Irak

Post Reply
Tvrtko II Kotromanić

#2651 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Tvrtko II Kotromanić »

apsidejzi wrote:
GandalfSivi wrote:Moze li mi ko na foru objasniti jednu stvar, sada me bas zbunise. Ovaj al-Baghdadi tvrdi da "njegova loza vodi porijeklo od poslanika Muhammeda, što mu daje legitimitet da bude vjerski vođa". Zar to ne bi trebalo biti pravilo kod Siita, a ne Sunita?
Prema sitskom ucenju halifa moze biti iskljucivo iz Poslanikove a.s. loze dok kod sunita moze iz njegove sire porodice tj plemena Kurejs a tu spadaju svi koji imaju lozu koja ih veze sa sestim djedom iznad Poslanika.

Meni licno glupo pravilo iako sam musliman.

otkud ti to?
sarajevoxxxx

#2652 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Sisi: Egipat ce pomoci Malikiju koliko god bude trebalo
jefferson

#2653 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jefferson »

pismo-nosa wrote:
Rampage wrote:Ako je vjerovati emisijama na Nacionalnoj geografiji, ova moderna američka oprema je "kvantna fizika"...:) Teško da će se ove spodobe snaći...:)
neka te ne zavara glama i vika po kojoj su poznati na video klipovima. ima tu i obučenih, obrazovanih i spremnih pojedinaca. naravno da najveći dio svake vojske ili vojne formacije čine bravari, zidari, kovači, moleri, pekari, rudari...tako je u svakoj vojsci zar ne?
najgore je kad jedna strana u svooj samouvjerenosti za drugu neprijateljsku misli da se radi samo o skupini divljaka naoružanih kopljima, onda slijede iznenađenja, nekad vrlo velika i neočekivana.

meni su veći cirkus ovi nekadašnji Sadamovci sa tada tako velikom samouvjerenošću, pokazivanjem tenkova t-55, scudova, parade, hvalospijevi i pjesmice za Sadamov rođendan na državnim tv medijima a raspali se za par sedmica :-)

https://www.youtube.com/watch?v=KC7-Q1dPa_c
Naravno da ima obucenih, pametnih. Ali konkretno u slucaju m1, slabe su im sanse da ga zadrze upotrebljivim neko duze vrijeme. Amerikanci su vec iskljucili GPS, motor nije klasicni dizel, nego turbina pokretana gasom itd.
Seawolf

#2654 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Seawolf »

jefferson wrote: Naravno da ima obucenih, pametnih. Ali konkretno u slucaju m1, slabe su im sanse da ga zadrze upotrebljivim neko duze vrijeme. Amerikanci su vec iskljucili GPS, motor nije klasicni dizel, nego turbina pokretana gasom itd.
Pogon MBT-a Abrams čini gasnoturbinski motor Honeywell (ex-Allison) AGT 1500, koji može da radi na više različitih vrsta pogonskog goriva, uključujući i obično diesel gorivo, kao i niskooktanski (jer se gorivo ubrizgava u struju gasova relativno niskog pritiska u odnosu na klipni motor) benzin:

http://www51.honeywell.com/aero/common/ ... nology.pdf
Objektivni navijac

#2655 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Objektivni navijac »

pismo-nosa wrote:
Rampage wrote:Ako je vjerovati emisijama na Nacionalnoj geografiji, ova moderna američka oprema je "kvantna fizika"...:) Teško da će se ove spodobe snaći...:)
neka te ne zavara glama i vika po kojoj su poznati na video klipovima. ima tu i obučenih, obrazovanih i spremnih pojedinaca. naravno da najveći dio svake vojske ili vojne formacije čine bravari, zidari, kovači, moleri, pekari, rudari...tako je u svakoj vojsci zar ne?
najgore je kad jedna strana u svooj samouvjerenosti za drugu neprijateljsku misli da se radi samo o skupini divljaka naoružanih kopljima, onda slijede iznenađenja, nekad vrlo velika i neočekivana.

