Sarajevo Construction
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- drug_profi
#26478 Re: Sarajevo Construction
I ja tako pamtim.
- dječak sa šibicama
#26479 Re: Sarajevo Construction
Karingtonka uvijek, a "Viza" je bila poznata kao bijeli dvor.
Ime Karingtonka duguje naravno zna se kome.
Inace, interesantno kako ovim nelegalnim graditeljima po raznoraznim Dzekama Tokama boljakovim i inim potocima, uvijek za sve krive padavine. Nikako ne njihova sjeca sume, nelegalna gradnja koja nije samo gradnja, ne gradi on samo kucu, on kucu siluje, daj jos sprat daj garazu daj drugu garazu, pobije se sa komsijom, dodje policija, inspekcija, pobije se sa inspekcijom izopcine, napravi jos jedan sprat, ja sam se zaovo borijo.
Ime Karingtonka duguje naravno zna se kome.
Inace, interesantno kako ovim nelegalnim graditeljima po raznoraznim Dzekama Tokama boljakovim i inim potocima, uvijek za sve krive padavine. Nikako ne njihova sjeca sume, nelegalna gradnja koja nije samo gradnja, ne gradi on samo kucu, on kucu siluje, daj jos sprat daj garazu daj drugu garazu, pobije se sa komsijom, dodje policija, inspekcija, pobije se sa inspekcijom izopcine, napravi jos jedan sprat, ja sam se zaovo borijo.
- Qler
#26480 Re: Sarajevo Construction
A jeste, u pravu si. Ja sam pobrkao...bitanga_sa_otesa wrote: ↑26/11/2024 19:51ja otkad znam za sebe je karingtonka
majorka su zvali prvu kiflu na malti koliko se sjecam.
-
Miro Spiro
- Grijem se na: toplotna pumpa
- Vozim: Jensen Interceptor
#26481 Re: Sarajevo Construction
Nove zgrade od cigle u Krančevičevoj ulici se zovu nove karingtonke, ja sam 1985 godište, taman negdje su i one izgrađene zato jer su sličnog stila kao i stara kod Bičakčića, sarajevošuma Maison Coco......i stari i novi su ih tako zvali.bitanga_sa_otesa wrote: ↑26/11/2024 15:06to je susica ,on ide iz velesica i drugom stranom ulice ispod trake blize americkoj ambasadi i ima izbetoniran tunel i korito.i on je kilometar od karingtonke ...izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑26/11/2024 14:59 Zar nema onaj potok sto se kod muzeja ulijeva u Miljacku?
Taj vjerovatno i ide s te strane oko telecomove zgrade
vidim da mnogi ne znate ,karingtonka je na raskrscu tepebasine i kranjcevica .
Sušica pravi problem bez obzira što je izbetoniran i ima korito. Problem je što je beton nakon toliko godina porozan.
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#26482 Re: Sarajevo Construction
Samo da prijavim da je danas na parkingu, placu WTC-a, danas bager, kamion i par radnika koji su poceli sa nekim ciscenjima oko onih baraka...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#26483 Re: Sarajevo Construction
Samo nek se gradi lijepo i novo

- thekupus
- tramvajtrojka
#26485 Re: Sarajevo Construction
- bitanga_sa_otesa
#26486 Re: Sarajevo Construction
to prvi put cujem ,a stariji sam 10 god od tebeMiro Spiro wrote: ↑27/11/2024 11:31
Nove zgrade od cigle u Krančevičevoj ulici se zovu nove karingtonke, ja sam 1985 godište, taman negdje su i one izgrađene zato jer su sličnog stila kao i stara kod Bičakčića, sarajevošuma Maison Coco......i stari i novi su ih tako zvali.
Sušica pravi problem bez obzira što je izbetoniran i ima korito. Problem je što je beton nakon toliko godina porozan.
vidim da poznajes materiju, znas da je beton u susici porozan? jesi silazio dole ikad???
- dječak sa šibicama
#26487 Re: Sarajevo Construction
Mene interesuje recimo dokle je Susica "ubetonirana" jer znam da je na prostoru od bivse praonice vozova do Bosnalijeka samo zatrpan potok, tako govore starosjedioci Kbrda koji su tu zivjeli u vrijeme gradnje novijih zgrada.
Pricaju da je potok samo zatrpan, pa se razlio ispod livada otud i sve one silne vrbe (recimo restoran Stare vrbe ime duguje okolnim vrbama) koje su karakteristicno drvece za rijecne tokove, zalosne vrbe "zive" samo uz rijecne tokove.
Pricaju da je potok samo zatrpan, pa se razlio ispod livada otud i sve one silne vrbe (recimo restoran Stare vrbe ime duguje okolnim vrbama) koje su karakteristicno drvece za rijecne tokove, zalosne vrbe "zive" samo uz rijecne tokove.
- bitanga_sa_otesa
#26488 Re: Sarajevo Construction
cisto sumnjam da je samo zatrpan ,ne mislis da bi se izlio negdje ?? od sarajevo gasa do zeljeznicke stanice je veliki tunel poluokrugli ,visok mozda 3m i sirok isto toliko .a od zeljeznicke stanice do muzeja je kockasti sirok 3 m i visok jedno 2,2-2,5m.tu dionicu sam obilazio par puta.hladno je i mracno i ima pacovcina dosta.kod zeljeznicke ima skoljka od tetrapaka narandzastog(fiat 126)uvijek me interesovalo kako je tu dospjeladječak sa šibicama wrote: ↑27/11/2024 17:15 Mene interesuje recimo dokle je Susica "ubetonirana" jer znam da je na prostoru od bivse praonice vozova do Bosnalijeka samo zatrpan potok, tako govore starosjedioci Kbrda koji su tu zivjeli u vrijeme gradnje novijih zgrada.
eto jedna s ulaza

