Black swan wrote:nisam pogledao aldzaziru kako sam babi uveo tv
imaju datumi javljanja na temi više me niš ne nervira a alžire
a ovaj posljednji komentar je i sukus čitavog problema
ovaploćenje ideje da možeš ubijati sve redom i civile i zaroblejnike i krive i nevine samo ako se boriš protiv hiće
to ti je opravdanje za sve
ponavljam... pogledajte francusku kad ih oslobodi britanija
to je zemlja to je oslobodilačka armija
krivce na sud ostali nek žive slobodno
Možda nisi upoznat, ali nakon drugog svjetskog rata nisu samo glavni odgovorni procesuirani. Na nižim sudovima koji nisu dobili publicitet, procesuiran je nevjerovatan broj kolaboracionista i "civila" koji su bili i djelovali na bilo koji način na strani nacista. Uključujući starce i žene. Ali tebi očito to nije poznato, ili namjerno ignoriraš kako bi nastavio svoj narativ da je, eto, sve to isto.
Ja se slažem da svaki život ima jednaku vrijednost. Ali samo među dobrima i jednakima. Za one koji su željeli ili prizivali porobljavanje, raseljavanje ubijanje, progon, genocid, malo je drugačija priča. Ti ljudi su gotovo svi sami odlučili da upravo to žele raditi nekom drugom koga su cijenili manje vrijednim.
Njihova djeca nisu kriva i nisu smjela plaćati za ideološke greške svojih roditelja i drugih predaka, i s te strane se apsolutno slažem. Ko god je prolio nevinu dječiju krv morao je platiti.
Ali opet te molim da ne izjednačavaš žrtve onih koji su svjesno bili na strani zla, od onih koji su bili na strani slobode u borbi protiv fašizma.