FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
cvrčak_na_hedonizmu

#2651 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

palermo wrote:
hhaarree wrote:
Bitno je kontrirati. Kad vidis da dosta ljudi nesto prica ti pukni kontru i drzi se kontre dok ne crknes. Bilo da se slazes ili ne slazes samo neargumentovano kontriraj i hrani svoju sujetu da si kao prosvijetljen i da si iznad stoke. Eto moje misljenje
Naravno, pridruži se gomili.

Al, kad već ti reče svoje mišljenje da i ja reknem svoje, nevjerovatno je kako je čitav ovaj podforum Politika, zatrolan.

Kad je već tako, onda je najbolje se izmaknuti.....
Bez uvrede, ali sam opazio da se ti često "izmičeš" kada je bilo kakva kritika SDA u pitanju, ne ponašaš se tako kada su ostale stranke u pitanju. Griješim li ?
palermo

#2652 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by palermo »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:
Bez uvrede, ali sam opazio da se ti često "izmičeš" kada je bilo kakva kritika SDA u pitanju, ne ponašaš se tako kada su ostale stranke u pitanju. Griješim li ?
Pa možda sam simpatizer SDA, možda. Ali ne pričam ja o tome ovdje, nego o tome da se namjerno uništava bilo kakva smislena rasprava.
A da sam bio u pravu sa mojim reagovanjem ( ne samo ja, nego i još par forumaša) pokazuje i činjenica da se nakon tih reagovanja na zadnje dvije tri stranice ove teme ipak mogli pročitati smisleni postovi, sa različitih ideoloških pozicija, neki pro neki kontra Fadila,ali smisleni.
statixx

#2653 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by statixx »

Poenta je da Fadil ne izmislja toplu vodu nego prica i radi ono sto mu treba da pokrije deficit ove godine od MMF-a, a MMF ne dolazi nikada bez zahtjeva, znaju kakva su bagra politicari, a nadasve strucnjaci. Zbog toga ne pijem tu pricu o makroekonomskom strucnjaku, SDA je jednostavno jedina stranka koja moze ispraviti ono sto je uradila, jer ima dovoljnu dozu povjerenja u narodu. Sa vecinom drugih to nije slucaj, narod bi izgubio strpljenje cime bi rizikovali vece socijalne nemire.

Uostalom mnoge pozitivne stvari kao sto su analize, istrazivanja i strategije rade se po zahtjevu stranaca, nase to plaho ne interesuje, previse su zauzeti lobiranjem i korupcijom. Bez koliko su grantova ostali jer nisu pisali projekte i studije izvodljivosti, sto im je bio uslov. :D
Last edited by statixx on 23/01/2016 18:15, edited 1 time in total.
statixx

#2654 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by statixx »

Alfons Kauders wrote:
saale wrote:
Koju stranku? Jer nikad nisam bio clan niti jedne, a i nemam naviku glasati... :D Sto bi se reklo - imam pametnija posla. :D
care moj sve dok ti je takvo razmisljanje nemas pravo da se zalis..zbog takvih kao ti i imamo ovakvu vlast,,jer tvoj glas koji nedas nekome, ti ustvari dajes nekom drugom i on glas za tebe,,

HOCEMO ODGOVORNU VLAST,KAKO? KAD SMO SAMI NEODGOVORNI!
E nek si mi reko. Ja sam kriv, jer nisam glasao za SDA, a nisu krivi oni koji su glasali za njih?

Logicno.

:D
Do sada sam glasao na svim izborima, na kojima sam mogao, pokusao sam sa svim vecim strankama, zajebu me jedni, pa glasam za druge i tako vjerovatno u nedogled. Medjutim ne glasati je najgore stvar koju mozes uraditi. Zamisli da sutra pobjedi stranka na osnovu 100.000 glasova. S obzirom na velicinu drzavnog aparata i svemu onome sto je u rukama drzave, oni imaju prilicno lagan posao da udovolje svojim glasacima. Medjutim, ako nas 800.000 glasa npr. za SDA, onda su oni odogovorni za mnogo veci broj ljudi i moraju raditi u interesu vecine gradjana. Tako da u sustini cak i najgori slucaj (da glasas za SDA) bolji je od toga da se tjesis kako si ih zajebao sto nisi glasao. :D
Banksy

#2655 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Banksy »

-LIBERO- wrote:
koga god izabrali, ne zavrsava se proces demokratije cinom izlaska na izbore, glasanja, i ustolicenja. Demokratija je mnogo slozeniji proces, i aparat, od onoga kako ga bosnje dozivljavaju - glasao sam/ili nisam, i sada cu sutiti i 'pusiti' sta god mi izabrani, ili postavljeni - ko Fadil - pricaju i rade.

