Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#2651 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

seln wrote:
wewa wrote:
nije feminizam sluga bijelih zena srednje klase.
Bez plagiranja, molim!
@seln je ovo napisao, iha-haj....
treba provjeirti profile zena sa MeToo pokreta ;-)

tamo imas sve klase i rase :-D
triconja

#2652 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Connaisseur Karlin wrote:
wewa wrote:a mozebit ima nesto i u onom nature vs nurture...

nije bas da se slamamo uceci djevojcice kako da popravljaju svijet oko sebe vlastitim rukama
zato se satrasmo pokazujuci im kako da poprave sminku
wew, ja sam nekoliko godina u ime svoje grupe sudjelovala sa okupljanima u iScience :

radilai smo prezentacije iz svoh grupa avijacija, izneinjering, fizika, astornomija, kemija, najvise je bilo predstavnika sa univerziteta i naucnigh grupa

Cijeli dan, ( dva dane viken) su dolazili roditleji sa djecom , bez obzria na spol i uzrast, primjetila sma da su djeca bila jednako odusevljena :thumbup:

wewa , mi smo svi volontirali, ali je bilo divno druzenje :-D najvise su mi se doapla pitanja djce svih uzrasta :-D

moja zadatak je bio upravo promocija zena u aviajicji :-D
I koliko imas potvrdjeno oborenih? Jesil as ili nisi?
zoomba

#2653 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zoomba »

Sta imaju traziti u demokratiji? :zoka:

Prije su mogle se vaditi na muske , danas vec imaju mogucnosti i zavisi od njih sami , hoce li biti domacica,cistacica il na visokoj poziciji..
Connaisseur Karlin

#2654 Re: Danasnji "feminizam"

triconja wrote:
wew, ja sam nekoliko godina u ime svoje grupe sudjelovala sa okupljanima u iScience :

radilai smo prezentacije iz svoh grupa avijacija, izneinjering, fizika, astornomija, kemija, najvise je bilo predstavnika sa univerziteta i naucnigh grupa

Cijeli dan, ( dva dane viken) su dolazili roditleji sa djecom , bez obzria na spol i uzrast, primjetila sma da su djeca bila jednako odusevljena :thumbup:

wewa , mi smo svi volontirali, ali je bilo divno druzenje :-D najvise su mi se doapla pitanja djce svih uzrasta :-D

triconja, ne razumijem tvoje pitanje! ? :)
zoomba

#2655 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zoomba »

Koliko zena ima u gradjevinskim firmama? :D

zoomba

#2656 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zoomba »

Ono sto gledam u danasnjem drustvu je to da su zene surovije prema drugim zenama nego muski.. ta netrepeljivosti izmedju zena im je najveca prepreka
triconja

#2657 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

triconja wrote:

triconja, ne razumijem tvoje pitanje! ? :)
Neko rece da letis avionima sad koja pozicija nisam siguran, vidim da si za ravnopravnost pa pomislih da nisi pilot vojnog aviona i priupitah jesil as kojim slucajem.

Kad god citam o zenama asovima neki me trnci preko ledja udare i krv navre dje ne treba :oops: :lol:
omar little

#2658 Re: Danasnji "feminizam"

Post by omar little »

nije nuzno za ove teme, ali s obzirom da ne postoji neka "zanimljivi youtub intervjui/predavanja/podcasts/whatever" ovdje cu. a, i dotaknu se tangentno pred kraj nekih niti s ove teme. ne slazem se u nekim stvarima s profesorom, ali mi je skoro uvijek okej za slusati. russell mi je znao ici na zivce strasno sa svojim egocentricnim pijaviclukom no dosta se promijenio zadnjih (desetak) godina. bez agendi, bez nekakvim ultimativnih golova dokazivanja prava i kriva, upisivanja bodova, bez jeftinih dnevno politickih sintagmi i okvira, opusten i nadasve zanimljiv razgovor za poslusati.

Bloo
Globalna šefica

#2659 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

omarka :thumbup:
interesantan combo njih dvojice
wewa

#2660 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

UN alarm: Žene su siromašnije i gladnije od muškaraca

Novi izvještaj Ujedinjenih nacija (UN) “Pretvaranje obećanja u djela: Rodna ravnopravnost u 2030 agendi za održivi razvoj” donosi uvid u život žena u nekoliko ključnih područja.
Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: washingtonpost.com, Foto: Pixabay.com

Rezultati uopšte nisu dobri – UN upozorava na to da su žene siromašnije, gladnije i više diskriminisane nego muškarci.

SIROMAŠTVO
U izvještaju se navodi da 122 žene u dobi od 25 do 34 godine živi u ekstremnoj neimaštini u odnosu na 100 muškaraca u toj starosnoj grupi. Procenat žena koje žive u siromašnim domaćinstvima kreće se oko 12,8%. Kod muškaraca ta brojka iznosi 12,3%. To znači da se pet miliona više žena bori sa neimaštinom.

