ovo sto je opisao bosanka ladjane piscu nigdje ne postoji u sarajevu tako da je on sigurno iz nekog drugog gradazippoo87 wrote: ↑06/10/2025 23:53Vas iz Sarajeva jebe to sto vi cijelu BiH usporedjujete tamo sa centrom Sarajeva i to vam totalno iskrivljuje sliku u svakoj oblasti...i sa trznim centrima i sa platama i sa potrosnjom i tako to. Ja sam hiljadu puta pisao,nije Sarajevo cijela BiH.Ci-Nick wrote: ↑06/10/2025 17:53Jutros ja u 8 i 50 tražim parking, od Bosanke do Lađane nijedno mjesto, na Pišću, nijedno mjesto, od MUP-a prema Bulevaru gdje je parking 2 marke sat, samo jedmo mjesto, i tu stanem. A u tržnom i oko tržnog u 12 kao da niko ne radi, čitav grad slobodan a dijeli se nešto besplatno.![]()
Evo dodji u Gracanicu,koja vazi za razvijeniju opstinu,idi pred veliki Bingo...nema pola parkinga,jos je parking sada smanjen,zbog izgradnje novog Binga.
Isto je i u malom Bingu...danas oko 2 sata popodne,par ljudi unutra,jedna kasa radi...po 1-2 osobe na kasi.
Potrosnja je opala totalno a ono sto se mora kupiti,to ne mozes izbjeci...hranu svi moramo jesti,pa neko ima nesto svoje a ostalo dokupljuje a neko sve kupuje.
Ali da je sve teze i teze,jeste. Evo i ja sada trosim enormno puno na hranu a sto bi rekli jedem samo da ima nesto u stomaku. Imam osjecaj da vise para dnevno ide na macke i psa nekada,nego na mene a opet se potrosi prilicno![]()
Evo danas je bio neki sajam zaposljavanja u Sarajevu...je li ko bio,nudi li ko kakvog posla ?
Zaposljavanje je stalo totalno ovdje kod mene,nema nikakvih oglasa da neko trazi radnike. Osim 2-3 firme,koje uvijek traze jer su robovlasnicke i tu niko i ne aplicira,ako uspiju koga zajebati par mjeseci,uspiju.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
tokio25
#26276 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
-
Osmi Socrates
#26277 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Bosanka, Lađana i Bulevar jasno govore da se radi o Zenici. Učite o svojoj domovini.
Niko nigdje drugo ne kaže samo Bulevar.
Niko nigdje drugo ne kaže samo Bulevar.
-
tokio25
#26278 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
trebam da ucim o bosanki ladjani i bulevaru? 
-
Osmi Socrates
#26279 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Treba da učiš o domovini. Zenica je svima domovina.
Kad sam ja bio, nije bila Bosanka, bila je Beograđanka, pa opet znam.
Crkvice Republika!!!
Kad sam ja bio, nije bila Bosanka, bila je Beograđanka, pa opet znam.
Crkvice Republika!!!
-
zippoo87
#26280 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja se izvinjavam,ja mislio on prica o Sarajevu 
Jer vecina ovdje sve mjeri po Sarajevu.
A to sto ja ne znam ulice po Zenici ili neki drugi forumas,to nije do nas...ne zna niko ulice po tudjim gradovima
Jer vecina ovdje sve mjeri po Sarajevu.
A to sto ja ne znam ulice po Zenici ili neki drugi forumas,to nije do nas...ne zna niko ulice po tudjim gradovima
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#26281 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kad ne znas-pitas, a ne odmah klizeci 
-
Ci-Nick
#26282 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije Sarajevo nego Zenica.zippoo87 wrote: ↑06/10/2025 23:53Vas iz Sarajeva jebe to sto vi cijelu BiH usporedjujete tamo sa centrom Sarajeva i to vam totalno iskrivljuje sliku u svakoj oblasti...i sa trznim centrima i sa platama i sa potrosnjom i tako to. Ja sam hiljadu puta pisao,nije Sarajevo cijela BiH.Ci-Nick wrote: ↑06/10/2025 17:53Jutros ja u 8 i 50 tražim parking, od Bosanke do Lađane nijedno mjesto, na Pišću, nijedno mjesto, od MUP-a prema Bulevaru gdje je parking 2 marke sat, samo jedmo mjesto, i tu stanem. A u tržnom i oko tržnog u 12 kao da niko ne radi, čitav grad slobodan a dijeli se nešto besplatno.![]()
Evo dodji u Gracanicu,koja vazi za razvijeniju opstinu,idi pred veliki Bingo...nema pola parkinga,jos je parking sada smanjen,zbog izgradnje novog Binga.
Isto je i u malom Bingu...danas oko 2 sata popodne,par ljudi unutra,jedna kasa radi...po 1-2 osobe na kasi.
