Nesporazum u Briselu!

Post Reply
Mister Yes

#2651 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote:Po obicaju, oni koji podrzavaju Covica u ovom vide podrsku EU, ali ja nisam pretjerano siguran. U biti rijec je o ocaju, jer kada se pogleda uloga MZ i EU u BiH, tesko je ne primjetiti da od samouprave do danas nisu uradili nista da podrze tu politiku, naprotiv, cak su radili protiv nje
Pa zar ne vidiš da je politika MZ ustvari u oba slučaja konstantna? Zaštita onoga što je dogovoreno u Daytonu.

Naravno da će biti protiv HDZ-a kada HDZ traži treći entitet jer treći entitet nije dogovoren u Daytonu.

I naravno da će biti na strani HDZ-a kada HDZ traži mjesto u predsjedništvu jer tako je dogovoreno u Daytonu makar to nisu dovoljno jasno napisali pa mi sada koristimo. Jer nema nikakve sumnje da je smisao tročlanog predsjedništva da predstavlja tri tada zaraćene strane a definisane kao tri konstitutivna naroda.

Dakle MZ je uvijek protiv onoga ko radi protiv principa uspostavljenih u Daytonu. Konstantno.
Alfons Kauders

#2652 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

zavrzlama wrote:
Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote: Covic je u posljednjem intervjuu (bio je na temi) jasno rekao da ovo nije rjesenje "hrvatskog pitanja" koje jos nije ni otvoreno. Dakle sve ovo je po njemu tek predigra.

I onda se cudi zasto niko nece da pristane na ucjene - pa zato jer svi znaju da bi samo nastavio. Ameri to nazivaju appeasement, proguglati sta znaci u politickom kontekstu ako ne znate na sta aludiram.

Na kraju krajeva, onda se uopste i ne radi o legitimnosti i opravdanosti zahtjeva (koje jeste tesko pravdati u ovom slucaju). Radi se o izboru metoda. Prijetiti sankcijama, nepriznavanjem izbora i kolapsom drzavnog nivoa vlasti (sa ekonomskim posljedicama koje sam opisao) jednostavno nije zajebancija. Ako bi mu sad proslo, onda bi koristio isti pristup svaki put. Stoga, da se mene pita, ne bi dobio nista - ne znam kakvi da su zahtjevi... Cisto iz principa, jer se ne smije dopustiti da ovo postane politicka praksa.
Mislim da je u ovom trenutku najvažnije istjerati EU lutkare na vidjelo. Povući konce pa da popadaju odozgo. Da sva publika fino vidi ko vuče konce. Ovo što Lagumdžija govori je prava stvar. Čovjek mi je maksimalno odvratan ali u pravu je kada traži jasan stav i jasno uplitanje iz vana. Miševe treba istjerati iz rupe. Neka jasno i glasno kažu šta žele.

Ako žele da se riješi pitanje Ostalih da se mogu kandidovati neka podrže rješenje koje se samo time bavi. Znači briše se etnički predznak i bira se jadan u RS-i dva u Federaciji koji ne mogu biti iste etničle pripadnosti.

Ako žele rješavati "Hrvatsko pitanje" neka i to jasno kažu. Fino postaviti javno pitanje Fuleu i društvu: da li je uslov EU da većinski Hrvatska područja u Federaciji biraju jednog člana? Da ili ne? Ako nije izvolite rješenje sa kojim su saglasni 90% građana BiH. Ako preostalih 10% pravi probleme onda njih kažnjavajte a ne nas 90%.
Ti zaboravio 2006 i famoznu reformu policije...tad je evropa izdala sve ono sto je sama trazila...nakon obecanja srbije da odustaje od Kosova,evropa mijenja politiku prema BIH i prestaje sa izgradnjom BIH na demokratskim principima i zadovoljava se pukim priznavanjem cjelovitosti BIH a dopusta dodiku i covicu da dokusure ideju o jedinstvenoj BIH...

