nije niko nista pitao, jednostavno bili smo statisti. I sad me dodje i postavi youtube snimak eto Slovenci i sad zale za Jugom. Kurac zale, prvi su izletili iz nje mi ga najebali i sad oni ko zale a narodi u Bosni treba da snose krivicu za smrt drzave, cemu su najmanje doprinijeli.
piupiu

#2667 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

supercali wrote:
piupiu wrote:
supercali, a jesi ti stvarno taj čuveni respo kafedžić? :oops:
supercali

#2668 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

piupiu wrote:
supercali wrote:
piupiu wrote:
supercali, a jesi ti stvarno taj čuveni respo kafedžić? :oops:
Ispricat cu ti na kafi
piupiu

#2669 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Lajavikrelac wrote:imali su i traktor i priključke
Može jedno žensko pitanje? Šta su priključci? Je l' to struja, voda?
detroit-mercy

#2670 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

supercali wrote:Sustina teme je da je vecina ukupno gledajuci na sve aspekte bolje zivjela u jugoslaviji nego u danasnjoj bih
Ako cemo secirati pojedinacno imat cemo primjera gdje danasnji pripadnik srednje klase zivi bolje nego sto je zivio neki general u jugi
Primjer uzmi bilo kojeg budzetliju koji ima sefovsku poziciju te malo maldivi te malo pariz malo london skijanje u austriji itd
Istina ali treba dodati i da je sve to jako trajalo, prema tome pitanje je da li je bilo na zdravim nogama.
detroit-mercy

#2671 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
sijacica, kosacica, tanirace, plugovi :mrgreen: a o selu raspravljas :mrgreen:
Ali Kemal

#2672 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

detroit-mercy wrote:Izvini, ali prethodnica svemu je bilo raspad SKJ, kada su republicka rukovodstva pocela da se razmimoilaze :mrgreen:, napustaju sjednice i sl. Pranje nogu je doslo kasnije, prvo su se drugovi popickali, precesto ispustas neke vazne istorijske dogadjaje ne znam zbog cega.
Tako je, ali ne znam sta zelis da kazes, sa akcenton na naslov teme?
piupiu

#2673 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote: Korektno boldano, ono sto meni smeta sto se cio raspad drzave posmatra sa neke idealisticke strane. Eto da je Tito pobio dovoljno, Juga se ne bi raspala :-) . Eto, dosle nacionalne stranke, Juga se raspala. A vamo drugovi se prvi raskantali medjusobno.
Pa na kraju ko da smo mi u BiH krivi za bilo sta, moglo je biti jos sto i jedan Alija, nas u tim desavanjima nije niko nista pitao, jednostavno bili smo statisti. I sad me dodje i postavi youtube snimak eto Slovenci i sad zale za Jugom. Kurac zale, prvi su izletili iz nje mi ga najebali i sad oni ko zale a narodi u Bosni treba da snose krivicu za smrt drzave, cemu su najmanje doprinijeli.
Slažem se. Ja imam teoriju da je Tito bio uslov za opstanak, napisala sam ranije da smo mi patrijarhalan narod izašao iz feudo-carizma ... otac-babo-lider nam je bio neophodan, i to još iz naroda, pa, ih! Pa, vidi onaj snimak iz Splita - ljudi k'o djeca pjevaju Heroj Tito, heroj Tito ... čovjek ne može rečenicu završiti. Na kraju smo mi, ono što je bilo prirodno jezgro Jugoslavije, nagrabusili.
piupiu

#2674 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote:
piupiu wrote:
sijacica, kosacica, tanirace, plugovi :mrgreen: a o selu raspravljas :mrgreen:
:lol:

Jok, ja samo o makro-ekonomiji. :oops: :D :lol:

Ja sam gradsko čeljade. :(
supercali

#2675 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

detroit-mercy wrote:
supercali wrote:Sustina teme je da je vecina ukupno gledajuci na sve aspekte bolje zivjela u jugoslaviji nego u danasnjoj bih
Istina ali treba dodati i da je sve to jako trajalo, prema tome pitanje je da li je bilo na zdravim nogama.
Mislis jako kratko trajalo?
Pa sad sbb kbb da nije bilo rata vidjeli bi koliko bi trajalo
E sad opet dolazimo zasto je poceo rat
Pa ima tu mnogo faktora skriveni nacionalizam prvenstveno srba i hrvata (da se razumijemo ne svih)
Onda ide dalje mentalitet naroda ovdje objektivna neobrazovanost ne u smislu pismenosti i sl i jos mali milion stvari koje su uticale na to i iz zemlje i iz vana da se ne lazemo
Post Reply