Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Vitezanin

#2626 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

Pa realno, kolika je naseljenost Rusije, a kolika BiH, koliko su oni daleko od država Srednje Europe, a koliko mi? Nama trebaju autoputevi, Rusima ne jer im je naseljenost iza Moskve 3 st na km2. :D :D :D
dustaban

#2627 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Vitezanin wrote:Pa realno, kolika je naseljenost Rusije, a kolika BiH, koliko su oni daleko od država Srednje Europe, a koliko mi? Nama trebaju autoputevi, Rusima ne jer im je naseljenost iza Moskve 3 st na km2. :D :D :D
Prvi put cujem da je naseljenost razlog za autoput. To je prije razlog za PRISTUPACNE brze ceste i i ostale visetracne puteve (nije mi to struka, postoje sigurno bolji nazivi) koji imaju NEOMETAN pristup cijelom duzinom posto prolaze URBANIM podrucjima.
Ali PRIJE SVEGA je njihova prednost ODSUSTVO PUTARINA. Za gusto naseljene urbane zone ZATVORENI SISTEM NAPLATE je tehnicka smetnja (vidjeli smo to prije par dana, dovoljan je bio jedan koncert u Kaknju da se napravi potpuna blokada autoputa!) a da ne govorimo o posljedicama izbjegavanja putarina.
Ako se nesto ubilo za zatvoreni sistem naplate, onda su to ovakva podrucja gdje je naseljenost slaba, saobracaj gust, dionice duge i ravne...
To je neka moja logika.

Ali da stanem. Ispada da sam ja jedini oivdje koji kritikuje BH naplatnu politiku na C5, svi drugi su pristalice "nemilosrdne putarine" bez ikakvih olaksica za lokalno stanovnistvo.
Ali sacekajte malo, uskoro cete vidjeti da je problem mnogo zesci. Cuo sam za neke najavljene blokade autoputa od strane Kakanjaca ovih dana...
:roll:
Vitezanin

#2628 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

dustaban wrote:
Vitezanin wrote:Pa realno, kolika je naseljenost Rusije, a kolika BiH, koliko su oni daleko od država Srednje Europe, a koliko mi? Nama trebaju autoputevi, Rusima ne jer im je naseljenost iza Moskve 3 st na km2. :D :D :D
Prvi put cujem da je naseljenost razlog za autoput. To je prije razlog za PRISTUPACNE brze ceste i i ostale visetracne puteve (nije mi to struka, postoje sigurno bolji nazivi) koji imaju NEOMETAN pristup cijelom duzinom posto prolaze URBANIM podrucjima.
Ali PRIJE SVEGA je njihova prednost ODSUSTVO PUTARINA. Za gusto naseljene urbane zone ZATVORENI SISTEM NAPLATE je tehnicka smetnja (vidjeli smo to prije par dana, dovoljan je bio jedan koncert u Kaknju da se napravi potpuna blokada autoputa!) a da ne govorimo o posljedicama izbjegavanja putarina.
Ako se nesto ubilo za zatvoreni sistem naplate, onda su to ovakva podrucja gdje je naseljenost slaba, saobracaj gust, dionice duge i ravne...
To je neka moja logika.

Ali da stanem. Ispada da sam ja jedini oivdje koji kritikuje BH naplatnu politiku na C5, svi drugi su pristalice "nemilosrdne putarine" bez ikakvih olaksica za lokalno stanovnistvo.
Ali sacekajte malo, uskoro cete vidjeti da je problem mnogo zesci. Cuo sam za neke najavljene blokade autoputa od strane Kakanjaca ovih dana...
Autoput se gradi tamo gdje će on biti I korišten, ali sigurno neće butu građen tamo gdje nema ljudi.

Ja nisam pisao ovdje o naplatnoj politici nego gledam ovu mapu I kontam koja smo jebena vukojebina u 2013. godini. Samo to.
palermo

#2629 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by palermo »

dustaban wrote: Ali sacekajte malo, uskoro cete vidjeti da je problem mnogo zesci. Cuo sam za neke najavljene blokade autoputa od strane Kakanjaca ovih dana...
Pa u tom slučaju valjda će policija reagovati.

