Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Capsicum

#26351 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Capsicum »

Ne znam što ste se okomili na GS uopšte. Prvi je paljbu po NS, ovim povodom osuo DF. Valjda navika iz predizborne kampanje ostala...
U ostalom, sami ste krivi. Niste u stanju ni mjesec dana držati se obećanja glasačima. Evo vam partnera:

Image
zippoo87

#26352 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

VjecitiStudent wrote:
Hakiz wrote:
VjecitiStudent wrote: SDA-u i SBB-u, koji imaju stabilnu većinu, sad je moguće samo soli na rep staviti.

NS je svoj trenutak slave, kada se prošle godine usvajao ZOR, imala i propustila.. Tada, ko zlatni jezik na vagi, u ZOR je mogla ubaciti sve što je ikada htjela i poželjela, Međutim, umjesto suštine, bavila se samo tačkom i zarezom.
Poslije toga, jedina nagrada koju su dobili bila je što ih Konaković "hvali u Banjaluci, kako su konstruktivna opozicija" i tapšanje iz delegacije EU.
Da tada nije usvojen ZOR ostao bi na snazi stari. Pa, uporedi ta dva zakona i zaključi koji je bolji.
...
Detalj je taj što je pozicija morala što prije imati novi ZOR, da bi zaustavili dalje gomilanje dugova zbog brojnih tužbi zbog nepoštovanja kolektivnih.
Nakon svega, za ogromnu većinu onih u realnom sektoru, potpuno je svejedno bio na snazi novi ili stari ZOR, poslodavci ne poštuju niti jedan, prije svega zbog namjerno jalove kaznene politike.
A budžetlijama je sve u pet deka.
ovim napisanim si sam sebe diskreditovao i iskreno se nadam da iz tvoje "tipkovnice" vise nece izaci ni jedna rijec vezana za ZOR i pljuvanje po NSu
zato ti i ostali kojima je kec u rukavu za paljbu po NSU upravo taj famozni novi ZOR,vrijeme je da prestanete,poceli ste skakati sami sebi usta :D
da rezimiram,upravo si priznao da ZOR nije ni bolji ni gori od starog (a bolji je,barem na papiru) i da je do poslodavaca i kaznene politike a NS je glasala za ZOR zato sto su trazili amandmane i neki su usvojeni
kao sto je ovaj gore iznad napisao...NS treba da nastavi da se vodi svojom politikom i da svaki zakon i inicijativu gledaju pojedinacno i vide sta mogu popraviti...a ove kvazi kriticare lagano ignorisati,posebno ove forumske...jer cinjenica je da NS raste iz godie u godinu

i ovaj cirkus oko NSa u Zenici i Sanje Renic je obicna predstava za javnost od strane desnicara,koji pokusavaju imputirati neke gluposti preko svojih placenickih medija
cirkus

i opet cu ponoviti,dokaz koliko ste unistili ovu temu je taj da Pedje ovdje nema evo 2 mjeseca a kakva je prica ovdje,mozda se nece ni vracati
Ridjobrki

#26353 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

Samo nagađam, ali moguće da spominjanje GS-a ima veze sa tim što pokušaji trovanja javnosti i dizanja tenzija unutar građanskog bloka dolaze iz tačno vidljivog medijskog izvora na dobro poznati i štetni propagandistički način ekipe koja je sebi zatvorila vrata guzicom gdje je god mogla i kojoj teško padaju i sami pokušaji formiranja neke jedinstvene građanske opcije u kojoj njih nema ili ih nema u kapacitetu o kojem su maštali.

DF pokazuje razumljivu nervozu zbog unutarnjih previranja, tamo je toliko isključenja da svako malo neko otkaže poslušnost ili bude izbačen ali to je njihova interna stvar. Dok god DF postoji, pokazuje želju za suradnjom i kapacitet koji može unijeti u neku dobru priču na lijevom centru do tad su i partner kojeg se mora uvažavati a nek svoje interne stvari rješavaju kako znaju. Evo i u Zenici imaju problem, napustio ih jedan od osnivača stranke i najuglednijih članova, očito je da ni u Zenici ne cveta cvetje u to preduzetje. Kad unutar same zeničke DF imaš nesporazume logično je da se to odrazi i na saradnju sa drugim strankama kao sad prilikom konstituisanja GV Zenice.