Potrosnja je opala totalno a ono sto se mora kupiti,to ne mozes izbjeci...hranu svi moramo jesti,pa neko ima nesto svoje a ostalo dokupljuje a neko sve kupuje.
Ali da je sve teze i teze,jeste. Evo i ja sada trosim enormno puno na hranu a sto bi rekli jedem samo da ima nesto u stomaku. Imam osjecaj da vise para dnevno ide na macke i psa nekada,nego na mene a opet se potrosi prilicno![]()
Evo danas je bio neki sajam zaposljavanja u Sarajevu...je li ko bio,nudi li ko kakvog posla ?
Zaposljavanje je stalo totalno ovdje kod mene,nema nikakvih oglasa da neko trazi radnike. Osim 2-3 firme,koje uvijek traze jer su robovlasnicke i tu niko i ne aplicira,ako uspiju koga zajebati par mjeseci,uspiju.
Stanujem na periferiji Zenice i ne može se više naći parking. Približno 1,1 miliona auta u BiH na manje od milion domaćinstava.
A kuka se kao da pola ljudi nema dovoljno ni za hljeba.
A Gračanica uz Tešanj ima najniže plate u FBiH.
Škrte vam gazde.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#26283 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
E to je istina...Ci-Nick wrote: ↑07/10/2025 07:08Nije Sarajevo nego Zenica.zippoo87 wrote: ↑06/10/2025 23:53Vas iz Sarajeva jebe to sto vi cijelu BiH usporedjujete tamo sa centrom Sarajeva i to vam totalno iskrivljuje sliku u svakoj oblasti...i sa trznim centrima i sa platama i sa potrosnjom i tako to. Ja sam hiljadu puta pisao,nije Sarajevo cijela BiH.Ci-Nick wrote: ↑06/10/2025 17:53
Jutros ja u 8 i 50 tražim parking, od Bosanke do Lađane nijedno mjesto, na Pišću, nijedno mjesto, od MUP-a prema Bulevaru gdje je parking 2 marke sat, samo jedmo mjesto, i tu stanem. A u tržnom i oko tržnog u 12 kao da niko ne radi, čitav grad slobodan a dijeli se nešto besplatno.![]()
Stanujem na periferiji Zenice i ne može se više naći parking. Približno 1,1 miliona auta u BiH na manje od milion domaćinstava.
A kuka se kao da pola ljudi nema dovoljno ni za hljeba.
A Gračanica uz Tešanj ima najniže plate u FBiH.
Škrte vam gazde.
-
Dr Arsla
#26284 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Baš bi "gazde" imali to što sad imaju da radnicima ne daju minimalne plate, ne osiguravaju mjesecima radnike, zakidaju na porezu itd. Kod nas se gazde obogate preko noći a na Zapadu čukundjed pokreno firmu pa nemaju toliko. Sjeti se jedne scene sa tv-a. Prije nekoliko godina protest "gazda" koji imaju pilane. Nešto nezadovoljni odnosom šumarija tj. države prema njima. I sad njihov predstavnik daje izjavu za medije a u pozadini te gazde odlaze automobilima. Sve auta džipovi od 100 000 + 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26285 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma kad sam vidio da Alma Ras "obustavlja investicije" zbog minimalca, a gazda vozi Maybach, zakleo sam se da od njih nikad vise nista necu kupiti.
- ZoomZoomKiwi
#26286 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Werkol milion puta bolji, a jeftiniji._BataZiv_0809 wrote: ↑07/10/2025 10:43 Ma kad sam vidio da Alma Ras "obustavlja investicije" zbog minimalca, a gazda vozi Maybach, zakleo sam se da od njih nikad vise nista necu kupiti.
Nabijem ih.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26287 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Dusevna bijeda je gora od svake neimastine.ZoomZoomKiwi wrote: ↑07/10/2025 11:55Werkol milion puta bolji, a jeftiniji._BataZiv_0809 wrote: ↑07/10/2025 10:43 Ma kad sam vidio da Alma Ras "obustavlja investicije" zbog minimalca, a gazda vozi Maybach, zakleo sam se da od njih nikad vise nista necu kupiti.
Nabijem ih.
A kupovao sam ih iz patriotskih razloga jer su fabrike otvarali po Srebrenici, Olovu i Varesu....
