Demokratska fronta Željko Komšić

Corto Maltese

#26476 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

Ridjobrki wrote:Nego... zabrinjava li ikog činjenica da je onakav lik imenovan na poziciju zamjenika ministrice faking odbrane?

Mislim, ok - zanemarimo šta ko misli o Suljagiću, fućka mi se živo za njim i znam milion većih idiota od njega.. al' ono... ne znam nijednog u čijoj je nadležnosti vojska.
Srećom, twitanje mu ne ostavlja mnogo vremena za bavljenje poslovima iz njegove nadležnosti.
don vito

#26477 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by don vito »

Corto Maltese wrote:
Ridjobrki wrote:Nego... zabrinjava li ikog činjenica da je onakav lik imenovan na poziciju zamjenika ministrice faking odbrane?

Mislim, ok - zanemarimo šta ko misli o Suljagiću, fućka mi se živo za njim i znam milion većih idiota od njega.. al' ono... ne znam nijednog u čijoj je nadležnosti vojska.
Srećom, twitanje mu ne ostavlja mnogo vremena za bavljenje poslovima iz njegove nadležnosti.
:D
don vito

#26478 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by don vito »

Anabella wrote:
Dr. Emir Suljagić ‏@suljagic2014 10h10 hours ago
Naravno, #SDA staje u odbranu svoje pudlice. I pudlica. smrdim/danis-tanovic-vs-emir- ... o-bitanga/
Bakir Hadžiomerović ‏@HadziomerovicB 9h9 hours ago
@suljagic2014 emire,stipu ih.Ne dozvoli da te iznerviraju da bi se pricalo o tebi a ne o sramnom glasanju o ZOR-u.Ne nasjedaj na provokacije
Dr. Emir Suljagić ‏@suljagic2014 9h9 hours ago
@HadziomerovicB Ne može me zaboliti ništa što Izetbegović ili njegove pudlice mogu reći ili napisati o meni.
Bakir Hadžiomerović ‏@HadziomerovicB 9h9 hours ago
@suljagic2014 ima li iko da fino napravi analizu tih,satro,amandmana pa da vidimo kako je en es povalio radnicku klasu?A sve govori da je to
Dr. Emir Suljagić ‏@suljagic2014 9h9 hours ago
@HadziomerovicB Baka, nema amandmana. To je laž. Njima je Novalić obećao nešto što ne može isporučiti. A oni slagali da bi sakrili prodaju.
Drugaciji predsjednik i jos jedan predsjednik :D :D :D
Stara ekipa na okupu
Kandidati za Predsjednistvo.
Srecom propali
Bake je Dzordz Vasington za ove psihopate
Vidal89

#26479 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Vidal89 »

Emir je u nekim stvarima u pravu, u nekima i nije. Al eto nek vas i dalje handri SDA i HDZ pusta obecanja daju i slazu na kraju.

Sda i hdz su zaceli ovu situaciju u drzavi, oni snose 80% krivice za sve sto se desava, pocevsi od rodbinskog zaposljavanja itd

DF ima potencijala, postena su stranka nemaju lopova poceli su prije 2 god ali nisu imali kadra u to vrijeme, vi koji mislite da mozete bolje od SDA kadrova eto vam prilike pokazite se, jer u SDA nikad ni do rijeci necete doci.
rahmanjin

#26480 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by rahmanjin »

Pa majko mila hoce li iko Suljagicu reci da su na nivou BiH u koaliciji sa SDA, kao i na nivou kantona Sarajevo? Pa on sjedi u VM gdje je predsjedavajuci clan predsjednistva SDA. Pa dokle licemjrerje ide?
Saka

#26481 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Saka »

don vito wrote:
Anabella wrote:Drugaciji predsjednik i jos jedan predsjednik :D :D :D
Stara ekipa na okupu
Kandidati za Predsjednistvo.
Srecom propali
Bake je Dzordz Vasington za ove psihopate
Al fakat, kontaš hajd da zaokružim nekog drugog, ne može gore biti od ovih dosad kad vidi: ono go kreten i psihopata. :S
Stvarno sad pomalo shvatam ljude koji konstantno biraju SDA. S njima bar unaprijed znaš na čemu si.
mirzadelibasic