SDP, čini se, još uvijek pere onaj stari problem sa početka kad su neiskreno išli u saradnju sa drugim anti-SDA strankama. Tad sam bio u liberalima i sjećam se da se sa kolegama iz GDS i drugih manjih stranaka prirodnih saveznika SDP nisam mogao načuditi koliko sdpovci koriste svaku priliku da oštro napadnu na nas radije nego na SDA ili SBiH. SDP-u je tada bilo draže biti prepoznat kao jedina alternativa SDA nego ih pobijediti a kasnija zbivanja su pokazala šta se desilo onda kad su ih pobijedili... Nebitno sad to, bilo bi dobro kad bi SDP konačno skontao da nemaju monopol na građansku opciju i da moraju taj prostor dijeliti sa drugima u zajedničkom interesu društva.

Ostaje da se vidi hoće li se to desiti i ja razumijem frustracije one spomenute ekipe, i oni su na svoj način bili žrtve pogrešno vođenih politika SDP i DF. I Hadžiomerović i Bajrović i Suljagić su u prvom redu žrtve politike Zlatka Lagumdžije kome su dali svoj kredibilitet na raspolaganje a on ih trošio svakog na svoj način. Loše emocije i loši odnosi na ljevici su nastali za vrijeme Lagumdžije i vrijeme je da se to naslijeđe napusti.
Mohamad Sissoko

#26354 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Mohamad Sissoko »

Hamolj wrote:Pocela je "ujedinjena" borba ljevicara za fotelje. :lol:
Nista ne zvuci vise ljevicarski nego fotelja drzavnog aparata. :mrgreen:
Zato kod nas oni preferiraju socijalizam, drzava po svuda i za sve.Eh kako je bilo u Jugi sinko moj, jedna stranka, moja stranka a fotelja...ko u prici. :-D
Hakiz

#26355 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote:i ovaj cirkus oko NSa u Zenici i Sanje Renic je obicna predstava za javnost od strane desnicara,koji pokusavaju imputirati neke gluposti preko svojih placenickih medija
cirkus

i opet cu ponoviti,dokaz koliko ste unistili ovu temu je taj da Pedje ovdje nema evo 2 mjeseca a kakva je prica ovdje,mozda se nece ni vracati
Osvrnuću se na posljednju rečenicu. Sigurno da je teško i da čovjek gubi živce čitajući razne napda što argumentovane što ne. Ali nije dobra reklama pokazati da te šaka galamdžija može navesti da odustaneš. Kako ćeš rješavati teže probleme, neko bi se mogao pitati.

Bilo bi previše očekivati da sam Peđa ostane da na ovoj temi trpi udarce. Ne mora Peđa, neka se uključe i drugi.

Sa druge strane ni jedna stranka nema takav vid komunikacije sa plebsom kakav ima (ili je imala) NS na ovom forumu. Razumljivo je kada bi se i oni pitali čemu ovo.

Možda je i bolje za NS ne pojavljivati se previše, čitati temu i javiti se samo da se odgovori ili polemiše sa ozbiljnim i argumetovanim postovima. A ostale ignorisati.
kluz franjo

#26356 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Na ovom pdf-u postoje ljudi, zbog kojih vrijedi ući ponekad i pročitati nešto pametno. Sa @hakiz sam se svađao oko ZOR-a, ali iskreno cijenim njegov totalno lijevi ARGUMENTOVANI pogled na dešavanja. Sa @vječiti nikada nisam bio istog forumsko-političkog gledanja, ali sam imao tu privilegiju vidjeti njegovo životno djelovanje i tu skidam kapu do poda. Sa @sabina dijelim svjetonazor, ali ne i sve argumente. itd, itd...
Tu su naravo i forumaši @pk i @albin zuhrić, koji pod punim imenom i prezimenom učestvuju u forumskoj diskusiji.
I onda se pojavi anonimni Hamelj raznorazni, agenti 001 i ostala stvarno-životno neiživljena gomila koja pojam "javnosti" i "demokratije" doživljava po principu "anonimnog hrakanja u dalj".
Koliko mi je poznato, pitanja i sugestije mogu se i putem fb-a postaviti Kojoviću i Gratzu i Forti i inima iz NS-a. Onima koji bi samo malo hraknuli, preporučam da se konačno na ovom forumu registruju pod punim imenom i prezimenom.
Nije sramota pod istim imenom pisati isto na twitteru i na forumu. U Bratuncu je baš bilo super prošle sedmice , pozdrav ;-)
PS: ima lik/nick @gubljenje vremena. To treba čitati.
Hamolj

