Ambula wrote: ↑19/11/2024 10:15
Ovo posljednje je suvišno komentarisati. Namjena Parkuše i groblja kod zetre je poznata, ovdje pričamo o građevinskom zemljištu kao takvom. Dio takvog zemljišta može u sklopu gradnje biti park ili zelena površina, ali ne može u cijelini imati parkovsku namjenu.
Ali kad je nesto u drzavnom vlasništvu oni tu mogu napraviti park, npr. onaj komad zemlje iza Kimona kod SCC, tu Općina Centar komotno može posaditi kormpir ako želi da pomogne poljoprivrednicima, ali malo drugačije stvari stoje kad je vlasnik fizičko ili pravno lice, a naročito kad je to plaćeno više miliona, a nije niti je moglo imati parkovsku namjenu. Ako je parkovska namjena, neće vrijediti ni 100 maraka.
Slažem se da jedan dio treba imati neku zelenu površinu, ali sve i da ne bude nemam nikakav problem jer ovo nije nikakva betonska džungla da mi fali parkova.
Kako mislis namjena je poznata? A zasto je poznata? Zasto je zelena transverzala iliti zetra poznata?
Jer je neko sjeo i skontao. Aha. Nabili smo ovamo ciglane, kosevsko. S druge strane imamo.mejtas, visnjik, breka. Hajmo naci balans i ostaviti zelenilo izmedju.
Da se danasnji neimari pitaju, oni bi zaredali zgrade od druge gimnazije do nahoreva.
I tada je to bilo itekako atraktivno zemljiste. Pa jbt evi gdje bi ti radije stanovao, na kosevskom, visnjiku ili na ravnom dijelu da se napravila zgrada umjesto ne znam stadiona, zetre ili parka kod II gimn.
Kod nas je problem sto se prenamjena, sto se zemljiste zelenilo preko noci pretvori u parking, pa tamo vamo, u gradjevinsko zemljiste. I to ide lagano, ali sigurno.
Kako to jbmu da se nikad gradj zemljiste ne prenamjeni u park?! Ja znam za jedan slucaj, i to nedavno da je prostor kod dzamije na otoci ostavljen za park. Al i to nakon sfo su citav onaj dio unistili, umjesto da je ostavljeno zelenilo, stadion i bazen. Ubacena dzamija, sala pretvorena u shopping centar, izgradjena zgrada i vjerovatno ce ici jos jedna zgrada. A sve to nije bilo planirano. Bilo je zelenilo. I moglo je ostati tako.