LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post Reply
madner

#2651 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by madner »

brzica wrote:
madner wrote:Pa kako nema ulaganja?

Ovo je tempirano sve za 2014, da se popravi krvna slika ekonomije.
Znači uzimamo sad pare, pa ćemo uložiti za dvije
godine. Zbog amortizacije. Ali nema blokade. Pa
nego šta je nego blokada i sad?
Ma ne, nego entiteti uzmu dobit. Te pare uloze za sminku pred 2014.
Elektroprenos uzme kredite i nece godinama imati dobiti ali cemo imati ulaganja u mrezu. Kada ima tacno odredjeno sta mora odplatiti nema blokade time sto se ne odobre ulaganja.
palermo

#2652 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by palermo »

madner wrote:Iskreno da ti kazem, ne znam zasto je doslo do blokade.
Znam da je blokada zapravo odbijanje da se ulaze, pa je logicno da se na racunu nagomila lova.

Ne znam ni sta je zlatna trenerka rekla.
Al znaš da je ovo za elektroprenos dobro.

Kako ono ide mantra na ovoj temi, niste ni pročitali sporazum a napadate ga
madner

#2653 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by madner »

Znam da je dobro, ako se ispostuje sto je podpisano.

Sta je problem sa prijedlogom?
brzica

#2654 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by brzica »

madner wrote:
brzica wrote:
madner wrote:Pa kako nema ulaganja?

Ovo je tempirano sve za 2014, da se popravi krvna slika ekonomije.
Znači uzimamo sad pare, pa ćemo uložiti za dvije
godine. Zbog amortizacije. Ali nema blokade. Pa
nego šta je nego blokada i sad?
Ma ne, nego entiteti uzmu dobit. Te pare uloze za sminku pred 2014.
Elektroprenos uzme kredite i nece godinama imati dobiti ali cemo imati ulaganja u mrezu. Kada ima tacno odredjeno sta mora odplatiti nema blokade time sto se ne odobre ulaganja.
Pazi, Veliki vođa kaže da neće samo 256 milijuna
ići u ulaganje nego dvostruko više. Ova sredstva će
biti kolateral. Znači, ako sad odnesu 40%, nema više
tih sredstava za kolateral. A, ionako su entiteti u
problemu financijskom. Ne vjerujem da će više
imati čime EP uzeti kredit.
ušće

#2655 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by ušće »

palermo wrote:
madner wrote:Iskreno da ti kazem, ne znam zasto je doslo do blokade.
Znam da je blokada zapravo odbijanje da se ulaze, pa je logicno da se na racunu nagomila lova.

Ne znam ni sta je zlatna trenerka rekla.
Al znaš da je ovo za elektroprenos dobro.

Kako ono ide mantra na ovoj temi, niste ni pročitali sporazum a napadate ga
:-) :thumbup: :thumbup: :thumbup:
madner

#2656 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by madner »

Pa ne uzimaju entiteti kredit za EP nego EP. EP je firma koja ima garantovane prihode, moze u biti uzeti kredit kakav hoce.
brzica

#2657 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by brzica »

madner wrote:Pa ne uzimaju entiteti kredit za EP nego EP. EP je firma koja ima garantovane prihode, moze u biti uzeti kredit kakav hoce.
Može, ako vlasnici hoće. A vlasnici izvlače dobit.
I sad kolateral nije ono što je rekao Zlatko, nego
108 milijuna manji. Znači šuplja priča. Da su imali
namjeru dići EP, ostavili bi lovu u njemu.
ušće

#2658 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by ušće »

Dragi moj priatelju @madner ne pravi se mutav kada to realno nisi... Drug Mića niti želi niti ikada dok je u vlasti željeti Eletpoprijenos na državnom nivou ...E asad ti malo zbrajaj Nije EP na držanom nivou Ne postoji VSTV u ovakvom obliku Želi se ukinuti Vojska BiH ,..a onda mi poturate mućak da je dobro što za mene i sve druge građane BiH što se počelo razgovarati i dogovarati ,..
madner

#2659 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by madner »

brzica wrote:
madner wrote:Pa ne uzimaju entiteti kredit za EP nego EP. EP je firma koja ima garantovane prihode, moze u biti uzeti kredit kakav hoce.
To dvoje nije medjusobno iskljucivo.
Sta njih boli briga da li ce EP ponovo imati dobit 2017 ili 2020 godine :D
brzica

