Deblokada Sarajeva???

Post Reply
PM72

#2651 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Zamolio bih moderaciju da reaguje i prekine ovo šovinističko preseravanje i da se vratimo na temu.Hvala.
log78

#2652 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by log78 »

PM72 wrote:Zamolio bih moderaciju da reaguje i prekine ovo šovinističko preseravanje i da se vratimo na temu.Hvala.
Slazem se.
LBVIEW wrote:De nauci se citirati.
Drug jbg nisam rodjen sa tastaturom,i imam zivot mimo interneta. ne znam koliko imas godina, ali ako si neki do 30. u tvojim godinama kada sam se skinuo sa uniforme ja sam gledao da mazim zenu a ne tastaturu
zateznistub

#2653 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

Moderacijooooo
Edin H.

#2654 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Edin H. »

LBVIEW wrote:De nauci se citirati.

Pa pomozite covjeku. :D
karanana

#2655 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by karanana »

Smio bih se zakleti da sam negdje procitao, vjerovatno na ovom forumu da smo u ljeto 92. napali sa otesa prema luzanima i prema osjeku. Mozda je bas dozer pisao kako smo i zaglavili u nekim kucama u osjeku nakon pocetnog napredovanja.
Ali kakogod, ocigledno im je iz nekog razloga postao trn u oku dok su ga prerovali i uzeli. I bio im je klin u teritoriji prema igmanu.
Kao i da sam procitao da je sve bilo mirno dok nisu dosle neke gradske jedinice. Vjerovatno prije toga hvo shvercovo. A sjecam se u rano ljeto komsija cesto isao sa ch vile u svoju kucu dole i donosio mladog luka i jos nekog povrca.
KENJAC

#2656 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by KENJAC »

Ne znam ovo za Otes, ali je bilo dosta linija ( ne samo oko Sa) koje su bile mirne i kao takve predstavljale trn u oku !
Tromblon

#2657 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Bilo je kod Brneta jako dobrih boraca. Onaj njegov zamjenik, ne znam mu ime, najsretniji covjek je bio. Kako njega metak nije htio to je cudo jedno. Pucao sam na njega dva puta nece ga metak jebote nisam se tako iznervirao ne pamtim. Tukao sam se sa njima po Azicima. Lakse im je bilo nego nama. Artiljerija i sva moguca podrska. Ali, znam dosta momaka koji su bili kod njega i otisli zbog njega.

Sto se tice neprijateljskih jedinica mogu pricati o onima protiv kojih sam ratovao. Najbolje koje sam vidio su Rusi i Beli Vukovi. Napadali su nas na Cemerskoj planini i to je bio haos od rokanja. Uz Azice najjace rokanje koje sam dozivio. Rusi su napadali po 5 puta na dan. Mi smo ih zvali Rusi jer su se dozivali na ruskom, a bilo je domacih sa njima. Beli Vukovi su isto bili dobri. Imali su jeben sistem napada. Pritiskali su nas kao njemacka reprezentacija.

Sto se Otesa tice znam da je bio planiran takav napad koji je opisan. Moj dobar drug je isao u izvidjanje, prelazio rijeku prema Osijeku. Medjutim, do tog napada nikad nije doslo. Podrinjska je najebala na TAT-u. Sandzacka u Kožari u Azicima.
PM72

#2658 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Sto se Otesa tice znam da je bio planiran takav napad koji je opisan. Moj dobar drug je isao u izvidjanje, prelazio rijeku prema Osijeku. Medjutim, do tog napada nikad nije doslo. Podrinjska je najebala na TAT-u. Sandzacka u Kožari u Azicima.
Tačno tako.TAT i Azići su od spomenika u Otesu daleko više od kilometra.Možda i više.Vreoca su srpsko selo preko rijeke u pravcu Osjeka i Plandišta.Linije između naše linije kod spomenika i Sastavaca (sastav Bosne i Željeznice) i prvih srpskih rovova kod Vreoca je veća od 500 metara.U stvari,nisu se ni vidjeli jer su bili među kućama i nekim vikendicama.Između su bila polja kukuruza tako da i nisi mogao vidjeti bunker ili rov.