Evropa ima intres za cjelovitom BIH ali ne i za jedinstvenom BIH..srbi i hrvati u BIH im dodju kao kontrolori bosnjaka,a srbi i hrvati konstantno traze od evrope nove ustupke i slabljenje BIH,pravdajuci se da ih sadsanji ustroj drzave BIH onemogucuje da kavlitetno guse i kontrolisu bosnjake...zato evropa popusta istim...dokle,dotle dok njihovi favoriti se demografski,ekonomski i moralno ne slomiju u pokusaju da slome druge..
Evropa je 2006, nakon propasti reforme policije i aprilskog paketa, odlucila da povuce rucnu, da se prestane direktno mijesati - i samim time da nagradjuje opstrukcionizam i konfrontacije. To je prvi iskoristio Dodik, a potom i Covic. Ljudi misle da frka s Covicem pocinje radi Komsica, a zapravo pocinje nekoliko mjeseci prije no sto je uopste bilo jasno da ce Komsic biti kandidat, odnosno da ce biti izabran radi podjela unutar HDZ-a.

Dakle Evropa je svjesno pocela nagradjivati one koji nisu spremni na kompromis i one koji traze nemoguce, ili daju maksimalisticke zahtjeve. Najvece ponizenje takve EU politike bila je posjeta Ashton Banja Luci, jer je fakat ispalo da jebena C.Ahston ide Dodiku "na noge" - i isla je. Nije da EU podrzava Dodika ili Covica, vec jednostavno iz zaboli kita, idu linijom manjeg otpora.

Jedini problem je sto ta politika moze funkcionisati samo kada se nesto treba blokirati, jer onda nisu potrebne Bosnje... Medjutim, kada se treba nesto usaglasiti i usvojiti - onda kita. Taj detalj su u ovoj prici zaboravili.
Alfons Kauders

#2653 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote:Po obicaju, oni koji podrzavaju Covica u ovom vide podrsku EU, ali ja nisam pretjerano siguran. U biti rijec je o ocaju, jer kada se pogleda uloga MZ i EU u BiH, tesko je ne primjetiti da od samouprave do danas nisu uradili nista da podrze tu politiku, naprotiv, cak su radili protiv nje
Pa zar ne vidiš da je politika MZ ustvari u oba slučaja konstantna? Zaštita onoga što je dogovoreno u Daytonu.

Naravno da će biti protiv HDZ-a kada HDZ traži treći entitet jer treći entitet nije dogovoren u Daytonu.

I naravno da će biti na strani HDZ-a kada HDZ traži mjesto u predsjedništvu jer tako je dogovoreno u Daytonu makar to nisu dovoljno jasno napisali pa mi sada koristimo. Jer nema nikakve sumnje da je smisao tročlanog predsjedništva da predstavlja tri tada zaraćene strane a definisane kao tri konstitutivna naroda.

Dakle MZ je uvijek protiv onoga ko radi protiv principa uspostavljenih u Daytonu. Konstantno.
Pa ne bas. Zasto se onda ne drze istog Dejtona kada je u pitanju drzavna imovina? Vec se to pitanje prepusta dogovoru, pored Ustava i pored presude?

Moze se reci da je konstantna, ali ima izuzetaka. Fol je sto upravo zbog toga svako ocekuje da naprave izuzetak bas za njega. Danas Covic, sutra Lagumdzija...
zavrzlama

#2654 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by zavrzlama »

Evropa je 2006, nakon propasti reforme policije i aprilskog paketa, odlucila da povuce rucnu, da se prestane direktno mijesati - i samim time da nagradjuje opstrukcionizam i konfrontacije. To je prvi iskoristio Dodik, a potom i Covic. Ljudi misle da frka s Covicem pocinje radi Komsica, a zapravo pocinje nekoliko mjeseci prije no sto je uopste bilo jasno da ce Komsic biti kandidat, odnosno da ce biti izabran radi podjela unutar HDZ-a.

Dakle Evropa je svjesno pocela nagradjivati one koji nisu spremni na kompromis i one koji traze nemoguce, ili daju maksimalisticke zahtjeve. Najvece ponizenje takve EU politike bila je posjeta Ashton Banja Luci, jer je fakat ispalo da jebena C.Ahston ide Dodiku "na noge" - i isla je. Nije da EU podrzava Dodika ili Covica, vec jednostavno iz zaboli kita, idu linijom manjeg otpora.

