Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
kadett

#2626 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kadett »

otorinolaringorolog wrote: -ja mu ne vjerujem ni pola rijeci
Drugar,ne moras da vjerujes i nije mi ni cilj da nekoga ubjedjujem.Rekao sam ti.Ko hoce nek vjeruje ko nece nek ne vjeruje.Sve sto sam napisao je tacno, a ko hoce nek vjeruje.
Ko mi ne vjeruje nek kupuje brendove,kome je bitno da mu ime lijepo zvuci.Meni to nije vazno.Be mi se kako se zove,ja ne padam na imena.
kadett

#2627 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kadett »

otorinolaringorolog wrote: Pa mora bit neka karafeka koja te privukla da kupis nju iako je samo 200-ak KM jeftinija od japanca,led svjetiljke spojlere ili slicno :-D :-D :-D
Karafeka je sto je jeftinija i to ne 200 km,sta sad i ti preuvelicavas.Sad ce te jos izracunat da za iste par mogu kupit mitsubishi.Ma hajde.Koja je to klima 1100 km a da je po tebi dobra kao sto pricas.
I da.Da je na 6 rata sto ti nisam napomenuo prije.
otorinolaringorolog

#2628 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

kadett wrote:
otorinolaringorolog wrote: Pa mora bit neka karafeka koja te privukla da kupis nju iako je samo 200-ak KM jeftinija od japanca,led svjetiljke spojlere ili slicno :-D :-D :-D
Karafeka je sto je jeftinija i to ne 200 km,sta sad i ti preuvelicavas.Sad ce te jos izracunat da za iste par mogu kupit mitsubishi.Ma hajde.Koja je to klima 1100 km a da je po tebi dobra kao sto pricas.
I da.Da je na 6 rata sto ti nisam napomenuo prije.
Pa ti rece da si procitao temu od a do z :-D
otorinolaringorolog

#2629 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

otorinolaringorolog wrote:Ovo je kopija odgovora na mail :

Poštovani zahvljujemo se na upitu, cijene klima su

ASYG12LEC 1300 KM montirano sa PDV
ASYG12LUCA 1650 KM
ASYG12LMC 1450 KM

ovo su cijene sa montažom do 3 m rastojanja unutrašnja vanjska jedinica.

s poštovanjem E... ....
Ovdje su cijene sa ugradnjom,ako neces ugradnju onda se odbije ugradnja,mislim da oni racunaju svoju ugradnju 250KM.
Ali ne mora bit tacno,eto nek bude 200KM ispada 1100KM fujitsu 12 leca,standardni model fujitsu a koji garantovano radi na -15 .
A kinez 900KM a jos mu ni ime ne znamo :-D
Hajlac

#2630 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

hemy wrote:trenutno imam dvije klime u dva stana pa ih malo poredim
toshibu i fujitsu (gle cuda),
odma da napomenem da nisu ista KLASA tj. fujitsu je viša (po mome misljenju) :-) ,
toshiba ide u defrost više otprilike 2-3 puta nego fujitsu.
Juće sam se zadesio u stanu i toshiba je iška u defrost i opet nakon 45 min, dok mi je kod fujitsu to teže procjenuti.
Odma da napomenem da nisam non stop u stanu. :izet:
U nadi da nisi puki troll (paušalna prepucavanja Fujtsu vs. Toshiba), odgovoriću :)

Kako dado123 napomenu kvadraturu i postavke(opterećenje), tako bi i ti na to morao misliti tj. ukalkulisati u tu usporedbu oko defrosta.

Dakle, moraš se zapitati i navesti koliko m2 grije jedna a koliko druga, gdje su postavljene vanjske jedinice(isto ili različito mjesto), na koliko C grije jedna a na koliko druga, postavke ventilatora, i najbitnije - kolikom snagom (ulazni kW) radi jedna a kolikom druga ;-)

I bolje da radi češće nego da joj se nakuplja led pa da se pati ;-)

Kod mene radi skroz malom snagom pa joj se rjeđe i led nakuplja - vrlo jednostavna računica.

