CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hajlac

#2626 Re: CARINA U BiH

Post by Hajlac »

Na biciklistički zamjenski dio vrijedan 100KM došlo me još 45% dadžbina tj. 45KM :lol: :-) Tanzanija
Sjest i plakat, u kakvoj kriminalnoj hajdučiji životarimo.

45%

Raznim tajkunima/"gazdama" prave se bescarinske zone za sweatshop-ove:
Image

gdje radnici životare bez ikakvih osnovnih prava(radi kako JA ka'em ili noga!) a sav profit ide stranim naručiocima, tim tajkunima + "ugradnja" za političke moćnike a državi šipak. Na drugoj strani imamo ovakav nonsens od kojekakvih "taksi za budžet" koje isto plaća i onaj ko za lične potrebe naruči stvar od 60KM, jednako kao i onaj koji kamionima dovlači kojekakvu robu(koja btw stvara ekonomski deficit).

Zašto te takse i milion troškova na putu od carine preko dostavljača do primaoca nisu prilagođene vrijednosti i gabaritima robe već ovako apsurdno?
alentje

#2627 Re: CARINA U BiH

Post by alentje »

Upravo sam naručio jedan LCD za laptop (bavim se sa računarima) i pitanje je dali ovi naši lopovi pored 17% PDV-a i 10% carinske stope još neke troškove obračunavaju? Naručivao sam ranije neku opremu koja je prelazila 50KM čak i na fakturi koja je bila u paketu, i paket je bio otvaran i ništa nije naplačivano, osim troška otvaranja. Imao sam iskustva sa DHL-om (ima moj post u ovom threadu o tome) pa sam poručio običnom poštom. Imam sa ovim dosta iskustva, naručujem već 4 godine sa eBay-a ali se nikada nije radilo o skupoj robi, tako da nisam nešto upućen u carinu.

Molim nekoga da potvrdi dali je tačno da samo ide 17% PDV-a i u mom slučaju 10% carinske stope. Znaci na 100KM - 27KM carine. I naravno, naručeno je iz USA

- alentje :bih:
seoBIH

#2628 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Jos na to 10KM fiksne takse, i 3,5KM za otvaranje paketa.

To sto je carina visoka, smo isljucivo MI KRIVI! Mi narucujemo, mi placamo, mi biramo!
SONY_91

#2629 Re: CARINA U BiH

Post by SONY_91 »

alentje wrote:Molim nekoga da potvrdi dali je tačno da samo ide 17% PDV-a i u mom slučaju 10% carinske stope. Znaci na 100KM - 27KM carine. I naravno, naručeno je iz USA
Na 100 KM ide 10% carine što je 10 KM. Zatim se carina doda na osnovicu i onda na tih 110 KM ide 17% poreza što je 18.7 KM. Nije neka razlika ali sam htjeo to da napišem jer ja naručujem telefone, i, ako je skuplji uređaj, pr. 200-300 USD zna se nakupiti fina cifra kada se doda carina na osnovicu pa mi onda teško objasniti kako je cijena takva kakva jest :D . Mnogi računaju kao ti i griješe, računaju 17% poreza direktno na osnovicu, bez da dodaju 10% carine
dinooh

#2630 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

Na 100KM imas 45KM dadzbina platit. Vec je objasnjeno na istoj stranici
Chuckie

#2631 Re: CARINA U BiH

Post by Chuckie »

SONY_91 wrote:
alentje wrote:Molim nekoga da potvrdi dali je tačno da samo ide 17% PDV-a i u mom slučaju 10% carinske stope. Znaci na 100KM - 27KM carine. I naravno, naručeno je iz USA
Na 100 KM ide 10% carine što je 10 KM. Zatim se carina doda na osnovicu i onda na tih 110 KM ide 17% poreza što je 18.7 KM. Nije neka razlika ali sam htjeo to da napišem jer ja naručujem telefone, i, ako je skuplji uređaj, pr. 200-300 USD zna se nakupiti fina cifra kada se doda carina na osnovicu pa mi onda teško objasniti kako je cijena takva kakva jest :D . Mnogi računaju kao ti i griješe, računaju 17% poreza direktno na osnovicu, bez da dodaju 10% carine
Tako je, s obzirom da ako se roba prima nekom od brzih kurirskih službi treba dodati trošak špedicije, pa ti se zanebesa od ukupne cifre. :)
Hemera

