ISPektor, ISPekcija, i tako ti pekaricorsa wrote:Vjerovatno mislis na "iscenirano", a treba "inscenirano". E pa vidis to ti je isto kao sto sam i ja poceo govoriti Dzeke, iako znam da nije pravilno. To je i ovdje slucaj. Svi u "narodnom" govoru kazu iscenirano i nikad nikoga nisam cuo da je rekao drugacije, zato tako i pisu.Stari_Jarac wrote:Evo malo materijala od klixove redakcije:
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /170530036Pregazili staricu automobilom kod Laktaša pa pokušali iscenirati nesretan slučaj
Pronađite "uljeza"![]()
pretpostavljam da će biti "a šta je tu nepravilno?"
Novinarska (ne)pismenost
Moderator: anex
- holowey
#2651 Re: Novinarska (ne)pismenost
- wewa
#2652 Re: Novinarska (ne)pismenost
moj favorit je iventura <3
- Laertes
#2653 Re: Novinarska (ne)pismenost
Peris'o se (umjesto operisao) 
- corsa
#2654 Re: Novinarska (ne)pismenost
Ima i toga, ali puno, puno manje nego "iscenirano", pogotovo u pisanju.holowey wrote:ISPektor, ISPekcija, i tako ti pekaricorsa wrote:Vjerovatno mislis na "iscenirano", a treba "inscenirano". E pa vidis to ti je isto kao sto sam i ja poceo govoriti Dzeke, iako znam da nije pravilno. To je i ovdje slucaj. Svi u "narodnom" govoru kazu iscenirano i nikad nikoga nisam cuo da je rekao drugacije, zato tako i pisu.Stari_Jarac wrote:Evo malo materijala od klixove redakcije:
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /170530036
Pronađite "uljeza"![]()
- Stari_Jarac
#2655 Re: Novinarska (ne)pismenost
Lijepo je vidjeti da raja ipak poznaje pravopis, što se tiče narodnog govora novinari su ti kojima se to ne bi smjelo događati. Ti, KENJAC, ja i ostatak raje na forumu možemo sebi dozvoliti taj luksuz ukoliko nam naravno profesija to dozvoljava da kažemo koju riječ i narodski jer logično je da bi jedan novinar, nastavnik, pisac itd. morao znati pravopis puno bolje od nas, kao što i Džekocorsa wrote:Vjerovatno mislis na "iscenirano", a treba "inscenirano". E pa vidis to ti je isto kao sto sam i ja poceo govoriti Dzeke, iako znam da nije pravilno. To je i ovdje slucaj. Svi u "narodnom" govoru kazu iscenirano i nikad nikoga nisam cuo da je rekao drugacije, zato tako i pisu.Stari_Jarac wrote:Evo malo materijala od klixove redakcije:
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /170530036Pregazili staricu automobilom kod Laktaša pa pokušali iscenirati nesretan slučaj
Pronađite "uljeza"![]()
- Muhamed Đakmić
#2656 Re: Novinarska (ne)pismenost
Pa ovom društvu i jeste problem što svako može raditi posao za koji nije sposoban. Kod novinara je to samo najprimjetnije.
Krivi smo mi kao društvo što nemamo nikakve kriterije. Jer onaj mentalitet "Haj' šta fali što ne zna pravopis" iako je novinar, postoji i u svim drugim sferama života.
Krivi smo mi kao društvo što nemamo nikakve kriterije. Jer onaj mentalitet "Haj' šta fali što ne zna pravopis" iako je novinar, postoji i u svim drugim sferama života.