Mnogi ljudi u ovoj zemlji bi sve dali da im autoput prolazi kroz njihovo mjesto, a ovi bi da blokiraju. Da se recimo mijenjate sa ljudima u Bosanskom Grahovu, vi tamo, nema autoputa nema plaćanja, a oni u Kakanj. I vuk sit i ovce na broju
veleno

#2630 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by veleno »

Niko ne želi da blokira tek tako. Ovo su sve opravdani zahtjevi i obaveza graditelja autoputa je bila da ih ispuni zajedno sa izgradnjom dionice. Ali kako to nije urađeno, građanima ne preostaje ništa drugo nego da se blokadama bore za život dostojan čovjeka.
Neki od zahtjeva mještana

I mještani i zvaničnici mjesnih zajednica, danas su govorili o zahtjevima za izgradnjom pasarele kojom bi naselje Slijevnica, bilo povezano preko autoputa sa Kaknjem, zatim završetku izgradnje puta prema velikom potputnjaku za Dumanac i Bičer kod Hotela Premium. Na ovoj trasi navodno je izvršen otkup objekata u vrijednosti od 140 hiljada maraka, ali nije u potpunosti završena eksporprijacija pa Autoceste nisu mogle završiti taj dio puta. Iz Karaulskog polja zahtjevaju na završetku izgradnje dijela regionalne ceste, kako motorna vozila, koja saobraćaju prema Zenici i iz Zenice ne bi koristila lokalni put.
VjecitiStudent

#2631 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

veleno wrote:Niko ne želi da blokira tek tako. Ovo su sve opravdani zahtjevi i obaveza graditelja autoputa je bila da ih ispuni zajedno sa izgradnjom dionice. Ali kako to nije urađeno, građanima ne preostaje ništa drugo nego da se blokadama bore za život dostojan čovjeka.
Neki od zahtjeva mještana

I mještani i zvaničnici mjesnih zajednica, danas su govorili o zahtjevima za izgradnjom pasarele kojom bi naselje Slijevnica, bilo povezano preko autoputa sa Kaknjem, zatim završetku izgradnje puta prema velikom potputnjaku za Dumanac i Bičer kod Hotela Premium. Na ovoj trasi navodno je izvršen otkup objekata u vrijednosti od 140 hiljada maraka, ali nije u potpunosti završena eksporprijacija pa Autoceste nisu mogle završiti taj dio puta. Iz Karaulskog polja zahtjevaju na završetku izgradnje dijela regionalne ceste, kako motorna vozila, koja saobraćaju prema Zenici i iz Zenice ne bi koristila lokalni put.
Koliko se ono decenija znalo da ce tom trasom jednoga dana proci autoput?
VjecitiStudent

#2632 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Vitezanin wrote:Autoput se gradi tamo gdje će on biti I korišten, ali sigurno neće butu građen tamo gdje nema ljudi.

Ja nisam pisao ovdje o naplatnoj politici nego gledam ovu mapu I kontam koja smo jebena vukojebina u 2013. godini. Samo to.
Barem smo u ugodnom drustvu, sa Norveškom i Finskom.
Koliko ono autoputa ima Norveška?
dustaban

#2633 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

palermo wrote: Mnogi ljudi u ovoj zemlji bi sve dali da im autoput prolazi kroz njihovo mjesto...
Tipican i POGRESAN stereotip.

Autoput jeste lijepa stvar to niko ne spori. Uostalom kao i putovanje avionom.
Ali kad stanujes uz aerodrom ili uz autoput... pitao bih te o toj ljepoti.
Zato se i jedno i drugo pravi izvan naselja.
Samo kod nas je aerodrom u gradskoj zoni a autoput tamo kuda treba ici gradska cesta. I kao sto je SJJ uhelacio Sarajevsko polje, tako ce i autoput zagorcati zivot mnogima kojima prozor u njeg gleda, a ne mogu na posao, u skolu, na njivu ni preko njega ni ispod njega.
A tek su nayebali oni kojima autoput pase!
Ali ne brinite, bas na primjeru sarajevskog aerodroma imamo vise nego korisno iskustvo kako se to da rjesiti !
tec

#2634 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

dustaban wrote:
palermo wrote: Mnogi ljudi u ovoj zemlji bi sve dali da im autoput prolazi kroz njihovo mjesto...
Tipican i POGRESAN stereotip.

