Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- vox-populi
#2626 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
@zavrzlama i @Alfons
ne znam sto se trudite toliko, necete dobiti direktan i nedvosmislen odgovor. Politika NS-a, pa samim time i djelovanje Pedje Kojovica na ovom forumu ima za cilj izvlacenje glasackog maksimuma i iz RS-a i iz FBiH. Pri tome, principi apsolutno ne postoje, bitno je samo ispricati pricu (nerijetko i dijametralno suprotnu) tako da se naljuti sto manji broj glasaca iz oba entiteta. Mozda je to i ispravan put, jer bez vlasti u oba entiteta nema promjene ustava ali je veliko pitanje da li ce zbir najmanje ljutih iz oba entiteta biti i priblizan recimo gradjanski orijentisanim biracima samo iz FBiH?
ne znam sto se trudite toliko, necete dobiti direktan i nedvosmislen odgovor. Politika NS-a, pa samim time i djelovanje Pedje Kojovica na ovom forumu ima za cilj izvlacenje glasackog maksimuma i iz RS-a i iz FBiH. Pri tome, principi apsolutno ne postoje, bitno je samo ispricati pricu (nerijetko i dijametralno suprotnu) tako da se naljuti sto manji broj glasaca iz oba entiteta. Mozda je to i ispravan put, jer bez vlasti u oba entiteta nema promjene ustava ali je veliko pitanje da li ce zbir najmanje ljutih iz oba entiteta biti i priblizan recimo gradjanski orijentisanim biracima samo iz FBiH?
- black
#2627 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
pa naravno, a u RS-u se priviti uz "mehke" nacionaliste jer su oni jedina opcija sa kojom donekle mogu saradjivati, i sad treba da se naviknemo na boju i ukus samo ne znam chegaAlfons Kauders wrote:
Zasto apsurdno? Znaci vi smatrate da su nacionalne stranke iste, da im je ideologija ista, ali eto, nekim cudom, rezultati njihovog djelovanja opet nisu isti?
Pa cekaj malo, meni tu nesto ne stima. Zasto su iste, kad i sam kazes da nisu iste i da je apsurdno porediti njihovu zaostastvinu?
Meni se nekako cini da je vise apsurdno vase istrajavanje na izjednacavanju naci stranaka - crna i tamno siva nisu iste, a i govna razlicito smrde...
- Alfons Kauders
#2628 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa gledaj, ja od Pedje trazim pojasnjenje njegove izjave. Nisam ja sad sjedio u nekom stranackom stabu i kontao kako da nesto "zavucem" i tjeram mak na konac.vox-populi wrote:@zavrzlama i @Alfons
Pedja je maloprije izjavio to sto je izjavio, u svojstvu predstavnika NS, na temi koju je sam pokrenuo kako bi komunicirao s gradjanima.
Principi uvijek postoje - ja ovo pitam bas iz principa...
- Alfons Kauders
#2629 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To je upravo ono zbog cega sam se poceo i javljati na ovoj temi... I upravo sam radi ovakvih izjava prestao gajiti bilo simpatije prema NS.black wrote:pa naravno, a u RS-u se priviti uz "mehke" nacionaliste jer su oni jedina opcija sa kojom donekle mogu saradjivati, i sad treba da se naviknemo na boju i ukus samo ne znam chegaAlfons Kauders wrote:
Zasto apsurdno? Znaci vi smatrate da su nacionalne stranke iste, da im je ideologija ista, ali eto, nekim cudom, rezultati njihovog djelovanja opet nisu isti?
Pa cekaj malo, meni tu nesto ne stima. Zasto su iste, kad i sam kazes da nisu iste i da je apsurdno porediti njihovu zaostastvinu?
Meni se nekako cini da je vise apsurdno vase istrajavanje na izjednacavanju naci stranaka - crna i tamno siva nisu iste, a i govna razlicito smrde...
Nisam nacionalista, jos manje sovinista ili fasista, ali nisam vala ni toliko naivan da mi ovakve izjave ne bodu oci.
- Suti i trpi
#2630 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Al zato drugi 'imaju muda', pa obecaju ono sto ne mogu ispunit? Imam i ja muda reci Tajsonu da je smrad, a nisam mu ja kriv sto mi se ne moze osvetit za to, vazno je da sam ja imo muda reci mu tozavrzlama wrote:najveci problem Nase Stranke je sto nemaju muda...oni idu tezom da se mogu srusiti nacionalne stranke bez rusenja Dejtona i rezultata rata...a ja kazem da ne mogu...a ako NS misli da moze srusiti nacionalne stranke bez rusenja Dejtona,onda po meni ispoada da NS samo prodaje maglu da se njeni clanovi uvale u funkcije ne zamjerujuci se previse, pogotovu onim iz manjeg entiteta..
