Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
S4mpion

#2651 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

animals wrote:
S4mpion wrote:
Ne znam većinu, ali bradate spodobe znam, ne mogu me uvjeriti da je mir i ljubav klati nevinog čovjeka, još to pravdati religijom, ali neki im vjeruju bezuslovno, pa im bradate spodobe drže lekcije o religiji. :meza1:
Ona ideologija koja za ljude koji je ne slijede kaze da su nevjernici, i kao takvi su neprijatelji, ne moze biti promotor ljubavi i mira..
Aaa, pa to je ideologija bradatih spodoba, često je ljudi zamijene za religiju. :meza1:

Ja, lično, više volim demokratiju naučiti iz knjige čisto da mi sutra neki diktator ne bi držao lekcije o demokratiji, volim matematiku, fiziku učiti iz knjige čisto da mi sutra neki zanatlija ne bi držao pogrešne lekcije, volim i religiju naučiti iz knjige, čisto da mi sutra bradate spodobe, koje kolju nevine ljude, ne bi držale lekcije o religiji i prodavali svakakve priče, jer kad si načitan, teško će ti neko prodati svašta. :meza1:
animals

#2652 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

S4mpion wrote:
animals wrote:
S4mpion wrote:
Ne znam većinu, ali bradate spodobe znam, ne mogu me uvjeriti da je mir i ljubav klati nevinog čovjeka, još to pravdati religijom, ali neki im vjeruju bezuslovno, pa im bradate spodobe drže lekcije o religiji. :meza1:
Ona ideologija koja za ljude koji je ne slijede kaze da su nevjernici, i kao takvi su neprijatelji, ne moze biti promotor ljubavi i mira..
Aaa, pa to je ideologija bradatih spodoba, često je ljudi zamijene za religiju. :meza1:

Ja, lično, više volim demokratiju naučiti iz knjige čisto da mi sutra neki diktator ne bi držao lekcije o demokratiji, volim matematiku, fiziku učiti iz knjige čisto da mi sutra neki zanatlija ne bi držao pogrešne lekcije, volim i religiju naučiti iz knjige, čisto da mi sutra bradate spodobe, koje kolju nevine ljude, ne bi držale lekcije o religiji i prodavali svakakve priče, jer kad si načitan, teško će ti neko prodati svašta. :meza1:
Samoproblem je sto vecina korisnika to konzumira po nekoj inerciji..
nema pojma sto to i zasto radi..samo je propisano tako i mora se..
S4mpion

#2653 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

animals wrote:
S4mpion wrote:

Samoproblem je sto vecina korisnika to konzumira po nekoj inerciji..
nema pojma sto to i zasto radi..samo je propisano tako i mora se..
Pa ta većina predstavlja nekoliko milijardi ljudi, ne mogu se usuditi da tvrdim kako oni nemaju pojma šta rade i zašto rade budući da ih znam tek nekoliko stotina, to je malo neobjektivno. :meza1:
belfy

#2654 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

S4mpion wrote: Ja, lično, više volim demokratiju naučiti iz knjige čisto da mi sutra neki diktator ne bi držao lekcije o demokratiji, volim matematiku, fiziku učiti iz knjige čisto da mi sutra neki zanatlija ne bi držao pogrešne lekcije, volim i religiju naučiti iz knjige, čisto da mi sutra bradate spodobe, koje kolju nevine ljude, ne bi držale lekcije o religiji i prodavali svakakve priče, jer kad si načitan, teško će ti neko prodati svašta. :meza1:
sve jako pohvalno. nedostaje samo onaj detalj kada je tesko priznati da nesto neznas ili kada nisi u pravu. jasno da nije lako priznati da nisi u pravu ili da nesto nisi znao. mada je sramota kada nema dovoljno ljudskosti za takvo nesto. niko se od nas nije rodio kao sveznajuci, niti bezgresni. ljudski je priznati da smo ljudi. sve ostalo ti stoji kako si rekao.
animals