#2660 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by brzica »

ušće wrote:Dragi moj priatelju @madner ne pravi se mutav kada to realno nisi... Drug Mića niti želi niti ikada dok je u vlasti željeti Eletpoprijenos na državnom nivou ...E asad ti malo zbrajaj Nije EP na držanom nivou Ne postoji VSTV u ovakvom obliku Želi se ukinuti Vojska BiH ,..a onda mi poturate mućak da je dobro što za mene i sve druge građane BiH što se počelo razgovarati i dogovarati ,..
Dajte i vi malo stručnjaci olabavite. Šta vas briga
šta tko misli, iznosite svoje stavove, misli, i informacije.
Ima svatko pravo na svoje mišljenje.
madner

#2661 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by madner »

ušće wrote:Dragi moj priatelju @madner ne pravi se mutav kada to realno nisi... Drug Mića niti želi niti ikada dok je u vlasti željeti Eletpoprijenos na državnom nivou ...E asad ti malo zbrajaj Nije EP na držanom nivou Ne postoji VSTV u ovakvom obliku Želi se ukinuti Vojska BiH ,..a onda mi poturate mućak da je dobro što za mene i sve druge građane BiH što se počelo razgovarati i dogovarati ,..
Odvoji tacke. VSTV sam vec rekao da ne valja i zasto ne valja.

Status EP se ne mijenja. Ako je cilj bio pokazati da EP ne moze da funkcionise i to propada. Ko je ostecen ovim dogovorom oko EP?
brzica

#2662 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by brzica »

madner wrote:
brzica wrote:
To dvoje nije medjusobno iskljucivo.
Sta njih boli briga da li ce EP ponovo imati dobit 2017 ili 2020 godine :D
E, to je ono o čemu pričam. Znači, lažu.
madner

#2663 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by madner »

Ne lazu, samo nisu 100% iskreni. :D
EP je deblokiran, EP ce poceti investicioni ciklus i nece biti zadugo blokade. To nije laz.

Samo ne spominju da su zbog punjena svog budzeta produzili trajanje tog ciklusa.
brzica

#2664 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by brzica »

madner wrote:Ne lazu, samo nisu 100% iskreni. :D
EP je deblokiran, EP ce poceti investicioni ciklus i nece biti zadugo blokade. To nije laz.

Samo ne spominju da su zbog punjena svog budzeta produzili trajanje tog ciklusa.
Kao i uvijek, istina je na sredini :D
Odoh, pregled LP krenuo.
madner

#2665 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by madner »

Politicari su politicari, ali posto ce ta lova zaposliti par hiljada ljudi moze se trpiti. :D
brzica

#2666 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by brzica »

madner wrote:Politicari su politicari, ali posto ce ta lova zaposliti par hiljada ljudi moze se trpiti. :D
Neće zaposliti sigurno. Nije ni do sada.
Ali, sad stvarno odoh :D
madner

#2667 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by madner »

brzica wrote:
madner wrote:Politicari su politicari, ali posto ce ta lova zaposliti par hiljada ljudi moze se trpiti. :D
Neće zaposliti sigurno. Nije ni do sada.
Ali, sad stvarno odoh :D
Predizborna kampagna, ti isto da nisi primjetio kako su ljetos naglo poceli ljudi raditi sve ceste i trotoare :D
Lug

#2668 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Lug »

brzica wrote:
Dajte i vi malo stručnjaci olabavite. Šta vas briga
šta tko misli, iznosite svoje stavove, misli, i informacije.
Ima svatko pravo na svoje mišljenje.
:thumbup:
saibaba

#2669 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by saibaba »

Control panel wrote:milsim da je u nazad nekoliko godina neko konacno uspio nesto dogovoriti sa Dodikom.
nije nikakav problem sa njim zakuhati i nista ne dogovoriti.

ovo je od aprilskog paketa jedan krupan korak naprijed, ako se i druge stranke budu slozile sa ovim sporazumom.
Sa dodikom se nikad nije bilo tesko dogovorit ako je na stetu drzave ....
plagijator1975

