KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Moderator: anex
- Melanholik
#2626 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
nađeš sam poslodavca. ako već nisi, kontaktiraš poslodavce s molbom da te zaposle. po mogućnosti one za koje procijeniš da bi te ostavili u radnom odnosu i nakon isteka sufinansiranja. znam dosta tek svršenih studenata da su tako našli super zaposlenje i ostali. ova prilika se ne propušta.
-
alter_a
#2627 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Mene, također, zanima ovaj poziv FZZZ-a koji je danas objavljen. Ima li neko ko je prošao na ovom projektu 2012. godine da nas malo više uputi, kako to sve funkcionira-ako funkcionira. Koliko im otprilike treba da donesu odluke i izbace konačne rezultate i sl?
-
dezurni_ucenik
#2628 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
alter_a wrote:Mene, također, zanima ovaj poziv FZZZ-a koji je danas objavljen. Ima li neko ko je prošao na ovom projektu 2012. godine da nas malo više uputi, kako to sve funkcionira-ako funkcionira. Koliko im otprilike treba da donesu odluke i izbace konačne rezultate i sl?
Ja sam se prije godinu prijavio na taj konkurs.Odes do biroa gdje ces dobiti zahtjev koji ces odnijeti svom poslodavcu (mora da udari pecat i upise svoj registarski broj),nakon toga to odneses u FZZZ i to je to.Koliko se sjecam ,mjesec dana je to trajalo, i oni koji su primljeni poceli su da rade sredinom januara il pocetkom februara.
- escobar__
#2629 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
A zašto jednostavno ne odeš u lokalni Zavod za zapošljavanje i porazgovaraš s njima na tu temu, je li to toliko teško? Pa ako će ti iko dati kakve-takve precizne informacije, oni će. Ovdje ćeš pročitat pet različitih mišljenja i opet nećeš znat šta treba, a šta ne.
-
lolol
#2630 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Problem je sto su se na birou do prije dva dana pravili ludi da nemaju pojma sta ce biti od toga i da se vjerovatno nece to ni realizpati i op evo ga poziv. Njima nije u intersu da tu prođe neko nepoznat. Joj fakat ne znam ni ja sta da radim, treba naci poslodavca ... i jos se lako moze desiti da to ne prođe ako poslodavac nema stelu. Jos povrh sveha uvijek ima onih sto po nekim tackama imaju prednost ... katastrofa!!!escobar__ wrote:A zašto jednostavno ne odeš u lokalni Zavod za zapošljavanje i porazgovaraš s njima na tu temu, je li to toliko teško? Pa ako će ti iko dati kakve-takve precizne informacije, oni će. Ovdje ćeš pročitat pet različitih mišljenja i opet nećeš znat šta treba, a šta ne.
- Urbana
#2631 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Razlika u odnosu na proslu godinu je to sto ove godine oni finansiraju doprinose u maksimalnom iznosu do visine doprinosa na platu od 829 KM i 50 KM ukoliko se isplacuje topli obrok.
Ove godine i poslodavac mora ucestvovati barem sa iznosom minimalne plate a doprinose ce u kasnije refundirati fzzz.
Nema vise pripravnika za dz.
Nadam se da ce biti i onih koji ce davati vise od minimalca.
Vjerovatno ce to odbiti neke jer su prosle godine davali 480 KM bruto pa se nije moralo puno doplacivati iz vlastitog dzepa.
Evo u vezi odabira kandidata
Poslodavac se prijavljuje za učešće u Programu putem web stranice Zavoda http://www.fzzz.ba te u prijavu unosi svoje podatke i podatke o broju, stručnoj spremi i druge podatke o osobi koju namjerava zaposliti. Ukoliko poslodavac traži posredovanje u zapošljavanju, potrebno je da se PRIJE PRIJAVE za učešće u Programu obrati općinskom birou za zapošljavanje.
Znaci ukoliko nemas vec izabranog kandidata javis se fzzz da posreduju. Ako imas onda samo cekas da ti odobre broj.
p.s. Ovo je moje tumačenje poziva, za sve nejasnoce treba kontaktirati fzzz na vrijeme.
Ove godine i poslodavac mora ucestvovati barem sa iznosom minimalne plate a doprinose ce u kasnije refundirati fzzz.
Nema vise pripravnika za dz.
Nadam se da ce biti i onih koji ce davati vise od minimalca.
Vjerovatno ce to odbiti neke jer su prosle godine davali 480 KM bruto pa se nije moralo puno doplacivati iz vlastitog dzepa.
Evo u vezi odabira kandidata
Poslodavac se prijavljuje za učešće u Programu putem web stranice Zavoda http://www.fzzz.ba te u prijavu unosi svoje podatke i podatke o broju, stručnoj spremi i druge podatke o osobi koju namjerava zaposliti. Ukoliko poslodavac traži posredovanje u zapošljavanju, potrebno je da se PRIJE PRIJAVE za učešće u Programu obrati općinskom birou za zapošljavanje.