#26357 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hamolj »

kluz franjo wrote:Na ovom pdf-u postoje ljudi, zbog kojih vrijedi ući ponekad i pročitati nešto pametno. Sa @hakiz sam se svađao oko ZOR-a, ali iskreno cijenim njegov totalno lijevi ARGUMENTOVANI pogled na dešavanja. Sa @vječiti nikada nisam bio istog forumsko-političkog gledanja, ali sam imao tu privilegiju vidjeti njegovo životno djelovanje i tu skidam kapu do poda. Sa @sabina dijelim svjetonazor, ali ne i sve argumente. itd, itd...
Tu su naravo i forumaši @pk i @albin zuhrić, koji pod punim imenom i prezimenom učestvuju u forumskoj diskusiji.
I onda se pojavi anonimni Hamelj raznorazni, agenti 001 i ostala stvarno-životno neiživljena gomila koja pojam "javnosti" i "demokratije" doživljava po principu "anonimnog hrakanja u dalj".
Koliko mi je poznato, pitanja i sugestije mogu se i putem fb-a postaviti Kojoviću i Gratzu i Forti i inima iz NS-a. Onima koji bi samo malo hraknuli, preporučam da se konačno na ovom forumu registruju pod punim imenom i prezimenom.
Nije sramota pod istim imenom pisati isto na twitteru i na forumu. U Bratuncu je baš bilo super prošle sedmice , pozdrav ;-)
PS: ima lik/nick @gubljenje vremena. To treba čitati.
Ma ja, valjaju ti anonimni s kojima dijelis svjetonazore i argumente, ali ne valjaju anonimni s kojima ne djelis. Zajebi ti svoj nacin vidjenja demokratije, nedemokratican je.
homar

#26358 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by homar »

Po diskusijama nekih ovdje, bilo bi poželjno samo da na ovoj temi diskutuju članovi NS, kako bi prosipali šuplju priču.
Normalno je da se postave neka pitanja koja su neugodna, a to je:

1. Zašto je NS koalirala sa SDA u Zenici, kada su u predizbornoj kampanji to apriori odbacivali (P.K.)
2. Zašto je Pedja Kojović bio aktivan na ovoj temi u predizbornoj kampanji (besplatna reklama), a sada ga nema (nema odgovora na prvo pitanje).
3. Da li je NS stalo do koalicije sa "lijevim blokom", bez ucjena i izigravanja velicine, te da se okani šurovanja sa SDA.

Glasnogovornici NS naprijed, udaraj...
starisalko

#26359 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by starisalko »

Sto rece Danis.Nisi ti Emire lud,ti si jedna obicna budala
Prpa.ba

#26360 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

Najbolje je kad bojovnici rahmetli strancica ljevice koje je SDA oplodila u vise pismenih koalicija prigovaraju stranci koja za sada uspjesno izbjegava oplodjavanje tako sto su koalicije usmene.. :lol:
Pedja Kojovic

#26361 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Kao sto sam i pisao u jednom od posljednjih javljanja tokom izborne kampanje - tema je, nazalost, izgubila prvotni smisao.
Odgovori su crpili dosta vremena i energije jer su cesto sadrzavali mnogo vise nego zvanicna saopstenja i potpuno transparentno prikazivali ne samo nase odluke i stavove nego i procese koji su do njih vodili.
Uvijek sam bio i jesam spreman odgovoriti na svako pitanje i pruziti sire obrazlozenje svakome ko je zaista zainteresovan za informaciju o NS-u i diskutovati argumentovano o temama koje se namecu ili se njima bavimo.
Medjutim, tema je ocigledno postala platforma na kojoj se plasiraju tolike kolicine neistina da je zaista postalo fizicki nemoguce reagovati na svaku, a odsustvo reakcije na bezbroj puta se tumaci kao potvrdjivanje iznesenih navoda.
U medjuvremenu je veliki - i sve veci i veci - broj onih kojima je ova tema bila namjenjena svoja pitanja poceo upucivati na moju zvanicnu FB stranicu
Takva vrsta komunikacije zahtijeva puno pa i vise od ove, ali se cini daleko supstancijalnija i civilizovanija pa samim tim za mene i prihvatljivija.
Nadam se da ce svi koji su na ovu stranicu dolazili kako bi dosli do infomacije, culi pojasnjenje nekog poteza ili odluka ili jednostavno iznijeli svoje misljenje iskoristiti tu mogucnost direktne komunikacije.
Ako neko ima neki bolji prijedlog za nastavak redovne i direktne komunikacije, volio bih cuti prijedlog.