#2655 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Pa ta većina predstavlja nekoliko milijardi ljudi, ne mogu se usuditi da tvrdim kako oni nemaju pojma šta rade i zašto rade budući da ih znam tek nekoliko stotina, to je malo neobjektivno. :meza1:[/quote

Pa recimo da 90 procenata stanovnistva ove planete pripada nekoj religiji..
po tome bi trebalo da tece med i mlijeko na ovoj planeti..
zar ne..
nasa

#2656 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Lopov-eliminator wrote:
nasa wrote:
Lopov-eliminator wrote: Prvo treba definisati Boga. Opet ide praktično isto pitanje, šta nepobitno garantira da je interpretacija nečeg što se označava tvorcem od tvoje religije savršeno tačna?
Nista ne garantira.
To je nesto sto covjek izabere i podlozno je odgovornost.
Sve relegije u svojoj srzi polaze od istog, da ovo sto vidimo nije sve, da covjek ima svrhu koja prelazi granice ovog svijeta...
Monoteisticke religije dalje dijele identican stav da je odnos covjeka i Boga licni, individualan...sve dalje je zasnovano na uvjerenjima proisteklim iz Objava i to je nesto sto covjek uzima, bira i sto prema svakoj religiji, a i inace, sasvim evidentno i logicno, jeste nesto sto je licna odgovornost covjeka koja povlaci posljedice i na ovom i na onom svijetu.
Pa eto vidiš, naravno da ne postoji nepobitna garancija, a vjernici poput Chagalja smatraju da je Bog već naučno dokazana stvar.

Opet se nepotrebno pretpostavljaju stvari unaprijed, zašto se neko ko je neodgovarajućeg uvjerenja uopšte mora kažnjavati bilo čim, pogotovo vječnim najgorim mukama, ako samim tim uvjerenjem nikom ništa ne radi?

To je isto kao kad veliki vođa Kim Jong Un naredi pogubljenje nekoga ko otvoreno kaže da se ne slaže s njegovim vladajućim režimu. Tu po toj logici ispada da je Kim Jong Un pravedan a ovaj jadnik je kriv samo zato što nije imao ono ubjeđenje koje režim smatra pravim.

Jadnik je znao da bi mogao stradati u najgorim mukama i naravno sam je sebi kriv što je rekao to jer je znao da će onaj ko kaže nešto protiv vladara stradati. Posljedice je znao, a pošto je želio da ode na put smrti koji je vlada namijenio svakome ko je protiv njega, sam je sebi kriv, a čika Kim Jong Un samo pravedno provodi te posljedice.

To je ta pravda. :-)
Ali ti opet komentarises dozivljaj Boga od strane monoteistickih religija sto ne mora kako sam tvrdis imati veze s postojanjem Boga. Za tebe prica i pitanje postojanja Boga nema veze s tim kako je On opisan I dozivljen od strane monoteistickih ili bilo koje religije jer ti naprosto ne vjerujes da Postoji u bilo kojem opisu...
Lopov, Bog ako postoji moze da bude sta god zeli ko kaze da mora meni ili tebi biti prihvatljivo ili ne...
Drugo je sto ja vjerujem da je Pravedan, da niko nece biti zakinut niti mu nepravda nanesena itd.
S4mpion

#2657 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

animals wrote:Pa ta većina predstavlja nekoliko milijardi ljudi, ne mogu se usuditi da tvrdim kako oni nemaju pojma šta rade i zašto rade budući da ih znam tek nekoliko stotina, to je malo neobjektivno. :meza1:[/quote

Pa recimo da 90 procenata stanovnistva ove planete pripada nekoj religiji..
po tome bi trebalo da tece med i mlijeko na ovoj planeti..
zar ne..
Koliko njih se pridržava pravila religije i u kolikoj mjeri, to je pravo pitanje. :meza1:
Hajvan