- corsa
#2657 Re: Novinarska (ne)pismenost
Ja sam po vokaciji novinar tj. zurnalista, ali ne bavim se tim poslom. Novinarstvo je kod nas uzas, cast izuzecima. Tome najvise doprinose portali kod kojih moze raditi svako, a realno su oni danas najcitaniji. Tu ne rade kompetentni ljudi i jos na to sve rade copy/paste. Najsmijesnije mi je kad u tekstu na nasem portalu procitam "nijesu" i "sjutra".Stari_Jarac wrote:Lijepo je vidjeti da raja ipak poznaje pravopis, što se tiče narodnog govora novinari su ti kojima se to ne bi smjelo događati. Ti, KENJAC, ja i ostatak raje na forumu možemo sebi dozvoliti taj luksuz ukoliko nam naravno profesija to dozvoljava da kažemo koju riječ i narodski jer logično je da bi jedan novinar, nastavnik, pisac itd. morao znati pravopis puno bolje od nas, kao što i Džekocorsa wrote:Vjerovatno mislis na "iscenirano", a treba "inscenirano". E pa vidis to ti je isto kao sto sam i ja poceo govoriti Dzeke, iako znam da nije pravilno. To je i ovdje slucaj. Svi u "narodnom" govoru kazu iscenirano i nikad nikoga nisam cuo da je rekao drugacije, zato tako i pisu.Stari_Jarac wrote:Evo malo materijala od klixove redakcije:
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /170530036
Pronađite "uljeza"![]()
pretpostavljam da će biti "a šta je tu nepravilno?"igra fudbal puno bolje nego mi.
P.S. I dalje tvrdim da je pravilno Dzeka!
- wewa
#2658 Re: Novinarska (ne)pismenost
hear, hear!Muhamed Đakmić wrote:Pa ovom društvu i jeste problem što svako može raditi posao za koji nije sposoban. Kod novinara je to samo najprimjetnije.
nije ni u prevodilastvu bolje, naprotiv.
dovoljno je vidjeti menije po jedaonicama raznih vrsta...
-
omar little
#2659 Re: Novinarska (ne)pismenost
ovo nas sve vraca na poentu neke druge rasprave, mozda cak i bas na ovoj temi, portalska skrabala nisu novinari. to sto se oni tako nazivaju i sto je drustvo to prihvatilo ih ne cini novinarima.Muhamed Đakmić wrote:Pa ovom društvu i jeste problem što svako može raditi posao za koji nije sposoban. Kod novinara je to samo najprimjetnije.
-
Hakiz
#2660 Re: Novinarska (ne)pismenost
Samo što neko ko kritikuje neznanje pravopisa drugih ne bi smio napisati "najprimjetnije".omar little wrote:ovo nas sve vraca na poentu neke druge rasprave, mozda cak i bas na ovoj temi, portalska skrabala nisu novinari. to sto se oni tako nazivaju i sto je drustvo to prihvatilo ih ne cini novinarima.Muhamed Đakmić wrote:Pa ovom društvu i jeste problem što svako može raditi posao za koji nije sposoban. Kod novinara je to samo najprimjetnije.
- Laertes
#2661 Re: Novinarska (ne)pismenost
To ti je ba gazdi žao platiti prevođenje, pa to njegov mali prevede, dobar je mali, ima tricu iz engleskog, šta fali...wewa wrote:hear, hear!Muhamed Đakmić wrote:Pa ovom društvu i jeste problem što svako može raditi posao za koji nije sposoban. Kod novinara je to samo najprimjetnije.
nije ni u prevodilastvu bolje, naprotiv.
dovoljno je vidjeti menije po jedaonicama raznih vrsta...
Pa naručiš "adverbs" uz meso, ili "agitator" (mućkalica)
-
omar little
#2662 Re: Novinarska (ne)pismenost
smije, itekako. ne vlada fasisticki teror. ovo je forum, neobavezan jezik. kako ljudi govore i pisu na forumu nema veze sa medijima. kad/ako djakmic to tako napise u tekstu na portalu onda mi ima smisla spocitavati mu nesto, sada mi je to deplasirano. meni osobno.Hakiz wrote:
Samo što neko ko kritikuje neznanje pravopisa drugih ne bi smio napisati "najprimjetnije".