#2670 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by plagijator1975 »

saibaba wrote:
Control panel wrote:milsim da je u nazad nekoliko godina neko konacno uspio nesto dogovoriti sa Dodikom.
nije nikakav problem sa njim zakuhati i nista ne dogovoriti.

ovo je od aprilskog paketa jedan krupan korak naprijed, ako se i druge stranke budu slozile sa ovim sporazumom.
Sa dodikom se nikad nije bilo tesko dogovorit ako je na stetu drzave ....
:lol::lol::lol:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Canton

#2671 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Canton »

bjelave wrote: Evo pokusat cu ponovo mada znam da nem smisla i da oni kojima hoce da vide sve je jasno.
CIK se ne ukida,formalno pogresna formulacija, ali se potpuno obesmisljava i razlvascuje. Dakle, prema sporazumu nema potrebe da CIK verificira izbore vec se to radi na lokalnom nivou. Dakle izborni proces, najvazniji dio, sa drzavnog se seli na lokalni novo.
A ko je do sada imenovao Barasanina i ko ce to raditi ubuduce?Prema sporazumu se sudstvo seli u ruke lokalnih parlamenata, dakle lokalnih patijskih mocnika.Daleko od toga da je VSTS radio dobro ali nakon ovoga ce biti gore jer ce partije direktno odlucivati u kadrovima u pravosudju. U Bosni uvijek moze gore.
I jos molim te budi ljubazan i odgovori mi da li je ovo bio dio platforme na kojoj je SDP dobio izbore? -Da su danas izbori da li mislis da bi SDP ponovio rezultate iz 2010?
I joi mi reci da ustedimo vrijeme za ubuduce. Kako namjeravate braniti, koja vrstu pameti ce tu protiurati, uvodjenje trece izborne jedice, odnosno hrvatskog enititeta?
Evo maloprije sam nekoliko puta procitao dio sporazuma u kome se govori o centralnoj izbornij komisiji. CIK ce i dalje verificirati izbore, zaista ne znam na osnovu cega si to zakljucio?? Ono sto se ovim sporazumom mijenja jeste da ce CIK u Sarajevu brojati samo glasove po zalbama. Prema tome zakljucujem da izborni proces ne seli na lokalni nivo nego se omogucava da CIK u kracem roku nego do sada verifikuje izbore.

Barasina je imenovalo VSTV. Ubuduce ako ovaj dio sporazuma prodje "Barasine" ce se birato kao i u vecini ostalih drzava u evropi u parlamentu.

Nisam upoznat da li je ovo bilo dio SDPove izborne platforme 2010 godine.
SDP vjerovatno za 20 godina nece ponoviti rezultate iz 2010 godine.

Treca izborna jedinica?? U BIH ima mnogo vise izbornih jedinica od 2.. ne znam za koji nivo mislis.
bjelave

#2672 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by bjelave »

Najvise mi se svidja ovaj dio da ti kao neko kao generalno jako informiran nisi upoznat da li je ovakav dogovor bio dio SDPove izborne platforme iz 2010 na cemu su dobili izbore. Pod trecom izbornom jedinicom mislim na izbornu jedinice sa hrvatsko vecinom i ti to dobro znas.
Sve zajedno neda mi se vise raspetljavati lazi, polu lazi, manipulacije, itd.
Idem spavati a mogao bi i ti. Prije toga popi casu vode :D
Canton

#2673 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Canton »

bjelave wrote:Najvise mi se svidja ovaj dio da ti kao neko kao generalno jako informiran nisi upoznat da li je ovakav dogovor bio dio SDPove izborne platforme iz 2010 na cemu su dobili izbore. Pod trecom izbornom jedinicom mislim na izbornu jedinice sa hrvatsko vecinom i ti to dobro znas.
Sve stvari koje su sadrzane u ovom sporazumu, naravno da se ne nalaze sve do jedne u SDPovoj programskoj platformi iz 2010 godine ali ima dosta elemenata koji se poklapaju. Izborna jedinica sa hrvatskom vecinom ili upste bilo kakva uslovno receno etnicka izbrona jedinica ne dolazi u obzir, ali ce se neke stvari morati rijesiti. Ovdje mogu spomenuti opet jedan drugi sporazum Covic - Lagumdzija... taj sporazum nije ni hrvatski entitet, ni treca izbrona jedinica ali ocigledno zadovoljava vecinu stranaka sa hrvatskim predznakom.
bjelave

