Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
KENJAC

#2626 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KENJAC »

Nek udje u zapisnik da ja tvrdim da je ovaj dole Legija .
delllboy79

#2627 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by delllboy79 »

Bancho wrote:
Sarajmen wrote: Image
Ovo je slikano najvjerovatnije na Palama, prilikom posjete Jovice Stanisica (tada nacelnika SDB Srbije). JSO je tada bio u pratnji Stanisica. Tacno je da je ovaj skorz desno Zvjezdan Jovanovic, a ovaj sto cuci definitivno nije Legija, jer je tada jos bio pripadnik Arkanove garde. U JSO dolazi tek 1996 godine kao i veci dio klosara iz garde.
Mozda je malo off topic ali kakva im je oprema koja se vidi na slici.
Ova puska i cizme.
Izgleda da su bili opremljeni modernim sredstvima koja nisu bila standardna za JNA ili Miliciju.
golman

#2628 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by golman »

Koliko ja vidim na ovim uniformama piše "policija".
pirpa

#2629 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pirpa »

delllboy79 wrote: Image

Mozda je malo off topic ali kakva im je oprema koja se vidi na slici.
Ova puska i cizme.
Izgleda da su bili opremljeni modernim sredstvima koja nisu bila standardna za JNA ili Miliciju.
ovaj sto stoji drzi u ruci argentinku a ovaj sto cuci, drzi ak 47 pistolj
Boletus edulis

#2630 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Boletus edulis »

AK 47 pistolj? :lol:
studiorum_tuzlaensis

#2631 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by studiorum_tuzlaensis »

Boletus edulis wrote:AK 47 pistolj? :lol:
https://www.google.ba/webhp?sourceid=ch ... +47+pistol&*
Boletus edulis

#2632 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Boletus edulis »

ovo je automat M85 cal.5,56 - Crvena zastava.Kakav pistolj?

Image
karanana

#2634 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Da te nije alija......

I znam da cu doci pod rafalnu paljbu (da ostanem u duhu teme sa ovim izrazom) ali meni je licno upitna zasluga dragana vikica u poredjenju sa onim sto mu se pridodaje kao zasluga.
Sta hocu da kazem? Nije upitna njegova jedinica. Nije upitno stotine mladica koji su se borili na najtezim mjestima i ginuli. Upitan mi je angazman i ucesce njega kao individue. Na kojem se ratistu i u kojoj bici najvise istakao? Ademovica vidjamo po ratistu na videu i na slikama....
Onda ona scena od 5-6 aprila kada kolona specijalaca sa dzipovima i transporterima dolazi pred skupstinu gdje je docekuje raja imjesto da krenu na sds-ovce na kovacicima oni sa vrbanje defilinu i skrecu lijevo i cao raja. Onda, gdje su kao ispomoc ovoj skoli na vracama? Miljenko je dosao.
Edin H.

#2635 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Edin H. »

karanana wrote:Da te nije alija......

I znam da cu doci pod rafalnu paljbu (da ostanem u duhu teme sa ovim izrazom) ali meni je licno upitna zasluga dragana vikica u poredjenju sa onim sto mu se pridodaje kao zasluga.
Sta hocu da kazem? Nije upitna njegova jedinica. Nije upitno stotine mladica koji su se borili na najtezim mjestima i ginuli. Upitan mi je angazman i ucesce njega kao individue. Na kojem se ratistu i u kojoj bici najvise istakao? Ademovica vidjamo po ratistu na videu i na slikama....
Onda ona scena od 5-6 aprila kada kolona specijalaca sa dzipovima i transporterima dolazi pred skupstinu gdje je docekuje raja imjesto da krenu na sds-ovce na kovacicima oni sa vrbanje defilinu i skrecu lijevo i cao raja. Onda, gdje su kao ispomoc ovoj skoli na vracama? Miljenko je dosao.
Karisik?

Mislim da su izbjegavali da udare na bivse kolege, sto mi je vala donekle i normalno.
KENJAC

#2636 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KENJAC »

karanana wrote:Da te nije alija......