Autoput jeste lijepa stvar to niko ne spori. Uostalom kao i putovanje avionom.
Ali kad stanujes uz aerodrom ili uz autoput... pitao bih te o toj ljepoti.
Zato se i jedno i drugo pravi izvan naselja.
Samo kod nas je aerodrom u gradskoj zoni a autoput tamo kuda treba ici gradska cesta. I kao sto je SJJ uhelacio Sarajevsko polje, tako ce i autoput zagorcati zivot mnogima kojima prozor u njeg gleda, a ne mogu na posao, u skolu, na njivu ni preko njega ni ispod njega.
A tek su nayebali oni kojima autoput pase!
Ali ne brinite, bas na primjeru sarajevskog aerodroma imamo vise nego korisno iskustvo kako se to da rjesiti !
:-) :lol: Kad neko izgradi kuću pored aerodroma ili pored polu autoputa to nije krivica Aerodroma i Autoputa, nego seljaka koji je naknadno izgradio kuću pored istih.
Očigledno si mlađi. Ja se dobro sjećam kada je otvoreno Sarajevo-Zenica i tada na cijelom potezu od Jošanice do Zenice nije bilo 10 kuća na 50 metara od ceste. Jer je rađena kao polu autocesta, druga traka se trebala početi graditi nakon završetka prve. To isto važi za SJJ kada je otvoren bilo je otvoreno polje sa terase se moglo vidjeti samo zelenilo. Gdje sada stoji Baza Butmir (ex Sfor) postojala je još jedna pista koja je išla dijagonalno prema sadašnjoj.
A na stotine Aerodroma na svijetu su danas okruženi gradom na isti način kao SJJ i također nemaju mjesto ni pare da budu premješteni.

Za one koje može interesirati - Autoputevi u BiH - pregled izgradnje - kao što piše u naslovu ove stranice mogu otići na sljedeće stranice SCC: Izgradnja sa različitih gradilišta u BiH
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 9&page=686
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 9&page=688
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 9&page=689
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 9&page=690
:bih: :thumbup:
korisnik.1

#2635 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by korisnik.1 »

I ne treba im autoput kad imaju razvijen željeznički saobraćaj.
Vitezanin

#2636 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

VjecitiStudent wrote:
Vitezanin wrote:Autoput se gradi tamo gdje će on biti I korišten, ali sigurno neće butu građen tamo gdje nema ljudi.

Samo sam čekao kad će netko spomenuti Norvešku ili Finsku I na osnovu toga naći opravdanje za neizgradnju autoputa u BiH. :lol:

Mislim da je apsurdno pisati zašto Norveška ili Finska nemaju mnogo autoputa. Ali svejedno: pogledaj im geografsku poziciju u odnosu na ostatak europskog kontinenta, pogledaj prostore u kojima su smješteni glavni centri I sl pa će ti biti jasnije. A onda pogleda gdje je BiH, blizinu s centralom Europom I pogledaj također kom području gravitiramo, a kome Norvežani pa će biti možda jasnije.

:run:
VjecitiStudent

#2637 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Vitezanin wrote:
VjecitiStudent wrote:

Samo sam čekao kad će netko spomenuti Norvešku ili Finsku I na osnovu toga naći opravdanje za neizgradnju autoputa u BiH. :lol:

Mislim da je apsurdno pisati zašto Norveška ili Finska nemaju mnogo autoputa. Ali svejedno: pogledaj im geografsku poziciju u odnosu na ostatak europskog kontinenta, pogledaj prostore u kojima su smješteni glavni centri I sl pa će ti biti jasnije. A onda pogleda gdje je BiH, blizinu s centralom Europom I pogledaj također kom području gravitiramo, a kome Norvežani pa će biti možda jasnije.

:run:
Iza svakog skupog projekta moraju da stoje debeli ekonomski razlozi koji ce skupi projekat opravdati.
Ja jos ne vidjeh konkretne, kredibilnim brojkama potkrijepljene argumente za nas slucaj, osim onog 'pa svi ih grade'.

Iz primjera Finske i Norveske je jasno da je argument za izgradnju autoputeva 'pa svi ih grade' potpuno nesuvisao.
drugi_profil

#2638 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

ne znam kako cemo dalje ako tebe ne ubjedimo da je izgradnja potrebna.
respo

#2639 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by respo »

vjeciti ajde pogledaj gdje je koncentrisano stanovnistvo finske i norveske pa se onda vrati nesto pisati
Vitezanin

#2640 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

respo wrote:vjeciti ajde pogledaj gdje je koncentrisano stanovnistvo finske i norveske pa se onda vrati nesto pisati
:thumbup:
Kratko i jasno.
VjecitiStudent

#2641 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

drugi_profil wrote:ne znam kako cemo dalje ako tebe ne ubjedimo da je izgradnja potrebna.
Zar nema neka studija svima dostupna?
VjecitiStudent

#2642 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

respo wrote:vjeciti ajde pogledaj gdje je koncentrisano stanovnistvo finske i norveske pa se onda vrati nesto pisati
Pogledao.