p.k.
Zlatna StafiloKoka

#26362 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Zlatna StafiloKoka »

homar wrote:Po diskusijama nekih ovdje, bilo bi poželjno samo da na ovoj temi diskutuju članovi NS, kako bi prosipali šuplju priču.
Normalno je da se postave neka pitanja koja su neugodna, a to je:

1. Zašto je NS koalirala sa SDA u Zenici, kada su u predizbornoj kampanji to apriori odbacivali (P.K.)
2. Zašto je Pedja Kojović bio aktivan na ovoj temi u predizbornoj kampanji (besplatna reklama), a sada ga nema (nema odgovora na prvo pitanje).
3. Da li je NS stalo do koalicije sa "lijevim blokom", bez ucjena i izigravanja velicine, te da se okani šurovanja sa SDA.

Glasnogovornici NS naprijed, udaraj...
Nisam član NS, iako čini se da ću uskoro postati, al' evo mogu biti glasnogovornik, jer sam se i za zadeverao oko ovog pitanja pa čitao i odgovore detaljno koje su mi ljudi pisali, istraživao statute, poslovnike, ustav itd. i čitao svačija saopćenja. Pa da krenemo:

1. NS nije koalirala u ZE sa SDA, SBB itd. S obzirom da je gradonačelnik Bošnjak, predsjedavajući Gradskog vijeća mora biti druge nacionalnosti (ustavno pitanje, hebiga, tako je - i u prošlom sazivu je bio druge nacionalnosti). Četiri su takve osobe ušle u GV - Sanja Renić (NS), Goran Bulajić (DF), Mladen Simić (SDP) i Asim Musić (nezavisni vijećnik koji je ušao sa liste nac.manjina). Od to četvero, dvoje je bilo zainteresovano za tu poziciju (Sanja i Goran) te je nastao dogovor lijevog bloka sa Snagom centra da se podrži Sanja Renić, koja je očito imala veću podršku, za razliku od gosp.Bulajića koji vjerovatno ne bi bio izglasan, a tada bismo imali blokadu ili bi najstariji vijećnik preuzeo poziciiju (SDA-ov vijećnik) i tako bi se poslala loša poruka nebošnjacima u Zenici. Morate shvatiti da lijevi blok nema većinu i ne može sam izabrati predsjedavajućeg bez glasova drugih stranaka: SNaga centra 6+SDP3+DF2+NS1=12, tako da ko god da je od ovo dvoje postao predsjedavajući on bi MORAO dobiti podršku i desnih stranaka, iako je oboje kandidata iz lijevog bloka. Kontate? Matematika. Pri tom desne stranke moraju podržati lijevog kandidata, jer svog nemaju. E sada, nedisciplinovane lokalne organizacije (poseban problem DF-a, koji inače zbog samostalnog djelovanja svojih vijećnika i njihovog istupanja da bi podržali SDA - primjer Općine Centar Sarajevo, dodatno koči ovaj proces saradnje), međutim prekrše dogovor, jer je gospodinu Bulajiću očito sujeta proradila pa se igra uvrijeđene mlade (eto, nema on problem sa Sanjom, nego što njemu lično nije došao Peđa da pričaju), što je SDP čini se dobro iskoristio i pridružio se, jer... Pa Sanja Renić će svakako biti izabrana, ima podršku vijeća i gradonačelnika, dakle nikakva šteta direktna za NS (fol nesporazum), oni će se ograditi i otvoriti prostora za ovo spinovanje (prije svega GS-a) da je NS koalirala s SDA i pri tom malo gladiti damu DF-ovim lokalcima tamo. Da nisu odustali od dogovora, Sanja Renić bi bila izabrana jednoglasno i onda bi svi bili u koaliciji s SDA, jel? Nisam upućen, al' meni se čini da su ga SDP i DF ovdje zavukli pošteno NS-u. Čuvajte se u daljoj komunikaciji s njima!