- Ozimician
#26288 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sve to stoji osim da na Zapadu "nemaju toliko", BH firme nisu ni na regionalnom nivou neki giganti, a kamoli na evropskom, svjetskom.Dr Arsla wrote: ↑07/10/2025 09:13 Baš bi "gazde" imali to što sad imaju da radnicima ne daju minimalne plate, ne osiguravaju mjesecima radnike, zakidaju na porezu itd. Kod nas se gazde obogate preko noći a na Zapadu čukundjed pokreno firmu pa nemaju toliko. Sjeti se jedne scene sa tv-a. Prije nekoliko godina protest "gazda" koji imaju pilane. Nešto nezadovoljni odnosom šumarija tj. države prema njima. I sad njihov predstavnik daje izjavu za medije a u pozadini te gazde odlaze automobilima. Sve auta džipovi od 100 000 +![]()
- madesa
#26289 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ma ima lopovsku facu samo tako_BataZiv_0809 wrote: ↑07/10/2025 10:43 Ma kad sam vidio da Alma Ras "obustavlja investicije" zbog minimalca, a gazda vozi Maybach, zakleo sam se da od njih nikad vise nista necu kupiti.
-
last mohicans
#26290 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I Saudija jeftinija,sem putera, a posebno restorani i brze varijante jeftinije. Snimao je i to.
Last edited by last mohicans on 07/10/2025 12:04, edited 1 time in total.
-
Malisa11
#26291 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Gdje moze izrabljivati radnike za tri stoje...
- dječak sa šibicama
#26292 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kod nas ljudi generalno imaju preveliko misljenje o "domacim gigantima" kako ih se vec zove.
Postoji kod nas i potcjenjivanje ali i el grande precjenjivanje neceg naseg. Zato je tu ekonomska statistika koja jasno govori gdje si globalno, malo iznad Moldavije i Albanije. I to ti je to.
Sto se tice alma ras, sjecam se pickaranja nekih random likova na tviteru sa nekim likovima koji su u vodstvu kompanije, bas su se popickarali na kraju i dosta toga iznijeli javno o svemu tome. Nisam iskreno imao pojma o toj kompaniji, tada procitah dosta ljigavstina.
Postoji kod nas i potcjenjivanje ali i el grande precjenjivanje neceg naseg. Zato je tu ekonomska statistika koja jasno govori gdje si globalno, malo iznad Moldavije i Albanije. I to ti je to.
Sto se tice alma ras, sjecam se pickaranja nekih random likova na tviteru sa nekim likovima koji su u vodstvu kompanije, bas su se popickarali na kraju i dosta toga iznijeli javno o svemu tome. Nisam iskreno imao pojma o toj kompaniji, tada procitah dosta ljigavstina.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26293 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kojima je jedina alternativa biro ili iseljenje.
Jedan od glavnih DFSDA botova na twitteru je neki hakurik u Alma Rasu.dječak sa šibicama wrote: ↑07/10/2025 12:04
- dječak sa šibicama
#26294 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Na kraju ce svakako biti iseljenje jer biro nije opcija, a nije ni robovski rad kod robovlasnika.
Zasto bi iko radio za crkavicu kod mafije, a moze u Njemacku recimo.
A onda ce Nepalci u Olovo, Vares
Zasto bi iko radio za crkavicu kod mafije, a moze u Njemacku recimo.
A onda ce Nepalci u Olovo, Vares
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26295 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Govorim za period 2010-2015.
Tad nije bilo ovoliko izbora i svaki posao je bio premija.
Kako se to lako zaboravlja.
Tad nije bilo ovoliko izbora i svaki posao je bio premija.
Kako se to lako zaboravlja.
- dječak sa šibicama
#26296 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije tamo ni sad puno bolje, iako jeste Vares malo cimnuo, neki se mladi i vratili, sve zahvaljujuci rudniku. Sudbina takvih sredina uostalom i jeste ovisna o primarnoj ekonomiji, nije Vares jedini grad na svijetu koji je propadao zbog propasti industrije.
Alma Ras tesko da im moze biti ikakva opcija osim za kratko prezivljavanje. Ako vec radnike izrabljivaju a da pisali su tom botu na tviteru, da izrabljuju radnike. Pisalo i par ljudi cije su zene radile u firmi, ma svakakve gadosti. Klasicno izrabljivanje.
Pa uostalom, Alma Ras nije zaustavila iseljavanje, ni 10%. Vares i Olovo se prepolovili, neprepoznatljivi gradovi ko ih se sjeca prije rata.
Alma Ras tesko da im moze biti ikakva opcija osim za kratko prezivljavanje. Ako vec radnike izrabljivaju a da pisali su tom botu na tviteru, da izrabljuju radnike. Pisalo i par ljudi cije su zene radile u firmi, ma svakakve gadosti. Klasicno izrabljivanje.
Pa uostalom, Alma Ras nije zaustavila iseljavanje, ni 10%. Vares i Olovo se prepolovili, neprepoznatljivi gradovi ko ih se sjeca prije rata.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#26297 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma dosta je ljudi zaradjivalo hljeb i u tom i takvom Alma Rasu vjeruj mi. Djecak ti si Sarajlija i ne znas kako funkcionisu manje sredine.
