Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
duboka_misao

#2626 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

uh mi smo tek ustale nama odgovara sve.
otherside

#2627 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ja sam vec kafu popila pa nisam bas tako nagodna, mislim mozak mi je profunkcionisao :D
mozda je najbolje prilagoditi se radnom stanovnistvu, nek' se izjasne o svojim slobodnim terminima :oops:
safran?
znaci, duboka i alhemicarka mogu u bilo koje vrijeme i bilo koji dan?
Alhemicarkaa

#2628 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Da, mogu, samo moram znati bar dan ranije da mogu organizovati čuvanje male, ako ne vodimo priljepke.
otherside

#2629 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ma mora se taj termin znati nekoliko dana ranije. valja logistiku upregnuti za dva komaTa :D
putujucidzindas

#2630 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

Ja do 5 moram voditi prcu, od 5 ga mogu ostaviti mužu.

EDIT: Naravno, pod uslovom da iskašlje do tad. :D
safran

#2631 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

otherside wrote:ja sam vec kafu popila pa nisam bas tako nagodna, mislim mozak mi je profunkcionisao :D
mozda je najbolje prilagoditi se radnom stanovnistvu, nek' se izjasne o svojim slobodnim terminima :oops:
safran?
znaci, duboka i alhemicarka mogu u bilo koje vrijeme i bilo koji dan?
Safran najlakše do 4 ali može se organizovati i poslije samo svaki drugi dan. I neću da ih vodim sa sobom. Nemajka.
putujucidzindas

#2632 Re: Bebe - ALL ABOUT!

I ja bih da ga ne vodim
otherside

#2633 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

kako se brzo slozismo da ne vodimo djecu :lol:
ja ove sedmice ne bih nikako mogla al' od iduce je ok.
ali u periodu od 12h-18h radnim danom se nikako ne mogu uklopiti :roll:
mozemo li na jutarnju kafu? :D
putujucidzindas

#2634 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Može, prije nego što tata ode na posao, oko 7? :lol: :lol:
A ono ti bješe spavaš u 9? :lol:

Imamo onda na raspolaganju svaki drugi dan od 7 do pola 9.
otherside

#2635 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

spavam u 9 kad sam kuci a kad sam vani uopce mi se ne spava :D
ma mogu se i u pola 7 se uklopiti, samo da cojek udje u kucu (a to je oko 6)
putujucidzindas

#2636 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Pa onda da safran prijavi koji dan joj iduce sedmice odgovara, a da bude tako oko pola 7?

I nisu se max i niko_niko još oglasile.
otherside

#2637 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

putujucidzindas wrote:Pa onda da safran prijavi koji dan joj iduce sedmice odgovara, a da bude tako oko pola 7?

I nisu se max i niko_niko još oglasile.
meni stima :wink:
haj' cekamo ostatak napacene druzine :D
niko_niko_kao_ja

#2638 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

ja u principu mogu svaki dan, ali sa prikolicom :D zato se i ne javljam. ako nas primate u paketu, onda ok.
bebca moze samo muz cuvati, a ja trenutno ne znam kad ce on koji dan raditi, posto radi u smjenama.
otherside

#2639 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

niko_niko_kao_ja wrote:ja u principu mogu svaki dan, ali sa prikolicom :D zato se i ne javljam. ako nas primate u paketu, onda ok.
bebca moze samo muz cuvati, a ja trenutno ne znam kad ce on koji dan raditi, posto radi u smjenama.
naravno da ne smeta tvoja bebica ali mozda ovo vrijeme i nije bas najbolje za izvesti ga vani, narocito ako cemo u neki kafic gdje je muzika, galama, sjede drugi ljudi okolo,...
koliko dana unaprijed mozes znati muzeve smjene?
niko_niko_kao_ja

#2640 Re: Bebe - ALL ABOUT!

ja samo dan unaprijed mogu 100 % znati kad muz radi. jer mu promjene smjenu kad se njima prohtije.
najbolje vi se dogovorite, pa ja ako se uklopim uklopim, ako ne, nikom nista.
max07

