Pedja Kojovic wrote:sein
Pitanje, bez obzira iz koje od nabrojanih kategorija me nikad nisu nervirala ili demotivisala.
Ali ako me pitate nesto i ja vam odgovorim a vi kazete da lazem - onda zaista ne vidim svrhu da ni vi, a ni ja gubimo vrijeme daljnjim razgovorom.
Jer, najjednostavnije receno...
Mi svoje sporazume, memurandume razumjevanja, koalicije pa i neformalne dogovore ne samo donosimo transparentno na sastancima organa stranke, nego i objavljujemo i promoviramo.
Tako je i u ovom konkretnom slucaju.
Dogovora sa SDP-om i DF-om u vezi sa izborom predsjedavajuceg nije ni bilo, niti su njihovi pregovaracki timovi sa kojima se sastajemo u prosjeku svaka dva dana ikada to pitanje postavili na dnevni red. Imali smo indirektne infomacije o sastancima tih stranaka u Zenici sa Snagom centra, nakon kojih smo se i mi sastali sa SC i novoizabranim nacelnikom. Generalno, mi smo smatrali da SC treba kandidovati osobu za tu poziciju ali oni nisu imali kandidata koji je ispunjavao "statutarno etnicke kriterije". Sanja je, de facto, njihov prijedlog.
E sad.
Da nismo, ako sto nismo, postigli dogovor sa "ljevicom" (SDP i DF), da nas nije predlozila i podrzala SC i da je Sanja izabrana zahvaljujuci nekom dogovoru sa SDA (ovo je hipoteticki, pa matematika nije vazna iako je nemoguca) ja bih to smatrao uspjehom u pregovaranju i izdao saopstenje u kojem bi nasim glasacima predstavio uspjeh naseg pregovarackog tima.
U principu istina je uvijek najbliza najjednostavnijem objasnjenju (Occam) i u nasem slucaju ona glasi - kada razgovaramo sa drugim strankama, radimo to javno. (Kao sto to sada radimo tokom razgovora sa SDP-om i DF-om), kada i ako nekad napravimo sporazum, koaliciju sa nekom drugom strankom ucinicemo sve da svi znaju s kim smo to uradili, zasto smo to uradili i sta smo se tacno dogovorili.
(Naravno, za one koji imaju moc citanja tudjih "pravih" misli i namjera i eksperte za citanje izmedju redova to ne znaci da se trebaju baviti svojim hobijem, ali za rasprave s takvim teorijama, pa cak i kad su dobronamjerne, a to je rijetkost, bilo bi potrebno mnogo vise vremena i energije nego sto imam na raspolaganju. Pogotovo nemam ni zelja ni vremena da se bavim svakodnevnim izmisljotinama portala Marina Ivanisevica i ljudi ciji je jedini politicki cilj da daljnjim urusavanjem "ljevice" sebi "kupe" mjesto za stolom za kojim se prica o eventualnom zajednickom nastupu 2018.).
Onima, a u vasem slucaju to je neupitno, kojima NS od prvog dana postojanja ove teme NS i sve sto radimo, kao sto kazete, "mirise kao g....." ja ne znam sta da kazem - jer mi nije jasno zasto toliko vremena i energije trose na ovaj forum. Ako ste u nekoj stranci, promovisite je, otvorite temu i radite ovo sto sam ja radio i to, nadam se, jos bolje. Ako niste u nekoj stranci, pronadjite stranku koja vam najvise odgovara, aktivirajte se, ucestvujte u donosenju njenih odluka.
Svi koji ucestvuju u aktuelnim pregovorima, koji su za sada limitirani na izbor vjecnickih rukovodstava i pokusaj da se u GV Sarajeva izbornim inzinjeringom dobije vecina i time, eventualno, trasira put ka izboru gradonacelnika su svjesni da i na desnici (ali nazalost i na samprozvanoj "ljevici" postoje oni kojima to ne odgovara i rade sve sto mogu da "zagade" atmosferu razgovora.
Nije nikakva tajna da se ljudi koji razgovaraju ne slazu u nekim bitnim ekonomsko i socijalnim pitanjima - primjer ZoR i mnogi drugi zakoni (Zakon o drzavnim sluzbenicima, itd. Ali. Svjesni smo da te nase ideoloske razlike velikim dijelom gube na vaznosti pred pitanjima koja se ticu sprjecavanja nacionalnih stranaka da 2018. godine pretvore BiH u labavu konfederaciju tri mini etnicke drzave i osiguraju izmjene Ustava i zakona koje bi im, de facto, garantovale izborni uspjeh bez obzira na uspjesnost vladanja.
Prema tome, iako sebe (NS) ne dozivljavamo ideoloski kao "ljevicu" (neo lijevi-centar), iako smo u proslosti i kao stranka i pojedinacno i napadani (a i vrijedjani na licnoj osnovi) od strane ljudi koji pripadaju strankama sa kojima sada pregovaramo pokusavamo da na onome sto mozda imamo zajednicko izgradimo osnove za zajednicki nastup na iducim, po meni, krucijalnim, izborima za BiH.
Mi smo odlucni da nas provokacije koje su zaspinovane u slucaju Zenice ne izbace iz takta.
S obzirom na jucerasnje saopstenje koje su potpisali i SDP i DF jasno je da i nasi sugovornici to ne zele.
Na one koji to zele mi nemamo uticaja.(I uzaludno je, po meni, pokusavati steci neki uticaj).
I sad se vracamo opet na pocetak.
Vi, i nakon sto sam vam iznio sve sto se moze reci o Zenici i o pregovorima, mozete opet (i opet i opet) pisati da lazem(o) i da smo u koaliciji sa SDA ili sa SNSD ili da se Seselj uclanio u NS ili tvrditi da postoji neki tajni dogovor, itd...
To je vase pravo.
Kao sto je i moje pravo da svoje vrijeme i energiju trosim na ono sto mislim da je korisno.
(Recimo odgovarati ljudima koji mi pitanja postavljaju na mojoj FB stranici, na ulici i na javnim raspravama i tribinama koje sve cesce organizujemo).
p.k.
Pa zasto si onda otvorio temu, ziv bio?
I ne znam cemu izigravanje zrtve... eto, neduzna i postena NS, a svi je napadaju, osim onih 4% biraca ciji glas je ionako siguran.
Mislim da sam odrastao u trenutku kada sam shvatio dvije stvari:
-nece ti dati svaka treba samo zato sto joj se svidjas
-niko ne ide u politiku da zaradi sevapa
Pricu "svi drugo su krivi, samo mi smo postenu" daleko uvjerljivije interpretiraju demagozi tipa Bakir i Covke. Takvu pricu ne ocekujem od NS, koju sam ipak smatrao principijelnijom od drugih.
Vec sam preskocio tri izbora (dva lokalna i jedan opsti), jer je SDP pokazao da je isti kao SDA minus klerikalizam. Dakle, trazio sam stranku za koju vrijedi glasati. Ali ova prica "jebo ovo, idem ja na Facebook" stvarno nije dostojna ozbiljnog covjeka.
Ako nista drugo, ovdje imas moderaciju, koja moze sprijeciti psovke i uvrede, dok ti na Facebooku svako moze spominjati sve zivo i mrtvo... i tebi je Facebook ozbiljniji medij? Znas sta cu ti reci....