#2674 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by bjelave »

Canton wrote:
bjelave wrote:Najvise mi se svidja ovaj dio da ti kao neko kao generalno jako informiran nisi upoznat da li je ovakav dogovor bio dio SDPove izborne platforme iz 2010 na cemu su dobili izbore. Pod trecom izbornom jedinicom mislim na izbornu jedinice sa hrvatsko vecinom i ti to dobro znas.
Sve stvari koje su sadrzane u ovom sporazumu, naravno da se ne nalaze sve do jedne u SDPovoj programskoj platformi iz 2010 godine ali ima dosta elemenata koji se poklapaju. Izborna jedinica sa hrvatskom vecinom ili upste bilo kakva uslovno receno etnicka izbrona jedinica ne dolazi u obzir, ali ce se neke stvari morati rijesiti. Ovdje mogu spomenuti opet jedan drugi sporazum Covic - Lagumdzija... taj sporazum nije ni hrvatski entitet, ni treca izbrona jedinica ali ocigledno zadovoljava vecinu stranaka sa hrvatskim predznakom.
Vidim ja da SDP i Lagumdija uspjesno, kako kazes, zadovoljavaju vecinu stranaka sa hrvatskim predznakom kao sto jos upsjesnije zadovoljavaju Dodika, SDS itd.
Ne znam samo sta ce uraditi, ili kako zadovoljiti, i one koji su 2010 glasali za SDP i jesu li oni podrzali DRZAVU ZA COVJEKA da Lagumdzija zadovoljava Covica i Dodika. To je sustinski problem o kojem ti valja razmisliti.
Bosnolog

#2675 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Bosnolog »

Canton wrote:
Bosnolog wrote:Ovo su rezultati SDA Vojvode Tihomira i crvenog Nadvojvode Mazlumdzije,...
ŠTAMPANJE POČINJE U MARTU 2013. GODINE
Nove lične karte bit će ispisane ćirilicom i latinicom, a sadržavat će podatke o krvnoj grupi i entitetskom državljanstvu

Štampanje novih ličnih karti u BiH koje je najavljeno za početak iduće godine najvjerovatnije će početi tek u martu, zbog toga što je BiH kasnila sa donošenjem Zakona o ličnoj karti, dok Federacija BiH nije počela primjenu Zakona o matičnim knjigama.

FOTO: Ilustracija Veličina slova:AAA
Portparol Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Amila Opardija je istakla da su sve potrebne aktivnosti za početak izdavanja ličnih karata u toku, uvezani su svi nadležni MUP-ovi i opštine, kao i izmjene koje se tiču upisa entitetskog državljanstva i krvne grupe.

Prema njenim riječima, budžetiranje sistema ličnih karata i vozačkih dozvola posmatra se na period od deset godina, koliko važe lične karte, zbog čega je neophodno za ovaj period planirati pet miliona obrazaca ličnih karata i dva miliona obrazaca vozačkih dozvola što je najveća stavka budžeta.

"Za tehničke pripreme softvera te opreme za pohranjivanje podataka i personalizaciju u toku 2012. godine planirano je 3,5 miliona KM. Agencija je izvršila neophodne analize i prijedloge dostavila Savjetu ministara BiH, koji će u idućem periodu da donese odluku o cijeni nove lične karte", rekla je Opardija i dodala da će stanovnici lične karte mijenjati po isteku važenja sadašnjih.

Generalni sekretar Savjeta ministara BiH Zvonimir Kutleša rekao je da bi se odluka o visini cijene ličnih karata koje će biti izdavane u BiH pred Savjetom ministara mogla naći već ove sedmice.

U IDDEEA ističu da se nove lične karte štampaju isključivo zbog veće bezbjednosti.

"Na novim ličnim kartama podaci će biti ispisani ćirilicom i latinicom. Na zahtjev građana moći će se unijeti i entitetsko državljanstvo i krvna grupa. Najveća promjena je to što će nova lična karta sadržavati elektronski čip u koji će se moći pohraniti digitalni potpis na zahtjev građanina", naglasila je Opardija.

http://www.sutra.ba/novost/73802/Nove-l ... avljanstvu
ASHDOWN UKLONIO, A TZV. „PATRIOTE“ VRATILE ENTITETSKO DRŽAVLJANSTVO

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, koje je jučer podržao Predstavnički dom, predviđeno je da se u novu ličnu kartu ugrađuju biometrijski podaci, isti oni koji su ugrađeni u putne isprave.