Znaci ukoliko nemas vec izabranog kandidata javis se fzzz da posreduju. Ako imas onda samo cekas da ti odobre broj.
p.s. Ovo je moje tumačenje poziva, za sve nejasnoce treba kontaktirati fzzz na vrijeme.
-
lolol
#2632 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Pa jeste, upravu si. Meni nije jasno da li mogu neke firme biti poslodavci popu Coca Cole npr? Buni me ovo sto kazu da moz+ra biti registrovana u FBIH
- Urbana
#2633 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Evo ti coca-cola http://www.uino.gov.ba/b/Porezi/PDV_obv ... fault.aspx
Ukucaj coca-cola, registrovani su u Hadzicima tako da ne vidim prepreku.
Ukucaj coca-cola, registrovani su u Hadzicima tako da ne vidim prepreku.
-
alter_a
#2634 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Prije svega, u lokalnom Zavodu za zapošljavanje nisam do sada nijednom dobila informaciju o bilo čemu jer sam uvijek znala više od njih. Meni ne smeta pet različitih mišljenja, zato i jesam na forumu. Hvala CVIKERASH, najpotrebnija mi je bila informacija o trajanju tog procesa odabira.escobar__ wrote:A zašto jednostavno ne odeš u lokalni Zavod za zapošljavanje i porazgovaraš s njima na tu temu, je li to toliko teško? Pa ako će ti iko dati kakve-takve precizne informacije, oni će. Ovdje ćeš pročitat pet različitih mišljenja i opet nećeš znat šta treba, a šta ne.
- Melanholik
#2635 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
jel baš ne mogu učestvovati firme koje nisu izmirile sve obaveze za doprinose?
- Urbana
#2636 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Nema logike da ucestvuje neko ko ne izmiruje doprinose i drzi radnike na crno.
Korisnici po Programu su poslodavci registrovani u Federaciji Bosne i Hercegovine koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, te oni koji imaju potpisan sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH o izmirenju duga po osnovu doprinosa, kao i oni na koje se odnosi Zakon o finansijskoj konsolidaciji.
Korisnici po Programu su poslodavci registrovani u Federaciji Bosne i Hercegovine koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, te oni koji imaju potpisan sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH o izmirenju duga po osnovu doprinosa, kao i oni na koje se odnosi Zakon o finansijskoj konsolidaciji.
- Melanholik
#2637 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
znam da nema logike, ali pošto puno toga nema logike, mislim možda se može progledati kroz prste ili tako nešto. 
-
kenzo
#2638 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
sd ce puno teze biti naci poslodavca u Sarajevu, jer na proslom konkursu(kantonalni) finansiran je cjelokupan iznos od 600KM, a tu je preko 700 poslodavaca iskoristilo sredstva. Prema tome, sad je vec manje poslodavaca ojima je potrebna radna snaga, jos kad skontaju da moraju platiti...nece biti lako ....sretni su oni koji imaju nekoga da ga primi na ovaj nacin..
-
Rizvan
#2639 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Ima li neko informaciju hoće li kantonalni konkurs biti objavljenj i sljedeće godine?kenzo wrote:sd ce puno teze biti naci poslodavca u Sarajevu, jer na proslom konkursu(kantonalni) finansiran je cjelokupan iznos od 600KM, a tu je preko 700 poslodavaca iskoristilo sredstva. Prema tome, sad je vec manje poslodavaca ojima je potrebna radna snaga, jos kad skontaju da moraju platiti...nece biti lako ....sretni su oni koji imaju nekoga da ga primi na ovaj nacin..
- JoeyTribbiani
#2640 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Meni su prije dva mjeseca u centru rekli: "Na federalnom nivou do nove godine, a na kantonalnom u martu." E sad, kol'ko im se može vjerovati, ne znam jer nisu bili baš sigurni. Za ovaj današnji su pogodili.
-
Rizvan
#2641 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Ok, hvala na odgovoru.JoeyTribbiani wrote:Meni su prije dva mjeseca u centru rekli: "Na federalnom nivou do nove godine, a na kantonalnom u martu." E sad, kol'ko im se može vjerovati, ne znam jer nisu bili baš sigurni. Za ovaj današnji su pogodili.
-
Muuky
#2642 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Eh da je još koga naći da me ubaci da radimm ,biloo bi odličnnoo ali očigledno ništa bez štele
- coinspinner
#2643 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Kako ste skontali da poslodavac mora da plaća dio? 