#2658 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Hajvan »

Zar je potrebna? Religija?

koja je razlika izmeđ vjere i religije?
nemezis

#2659 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
Kikibombona wrote:
Chagalj wrote:
ne , nije to cilj Boga, da kaznjava ljude nego oni sami izaberi krivi put u zivotu i tako sami sebe bace u propast, a Bog je taj koji poziva sebi i oprostu da uzivaju u Raju, a ljudi sami sebe otpisu.
Zar Bog nije rekao da nije zelio da svi ljudi budu vjernici?
Dakle, prije nego je stvorio ljude, bilo mu je jasno koliko ce ih tacno zavrsiti u dzehenemu.

Prije nego je prvi covjek krocio na zemlju, Bog je znao koliko ce milijardi ljudi goriti u dzehenemu?
Dakle, okrutno i podmuklo, nikako milostivo.

Bog je samo slao islam vjeru svi poslanicima, iako se mozda nije zvalo islam prije Muhammeda, ali princip je ista, ista je vjera, nema razlike, jedino u nekim pravnim propisima ali sustina je ista.

I svi poslanici od Boga su pozivali u tu jednu vjeru, kad god bi ljudi otsupali od prave vjere Bog je slao poslanike da ih pozivaju bozijoj vjeri dok nije doslo do zadnjeg poslanika muhammed i Kurana, gdje se Bog obavezao da ce ga cuvati od iskrivljenja i nema vise potrebe za slanjem novi poslanika, eh jedino to sto ce Isus doci na zemlju u buducnosti kao predznak Smaka svijeta ali nece donositi nista novo, nego samo propovjedati islam , zivjeti, ozeniti se, imati djecu i biti zakopan pored Muhammeda u Medini. nedugo nakon toga trebao bi Smak svijeta da nastupi.
Ja vidim jedino semitske tvorevine. Islam, krscanstvo i judaizam.

Nama su poznate stotine razlicitih religija i ove tri monoteisticke, Alahaove religije, kako bi rekli vi monoteisti.

Sad mi objasni jednu stvar.....

Kako je toliko starih bezboznickih religija ostalo zapisano i samo tri monoteisticke?

Kako to da su narodi Sjeverne i Juzne Amerike odbacili Bozju religiju? (kada su dosli Evropljani na novi kontinent nasli su tragove iskljucivo 'bezboznickih' religija)

Kako to da su narodi Evrope odbacili Bozju religiju? (do dolaska judaizma i posebno krscanstva Evropljani nisu slijedili monotesticku vjeru)

Isto je sa Azijom, Afrikom..... da se ne ponavljam.

Zar Bog nije rekao da nije zelio da svi ljudi budu vjernici?
ne , nije to rekao

ovo je rekao:

Kuran:
A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.

znaci da Allah hoce mogao bi uciniti sve ljude jedne vjere, ali prepustio ih da sami izaberu svoje puteve u zivotu, sto je slobodna volja, i naravno dosta ljudi izabere krivi put u zivotu i tako i umre bez pokajanja Bogu.
Da ti dam primjer, dali moze profesor na testu da ucini da svi studenti prodju test, da, jednostavno ide jednom po jednom i govori koji je rezultat, ali to profesor nece uraditi, jer je to test, isto kao sto je ovaj nas zivot test od Boga

Bog kaze:
1. Uzvišen je Onaj u čijoj je ruci vlast – On sve može! –
2. Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; - On je Silni, Onaj koji prašta -,

sa testom se filtrira ko saluzuje kaznu a ko nagradu, jer je dao slobodnu volju da radimo sta hocemo, a kad imas slobodnu volju onda moras proci i test.
Dakle, prije nego je stvorio ljude, bilo mu je jasno koliko ce ih tacno zavrsiti u dzehenemu.
da,jasno iz svog sveznanja

a sad se pitas zasto ih je stvorio onda ako je znao, e pa zato sto si ti izabrao to prije svog rodjenja, jer Bog je stvorio sve duse u praiskonu, prije nego je stvorio prvog covjeka,