-
Ci-Nick
#26298 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ovaj Werkol je za svaku pohvalu, već par godina kupujemo i omjer cijene i kvaliteta je odličan.ZoomZoomKiwi wrote: ↑07/10/2025 11:55Werkol milion puta bolji, a jeftiniji._BataZiv_0809 wrote: ↑07/10/2025 10:43 Ma kad sam vidio da Alma Ras "obustavlja investicije" zbog minimalca, a gazda vozi Maybach, zakleo sam se da od njih nikad vise nista necu kupiti.
Nabijem ih.
- Isner
#26299 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prve godine korone krompir rodio u pičku materinu a iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo podjelili nikad bolji poticaj.. Onda se s područja Kantona Sarajevo proizvođači žalili kako uslijed enormno visokog uroda i male cijene ne mogu da plasiraju svoj krompir.. Ministarstvo privrede odredi cijenu od 1 KM po kg (a tad ga je na pijaci bilo i po pola marke da biraš) i otkupi im sav krompir koji su oni pakovali u vrece i dopremili u Robne rezerve koje su tada bile ispod Zetre.. Samo dva proizvođača su dovezli normalan krompir, svi ostali su dostavili stočni krompir velicine klikera... Dijelilo se narodu besplatno... Naredne godine isto otkupna cijena bila 1 KM - ovi opet dovukli preko 70 tona klikera.. Treće godine ukinut otkup - ide pljuvanje, prijetnje, uaa, propada nam domaći krompir, gledaj šta vlast radi od poljoprivrednika...dječak sa šibicama wrote: ↑04/10/2025 23:25 Meni licno ta kmekme prica nasih seljaka "nema racunice od poljoprivrede, drzava ne pomaze", djeluje besmisleno da ne kazem laz.
Ono malo seljaka koje znam a da se bave necim na selu, svi kazu da drzava subvencionira ali sta, moras imati OPG ili kako se to kod nas zove, dakle i placati poreze. A to je vec nece da moze, ako moze na crno da se prodaje oni ce prodavati, ako ne moze onda drzava kriva.
Nas seljak bi da mu drzava dijeli poticaje, a oni da stancaju povrce voce zitarice pa na pijacu, po mogucnosti da ne zakupi ni sto vec onako cista dobit. A cijene, naravno, "domace". U lokalnoj zelenari sve domace je skuplje nego uvozno, ovo ljeto kukuruz 2 marke, domaci neprskani paradajz bio je 4 ipo pa 4 pa zadnje 3 ipo. Slicno je i na pijaci pod mostom.
Drzava njih subvencionira, one koji se registruju kao poljoprivredno domacinstvo i placaju poreze i zareze. Ali zato njemu drzava nov traktor subvencionira i po trecinu cijene. Imaju neke restrikcije recimo ne moze kupiti pet traktora u godinu dana, to se valjda uzimao kao mozebitni sverc ili preprodaja. Dobijaju i subvencije na naftu i to prilicne, a to je jako bitno. Takodje drzava im placa i subvencije na zitarice, da bi im se isplatio uzgoj. Odnosno poticaje, to imaju i mljekari, svaka litra mlijeka njima ide otkupna cijena u ruke plus poticaji od drzave.
Nije to bas tako kako oni pricaju. A zasto je sve domace skuplje nego uvozno, pa hoce i oni da se obogate od jedne berbe. Goni u pm.
Da dodam, skupo im je kazu djubrivo sjeme i ostali repromaterijal, jbg oni bi da prodaju po astronomskim cijemama ali da im se djubrivo i sjeme dijeli dzaba. Mislim vjv jeste skupo i smanjuje dobit, ali ne vjerujem da se ne isplati. Iako zemljoradnja jeste rizik posebno danas sa ovim ludim klimatskim promjenama, njemu ako ne padne kisa kad treba pasti, ili ako padne grad i tuca, on je izgubio sezonu.
- dječak sa šibicama
#26300 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Upravo to, previse je varalica.
U Hrvatskoj se godinama prepricavalo kako su pojedini seljaci dobijene moderne traktore, prodavali. Dobili dzaba kao poticaj od drzave i kasnije EU, i onda prodaju a koriste svoj stari. Nov traktor preko 100 konja danas ide i preko 100 milja eura.
I jos na to sve izadju blokiraju ceste jer su nesto nezadovoljni ne daje im drzava dovoljno novca.
U Hrvatskoj se godinama prepricavalo kako su pojedini seljaci dobijene moderne traktore, prodavali. Dobili dzaba kao poticaj od drzave i kasnije EU, i onda prodaju a koriste svoj stari. Nov traktor preko 100 konja danas ide i preko 100 milja eura.
I jos na to sve izadju blokiraju ceste jer su nesto nezadovoljni ne daje im drzava dovoljno novca.