#26482 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirzadelibasic »

rahmanjin wrote:Pa majko mila hoce li iko Suljagicu reci da su na nivou BiH u koaliciji sa SDA, kao i na nivou kantona Sarajevo? Pa on sjedi u VM gdje je predsjedavajuci clan predsjednistva SDA. Pa dokle licemjrerje ide?
U slučaju licemjerstva ne možemo praviti neke razlike i izdvajati licemjerstvo jednog pojedicna, jer svi posjeduju tu osobinu. Hajmo redom, do juče smo slušali urnisanje Semira Halilovića po Bakiru i Aliji, a danas prave koaliciju na federalnom nivou (usput, ovo im je drugi mandat da su sa SDA u koaliciji u KS). Razlozi neslagnja ovog četverca su svima poznati i svaki komentar na to je suvišan. Klasično razočarenje.
Naša stranka, koja se prije 6 mjeseci hvalila da drži do principa i da ni po koju cijenu neće sa SDA i da SDA smatraju krivcima za sve loše što se desilo u našoj državi, podrži ovaj zakon - kojeg je predložio premijer zajedno sa vladom (SDA i HDZ). Sve to lijepo zamaskiraju svojim amandmanima (koji su i mene na prvi pogled oduševili) i isti im budu glavni argument da glasaju za zakon. Postavlja se pitanje šta je sa onih ostalih 45 amandmana koji su priloženi od strane opozicionog trojca ?? Kako to da se od tih 45 amandmana nije mogao naći makar jedan kvalitetan amandman koji bi se mogao usvojiti ?? Možda zbog toga što im nisu trebale ruke SDP-a, SBB-a i DF-a ??
Peđa Kojević je to uradio maestralno i slično je trebao uraditi i Gratz i ne glasati za ovo, a predloženi amandmani NS da se proguraju zajedno sa opozicijom i da budu ustrajni u tome gdje bi na kraju najveću korist imali upravo ova gospoda iz NS. Jednostavno meni je ružno vidjeti da je Naša stranka glasala za ovaj zakon zajedno sa SDA, HDZ-om, BPS-om, SBiH i A-SDA. Nikako mi se ne uklapa u ovo društvo i pritom mi je razumljiva reakcija Suljagića & Co.
Što se Suljagića tiče, nešto nisam primjetio neku promjenu u njegovom ponašanju i uvijek je bio radikalan i direktan. Sjetimo se njegovih izjava o Zakonu o prebivalištu, pa o SDP-u, pa tokom kapanje o SDA, pa poslije kampanje o SDA i sve do sada. U suštini ista priča i ista terminologija uz nekoliko novih epiteta :lol:
Last edited by mirzadelibasic on 03/08/2015 01:00, edited 3 times in total.
It_is_a_Leclerc

#26483 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo ga. I Bakir Hadžiomerović je tu.

Znači, nakon novinarske, muzičke i političke propasti, taj nesretnik se i dalje ima obraza pojavljivati u javnom životu ove tužne države ?
nikad_vise

#26484 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by nikad_vise »

It_is_a_Leclerc wrote:Evo ga. I Bakir Hadžiomerović je tu.

Znači, nakon novinarske, muzičke i političke propasti, taj nesretnik se i dalje ima obraza pojavljivati u javnom životu ove tužne države ?
Tacno sto ljudi kazu ono sto bog sastavi to niko ne rastavi;
Bakir-novinarska,muzicka,politicka ali i moralna propast.Korumpiran i pristrasan novinar,reketas.
Lipovaca-dokazani kriminalac i glavni mesetar Krajine u posljednjih nekoliko godina.Dokazani i primitivac sa twitera.
Emir Suljagic-zar je za ovog "suncokreta" potrebno nesto reci.Zelim mu puno zdravlja. :thumbup:
ultima_palabra

#26485 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

#ujedinjeni :mrgreen:

Mislim da ovoliko kmecanje ove ekipice nije zbog radnika, nego zbog cinjenice da vise nijednom nece moci zajebati narod. A jos ih nasuka Ridjobradi sa svojim upitnim politickim sposobnostima i ovjeri ih strancica iz kruga tramvaja trojke.

Samo ne kontam ko Fahru nasavjetova da se uhvati u ovo kolo... garant je Cevra.
It_is_a_Leclerc

#26486 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by It_is_a_Leclerc »

ultima_palabra wrote:#ujedinjeni :mrgreen:

Mislim da ovoliko kmecanje ove ekipice nije zbog radnika, nego zbog cinjenice da vise nijednom nece moci zajebati narod. A jos ih nasuka Ridjobradi sa svojim upitnim politickim sposobnostima i ovjeri ih strancica iz kruga tramvaja trojke.