2. Nemam neki pravi odovor na ovo osim da ste/smo Peđu otjerali zaista, ili da je čovjek jednostavno sada preuzauzet oko ovih postizbornih aktivnosti i pregovora s ljevicom. Nije aktivan samo tokom kampanje, ovu temu je napravio i aktivan je na njoj koliko vidim od 2010. pa naovamo. Dakle, bio je tu i 2014, i prošle godine i ove godine, a i prije 2014.

3. NS podcrtava više puta da nije koalicija nego saradnja. Mislim da, kada se pročita gore napisano, pravo pitanje je da li je SDP-u i DF-u stalo do saradnje, što moraju pokazati disciplinovanjem svog članstva, kada je u pitanju kršenje dogovora i gore opisano ponašanje. No, ovo zadjedničko saopćenje da nastavljaju skupa raditi, dobar je prvi korak.

Možda sam šta fulio, al' sam se našao prozvanim za ovo "glasnogovornik", a i jer sam umoran što niko ne prihvata objašnjenja s terena, nego se pravi pametan, a ni ne zna neke stvari ni pravila koja se tiču formiranja vijeća. I dok završavam kucanje ovog odgovora, postaje mi jasno da moram naredne sedmice definitivno otići da ispunim tu pristupnicu. Pozdrav!
Last edited by Zlatna StafiloKoka on 20/11/2016 12:08, edited 1 time in total.
seln

#26363 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Pedja Kojovic wrote:Kao sto sam i pisao u jednom od posljednjih javljanja tokom izborne kampanje - tema je, nazalost, izgubila prvotni smisao.
Odgovori su crpili dosta vremena i energije jer su cesto sadrzavali mnogo vise nego zvanicna saopstenja i potpuno transparentno prikazivali ne samo nase odluke i stavove nego i procese koji su do njih vodili.
Uvijek sam bio i jesam spreman odgovoriti na sanje i pruziti sire obrazlozenje svakome ko je zaista zainteresovan za informaciju o NS-u i diskutovati argumentovano o temama koje se namecu ili se njima bavimo.
Medjutim, tema je ocigledno postala platforma na kojoj se plasiraju tolike kolicine neistina da je zaista postalo fizicki nemoguce reagovati na svaku, a odsustvo reakcije na bezbroj puta se tumaci kao potvrdjivanje iznesenih navoda.
U medjuvremenu je veliki - i sve veci i veci - broj onih kojima je ova tema bila namjenjena svoja pitanja poceo upucivati na moju zvanicnu FB stranicu
Takva vrsta komunikacije zahtijeva puno pa i vise od ove, ali se cini daleko supstancijalnija i civilizovanija pa samim tim za mene i prihvatljivija.
Nadam se da ce svi koji su na ovu stranicu dolazili kako vako pitbi dosli do infomacije, culi pojasnjenje nekog poteza ili odluka ili jednostavno iznijeli svoje misljenje iskoristiti tu mogucnost direktne komunikacije.
Ako neko ima neki bolji prijedlog za nastavak redovne i direktne komunikacije, volio bih cuti prijedlog.

p.k.
OVO nije odgovor.
Zlatna StafiloKoka

#26364 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Zlatna StafiloKoka »

seln wrote:
Pedja Kojovic wrote:Kao sto sam i pisao u jednom od posljednjih javljanja tokom izborne kampanje - tema je, nazalost, izgubila prvotni smisao.
Uvijek sam bio i jesam spreman odgovoriti na sanje i pruziti sire obrazlozenje svakome ko je zaista zainteresovan za informaciju o NS-u i diskutovati argumentovano o temama koje se namecu ili se njima bavimo.
Nadam se da ce svi koji su na ovu stranicu dolazili kako vako pitbi dosli do infomacije, culi pojasnjenje nekog poteza ili odluka ili jednostavno iznijeli svoje misljenje iskoristiti tu mogucnost direktne komunikacije.

p.k.
OVO nije odgovor.
E, pa ovdje stvarno ima bezobraznih ljudi.
seln

#26365 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Tema se zove "Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko(ga)".
Dakle, ne postavljaju se samo "podobna", vec i eventualno neugodna pitanja, pa cak i ona koje clanovi i funkcioneri NS smatraju provokativnim.
"Glede i u svezi" sa izborom GV u Zenici... ako nesto izgleda i mirise kao govno, onda je govno, bez obzira kako ga zvali.
Nije NS ni prva ni zadnja koja se popisala na predizborna obecanja, ali su do sada uvijek isticali vlastitu principijelnost.
zippoo87