Jedini problem je sto ta politika moze funkcionisati samo kada se nesto treba blokirati, jer onda nisu potrebne Bosnje... Medjutim, kada se treba nesto usaglasiti i usvojiti - onda kita. Taj detalj su u ovoj prici zaboravili.
[/quote]

Problem je sto evropa sama postavlja uslove(nisu bosnjaci pokrenuli sejdic/finci)...po meni evropa je veoma ,veoma dobro upoznata sa politickim prilikama i tacno zna sta zeli od BIH...evropa izgleda(moje licno misljenje) pokrene neki uslov za BIH(opet se doticem reforme policije) koji ispocetka izgleda dobra reforma za BIH,probih strana se odmah pozitivno izjasni i prihvati a drugi odbijaju i kako vrijeme prolazi taj se uslov mijenja i sta vise pogorsa i stanje i prije samog predlozenog uslova...evropa smisljeno zeli da jalovim pokusajima nekom u bIH dokaze da se u ovoj drzavi ne moze nista pozitivno rijesiti i da ta drzava treba da ostane sa svim instrumentima aparthejda i segregacije...nemoguce je da EU trazi od neke drzave neki uslov,a da nema plan kako da isto sprovede i primora one koji ce opstriirati isto....

previse smrdi da ne moze vise smrdjeti....
Mister Yes

#2655 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote: Pa ne bas. Zasto se onda ne drze istog Dejtona kada je u pitanju drzavna imovina? Vec se to pitanje prepusta dogovoru, pored Ustava i pored presude?
Tamo gdje se možemo dogovoriti tu se ne miješaju naravno. Ali tamo gdje ne možemo mješaju se i drže se Daytona ili ako nije jasno u Daytonu onda opet svojih interesa. Jer i u samom Daytonskom sporazumu ima nejasnoća i sivih zona. Dobar primjer su ministartva u Vijeću ministara i agencije. Tu je Dayton dosta siv i ostavljeno je puno toga da se kasnije dogovori i utvrdi. Što je i normalno jer ipak je to sve sastavljeno navrat nanos da se rat zaustavi.

Ali stvari koje su jasne tu nema mrdanja. Dva su entiteta i ne mogu biti tri. Tri su člana predsjedništva i zna se zašto su baš tri. A mi se možemo praviti blesavi nema veze. Kad mogu svi zašto ne bi i mi 8-)
Last edited by Mister Yes on 17/10/2013 14:25, edited 1 time in total.
madner

#2656 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Za sve je kriv Tihic, pokazao se kao slaba karika preko koje je moguc dogovor.
Alfons Kauders

#2657 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

zavrzlama wrote:
Problem je sto evropa sama postavlja uslove(nisu bosnjaci pokrenuli sejdic/finci)...po meni evropa je veoma ,veoma dobro upoznata sa politickim prilikama i tacno zna sta zeli od BIH...evropa izgleda(moje licno misljenje) pokrene neki uslov za BIH(opet se doticem reforme policije) koji ispocetka izgleda dobra reforma za BIH,probih strana se odmah pozitivno izjasni i prihvati a drugi odbijaju i kako vrijeme prolazi taj se uslov mijenja i sta vise pogorsa i stanje i prije samog predlozenog uslova...evropa smisljeno zeli da jalovim pokusajima nekom u bIH dokaze da se u ovoj drzavi ne moze nista pozitivno rijesiti i da ta drzava treba da ostane sa svim instrumentima aparthejda i segregacije...nemoguce je da EU trazi od neke drzave neki uslov,a da nema plan kako da isto sprovede i primora one koji ce opstriirati isto....

previse smrdi da ne moze vise smrdjeti....
To vazi od 2006 do danas, ali isto tako odradjena je masa pozitivnih reformi prije 2006, koje nisu podrzavali u RS. Medjutim EU nece da se mijesa i sada imamo situaciju da se njihovo ucesce u politickim procesima svodi na domacinsko - ugoste nase hajvane, skuhaju im kafu i pricaju. Mimo suplje price ne mogu vise uraditi nista, jer nema vise politicke volje i jer je npr. PIC paralizovan vec godinama.