Ja pod tim - izadji i glasaj za manje lose, pa cemo ih mjenjati stalno ako treba - nikako, ni u ludilu, nisam iskljucio aspekt demokratije i na ulici, sa pritiskom, lobiranjem, aktivizmom.
Kao sto vec rekoh. Proces demokratije, i borbe za pravicno drustvo, nije samo cin glasanja. Samo sto kod nas to ljudi nece, ili ne zele, da shvate.

Nama su potrebni politicari koji ce strahovati za svoje pozicije/privilegije, bas od naroda. Ne od opozicije. Od toga koliko smo spremni direktno osuditi i stati protiv konkretnih stvari, evo recimo Drzava bolnica, Sebija - nepotizam, Fadil ekonomski strucnjak...itd.itd.

Itekako oni osluskuju puls naroda, i itekako su neke stvari barem stopirane zbog masovnog 'gundjanja'u narodu.

I ono bitno. Ne izlazak na izbore, a onda i ne izlazak na ulicu...zapravo je samo vjetar u jedra ovoj samonametnutoj kvazi eliti, u politici, i drugim segmentima.
:thumbup:
VjecitiStudent

#2656 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by VjecitiStudent »

statixx wrote: Do sada sam glasao na svim izborima, na kojima sam mogao, pokusao sam sa svim vecim strankama, zajebu me jedni, pa glasam za druge i tako vjerovatno u nedogled. Medjutim ne glasati je najgore stvar koju mozes uraditi. Zamisli da sutra pobjedi stranka na osnovu 100.000 glasova. S obzirom na velicinu drzavnog aparata i svemu onome sto je u rukama drzave, oni imaju prilicno lagan posao da udovolje svojim glasacima. Medjutim, ako nas 800.000 glasa npr. za SDA, onda su oni odogovorni za mnogo veci broj ljudi i moraju raditi u interesu vecine gradjana. Tako da u sustini cak i najgori slucaj (da glasas za SDA) bolji je od toga da se tjesis kako si ih zajebao sto nisi glasao. :D
Nakon što jednom zaokružiš jednu od mnoštva naših šupačkih stranaka, poslije toga im možeš samo soli na rep staviti.
Alfons Kauders

#2657 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Alfons Kauders »

statixx wrote:Evo sta kaze MMF, a koliko je ovo agenda nasih makroekonomskih strucnjaka nek svako za sebe razmotri, ili su jednostavno shvatili u kakvu su situaciju sebe i gradjane doveli.

As a result, BiH has one of the biggest government sectors in relation to its peers. At over 41 percent of GDP, the size of BiH’s public sector ranks second in the region, only behind Croatia’s, and it is substantially larger than that of more advanced Emerging Europe economies.

On the other hand, spending on public investment has been gradually declining. BiH continues to face significant infrastructure needs, mainly road construction and energy generation. Investments in these areas would not only make BiH a more attractive place to invest, but would also raise the country’s growth potential.

BiH needs more investment in human and physical capital to accelerate real GDP growth. Given limited fiscal space higher capital investment is only possible if current spending levels are reduced relative to their current level. While a public sector is critical for growth, efficiency of public spending is a key factor. The public sector in BiH is not only relatively large, but also not very efficient (see below).

BiH also spends a greater share of GDP on compensation of public sector employees in relation to peers. BiH spent over 12 percent of GDP on public sector wages in 2013, a substantially greater amount than countries such as Macedonia and Albania, which spent around 5 percent of GDP in the same year. Moreover, while many countries have managed to reduce public sector wages as a share of GDP in recent years, in BiH this ratio has increased considerably.

Two factors explain these developments: (i) public sector payrolls have continued to increase, and (ii) wages in the public sector, and in public administration in particular, are very high compared to average pay levels in the economy. An undesirable outcome of these wage discrepancies in BiH is that public sector employment has become significantly more attractive than in the private sector, creating many economic distortions and stifling private sector development.

However, BiH allocates very little financial resources to labor market programs, a fraction of what is spent by regional peers such as Serbia, Croatia, Montenegro, and Macedonia.

Zadnje dva paragrafa su i jedan od razloga sto omladina koja se ne docepa budzeta bjezi vani.

