zavrzlama wrote:Mister Yes wrote:Alfons Kauders wrote:
Covic je u posljednjem intervjuu (bio je na temi) jasno rekao da ovo nije rjesenje "hrvatskog pitanja" koje jos nije ni otvoreno. Dakle sve ovo je po njemu tek predigra.
I onda se cudi zasto niko nece da pristane na ucjene - pa zato jer svi znaju da bi samo nastavio. Ameri to nazivaju appeasement, proguglati sta znaci u politickom kontekstu ako ne znate na sta aludiram.
Na kraju krajeva, onda se uopste i ne radi o legitimnosti i opravdanosti zahtjeva (koje jeste tesko pravdati u ovom slucaju). Radi se o izboru metoda. Prijetiti sankcijama, nepriznavanjem izbora i kolapsom drzavnog nivoa vlasti (sa ekonomskim posljedicama koje sam opisao) jednostavno nije zajebancija. Ako bi mu sad proslo, onda bi koristio isti pristup svaki put. Stoga, da se mene pita, ne bi dobio nista - ne znam kakvi da su zahtjevi... Cisto iz principa, jer se ne smije dopustiti da ovo postane politicka praksa.
Mislim da je u ovom trenutku najvažnije istjerati EU lutkare na vidjelo. Povući konce pa da popadaju odozgo. Da sva publika fino vidi ko vuče konce. Ovo što Lagumdžija govori je prava stvar. Čovjek mi je maksimalno odvratan ali u pravu je kada traži jasan stav i jasno uplitanje iz vana. Miševe treba istjerati iz rupe. Neka jasno i glasno kažu šta žele.
Ako žele da se riješi pitanje Ostalih da se mogu kandidovati neka podrže rješenje koje se samo time bavi. Znači briše se etnički predznak i bira se jadan u RS-i dva u Federaciji koji ne mogu biti iste etničle pripadnosti.
Ako žele rješavati "Hrvatsko pitanje" neka i to jasno kažu. Fino postaviti javno pitanje Fuleu i društvu: da li je uslov EU da većinski Hrvatska područja u Federaciji biraju jednog člana? Da ili ne? Ako nije izvolite rješenje sa kojim su saglasni 90% građana BiH. Ako preostalih 10% pravi probleme onda njih kažnjavajte a ne nas 90%.
Ti zaboravio 2006 i famoznu reformu policije...tad je evropa izdala sve ono sto je sama trazila...nakon obecanja srbije da odustaje od Kosova,evropa mijenja politiku prema BIH i prestaje sa izgradnjom BIH na demokratskim principima i zadovoljava se pukim priznavanjem cjelovitosti BIH a dopusta dodiku i covicu da dokusure ideju o jedinstvenoj BIH...
Evropa ima intres za cjelovitom BIH ali ne i za jedinstvenom BIH..srbi i hrvati u BIH im dodju kao kontrolori bosnjaka,a srbi i hrvati konstantno traze od evrope nove ustupke i slabljenje BIH,pravdajuci se da ih sadsanji ustroj drzave BIH onemogucuje da kavlitetno guse i kontrolisu bosnjake...zato evropa popusta istim...dokle,dotle dok njihovi favoriti se demografski,ekonomski i moralno ne slomiju u pokusaju da slome druge..
Evropa je 2006, nakon propasti reforme policije i aprilskog paketa, odlucila da povuce rucnu, da se prestane direktno mijesati - i samim time da nagradjuje opstrukcionizam i konfrontacije. To je prvi iskoristio Dodik, a potom i Covic. Ljudi misle da frka s Covicem pocinje radi Komsica, a zapravo pocinje nekoliko mjeseci prije no sto je uopste bilo jasno da ce Komsic biti kandidat, odnosno da ce biti izabran radi podjela unutar HDZ-a.
Dakle Evropa je svjesno pocela nagradjivati one koji nisu spremni na kompromis i one koji traze nemoguce, ili daju maksimalisticke zahtjeve. Najvece ponizenje takve EU politike bila je posjeta Ashton Banja Luci, jer je fakat ispalo da jebena C.Ahston ide Dodiku "na noge" - i isla je. Nije da EU podrzava Dodika ili Covica, vec jednostavno iz zaboli kita, idu linijom manjeg otpora.
Jedini problem je sto ta politika moze funkcionisati samo kada se nesto treba blokirati, jer onda nisu potrebne Bosnje... Medjutim, kada se treba nesto usaglasiti i usvojiti - onda kita. Taj detalj su u ovoj prici zaboravili.