#26366 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Uvijek sam bio i jesam spreman odgovoriti na svako pitanje i pruziti sire obrazlozenje svakome ko je zaista zainteresovan za informaciju o NS-u i diskutovati argumentovano o temama koje se namecu ili se njima bavimo.
Nadam se da ce svi koji su na ovu stranicu dolazili kako bi dosli do infomacije, culi pojasnjenje nekog poteza ili odluka ili jednostavno iznijeli svoje misljenje iskoristiti tu mogucnost direktne komunikacije.

p.k.
Pedja od mene imas podrsku za ovo,da smanjis komunikaciju sa clanovima ovdje a pojacas na FB ili gdje ti je vec komotnije
jos u kampanji sam govorio da su neki clanovi ovdje presli sve moguce granice i davno dotakli crvenu liniju dobrog ukusa i zdrave komunikacije i niko nije duzan po 10 puta ponavljati ovim papigama jedno te isto
cak sam dobio i upozorenje jer sam bio ostar prema nekim ovdje i jos prozivan ovakvim i onakvim,ali dobro,od papiga i ne ocekujem nista drugo
Iz NSa svakodnevno izlazi 1-2-3 clanka,saopstenja,reakcije na zvanicnoj stranici i ne znam sta neki ocekuju,da Pedja to svako objasnjenje ponovo elaborira a da onda dodje neko i uporno pise potpuno suprotno tom saopstenju,tipa ovi udarnici iz GFa,obicne papige

zato jos jednom podrska za PK sto je odustao od foruma nakon 6 godina,jer ste i meni zgadili temu a nisam morao nista odgovarati a kamoli njemu
pa sada neka tema bude i mrtva,bolje i to nego citati svakakve gluposti koje se ovdje pisu
Pedja Kojovic

#26367 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

sein

Pitanje, bez obzira iz koje od nabrojanih kategorija me nikad nisu nervirala ili demotivisala.
Ali ako me pitate nesto i ja vam odgovorim a vi kazete da lazem - onda zaista ne vidim svrhu da ni vi, a ni ja gubimo vrijeme daljnjim razgovorom.
Jer, najjednostavnije receno...
Mi svoje sporazume, memurandume razumjevanja, koalicije pa i neformalne dogovore ne samo donosimo transparentno na sastancima organa stranke, nego i objavljujemo i promoviramo.
Tako je i u ovom konkretnom slucaju.
Dogovora sa SDP-om i DF-om u vezi sa izborom predsjedavajuceg nije ni bilo, niti su njihovi pregovaracki timovi sa kojima se sastajemo u prosjeku svaka dva dana ikada to pitanje postavili na dnevni red. Imali smo indirektne infomacije o sastancima tih stranaka u Zenici sa Snagom centra, nakon kojih smo se i mi sastali sa SC i novoizabranim nacelnikom. Generalno, mi smo smatrali da SC treba kandidovati osobu za tu poziciju ali oni nisu imali kandidata koji je ispunjavao "statutarno etnicke kriterije". Sanja je, de facto, njihov prijedlog.
E sad.
Da nismo, ako sto nismo, postigli dogovor sa "ljevicom" (SDP i DF), da nas nije predlozila i podrzala SC i da je Sanja izabrana zahvaljujuci nekom dogovoru sa SDA (ovo je hipoteticki, pa matematika nije vazna iako je nemoguca) ja bih to smatrao uspjehom u pregovaranju i izdao saopstenje u kojem bi nasim glasacima predstavio uspjeh naseg pregovarackog tima.

U principu istina je uvijek najbliza najjednostavnijem objasnjenju (Occam) i u nasem slucaju ona glasi - kada razgovaramo sa drugim strankama, radimo to javno. (Kao sto to sada radimo tokom razgovora sa SDP-om i DF-om), kada i ako nekad napravimo sporazum, koaliciju sa nekom drugom strankom ucinicemo sve da svi znaju s kim smo to uradili, zasto smo to uradili i sta smo se tacno dogovorili.
(Naravno, za one koji imaju moc citanja tudjih "pravih" misli i namjera i eksperte za citanje izmedju redova to ne znaci da se trebaju baviti svojim hobijem, ali za rasprave s takvim teorijama, pa cak i kad su dobronamjerne, a to je rijetkost, bilo bi potrebno mnogo vise vremena i energije nego sto imam na raspolaganju. Pogotovo nemam ni zelja ni vremena da se bavim svakodnevnim izmisljotinama portala Marina Ivanisevica i ljudi ciji je jedini politicki cilj da daljnjim urusavanjem "ljevice" sebi "kupe" mjesto za stolom za kojim se prica o eventualnom zajednickom nastupu 2018.).