Naši nisu prelazili preko vode ( a nije bio ni neki problem kad je vodostaj nizak) samo što nismo znali gdje su neprijateljski rovovi.Sve je bilo zaraslo,kao džungla a bojali smo se mina u kukuruzima.Bio sam baš kod Spomenika na liniji,u stvari,ideš livadom i nakon 200 metara uđeš u nešto što se zvalo tranše.Do koljena.

Zato su nam u decembru 1992 četnici tuda i prešli...
Pitar s Kariba

#2659 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Pitar s Kariba »

PM72 wrote:
junior3 wrote:Palestina je komandovao Dobojskim odredom SPB dosta puta u sadejstvu sa lunom, sve i da lunu pitaš pohvaliće ga.
Obilazili su kao i svaki odred SPB većinu ratišta, stvarno odabrana ekipa.
Jednog njihovog viđam redovno pa ću se raspitati za Sarajevsko ratište.

Neki dan sam pitao nekog šta misli o gardi sa Ilidže i ne pohvališe je, sad ti opet drugačije reče.
Kakva je ova 3 sarajevska nedobrovoljčeva bila? :D

Nikad nisam čuo za tog Palestinu a što se tiče specijalne jedinice MUP-a RS ili MUP-a RBIH,to su većinom bili profesionalci ,sportisti i dobri ljudi a zapalo ih da ratuju među sobom.Obraz specijalne jedinice MUP-a RS ukaljali su na Srebrenici kad su ubijali zarobljenike a do tada su se ponašali fer i korektno.Doduše,specijalna jedinica MUP-a RS podjelila se na nekoliko manjih jedinica (imali su ih čime naoružati) pa je bila nekakava iz Foče kojom je komandovao presuđeni zločinac Stanković ili ovi iz odreda Jahorina što se vode mnogi postupci za ubijanje srebreničana.Vodio ih neki Mendeljev ili tako slično.

Luna je bio jedan od onih prijeratnih specijalaca što je ,po meni,sačuvao obraz i čojstvo i ratovao je muški.

ilidžanska garda je bila dobra dok nismo ojačali jer su imali 11 oklopnih trasportera i tenkova a mi niti jedan.Imali su artiljerisjku podršku sa minimalno deset vatrenih tačaka a mi skupljali granate...Kad se tas na vagi izjednačio utopili su se u ilidžansku brigadu bez nekakvih značajnih uspjeha...

ne znam za tu 3 sarajevsku,vjerovatno je ona spoj ilijaške i vogošćanske brigade...tukli su se na Žuči (najopasnije sarajevsko ratište) i oko Nišića a znam da su ih poslali u Krajinu i tamo imali značajne gubitke.

Poslije ovoga (5:50), imali su jedan manje :izet:
Last edited by Pitar s Kariba on 27/04/2017 11:25, edited 1 time in total.
shake69

#2660 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by shake69 »

log78 wrote:Posto pitate za Tomasicu.
U Prijedoru su se vracali dugovi za 1942. U okolini potkozarja neces naci kucu da nekog nije izgubila ili na Kozari ili u Jasenovcu. Tu je i Susnjar u Sanskom Mostu. Znam za neke koji ne mogu prezaliti sto se jedno muslimasko selo u okolini Sanskog Mosta na pocetku predalo bez metka i u autobusima otislo za Svedsku ili Njemacku a u drugom ratu su bili okorjele ustase.
Bilo je takvih ideja i za okolinu Banjaluke, Sargovac i ostala sela,da se vrati za 1942. medjutim veci dio tih Hrvata se borio u nasim jedinicama i tej posle OLuje su ta sela isparaznjena u vecoj mjeri.
Pogledaj kartu zlocina u II svjetskom pa uporedi sa zllocinama u ovom dobices,veliko poklapanje samo sto su uloge u vecoj mjeri bile obrnute.
Kad smo kod deblokade Sarajeva. ono je u nekoj mjeri bilo deblokirano samim tim sto se morala pustati hrana lijekovi, voda, i ostale potrepstine.
Cesto je uporedjujete sa Lenjigradskom opsadom ali tamo Nijemci nisu bas nesto bili popustljivi kao mi da propuste. Doduse nije bilo ni velikih sefova sa strane da lupe po glavi a i robno novcana razmjena izmedju Vermahta i crvene Armije nije bila na nekom zavidnom nivou
Zar stvarno ima tih koji zale sto se eto nije strijeljalo cijelo selo u okolini Sanskog Mosta 1992 g. zbog osvete za Jasenovac iz 1941 g. vec su autobusima razgulili za Svedsku! :sad:
PM72

