Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
azurna_obala

#2626 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by azurna_obala »

definitvno je sve u glavi, tu počinje i završava sve...
onda ide režim ishrane i vježbanje...

ja sam već tri mjeseca aktivna u tom fazonu...dakle, samo odluka, volja i motivacija, sve ostalo su samo izgovori, opravdanja i lična zavaravanja.
Svaki dan vježbanje, dnevno dvije šolje zelenog čaja, topla limunada ujutro i uvečer, doručak, zobene pahuljice (banana, jabuka, malo grožđica, lan....i sve ostalo voće i orašasti plodovi koje zateknem u kuhinji)...
hljeb, izbacila...ponekad pojedem krišku crnog ili heljdinog hljeba...ručak tamo nekad oko 4, nešto lagano, užina jabuka, dosta vode, kad sam gladna napijem se vode...večera ni pod razno, jest teško, ali se svakako isplati...
nisam ni imala nekog velikog viška, govorili su mi da nema potrebe, da to meni sve lijepo stoji i da je to na mjestu :-) ali ja sam željela promjenu na sebi, sad sam prilično zadovoljna rezultatima...i idemo dalje :strik:
Ljube

#2627 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Ljube »

Prvo volja,cvrsta volja da se nešto promijenim,i dalje je puno lakše :D
Izbacila hljeb,jer sam ga jela u neograničenim količinama sramota me reći koliko :-)
Slatkiše zamijenila bademima,lješnjacima,suhim šljivama,marelicama,brusnicom. Kolače nikad pretjerano nisam ni jela pa mi je bilo lakše,al zato svo ono smeće tipa snikers,twiks,kinder ovaj onaj itd svela na miminum,tj.jednom ili nijednom sedmično.
Doručak:jaja,kuhana ili pržena,ali na maslinovom,ili fitness zitarice sa bananom,tunjevina.
Ručak:meso,meso i samo meso,jer ga volim nenormalo,posebno crveno :thumbup: i neki prilog,tipa tikvice,paprike,ili salata(,krompir, zelena,kupus,paradajz itd) ,i sve kuhano,paprike,buranija,grah :D,ali bez hljeba.
Večera:tunjevina,mladi sir ,salata
Sve ovo nikad nisam gledala koliko količinski pojedem :lol:
Sokove inače ne pijem niti gazirano,tako da to nisam mijenjala,samo voda.
Kafu i čaj prestala da šećerim...
Trening,3 X sedmično,malo traka,steper,što se tiče kardio,nisam se "ubijala" trčanjem,nekih 15-20 min...ostalo sve sprave(svaki put druga grupa mišića).
Za nekih 4,5 mjeseci 10 kg manje 8) 68-58,kad krenu dole ne mozes ih zaustaviti,super osjećaj :) dobila mišiće,sve se fino zategnulo,istina nisam dobila "six pack" ali "four pack" jesam :D, i nisam "nabila" masu,jer je to nemoguće ako ima sala prije :-)
P.S. Dala bi si ponekad i slobodan dan ako je neko druženje,proslava i sl.da bilo šta jedem taj dan,ali slijedeće treniranje bi pojačala. :thumbup:
I još nešto,tad nisam radila,pa je bilo puno lakše,krećeš se više,možeš pravit da jedeš šta ti naumpadne...al eto,može se to,samo odluka i volja.
Sretno svima koji mršaju :thumbup:
cls

#2628 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by cls »

Vidim da ovdje monogi griješe. Jedno je zdrava ishrana, a nešto sasvim drugo je pravilna ishrana, sa ciljem da se tope masnoće,a ne, samo puko gubljenje kilograma. :)
DanteX

#2629 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DanteX »

Ja sebi već mogu nove pantole uzeti,a sada sam probušio kaiš sa tri rupice :D

Uglavnom, za ova 2 mjeseca vidi se velika promjena, ishrana mi je dalje ista ostala. Slatkiše nikako ne uzimam, ako mi se jede nešto slatko uzmem kašiku meda ili neko voće. Napreduje se :)
vivace

#2630 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

ja sam uzela svaki dan po jednu malu milku, tako 3 dana i dobila sam 2 kile ... :-)

ukucanka mi sakrila cokolade... :D
Last edited by vivace on 28/05/2013 13:37, edited 1 time in total.
Pitarrr82

#2631 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

vivace wrote:ja sam uzela svaki dan po jednu malu milku, tako 3 dana i dobila sam 2 kile ... :-)

Pa preporuka ti je bila 2 milke, sto samo jednu?
vivace

#2632 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

:lol: jbg...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2633 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