NS ISKLJUCIVO ovakvom politikom moze pobjedit nacionalne stranke. U konfrontaciji sa njima nemaju apsolutno nikakve sanse. Ako bi nastupali po tvojim savjetima, samo bi se poistovjetili sa SDA i SZBiH i tako ostali potpuno marginalna stranka. Ako bi pobjedili u Federaciji, najbolja borba protiv Dodika bi bila postena vlast, ekonomija i socijalna pravda. Bolji zivot u Federaciji, pozitivna klima za investitore, suzbijanje kriminala i korupcije... Sve to bi natjeralo gradjane RS da i oni ucine isti korak i izaberu nekog ko ce im poboljsat zivot. Ako bi NS postala konstruktivna, bez huskacke retorike i konfrontacije, to bi NATJERALO vlasti u RS da okrenu plocu, pa ako je oni nebi okrenuli, okrenula bi medjunarodna zajednica. Ovako medjunarodna zajednica ne moze uciniti nista, jer je i jedna i druga vlada jednako losa, Mile laje na Hareta, Hare na Mileta.
- black
#2631 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
takodje i ja, i fakat ne mogu da ne primjetim i da se chudim kako neko moze da pada na ove kvazigradjanske ubleheAlfons Kauders wrote:
To je upravo ono zbog cega sam se poceo i javljati na ovoj temi... I upravo sam radi ovakvih izjava prestao gajiti bilo simpatije prema NS.
Nisam nacionalista, jos manje sovinista ili fasista, ali nisam vala ni toliko naivan da mi ovakve izjave ne bodu oci.
-
uroborus
#2632 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Fakat, ako ti već ne valja "kavazigradjanska koalicija" NS i NSP-a, onda ti ošini po onom već oprobanom receptu koji nudi "gradjanska koalicija" Ivanić-Lagumđija!black wrote:Alfons Kauders wrote:
takodje i ja, i fakat ne mogu da ne primjetim i da se chudim kako neko moze da pada na ove kvazigradjanske ublehe
Mnogi ovdje nisu izgleda svijesni da se na slijedećim izborima bira manje zlo, a nekakava idealna politička kombinatorika, stoga take it or leave it!
- just__curious
#2633 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
just__curious wrote:Pedja,
Kakav je stav Nase stranke o prijedlogu o izmjenama Zakona o porezu na dohodak koji je nedavno prosao na Domu naroda FBiH? Ako i Zastupnicki dom FBiH usvoji predlozeni zakon, dobili bismo porez na topli obrok u FBiH. Predlagac rece da se moramo harmonizirati sa EU (pocevsi na entitetskom nivou!), tamo kaze nema toplih obroka. Visinu prosjecnih individualnih dohodaka cemo izgleda harmonizirati sa EU nekad kad kad budemo dio EU, oko 2020.
Ja sam recimo iznenadjen sto nema nikakvih protesta, mislim da to zasluzuje (mirni) javni protest gradjana.
Umjesto novog poreza ja predlazem rezanje plata zastupnika na drzavnom, entitetskim i kantonalnim nivoima, za pocetak.
Hvala.
Pedja,Pedja Kojovic wrote:just curious
Mi cemo se, kao sto i kazemo u nasoj ekonomskoj politici, zalagati za progresivni poreski sistem i za varijabilnu PDV stopu na proizvode.(Za zivot vazna roba manje, a luksuz, vise stope)
Nas cilj je ukidanje siromastva i jacanje i sirenje srednje klase.
Nezakonito stecena imovina bice oduzeta.
p.k.
S postovanjem, odgovor ne zadovoljava. Prijedlog zakona koji sam pomenuo se mozda moze okarakterisati kao progresivni porez
Ali sta je realnost? Znate da su i privrednici do guse u porezima, pogotovo mala i srednja preduzeca za koja tvrdite da su okosnica ekonomskog razvoja, tako da daju minimalne plate radnicima, a ostalo isplate u vidu neoporezivog toplog obroka i "prevoza na posao". Da je cijeli iznos primanja radnika oporeziv, znatno bi poslodavcu porasli iznosi mjesecno uplacenih doprinosa za radnike. To znaci da mala i srednja, i druga preduzeca, zatvore radnju, i odose na pijacu jer ne mogu podnijet te troskove (dokaz za to je npr. to sto svakodnevno vidite radnje koje se zatvaraju). Zbog toga, ako se usvoji zakon, za ocekivati je da ce prvi potez privrednika biti da SMANJE IZNOSE TOPLIH OBROKA ISPOD 8 KM DNEVNO. Sumnjam da ce to korigovati povecanjem neto plata radnicima, jer time rastu troskovi na plate. Dakle, rezultat je smanjenje primanja radnika.
Ja licno sam protiv toplih obroka i inih komplikovanih nacina izbjegavanja poreza, ali ne tako sto cemo prvo harmonizirati to sa EU, a harmoniziranje visine dohodka odgoditi za 10 godina. Trenutno ovaj zakon znaci udarac na one sa manjim prihodima. Oni koji bi zakon izglasali bi platili 30 KM mjesecno vise na porez, od primanja od 3000-7000 KM. Za onog ko ima primanja 700 KM, 30 KM nije beznacajno. Ista logika kao za jedinstvene doprinose na primanja opcenito.