#2661 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Vjeruj da mi ga je žao. :pisnuo: mogao je golfa voziti u kod kuće u Srbiji a on poletio da brani ...TAS
Pitar s Kariba

#2662 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Pitar s Kariba »

shake69 wrote:
U Prijedoru su se vracali dugovi za 1942. U okolini potkozarja neces naci kucu da nekog nije izgubila ili na Kozari ili u Jasenovcu. Tu je i Susnjar u Sanskom Mostu. Znam za neke koji ne mogu prezaliti sto se jedno muslimasko selo u okolini Sanskog Mosta na pocetku predalo bez metka i u autobusima otislo za Svedsku ili Njemacku a u drugom ratu su bili okorjele ustase.
Bilo je takvih ideja i za okolinu Banjaluke, Sargovac i ostala sela,da se vrati za 1942. medjutim veci dio tih Hrvata se borio u nasim jedinicama i tej posle OLuje su ta sela isparaznjena u vecoj mjeri.
Pogledaj kartu zlocina u II svjetskom pa uporedi sa zllocinama u ovom dobices,veliko poklapanje samo sto su uloge u vecoj mjeri bile obrnute.
Kad smo kod deblokade Sarajeva. ono je u nekoj mjeri bilo deblokirano samim tim sto se morala pustati hrana lijekovi, voda, i ostale potrepstine.
Cesto je uporedjujete sa Lenjigradskom opsadom ali tamo Nijemci nisu bas nesto bili popustljivi kao mi da propuste. Doduse nije bilo ni velikih sefova sa strane da lupe po glavi a i robno novcana razmjena izmedju Vermahta i crvene Armije nije bila na nekom zavidnom nivou
Zar stvarno ima tih koji zale sto se eto nije strijeljalo cijelo selo u okolini Sanskog Mosta 1992 g. zbog osvete za Jasenovac iz 1941 g. vec su autobusima razgulili za Svedsku! :sad:
Pa zar tebe to još uvijek iznenađuje?
LBVIEW

#2663 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by LBVIEW »

shake69 wrote:
Pitanje je koliko je onih koji ne zale, dovoljno je malo zagrebati po povrsini da pacijenti poput ovog log78 izadu "na cistinu." Ovi inteligentnijii, sute k"o ckepi i glume "francuske sobarice" po forumu- niko nista ne zna, to su samo lokalci i slicne ublehe, a vojska i policija osudene za genocid.
plum

#2664 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by plum »

Pitanje za ovu dvojicu s druge strane što su im puna usta hvale za spec. brigadu mup-a rs, koliko je bilo ukupno brojno stanje te brigade jer vidim da je dijelite po odredima dobojski..., ovaj, onaj?Jel ta brigada ikad skupa ratovala na jednom mjestu ili su uvijek išli ti lokalni odredi kao recimo tamo na Ključ? Jesu li imali šta od oklopa i šta su koristili za podršku pješadiji u akcijama?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2665 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by JoseMujica »

mogu svi šupci prati savjest šupljom da su se od 91-95 sravnavali računi za 41-45, al doće na red nekad da se sravne računi i za 91-95, pa vi vidite
insomnia78

#2666 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by insomnia78 »

log78 wrote:Kako malo treba da pokazete svoje pravo lice.
A oni naivni nek' slusaju price onih sto pravdaju zlocin i zlocince.
Nego da te nesto priupitam, prije nego sto fasujes ban: da li samo vi Srbi imate priviliegiju svetiti se ili to priznajete i drugima? I sta mislis sto ce neki nasi za 20, 30 ili 50 godina goviriti za Omarsku, Tomasicu, Rakelice,Lamovitu
i ostala cetnicka sela? Da ne spominjem kako ste se i ovaj put "svetili" onima koji su najmanje krivi za stradanja 40-tih, dok nekim drugima niste mogli/smjeli, a ti vas opet s noge na nogu.