- Muhamed Đakmić
#2663 Re: Novinarska (ne)pismenost
Nego kako bi napisao?Hakiz wrote:Samo što neko ko kritikuje neznanje pravopisa drugih ne bi smio napisati "najprimjetnije".omar little wrote:ovo nas sve vraca na poentu neke druge rasprave, mozda cak i bas na ovoj temi, portalska skrabala nisu novinari. to sto se oni tako nazivaju i sto je drustvo to prihvatilo ih ne cini novinarima.Muhamed Đakmić wrote:Pa ovom društvu i jeste problem što svako može raditi posao za koji nije sposoban. Kod novinara je to samo najprimjetnije.
-
Hakiz
#2664 Re: Novinarska (ne)pismenost
Neka piše kako god ko hoće. Ali, kada kritikuješ grešku, pa napraviš istu, to mi je ironično.omar little wrote:smije, itekako. ne vlada fasisticki teror. ovo je forum, neobavezan jezik. kako ljudi govore i pisu na forumu nema veze sa medijima. kad/ako djakmic to tako napise u tekstu na portalu onda mi ima smisla spocitavati mu nesto, sada mi je to deplasirano. meni osobno.Hakiz wrote:
Samo što neko ko kritikuje neznanje pravopisa drugih ne bi smio napisati "najprimjetnije".
- Muhamed Đakmić
#2665 Re: Novinarska (ne)pismenost
Ovo nije greška, najprimjetnije je ispravno.
Primijetiti je glagol, ali je pridjev primjetan, a ne primijetan.
Primijetiti je glagol, ali je pridjev primjetan, a ne primijetan.
-
Hakiz
#2666 Re: Novinarska (ne)pismenost
.
Last edited by Hakiz on 30/05/2017 20:10, edited 2 times in total.
- Muhamed Đakmić
#2667 Re: Novinarska (ne)pismenost
Ja bih se usudio reći da ono o ispravljanju tuđih grešaka i ironiji trebaš prvo na sebe primijeniti 
-
Hakiz
#2668 Re: Novinarska (ne)pismenost
Dake, prvi, prviji, najprviji, je li tako?Muhamed Đakmić wrote:Ja bih se usudio reći da ono o ispravljanju tuđih grešaka i ironiji trebaš prvo na sebe primijeniti
Ili optimalan, optimalniji, najoptimalniji?
- Muhamed Đakmić
#2669 Re: Novinarska (ne)pismenost
Ti dakle tvrdiš da je primjetno pridjev koji se ne može komparirati. Ja tvrdim da se može komparirati, ali eto hajde nek neko ko bolje poznaje pravila dođe, pa nek potvrdi riječi jednog od nas dvojice.
-
omar little
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2671 Re: Novinarska (ne)pismenost
đakma wins, poyy!!!!!!!
- seln
#2672 Re: Novinarska (ne)pismenost
A da vi to mjerenje cija je kita duza premjestite na PP?
- Donnie Smith
#2673 Re: Novinarska (ne)pismenost
Na tvoju žalost, ne postoji.Muhamed Đakmić wrote:Ti dakle tvrdiš da je primjetno pridjev koji se ne može komparirati. Ja tvrdim da se može komparirati, ali eto hajde nek neko ko bolje poznaje pravila dođe, pa nek potvrdi riječi jednog od nas dvojice.
A da postoji, ispravno bi bilo najprimjetnije svakako, a ne najprimijetnije, ali, @omarka nija na to ni aludirala. Def. ne postoji taj oblik komparacije.
- seln
- O'zone
- Globalni moderator
#2675 Re: Novinarska (ne)pismenost
funny ovo
mahluk se "kolje" između sebe oko pravopisa u neformalnom čavrljanju a "novinari" na portalima, novinama, televiziji, pišu i govore kako pišu i govore. Što no bi rekli selo gori a baba se češlja.....