U skladu s amandmanima koje je predložilo Vijeće ministara, a prihvatila Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma, na zahtjev podnosioca zahtjeva za izdavanje lične karte ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH, na ličnu kartu se unosi podatak o entitetskom državljanstvu, a predviđeno je i da se podaci upisuju latiničnim i ćiriličnim pismom. Na ovim odredbama insistirali su poslanici stranaka iz RS-a.

Zakon o ličnoj karti državljana Bosne i Hercegovine donesen je u decembru 2001. godine, a naše sugrađane je izdavanje ovog dokumenta od tada koštalo 10 KM. Sve do 2002. godine građani su mogli koristiti poslijeratne lične karte koje su se razlikovale zavisno u kome entitetu su izdate.

Godinu dana poslije, Visoki predstavnik u to vrijeme Paddy Ashdown napravio je prve izmjene na Zakonu koristeći se ovlaštenjima koja su mu data članom V Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma.

Između ostalog, odlukom Ashdowna izbrisan je posljednji stav člana 6 prvobitnog zakona koji je dozvoljavao da građani mogu zatražiti naziv entiteta na ličnim kartama.

Visoki predstavnik je intervenisao još jednom, ovoga puta to je bio Miroslav Lajčak. 2007. godine nametnuo je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti. Parlamentarna skupština BiH godinu dana kasnije potvrdila je ovaj Zakon.

Ovo je treća izmjena ličnih karata nakon završetka rata.

Nakon višemjesečnog odugovlačenja, i očito nepotrebnog zalaganja koje se po pravilu uvijek napusti, možemo postaviti pitanje da li se čekalo stvaranje Vijeća ministara kako bi se napravilo političko trgovanje. Pijačarenje tipa „mi vama ovo, a vi nama to“ nije nepoznat alat za vođenje politike u BiH, ali ako išta bilo bi pristojno da to ne rade tako transparentno. Ako će da mažu oči, neka mažu malo diskretnije.

Šta se desilo? Kao i u primjeru popisa stanovništva, „probosanska strana“ iznenada je popustila u smislu zaboravljanja stavova kojih se držala svih ovih mjeseca. Tako je i jučer entitetsko državljanstvo dobilo zeleno svjetlo, pod isprikom „samo ako građanin to želi“.

I tako ćemo dobiti novu ovjeru podijeljene zemlje. Na većini ličnih karti u Federaciji stajat će „BiH“, a na većini iz RS-a...pa, znamo šta.

Nije problem prihvatiti činjenicu da je Bosna i Hercegovina takva kakva jeste, problem je u konstantnom dodatnom obilježavanju teritorija i podjela, a niti jedno nije prošlo bez odobrenja onih kojima smo dali ulogu branitelja države.

Pitamo se koja je cijena toga? Koje ministarstvo je pripalo kome zahvaljujući ovom činu.

Entiteti postoje, postoji i entitetsko državljanstvo, jasno u ustavu i jasno u zakonima entiteta, a trenutno ne vidimo nikakav razlog dodavanja tog podatka na lične karte. Od početka se može razaznati, ako je nekoga interesovalo, odakle je ko.

Nema drugog razloga osim betoniranja „svojeg“ dijela BiH. Jer da nije tako, što su stali na entitetima? Moglo se ići sve do mjesnih zajednica.

Image
"Dobro nam ide, samo treba bolje da se organizujemo" http://www.klix.ba/vijesti/bih/dobro-na ... /120913084
Entitetsko drzavljanstvo je ustavna kategorija.
Nisu to nikakva Ustavna blentitetska drzavljanstva "Bre", Vojvoda Tihomir i Nadvojvoda Zlatomir su ih legalizovali preko svojih stranackih klimoglavaca, po zelji beogradskih SANU mentora za koje rade a cije izdaje ovdje podrzavas i propagiras.

Zajednicki cilj bosnorusitelja i njihovih saveznika ukljucujuci i blentitetska drzavljastava je ovaj,..http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300 ... da-do-2025
Post Reply