meni su veći cirkus ovi nekadašnji Sadamovci sa tada tako velikom samouvjerenošću, pokazivanjem tenkova t-55, scudova, parade, hvalospijevi i pjesmice za Sadamov rođendan na državnim tv medijima a raspali se za par sedmica :-)

https://www.youtube.com/watch?v=KC7-Q1dPa_c
Tako je u evropskim vojskama,koji vec 200-ak godina funkcionisu na mobilizaciji stanovnista ,od djelimicne do opste. Ali NIJE TAKO kod Arapa,kod njih kod njih ratuju samo razbojnici,propalitet,besposlicari,fanatici i slican sljam.
almir90

#2656 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by almir90 »

Ovdje se ne zna vise ni ko pije, ni ko placa. Onako, malo po netu surfao i gledao neke dokumentarce. Iako medijima nije vjerovati. Ako je istina da USA sponzorira ovaj rat, tako dodje, jer negdje ratuju protiv Al-Kaide, negdje su sa njima (Irak, Sirija, prije toga Libija). Nema nigdje informacija, koliko su amerikanci izvezli nafte iz drzava u kojima "organizuju" ove ratove. Niti ima informacija ko financira ove selefije, osim nagadjanja? Realnost je, barem po mom misljenju, da je samo u pitanju "caba nafta", ovi teroristi izgleda zauzimaju samo naftna podrucja.
Objektivni navijac

#2657 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Objektivni navijac »

almir90 wrote:Ovdje se ne zna vise ni ko pije, ni ko placa. Onako, malo po netu surfao i gledao neke dokumentarce. Iako medijima nije vjerovati. Ako je istina da USA sponzorira ovaj rat, tako dodje, jer negdje ratuju protiv Al-Kaide, negdje su sa njima (Irak, Sirija, prije toga Libija). Nema nigdje informacija, koliko su amerikanci izvezli nafte iz drzava u kojima "organizuju" ove ratove. Niti ima informacija ko financira ove selefije, osim nagadjanja? Realnost je, barem po mom misljenju, da je samo u pitanju "caba nafta", ovi teroristi izgleda zauzimaju samo naftna podrucja.
US ne izvoze naftu iz Iraka i Libije. Irak -Kinezi i Turci. Libija-EU. A Afghanistan nema nafte ni za gas lampu :D
Avetinho

#2658 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Avetinho »

almir90 wrote:Ovdje se ne zna vise ni ko pije, ni ko placa. Onako, malo po netu surfao i gledao neke dokumentarce. Iako medijima nije vjerovati. Ako je istina da USA sponzorira ovaj rat, tako dodje, jer negdje ratuju protiv Al-Kaide, negdje su sa njima (Irak, Sirija, prije toga Libija). Nema nigdje informacija, koliko su amerikanci izvezli nafte iz drzava u kojima "organizuju" ove ratove. Niti ima informacija ko financira ove selefije, osim nagadjanja? Realnost je, barem po mom misljenju, da je samo u pitanju "caba nafta", ovi teroristi izgleda zauzimaju samo naftna podrucja.
"Istina da USA sponzorira ovaj rat" ima osnova u cinjenicama koliko i istina da Kongo Kinsasa sponzorira ovaj rat. Ili Rusija ili Kina ili Venecuela ili Indija. Ja mislim da je ipak u pitanju Obala Slonovace. Surfao sam malo neke sumadijske blogove, a naletio sam i na advance.
Lincoln-Burrows

#2659 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Lincoln-Burrows »

Objektivni navijac wrote:
US ne izvoze naftu iz Iraka i Libije. Irak -Kinezi i Turci. Libija-EU. A Afghanistan nema nafte ni za gas lampu :D
Afganistan je najveći proizviđač opijuma. Nije sve u nafti.
Avetinho

#2660 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Avetinho »