Poreski sistem[/b

BiH has one of the highest tax revenue to GDP ratiosin the South Eastern Europe (SEE) region. Within total tax revenues, the share of social security contributions is also one of the highest. This puts a very high tax burden on labor, putting BiH at adisadvantage compared to its neighbors.

Evo dijela o minimalcu

Minimum wages are significantly higher in BIH than elsewhere in the region. This holds ir respective whether minimum wages are expressed in US dollars or as a share of the average value added per worker (a proxy for average earnings in a cross-country comparison). Faced by higher minimum wages, businesses are less likely to hire less experienced workers and workers who have been out of the workforce for some time. High minimum wages may also induce disincentive to higher the youth and depress formal employment, especially in low-paid sectors and poorer regions. The relatively high level of minim um wages in BIH also suggests that economic factors—such economic growth, productivity improvements, and the current state of the labor market—are insufficiently taken into account. Notwithstanding these findings, discussions with employer associations in both entities did not indicate that an elevated minimum wage level poses significant impediment to job creation.

http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr ... r15299.pdf

ovo govorim na forumu ima haman deset godina
cvrčak_na_hedonizmu

#2658 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

palermo wrote:
Pa možda sam simpatizer SDA, možda. Ali ne pričam ja o tome ovdje, nego o tome da se namjerno uništava bilo kakva smislena rasprava.
A da sam bio u pravu sa mojim reagovanjem ( ne samo ja, nego i još par forumaša) pokazuje i činjenica da se nakon tih reagovanja na zadnje dvije tri stranice ove teme ipak mogli pročitati smisleni postovi, sa različitih ideoloških pozicija, neki pro neki kontra Fadila,ali smisleni.
Možda my ass, rekli bi :D 1/1, ta nismo djeca kolega :D

Fadil ko Fadil je nebitan, nakon Fadila biće još Fadila, Brankovića, Terzića ( koji je zapravo najgori, jer za vrijeme njegovog mandata mi dobismo par "neočekivanih" milijardi od PDV-a koje umjesto da se usmjere ka razvoju one su usmjerene ka povećanju plata nehljeba iz državnih firmi i političara ) koji samo sprovode ono što im se kaže. Fadil spovodi ono što MMF traži od nas da bi nam dali novu tranšu koja će biti iskorištena za plate i penzije. Libero već napisa, jesu li to reforme ili je to gašenje vatre acetonom ?

Direktni krivac je SDA. Ovo je njihov sistem, najduže vladaju, najviše ljudi/nehljeba zaposlili zarad glasova i socijalnog mira, a sada nam sve to visi nad glavom kao giljotina. Giljotina koja će na kraju pasti, a kad padne, jebali smo ježa u leđa.

Hoćemo reforme ? Nije to kvantna fizika, rastereti budžet. Smanji plate nehljebima za 30% ( osim policiji ), prodaj 2/3 voznog parka, otpusti većinu savjetnika, smanji plate svim političarima na dvije prosječne plate, otpusti pola sekretarica, vozača, ukini reprezentacije, prepolovi telefone i ostale gluposti, te pare gurni u zemljoradnju i(ili) turizam, smanji doprinose na plate ( da se ljudima ne isplati imati radnike na crno ), a drastično povećaj broj zaposlenih u inspekcijama ( porezne, radne inspekcije su tito za uvođenje u suru ) i eto para, neće nam biti idealno, ali će biti bolje nego danas. Bolja polazna osnova za budućnost. Skoro svaka familija ima nekoga zaposlenog u državnom sektoru, to je nemoguće, neodrživo.

Al onda ode glasačko tijelo, odoše izbori, zato nema reformi nego imamo Fadila i Fadile. Dok ne pukne ili ne prodaju vodovod i elektroprivredu pa voda bude petobanka, a struja stoja.

Simpatizer SDA je dušman ovog naroda, treći u redu, odmah iza anamo onih. Ne vrijeđam, zaista to ne činim, to sam rekao ocu svog kuma pa zašto ne bih rekao i svim ostalim. Zaista to mislim. SDP je isto govno kao SDA, DF su amateri. Nema veze, idemo dalje, dok se potpuno ne razočaram.

