Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nedavno je bila rasprava zasto se ne radi od kuce. Pa npr. u nekim telekomunikacijskim drzavnim firmama se ispostavilo da dok inzinjeri mogu raditi od kuce, administracija (koja cini bar 80% svake od tih firmi) nisu radili nista pa su ih zato vratili nazad u firme. Iskreno ne znam sta rade u firmama, a dala sam otkaz nakon 1g u drzavnoj firmi jer ono nije za normalne ljude, mogu se zakleti da ne rade nista. Nije doduse nista, evo sad sire koronu.
NelsonM wrote: ↑06/08/2020 10:19
Nedavno je bila rasprava zasto se ne radi od kuce. Pa npr. u nekim telekomunikacijskim drzavnim firmama se ispostavilo da dok inzinjeri mogu raditi od kuce, administracija (koja cini bar 80% svake od tih firmi) nisu radili nista pa su ih zato vratili nazad u firme. Iskreno ne znam sta rade u firmama, a dala sam otkaz nakon 1g u drzavnoj firmi jer ono nije za normalne ljude, mogu se zakleti da ne rade nista. Nije doduse nista, evo sad sire koronu.
TESLA_EDISON wrote: ↑06/08/2020 10:17 Danas 13 novih, najmanje od Maja a mediji guslaju po svome:
6.8 74 KS -rep u testiranju od 31.7
5.8 82 KS -nije napisano da li su bili ubrojani repovi u testiranju
4.8 157 KS- rep u testiranju od 29.7
3.8 50 KS - nije napisano da li su bili ubrojani repovi u testiranju (http://ba.n1info.com/Vijesti/a452423/Si ... zenih.html)
2.8 61 KS- rep u testiranju od 29.7
1.8 57 KS - nije napisano da li su bili ubrojani repovi u testiranju (http://ba.n1info.com/Vijesti/a452154/KC ... zenih.html)
31.7. 117 KS- repovi od 27.7 do 30.7.
U drugim kantonima (ne računajući KS) ima manje administrativnih radnika. Al opet i ti ljudi moraju na posao. I ok naravno da će ići jer država im sigurno neće stati iza leđa.
Onda se moramo osloniti na to i nadati se da će nositi maske na poslu.
Nista bez masovnih protesta kao sirom Evrope protiv medijske hajke i zastrasivanja stanovnistva, kriminala u pandemiji i smjenu svih kriznih stabova i vlade na celu sa Novalicem. Sve ostalo je suplja prica. Prvo traziti zakon o medijima gdje ce mediji ukoliko prekrse odredjene kodekse biti strogo kaznjeni. Svo djelovanje medija zadnjih mjesec dana je strah i jedno pitanje, gdje su strozije mjere i zlocinacko zatvaranje stanovnistva i oduzimanje slobode. Drugih pitanja i naslova nema. Prepadanje, prijetnje i brojanje mrtvih. N1,klix, avaz prednjace.
malocvijece wrote: ↑06/08/2020 10:26
U drugim kantonima (ne računajući KS) ima manje administrativnih radnika. Al opet i ti ljudi moraju na posao. I ok naravno da će ići jer država im sigurno neće stati iza leđa.
Cisto sumnjam.... 8 sati sa maskom, gotovo pa nemoguca misija... mozda mogu azijati, oni su disciplinovani, al mi
malocvijece wrote: ↑06/08/2020 10:26
Cisto sumnjam.... 8 sati sa maskom, gotovo pa nemoguca misija... mozda mogu azijati, oni su disciplinovani, al mi
avenija wrote: ↑06/08/2020 10:28
Nista bez masovnih protesta kao sirom Evrope protiv medijske hajke i zastrasivanja stanovnistva, kriminala u pandemiji i smjenu svih kriznih stabova i vlade na celu sa Novalicem. Sve ostalo je suplja prica. Prvo traziti zakon o medijima gdje ce mediji ukoliko prekrse odredjene kodekse biti strogo kaznjeni. Svo djelovanje medija zadnjih mjesec dana je strah i jedno pitanje, gdje su strozije mjere i zlocinacko zatvaranje stanovnistva i oduzimanje slobode. Drugih pitanja i naslova nema. Prepadanje, prijetnje i brojanje mrtvih. N1,klix, avaz prednjace.
Jos jedan koji bi u ime slobode i ljudskih prava strogo kaznjavao novinare, smjenjivao krizne stabove usred epidemije isl. Btw. price o masovnim protestima sirom Evrope su zesci supljak. U ogromnoj vecini zemalja nema nikakvih protesta, a i tamo gdje ih ima radi se o minornim skupinama zaludjenih antivakcinasa, teoreticara zavjera i neonacista. Izuzev Berlina tesko da ijedan njihov skup se moze nazvati masovnim.