Last edited by bitanga_sa_otesa on 27/11/2024 17:38, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#26489 Re: Sarajevo Construction
Pa kažu da je ispod šljunčanog nasipa za prugu, potok. Možda su tu neku širu cijev stavili, a potok je izlazio uz nasip sa strana, plavio, posebno uz velike kiše.
- muha_sa
#26490 Re: Sarajevo Construction
bitanga_sa_otesa wrote: ↑27/11/2024 17:09to prvi put cujem ,a stariji sam 10 god od tebeMiro Spiro wrote: ↑27/11/2024 11:31
Nove zgrade od cigle u Krančevičevoj ulici se zovu nove karingtonke, ja sam 1985 godište, taman negdje su i one izgrađene zato jer su sličnog stila kao i stara kod Bičakčića, sarajevošuma Maison Coco......i stari i novi su ih tako zvali.
Sušica pravi problem bez obzira što je izbetoniran i ima korito. Problem je što je beton nakon toliko godina porozan.slicnog stila
![]()
![]()
nisu se ni u putu srele..jedna ima 2 sprata druga 8....karingtonka je izgradjena pocetkom 80-ih,a ta bijela zgrada u tesanjskoj useljena pred rat.
vidim da poznajes materiju, znas da je beton u susici porozan? jesi silazio dole ikad???
Ti od njega 10 a ja od tebe 20 i potvrdjujem to što ti kažeš--JEDNE su Karingtonke a te koje Miro spominje u Kranjcevicevoj GARANT nisu Karingotnke nikad bile
Možda ih Otokom nazovu
- bitanga_sa_otesa
#26491 Re: Sarajevo Construction
ne znam taj dio ,nismo isli dalje od parkinga sarajevo gasa...dječak sa šibicama wrote: ↑27/11/2024 17:33 Pa kažu da je ispod šljunčanog nasipa za prugu, potok. Možda su tu neku širu cijev stavili, a potok je izlazio uz nasip sa strana, plavio, posebno uz velike kiše.
ako kazu da su zatrpali potok ne znam kako onda tece... probaj zatrpat neki potok pa vidi sta ce se desiti
- bitanga_sa_otesa
- dječak sa šibicama
#26493 Re: Sarajevo Construction