Nisam ubjedjen da EU godi ovakva situacija u BiH. Jbg mi trenutno imamo najduzu granicu sa EU, zahvaljujuci Hrvatskoj. Hrvatima takodjer ne godi haos i radije bi vidjeli BiH u EU nego RS pripojenu Srbiji, i Srbiju 50tak kilometara zracne linije od Zagreba.

Ali to sto im ne godi ne znaci da im dovoljno smeta da urade bilo sta konkretno. Jednostavno zaboli ih kurac.
Last edited by Alfons Kauders on 17/10/2013 14:25, edited 2 times in total.
zavrzlama

#2658 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by zavrzlama »

Mister Yes wrote:

Odlicno ....Zasto onda evropa javno ne kaze" Uslovi koji treba da ispunite za ulazak u EU se ne mogu ispuniti bez promjene dejtona ,a te promjene su to i to i to"..ko je za ko protiv...ali bi se takvim istupom zapad sam sebi posrao u usta i usao u konfrontaciju sa dodikom i covicem/srbijom i hrvatskom...kad su skontali da naspram srbije,hrvatske srba i hrvata u bIH imaju samo bosnjake..skontali najmanja je steta jebat bosnjake i zadrzat aparthjed u BIH...the end.
Alfons Kauders

#2659 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote: Pa ne bas. Zasto se onda ne drze istog Dejtona kada je u pitanju drzavna imovina? Vec se to pitanje prepusta dogovoru, pored Ustava i pored presude?
Tamo gdje se možemo dogovoriti tu se ne miješaju naravno. Ali tamo gdje ne možemo mješaju se i drže se Daytona ili ako nije jasno u Daytonu onda opet svojih interesa. Jer i u samom Daytonskom sporazumu ima nejasnoća i sivih zona. Dobar je primjer upravo državna imovina koja nije jasno definisana. Ali to tek ostaje da se vidi kako će se rješiti. Ako se sami ne dogovorimo oni će se opet morati umiješati. Drugi dobar primjer su ministartva u Vijeću ministara i agencije. I tu je Dayton dosta siv i ostavljeno je puno toga da se kasnije dogovori i utvrdi. Što je i normalno jer ipak je to sve sastavljeno navrat nanos da se rat zaustavi.

Ali stvari koje su jasne tu nema mrdanja. Dva su entiteta i ne mogu biti tri. Tri su člana predsjedništva i zna se zašto su baš tri. A mi se možemo praviti blesavi nema veze. Kad mogu svi zašto ne bi i mi 8-)
Ne vidim da se nesto mijesaju i gdje se ne mozemo dogovoriti. Zadnji put oko formiranja vlasti u FBiH, i to je bio izuzetak. Osim toga, ne pada mi na pamet nijedan primjer u zadnjih 5 godina.

Jedina konstanta u EU politici od 2006 je linija manjeg otpora, a ne Dejton.
Mister Yes

#2660 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Mister Yes »

zavrzlama wrote:Odlicno ....Zasto onda evropa javno ne kaze" Uslovi koji treba da ispunite za ulazak u EU se ne mogu ispuniti bez promjene dejtona ,a te promjene su to i to i to"...
Upravo suprotno. Oni upravo poručuju "nećete ući u EU ako hoćete da mijenjate Dayton. U EU možete ući samo sa onom raspodjelom vlasti kakva je u Daytonu"
Styling

#2661 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Styling »

Mister Yes wrote:
zavrzlama wrote:Odlicno ....Zasto onda evropa javno ne kaze" Uslovi koji treba da ispunite za ulazak u EU se ne mogu ispuniti bez promjene dejtona ,a te promjene su to i to i to"...
Upravo suprotno. Oni upravo poručuju "nećete ući u EU ako hoćete da mijenjate Dayton. U EU možete ući samo sa onom raspodjelom vlasti kakva je u Daytonu"
Meni se čini da ni oni nekada ne znaju šta hoće.
Mister Yes

#2662 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote:Ne vidim da se nesto mijesaju i gdje se ne mozemo dogovoriti. Zadnji put oko formiranja vlasti u FBiH, i to je bio izuzetak. Osim toga, ne pada mi na pamet nijedan primjer u zadnjih 5 godina.