Pa ako mogu medicinski radnici onda bi trebali moci i ostali, jos kad se uzme u obzir da medicinski radnici hodaju zamotani u uplastiku na 30+ stepeni i u vecini slucajeva sa ffp2 maskom, a administrativni sjede vecinom u klimatiziranim prostorijama.
U Kantonu Sarajevo 67 novozaraženih koronavirusom, dok je oporavljeno 107 osoba[/b
U Kantonu Sarajevo potvrđeno je 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega njih 47 pripada porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije, podaci su ovo iz jutrošnjeg izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS.
Radi se o rezultatima analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 31. jula do 05. augusta ove godine.
Obrađena su 403 testa, među kojima je navedenih 67 bilo pozitivno na ovaj virus.
U isto vrijeme, 107 osoba je oporavljeno od oboljenja COVID-19.
U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 85 osoba, i sve su vitalno stabilne.
Nažalost, u protekla 24 sata preminula je još jedna osoba, čime se broj umrlih u Kantonu Sarajevo uzrokovan zarazom koronavirusom povećao na 42.
Četiri osobe su otpuštene sa ovog bolničkog liječenja.
Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.313 slučajeva, dok je ukupan broj do sada zaraženih 2.877 osoba.
Od početka epidemije oporavljene su 1.522 osobe.
U periodu od 23. jula do 06. augusta ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložena je 1.771 samoizolacija.
Stanje u Sarajevu je alarmantno. Samo KCUS vodi brigu o oboljelima od koronavirusa koji trebaju hospitalizaciju. Nevjerovatno je da od februara ni Zavod za javno zdravstvo, ni Opća bolnica nisu napravili izolatorij – rekla je Izetbegović, apelujući da se hitno poduzmu koraci u Kantonu Sarajevo na otvaranju novog izolatorija.
malocvijece wrote: ↑06/08/2020 10:33
Disanje pod maskama vs. disanje pod upalom pluća
Nije problem, ali ja ne mogu te radnike osuđivati. Da je svaka firma odredila 4 maske za svakog radnika, pa da ih svako 2 sata zamijeni, imalo bi smisla. Ovako, neka kupi sebi, neka ponese i neka štiti sve nas. Neće to niko.
Gdje su te donacije da se ovako nešto uradi, onda ne bi bilo izgovora?
Last edited by un1ted on 06/08/2020 10:57, edited 1 time in total.
avenija wrote: ↑06/08/2020 10:28
Jos jedan koji bi u ime slobode i ljudskih prava strogo kaznjavao novinare, smjenjivao krizne stabove usred epidemije isl. Btw. price o masovnim protestima sirom Evrope su zesci supljak. U ogromnoj vecini zemalja nema nikakvih protesta, a i tamo gdje ih ima radi se o minornim skupinama zaludjenih antivakcinasa, teoreticara zavjera i neonacista. Izuzev Berlina tesko da ijedan njihov skup se moze nazvati masovnim.
Beograd, Sofija, Atina? Ne mozes samo zbog toga sto si novinar i medij biti oslobodjen svih progona, nema sanse. Psihicki teror vrse nad stanovnistvom zarad klikbejt naslova i zarade. Zatvor. Uznemio si stanovnistvo. Ja da uradim nesto sto bi uznemirilo stanovnistvo odmah bi bio priveden. Ne mozes biti postedjen odgovornosti samo zato jer si novinar.
Smjena kriznih stabova usred epidemije? Traje 6 mjeseci i trajat ce jos godinama.
NelsonM wrote: ↑06/08/2020 10:19
Bilo ti dosadno na poslu?
Ma ne da je dosadno Samo se nesto protokolisalo, pa neki tenderi, ma smrt za mladu osobu. Ja dosla s etf-a, kontam sad cu da budem veliki inzinjer, kad ono samo se neki papiri vrte u krug promijenim i nadjem 10x tezi posao ali sa super ljudima, i onda SDA jos jednom pobijedi i rekoh odoh vidjeti kako je kod Merkelice
I komercijalni testovi. Kome treba za putovanje i sl.
Onda rade jako mali broj testiranja nad ljudima koji imaju simptome korone, a to se kosi sa kriterijima koje isticu. Ako se 80% testova odnosi na komercijalna testiranja i testiranja zdravstvenih radnika, onda je mizeran broj testiranja koji imaju svrhu pracenja epidemioloske situacije..
Pazi, u jednu grupu ulaze ovi sa simptomima i tu se gleda da se stvarno poklope simptomi da bi te neko testirao.