Još kad bi naveo modele tih klima i slike vanjskih jedinica, pogotovo sad kad se često lede, da vidimo kako to izgleda, bilo bi puno konstruktivnije za temu ;-)
kadett

#2631 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kadett »

otorinolaringorolog wrote:

ASYG12LUCA 1650 KM
ASYG12LMC 1450 KM

s poštovanjem E... ....
Ovdje su cijene sa ugradnjom,ako neces ugradnju onda se odbije ugradnja,mislim da oni racunaju svoju ugradnju 250KM.
Ali ne mora bit tacno,eto nek bude 200KM ispada 1100KM fujitsu 12 leca,standardni model fujitsu a koji garantovano radi na -15 .
Da,ali ako ti oni ne montiraju,onda nemas garanciju.Jel ti mislis da ja to nisam provjerio.
Odbiju ti oni montazu pa platis drugom montazeru isto toliko.
I kad sam ih zvao,nemaju na lageru,bice...
I ne daju na rate.Mislis li ti da ja radim u ministarstvu pa imam lovu da iskesim kolko ko kaze.
Budimo realni,svako kupuje ono sto moze.I znaci ta tvoja racunica da je razlika 200 km ne vazi.
Hajlac

#2632 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote:-ne znam kako ostalim forumasima ali meni ovdje puno toga nije jasno
-imamo toshibu japanku koja ide u par sati u defrost i po najvecim minusima
-zatim smo imali jos raznih uredjaja koji idu rijetko u defrost
-onda imamo nekog kineza koji sam grije bez problema 45m2 bez ikakve izolacije i sa katastrofa drvenim prozorima i pri tome na -5 ide u defrost svaka 2 sata
-i sad na kraju imamo najbolje medju japancima koji ide u defrost svakih sat vremena na ovim temperaturama
-kome vjerovati na ovom forumu pitanje je sad
Izgleda da nekima treba prevod za moje postove :-D
-pisac je ovdje konkretno mislio na ovog kineza kojem ne znamo ni identitet jos
-ispada da bolje radi ovaj kinez od najboljih japanaca
-to bode u oci
-ja mu ne vjerujem ni pola rijeci
-a ovaj sto se odma nadje uvrijedjen i izvadi iz konteksta nesto protiv njegove klime to je njegov problem
Ma ja sam pretjerao.
Meni smeta generaliziranje jer ni ta moja Toshiba trenutno ne ide kako ti reče svakih nekoliko sati već češće naravno, zbog ovolike magluštine i minusa. Trebamo pričati realno a ne idealizirati svoje klime.

Pazi, možda njemu i ide samo jednom u 2-3h ali zato vjerovatno sva zaleđena radi 80% vremena između defrost ciklusa što nije dobro za klimu. Ali, opet, on neće ni model da navede a kamo li da uslika vanjsku jedinicu recimo 1h nakon defrosta da vidimo na šta to liči.
Ova moja trenutno već jedno 30min nakon defrosta opet porpilično zabijeli a za 1h se skroz začepe procjepi a tad već i ode u novi defrost.
Last edited by Hajlac on 24/12/2013 15:25, edited 1 time in total.
otorinolaringorolog

#2633 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

kadett wrote:

ASYG12LUCA 1650 KM
ASYG12LMC 1450 KM

s poštovanjem E... ....
Da,ali ako ti oni ne montiraju,onda nemas garanciju.Jel ti mislis da ja to nisam provjerio.
I ne daju na rate.Mislis li ti da ja radim u ministarstvu pa imam lovu da iskesim kolko ko kaze.
Budimo realni,svako kupuje ono sto moze.I znaci ta tvoja racunica da je razlika 200 km ne vazi.
Ti se samo provaljujes :-D
Garanciju ti svako da pod uslovom da ugradi onaj ko se time bavi.
U tvom slucaju kad sam sebi ugradjujes ne dobijes garanciju ni za japanca ni kineza ni nekog treceg.
A cijena ostaje 900 vs 1100
Bolje nam napisi koju klimu imas mozda je stvarno bolja od japanaca :-D
Hajlac

#2634 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

kadett wrote:
otorinolaringorolog wrote: -ja mu ne vjerujem ni pola rijeci
Drugar,ne moras da vjerujes i nije mi ni cilj da nekoga ubjedjujem.Rekao sam ti.Ko hoce nek vjeruje ko nece nek ne vjeruje.Sve sto sam napisao je tacno, a ko hoce nek vjeruje.
Ko mi ne vjeruje nek kupuje brendove,kome je bitno da mu ime lijepo zvuci.Meni to nije vazno.Be mi se kako se zove,ja ne padam na imena.
Samo argumenti, molim te. Model + slike + wattmetar ili računi za struju. Sve nabrojano sam ja napravio a djelomično i ostali su ;-)
Valjda razumiješ da ovako "nasuho" ne pije puno vode...
Hajlac

#2635 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

kadett wrote: Da,ali ako ti oni ne montiraju,onda nemas garanciju.Jel ti mislis da ja to nisam provjerio.
Objasni mi molim te kako si postavio tu klimu - kojim alatima (priprema spojeva bakarnih cijevi, vakumiranje, bušenje rupčage kroz vanjski zid itd.)?