Lincoln-Burrows wrote:
Objektivni navijac wrote:
Ma ja. Steta je da proizvodnja ove znacajne strateske sirovine padne u neprijateljske ruke.
Lincoln-Burrows

#2661 Re: ISIS zauzeo Mosul

Avetinho wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Objektivni navijac wrote: US ne izvoze naftu iz Iraka i Libije. Irak -Kinezi i Turci. Libija-EU. A Afghanistan nema nafte ni za gas lampu :D
Ma ja. Steta je da proizvodnja ove znacajne strateske sirovine padne u neprijateljske ruke.
Ne znam tko ima interesa u svemu tome ali netko ima,
ali tvrditi da SAD nema prste u ovim "proljećima" je suludo,
SAD je najveći proizvođač oružja, njima ratovi odgovaraju a
ako ih nema stvaraju ih.
Gojeni H

#2662 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Gojeni H »

Objektivni navijac wrote: Tako je u evropskim vojskama,koji vec 200-ak godina funkcionisu na mobilizaciji stanovnista ,od djelimicne do opste. Ali NIJE TAKO kod Arapa,kod njih kod njih ratuju samo razbojnici,propalitet,besposlicari,fanatici i slican sljam.
Ma, nije tacno. Tacno je da su arapske vojske vecinom jad i cemer, ali razlike su od zemlje do zemlje.
Alzir i Sirija na primjer imaju obavezno sluzenje vojnog roka.

U UAE, Kataru, Omanu je profesionalni vojni kadar. U proslosti razlicite nacije sluzile u ovim vojskama: Egipcani, Sudanci, Baloci (Pakistan), itd. ali od 90-ih se ide na nacionalizaciju sastava.
madner

#2663 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Generalno, nije neka cifra da se plati da se ne sluzi vojni rok tako da obicno ipak bude jad i cemer.
Avetinho

#2664 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Avetinho »

Lincoln-Burrows wrote:
Avetinho wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Afganistan je najveći proizviđač opijuma. Nije sve u nafti.
ako ih nema stvaraju ih.
Nisam nesto vidio da ISIL voza americke avione, tenkove, krstarice i helikoptere. Ponajvise kalasnjikova. Rekao bih da Rusi stoje iza ovih "proljeca", jer su oni najveci proizvodjaci istih, a bogami isporucuju svasta i Ass-sadistickoj vladi u Damasku. Njima ratovi odgovaraju, a ako ih nema stvaraju ih.
Lincoln-Burrows

#2665 Re: ISIS zauzeo Mosul

Avetinho wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Avetinho wrote: Ma ja. Steta je da proizvodnja ove znacajne strateske sirovine padne u neprijateljske ruke.
ako ih nema stvaraju ih.
Nisam nesto vidio da ISIL voza americke avione, tenkove, krstarice i helikoptere. Ponajvise kalasnjikova. Rekao bih da Rusi stoje iza ovih "proljeca", jer su oni najveci proizvodjaci istih, a bogami isporucuju svasta i Ass-sadistickoj vladi u Damasku.
Pa tko kaže da se tamo plasira novo naoružanje,

tamo se prodaje zastarjelo naoružanje koga se SAD i Rusija i dr. žele riješiti.
Gojeni H

#2666 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Gojeni H »

madner wrote:Generalno, nije neka cifra da se plati da se ne sluzi vojni rok tako da obicno ipak bude jad i cemer.
Sirija je malo povecala cifru. Naravno, zbog rata.
Sretnem jednog malog prosle godine, Druz je bio ako to sta znaci, veli da je do tada bilo 15 milja dolara a sada 30. :D
Takva vojska mora biti jad i cemer.
Avetinho

#2667 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Avetinho »