Još jednom, bez uvrede, napisao sam zašto to mislim. SDA minderaška politika nas je i dovela u ovu situaciju. Prvi put kada su dozvolili lopovsku privatizaciju, a drugi put kada su pare od PDV-a sjebali dok si reko keks. Sad su kola krenula nizbrdo i vrlo teško se mogu zaustaviti.
zubi

#2659 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by zubi »

statixx wrote: Tako da u sustini cak i najgori slucaj (da glasas za SDA) bolji je od toga da se tjesis kako si ih zajebao sto nisi glasao. :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
HM 2011

#2660 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by HM 2011 »

palermo wrote:
Možda my ass, rekli bi :D 1/1, ta nismo djeca kolega :D

Fadil ko Fadil je nebitan, nakon Fadila biće još Fadila, Brankovića, Terzića ( koji je zapravo najgori, jer za vrijeme njegovog mandata mi dobismo par "neočekivanih" milijardi od PDV-a koje umjesto da se usmjere ka razvoju one su usmjerene ka povećanju plata nehljeba iz državnih firmi i političara ) koji samo sprovode ono što im se kaže. Fadil spovodi ono što MMF traži od nas da bi nam dali novu tranšu koja će biti iskorištena za plate i penzije. Libero već napisa, jesu li to reforme ili je to gašenje vatre acetonom ?

Direktni krivac je SDA. Ovo je njihov sistem, najduže vladaju, najviše ljudi/nehljeba zaposlili zarad glasova i socijalnog mira, a sada nam sve to visi nad glavom kao giljotina. Giljotina koja će na kraju pasti, a kad padne, jebali smo ježa u leđa.

Hoćemo reforme ? Nije to kvantna fizika, rastereti budžet. Smanji plate nehljebima za 30% ( osim policiji ), prodaj 2/3 voznog parka, otpusti većinu savjetnika, smanji plate svim političarima na dvije prosječne plate, otpusti pola sekretarica, vozača, ukini reprezentacije, prepolovi telefone i ostale gluposti, te pare gurni u zemljoradnju i(ili) turizam, smanji doprinose na plate ( da se ljudima ne isplati imati radnike na crno ), a drastično povećaj broj zaposlenih u inspekcijama ( porezne, radne inspekcije su tito za uvođenje u suru ) i eto para, neće nam biti idealno, ali će biti bolje nego danas. Bolja polazna osnova za budućnost. Skoro svaka familija ima nekoga zaposlenog u državnom sektoru, to je nemoguće, neodrživo.

Al onda ode glasačko tijelo, odoše izbori, zato nema reformi nego imamo Fadila i Fadile. Dok ne pukne ili ne prodaju vodovod i elektroprivredu pa voda bude petobanka, a struja stoja.

Simpatizer SDA je dušman ovog naroda, treći u redu, odmah iza anamo onih. Ne vrijeđam, zaista to ne činim, to sam rekao ocu svog kuma pa zašto ne bih rekao i svim ostalim. Zaista to mislim. SDP je isto govno kao SDA, DF su amateri. Nema veze, idemo dalje, dok se potpuno ne razočaram.

Još jednom, bez uvrede, napisao sam zašto to mislim. SDA minderaška politika nas je i dovela u ovu situaciju. Prvi put kada su dozvolili lopovsku privatizaciju, a drugi put kada su pare od PDV-a sjebali dok si reko keks. Sad su kola krenula nizbrdo i vrlo teško se mogu zaustaviti.

Samo SDA na svim nivoima u jedinstvu je snaga....

Jer pokušali smo i sa alternativom pa nismo ništa postigli....

Jer se prema SDA pokušava ispostaviti faktura za sve loše i pogrešno učinjeno u BiH - međutim pokušaji ispostavljanja takvih faktura su dovođenje u zabludu širokih narodnih masa...

Jer se za svaki nastup istaknutih SDA članova traži greška, pa i najmanje ne bi li ih se moglo pokušati ocrniti pred populacijom, pa se tu prikazuju slike Sarajlića sa pivom, pa se udara po porodici Izetbegović zbog garderobe niti krivoj niti dužnoj, pa se udara po Čamparama zbog rada, evo sada i po Novaliću - jer niko od SDA kadrova ko radi i ko je imalo medijski eksponiran svojim pozitivnim radom - ne može proći a da mu ne zakuhaju kašu sa par riječi izvađenih iz konteksta....

Jer SDA u najgorim vremenima nastupa u korist našeg naroda i u korist BiH...... SDA se bori i SDA se ne predaje kao i naš narod.....

Glasati protiv SDA i onemogućiti narodnoj stranci da maksimalno dođe do izražaja je direktan rad protiv BiH..... SDA nije bila u prilici da implementira Bošnjački program razvoja u mirnodopskim uslovima i nepoterećena postratnom rekonstrukcijom a pojedinci joj pokušavaju staviti na teret masu toga.....