Hm......!
Nesto iz ovog posta necu komentarisat.
Ali ....nesto hocu ! Ovo oko dogadjaja 5-6 aprila, hocu ! Mup se podijelio. Sve je dogovoreno bez ispaljenog metka. U anarhiji koja je vladala tih dana , dogovor izmedju ljudi sto su radili zajedno je bila gotova stvar. I zbog toga nisu isli na Vraca !!!
E sad, kako je doslo do pucnjave na Vracama ...
Kao sto rekoh prije, bio sam prisutan tamo ! Vec sam na jednoj temi iznio par zanimljivih cinjenica koje sam ja mojim ocima vidio i mojim usima cuo. Ne pada mi na pamet opet isto pricat i opet od istih ljudi bit vrijedjan ovdje.
U svakom slucaju , podjela MUP-a je nesto sto zasluzuje produbljenu i neostrascenu diskusiju. A to ovdje nije izvodljivo !
Dupli_skalp

#2637 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

koliko ja znam po izjavama direktnih sudionika:

podjela lokacija za "oba" mupa je bila dogovorena, naši specijalci u dom milicije, njihovi u školu na vracama. slušajući neke njihove likove iz te grupe od 30tak specijalaca, prvo je snajperom sa šanca ubijen mile lizdek i to s leđa, a pupić iz škole dok je pretrčavao igralište u sklopu škole. također, oni tvrde da se iz škole prvo zapucalo čim su vidjeli da se oni (po tom nekom dogovoru) približavaju školi.

vikićevci jesu krenuli u ispomoć, ali su zaustavljeni od strane slavka aleksića i njegovih četnika.

apropo vikića, po njihovim izjavama cijene ga jedino po borilačkim vještinama, dok tvrde da nikad i nigdje nije lično poveo ljude i bio na prvoj liniji. ali zato jako cijene pokojnog vinka šamarlića i bilo im je žao zbog njegove pogibije.

apropo ademovića, tvrde da je on ubačeni element u jedinicu, da je došao tek godinu i po prije početka podjele, a do tada je obavljao druge poslove u republičkom mupu (pitanja obezbjeđenja osoba i sl.). kasnije svi znamo ko je i šta je radio ademović.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#2638 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

Dragi @KENJAC, cijenim te kao argumentovanog diskutanta, i neću tako lako promjeniti mišljenje, vjeruj mi ;-)

Ali... Moram ti ispraviti par navoda:

Jeste, MUP SRBiH se podjelio, i to odmah nakon završetka prvih "izbora", i nakon grabeža pozicija nacional(socijalističkih) partija koje su se dograbile vlasti. Međutim, nije NIŠTA bilo dogovoreno (a kamoli SVE) i nije bilo "bez ispaljenog metka". U stvari taj nedostatak dogovora je i doveo do situacije oko škole na Vracama. Srbi su smatrali da je postignut dogovor (a nije), da škola pripadne njima i da tu oforme sjedište ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Republike Bosne i Hercegovine. Delimustafiću i Baliću niko nije spomenuo ništa o tom dogovoru (jer nije ni postojao), i kada su vidjeli naoružane srpske policajce koji se približavaju - zapucali su. I eto ti te anarhije koja je vladala tih dana. Dogovor između ljudi koji su radili zajedno NIJE bila gotova stvar, jer nisu ni oni skontali šta se u stvari događa. A na Vraca nisu išli jer im to NIKO nije naredio. Jedino naređenje je bilo poslato da se "vrati" škola, kada je cirkus već završio, i kada je već bilo kasno jer se i JNA smontirala na prilazima školi.

Vodi računa da je glavni pregovarač za Izetbegovića u to vrijeme bio Žepinić, kojeg Karadžić nije jebavo ni za suhu šljivu, već je sva ovlaštenja prepustio Momi Mandiću, koji o cirkusu na Vracama kaže:

"Kad smo krenuli na Vraca da zauzmemo policijsku školu, znali smo da ćemo, ako ne uspijemo, biti strijeljani kao teroristi. Znali smo da će 7. aprila biti priznata BiH (kurac su znali). Da nismo ušli ja i Karišikovi specijalci, sigurno bismo bili proglašeni teroristima i BiH kao država bi nas strijeljala."

U stvari, da nije uspjela podjela MUP-a, a kasnije i džematile Bosne i Hercegovine, kompletan prvi saf SDS-a bi bio proglašen teroristima i u najboljem slučaju bi bili osuđeni na dugogodišnje robije. A kadar SDS-a ne bi mogao naći posla ni u KJKP "Rad" na poslovima prikupljanja, odvoza i deponovanja otpada. Tako bih ovim ja poručio Momi Mandiću: "Haj' ne seri više sreće ti".