Samo ne kontam ko Fahru nasavjetova da se uhvati u ovo kolo... garant je Cevra.
I protjerani Omer Čevra tvituje s njima. Kobiva, teško ga boli socijalna nepravda in Bosnia where he moved up five years ago. :D
VjecitiStudent

#26487 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

Šta bi od nada naše ujedinjene ljevice?
Još jučer su nas bombardovali emisijama u kojima su se Suljagić, Grac i Mašić tapšali i lizali.
Ko je i zašto bacio kost i zavadio ove doajene naše ljevice? :oops:
nikad_vise

#26488 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by nikad_vise »

VjecitiStudent wrote:Šta bi od nada naše ujedinjene ljevice?
Još jučer su nas bombardovali emisijama u kojima su se Suljagić, Grac i Mašić tapšali i lizali.
SDA im baci kost.Sad su ovi iz SDA reformisti koje hvali EU i SAD,dok SDP gleda kako da sacuva i ovo malo glasaca,DF je na dobrom putu da se ugase ako ne nađu nacin da se rijese Suljagica i operu Zeljka od onog skijanja,a NS je dobro sacekala svoju sansu i nakon sto su DF i SDP izasli podvijena repa iz SDA koalicije,NS odigrala pametno i uvecala svoju glasacku bazu.

Jedini nacin da SDP i DF nesto naprave je da se ujedine i imaju kakav takav broj glasaca i kakav takav uticaj na narednim izborima.
SBB je u ovom svemu bio cisto kontra Bakira,Fahro je ostao dosljedan sebi i mislim da ce i za naredne izbore zadrzati dobar rezultat.
rahmanjin

#26489 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by rahmanjin »

mirzadelibasic wrote:
rahmanjin wrote:Pa majko mila hoce li iko Suljagicu reci da su na nivou BiH u koaliciji sa SDA, kao i na nivou kantona Sarajevo? Pa on sjedi u VM gdje je predsjedavajuci clan predsjednistva SDA. Pa dokle licemjrerje ide?
U slučaju licemjerstva ne možemo praviti neke razlike i izdvajati licemjerstvo jednog pojedicna, jer svi posjeduju tu osobinu. Hajmo redom, do juče smo slušali urnisanje Semira Halilovića po Bakiru i Aliji, a danas prave koaliciju na federalnom nivou (usput, ovo im je drugi mandat da su sa SDA u koaliciji u KS). Razlozi neslagnja ovog četverca su svima poznati i svaki komentar na to je suvišan. Klasično razočarenje.
Naša stranka, koja se prije 6 mjeseci hvalila da drži do principa i da ni po koju cijenu neće sa SDA i da SDA smatraju krivcima za sve loše što se desilo u našoj državi, podrži ovaj zakon - kojeg je predložio premijer zajedno sa vladom (SDA i HDZ). Sve to lijepo zamaskiraju svojim amandmanima (koji su i mene na prvi pogled oduševili) i isti im budu glavni argument da glasaju za zakon. Postavlja se pitanje šta je sa onih ostalih 45 amandmana koji su priloženi od strane opozicionog trojca ?? Kako to da se od tih 45 amandmana nije mogao naći makar jedan kvalitetan amandman koji bi se mogao usvojiti ?? Možda zbog toga što im nisu trebale ruke SDP-a, SBB-a i DF-a ??
Peđa Kojević je to uradio maestralno i slično je trebao uraditi i Gratz i ne glasati za ovo, a predloženi amandmani NS da se proguraju zajedno sa opozicijom i da budu ustrajni u tome gdje bi na kraju najveću korist imali upravo ova gospoda iz NS. Jednostavno meni je ružno vidjeti da je Naša stranka glasala za ovaj zakon zajedno sa SDA, HDZ-om, BPS-om, SBiH i A-SDA. Nikako mi se ne uklapa u ovo društvo i pritom mi je razumljiva reakcija Suljagića & Co.
Što se Suljagića tiče, nešto nisam primjetio neku promjenu u njegovom ponašanju i uvijek je bio radikalan i direktan. Sjetimo se njegovih izjava o Zakonu o prebivalištu, pa o SDP-u, pa tokom kapanje o SDA, pa poslije kampanje o SDA i sve do sada. U suštini ista priča i ista terminologija uz nekoliko novih epiteta :lol:
Ja sam pomenuo Suljagica zato sto prisiva saradnju NS sa SDA a oni sa njima na dvije razine u koaliciji!? Licemjerje i bezobrazluk. Dalje, NS je koliko toliko popravila los zakon sa amandmanima. Taj je zakon jos uvijek los ali je bolji nego na pocetku, zahvaljujuci amandmanima NS. Vidjecemo da li je NS u saradnji sa SDA kako vrijeme bude odmicalo i zakazivale se sjednica parlamenta FBiH ( ja licno sam ubijedjen da nisu ). A Suljagic treba da se poklopi usima pa na kraju krajeva zakon o radu je dosao iz ministarstva na cijem je celu covjek iz DF-a.
mirzadelibasic

