Thorgerson wrote: ↑24/11/2024 17:54
Druze, pomijesao i zdrobio jabuke, kruske, mrkvu, kupus.
Prvo, Arena Zagreb nema apsolutno nikakve veze sa ORGANIZACIJOM koncerata. To je venue koji organizator koristi zajedno sa muzicarem. Plati njima najam koliko kosta i tu prica sa Arenom staje.
Drugo, pogledaj taj isti Zagreb i ko sve gostuje tamo (i ja sam sam takodjer isao u Arenu 4 puta zbog koncerta). Isto tako sam isao i na blatnjavu livadu u Zagrebu, da se tako izrazim, ali nisam isao zbog livade jebote. Kotnas?! I ta takva Arena, sa takvim gostima je u qrcu sa poslovanjem. Kakva ba ekonomska iskoristivost. Pa zasto evo za te stvari praviti arenu, kad imamo Zetru?! Obrazlozi?
Isto vazi i za Spaladium u Splitu. U Splitu jos gora stvar, jer se arena bas slabo koristi. A istu imali situaciju kao mi. Imaju Gripe koja je takodjer u qrcu, kao Skenderija. I umjesto da tu dvoranu obnove srede, oni napravili novu, i ostavili nedovrsenu, a plus jos grca u dugovima. Sad im je ta u sranju, a i Gripe se raspadaju. Super situacija. I vi sad ovdje predlazete da idemo istim putem?!?!
Na kraju, pa jel ti stvarno mislis da neko od tih pjevaca, grupa ne zeli da gostuje jer nam su nam dvorane lose.
Covjece, Metallica pjeva na livadi jbt zivot. Iron Maiden. Boli ih qrac apsolutno gdje ce svirati. Oni imaju iznos za koji dolaze. Obezbjedi to, doci ce da sviraju u rusevnoj bob stazi ako treba.
Mislim da si pogresno shvatio sta pokusavam reci za Arenu Zagreb, ali kao prvo- nisam dovoljno upoznat da mogu sa 100% sigurnoscu reci da bi se nova dvorana u Sarajevu isplatila ali vjerujem da bi sa promisljenim planom i kompetentnim liderima projekta Sarajevo moglo imati prvoklasnu, modernu arenu koja bi se koristila za razne sportske i kulturne dogadjaje.
Sto se tice Zagreba, ne kazem da iko ide radi arene, vec da idu radi dogadjaja koji se mogu odrzati iskljucivo u dvorani kakva je arena. Nabrajas Metallicu, Iron Maiden, ali sta je sa Stingom, The Cure, Nick Cave, Depeche Mode, Bryan Adams, 50 Cent koji su zadnjih par godina tu nastupali. Ovi izvodjaci nemaju kapacitet za livade a la Ed Sheeran, Rammstein i slicni, niti naststupaju na livadama, ali mogu rasprodati dvoranu kapaciteta cca 20k-25k. Razlog sto Sheeran i Rammstein nastupaju na livadama nije zato sto im je svejedno vec zato sto na cijelom Balkanu ne postoji adekvatan stadion za njihov koncert, a postoji velika potraznja za ovim izvodjacima. Kada imaju mogucnost stadiona, nastupat ce u stadionu. Ali s obzirom na velicinu koncerta, konceptualiziran je tako da se moze izvoditi i na otovorenom uz privremene tribine i ostali sadrzaj.
Eto Metallica, koliko ja znam s trenutnom turnejom na livadi nastupaju samo kad je festival u pitanju, osim toga sve je u stadionima kakvi na Balkanu ne postoje. Mozda ih bas i nema na Balkanu preko 10 godina jer im se ne da po livadama. A osim koncerata sigurno na livadi neces odrzavati kosarkaske/rukometne tekme, mma i boxing, sajmove itd itd. A ja iskreno ne znam gdje u Sarajevu ima takve "livade" kao sto je Usce Park u Bg ili Hipodrom u Zg.
U vezi ekonomske isplativosti, Arena Zagreb i dalje posluje, tako da kakvo god da je stanje, cisto sumnjam da su pri zatvaranju. Grad je vlasnik i subvencionirat ce ih po potrebi, i mislim da je to skroz uredu jer kao sto rekoh prije doprinosi kulturi ali i ekonomiji grada.
Problem sa Zetrom je sto je premala i prestara. Sting je perfektan primjer, morali su umanjiti produkciju u odnosu na onu koju su imali u Zagrebu na istoj turneji. Sting ima jednostavan stage, dok recimo Depeche Mode sa onim velikim ekranom u pozadini ne znam bi li mogli uopste stati u Zetru. Jednostavno danasnji standard je previsok da bi se Zetra ikada mogla pretvoriti u full modernu arenu bez znacajnog redizajna i ulaganja koje bi vjerovatno bilo vece nego napraviti novu dvoranu negdje drugo u gradu.
Thorgerson wrote: ↑24/11/2024 17:54
Boli ih qrac apsolutno gdje ce svirati. Oni imaju iznos za koji dolaze. Obezbjedi to, doci ce da sviraju u rusevnoj bob stazi ako treba.
Ako imaju turneju sa timom od 50/100/200 ljudi, 20/30/50 kamiona, to je veoma skupa organizacija. Da bi snizili troskove, bitno im je da je logistika sto laksa, te da su venues sto slicniji jedni drugima. Prahistorijske dvorane i polja sa neadekvatnim pristupom i nepostojecom historijom odrzavanja vecih dogadjaja to nisu.