Pa šta Fule radi svih ovih sedmica? To nije miješanje? Ove sankcije nisu miješanje? Prijetnje novim sankcijama i isključivanjima iz VE nisu miješanje?
Paranoid

#2663 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Paranoid »

Alfons Kauders wrote:
Ne vidim da se nesto mijesaju i gdje se ne mozemo dogovoriti. Zadnji put oko formiranja vlasti u FBiH, i to je bio izuzetak. Osim toga, ne pada mi na pamet nijedan primjer u zadnjih 5 godina.

Umiješanost EU oko formiranja vlasti su bila prva "blažena" seksualna iskustva sa Daytonom.. Obzirom da je Dayton poderao staru damu, dami više ne pada na pamet da legne ili da se sagne makar da ga obali..
Alfons Kauders

#2664 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote:Ne vidim da se nesto mijesaju i gdje se ne mozemo dogovoriti. Zadnji put oko formiranja vlasti u FBiH, i to je bio izuzetak. Osim toga, ne pada mi na pamet nijedan primjer u zadnjih 5 godina.

Pa šta Fule radi svih ovih sedmica? To nije miješanje? Ove sankcije nisu miješanje? Prijetnje novim sankcijama i isključivanjima iz VE nisu miješanje?
Ne, nisu.

Nije nam EU uvela sankcije, vec mi sami. Presuda je aktuelna vec godinama i svi smo znali sta su posljedice. EU nije morala da uradi nista, to slijedi po automatizmu.
Banksy

#2665 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Banksy »

zavrzlama wrote:
Ti zaboravio 2006 i famoznu reformu policije...tad je evropa izdala sve ono sto je sama trazila...nakon obecanja srbije da odustaje od Kosova,evropa mijenja politiku prema BIH i prestaje sa izgradnjom BIH na demokratskim principima i zadovoljava se pukim priznavanjem cjelovitosti BIH a dopusta dodiku i covicu da dokusure ideju o jedinstvenoj BIH...

Evropa ima intres za cjelovitom BIH ali ne i za jedinstvenom BIH..srbi i hrvati u BIH im dodju kao kontrolori bosnjaka,a srbi i hrvati konstantno traze od evrope nove ustupke i slabljenje BIH,pravdajuci se da ih sadsanji ustroj drzave BIH onemogucuje da kavlitetno guse i kontrolisu bosnjake...zato evropa popusta istim...
Upravo tako.

A i taj iznuđeni interes za cjelovitom BiH je isključivo iz razloga straha od male muslimanske državice usred Evrope ...
Alfons Kauders

#2666 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
zavrzlama wrote:

Evropa ima intres za cjelovitom BIH ali ne i za jedinstvenom BIH..srbi i hrvati u BIH im dodju kao kontrolori bosnjaka,a srbi i hrvati konstantno traze od evrope nove ustupke i slabljenje BIH,pravdajuci se da ih sadsanji ustroj drzave BIH onemogucuje da kavlitetno guse i kontrolisu bosnjake...zato evropa popusta istim...
Upravo tako.

A i taj iznuđeni interes za cjelovitom BiH je isključivo iz razloga straha od male muslimanske državice usred Evrope ...
Taj "strah" ne vidim kod Kosova i Albanije. Niti identifikaciju istih kao "muslimanske" drzavice... Doduse, oni nisu imali cast da im 20 godina vedri i oblaci Mustafa Ceric i slicni tipovi koji su nacionalni identitet poistovjecivali s vjerskim.
zavrzlama

#2667 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by zavrzlama »

Banksy wrote:
zavrzlama wrote:

Upravo tako.