Lincoln-Burrows wrote:
Avetinho wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Ne znam tko ima interesa u svemu tome ali netko ima,
SAD je najveći proizvođač oružja, njima ratovi odgovaraju
a
ako ih nema stvaraju ih.
Nisam nesto vidio da ISIL voza americke avione, tenkove, krstarice i helikoptere. Ponajvise kalasnjikova. Rekao bih da Rusi stoje iza ovih "proljeca", jer su oni najveci proizvodjaci istih, a bogami isporucuju svasta i Ass-sadistickoj vladi u Damasku.
Pa tko kaže da se tamo plasira novo naoružanje,

tamo se prodaje zastarjelo naoružanje koga se SAD i Rusija i dr. žele riješiti.
Ti kazes. Ili sugerises da Amerika proizvodi staro naouruzanje kako bi ga se mogli rijesiti.
Lincoln-Burrows

#2668 Re: ISIS zauzeo Mosul

Avetinho wrote: Ti kazes. Ili sugerises da Amerika proizvodi staro naouruzanje kako bi ga se mogli rijesiti.
SAD već ima gomilu starog naoružanja .
Avetinho

#2669 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Avetinho »

Lincoln-Burrows wrote:
Avetinho wrote: Ti kazes. Ili sugerises da Amerika proizvodi staro naouruzanje kako bi ga se mogli rijesiti.
Moram priznati da me tvoja zbunjenost nimalo ne zbunjuje.

Americi odgovaraju ratovi jer su najveci proizvodjaci oruzja. Ali vidi vragova, nece im prodati novo americko oruzje nego stare ruske kalasnjikove.
jiji

#2670 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jiji »

Imate članke gdi je objavljeno šta imaju od oružja . Zanimljiva je stvar da imaju dosta oružja iz Hrvatske,koje je prodano Siriji. Amerika možda ima prste u ovom,možda nema,ali je sigurno da joj ovo odgovara. Neće Amerika prodati oružje ( makar i staro) ,al će koristiti ma "smirivanju situacije" ,a time i povećati proizvodnju. Ova situacija da se tamo koristi oružje koje je došlo iz Hrvatske ide u prilog da su umjesani Amerikanci,poznato je da je Hrvatska jedan od suradnika SAD-a,osobito na vojnom planu ( oluja,primanje u NATO,kad he otvoreno rrceno Slovencima da ako ne deblokiraju Hrvatsku da mogu oni izletit iz NATO-a. Pa sve do orpremanja HV)
http://www.jutarnji.hr/velika-vojna-sur ... -/1118028/

http://www.vecernji.hr/hrvatska/amerika ... koj-931485
Avetinho

#2671 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Avetinho »

jiji wrote:Imate članke gdi je objavljeno šta imaju od oružja . Zanimljiva je stvar da imaju dosta oružja iz Hrvatske,koje je prodano Siriji. Amerika možda ima prste u ovom,možda nema,ali je sigurno da joj ovo odgovara. Neće Amerika prodati oružje ( makar i staro) ,al će koristiti ma "smirivanju situacije" ,a time i povećati proizvodnju. Ova situacija da se tamo koristi oružje koje je došlo iz Hrvatske ide u prilog da su umjesani Amerikanci,poznato je da je Hrvatska jedan od suradnika SAD-a,osobito na vojnom planu ( oluja,primanje u NATO,kad he otvoreno rrceno Slovencima da ako ne deblokiraju Hrvatsku da mogu oni izletit iz NATO-a. Pa sve do orpremanja HV)

Onaj gore masta o prodaji americkog oruzja i kako je to za profit, ovaj ovdje o besplatnim donacijama oruzja Hrvatskoj. Ostavicu vama dvojici da se dogovorite o tome kako prodaja starih ruskih kalasnjikova iz Hrvatske puni americke dzepove dok besplatno dijele oruzje Hrvatskoj, dok Rusi isporucuju tenkove i avione Krvoloku iz Damaska po vazecim cijenama.
jiji

#2672 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jiji »