ViaMichelin kaze:

Oslo - Bergen (grad od skoro 300,000 stanovnika)
"497 km with 25 km on motorways"
tec

#2643 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
drugi_profil wrote:ne znam kako cemo dalje ako tebe ne ubjedimo da je izgradnja potrebna.
:lol: :-) :lol: :thumbup: Tvoja svetinja pisana 99.
VjecitiStudent

#2644 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote:
:lol: :-) :lol: :thumbup: Tvoja svetinja pisana 99.
S obzirom da ta studija jeste svima dostupna, možeš li nam ukratko izložiti sve njene promašaje?
respo

#2645 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by respo »

VjecitiStudent wrote:
Pogledao.

ViaMichelin kaze:

i?
to je to a
znaci graditi cestu samo do bergena a nista proputovanja i to
sto srbija ne gradi autoput od beograda prema baru recimo i u sandzaku ima bar 300000 ljudi?
zato valjda sto se ne gradi u "slijepa ulica"
VjecitiStudent

#2646 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

respo wrote:
VjecitiStudent wrote:
Pogledao.

ViaMichelin kaze:

i?
to je to a
znaci graditi cestu samo do bergena a nista proputovanja i to
sto srbija ne gradi autoput od beograda prema baru recimo i u sandzaku ima bar 300000 ljudi?
zato valjda sto se ne gradi u "slijepa ulica"
Ako superbogata Norveška nema autocestu do Bergena (300 000), zašto bi je mi pravili do Mostara (100 000)?
Nije valjda da je razlog za to tranzit do Dubrovnika (45000)?
neki

#2647 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

VjecitiStudent wrote: Ako superbogata Norveška nema autocestu do Bergena (300 000), zašto bi je mi pravili do Mostara (100 000)?
Nije valjda da je razlog za to tranzit do Dubrovnika (45000)?
Sta je Iza Bergena? Sta je iza Mostara? Ima li mozda neka luka, industrija, tranzit za centralnoevropske zemlje?
Kako plitko razmisljanje imas
respo

#2648 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by respo »

nije samo dubrovnik u pitanju u pitanju je citava dalmacija u pitanju je mali milion luka u pitanju su turisti koji bi u ta mjesta u pitanju je sigurnost u pitanju je sve ono sto norveska nema
onda idemo na drugu stranu brza povezanost sa ostatkom europe
norveska nema kopnenu granicu s njima tako da im i ne treba imaju trajekte i avione
posebno zbog vremenskih uslova u norveskoj vise se isplati praviti obicnu cestu nego auto cestu itd itb
eto oni se ubise od turizma pola europe trci da se sunca na fjordovima
VjecitiStudent

#2649 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Da ponovim:

Statistike kazu da Hrvatsku godisnje posjeti oko 12 miliona turista.
Ako bi cak i citava petina od tog broja koristila koridor 5c za dolazak (i naravno povratak) na Jadran (tj. da je pet od sest turista koji dolaze na podrucje od Splita do Dubrovnika stiglo tamo preko koridora 5C) , to bi povecalo koristenje našeg autoputa tek za jednu trecinu, u odnosu na trenutne cifre, (uz pretpostavku da su u prosjeku 3 putnika po 1 vozilu), što je još uvijek jako daleko od procjena koje su nalagane u studiji izvodljivosti, tj. na najprometnijem dijelu autoputa bi imali godisnji srednji dnevni prosjek 15000 vs. 25000 koliko je procijenjeno u domacoj studiji.
http://www.mkt.gov.ba/doc/integralna_PRFZ-update-1.pdf strana 75, tabela 4-8.
respo

#2650 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by respo »

zajebi studiju
koliko bi trebalo dijaspori da dodje u bih a koliko treba danas
koliko treba busevima da dodju u europu a koliko bi im trebalo
koliko njih bi doslo posjetiti sarajevo i druge krajeve kad imaju autoput a koliko ih sada odustane kad vide da je vukojebina i to sve bez turista

i da te pitam jebes li ti sta drugo osim nas?
Post Reply