Suprotstavimo im se ----

SAM SDA - NA SVIM NIVOIMA -

BITNO JE BITI BOŠNJAK

U JEDINSTVU JE SNAGA
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2661 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by -LIBERO- »

Jedva cekam Cvrckov odgovor :D
izgubljena dusa

#2662 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by izgubljena dusa »

HM 2011 wrote:

Jer se prema SDA pokušava ispostaviti faktura za sve loše i pogrešno učinjeno u BiH - međutim pokušaji ispostavljanja takvih faktura su dovođenje u zabludu širokih narodnih masa...

Jer se za svaki nastup istaknutih SDA članova traži greška, pa i najmanje ne bi li ih se moglo pokušati ocrniti pred populacijom, pa se tu prikazuju slike Sarajlića sa pivom, pa se udara po porodici Izetbegović zbog garderobe niti krivoj niti dužnoj, pa se udara po Čamparama zbog rada, evo sada i po Novaliću - jer niko od SDA kadrova ko radi i ko je imalo medijski eksponiran svojim pozitivnim radom - ne može proći a da mu ne zakuhaju kašu sa par riječi izvađenih iz konteksta....

Jer SDA u najgorim vremenima nastupa u korist našeg naroda i u korist BiH...... SDA se bori i SDA se ne predaje kao i naš narod.....

Glasati protiv SDA i onemogućiti narodnoj stranci da maksimalno dođe do izražaja je direktan rad protiv BiH..... SDA nije bila u prilici da implementira Bošnjački program razvoja u mirnodopskim uslovima i nepoterećena postratnom rekonstrukcijom a pojedinci joj pokušavaju staviti na teret masu toga.....

Suprotstavimo im se ----

BITNO JE BITI BOŠNJAK

U JEDINSTVU JE SNAGA
Aha....imala sam priliku da vidim kako se borite u procesima privatizacije.

Sta bi sa fabrikama? Ima li jos ijedna da radi ili su postale privatno vlasnistvo za sitne novce?

Sta ste to napravili? Crni granap na Marindvoru i zaposlili stotinjak trgovaca. Vjerske objekte ne racunam, oni su uglavnom pravljeni od donacija. U svakom se drugacije klanja - zavisi ko je donirao novac.

Hoce li Drzavna bolnica ostati da bude u korist naroda ili ce to biti Sebijina korist? Bas me interesuje sta cete sa tim objektom? Lijepa lokacija. I Zlatar Sarajevo je imao lijepu lokaciju - pa nije mogao opstati...

Kad god kazu da je nesto u moju korist i za moje dobro, ja se plaho zabrinem. Meni su "moji" najvise o glavi radili i najvise zla donijeli.
ABH017

#2663 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by ABH017 »

HM 2011 wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote: Možda my ass, rekli bi :D 1/1, ta nismo djeca kolega :D

Suprotstavimo im se ----

BITNO JE BITI BOŠNJAK

U JEDINSTVU JE SNAGA
@cvrčak, ovo tvoje žmireći bih potpisao.

A o gomili SDA demagogije i pamfleta HM 2011, nema potrebe komentarisati.
SDA nas je u predratno, ratno i postratno doba upropastila, svojim uskim pogledima na stvarnost, te političkim neiskustvom i bezidejnim vođenjem naroda i države.
Nije SDA odbranila narod, nego je narod odbranio SDA. Koriste vjeru i svoje kadrove u IZ-i, da bi se održali na vlasti i zastrašili narod sa ovima koji nisu vjernici.
To su lopovi i kriminalci, loši vladari, ali možda ovaj naivni narod i ne zaslužuje bolje, dok se ne spametuje.
Better Man

#2664 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Better Man »

HM 2011 wrote:

Pa sve loše i pogrešno u BiH jest učinila SDA i njeni partneri.
KB9

#2665 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by KB9 »

imate temu za sda
Drvosjeca iz Dejcica

#2666 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ivana-ma ... /160122094
Ivana Marić pita premijera Novalića: Zašto je prihvatljivo da se političari rasipaju našim novcem?
"Zanemarit ćemo činjenicu da premijer time reklamira jedan nauštrb svih drugih domaćih trgovačkih lanaca, što bi također bila tema rasprave u razvijenom demokratskom društvu. Ono što je bitno naglasiti je to da je podatak koji premijer iznosi neprecizan, jer u obzir nisu uzete činjenice da penzioneri i ostali građani lošijeg imovinskog stanja, kojih nije mali broj, sigurno ne idu u velike tržne centre kako bi kupili samo hljeb i mlijeko, jer nemaju novaca ni za šta više", kazala je Marić.