Da bih pripomogao produbljenu i neostrašćenu diskusiju o podjeli MUP-a SRBiH, preporučam sljedeće štivo:

http://www.helsinki.org.rs/serbian/doc/nielsen.doc
Qoom

#2639 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Qoom »

Woody wrote:Da bih pripomogao produbljenu i neostrašćenu diskusiju o podjeli MUP-a SRBiH, preporučam sljedeće štivo:

http://www.helsinki.org.rs/serbian/doc/nielsen.doc
Majku mu, dobar materijal. :thumbup:
pirpa

#2640 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pirpa »

zasto meni nece acrobat da otvori dokument, pise da je file ostecen
KENJAC

#2641 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KENJAC »

Druze Woody,
Ha ha ha, evo nas ko na sjednici pokojnog CK SK BiH, kad se javljaju za replike... :lol:
Cijenim te kao nekog ko cita sta je napisano a ne djeluje po inerciji. Ovdje nas je ostalo mozda par takvih.
Da bi ti rekao odakle znam pouzdano da se specijalna jedinica ( izmedju sebe) dogovorila za Vraca - Dom u Mustafe Golubica...morao bi da pricam imeninima i prezimenima a to ovdje nije obicaj. Da se razumijemo , ne krijem nista , nego jednostavno necu neke ljude bez njihovog znanja. A sve to ponavljam licno sam vidio !
Jesu li svi znali za to ( Huso Balic, Delimistafic i ostali) to ne znam. Zelene Beretke su bile oko skole to znam. Jesu li bile u skoli, to ne znam.
Elem, pomenuti Zepinic je bio taldzija sa Delimustaficem oko Cenexa pa se mislilo da oni mogu privatno da razdijele Mup. Privatno , ne izmadju njih, nego privatno jer su raja. Drugi su mislili , opet privatno , da su oni glavne Baje u Sarajevu i da bez njih nista ne moze. Da ne bude zabune ovdje mislim na Svrakiceve Beretke ! Zvanicna politika nije ni postojala nit se pitala. Eto zasto kazem anarhija.
Elem , bilo je kako je bilo. Garantujem svim svojim, da su se ta pitanja pustila da ih rjesavaju ovi momci ( ovi specijalci) sve bi bilo drugacije.
Svaka se prica mora sagledat posebno. Tako da i ova oko podjele, ne implicira daljni razvoj rata u Sa! Rat je bio u zraku i zavisio je i od mene i od tebe a ne samo od Vikicevaca.
Stvarno , bilo bi mi drago sa tobom diskutavati al znas kako je , ulete padobranci i ....ma sta da ti pricam , znas sam !
KENJAC

#2642 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KENJAC »

pirpa wrote:zasto meni nece acrobat da otvori dokument, pise da je file ostecen
Fajl je dobar :? Ne znam sta tebi ne ide ?
junior3

#2643 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by junior3 »

Ako imaš pametni telefon skini na njega.
holowey

#2644 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by holowey »

KENJAC wrote:
Fajl je dobar :? Ne znam sta tebi ne ide ?
meni uredno otvara kao doc fajl, neka pokusa otvoriti u ms wordu
karanana

#2645 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Znaci dogovorena podjela a ta djeca u skoli veze nisu imali sta se dogadja niti sta je dogovoreno pa poginuse i jedni i drugi. Slucaj bi se mogo preslikati na sve ono sto se desilo i u cijeloj bih.
Dupli_skalp

#2646 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

karanana wrote:Znaci dogovorena podjela a ta djeca u skoli veze nisu imali sta se dogadja niti sta je dogovoreno pa poginuse i jedni i drugi. Slucaj bi se mogo preslikati na sve ono sto se desilo i u cijeloj bih.
nekima je odgovaralo da se zapuca i da padnu žrtve.

isto i slučaj milicionera petrovića.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#2647 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

KENJAC wrote: Stvarno , bilo bi mi drago sa tobom diskutavati al znas kako je , ulete padobranci i ....ma sta da ti pricam , znas sam !
Znam druže @KENJAC, znam...

Image

A znam da će i za... maximalno 5 postova početi da se uključuju.

Vrijeme... Sad!!!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2648 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Chmoljo »

Koliko znam Huso Balic je bio direktor te skole? i oderan je od batina. Ako je znao i pristaoc i na kakav dogovor koji klinac je organizovao pitomce i rizikovao glavu?
KENJAC

#2649 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KENJAC »

Prije deset godina na ovoj temi :
http://forum.klix.ba/sta-se-zapravo-dog ... 46925.html
I dan danas stojim iza svake moje rijeci, samo sto sam u medjuvremenu malo ostario pa mi se neda svadjati !
karanana

#2650 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Chmoljo wrote:Koliko znam Huso Balic je bio direktor te skole? i oderan je od batina. Ako je znao i pristaoc i na kakav dogovor koji klinac je organizovao pitomce i rizikovao glavu?
Pa iz ovih nekih postova ovdje cini se da huso nije bio upoznat sa dogovorom negobsu to bili ministri i ovi komadanti vikic i karisik. Ali onda su tu i zelene beretke.
Post Reply