Vezano za ban imate na jutjubu govor jednog cuvenog sarajevskog doktora prava.
Vezano za osvetu. Nije to nikakva privilegija. Daj boze da je nikad vise nigdje i ne bude. Po tvojim stavovima bi se reklo da jedva cekas novi rat.
Nisam ja kriv sto se kod nas mrtve pozivaju kad god krene neka ozbiljna tema. Da smo pametni, pratili bi Izraelce i nijemci. pre nekoliko godina, Izrael je od Njemacke kupio podmornice. Vjerovatno su se mnogi grobovi tada prevrnuli
Da, da smo pametni pa da pratimo Izrael. Onda bi kojekakvi Skorpioni, Djukici, Seselji bili po misijim rupama. Da se smakne stotinjak zlocinaca i ubica a ostali vezani iz citavog svjeta dovode na sudjenje u Sarajevo drugacije bi se price pricale.
felipe kajetano

#2667 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by felipe kajetano »

Svaki CSB je imao odred koji se zvao brigada, dobojski je bio cini mi 5-ti odred....naravno, sve go sljam i zlikovac...i istumbarani od sile nebeske :D
junior3

#2668 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by junior3 »

Nedobrovoljac wrote:
plum wrote:Pitanje za ovu dvojicu s druge strane što su im puna usta hvale za spec. brigadu mup-a rs, koliko je bilo ukupno brojno stanje te brigade jer vidim da je dijelite po odredima dobojski..., ovaj, onaj?Jel ta brigada ikad skupa ratovala na jednom mjestu ili su uvijek išli ti lokalni odredi kao recimo tamo na Ključ? Jesu li imali šta od oklopa i šta su koristili za podršku pješadiji u akcijama?
Nemam pojma.
:mrgreen:

Ja mislim da ni onaj koje bio specijalac ne bi znao odgovoriti na ovo sve.

Ako je 9 odreda, vjerovatno ih je bilo preko hiljadu, na kraju rata i više.
Nisu svi skupa ratovali, zašto bi se pravili odredi na raznim mjestima onda nego da pokriju vise terena.
U sadejstvu je bilo možda 2-3 najviše od jednom.
Što se oklopa tiče, tenkove nisu imali, možda transportere.
PM72

#2669 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Karadžićevim Srbima nije bio problem napraviti više hiljada tih "specijalaca".Uniformi i oružja su imali napretek a i ovi "odredi" su osnovani tako što je jedan ili više bivših specijalaca republičkog MUP-a napravili svaki za sebe "odred".I rezervisti specijalci su ih pravili i komandovali.Prijeratna specijalna jedinica je imala oko 50-60 specijalaca koji su se podjelili po nacionalnom šavu.I skoro svi postali komandanti jedinica ili odreda.

Znači,Karišik ode do Beograda u bivšu centralu saveznog SUP-a,zaduži 100 ili 200 uniformi, jurišnih prsluka,pištolja i noževa,vrati se do generalštaba VRS koji mu izdaju 150-200 novih automatskih pušaka,sijača i snajpera pa to podjeli.Srbi su se vazda ložili na specijalce i na ratovanje (protiv slabijih naravno) tako da nije bio problem u svakom većem gradu oformiti odred specijalaca.90% njih su se tamo prijavili preko veze (jer nisu čučali po rovovima) a i lijepo su izgledali onako napucani pa natovare sve i svašta po sebi.

Iskustva u čišćenju terena su imali (čitaj,ubijanje i protjerivanje nana,deda i djece) jer nigdje nisu okusili fer i vojničku borbu.Ako im je neko pružio otpor sa par pušaka zvali su u pomoć artiljeriju koja neutrališe vatrene "tačkice" i džepove pa upadaju namazani ratničkim bojama...

S kim je mogao taj fočanski ili šekovićki odred specijalne jedinice ratovati nego sa civilima i nenaoružanim civilima.Ili dobojski? Prve akcije su imali po ulazima i kućama kad su izbacivali muslimane i hrvate iz stanova i kuća.