#26490 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirzadelibasic »

rahmanjin wrote: Ja sam pomenuo Suljagica zato sto prisiva saradnju NS sa SDA a oni sa njima na dvije razine u koaliciji!? Licemjerje i bezobrazluk. Dalje, NS je koliko toliko popravila los zakon sa amandmanima. Taj je zakon jos uvijek los ali je bolji nego na pocetku, zahvaljujuci amandmanima NS. Vidjecemo da li je NS u saradnji sa SDA kako vrijeme bude odmicalo i zakazivale se sjednica parlamenta FBiH ( ja licno sam ubijedjen da nisu ). A Suljagic treba da se poklopi usima pa na kraju krajeva zakon o radu je dosao iz ministarstva na cijem je celu covjek iz DF-a.
Puno nejasnoća u svemu tome i puno se napuhala priča oko 4 usvojena amandmana. Makar ja tako mislim, a izbori su tu da nas uvjere ili razuvjere. Koliko sam uspio skontati, NS je najviše potencirala na amandmanu o invalidima i ne nađoh da je taj amandman usvojen niti nađoh ništa konkretno o njihovim amandmanima. Ako neko ima neka objavi.
Onda, nema mi logike da je Mandilović aminovao zakon (jer je to i vlada mogla uraditi umjesto njega), jer bi u suprotnom SDA osula paljbu po njemu i po DF-u sa velikim merakom. Što se Suljage tiče, kao što već rekoh ništa novo i uvijek je ovakav i u detaljniji opis dotičnog neću ulaziti jer svako se bori sa svojom mukom na ovaj ili onaj način...
piupiu

#26491 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by piupiu »

Džaba je postavljati racionalna pitanja.
Hugo Chavez

#26492 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hugo Chavez »

:thumbup:
nikad_vise wrote:
VjecitiStudent wrote:Šta bi od nada naše ujedinjene ljevice?
SDA im baci kost.Sad su ovi iz SDA reformisti koje hvali EU i SAD,dok SDP gleda kako da sacuva i ovo malo glasaca,DF je na dobrom putu da se ugase ako ne nađu nacin da se rijese Suljagica i operu Zeljka od onog skijanja,a NS je dobro sacekala svoju sansu i nakon sto su DF i SDP izasli podvijena repa iz SDA koalicije,NS odigrala pametno i uvecala svoju glasacku bazu.

Jedini nacin da SDP i DF nesto naprave je da se ujedine i imaju kakav takav broj glasaca i kakav takav uticaj na narednim izborima.
SBB je u ovom svemu bio cisto kontra Bakira,Fahro je ostao dosljedan sebi i mislim da ce i za naredne izbore zadrzati dobar rezultat.
:thumbup:
lerdi

#26493 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

Jel vi fakat pušite priču o 4 amandmana NS-a? Jedini konkretan amandman je povečanje godišnjeg za maloljetnike sa 20 na 24 dana i on realno ima uticaja na jako malo procenat radnika. Za ostale amandmane koji direktno utiću na večinu radnika su potrebni mehanizmi kojih nema i dobra volja vladajuće oligarhije koje isto tako nema. Dakle ruka se očito digla zbog nečega drugog a amandmani koji se pominju su samo zamazivanje očiju. I prestanite NS ubacivati u stranke lijevice kad oni to nisu. Jedna ljevičarska stranka, koliko god lijevo bila, ne smije pristati na gaženje institucije sindikata ma ko ga vodio. Koliko znam za DF nije problem bio to što se zakon treba donijeti, i ptice na grani su to znale, nego način na koji je donešen. Isključivanje sindikata iz pregovora, kršenje procedura, hitni postupci itd. je sve ono na šta se nije smjelo pristati jer realno ovim u vlasti nije do zakona nego do tranši MMF-a koje će ih ostaviti u životu. Tu padoše ovi principijelni koji izađoše sa sjednice Doma naroda jer je bilo dovoljno ruku da se izglasa, dok sutradan ipak ostaše na sjednici i uopšte im nije smetalo što je usvajanje tog zakona dan ranije prekršilo procedure. Novi dan nova nafaka valjda su se tim vodili. To što novi zakon može dovesti do pada penzionog fonda koji je odavno na rubu, što invalide rada može poslati na ulicu, što je sindikat u podređenom položaju pred prestojeće razgovore o KU, to što postoji mogučnost da radnici rade za duplo manje satnice, što odavno sugerišu iz EU, nakon svega nikog nije briga. Pare od MMF-a samo što nisu došle. Veselimo se narode.
madner