172. I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: "Zar Ja nisam Gospodar vaš?" – oni su odgovarali: "Jesi, mi svjedočimo" – i to zato da na sudnjem danu ne reknete: "Mi o ovome ništa nismo znali",

duse stvorene posvjedocile da je Allah nas gospodar

poslije Allah nudio emanet ko ce da ga prihvati, da ima slobodnu volju, pa da moze da cini sta hoce, ako bude cinio dobro bit ce nagradjen ako bude cinio zlo bit ce kaznjen, svi su odstupili samo smo mi to prihvatili.
Mi se toga nesjecamo jer smo sad pod testom, jer Allah kaze ako bi ljudi sa njim pricali i trazili da se vrate na zemlju morao bi im oduzeti pamcenje kako bi mogli da padnu pod test,

Allah kaze:
27. A da ti je vidjeti kako će, kad pred vatrom budu zadržani, reći: "Da nam je da povraćeni budemo, pa da dokaze Gospodara našeg ne poričemo i da vjernici postanemo!’

28. Ne, ne! Njima će očevidno postati ono što su prije krili; a kada bi i bili povraćeni, opet bi nastavili da rade ono što im je bilo zabranjeno, jer oni su doista lažljivci,

29. i rekli bi: "Nema života osim na ovom svijetu i mi nećemo biti oživljeni!’
Je li bog znao sta ce duše izabrati prije njihovih stvaranja? Ako ih je bog stvorio, jesu li duše mogle odlučiti drugačije od onoga kako ih je dizajnirao stvoritelj? Ako čovjek napravi sat, moze li taj sat odlučiti da ide unazad? Ako čovjek napravi zupčanik, moze li taj zupčanik, prije nego što bude postavljen u sat, odlučiti da će se, jednom kada bude u satu, okretati nazad?
Chagalj

#2660 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote: Je li bog znao sta ce duše izabrati prije njihovih stvaranja? Ako ih je bog stvorio, jesu li duše mogle odlučiti drugačije od onoga kako ih je dizajnirao stvoritelj? Ako čovjek napravi sat, moze li taj sat odlučiti da ide unazad? Ako čovjek napravi zupčanik, moze li taj zupčanik, prije nego što bude postavljen u sat, odlučiti da će se, jednom kada bude u satu, okretati nazad?
Je li bog znao sta ce duše izabrati prije njihovih stvaranja?
jeste
Ako ih je bog stvorio, jesu li duše mogle odlučiti drugačije od onoga kako ih je dizajnirao stvoritelj?
stvorio ih je sa slobodnom voljom, to jeste da rade sta hoce, da sam na svoju ruku ucis i snalazis se. dok situacija sa andjelima je drugacija, oni nemaju slobodnu volju i nemogu nista novo nauciti i uraditi od onoga sto su programirani.
Znaci samo izvrsuju Bozija naredjenja.

Ako čovjek napravi sat, moze li taj sat odlučiti da ide unazad? Ako čovjek napravi zupčanik, moze li taj zupčanik, prije nego što bude postavljen u sat, odlučiti da će se, jednom kada bude u satu, okretati nazad?
pogresna ti je analogija kad je covjek u pitanju, analogija bi ti bila na mjestu da se radi o andjelima.

jer covjek je stvoren da bira sta ce da radi, znaci programirana kazaljka moze da ide u jednom i drugom pravcu po svojoj volji. dok god andjela, kazaljka ide samo u jednom pravcu, i tvoje pitanje na mjestu bi bilo, moze li kazaljka da se okrece unazad od onoga sto je programirana, nemoze.
ali covjek je programiran da moze da bira sam od dva puta, dobrim i losim, dok god andjela nema te mogucnosti.
IcedMFEarth

#2661 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

A šta je sa Iblisom ?