O tome pisem zadnjih 7 godina...

ja sam prestao evropu smatrat nekim autoritetom ,kada su poceli da uvode praksu da nakon odbijanja jedne te iste strane svih prijedloga izjavama" Veoma smo zabrinuti,i trazimo da svi politicari u BIH pocnu raditi na ispunjenju uslova za EU" stavljajuci u isti kos one koji prihvacaju uvijek i one koji odbijaju i opstruisu uvijek...BIH je najbolje bilo da Hrvatska ima RSK,da Kosovo dobije svoj rs i srbija svoju muslimansku republiku na sandzaku...jedino tako bi mozda stvari s epocele rjesavati postenim,pravnim i ispravnim putem..
Banksy

#2668 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
Banksy wrote:
zavrzlama wrote:

Upravo tako.

Taj "strah" ne vidim kod Kosova i Albanije. Niti identifikaciju istih kao "muslimanske" drzavice... Doduse, oni nisu imali cast da im 20 godina vedri i oblaci Mustafa Ceric i slicni tipovi koji su nacionalni identitet poistovjecivali s vjerskim.
Treba pogledati koliko su Amerika i Evropa ušli u Kosovo i Albaniju i ko je pod čijom (finansijskom) kontrolom.
Ne znam tačno kakve su političke prilike na K. i u A. ali ne zaboravimo desetine ''akcija'' koje su u BiH izveli mudžahedini (vehabije, zovite ih kako hoćete) u BiH posljednih desetak godina i kakve su obavještajno - sigurnosne procjene kad je u pitanju potencijal tih zajednica u BiH, mislim da stojimo gore od K. i A. ...
Banksy

#2669 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Banksy »

zavrzlama wrote: O tome pisem zadnjih 7 godina...

ja sam prestao evropu smatrat nekim autoritetom ,kada su poceli da uvode praksu da nakon odbijanja jedne te iste strane svih prijedloga izjavama" Veoma smo zabrinuti,i trazimo da svi politicari u BIH pocnu raditi na ispunjenju uslova za EU" stavljajuci u isti kos one koji prihvacaju uvijek i one koji odbijaju i opstruisu uvijek...BIH je najbolje bilo da Hrvatska ima RSK,da Kosovo dobije svoj rs i srbija svoju muslimansku republiku na sandzaku...jedino tako bi mozda stvari s epocele rjesavati postenim,pravnim i ispravnim putem..
Da, bilo bi idealno da svi imaju neki ''zalog'' ... Ovako, mi smo stalno refleksija i kusur, koliko god to ofucano zvučalo.
Alfons Kauders

#2670 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote: Treba pogledati koliko su Amerika i Evropa ušli u Kosovo i Albaniju i ko je pod čijom (finansijskom) kontrolom.
Ne znam tačno kakve su političke prilike na K. i u A. ali ne zaboravimo desetine ''akcija'' koje su u BiH izveli mudžahedini (vehabije, zovite ih kako hoćete) u BiH posljednih desetak godina i kakve su obavještajno - sigurnosne procjene kad je u pitanju potencijal tih zajednica u BiH, mislim da stojimo gore od K. i A. ...
Stojimo, ali to nije rezultat neke EU zavjere. Rijaset i SDA su zasluzni, niko drugi.
zavrzlama

#2671 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by zavrzlama »

Alfons Kauders wrote:
Banksy wrote: Treba pogledati koliko su Amerika i Evropa ušli u Kosovo i Albaniju i ko je pod čijom (finansijskom) kontrolom.
Stojimo, ali to nije rezultat neke EU zavjere. Rijaset i SDA su zasluzni, niko drugi.
Tacno...ali je evropa svojom politikom(namjerno)navodila vodu nas cericev i sda mlin,s ciljem izjednacavanja krivaca...
sjeti se kad je SDA/tihic zatrazili da se Srebrenica proglasi distriktomm BIH ,radi cetnickih orgijanja po srebrenici svake godine na dan sjecanja na zrtve genocida,evropa je imala i pravnu i moralnu podlogu da prihvati taj prijedlog,ali je pritisnula ustavni sud i SDA da odustanu od toga ..reforma policije,vracanje prefiksa "bosanski" kojeg su samo do pola ispunili..itd itd....jebeno je kad neko namjerno se trudi da ti grijesis...
Mister Yes

#2672 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote:
Mister Yes wrote:

Ne, nisu.