Marić ističe da bi bilo zanimljivo vidjeti i analizu potrošnje budžetskih sredstava pošto su već radili analize pripremajući se za reformsku agendu.

"Recimo da sa nama podijele informaciju o tome na kojih 10 proizvoda restorani u parlamentima najviše troše. Bilo bi isto tako zanimljivo čuti koliko novca mjesečno građani plaćaju telefonske račune parlamentaraca i ministara. Ima tu još mnogo analiza koje bismo mi voljeli vidjeti. Da li su političari spremni da sa građanima podijele i te istinite informacije", kazala je Marić.
Poenta cijele priče i Fadilovog laprdanja. :thumbup:
izgubljena dusa

#2667 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by izgubljena dusa »

KB9 wrote:imate temu za sda
Znam da ima tema, ali ovo je SDA postavila i sve sto prica je u tom tonu - nidje veze s pamecu.
Sta li ce tek da radi, kad ovako prica?
Novak20

#2668 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

KB9 wrote:imate temu za sda
U pravu si. Tema je Fadil Novalić Premijer FBiH pa da se malo podsjetimo....

http://www.ekapija.com/website/bih/page ... Biografija

http://www.klix.ba/biznis/privreda/smij ... /130527126
HM 2011

#2669 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by HM 2011 »

tema SDA ne SDA - društvo je proizvod svih nas - a tvrdim da se pogrešno kao činjenica uzima da je SDA maskimalno odgovorna za stanje u društvu.

Imali smo masu drugih premijera bez kontakata, bez izjava i bez reformi pa smo dobili što smo dobili a to su dugovi i stranačka kamarila....

SDA i premijer Fadil se bore za za bolju Federaciju BiH, bore se za davanje šanse razvoju FBiH, a njihove dosadašnje aktivnosti su donjele 10000 radnih mjesta više nego u istom periodu prošle godine i taj broj kontinuirano rasta.....

Podmetanja opozicije su ništa drugo no podmetanja, zajedno sa vađenjem riječi iz konteksta....

Jeste bilo je zanimljivo - ali više nije....

Evo šta je Premijer Federacije izjavio i oko čega se digla tolika haranga.....

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako će u narednom periodu pristupiti fazi "hlađenja" situacije koju nije podgrijavala Vlada FBiH u vezi s Prijedlogom o izmjenama i dopunama Zakona o radu, ističući kako im je bilo potrebno vremena da analiziraju Opći kolektivni ugovor.

"Priveli smo kraju tu veliku aktivnost koju smo zbog člana 138. Zakona o radu propustili, nažalost, a što smo trebali uraditi vjerovatno zajedno sa sindikatima i poslodavcima", kazao je Novalić.

Novalić je dodao kako se vremenom vidjelo da postoje određeni propusti u Zakonu o radu u FBiH, što se reflektiralo na budžet, a što je prema njegovim riječima nedopustivo.

"Vidjeli smo da shodno tome ima propusta u Kolektivnom ugovoru koji je iscrpio prava i definisao veća koja su u domenu fiskalne, budžetske i socijalne politike. U dobroj mjeri smo finalizirali i popravili neke stvari u Zakonu o radu", rekao je Novalić.

Predsjednik Vlade FBiH kazao je kako je u korištenju prava iz seta radno-pravnog zakonodavstva najstariji zakon, ističući da nije logično da su Kolektivni ugovor ili Granski ugovor "stariji od zakona".

On je posebno istakao kako se došlo u zabludu, kada se radio ovaj zakon, da je sve u skladu s međunarodnim konvencijama.

"Mi smo detaljno razradili i vidjeli da to jeste tačno, ali između konvencija, a ne između zakona i podzakonskih akata. Bili smo dovedeni u zabludu", požalio se Novalić.

Novalić je rekao i da je uvedeno rješenje koje fiksira jednostavno obračunavanje plaće čija je suština pojednostavljenje poslovanja.

"Mi garantujemo da nikome neće pasti plaće. Suština je da to sve jednostavno prikazujemo. Pojednostavljenjem izbjegavamo i suludu igru tužbi koje nas stvarno puno koštaju", dodao je Novalić.

