HM 2011 wrote:Ja ti i govorim o blagodatima direktne demokratije - nema izbora napamet - nego kvalitet se gleda, mjeri, vaga, javno - svima dostupno.....Pisistratus wrote:Pa ako ne vidite svu korist direktne demokratije, bojim se da će prije ili kasnije i ova stranka postati ista kao i ostale. Direktna demokratija je jedino, zapamtite jedino što u ovim uslovima može jednu stranku sačuvati totalne kontrole jedne ličnosti ili rukovodeće klike. Ne govorim sad ovdje o Željku Komšiću, u njegove namjere ne sumnjam, nego šta će biti kad jednom ne bude Željka Komšića? Da li će poslije doći drugi Željko Komšić, ili će doći neko sa željom i ciljem da zavlada sam. Ja do sad nisam vidio izuzetak u pravilu u strankama u BiH. Dodik je na čelu SNSD od 1997, Zlatko isto od 97' - 98', Bosić od 99', Tihić od 2002, itd, itd, Ta poređenja su odraz cjelokupne političke klime u BiH, nisu napravljena s namjerom da omalovažavam Željka Komšića ili bilo koga drugog, isto i pominjanje Chaveza. Ja se samo nadam da će rukovodstvo stranke postupiti u skladu s razumom i demokratskim principima i kaniti se kongresa i kojekakvih skupova na kojima "delegati" glasaju o rukovodstvu. Ako u stranci koja ima (lupam) 50 000 članova na kongresu glasa 1000 i izabere rukovodstvo, zar mi nemamo pravo tu stranku nazvati tiranskom? Aktivacija članstva jest ono što garantuje demokratiju unutar stranke i čuvanje od zloupotrebe njenih rukovodećih pozicija.HM 2011 wrote:
Nemoj više takva poređenja postavljati - štetiš stranci - ne bi to ovdje ni pas sa maslom pojeo....
Ako budu lobiji i glasanje ko je ljepši i ko se više svima sviđa - tek tako - nema ništa od toga....
Dovedi onda nekog DJ-a popularnog - sve će trebice glasati za njega,
Dovedi Gileta - imaš masu glasova -
to što i jedan i drugi ne znaju puno o upravljanju društvom - niti imaju formirano političko mišljenje - niti planiraju da ga imaju -
ukratko - ako hoćeš napredak ili nešto bolje - ne ide to tako..... Osim ako predsjedništvo stranke...... i to je u suštini to....
To opet vi mislite, a pogrešno mislite. Da su se ljudima sviđali više DJ-evi, vjerujte mi Željko Komšić ne bi bio tu gdje jeste. I da jeste tako, hipotetički gledano, neka se protukandidati dokažu svojom sposobnošćču, govorničkim vještinama i ostalim kvalitetima protiv tih DJ-eva.. U tome je korist deirektnog biranja, i aktivacije članstva, što će u tim procesima izlaziti na površinu ljudi koji su najsposobniji. E sad, stranka ima svoja pravila, ko može biti član ko ne može. Od toga zavisi i kakvi će biti kandidati na kraju krajeva..