Nije nam EU uvela sankcije, vec mi sami. Presuda je aktuelna vec godinama i svi smo znali sta su posljedice. EU nije morala da uradi nista, to slijedi po automatizmu.
20 od 28 zemalja EU uopšte nije potpisalo tu zajebanciju. Sama činjenica da nama time uslovljavaju ulazak je miješanje.

Mada nije to jedino miješanje. Osim ako ne misliš da su Brkan i Štukan iz svoje glave organizovali onu igranku pred skupštinom? :lol:
zavrzlama

#2673 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by zavrzlama »

Evropu spasvaju najvise probih stranke da ne izadje na cistac...da u BIH se formira probih blok i da u Brisel idu dodik,covic i probih blok,evropa bi morala se izjasniti po mnogim pitanjima...shvatili su da sda,sdp i sbb imaju lidere kojim je vazniji vlastiti interes od drzavnog jedinstva i same drzave i preko njih se pokrivaju...

evropa zeli BIH u EU ali da ostanu svi vidovi aparthejda,segregacije i mogucnosti nacionalnih veta koju mogu za njih odradjivati po potrebi prljave poslove...mi u BIH imamo dva suprostavljena koncepta,koncept podjele i koncept suzivota i opstanka BIH...samo sto imamo jedan tim podjele(dodik covic) i tri tima suzivota i opstanka BIH(sda,sdp,ssb) pa kako imamo za jedan koncept , umjesto jednog tima njih tri,takav koncept se smatra sumnjivim,nevjerodostojnim i slabim,i kojem je najlakse ubaciti sjeme razdora...
madner

#2674 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

zavrzlama wrote:Evropu spasvaju najvise probih stranke da ne izadje na cistac...da u BIH se formira probih blok i da u Brisel idu dodik,covic i probih blok,evropa bi morala se izjasniti po mnogim pitanjima...shvatili su da sda,sdp i sbb imaju lidere kojim je vazniji vlastiti interes od drzavnog jedinstva i same drzave i preko njih se pokrivaju...
No to nije istina. Evropa je skontala da je liderima tih partija bitniji stranacki nego drzavni interes. I da se preko istih moze graditi kompromis, jer uvijek ce imati jednu partiju da zabije noz drugoj partiji radi sljedecih izbora.
daddy-kool

#2675 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by daddy-kool »

Alfons Kauders wrote:
Covic je u posljednjem intervjuu (bio je na temi) jasno rekao da ovo nije rjesenje "hrvatskog pitanja" koje jos nije ni otvoreno. Dakle sve ovo je po njemu tek predigra.

I onda se cudi zasto niko nece da pristane na ucjene - pa zato jer svi znaju da bi samo nastavio. Ameri to nazivaju appeasement, proguglati sta znaci u politickom kontekstu ako ne znate na sta aludiram.
Pošto Evropa ne bi mogla prihvatiti otvoreni aparthejd u BiH - tipa da na glasačkim mjestima imamo utvrđivanje etničke pripadnosti (a ne bi im to bilo daleko od srca), to će napraviti vezanjem glasova sa teritorijom - dvije izborne jedinice ili 5 kantona tamo i 5 ovamo. Na stranu što SA kanton je 10 puta veći od Posavskog, i to će onda nazvati elektorskim sistemom.

Hrvatsko pitanje jeste pitanje teritorije i Čović će nastaviti prema trećem jer logika je neumitna. Težnje usmjerene prema političkoj neovisnosti Hrvata u BiH, a to je ono što je HDZ sebi zacrtao, ne mogu se ostvariti ni na jedan drugi način nego pravljenjem trećeg entiteta. Pošto Hrvati nemaju realne političke snage da izdjejstvuju taj entitet, treba tu politiku ignorisati sve dok se pojavi konstruktivna, integrativna i multietnička politika i pristup. To se očito i radi, osim što se HDZ-ovi iskoriste ovisno o trenutnim političkim potrebama.
Post Reply