EDIT: Ispravka, pomješao sam malo religije :D
Chagalj

#2662 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

IcedMFEarth wrote:A šta je sa Iblisom ?

iblis je dzin, koji isto tako ima slobodnu volju kao covjek, jer dzinni imaju isto tako slobodnu volju kao ljudi, i podlozni su testu, a to znaci bice kaznjeni ili nagradjeni zavisi kako su postupali.
rage_guy

#2663 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by rage_guy »

Chagalj wrote:

iblis je dzin, koji isto tako ima slobodnu volju kao covjek, jer dzinni imaju isto tako slobodnu volju kao ljudi, i podlozni su testu, a to znaci bice kaznjeni ili nagradjeni zavisi kako su postupali.
Idu li dzini u Dzenet? I hoce li i tamo biti u posebnoj dimenziji (il gdje vec) pa ih necemo vidjeti kao i na ovom svijetu?
Lopov-eliminator

#2664 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

RNG_25 wrote:
Lopov-eliminator wrote:Opet se nepotrebno pretpostavljaju stvari unaprijed, zašto se neko ko je neodgovarajućeg uvjerenja uopšte mora kažnjavati bilo čim, pogotovo vječnim najgorim mukama, ako samim tim uvjerenjem nikom ništa ne radi?
"Nikom ništa ne radi"? Netačno.

A što se ti brineš oko "vječnih muka"? Mislim da se bezveze opterećuješ time.
To je isto kao kad veliki vođa Kim Jong Un naredi pogubljenje nekoga ko otvoreno kaže da se ne slaže s njegovim vladajućim režimu. Tu po toj logici ispada da je Kim Jong Un pravedan a ovaj jadnik je kriv samo zato što nije imao ono ubjeđenje koje režim smatra pravim.

Jadnik je znao da bi mogao stradati u najgorim mukama i naravno sam je sebi kriv što je rekao to jer je znao da će onaj ko kaže nešto protiv vladara stradati. Posljedice je znao, a pošto je želio da ode na put smrti koji je vladar namijenio svakome ko je protiv njega, sam je sebi kriv, a čika Kim Jong Un samo pravedno provodi te posljedice.

To je ta pravda. :-)
Klimava analogija. Teško da se mogu porediti Bog i neki diktator. Ali u pravu si, sam sebi je čovjek kriv. A vjerovanje nije neko ekstremno teško i nesnosno stanje. Valjda. Zapravo, možeš biti vjernik a da ama baš ništa ne činiš što se od tebe, kao vjernika očekuje. Naravno, to te možda čini lošim vjernikom, ali makar si u boljoj poziciji od nekih drugih :wink:
Čuj netačno da nikom ništa ne radi? Evo, šta ja kome radim samim tim što sam ateista? I onda se čudimo zašto je na Balkanu prisutna ovakva segregacija na religijskom osnovu.

Nije stvar ni u tome postoji li ili ne, ili da li bih se ja trebao brinuti ili ne, nego u tome da postoje ljudi poput tebe i @nase kojima je sasvim normalno nekoga kazniti najgorim mukama samo i iskljuučivo radi različitog uvjerenja, a jedini način na koji bi se to moglo izbjeći je da dijele uvjerenje.

Pričaš da vjerovanje nije teško i nesnosno stanje. Nije teško ni nesnosno ali nemaš drugog izbora osim da vjeruješ ako ne želiš da se suočiš sa kaznom, u prevodu ili vjeruj ili stradaj. I ovdje je ista stvar, ljudima poput tebe i nase je normalno nekoga kazniti samo i isključiuvo zbog uvjerenja kojim nikom ništa ne radi.

Vidim da ti smeta analogija između Boga i nekog diktatora jer si navikao da se o Bogu govori kao o nečem što je neuporedivo s bilo čim pa ti sama pomisao da se isti poredi sa smrtnikom izaziva gađenje. To se vidi po tom što nijedan jedini argument nisi iznio da pokažeš razliku.