Onima, a u vasem slucaju to je neupitno, kojima NS od prvog dana postojanja ove teme NS i sve sto radimo, kao sto kazete, "mirise kao g....." ja ne znam sta da kazem - jer mi nije jasno zasto toliko vremena i energije trose na ovaj forum. Ako ste u nekoj stranci, promovisite je, otvorite temu i radite ovo sto sam ja radio i to, nadam se, jos bolje. Ako niste u nekoj stranci, pronadjite stranku koja vam najvise odgovara, aktivirajte se, ucestvujte u donosenju njenih odluka.

Svi koji ucestvuju u aktuelnim pregovorima, koji su za sada limitirani na izbor vjecnickih rukovodstava i pokusaj da se u GV Sarajeva izbornim inzinjeringom dobije vecina i time, eventualno, trasira put ka izboru gradonacelnika su svjesni da i na desnici (ali nazalost i na samprozvanoj "ljevici" postoje oni kojima to ne odgovara i rade sve sto mogu da "zagade" atmosferu razgovora.
Nije nikakva tajna da se ljudi koji razgovaraju ne slazu u nekim bitnim ekonomsko i socijalnim pitanjima - primjer ZoR i mnogi drugi zakoni (Zakon o drzavnim sluzbenicima, itd. Ali. Svjesni smo da te nase ideoloske razlike velikim dijelom gube na vaznosti pred pitanjima koja se ticu sprjecavanja nacionalnih stranaka da 2018. godine pretvore BiH u labavu konfederaciju tri mini etnicke drzave i osiguraju izmjene Ustava i zakona koje bi im, de facto, garantovale izborni uspjeh bez obzira na uspjesnost vladanja.
Prema tome, iako sebe (NS) ne dozivljavamo ideoloski kao "ljevicu" (neo lijevi-centar), iako smo u proslosti i kao stranka i pojedinacno i napadani (a i vrijedjani na licnoj osnovi) od strane ljudi koji pripadaju strankama sa kojima sada pregovaramo pokusavamo da na onome sto mozda imamo zajednicko izgradimo osnove za zajednicki nastup na iducim, po meni, krucijalnim, izborima za BiH.
Mi smo odlucni da nas provokacije koje su zaspinovane u slucaju Zenice ne izbace iz takta.
S obzirom na jucerasnje saopstenje koje su potpisali i SDP i DF jasno je da i nasi sugovornici to ne zele.
Na one koji to zele mi nemamo uticaja.(I uzaludno je, po meni, pokusavati steci neki uticaj).

I sad se vracamo opet na pocetak.
Vi, i nakon sto sam vam iznio sve sto se moze reci o Zenici i o pregovorima, mozete opet (i opet i opet) pisati da lazem(o) i da smo u koaliciji sa SDA ili sa SNSD ili da se Seselj uclanio u NS ili tvrditi da postoji neki tajni dogovor, itd...
To je vase pravo.
Kao sto je i moje pravo da svoje vrijeme i energiju trosim na ono sto mislim da je korisno.
(Recimo odgovarati ljudima koji mi pitanja postavljaju na mojoj FB stranici, na ulici i na javnim raspravama i tribinama koje sve cesce organizujemo).

p.k.
Hakiz

#26368 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Treba imati u vidu i slijedeće: Pored očiglednih trolova, ima i još jedan tip ljudi. A to su ljudi koji više nikome ne vjeruju. I kada pročitaju da nešto jeste ili nije urađeno, oni misle da ni jedna stranka ili političar ionako neće reći istinu. I previše cinizma je u politici da je logično ne vjerovati nikome.

NIje opravdanje, ali jeste objašnjenje.

P. S. A mi koji nemamo Facebook profil? :?
Hakiz

#26369 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

VjecitiStudent wrote:
Hakiz wrote:
VjecitiStudent wrote: SDA-u i SBB-u, koji imaju stabilnu većinu, sad je moguće samo soli na rep staviti.