Vivace fakat ces biti banovana zbog trolanja konstantnog. :oops:
vivace

#2634 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

sorry.selim se sa ove teme. :)
jedna tamo

#2635 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by jedna tamo »

e ljudi jučer dođem i skuham si fino carsku mješavinu brzo a lagana hrana i ja to fino pojedem oko 5 i poslije kafica....
međutim oko 9 me uhvati glad, rupa u želucu i moram jesti.....to su ti presudni momenti ja to znam! šta žene cure rade, napiju se vode i gladne na spavanje, nakon nekog vremena želudac se smanji i nisi više gladna i tako se mrša....
ja neznam kako ću al nemogu biti gladna jednostavno nemogu i divim se curama koje se izgladnjuju :roll:
joj muko moja :place1:
Pitarrr82

#2636 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

jedna tamo wrote:e ljudi jučer dođem i skuham si fino carsku mješavinu brzo a lagana hrana i ja to fino pojedem oko 5 i poslije kafica....
međutim oko 9 me uhvati glad, rupa u želucu i moram jesti.....to su ti presudni momenti ja to znam! šta žene cure rade, napiju se vode i gladne na spavanje, nakon nekog vremena želudac se smanji i nisi više gladna i tako se mrša....
ja neznam kako ću al nemogu biti gladna jednostavno nemogu i divim se curama koje se izgladnjuju :roll:

Sve se moze kad se hoce i ne dao Bog mora, nadam se da neces doci u tu situaciju... Kao sto sam ranije rekao grickaj nesto u tim momentima, probaj necim da skrenes misli s toga...
madnessa

#2637 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

jedna tamo wrote:e ljudi jučer dođem i skuham si fino carsku mješavinu brzo a lagana hrana i ja to fino pojedem oko 5 i poslije kafica....
Pojačaj proteine navečer. Čašu jogurta kad osjetiš takvu glad, malo nemasnog sira i sl. Proteini čine sitom. Možeš i uz carsku mješavinu dodati mladi nemasni sir (cottage cheese).
Čudna sorta

#2638 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Čudna sorta »

I ja sam imala problem kada sam počela raditi na ovom radnom mjestu, kao nemaš vremena daj jedeš, uvijek je ludnica, pa u letu uzmeš neki sendič, pereca, slanac... i sličnih pekarski proizvoda, ili pregladniš pa dođeš kući i jedeš i jedeš... i onda legneš :-) , i udebljala se nekih 5-6 kila.

Onda sam promijenila režim ishrane, jer iz ranijeg iskustva znam da dijete kod mene nisu najbolje rješenje. Već nekih godinu dana ukinula hljeb, kifle, perece i sve slično, svaki dan ručak nosim od kuće (salate sa piletinom ili tunjevinom najčešće)... ujutro ugrabim vremena pojedem pahuljice, na pauzi pola od onoga što sam sam ponijela od kuće a pola pojedem negdje oko 14h. Shvatila sam da mi za jelo ne treba više od 5-10 min. tako da nemam izgovora da nemam tih 15tak minuta dnevno. I to su već tri manja obroka dok dođem kući, i nisam pregladnila. Ručam kuhano i to je to. Naveče ako sam baš gladna uzmem pahuljice ili nešto lagano. Sokove nikako ne pijem, kolača nisam ljubitelj, čokoladama i sladoledu teško odoljevam ali u umjerenim količinama nije mi problem i to sebi priuštiti. Trudim se što više pješati, što manje koristiti auto (a i uštedim na gorivu :D).

Smršala sam onoliko koliko sam se udebljala, ali sam navikla na ovakav način ishrane i samo nastavila, puno se bolje osjećam.
leo_

#2639 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by leo_ »

Čudna sorta wrote:I ja sam imala problem kada sam počela raditi na ovom radnom mjestu, kao nemaš vremena daj jedeš, uvijek je ludnica, pa u letu uzmeš neki sendič, pereca, slanac... i sličnih pekarski proizvoda, ili pregladniš pa dođeš kući i jedeš i jedeš... i onda legneš :-) , i udebljala se nekih 5-6 kila.

Onda sam promijenila režim ishrane, jer iz ranijeg iskustva znam da dijete kod mene nisu najbolje rješenje. Već nekih godinu dana ukinula hljeb, kifle, perece i sve slično, svaki dan ručak nosim od kuće (salate sa piletinom ili tunjevinom najčešće)... ujutro ugrabim vremena pojedem pahuljice, na pauzi pola od onoga što sam sam ponijela od kuće a pola pojedem negdje oko 14h. Shvatila sam da mi za jelo ne treba više od 5-10 min. tako da nemam izgovora da nemam tih 15tak minuta dnevno. I to su već tri manja obroka dok dođem kući, i nisam pregladnila. Ručam kuhano i to je to. Naveče ako sam baš gladna uzmem pahuljice ili nešto lagano. Sokove nikako ne pijem, kolača nisam ljubitelj, čokoladama i sladoledu teško odoljevam ali u umjerenim količinama nije mi problem i to sebi priuštiti. Trudim se što više pješati, što manje koristiti auto (a i uštedim na gorivu :D).