Dodao je kako je izmijenjen i član koji je definisao da udruženje poslodavaca i sindikat definišu najmanju platu, a da je Vlada FBiH usklađuje.

"Mi jesmo poslodavac, ali mi nismo udruženje poslodavaca. Došlo je do zamjene uloga, odnosno šta je uloga Vlade FBiH, a šta uloga Vlade kao poslodavca. To bi bio jedini slučaj u svijetu gdje bi dva udruženja realno određivala minimalnu plaću. To je osnovna obaveza unutar makroekonomske politike. Ja vas podsjećam da je vlada Angele Merkel u Njemačkoj rekla da je minimalna satnica 8 eura", rekao je Novalić.

On je dodao i da je uvedena korekcija koja se tiče troškova života koje Eurostat i domaće statističke agencije ne mogu definisati.

"Troškovi života u Belgiji su nešto sasvim drugo od troškova života u Njemačkoj. Mi smo u BiH od naša dva najveća trgovca Binga i Konzuma tražili prvih deset stavki u našoj potrošnji. Vjerujte da su tu tri esencijalne životne namirnice, a ostalo su nebitne stvari. Sama činjenica da mi trošimo milijardu KM na mobitele i komunikaciju govori da na to trošimo više nego na hljeb i ulje", kazao je Novalić.

On je dodao da je sporna i reprezentativnost, odnosno da je reprezentativnost od 20 i 30 posto najveća.

"Poslodavci bi nam trebali dokazati reprezentativnost za onih 2.500 ugovora ovjerenih s preduzećima koja imaju tolike zaposlene. Sada je to pojednostavljeno, smanjujemo na 15 posto i za njih i za sindikat i napravit ćemo način da se to na jednoj tabeli očita", dodao je Novalić.

Kazao je i da je izmijenjen član koji se tiče pregovora s obzirom na to da u ime Vlade FBiH niko ne može pregovarati sa njihovim uposlenicima.

"Nema razloga da neko pregovara u naše ime, jer mi smo vlasnici i preduzeća, a vlasnici smo i, da tako kažem, svojih uposlenika", smatra Novalić.

Novalić je kazao kako je na novi način regulisano i korištenje godišnjih odmora.
General War

#2670 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by General War »

HM 2011 wrote:tema SDA ne SDA - društvo je proizvod svih nas - a tvrdim da se pogrešno kao činjenica uzima da je SDA maskimalno odgovorna za stanje u društvu.

Imali smo masu drugih premijera bez kontakata, bez izjava i bez reformi pa smo dobili što smo dobili a to su dugovi i stranačka kamarila....

SDA i premijer Fadil se bore za za bolju Federaciju BiH, bore se za davanje šanse razvoju FBiH, a njihove dosadašnje aktivnosti su donjele 10000 radnih mjesta više nego u istom periodu prošle godine i taj broj kontinuirano rasta.....

Podmetanja opozicije su ništa drugo no podmetanja, zajedno sa vađenjem riječi iz konteksta....

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako će u narednom periodu pristupiti fazi "hlađenja" situacije koju nije podgrijavala Vlada FBiH u vezi s Prijedlogom o izmjenama i dopunama Zakona o radu, ističući kako im je bilo potrebno vremena da analiziraju Opći kolektivni ugovor.

"Priveli smo kraju tu veliku aktivnost koju smo zbog člana 138. Zakona o radu propustili, nažalost, a što smo trebali uraditi vjerovatno zajedno sa sindikatima i poslodavcima", kazao je Novalić.

Novalić je dodao kako se vremenom vidjelo da postoje određeni propusti u Zakonu o radu u FBiH, što se reflektiralo na budžet, a što je prema njegovim riječima nedopustivo.

"Vidjeli smo da shodno tome ima propusta u Kolektivnom ugovoru koji je iscrpio prava i definisao veća koja su u domenu fiskalne, budžetske i socijalne politike. U dobroj mjeri smo finalizirali i popravili neke stvari u Zakonu o radu", rekao je Novalić.

Predsjednik Vlade FBiH kazao je kako je u korištenju prava iz seta radno-pravnog zakonodavstva najstariji zakon, ističući da nije logično da su Kolektivni ugovor ili Granski ugovor "stariji od zakona".

On je posebno istakao kako se došlo u zabludu, kada se radio ovaj zakon, da je sve u skladu s međunarodnim konvencijama.