Tebi je normalno da je ovaj jadnik kriv i fasuje od Kim Jong Una, ako je tako onda ni Hitler nije bio ni za šta kriv nego je samo provodio pravdu, a krivi su ovi drugi što se nisu priklanjali nacistima, i to što su ih nacisti pobili nije krivica nacista nego njihova jer su znali posljedice ako se ne ulizuju Hitlerovom režimu.

Adio, demokratijo, dobrodošla, diktaturo.
RNG_25

#2665 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

@lopov eliminator

Ima se odgovor i (validan) protuargument na sve to što tvrdiš. Samo sad nemam vremena za to, a i pitanje je da li te je zaista briga (bez uvrede).
Chagalj

#2666 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

rage_guy wrote:
Chagalj wrote:

Idu li dzini u Dzenet? I hoce li i tamo biti u posebnoj dimenziji (il gdje vec) pa ih necemo vidjeti kao i na ovom svijetu?
Idu u dzennet, a za dimenziju nisam siguran.
Bujrum majstore

#2667 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Vidim, fino vam je svima. :D

Sent from my iPhone using Tapatalk
nemezis

#2668 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote: Je li bog znao sta ce duše izabrati prije njihovih stvaranja? Ako ih je bog stvorio, jesu li duše mogle odlučiti drugačije od onoga kako ih je dizajnirao stvoritelj? Ako čovjek napravi sat, moze li taj sat odlučiti da ide unazad? Ako čovjek napravi zupčanik, moze li taj zupčanik, prije nego što bude postavljen u sat, odlučiti da će se, jednom kada bude u satu, okretati nazad?
jeste
Ako ih je bog stvorio, jesu li duše mogle odlučiti drugačije od onoga kako ih je dizajnirao stvoritelj?
stvorio ih je sa slobodnom voljom, to jeste da rade sta hoce, da sam na svoju ruku ucis i snalazis se. dok situacija sa andjelima je drugacija, oni nemaju slobodnu volju i nemogu nista novo nauciti i uraditi od onoga sto su programirani.

Ako čovjek napravi sat, moze li taj sat odlučiti da ide unazad? Ako čovjek napravi zupčanik, moze li taj zupčanik, prije nego što bude postavljen u sat, odlučiti da će se, jednom kada bude u satu, okretati nazad?
pogresna ti je analogija kad je covjek u pitanju, analogija bi ti bila na mjestu da se radi o andjelima.

jer covjek je stvoren da bira sta ce da radi, znaci programirana kazaljka moze da ide u jednom i drugom pravcu po svojoj volji. dok god andjela, kazaljka ide samo u jednom pravcu, i tvoje pitanje na mjestu bi bilo, moze li kazaljka da se okrece unazad od onoga sto je programirana, nemoze.
ali covjek je programiran da moze da bira sam od dva puta, dobrim i losim, dok god andjela nema te mogucnosti.
Ali ti reče da je bog znao još prije nego što je stvorio dušu (koju je stvorio prije našeg rodjenja) sta ce ta duša izabrati. Dakle duša (ne mi kao osobe) nije mogla izabrati ništa osim onoga što je bog znao. A posto je bog stvorio dušu, ona bira onako kako je bog stvorio da bira.
nemezis

#2669 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
jeste

Još nešto. Kako je sada čovjek stvoren da bira kada si ranije rekao da je naša duša birala kakvi ćemo mi biti?
nemezis

#2670 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

RNG_25 wrote:@lopov eliminator

Ima se odgovor i (validan) protuargument na sve to što tvrdiš. Samo sad nemam vremena za to, a i pitanje je da li te je zaista briga (bez uvrede).
Ma srce mu zapečaćeno, to ti je. :)
RNG_25