#26494 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Da li je prosao amandman NSa za minimalnih 2 mjeseca prekida?
lerdi

#26495 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

madner wrote:Da li je prosao amandman NSa za minimalnih 2 mjeseca prekida?
Peđa je na temi NS-a napisao da jeste. Ako zaista jeste to je jedna od najglupljih stvari koja je urađena u posljednje vrijeme. Samo su ljudima u takvoj situaciji produžili agoniju a poslodavci se neće ni počešati kao što nisu ni dosada. Znam to jer imam par primjera u svom okruženju koji su se uhvatili za glavu kad sam im rekao šta novi zakon donosi.
madner

#26496 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Bumo vidjeli, ideja je da ce riziko da ljudi promjene posao + lakse odpustanje natjerati poslodavce na promjenu taktike.

I ja sumnjam, no bumo vidjeli.
starisalko

#26497 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by starisalko »

lerdi wrote:
Peđa je na temi NS-a napisao da jeste. Ako zaista jeste to je jedna od najglupljih stvari koja je urađena u posljednje vrijeme. Samo su ljudima u takvoj situaciji produžili agoniju a poslodavci se neće ni počešati kao što nisu ni dosada. Znam to jer imam par primjera u svom okruženju koji su se uhvatili za glavu kad sam im rekao šta novi zakon donosi.
Ako si im ti objasnjavao ZOR cudime da se nisu ubili
Saka

#26498 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Saka »

lerdi wrote:Jel vi fakat pušite priču o 4 amandmana NS-a? Jedini konkretan amandman je povečanje godišnjeg za maloljetnike sa 20 na 24 dana i on realno ima uticaja na jako malo procenat radnika. Za ostale amandmane koji direktno utiću na večinu radnika su potrebni mehanizmi kojih nema i dobra volja vladajuće oligarhije koje isto tako nema. Dakle ruka se očito digla zbog nečega drugog a amandmani koji se pominju su samo zamazivanje očiju. I prestanite NS ubacivati u stranke lijevice kad oni to nisu. Jedna ljevičarska stranka, koliko god lijevo bila, ne smije pristati na gaženje institucije sindikata ma ko ga vodio. Koliko znam za DF nije problem bio to što se zakon treba donijeti, i ptice na grani su to znale, nego način na koji je donešen. Isključivanje sindikata iz pregovora, kršenje procedura, hitni postupci itd. je sve ono na šta se nije smjelo pristati jer realno ovim u vlasti nije do zakona nego do tranši MMF-a koje će ih ostaviti u životu. Tu padoše ovi principijelni koji izađoše sa sjednice Doma naroda jer je bilo dovoljno ruku da se izglasa, dok sutradan ipak ostaše na sjednici i uopšte im nije smetalo što je usvajanje tog zakona dan ranije prekršilo procedure. Novi dan nova nafaka valjda su se tim vodili. To što novi zakon može dovesti do pada penzionog fonda koji je odavno na rubu, što invalide rada može poslati na ulicu, što je sindikat u podređenom položaju pred prestojeće razgovore o KU, to što postoji mogučnost da radnici rade za duplo manje satnice, što odavno sugerišu iz EU, nakon svega nikog nije briga. Pare od MMF-a samo što nisu došle. Veselimo se narode.
Prvo para od MMF-a nema, davno istekao rok za aranžman. Jedino ako sad ne počnu nove pregovore. U svakom slučaju ovaj zakon nije bio uslov za tranšu MMF-a.

A eto bez MMF-a imamo pregršt alternativa? Da zadržimo stari zakon, uhljebe koji sisaju budžet i tuže državu jedina alternativa nam je bankrot, radikalizam, elstremizam i ponovo sukobi. Sjajnu alternativu nam daje ta vaša kvaziopozicija.