"Mi smo detaljno razradili i vidjeli da to jeste tačno, ali između konvencija, a ne između zakona i podzakonskih akata. Bili smo dovedeni u zabludu", požalio se Novalić.

Novalić je rekao i da je uvedeno rješenje koje fiksira jednostavno obračunavanje plaće čija je suština pojednostavljenje poslovanja.

"Mi garantujemo da nikome neće pasti plaće. Suština je da to sve jednostavno prikazujemo. Pojednostavljenjem izbjegavamo i suludu igru tužbi koje nas stvarno puno koštaju", dodao je Novalić.

Dodao je kako je izmijenjen i član koji je definisao da udruženje poslodavaca i sindikat definišu najmanju platu, a da je Vlada FBiH usklađuje.

"Mi jesmo poslodavac, ali mi nismo udruženje poslodavaca. Došlo je do zamjene uloga, odnosno šta je uloga Vlade FBiH, a šta uloga Vlade kao poslodavca. To bi bio jedini slučaj u svijetu gdje bi dva udruženja realno određivala minimalnu plaću. To je osnovna obaveza unutar makroekonomske politike. Ja vas podsjećam da je vlada Angele Merkel u Njemačkoj rekla da je minimalna satnica 8 eura", rekao je Novalić.

On je dodao i da je uvedena korekcija koja se tiče troškova života koje Eurostat i domaće statističke agencije ne mogu definisati.

"Troškovi života u Belgiji su nešto sasvim drugo od troškova života u Njemačkoj. Mi smo u BiH od naša dva najveća trgovca Binga i Konzuma tražili prvih deset stavki u našoj potrošnji. Vjerujte da su tu tri esencijalne životne namirnice, a ostalo su nebitne stvari. Sama činjenica da mi trošimo milijardu KM na mobitele i komunikaciju govori da na to trošimo više nego na hljeb i ulje", kazao je Novalić.

On je dodao da je sporna i reprezentativnost, odnosno da je reprezentativnost od 20 i 30 posto najveća.

"Poslodavci bi nam trebali dokazati reprezentativnost za onih 2.500 ugovora ovjerenih s preduzećima koja imaju tolike zaposlene. Sada je to pojednostavljeno, smanjujemo na 15 posto i za njih i za sindikat i napravit ćemo način da se to na jednoj tabeli očita", dodao je Novalić.

Kazao je i da je izmijenjen član koji se tiče pregovora s obzirom na to da u ime Vlade FBiH niko ne može pregovarati sa njihovim uposlenicima.

"Nema razloga da neko pregovara u naše ime, jer mi smo vlasnici i preduzeća, a vlasnici smo i, da tako kažem, svojih uposlenika", smatra Novalić.

Novalić je kazao kako je na novi način regulisano i korištenje godišnjih odmora.
Pa ljudi trose kucne rezerve jos od proslih izbora cime se placala naklonost sirotinje :lol:
dobojlija81

#2671 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by dobojlija81 »

Ma najbolje bi bilo da je oformio specijalni tim za pregledanje šerpi po kućama i frižidera..
Rijetko glup i arogantan covjek.
dobojlija81

#2672 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by dobojlija81 »

HM 2011 wrote:tema SDA ne SDA - društvo je proizvod svih nas - a tvrdim da se pogrešno kao činjenica uzima da je SDA maskimalno odgovorna za stanje u društvu.

Piši manje postove i nemoj koristiti ova velika slova,trošiš bajtove badava,zagalamit ce te Fadil.
The BEN10

#2673 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by The BEN10 »

-LIBERO- wrote:Nama su potrebni politicari koji ce strahovati za svoje pozicije/privilegije, bas od naroda. Ne od opozicije. Od toga koliko smo spremni direktno osuditi i stati protiv konkretnih stvari, evo recimo Drzava bolnica, Sebija - nepotizam, Fadil ekonomski strucnjak...itd.itd.

Itekako oni osluskuju puls naroda, i itekako su neke stvari barem stopirane zbog masovnog 'gundjanja'u narodu.
Naravno da prate. Pune socijalne mreže partijskih trollova koji skoro nikad ne objave post, ali tu su da prate šta se dešava u narodu...
nikad_vise

#2674 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by nikad_vise »

Podrska premijeru :bih:
howdy

#2675 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by howdy »

MordorSync wrote:Pustimo fadila da radi, fadilu treba dati šansu, iako se mnogima ne sviđa šta fadil priča
evo 20 godina se daju sanse i pusta da se radi, i sta se desilo?
Post Reply