Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
escobar__ wrote:
Na kraju krajeva zašto kroz neko vrijeme ne ugasiti 2G mrežu na primjer? Smanjiš nepotrebne troškove, oslobodiš spektar... Normala govorimo o nekim dugoročnim stvarima koje se kod nas možda neće desit u narednih 20 godina ali eto navodim kao primjer.
Tebi treba skroz ukinuti mrežu. Čuj da se ugasi 2G. Ja lično poznajem dosta starijih osoba koje imaju obični telefon koji im služi SAMO za pozive i od kojih većina nema 3G mrežu. Jest da takvi korisnici nisu većina, ali neki takvi korisnici troše 30-40KM mjesečno na pozive jer zovu onako, ne znaju aktivirati flat opciju minuta, telecom treba malo misliti i na takve korisnike.
Nije još ni Hrvatska ukinula 2G a uveli su LTE ima bar 6 godina(najstariji LTE test iz Hrvatske što sam našao je od 13.02.2013.), možda i više jer znaju da je i dalje potrebna 2G mreža.
Ma ta priča o ukidanju 2G je potekla onda kada su Australija, Japan i SAD ukinuli 2G. Treba imati u vidu da 2G u tim zemljama nije isti kao 2G u Evropi i ostatku svijeta. U SAD-u je 2G CDMA i AMPS standard koji je dosta inferiorniji u odnosu na evropski 2G - GSM standard. Ista stvar je i sa 2G mrežama u Australiji Japanu. U evropi 2G odnosno GSM se koriste i za uređaje koji nemaju veze sa govornom komunikacijom. Tu prvenstveno mislim na fiskalne kase, dispečerske telekomandne uređaje i sl. Također u Evropi željeznica se ne može zamisliti bez GSM-R sistema koji je jako sličan standardnom GSM-u ali je namijenjen samo za željeznički saobraćaj. Preko tog sistema vozovi primaju naredbe od dispečera, dobijaju informacije o stanju pruge i ograničenjima brzina na istima.
Dakle gašenje 2G mreže je teško izvodljivo.
Obzirom na ove probleme oko poziva sa uključenim 4G, još uvijek nisam uzeo USIM i ne koristim 4G nikako. Sad nešto razmišljam da li bi bila pametna ideja (i da li je izvodljivo) da uzmem dodatnu karticu za 4G (ona data kartica) a da za pozive ostavim postojeću? Telefon mi je dual sim.
- Zamijenio danas ERONET-ovu SIM karticu za USIM. Dodjem kuci, samo ERONET nema 4G signal (Istocno Sarajevo), BH Telekom i MTEL ima. U ERONET-u kazu nisu jos pokrili Istocno Sarajevo.
- Htjedoh da kupim jos jednu prepaid karticu, kazu nemamo USIM. Pa sta cu sad? Kaze kupi obicnu SIM pa cemo ti je odmah zamijeniti za USIM. Pa kako onda nemate USIM? Nemamo za slobodnu prodaju za sada, samo za zamjenu postojecih.
(Eronet stand u Merkatoru Lozionicka).
- Kupio prije par dana MTEL-ovu USIM da probam 4G. Ide brzina od 20 do 50 mbit-a. Kad razgovaram na Viber odzvanja kao da sa 2G zovem, ne stalno ali pocesto. Haloo 3G je za ovo Josip Broz Tito.
Znaci, sve u svemu, pocelo je kako ne treba.
To sa Viberom ne bi reko da ti je do neta, i mene jebe Viber u zadnje vrijeme s tim, dok pozivi na messengeru ok, ne odzvanja
Jebi ga majstore, na Haloo 3G radilo bez ikakvih problema.
Jebo te, stručnjacima još naglasim da sam gašenje 2G mreže naveo kao primjer i kao nešto što se ovdje neće desit ni u narednih 20 godina (i to sve u kontekstu one da nam je VoLTE beskoristan) i odmah pametovanje...
Ljudi, bilo bi dobro da kad postavite screeshotove sa speedtesta LTE brzina da obavezno stavite i kojim telefon ste izmjerili, brand i tačan model. Neće isti rezultat prikazati Samsung s10 i xiaomi redmi 5.
made_in_sarajevo wrote:
5G u koreji i hologrami i...sta reci dalje
Gledam i ne mogu da vjerujem da je ovo ovako bilo uživo, da nije dodato u video editu, kad pročitam u komentaru da se to uživo i nije vidjelo, već samo preko neke aplikacije na mobitelu. Hologram se vidi uživo direkt bez mobitela i kakve aplikacije, zato mi je bilo čudno, ali ustvari nije hologram.
escobar__ wrote:Jebo te, stručnjacima još naglasim da sam gašenje 2G mreže naveo kao primjer i kao nešto što se ovdje neće desit ni u narednih 20 godina (i to sve u kontekstu one da nam je VoLTE beskoristan) i odmah pametovanje...
Ja bih shvatio tvoj komentar da se 2G gasi masovno, ili da pravi aman-zaman problem 3G ili 4G mreži. Ovo je više ono, aha, imamo 4G, sada nam ne treba ni 3G, ni 2G, to su samo brojevi, valjda je 4G sve obuhvatila.
l33t wrote:Pa da prebaci se, ali nekome se izgubi signal zbog tog prebacivanja s mreze na mrezu pa bude nedostupan. Valjda ce se to rijesiti.
Preko 90% mobitela na tržištu bez problema vrši prebacivanje, meni se nije nijednom desilo da pukne veza kad koristim 4G i obavljam poziv na 3G/2G.
Razlog što je dosta ljudi nedostupno leži u tome da mobiteli preferiraju minimalni signal 4G u odnosu na 3G (ako je podešeno 4G/3G/2G auto), a ti na jednoj crtici signala najčešće ne možeš primiti poziv pa se dešava problem govorne pošte i voicemail poruka, čim pomjeriš mobitel 5 metara i malo se popravi signal ili ga nestane pa se izabere 3G, stižu poruke ko te zvao i imate govornu poštu. Sve dok se ne postavi dovoljno baznih stanica neće biti rješenja.