#2641 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

evo i mene :D

ja mogu radnim danima poslije 17.00

medjutim najbolje bi mi odgovaralo vikendom i tad mogu manje-vise bilo kad. ovako poslije posla mogu imati problem s curenjem :oops:

Alhemicarko, cestitke i od mene, naravno i muzu, ali vise tebi. ne bi on to uspio da nema tebe :D

@ niko_niko - kad se vec ovoliko dugo dogovaramo, onda moramo i tebe uklopiti nekako :kiss:

sad mi nesto prodje kroz glavu - kako cemo se oslovljavati kad se vidimo, pravim ili virtuelnim imenima :mrgreen:
duboka_misao

#2642 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

hajde ba samo dogovorite termion zvacu vas i dusho !
max07

#2643 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

u pravu je dubokoumna, ne mozemo ovako dovijeka.
hajte vi koje ne mozete stalno dajte neki prijedlog pa cemo se uklapati

evo krenucu ja od sebe i predloziti subotu, 2.februara bilo kada
niko_niko_kao_ja

#2644 Re: Bebe - ALL ABOUT!

max07 wrote:evo i mene :D

ja mogu radnim danima poslije 17.00

medjutim najbolje bi mi odgovaralo vikendom i tad mogu manje-vise bilo kad. ovako poslije posla mogu imati problem s curenjem :oops:

Alhemicarko, cestitke i od mene, naravno i muzu, ali vise tebi. ne bi on to uspio da nema tebe :D

@ niko_niko - kad se vec ovoliko dugo dogovaramo, onda moramo i tebe uklopiti nekako :kiss:

sad mi nesto prodje kroz glavu - kako cemo se oslovljavati kad se vidimo, pravim ili virtuelnim imenima :mrgreen:
posto su ovi dogovori komplikovani haman k'o Daytonski, da ja dodatno ne otezavam, eto vi se dogovorite, a ja dodjem pa makar sa bebcom :kiss:
malsal

#2645 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by malsal »

107 stranica komentara, starno popularna tema, i toliko velika da mi se ne da sve citat.
Kao novopeceni tata imam par pitanja za koja predpostavljam da su odgovorna negdje tokom ovim 107 stranica, ali brate trebalo bi mi tri dana za sve procitat...
- Gas u stomaku (mali puno prdi, i nekad se napreze kad kaki, reko bi da ga gnjavi gas), sta pomaze ?
- Dana mu je osma sedmica, i skoro cjelo vrjeme mu je zacepljen nos. Probali smo majcino mljeko, slanu vodu, isisat iz nosa...ako pomogne onda je to na kratko..je'l to normalno tako? Doktor kaze da nije prehladjen...
- Nece da spava na ledjima, samo na stomaku a malo me strah pustit ga na stomaku da spava, posebno ako cemo i nas dvoje spavat. Ima li kakvih fora za taj problem ?
niko_niko_kao_ja

#2646 Re: Bebe - ALL ABOUT!

malsal wrote:107 stranica komentara, starno popularna tema, i toliko velika da mi se ne da sve citat.
Kao novopeceni tata imam par pitanja za koja predpostavljam da su odgovorna negdje tokom ovim 107 stranica, ali brate trebalo bi mi tri dana za sve procitat...
- Gas u stomaku (mali puno prdi, i nekad se napreze kad kaki, reko bi da ga gnjavi gas), sta pomaze ?
- Dana mu je osma sedmica, i skoro cjelo vrjeme mu je zacepljen nos. Probali smo majcino mljeko, slanu vodu, isisat iz nosa...ako pomogne onda je to na kratko..je'l to normalno tako? Doktor kaze da nije prehladjen...
- Nece da spava na ledjima, samo na stomaku a malo me strah pustit ga na stomaku da spava, posebno ako cemo i nas dvoje spavat. Ima li kakvih fora za taj problem ?

za gasove u stomaku pomaze masaza, najbolje je uzeti bebine nogice, saviti ih lagano u koljenima i njima masirati bebin stomacic. kazu i da pomaze par zrna kima potopiti u vodu ili caj, pa dati bebi da pije.