Smršala sam onoliko koliko sam se udebljala, ali sam navikla na ovakav način ishrane i samo nastavila, puno se bolje osjećam.
Godinu dana na salatama? Kakve su to salate? :D De malo izdetaljiši, svega si nam napričala, a najvažnije izostavila.
pirmin

#2640 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Mi ljudi općenito jedemo previše, puno više nego što nam treba da ne bismo bili gladni. To je zato što živimo u izobilju, hrana je dostupna 24/7 a marketing prehrambene industrije nas na sve moguće načine mami da želimo stalno nešto jesti. Pa onda jedemo i zbog dosade ili nezadovoljstva, ili jednostavno zato što hrane ima...

Ponekad treba osjetiti i glad. To je jako, jako korisno i zdravo. Preskočiti obrok na primjer. Osjetiti glad, pa se ne uspaničiti zbog toga, nego se napiti vode, skuhati čaj, i počekati da osjećaj gladi prođe. I prođe zaista... Osjećaj je fenomenalan.

http://istineilaziohrani.blogspot.co.at ... -lchf.html

graue_maus

#2641 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by graue_maus »

pirmin wrote:Mi ljudi općenito jedemo previše, puno više nego što nam treba da ne bismo bili gladni. To je zato što živimo u izobilju, hrana je dostupna 24/7 a marketing prehrambene industrije nas na sve moguće načine mami da želimo stalno nešto jesti. Pa onda jedemo i zbog dosade ili nezadovoljstva, ili jednostavno zato što hrane ima...

Ponekad treba osjetiti i glad. To je jako, jako korisno i zdravo. Preskočiti obrok na primjer. Osjetiti glad, pa se ne uspaničiti zbog toga, nego se napiti vode, skuhati čaj, i počekati da osjećaj gladi prođe. I prođe zaista... Osjećaj je fenomenalan.

http://istineilaziohrani.blogspot.co.at ... -lchf.html
LCHF sta znaci ova skracenica
pirmin

#2642 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

graue_maus wrote: LCHF sta znaci ova skracenica
LCHF – Low Carb High Fat
petunija

#2643 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by petunija »

Šta je to?
Pitarrr82

#2644 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

Image
petunija

#2645 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by petunija »

Hvala, :kiss:
a ja kontala da je neki interesantan recept :)
eluna

#2646 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by eluna »

Pitarrr82 wrote:Image
ooooooooooooo pitar - to i ti deveraš sa kilogramima??
Pitarrr82

#2647 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

Nema na cemu :)

@eluna

Od kako znam za sebe :lol: :lol:
GaRGa

#2648 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by GaRGa »

baj d vej zaledjeno povrdje je puno hemikalija i treba ga maksimalno izbjegavati
eluna

#2649 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by eluna »

Pitarrr82 wrote:Nema na cemu :)

@eluna

Od kako znam za sebe :lol: :lol:
želim ti uspjeh - a znam da nije teško, može se :thumbup:
Čudna sorta

#2650 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Čudna sorta »

leo_ wrote:
Čudna sorta wrote:I ja sam imala problem kada sam počela raditi na ovom radnom mjestu, kao nemaš vremena daj jedeš, uvijek je ludnica, pa u letu uzmeš neki sendič, pereca, slanac... i sličnih pekarski proizvoda, ili pregladniš pa dođeš kući i jedeš i jedeš... i onda legneš :-) , i udebljala se nekih 5-6 kila.

Godinu dana na salatama? Kakve su to salate? :D De malo izdetaljiši, svega si nam napričala, a najvažnije izostavila.
Salate ponesem od kuće na poslu jedem, prije toga obično pojedem pahuljice, kad dođem kući ručam nešto kuhano bez hljeba, ili uz dvopek. Nisam samo na salatama :-), a pravim ih sa piletinom, tunjevinom ili puretinom, a kao dodatke kombinujem - kuhano jaje, mladi sir, paradajz, krastavce, kukuruz, ponekad neka tjestenina... zavisi šta imam u frižideru. Uglavnom mi je bitno da ne pregladnim, a opet da ne jedem sendviče, perece, slance, buhtle i sl...
Post Reply