P.S. Normalno da gubiš garanciju ugradnjom po principu uradi sam jer, barem u slučaju ozbiljnih firmi-dilera klima, garantni list mora popuniti i opečatiti servis koji ugrađuje klimu.
dado123

#2636 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Evo slika vanjskih jedinica, oko pola sata poslije defrosta.

Image
Image
Image
Last edited by dado123 on 24/12/2013 16:38, edited 2 times in total.
lovacs

#2637 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

dado123 wrote:Evo slika vanjskih jedinica, oko pola sata poslije defrosta.

Imagehttp://www.dodaj.rs/f/3C/Z5/3tqj5BB4/im ... 155926.jpg[/img]
Image
ovo govori i to koliko je zrak koji udisemo prljav.
kadett

#2638 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kadett »

Hajlac wrote: Objasni mi molim te kako si postavio tu klimu - kojim alatima (priprema spojeva bakarnih cijevi, vakumiranje, bušenje rupčage kroz vanjski zid itd.)?

P.S. Normalno da gubiš garanciju ugradnjom po principu uradi sam jer, barem u slučaju ozbiljnih firmi-dilera klima, garantni list mora popuniti i opečatiti servis koji ugrađuje klimu.
Drugar,ne znam cemu tolika nevjerica.Ali evo,pokusacu da pojasnim.
Na mjestu gdje sam postavio klimu bila je klima beko 9-ka.Cijevi samo provucene kroz zid i sa druge strane vanjska jedinica.Radila je cini mi vec 8 godina,nisam bas siguran,da ne trazim sad papire.Al nije ni bitno to.To je bila obicna klima,nije inverter.
Znaci,samo skinuo nju i na njeno mjesto stavio drugu.Sta sad.Da opisem alat.Nemam ga.Al zato ima u firmi gdje radim.
Ponesem i zavrsim posao.Kakva je mudrolija napravit konus na cijevi.Zavrnes holednere,pritegni dobro da ne bi pustalo.
Ukljucis vakum pumpu 15-ak minuta.Odstoji pola sata,ne pusta,pusti plin i pali misko.
Nosaci vec bili al sam jedan morao premjestit,posto ne pase razmak nosaca.
Ne znam sta je to toliko mudro u vezi te montaze.
Pa frizider je izmisljen prije 100 godina.Sta pravite nauku od klime,ko da je spejs satl.(ne znam jel se tako pise haha)
Kinezi znaju napravit mnogo komplikovanije strvari a da ne znaju iskopirat frizider,izvinite klimu.
Oni to znaju i te kako,samo sto su im materijali losiji,pa se moze desiti da prije crkne.Ali ja na ovu imam 2 god garancije,i ovjerio mi je prodavac a ne monter.
I plastike su im losije,limovi,zavrsna izrada je losija neko u nekih brendova.
Ali da radi-radi.
Bice i slike,ako te bas zanima,ali cemu sve to.Sta ja imam od toga ili ti da ti sad slikam sobnu temperaturu,pa temp na daljincu,...bez veze.Sve se to moze lazirat pa ne vidim svrhu tog slikanja.
Uglavnom radi,da je bolja misubishi,toshiba,fujitsu,daikin....eto bolja je.
U mene je ovo smece,koje grije ko i ta tvoja,i ide u defrost ko i svaka druga......samo nema na sebi neku naljepnicu koja lijepo izgleda i zvuci.
Zasto neko ne vjeruje da radi defrost ko i svaka druga japanska.Rekoh,to je klima uredjaj nije svemirski brod.
Hajd da ne davim vise.
Pozdrav.
starii

#2639 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

Image
moja nije bas ovoliko prljava ali ovo sve govori kakvo je stanje zraka u sarajevo i kakav zrak udisemo...
hemy

#2640 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hemy »

Hajlac wrote:
hemy wrote:trenutno imam dvije klime u dva stana pa ih malo poredim
toshibu i fujitsu (gle cuda),
odma da napomenem da nisu ista KLASA tj. fujitsu je viša (po mome misljenju) :-) ,
toshiba ide u defrost više otprilike 2-3 puta nego fujitsu.
Juće sam se zadesio u stanu i toshiba je iška u defrost i opet nakon 45 min, dok mi je kod fujitsu to teže procjenuti.
Odma da napomenem da nisam non stop u stanu. :izet:
U nadi da nisi puki troll (paušalna prepucavanja Fujtsu vs. Toshiba), odgovoriću :)

Kako dado123 napomenu kvadraturu i postavke(opterećenje), tako bi i ti na to morao misliti tj. ukalkulisati u tu usporedbu oko defrosta.