za nosic sunce moje malo kapi i babyvac, i cistiti. mozete i pustiti toplu vodu u kupatilu, pa kad se napuni parom uci par minuta s bebicom. luk pored glave, etericno ulje eukaliptusa isto pomaze.

za spavanje na stomaku nemam iskustva, ali predpostavljam da to bebi odgovara, posebno ako ima gasove. ako beba fino dize glavicu, ja bih ga pustila da spava tako.
max07

#2647 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

malsal wrote:107 stranica komentara, starno popularna tema, i toliko velika da mi se ne da sve citat.
prvo cestitke novopecenom tati :D
sto se tice gasova, mali ti vjerovatno vec ima grcice. medjutim, dobro je sto prducka jer gasovi tako izlaze i ne pate ga. ukoliko je na majcinom mlijeku, neka ti supruga malo vise pazi sta jede. mi smo davno prevazisli grceve, i ja se neki dan najela graha i kiselog kupusa. rezultat toga je da se mali cijelu noc vrtio i prduckao :oops:
a sto se tice naprezanja - mozda mu je malo tvrdja stolica.
evo, kao sto niko_kao_ja kaze, masaza je dobra. ako dajete caj, moze i od komoraca.

sto se tice zacepljenog nosa - imali smo isti problem. ja pokusala sa svim i svacim, nista nije pomoglo i onda je nestalo samo od sebe. negdje sam kasnije procitala da je to uobicajeno i da se nosic sam cisti. kako isisavate iz nosa? nama je spas onaj aspirator za nos koji se nakaci na usisivac.

a za spavanje, stvarno ne znam. moj mali nikada nije htio na stomak pa nismo imali slicnih problema.
Alhemicarkaa

#2648 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Ja predlažem da dogovor bude bez priljepaka, pa ako neko stvarno nema kome ostaviti neka dođe sa bebom. Mislim, nije problem jedna-dvije bebe, ali mislim da nam kafa ne bi ni na šta ličila kad bi svi poveli, kako bi se smjestili svi, onda na stolu ništa ne bi moglo stajati (bar od moje). Ovako, jedna-dvije bebe, pa iz ruke u ruku i lako se predevera.
otherside

#2649 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

helou dedi :D
- gasovi - laksa varijanta dati espusmisan suspenziju 20 kapi prije dojenja ili prije flasice.
- zahtjevnija varijanta: masaza stomacica (pogledati na netu neki video,ima I Love U metoda masiranja, tople obloge na stomak)
dobra vijest je da to prduckanje pomaze bebi jer izbacuje zrak koji proguta prilikom hranjenja i time smanjuje eventualnu pojavu grceva ili njihov intenzitet.
- sve bebe malo teze disu iako u tom nosicu nema slina ili ih ima u maloj kolicini. razlog su uski nosni hodnici pa cak i samo strujanje vazduha kroz njih ponekad proizvodi cudan zvuk. najgore je tokom noci jer je beba duze vrijeme u lezecem polozaju pa se i ona fizioloska sekrecija zadrzava.
uglavnom, to je sasvim normalno i ocekivano ali nastavite sa toaletom: slani rastvori u nosic, posebno pred spavanje (ja koristim nisita sprej), povremeno malo aspirirati pumpicom, redovno prozracivanje prostorije u kojoj spava.
ima ovdje nekih koji koriste luk :D (isjeckan luk u carapi staviti blizu bebine glave) ali ja ne podnosim miris luka i garant bih kihala i plakala cijelu noc :roll:
- u uzrastu od 8 sedmica dijete moze i podici i okrenuti samostalno glavu na drugu stranu i kad lezi na stomaku.
svejedno, ja bih ga drzala na stomaku tokom dana kad ga mogu nadzirati a na ledja (okrenete ga kad zaspi) tokom noci ili kad roditelji spavaju.
otherside

#2650 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

jesmo se zadali u odgovaranje, nismo tata-mate, mi smo mama-mate :D
Post Reply