#2671 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

nemezis wrote:
RNG_25 wrote:@lopov eliminator

Ma srce mu zapečaćeno, to ti je. :)
Šala ili ne, tvoja tvrdnja se odbacuje. Jer ne znaš. :)
Chagalj

#2672 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote:Ali ti reče da je bog znao još prije nego što je stvorio dušu (koju je stvorio prije našeg rodjenja) sta ce ta duša izabrati. Dakle duša (ne mi kao osobe) nije mogla izabrati ništa osim onoga što je bog znao. A posto je bog stvorio dušu, ona bira onako kako je bog stvorio da bira.
Dakle duša (ne mi kao osobe) nije mogla izabrati ništa osim onoga što je bog znao.
ti si dusa, koja koristi tvoje tijelo kao prevozno sredstvo u materijalnom svijetu.
Dakle duša (ne mi kao osobe) nije mogla izabrati ništa osim onoga što je bog znao.
jer da je dusa izabrala nesto sto Bog nije znao, onda bi to bila falinka Boga i nebi bio sveznajuci. zato ti biras sta hoces, ali to biranje ulazi u bozije sveznanje, stagod da izabares to Bog zna.
A posto je bog stvorio dušu, ona bira onako kako je bog stvorio da bira
ne, nego biras sta hoces a to Bog zna sta ces izabrati. a ne da kontas, ja to biram zato sto tako stoji u bozijem sveznanju.

Kako je sada čovjek stvoren da bira kada si ranije rekao da je naša duša birala kakvi ćemo mi biti?
dusa izabrala da bude pod slobodnom voljom, da bude iskusavana pa da bude nagradjena ili kaznjena.
RNG_25

#2673 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Chagalj wrote:
ne, nego biras sta hoces a to Bog zna sta ces izabrati. a ne da kontas, ja to biram zato sto tako stoji u bozijem sveznanju
A šta je sa onim "da sve što se zbiva i dešava je sa Allahovom voljom i određenjem"? A "zbivanja" i "dešavanja" mogu biti i rezultat ljudskih odluka, izbora, pa prema tome, smatram da ako je neko "dešavanje" određeno, onda mora biti određeno i da neko od ljudi to "dešavanje" pokrene, ili da u njemu učestvuje.

Također, šta je sa tim da ishod svega *mora* biti kako Allah hoće, pa je logično da izbori koje neko bira također *moraju* biti usklađeni sa tim ishodom? Bar ja tako mislim...
nemezis

#2674 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:Ali ti reče da je bog znao još prije nego što je stvorio dušu (koju je stvorio prije našeg rodjenja) sta ce ta duša izabrati. Dakle duša (ne mi kao osobe) nije mogla izabrati ništa osim onoga što je bog znao. A posto je bog stvorio dušu, ona bira onako kako je bog stvorio da bira.
ti si dusa, koja koristi tvoje tijelo kao prevozno sredstvo u materijalnom svijetu.
jer da je dusa izabrala nesto sto Bog nije znao, onda bi to bila falinka Boga i nebi bio sveznajuci. zato ti biras sta hoces, ali to biranje ulazi u bozije sveznanje, stagod da izabares to Bog zna.
ne, nego biras sta hoces a to Bog zna sta ces izabrati. a ne da kontas, ja to biram zato sto tako stoji u bozijem sveznanju.

Kako je sada čovjek stvoren da bira kada si ranije rekao da je naša duša birala kakvi ćemo mi biti?
dusa izabrala da bude pod slobodnom voljom, da bude iskusavana pa da bude nagradjena ili kaznjena.
Zna li bog sada sta ću ja uraditi sutra? Ako zna, mogu li ja uraditi drugačije?
ate

#2675 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by ate »

Ima jos jedno pitanje:
Da li je Bog kada je stvarao duse znao koja ce u Dzenet a koja u Dzehenem ?

Naravno da je znao, jer je (iz pozicije vjernika) svemoguc.

Ali zasto ih je onda uposte stvarao ?
Locked