U drugu grupu ulaze ovi što se testiraju i bez simptoma, a to su pacijenti koji moraju u bolnicu po nekom drugom osnovu, medicinski radnici koji su bili u kontaktu i komercijalna testiranja. Ispravite me ako griješim kod ovih činjenica.
Koje zaključke ćeš ti iz ovih činjenica izvući, nije do mene.
Nisi ti rekla cinjenice nego pretpostavljas, kao u ostalom i svi mi. Cinjenice ne znamo zato i raspravljamo. U KS je u zadnja 24h 88% negativno testiranih, a to je 428 negativnih testova. Je li tih 428 testova spada u komercijalna testiranja, testiranja pacijenata koji trebaju prijem u bolnicu i medicinskih radnika koji su bili u kontaktu ili se testiraju iz bilo koje druge potrebe? Koliko se testira onih kod kojih zbog simptoma postoji sumnja da imaju covid, a koliko onih koji se testiraju iz predostroznosti? Koliko se testira iz predostroznosti, a koliko u svrhu pracenja epidemioloske situacije? Komercijalna testiranja se ne vrse na KCUS-u i nisu se nikad ni vrsila. Ta testiranja se vrse u veterinarskom institutu i u privatnim klinikama. U dnevnim izvjestajima se jasno navodi da se brojka odnosi na testiranja uradjena na KCUS-u.
Ne izvlacim ja nikakve zakljucke nego pokusavam doci do informacije koja nesto znaci.
Nije problem, ali ja ne mogu te radnike osuđivati. Da je svaka firma odredila 4 maske za svakog radnika, pa da ih svako 2 sata zamijeni, imalo bi smisla. Ovako, neka kupi sebi, neka ponese i neka štiti sve nas. Neće to niko.
Bas. Eto jedini problem i razlog nenosenja maski na poslu je finnasijski... da ti svako jutro na vratima firme portir uruci 5 maski za taj dan, svi bi to bez pogovora nosili...
Bas. Eto jedini problem i razlog nenosenja maski na poslu je finnasijski... da ti svako jutro na vratima firme portir uruci 5 maski za taj dan, svi bi to bez pogovora nosili...
How yes no....
Onda bi bilo: "Ma ne svidja mi se ova boja i materijal..."
How yes no....
Ima jedna banka u Sarajevu u kojoj svako jutro sef podijeli maske uposlenicima (u pitanju je administracija a ne salter) i svi ih uredno nose do kraja radnog vremena
laik1981 wrote: ↑06/08/2020 09:52
Onda rade jako mali broj testiranja nad ljudima koji imaju simptome korone, a to se kosi sa kriterijima koje isticu. Ako se 80% testova odnosi na komercijalna testiranja i testiranja zdravstvenih radnika, onda je mizeran broj testiranja koji imaju svrhu pracenja epidemioloske situacije..
Pazi, u jednu grupu ulaze ovi sa simptomima i tu se gleda da se stvarno poklope simptomi da bi te neko testirao.
U drugu grupu ulaze ovi što se testiraju i bez simptoma, a to su pacijenti koji moraju u bolnicu po nekom drugom osnovu, medicinski radnici koji su bili u kontaktu i komercijalna testiranja. Ispravite me ako griješim kod ovih činjenica.
Koje zaključke ćeš ti iz ovih činjenica izvući, nije do mene.
Nisi ti rekla cinjenice nego pretpostavljas, kao u ostalom i svi mi. Cinjenice ne znamo zato i raspravljamo. U KS je u zadnja 24h 88% negativno testiranih, a to je 428 negativnih testova. Je li tih 428 testova spada u komercijalna testiranja, testiranja pacijenata koji trebaju prijem u bolnicu i medicinskih radnika koji su bili u kontaktu ili se testiraju iz bilo koje druge potrebe? Koliko se testira onih kod kojih zbog simptoma postoji sumnja da imaju covid, a koliko onih koji se testiraju iz predostroznosti? Koliko se testira iz predostroznosti, a koliko u svrhu pracenja epidemioloske situacije? Komercijalna testiranja se ne vrse na KCUS-u i nisu se nikad ni vrsila. Ta testiranja se vrse u veterinarskom institutu i u privatnim klinikama. U dnevnim izvjestajima se jasno navodi da se brojka odnosi na testiranja uradjena na KCUS-u.
Ne izvlacim ja nikakve zakljucke nego pokusavam doci do informacije koja nesto znaci.
To (edit: ti) pokušavaš doći do informacije koja tebi odgovara.
Druga stvar, BiH nije samo Kanton Sarajevo, iako se to nekima tako čini. U TK recimo je tek od danas privremeno obustavljeno komercijalno testiranje na UKC.
Last edited by malocvijece on 06/08/2020 11:18, edited 1 time in total.