Dakle, moraš se zapitati i navesti koliko m2 grije jedna a koliko druga, gdje su postavljene vanjske jedinice(isto ili različito mjesto), na koliko C grije jedna a na koliko druga, postavke ventilatora, i najbitnije - kolikom snagom (ulazni kW) radi jedna a kolikom druga ;-)

I bolje da radi češće nego da joj se nakuplja led pa da se pati ;-)

Kod mene radi skroz malom snagom pa joj se rjeđe i led nakuplja - vrlo jednostavna računica.

Još kad bi naveo modele tih klima i slike vanjskih jedinica, pogotovo sad kad se često lede, da vidimo kako to izgleda, bilo bi puno konstruktivnije za temu ;-)
ma nepada mi napamet prepucavanje (za razliku od nekih),
toshiba grije dvije prostorije oko 30m2, a fujitsu ove dvije , hodnik i djeciju sobu oko 42m2,
(stanovi su slicnog rasporeda prostorija stim što je drugi veci za jednu sobu)
klime su AvAnti 13 je toshiba, 12LTCA je fujitsu ,
prva grije na 24C (jer slabije ugrije), brzina 3 i swing
druga grije na 23C , brzina 3 i swing
naravno još sam u fazi ispitivanja, mislim da bi prva trebala i manje da troši (provjerim kad dođe račun za stuju)
namjera mi je prije svega kao i većini da prenesemo svoja iskustva o ovom naćinu grijanja.
Još da kažem da mi je primarni naćin grijanja centralno grijanje koje palim kad se vratim kući oko 16h.
Klimu palim (fujitsu) ujutro u 8-16. i onda centralno do spavanja :zzzz:
kadett

#2641 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kadett »

Hajlac wrote: Samo argumenti, molim te. Model + slike + wattmetar ili računi za struju. Sve nabrojano sam ja napravio a djelomično i ostali su ;-)
Valjda razumiješ da ovako "nasuho" ne pije puno vode...
Kakvi bolan argumenti,slika ti argument.Pa ja cu ti sad slikat da mi je temp u sobi 25,napolju -3.Klima podesena na 26 a trosi 300W.I racun za struju 53,40.
Pa da se onda svi cude,vidi cuda nevidjenog.
Ne treba nam to.
Ono sto sam napisao je isto ko i slika,samo ostaje da neko vjeruje ili ne.
Sjecam se kad je neko ovdje tvrdio da mu malo trosi,pa su mu trazili slike,pa kad je slikao,onda su rekli da mu ne valja brojilo...i nigdje kraja.
Potrosnja prvenstveno zavisi od izolacije to jest od gubitka toplote.
Ako nema gubitaka toplote,nema ni potrebe za grijanjem.Samim tim nema potrosnje energije.
To je bar jasno.
I ne moze se od nas niko porediti sa nekim.Svako ima drugacije uslove stanovanja,razlicite vanjske uslove,drugaciji raspored prostorija,drugaciji subjektivni osjecaj toplote....sve je drugacije.Samim tim i potrosnja struje je razlicita.
Ti ces recimo dati 25 km za struju,zato sto nemas gubitke a meni treba 50 km.
kadett

#2642 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kadett »

otorinolaringorolog wrote: Ti se samo provaljujes :-D
U tvom slucaju kad sam sebi ugradjujes ne dobijes garanciju ni za japanca ni kineza ni nekog treceg.
Hvala drugar na tom provaljivanju,poceli smo i da se vrijedjamo :D
A opet neko nije dobro sracunao.
Ovu klimu mozes sam da namontiras i ostaje cijena 900
A tu tvoju mozes da zoves ovlastenog servisera da ti uzme 200 km i to onda dodje 1300
Al kad ti oni odbiju montazu onda ti odbiju 150 a ne 200 a kad dodju montirat onda je 200 i 250.
Svi pametni a mi placamo.Imamo love,puni dzepovi.
Eto ja se provaljujem.