Autori izvještaja ističu da je ženama teže da izbjegnu siromaštvo zato što imaju manji pristup poslovima i ekonomskim prilikama. U mnogim mjestima zakoni onemogućavaju ženama da naslijede bogatstvo, posjeduju zemlju ili dobiju kredit. Čak i kada se zaposle, često su manje plaćene. Pored toga, žene imaju manje vremena za posao zato što obavljaju i disproporcionalni dio kućnih poslova i brige o djeci.

NEDOSTATAK HRANE
U dvije trećine zemalja žene mnogo više pogađa nedostatak hrane. Kada nastupi kriza, one će vjerovatno više gladovati od muškaraca. To je najviše vidljivo u podsaharskoj Africi, mada je ovo problem sa kojim se bore žene širom svijeta.

SMRT MAJKI
Smrt majki je i dalje veliki problem. Godine 2015. u svijetu je umrlo 303.000 žena zbog komplikacija sa trudnoćom. Najviše su ugrožene žene sa malim prihodima. Skoro dvije trećine njih je bilo iz podsaharske Afrike, no sa tim problemom se suočava i Amerika – ona je jedina razvijena zemlja u kojoj je taj broj u porastu.

FIZIČKO ILI SEKSUALNO NASILJE
Prema navodima UN-a, jedna od pet žena i djevojaka u dobi od 15 do 49 godina je prijavila da ju je u proteklih 12 mjeseci fizički ili seksualno zlostavljao intimni partner. Autori izvještaja su pregledali nacionalne zakone iz cijelog svijeta i otkrili da se žene više suočavaju sa legalizovanom diskriminacijom.

POBOLJŠANJA
No, treba naglasiti da ima i dosta pozitivnih stvari. Širom svijeta više žena nego ikad pohađa školu i duže ostaju u njoj. Godine 2015. u svijetu se 90,3% djevojčica upisalo u osnovnu školu, što je bolje nego 2000, kada je taj broj iznosio 82,2%. U osnovnu školu je 2015. godine bilo upisano 91,9% dječaka. I pored toga, u izvještaju se procjenjuje da oko 15 miliona djevojčica nikada neće naučiti da čita i piše.

To je najveći izazov u zemljama poput Afrike gdje se 48,1% adolescentkinja i 25,7% djevojčica ne šalje u školu. Sa druge strane, u školu ne ide 43,6% adolescenata i 21,7% dječaka.

Jedno od pitanja sa kojim se škole moraju pozabaviti jeste i to da se obezbjede adekvatni sanitetski uslovi za djevojke koje imaju menstruaciju.

“Novi podaci i analize iz ovog izvještaja naglašavaju da, ukoliko se napredak po pitanju rodne ravnopravnosti značajno ne ubrza globalna zajednica neće moći održati svoje obećanje. Ovo je hitan poziv za akciju i izvještaj preporučuje uputstva koja treba slijediti”, objasnila je Fumzil Mlambo Nguka (Phumzile Mlambo-Ngcuka), izvršna direktorica UN žena.

Kompletan izvještaj “Pretvaranje obećanja u djela: Rodna ravnopravnost u 2030. agendi za održivi razvoj” možete pročitati na WEB stranici UN žena.

http://lolamagazin.com/2018/02/22/un-al ... muskaraca/
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2661 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Truba »

Image
seln

#2662 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

A, u krasni!
I ni jedna grupa za pravopis?
biscanka2

#2663 Re: Danasnji "feminizam"

Post by biscanka2 »

[quote="zoomba"]Koliko zena ima u gradjevinskim firmama? :D

https://youtu.be/ixzY9zmf1tM?t=2

dalje - gradjevinske inzinjerke,tehnicari,arhitekti..., ma kolko hoces .
Kommentare su ti cud ( o "Triconji" da i negovorim) :sad: Nego ako cemo tako komentarisati
onda koliko muskaraca porodilja ima. :cry:
Ohladi malo - :oops: zene ne zele muskarcima konkurencija biti nego se
bore za ravnopravnost i zakonsku zastitu kako u drustvenom tako
i poslovnom svijetu. :-D
biscanka2

#2664 Re: Danasnji "feminizam"

Post by biscanka2 »

seln wrote:

A, u krasni!
I ni jedna grupa za pravopis?
Kad otvoris temu pravopis,ja ti se tamo necu javljati. :razz: :lol:
Connaisseur Karlin

#2665 Re: Danasnji "feminizam"

4 Reasons Why Penis Size Shaming Is Anti-Feminist

1. It Uses the Idea That Someone Isn’t ‘Manly Enough’ As an Insult
2. It Implies That Sexually Pleasing a Woman Is the Most Important Quality in Being a Man
3. It Taunts People For Something They Have No Control Over

zakljucak:

Body-shaming in any manner should be perceived as anti-feminist because it’s dehumanizing and reduces people to objects.
Interesantno kako je ovo odjednom prepoznato body shaming , a isti muskraci ksontantno verbalno ( cak i na forumu) isto rade decenijama zenama: body shaming :evil:
muha_sa

#2666 Re: Danasnji "feminizam"

Post by muha_sa »

2. It Implies That Sexually Pleasing a Woman Is the Most Important Quality in Being a Man

zakljucak:

Body-shaming in any manner should be perceived as anti-feminist because it’s dehumanizing and reduces people to objects.
Interesantno kako je ovo odjednom prepoznato body shaming , a isti muskraci ksontantno verbalno ( cak i na forumu) isto rade decenijama zenama: body shaming :evil:
a yoni--a dingdong :? :kiss:
Connaisseur Karlin

#2667 Re: Danasnji "feminizam"

muha_sa wrote:

zakljucak:

a yoni--a dingdong :? :kiss:
to cvijece i zvonce, to je erotska poezija, to je ljepota postojanja, to je za muskaca gospodina poput tebe, a ovo gore iz teksta je poruka za kmecavce koji vole zenama reci da su vake-nake, nemaju savrsene proporcije i slicne dimeznije :D :kiss:
triconja

#2668 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

biscanka2 wrote:
zoomba wrote:Koliko zena ima u gradjevinskim firmama? :D

https://youtu.be/ixzY9zmf1tM?t=2

Kommentare su ti cud ( o "Triconji" da i negovorim) :sad: Nego ako cemo tako komentarisati
Zamolio bih da mi kazes u cemu ja grijesim na osnovu postova koje sam postavio na ovoj temi?
Connaisseur Karlin

#2669 Re: Danasnji "feminizam"

biscanka2 wrote:
biscanka2, muskarci nikako da skuze da mi zene ne zelimo "ponasati" kao muskaraci, "izgledati" kao muskarci, "biti" muskraci , i da to nije nacin na koji mi zelimo postici jednaka prava :D :lol:
Hakiz

#2670 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote:...to cvijece i zvonce, to je erotska poezija, to je ljepota postojanja, to je za muskaca gospodina poput tebe, a ovo gore iz teksta je poruka za kmecavce koji vole zenama reci da su vake-nake, nemaju savrsene proporcije i slicne dimeznije :D :kiss:
Ti kako nisi kmečavica uopšte nemaš kriterije izgleda za muškarce koji bi ti bili potencijalni partneri, to hoćeš reći.

Dakle, ako kažem da je žena debela i ružna, da nije senzualna, da je neprivlačna, to ne znači da mislim da je loša osoba. To samo znači da je debela i ružna, nije senzualna, neprivlačna je.

Ništa više i ništa manje.
Connaisseur Karlin

#2671 Re: Danasnji "feminizam"

Mislim da ne znas sto je body shaming, a ja upravo pisem o body shaming :)
Hakiz

#2672 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote:Mislim da ne znas sto je body shaming, a ja upravo pisem o body shaming :)
Pa, smo kmečavce može uvrijediti ako im neko ismijava izgled. Samosvjesne i osobe sigurne u sebe to ne može vrijeđati.
triconja

#2673 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Hakiz wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Mislim da ne znas sto je body shaming, a ja upravo pisem o body shaming :)
Pa, smo kmečavce može uvrijediti ako im neko ismijava izgled. Samosvjesne i osobe sigurne u sebe to ne može vrijeđati.
Body shaming je u danasnje vrijeme dodefinisan zabranom ikakvog komentara za osobe koje su ili previse mrsave (rijetko, cini mi se da pokret HAES uopste ne vodi racuna o njima) i previse debele. :D
Connaisseur Karlin

#2674 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote:
od iskompleksiranih muskaraca ne moze , a to nece nikad uraditi dzentleman :-D

forum prsti "rijecnikom iskompleksiranih" msukaraca forumasha , a jos nisma primejtila gdje je vulgaran rijecnik forumashica koje rade body shaming msukaraca :D
triconja

#2675 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Hakiz wrote:
od iskompleksiranih muskaraca ne moze , a to nece nikad uraditi dzentleman :-D

forum prsti "rijecnikom iskompleksiranih" msukaraca forumasha , a jos nisma primejtila gdje je vulgaran rijecnik forumashica koje rade body shaming msukaraca :D
Muskarci koji ne ulaze u granice drustveno prihvatljivog izgleda cak i kad neko vrijedja ne desi se neki bum po forumima, redditima, fejsbucima i medijima, nego jednostavno su tako nauceni da se celice i da ne placu. Imaju dvije varijante ili da poprave nedostatak (tezinu, frizuru, zube, usi, nos, smanje sise i drugo) ili da prihvate da ce ih i dalje vrijedjati.

Zene su druga prica, ne zelim da ispadne da napadam zene i da sam sovinista, nego jednostavno imam utisak da je zenama teze reci da vode racuna o kilazi i previse su osjetljive po tom pitanju. Naime u danasnje vrijeme ima veliki bum posebnih "safe space" prostora gdje se pokusava pobjeci od stvarnosti, a najveci korisnici istih su ili zene sa prekomjernom kilazom ili transgender i ostali cis genderi i tako to.

U novije doba i zene i muski podjednako komentarisu prolaznike kad su u drustvu, i zene dobacuju kad prodje neki zgodan muski. Akcenat se postavlja na "zgodan". Kao sto sam napisao ako nisi zgodan odi u teretanu na godinu dvije i popravi sta se da popraviti i bit ces zgodniji nego da samo lezis i places, naravno ovo vazi i za zene.
Post Reply