Na dnu Tepebašine, jedina Karingtonka
Stanovi vrh za ono vrijeme
- dječak sa šibicama
#26494 Re: Sarajevo Construction
Pa kao razlio se po livadama izmedju Kbrda i Velesica, oko nasipa za prugu, od Bosnalijeka do bivse praonice vozova ili eto Sarajevogasa koji je odmah ispod.bitanga_sa_otesa wrote: ↑27/11/2024 17:41ne znam taj dio ,nismo isli dalje od parkinga sarajevo gasa...dječak sa šibicama wrote: ↑27/11/2024 17:33 Pa kažu da je ispod šljunčanog nasipa za prugu, potok. Možda su tu neku širu cijev stavili, a potok je izlazio uz nasip sa strana, plavio, posebno uz velike kiše.
ako kazu da su zatrpali potok ne znam kako onda tece... probaj zatrpat neki potok pa vidi sta ce se desiti![]()
Fakat tamo nema nikakvog ni prostora ni logike za neki podzemni tunel od dva tri metra sirine, zato kazem mozda su ga u neku cijev spakovali, ali cim on izljeva kad je jaca kisa (prije par godina zadnji put) on je dola samo razliven ispod zemlje. Mali je to potok ipak.
- bitanga_sa_otesa
#26495 Re: Sarajevo Construction
cudna teorija o razljevanjudječak sa šibicama wrote: ↑27/11/2024 17:48
Pa kao razlio se po livadama izmedju Kbrda i Velesica, oko nasipa za prugu, od Bosnalijeka do bivse praonice vozova ili eto Sarajevogasa koji je odmah ispod.
Fakat tamo nema nikakvog ni prostora ni logike za neki podzemni tunel od dva tri metra sirine, zato kazem mozda su ga u neku cijev spakovali, ali cim on izljeva kad je jaca kisa (prije par godina zadnji put) on je dola samo razliven ispod zemlje. Mali je to potok ipak.
a sto jest jest nema tu puno vode,mozda je najveca dubina 10 cm u obicnim gumenim cizmama sam hodao uglavnom.
- dječak sa šibicama
#26496 Re: Sarajevo Construction
Tako pricaju ljudi, kazu da su one zgrade u hadzijahicevoj ispod ceste, gradjene sa puno vise betona u temeljima od planiranog, kad su kopali vidjeli da je zemljiste mocvarno i trusno pa sipali betona extra.
Sad samo prenosim sta sam cuo, mozda narod i pretjeruje, izmislja dodaje, ali stvarno je taj pojas izmedju Velesica i Brda mocvaran u kisnim periodima. Sad je i zapusteno, godinama nije krceno, prava sumetina se stvorila. Lisice hodaju ispod Bosnalijeka
Ne znam ni gjde Susica izvire, postoji li ikakav njen tok na Betaniji ili Slatini, oku vidljiv. Znam da je mali potok, gledao sam na uscu u Miljacku kod ars aevi mosta, nema tu ni 20 cm dubine. A i ime mu je zanimljivo, rekao bih da presusuje
Sad samo prenosim sta sam cuo, mozda narod i pretjeruje, izmislja dodaje, ali stvarno je taj pojas izmedju Velesica i Brda mocvaran u kisnim periodima. Sad je i zapusteno, godinama nije krceno, prava sumetina se stvorila. Lisice hodaju ispod Bosnalijeka
Ne znam ni gjde Susica izvire, postoji li ikakav njen tok na Betaniji ili Slatini, oku vidljiv. Znam da je mali potok, gledao sam na uscu u Miljacku kod ars aevi mosta, nema tu ni 20 cm dubine. A i ime mu je zanimljivo, rekao bih da presusuje
- dječak sa šibicama
#26497 Re: Sarajevo Construction

nadjoh slike sanacije u Barama, dakle ipak je u nekoj cijevi cirka metar sirine
dobro je, nije se razlio onda
ali je sudeci po ovom tekstu "Realizacijom ovog projekta će se, osim regulacije vodnog toka odnosno ucijevljenja korita ovog potoka, postići trajna zaštita stanovnika okolnih naselja i njihove imovine, ali i privrednih subjekata, infrastrukture, te poljoprivrednog zemljišta od štetnog djelovanja voda izazvanog poplavama i bujicama u rizičnim područjima koja su definisana Kantonalnim planom odbrane od poplava. U ovoj fazi projekta planirano je polaganje 200 metara cijevi promjera dva metra, kao i izmještanje fekalnog kanala duž ove trase." ipak bio razliven odnosno tek sada ga ucjevljuju u Barama. Hoce li ikada na red doci podurcje izmedju Brda i Velesica, ko zna. Ovo je bilo 2022. godine
- bitanga_sa_otesa
#26498 Re: Sarajevo Construction
dovoljno godina imas da znas kako to ide
a koliko ja znam da susica izvire negdje ispod betanije,pa ide ispod bosnalijeka i prema zeljeznickoj. ako nije tako neka me neko ispravi .
- dječak sa šibicama
#26499 Re: Sarajevo Construction
Da, tamo negdje ispod Betanije, inace nadjoh sliku kod muzeja, dakle ovo nisam znao

-
Ambula
#26500 Re: Sarajevo Construction
Vidim Avaz dušebrižno postavlja pitanje "Da li će građani dopustiti Bukviću da gradi"?
https://avaz.ba/vijesti/bih/942179/uziv ... -se-gusimo
Đzaba su ovi iz WTC hodali ovih dana sa političarima i promovisali projekat - došo ratni invalid sa Soukbunara maksuzije na javnu raspravu da spriječi
Kakva borba, jebote. Mada vjerujem da je na ovoj javnoj raspravi više nego ikad stranačkih vojnika.
https://avaz.ba/vijesti/bih/942179/uziv ... -se-gusimo
Đzaba su ovi iz WTC hodali ovih dana sa političarima i promovisali projekat - došo ratni invalid sa Soukbunara maksuzije na javnu raspravu da spriječi
Kakva borba, jebote. Mada vjerujem da je na ovoj javnoj raspravi više nego ikad stranačkih vojnika.