Evo i slika da ti zadovoljim znatizelju.
http://imageshack.com/a/img9/3921/uxkp.jpg
lovacs

#2643 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

kadett wrote:
otorinolaringorolog wrote: Ti se samo provaljujes :-D
Hvala drugar na tom provaljivanju,poceli smo i da se vrijedjamo :D
A opet neko nije dobro sracunao.
Ovu klimu mozes sam da namontiras i ostaje cijena 900
A tu tvoju mozes da zoves ovlastenog servisera da ti uzme 200 km i to onda dodje 1300
Al kad ti oni odbiju montazu onda ti odbiju 150 a ne 200 a kad dodju montirat onda je 200 i 250.
Svi pametni a mi placamo.Imamo love,puni dzepovi.
Eto ja se provaljujem.

Evo i slika da ti zadovoljim znatizelju.
http://imageshack.com/a/img9/3921/uxkp.jpg
e sad si ga stvarno pretjero. mislim da svako ko ista zna o klimama zna da je ovo sto pricas suplja.
crnoplavo

#2644 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by crnoplavo »

kadett wrote: Bice i slike,ako te bas zanima,ali cemu sve to.Sta ja imam od toga ili ti da ti sad slikam sobnu temperaturu,pa temp na daljincu,...bez veze.Sve se to moze lazirat pa ne vidim svrhu tog slikanja.
U mene je ovo smece,koje grije ko i ta tvoja,i ide u defrost ko i svaka druga......samo nema na sebi neku naljepnicu koja lijepo izgleda i zvuci.
Zasto neko ne vjeruje da radi defrost ko i svaka druga japanska.Rekoh,to je klima uredjaj nije svemirski brod.
Hajd da ne davim vise.
Pozdrav.
:thumbup:
ketronsd1

#2645 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

kadett wrote:
Hajlac wrote: Objasni mi molim te kako si postavio tu klimu - kojim alatima (priprema spojeva bakarnih cijevi, vakumiranje, bušenje rupčage kroz vanjski zid itd.)?

Na mjestu gdje sam postavio klimu bila je klima beko 9-ka.Cijevi samo provucene kroz zid i sa druge strane vanjska jedinica.Radila je cini mi vec 8 godina,nisam bas siguran,da ne trazim sad papire.Al nije ni bitno to.To je bila obicna klima,nije inverter.
Znaci,samo skinuo nju i na njeno mjesto stavio drugu.Sta sad.Da opisem alat.Nemam ga.Al zato ima u firmi gdje radim.
Ponesem i zavrsim posao.Kakva je mudrolija napravit konus na cijevi.Zavrnes holednere,pritegni dobro da ne bi pustalo.
Ukljucis vakum pumpu 15-ak minuta.Odstoji pola sata,ne pusta,pusti plin i pali misko.
Pa frizider je izmisljen prije 100 godina.Sta pravite nauku od klime,ko da je spejs satl.(ne znam jel se tako pise haha)
Kinezi znaju napravit mnogo komplikovanije strvari a da ne znaju iskopirat frizider,izvinite klimu.
Oni to znaju i te kako,samo sto su im materijali losiji,pa se moze desiti da prije crkne.Ali ja na ovu imam 2 god garancije,i ovjerio mi je prodavac a ne monter.
Ali da radi-radi.
Bice i slike,ako te bas zanima,ali cemu sve to.Sta ja imam od toga ili ti da ti sad slikam sobnu temperaturu,pa temp na daljincu,...bez veze.Sve se to moze lazirat pa ne vidim svrhu tog slikanja.
Hajd da ne davim vise.
Pozdrav.
Uzmi taj garantni list pa to sto je najsitnijim slovima napisano dobro procitaj.
Ti si stvarno naivan ako mislis da ces imati i dalje garanciju na tu toplotnu pumpu
Usporedbe radi.Sta mislis bi li ti Skoda,Audi,Opel.....itd,priznali na garanciju neki kvar na autu a da si sam mijenjao ulje ili nesto drugo
Kani se ba bajki.I ne pali ljude bezveze

Ps.
Moli Boga samo da ti ne dodje do kvara.A ako se desi bilo kakav kvar ,pa i onaj koji i nije direktno povezan sa tim sto si ti uradio,vjeruj da ce traziti na sve moguce nacine put koji vodi tom kvaru upravo zbog cinjenice da si sam namontirao sve.
Nije to tezak posao za uraditi ali............!?
piplica
Grijem se na: Ćumur