- Urbana
#2644 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Iz ovoga: Programom će se mjesečno sufinansirati ukupan iznos obaveznih doprinosa iz i na bruto plaću zaposlenika, s tim da maksimalni osnovni iznos sufinansiranja ne može biti veći od iznosa obaveznih doprinosa na prosječnu mjesečnu neto plaću u Federaciji BiH za 2012. godinu, koja prema objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku iznosi 829,92 KM. Osnovica za izračun iznosa sufinansiranja je bruto plaća zaposlenika koja se sastoji od doprinosa iz plaće, poreza na dohodak i neto plaće. .
Ako oni sufinansiraju doprinose znaci da poslodavac odredjuje platu. Na prijavi za poslodavce unosi se planirani iznos bruto plate. Na osnovu toga utvrdjuju iznos doprinosa koje ce refundirati.
Uporedis li ovaj sa pozivom od prosle godine vidjeces da je tamo pisalo da sufinansiraju iznos od 480 KM bruto.
Po tome je poslodavac mogao isplacivati minimalac i doprinose od sufinansiranja i dobiti pripravnika za dzaba.
Ove godine je drugacije. Poslodavac mora uplatiti barem minimalac.
Akcija je super za one kojima stvarno treba pripravnik i planirali su ga zaposliti u svakom slucaju, uhar je i doprinose refundirati.
Oni koji su mislili da ce im drzava opet platiti sve su se zeznuli.
Vec znam za mnoge koji su odustali.
Neka preduzeca imaju interne zabrane zaposljavanja i jedini nacin koji im odgovara a da izadju u susret pripravnicima je onaj od prosle godine.
Na gubitku su opet nezaposleni, pretpostavljam da je sada teze naci poslodavca i da ce vecina davati minimalac.
Ako oni sufinansiraju doprinose znaci da poslodavac odredjuje platu. Na prijavi za poslodavce unosi se planirani iznos bruto plate. Na osnovu toga utvrdjuju iznos doprinosa koje ce refundirati.
Uporedis li ovaj sa pozivom od prosle godine vidjeces da je tamo pisalo da sufinansiraju iznos od 480 KM bruto.
Po tome je poslodavac mogao isplacivati minimalac i doprinose od sufinansiranja i dobiti pripravnika za dzaba.
Ove godine je drugacije. Poslodavac mora uplatiti barem minimalac.
Akcija je super za one kojima stvarno treba pripravnik i planirali su ga zaposliti u svakom slucaju, uhar je i doprinose refundirati.
Oni koji su mislili da ce im drzava opet platiti sve su se zeznuli.
Vec znam za mnoge koji su odustali.
Neka preduzeca imaju interne zabrane zaposljavanja i jedini nacin koji im odgovara a da izadju u susret pripravnicima je onaj od prosle godine.
Na gubitku su opet nezaposleni, pretpostavljam da je sada teze naci poslodavca i da ce vecina davati minimalac.
- coinspinner
#2645 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
e ako je stvarno tako kao što pišete, nema smisla... da JA NAĐEM poslodavca, da me POSLODAVAC PLATI, da oni plate te usrane doprinose, i sutra priča kako me ZAVOD ZAPOSLIO 
-
Potočna pastrmka
#2646 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Znači mogu ovi sa manje od godine "staža na birou" ?
A zna li neko nešto više o ovome programu fzzz, jel neko predavao već, kako izgleda sve to, zanima me.
A zna li neko nešto više o ovome programu fzzz, jel neko predavao već, kako izgleda sve to, zanima me.
-
kenzo
#2647 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Zna li neko hoce li biti konkursa u januaru? Danas mi neko pouzdan rece da ce biti nesto u januaru. Ja znam za mart, ali posto je izborna godina vjerovatno ce prosiriti broj pripravnika kje ce sufinansirati.
Ima li neko dodatnih informacija?
Citao sam na juszzks da ce biti neki projekt 800+
Ima li neko dodatnih informacija?
Citao sam na juszzks da ce biti neki projekt 800+
-
Potočna pastrmka
#2648 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Pih 800 + ?

-
matkko
#2649 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
OBAVJEŠTENJE (25.12.2013.): Obavještavaju se poslodavci da je za sredstva raspoređena za Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Kantona Sarajevo pristigao dovoljan broj prijava. Provjera podataka iz pristiglih prijava je u toku, a Javni poziv ostaje i dalje otvoren do utvrđivanja konačnog spiska poslodavaca s kojima će biti zaključen ugovor. Naredne prijave će se razmatrati po redoslijedu prispjeća samo u slučaju da raspoloživa sredstva ne budu raspoređena na već pristigle prijave.
KAD PRIJE
KAD PRIJE
-
Umalo popisivac
#2650 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
I na kraju balade, koliko pripravnici preko ovog sufinanciranja uopce dobiju?