Sindikat je imao 8 godina da ispregovara novi zakon o radu. I zadnjih mjeseci im je svašta nudjeno ali sve su odbili. Njima je u cilju jedino da razvlače još 8 godina.

Taj sindikat ne predstavlja radnike već uhljebe i jedino im je stalo da zadrže povoljne kolektivne ugovore obarajući svaki novi zakon, bez obzira kakav je. Kako može neko ko prima 3500KM plate i ko je uhljebio familiju predstavljati radnika koji radi za minimalac?

Nikako ne vidim kako je to zadržavanje starog zakona moglo biti bolje u odnosu na bilo šta što spominješ.
lerdi

#26499 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

starisalko wrote:
lerdi wrote:
Ako si im ti objasnjavao ZOR cudime da se nisu ubili
Nemam im ja šta objašnjavati prijatelju. Znaju kako su se osječali prošli put dok su čekali tih 15 dana da im se javi poslodavac. Sad moraju četiri puta toliko. Al ko će to od ovih kvazielitista znati kako izgleda zar ne? Što se tiče objašnjavanja evo ti.

http://www.mojportal.ba/novost/217404/P ... ona-o-radu
lerdi

#26500 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

Saka wrote:
lerdi wrote:Jel vi fakat pušite priču o 4 amandmana NS-a? Jedini konkretan amandman je povečanje godišnjeg za maloljetnike sa 20 na 24 dana i on realno ima uticaja na jako malo procenat radnika. Za ostale amandmane koji direktno utiću na večinu radnika su potrebni mehanizmi kojih nema i dobra volja vladajuće oligarhije koje isto tako nema. Dakle ruka se očito digla zbog nečega drugog a amandmani koji se pominju su samo zamazivanje očiju. I prestanite NS ubacivati u stranke lijevice kad oni to nisu. Jedna ljevičarska stranka, koliko god lijevo bila, ne smije pristati na gaženje institucije sindikata ma ko ga vodio. Koliko znam za DF nije problem bio to što se zakon treba donijeti, i ptice na grani su to znale, nego način na koji je donešen. Isključivanje sindikata iz pregovora, kršenje procedura, hitni postupci itd. je sve ono na šta se nije smjelo pristati jer realno ovim u vlasti nije do zakona nego do tranši MMF-a koje će ih ostaviti u životu. Tu padoše ovi principijelni koji izađoše sa sjednice Doma naroda jer je bilo dovoljno ruku da se izglasa, dok sutradan ipak ostaše na sjednici i uopšte im nije smetalo što je usvajanje tog zakona dan ranije prekršilo procedure. Novi dan nova nafaka valjda su se tim vodili. To što novi zakon može dovesti do pada penzionog fonda koji je odavno na rubu, što invalide rada može poslati na ulicu, što je sindikat u podređenom položaju pred prestojeće razgovore o KU, to što postoji mogučnost da radnici rade za duplo manje satnice, što odavno sugerišu iz EU, nakon svega nikog nije briga. Pare od MMF-a samo što nisu došle. Veselimo se narode.
Prvo para od MMF-a nema, davno istekao rok za aranžman. Jedino ako sad ne počnu nove pregovore. U svakom slučaju ovaj zakon nije bio uslov za tranšu MMF-a.

A eto bez MMF-a imamo pregršt alternativa? Da zadržimo stari zakon, uhljebe koji sisaju budžet i tuže državu jedina alternativa nam je bankrot, radikalizam, elstremizam i ponovo sukobi. Sjajnu alternativu nam daje ta vaša kvaziopozicija.

Sindikat je imao 8 godina da ispregovara novi zakon o radu. I zadnjih mjeseci im je svašta nudjeno ali sve su odbili. Njima je u cilju jedino da razvlače još 8 godina.

Taj sindikat ne predstavlja radnike već uhljebe i jedino im je stalo da zadrže povoljne kolektivne ugovore obarajući svaki novi zakon, bez obzira kakav je. Kako može neko ko prima 3500KM plate i ko je uhljebio familiju predstavljati radnika koji radi za minimalac?

Nikako ne vidim kako je to zadržavanje starog zakona moglo biti bolje u odnosu na bilo šta što spominješ.
Jedan od uslova je bio Zakon o radu. Informiši se malo. Uhljebe koje spominješ štite drugi zakoni. Pročitaj Cenićkin intervju tamo ti je sve objašnjeno.

P.S. To koliku predsjednik sindikata ima platu je problem radnika koji ga finansiraju. Ako njima ne smeta što bilo kome ima smetati.
Post Reply