#2646 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Evo, dok se vi prepirete oko "magle", ja sastavio termometar, malo sam ga ukomponovao u jednu kutiju sa utičnicom da sve to izgleda kako treba :)
Samo mu trebam naći fino mjesto, ali za sada nema minusa pa neće biti ni potrebno ovih dana, a kako stvari stoje i narednih 10-tak dana.
Image
kadett

#2647 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kadett »

lovacs wrote: e sad si ga stvarno pretjero. mislim da svako ko ista zna o klimama zna da je ovo sto pricas suplja.
Hvala,bas si zabavan i duhovit.
kadett

#2648 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kadett »

ketronsd1 wrote: Uzmi taj garantni list pa to sto je najsitnijim slovima napisano dobro procitaj.
Ti si stvarno naivan ako mislis da ces imati i dalje garanciju na tu toplotnu pumpu
Usporedbe radi.Sta mislis bi li ti Skoda,Audi,Opel.....itd,priznali na garanciju neki kvar na autu a da si sam mijenjao ulje ili nesto drugo
Kani se ba bajki.I ne pali ljude bezveze

Ps.
Moli Boga samo da ti ne dodje do kvara.A ako se desi bilo kakav kvar ,pa i onaj koji i nije direktno povezan sa tim sto si ti uradio,vjeruj da ce traziti na sve moguce nacine put koji vodi tom kvaru upravo zbog cinjenice da si sam namontirao sve.
Nije to tezak posao za uraditi ali............!?
Pa vidi,moram ti priznat da si u pravu za vecinu ovog sto si napisao.
Jedino ti mogu kazat da nisam bas naivan kao sto mislis.Znam odlicno svoja i njihova prava.
Odlicno znam kako se ostvaruje garancija.I sam radim u firmi gdje se prodaje tehnika i svakodnevno imamo slucajeve o trazenju zamjene aparata......poznata mi je materija i ne bi o tome da javno pricam.Tako da me garancija ni malo ne brine.
A prethodna beko klima je radila 8 godina i skinuta je zato sto nije inverter a ne zato sto je neispravna.
Nadam se da ce i ova izdrzati bar 5 god i da nece bit potrebe za garancijom.I ne kontam,sto to ja pricam bajke.
Laku noc vam zelim.
Hajlac

#2649 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Image
Ako ikako fizički možeš prići ovoj VEHZ sa slike, skini joj tu plastičnu mrežu jer, kao što vidiš, na njoj se nakuplja led što stvara problem samom 'radijatoru'. Kao što već rekoh, ta plastična maska služi samo kao zaštita pri transportu i montaži a nakon toga se skida ;-)
I ako možeš, pokušaj malo rukom pritisnuti sve te cijevi i kablove uzazid od same klime jer vidim, dodiruju je.

P.S. Pod uslovom da klima radi većim/normalnim kapacitetom(1kW i više), ovakvo ravnomjerno leđenje čitave površine radijatora je znak ispravnog rada klime tj. optimalne količine gasa itd.

Djelomično zaleđena površina(obično gornja cca četvrtina radijatora) se jalja ili kad klima radi malom snagom ili kad postoji neki problem(gas, prekratka instalacija...).
Last edited by Hajlac on 25/12/2013 00:16, edited 1 time in total.
Hajlac

#2650 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

kadett wrote:

Ali da radi-radi.
Hajd da ne davim vise.
Pozdrav.
Pa to je skroz druga priča - imaš pristup svim alatima...

Nije da samo prije crkavaju jeftinjaci već i puno lošije rade pri iole jačim minusima (ispod cca -5C) i pri ovakvim teškim uslovima u smislu odmrzavanja.

Ovu sliku koji si postavio očito nisi napravio ovih dana kad je teška magluština jer ni traga ledenicama niti maglovitom danu/svjetlu. Ili živiš npr. u Hercegovini gdje bilo kakva kineska klima može raditi...

Znači, eno kao dado123 uslikaj da vidimo kako se sada ponaša.

Kako nema naljepnicu koja lijepo zvuči - pa velikim slovima šicaju se nazivom Toshiba(kao da sama činjenica da ima Toshiba/Sanyo, Paanasonic/Mitsubishi kompresor treba da znači dobru klimu tj. dobre performanse), svi oni prave i sklj kompresore i zadnju riječ tehnike...Samo ime ništa ne znači dok ne vidiš specifikacije ;-)
Upravo zato insistiram na navođenju modela klime.
Post Reply