#2632 Re: CARINA U BiH

Post by Hemera »

ovo sa carinjenjem je klasična pljačka
ljudi kupe nešto vani,jer ovdje nema,možda i kvalitetnije i prisiljeni su platiti namet,ali eto to je uredu,samo pod uslovom da smo svi jednako tretirani
a pojedina mafija uvozi na tone i ne plati ništa,i uz to još bofl robu nabavljaju,nikakve kontrole,nikakvog standarda ni ništa....debili
dzemaludin007

#2633 Re: CARINA U BiH

Post by dzemaludin007 »

Neiskusan sam u ovim stvarima, nisam nista narucivao nikad, tek uzimam platnu karticu. Mene zanima jedna stvar vise od carine i PDV-a a to je postarina, znam d aiznose 10% za robu preko 50KMi 17% PDV.

Kad narucujes nesto i pise koliko ce iznositi postarina. Jel ta postarina vazi do granice, pa ovi nasi preuzimaju i naplate, ilije uracunato do vrata sve. Meni je logicno ovo drugo, mada nikad se ne zna ne mogu da pofatam sve ove troskove. :) Na kraju te ispadne tepsija skuplja od bureka. Ja bih narucivao jedino nesto sto nema ovde i elektronsko internet placanje naravno gdje nema nikakvih troskova :D

I ako je free shipping, jel nece nista nplatiti do vrata? :)
Hajlac

#2634 Re: CARINA U BiH

Post by Hajlac »

Hemera wrote:ovo sa carinjenjem je klasična pljačka
ljudi kupe nešto vani,jer ovdje nema,možda i kvalitetnije i prisiljeni su platiti namet,ali eto to je uredu,samo pod uslovom da smo svi jednako tretirani
a pojedina mafija uvozi na tone i ne plati ništa,i uz to još bofl robu nabavljaju,nikakve kontrole,nikakvog standarda ni ništa....debili
Državni službenici su hinje i kukavice ali ne zbog njih samih već zato što su 'na vrhu' tako postavljene stvari da "krupne" ne smiju dirati(ili ih potplate) pa ostaje samo sirotinja za haračenje - riba smrdi od glave!
Dovoljan primjer je to koga policija na ulici zaustavlja i nad kim vrši represiju a koga još i pozdravlja/selami...

Što neko reče - napravili su anarhiju od sistema a kofrče se kad im narod uzvrati anarhijom na ulici!

A narodu kad prekipi(a hoće) ovolika nepravda, hebace svima njima znanje! Onda će hitlerovski isti ti nehljebi pozivati na nasilno suzbijanje bunta/demonstracija, drakonske kazne, etiketirati ih petokolonašima bla bla...
Hemera

#2635 Re: CARINA U BiH

Post by Hemera »

dzemaludin007 wrote:Neiskusan sam u ovim stvarima, nisam nista narucivao nikad, tek uzimam platnu karticu. Mene zanima jedna stvar vise od carine i PDV-a a to je postarina, znam d aiznose 10% za robu preko 50KMi 17% PDV.

Kad narucujes nesto i pise koliko ce iznositi postarina. Jel ta postarina vazi do granice, pa ovi nasi preuzimaju i naplate, ilije uracunato do vrata sve. Meni je logicno ovo drugo, mada nikad se ne zna ne mogu da pofatam sve ove troskove. :) Na kraju te ispadne tepsija skuplja od bureka. Ja bih narucivao jedino nesto sto nema ovde i elektronsko internet placanje naravno gdje nema nikakvih troskova :D

I ako je free shipping, jel nece nista nplatiti do vrata? :)
Ako kupiš artikal odma platiš šiping prodavaču zajedno sa artiklom.
On šalje,ti dobiješ kući,nema našta pošta ništa sa šipingom kojeg platiš prodavaču.
afa87

#2636 Re: CARINA U BiH

Post by afa87 »

Da li bih placao carinu i porez na farmerke i kosulje kupljene u USA, a poslane za BiH kao poklon? Ne mislim na narucivanje sa online sajtova nego u USA dodje na kucnu adresu pa meni taj neko to posalje za BiH.
dinooh