NS je svoj trenutak slave, kada se prošle godine usvajao ZOR, imala i propustila.. Tada, ko zlatni jezik na vagi, u ZOR je mogla ubaciti sve što je ikada htjela i poželjela, Međutim, umjesto suštine, bavila se samo tačkom i zarezom.
Poslije toga, jedina nagrada koju su dobili bila je što ih Konaković "hvali u Banjaluci, kako su konstruktivna opozicija" i tapšanje iz delegacije EU.
Da tada nije usvojen ZOR ostao bi na snazi stari. Pa, uporedi ta dva zakona i zaključi koji je bolji.
...
Detalj je taj što je pozicija morala što prije imati novi ZOR, da bi zaustavili dalje gomilanje dugova zbog brojnih tužbi zbog nepoštovanja kolektivnih.
Nakon svega, za ogromnu većinu onih u realnom sektoru, potpuno je svejedno bio na snazi novi ili stari ZOR, poslodavci ne poštuju niti jedan, prije svega zbog namjerno jalove kaznene politike.
A budžetlijama je sve u pet deka.
Vidi sada ovo: Ne usvoji se novi ZOR. Tužbe idu. Presude se donesu. Počne se isplaćivati. Naravno iz budžeta. Zbog isplaćivanja nema novca za recimo opremu i materijal u bolnicama. Ljudi u bolnicama pate i umiru zbog toga. Počne se pitati zašto nije donesen novi ZOR koji bi to sprečio. Zato što NS nije glasao za zakon. Dakle, NS je kriv što ljudi pate i umiru?

Tako da je NS glasanjem za zakon sprečio patnju ljudi u bolnicama, pa čak i smrt nekih od njih.

Sve se može objasniti kako god kome odgovara.
VjecitiStudent

#26370 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

FB i diskusija :-)
Ovo je 1000x više civilizovano i bolje argumentovano poprište diskusija od FB.

Ko je pratio temu od početka, mogao je lako upratiti pad želje da se iskreno i dosljedno odgovori, obrnuto proporcionalan uspjehu stranke na izborima.
VjecitiStudent

#26371 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Hakiz wrote:
Vidi sada ovo: Ne usvoji se novi ZOR. Tužbe idu. Presude se donesu. Počne se isplaćivati. Naravno iz budžeta. Zbog isplaćivanja nema novca za recimo opremu i materijal u bolnicama. Ljudi u bolnicama pate i umiru zbog toga. Počne se pitati zašto nije donesen novi ZOR koji bi to sprečio. Zato što NS nije glasao za zakon. Dakle, NS je kriv što ljudi pate i umiru?

Tako da je NS glasanjem za zakon sprečio patnju ljudi u bolnicama, pa čak i smrt nekih od njih.

Propustio si da navesti i globalno zagrijavanje ko posljedicu neizglasavanja ZOR-a.
Bogata pozicija je uvijek lako pronalazila potrebne glasove, tako da nema uopšte sumnje da bi se isto tako lako snašli i bez NS-a.
Ali kako bi onda Konaković hvalio NS u Banjaluci ...
JThomas

#26372 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

ne znači okamova oštrica da je istina uvijek najbliža najjednostavnijem, nego da je veća vjerovatnoća da bude. naizgled trivijalna razlika, ali nije, naročito u politici...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26373 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _BataZiv_0809 »

Sve je moguce ali nije sve vjerovatno
Hakiz

#26374 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

VjecitiStudent wrote:
Hakiz wrote:

Propustio si da navesti i globalno zagrijavanje ko posljedicu neizglasavanja ZOR-a.
Bogata pozicija je uvijek lako pronalazila potrebne glasove, tako da nema uopšte sumnje da bi se isto tako lako snašli i bez NS-a.
Ali kako bi onda Konaković hvalio NS u Banjaluci ...
Baš kao što rekoh. Kako kome odgovara...
Hakiz

#26375 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote:Sve je moguce ali nije sve vjerovatno
To mi je omiljena tema kada gledam filmove u kojima je tema suđenje. Pa pitaju svjedoka "Da li je moguće da je optuženik (to i to)". I upravo bi citat bio dobar odgovor, sve je moguće, ali je malo vjerovatno.
Locked