Avetinho wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

Americi odgovaraju ratovi jer su najveci proizvodjaci oruzja. Ali vidi vragova, nece im prodati novo americko oruzje nego stare ruske kalasnjikove.
Ne nego npr. Hrvatska koja ima puno zastarjelog oružja proda Siriji,koja proda to oružje npr. nekome npr.pobunjenicima...Amerika proizvede neko novo ultramoderno oružje,svoje manje moderno pokloni Hrvatskoj. Amerika onda uleti donjeti demokraciju npr. Iraku,demonstrira svoje novo oružje ,Američke tvrtke dobiju sve poslove eksploatacija prirodnih bogatstava....
Bila je negdje računica kolko Amerika zaradi svaki dan rata.
jiji

#2673 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jiji »

Avetinho wrote:
jiji wrote:Imate članke gdi je objavljeno šta imaju od oružja . Zanimljiva je stvar da imaju dosta oružja iz Hrvatske,koje je prodano Siriji. Amerika možda ima prste u ovom,možda nema,ali je sigurno da joj ovo odgovara. Neće Amerika prodati oružje ( makar i staro) ,al će koristiti ma "smirivanju situacije" ,a time i povećati proizvodnju. Ova situacija da se tamo koristi oružje koje je došlo iz Hrvatske ide u prilog da su umjesani Amerikanci,poznato je da je Hrvatska jedan od suradnika SAD-a,osobito na vojnom planu ( oluja,primanje u NATO,kad he otvoreno rrceno Slovencima da ako ne deblokiraju Hrvatsku da mogu oni izletit iz NATO-a. Pa sve do orpremanja HV)

Onaj gore masta o prodaji americkog oruzja i kako je to za profit, ovaj ovdje o besplatnim donacijama oruzja Hrvatskoj. Ostavicu vama dvojici da se dogovorite o tome kako prodaja starih ruskih kalasnjikova iz Hrvatske puni americke dzepove dok besplatno dijele oruzje Hrvatskoj, dok Rusi isporucuju tenkove i avione Krvoloku iz Damaska po vazecim cijenama.
Ništa ja ne maštam,te donacije su tu u Hrvatskoj.
Amerika je u svakom ratu do sada zaradila. Sve poslove eksploatacija nafte,ruda...dobivaju Američke tvrtke,obnova nakon toga,obuka....
Misliš da SAD ratuje radi demokracije?
Lincoln-Burrows

#2674 Re: ISIS zauzeo Mosul

jiji wrote: Ništa ja ne maštam,te donacije su tu u Hrvatskoj.
Amerika je u svakom ratu do sada zaradila. Sve poslove eksploatacija nafte,ruda...dobivaju Američke tvrtke,obnova nakon toga,obuka....
Misliš da SAD ratuje radi demokracije?
ISIS ratuje radi demokracije. :mrgreen:
SAD ratuje zbog zarade.
Avetinho

#2675 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Avetinho »

jiji wrote:
Avetinho wrote:
Lincoln-Burrows wrote: SAD već ima gomilu starog naoružanja .

Ne nego npr. Hrvatska koja ima puno zastarjelog oružja proda Siriji,koja proda to oružje npr. nekome npr.pobunjenicima...Amerika proizvede neko novo ultramoderno oružje,svoje manje moderno pokloni Hrvatskoj. Amerika onda uleti donjeti demokraciju npr. Iraku,demonstrira svoje novo oružje ,Američke tvrtke dobiju sve poslove eksploatacija prirodnih bogatstava....
Bila je negdje računica kolko Amerika zaradi svaki dan rata.
Hej, dobra ideja, mogao bi ovo primijeniti na svoj novi auto.
Npr. ti svoj auto prodas u Afganistan za 100 evra, Amerika proizvede novi elektricni auto, a manje moderan Lexus pokloni tebi. Onda Amerikanac ode u Monte Karlo na godisnji odmor da se pohvali, pa mu Kralj Monaka dopusti da otvori kockarnicu.

Eto tebi dobrog auta za dzaba.
Post Reply