Jedini dio te jedinice kojeg cijenim jeste ovaj što je vodio Luna po sarajevskom ratištu.Ovo ostali su karine koje su se dokazivali ubijajući civile i zarobljenike.Zato su i optuženi ( i osuđeni) za najgore ratne zločine i taj šekovićki i fočanski i jahorinski odred.
Pitar s Kariba

#2670 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Pitar s Kariba »

plum wrote:Pitanje za ovu dvojicu s druge strane što su im puna usta hvale za spec. brigadu mup-a rs, koliko je bilo ukupno brojno stanje te brigade jer vidim da je dijelite po odredima dobojski..., ovaj, onaj?Jel ta brigada ikad skupa ratovala na jednom mjestu ili su uvijek išli ti lokalni odredi kao recimo tamo na Ključ? Jesu li imali šta od oklopa i šta su koristili za podršku pješadiji u akcijama?
Pa đeš njih pitat za oklop?! Srbi bez oklopa i artiljerijske podrške ni u halu nisu išli :-)
seln

#2671 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by seln »

insomnia78 wrote: Da, da smo pametni pa da pratimo Izrael. Onda bi kojekakvi Skorpioni, Djukici, Seselji bili po misijim rupama. Da se smakne stotinjak zlocinaca i ubica a ostali vezani iz citavog svjeta dovode na sudjenje u Sarajevo drugacije bi se price pricale.
Jebi ga, nase minder vodje se orijentisu po arapskoj braci, koji su vec vise puta ispusili od sicusnog Izraela. Poslije se kozojebi prali kako je Izrael dobio oruzje od USA, kako su imali savjetnike iz Pentagona, folovi golovi...
istina je zapravo da je najveca razlika izmedju Izraela i Arapa vojno znanje.
I Bosna bi se, gledano po geopolitickom polozaju, trebala orijentirati po Izraelu.

p.s. Sve ovo naravno ne opravdava krsenje ljudskih prava u Izraelu.
agent_zero

#2672 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by agent_zero »

JoseMujica wrote:mogu svi šupci prati savjest šupljom da su se od 91-95 sravnavali računi za 41-45, al doće na red nekad da se sravne računi i za 91-95, pa vi vidite
S tobom u prvim redovima?

Daj okanite se offtopičarenja.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2673 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by JoseMujica »

agent_zero wrote:
JoseMujica wrote:mogu svi šupci prati savjest šupljom da su se od 91-95 sravnavali računi za 41-45, al doće na red nekad da se sravne računi i za 91-95, pa vi vidite
S tobom u prvim redovima?

Daj okanite se offtopičarenja.

eee taj film se neće gledati...najveći domet, i to sa velikim IF, u prvim redovima ložioničara ili logističara
duh_sa_sjekirom

#2674 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by duh_sa_sjekirom »

Pitar s Kariba wrote:

Poslije ovoga (5:50), imali su jedan manje :izet:
24 godine od ove bitke!? :shock: U pm i ovo vrijeme kako leti...
Kao da je juče bilo, nedjelja ujutro, Vaskrs '93....Ranom zorom, oko 5 h, počelo je granatiranje položaja ARBiH i civilnih naselja (Pazarić, Tarčin, Lepenica) i artiljerijska priprema za napad. Uslijedio je pješadijski napad četničkih falangi, koje su prvobitno uspjele zaposjesti položaje na Košćanu. No, nakon početnog iznenađenja i konsolidovanja jedinica te nakon što je stiglo pojačanje, uslijedio je žestoki kontranapad ARBiH u kojem su četnici opuhani i do nogu potučeni. Pretpjeli su velike gubitke u ljudstvu i MTS-u, a u sveopštem haosu, rasulu i bježaniji za sobom su ostavljali naoružanje, ranjene i mrtve...
Uglavnom, četnici su u ovoj bici tako žestoko dobili po njonji da im nije padalo na pamet do kraja rata da pokušaju bilo šta slično na ovom ratištu.
Velika i veličanstvena pobjeda 109. bbr ARBiH, demonstracija patriotizma, hrabrosti, sposobnosti, mudrosti i srčanosti spram kukavičluka u okolopima, osobito kad se uzme u obzir strateški položaj i važnost ovog rejona za područje Tarčina, Pazarića, Lepenice te samim tim i jedine putne komunikacije za Sarajevo
:bih:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2675 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Chmoljo »

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» log78
Post Reply