#2637 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

afa87 wrote:Da li bih placao carinu i porez na farmerke i kosulje kupljene u USA, a poslane za BiH kao poklon? Ne mislim na narucivanje sa online sajtova nego u USA dodje na kucnu adresu pa meni taj neko to posalje za BiH.
koja je razlika. Isto tebi dode roba iz inozemstva pa taman ti tetka poslala ili kupio u shopu. Poklon nista ne znaci, a carini se sve iznad 50KM sa ukjlucenom dostavom, a dostava iz USA je sama oko 50KM. E sad roba kad dolazi, to zna proci bez carine. Jedan paket sam i ja primio iz USA, djecija odjeca, ali je proslo bez carine, samo otvaranje paketa.
Znaci ako bude carine i PDV-a ne moras se cuditi, a ako ne bude, budi sretan sto je proslo bez toga.
seoBIH

#2638 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Neka skine etiketu i odmah se moze smatrati kao polovna roba, tako da je i cijena svakako umanjena i trebao bi proci bez cairne.
BJB

#2639 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

Hemera wrote:ovo sa carinjenjem je klasična pljačka
Znaju ukrasti iz paketa, a ne znaju ne cariniti ako je drugi paket-pismo u 1 sedmici..
Meni prosle sedmice sa feelunique dosao besplatno paketic- zapravo koverta i unutra nesto besplatno..U subotu stigne drugi paket i nisu mogli odoljeti da ga ne ocarine.
BJB

#2641 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

Miss Gump, na koverti je lijepo pisalo Value 0, zato sto su mi poslali proizvod koji je kasnio i mislili su da se zagubio paketic..
Unutra bio karmin vrijednosti ispod 50KM..20 funti..Ja u ovom pdf-u nikako ne mogu naci kozmetiku..Ispravka, nadjoh na 229 strani..
Pandapp

#2642 Re: CARINA U BiH

Post by Pandapp »

Cuj nemas se kome zaliti, svasta :shock:

Pa sta su oni, bezgresni :cry:
MissGump

#2643 Re: CARINA U BiH

Post by MissGump »

@BJB oprosti, nije post bio upućen tebi kao da se pravim pametna nešto nego općenito informacije radi

Znači hoću da šaljem nešto u BiH iz druge zemlje, novo sam kupila, odjeća je u pitanju, što mislite da potrgam etikete i s unutrašnje strane prošaram markerom ili na etiketi da ispišem nešto... probala sam to na jakni koju ću slati, markerom ispisala slovo s veliko s unutrašnje strane leđa... nisam baš razmislila prije nego sam to uradila pa sad izgleda presmješno pa kontam ima li neko prijedlog neki, mislim da samo kidanje etiketa nije dovoljno
afa87

#2644 Re: CARINA U BiH

Post by afa87 »

jedno pitanje
I da mi odgovara sve i cijena i carina i porez i to otvaranje kutija sta sve ide. koliko me izadje jos to sto je dostava preko USPS ili DHL
dinooh

#2645 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

afa87 wrote:jedno pitanje
I da mi odgovara sve i cijena i carina i porez i to otvaranje kutija sta sve ide. koliko me izadje jos to sto je dostava preko USPS ili DHL
50ak KM vise
alentje

#2646 Re: CARINA U BiH

Post by alentje »

Evo javlja stari da je stigao moj display, piše napred 60$ i pise naplatiti carinu pri dostavi, platio on 3KM I u redu je. Sutra Stižem iz SA pa da vidim kako rukuju sa dijelovima osjetljivi na staticku energiju...
seoBIH

#2647 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Nije platio carinu, vec carinski pregled. Edukujte se ljudi jebemu....
alentje

#2648 Re: CARINA U BiH

Post by alentje »

Znam o cemu je rijec, taj pregled mi se i ranije desavao vise puta... Poprilicno sam upucen u ovu temu ali napred ima list na kojem pise da se carina naplati pri isporuci posiljke
seoBIH

#2649 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Kako god, nije carina. Moramo se sto vise edukovati oko ovakvih stvari ukoliko zelimo neke promjene :)

Vuku nas za uši već podugo! Evo npr te tri marke bi bile ok ukoliko ima carine da se napalte. Nije moj problem što su otvarail artikal koji se ne carini :?
alentje

#2650 Re: CARINA U BiH

Post by alentje »

Eto vidis, za te 3km za koje sam se ja cudio. Na kutiji je naljepita koverta piše naplatiti carinu pri isporuci. Ja sad otvorio kovertu kad ono fino tri uplatnice ukupno 40km hahahahha. Ispade greška poštara, novi neki došao. Dali ce oni mene ganjati ili poštara?
Post Reply