Smisao je da oni koji su nekontrolisanim trosenjem doveli zemlju u bankrot, umjesto smanjenja svojih primanja kako bi narod to prizeljkivao, uvode poreze koji kaznjavaju i obican narod za greske administracije.
U nadi da Pedja odgovara na hipoteticka pitanja: da imate zastupnike u Zastupnickom domu FBiH, da li biste podrzali zakon ili ne? Dok se ne promijeni poreski sistem u BiH, i dalje se mora glasati za prijedloge zakona u parlamentima
Hvala.
-
Pedja Kojovic
#2634 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
alfons kauders
Poenta ovog foruma nije da vi mene ili ja vas ubjedite u nesto.
Politika nije prirodna nauka.
Poenta ovog foruma je da se informisete o nasim stavovima.
Ja sam potpuno siguran da su vasi stavovi utemeljeni argumentima bas kao i moji.
Ja sam na pocetku napisao da je nas principijelni stav da se vlast treba baviti onim sto je danas i onim sto ce biti sutra, a da se istoricari trebaju baviti istorijom. Mi zelimo da se posvetimo buducnosti ove zemlje, a ne da zauvijek ostanemo robovi proslosti koju su nam priredile ideologije koje su, manje vise, na vlasti 20 godina. Vec 15 godina te iste ideologije vode politiku koja se najpreciznije moze okarakterisati kao nastavak rat drugim sredstvima. Svoje promasaje u vodjenju ekonomske i socijalne politike, kriminal monumentalnih razmjera, pred izbore skrivaju zauzimanjem radikalno suprotnih stavova, podizanjem medjuetnickih tenzija i sirenjem straha o ponovnom oruzanom sukobu. Neodrzivim budzetima finansiraju preglomaznu administraciju rodjaka i amidzica na ciju lojalnost na izborima s pravom racunaju. Sirenjem defetizma i cinizma onesposobili su odlucujuci segment birackog tijela koje su uvjerili da se nista ne moze promjeniti i da nece biti bolje. Nikad.
Mi opet ovo radimo jer vjerujemo da se moze promjeniti i da moze biti bolje .
p.k.
Ja sam potpuno siguran da su vasi stavovi utemeljeni argumentima bas kao i moji.
Ja sam na pocetku napisao da je nas principijelni stav da se vlast treba baviti onim sto je danas i onim sto ce biti sutra, a da se istoricari trebaju baviti istorijom. Mi zelimo da se posvetimo buducnosti ove zemlje, a ne da zauvijek ostanemo robovi proslosti koju su nam priredile ideologije koje su, manje vise, na vlasti 20 godina. Vec 15 godina te iste ideologije vode politiku koja se najpreciznije moze okarakterisati kao nastavak rat drugim sredstvima. Svoje promasaje u vodjenju ekonomske i socijalne politike, kriminal monumentalnih razmjera, pred izbore skrivaju zauzimanjem radikalno suprotnih stavova, podizanjem medjuetnickih tenzija i sirenjem straha o ponovnom oruzanom sukobu. Neodrzivim budzetima finansiraju preglomaznu administraciju rodjaka i amidzica na ciju lojalnost na izborima s pravom racunaju. Sirenjem defetizma i cinizma onesposobili su odlucujuci segment birackog tijela koje su uvjerili da se nista ne moze promjeniti i da nece biti bolje. Nikad.
p.k.
-
red label
#2635 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
U postizborne koalicije ulaze parlamentarne strankePedja Kojovic wrote:mizanfil
NSP ce u RS-u sigurno osvojiti puno vise od vase procjene.(Krsmanovic je po istrazivanjima 3., ispred Cavica)
U koaliciju se ukljucuju i lokalni pokreti - njih 5 i jedna lokalna stranka iz Bijeljine. Mi ocekujemo da ce nas Damir Miljevic, koji je zaista vrstan covjek i ekonomista, povuci nasu listu u parlament.
Koalicije se moze opisati kao antinacionalisticka, proevropska. Osnovni ciljevi su joj kraj medjuetnickih sukoba, ekonomski razvoj i povisenje zivotnog standarda i ekspeditivan ulazak BiH u EU.
O postizbornim koalicijama jos uvijek pricamo.
Uslovi za te koalicije se ja mislim nece puno mjenjati.
p.k.
- vee-jay
#2636 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja Kojovic wrote:alfons kauders
p.k.
- Alfons Kauders
#2637 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Slazem se, ali poenta ove diskusije jeste bila da NS predoci svoje stavove i pridobije sto vise podrske. U mom slucaju ste postigli upravo suprotno, jer sam mislio da je NS prilicno zanimljiva alternativa etabliranim opozicionim strankama (nacionaliste da i ne pominjem).Pedja Kojovic wrote:alfons kauders
Politika nije prirodna nauka, ali je nauka, isto kao i istorija. Nije bitno sto se ne radi o prirodnim, egzaktnim naukama - cinjenice su opet bitne. Vidis, meni ne smeta da se na neke stvari ubaci malo spina, slaga i mljevenih badema. Medjutim itekako mi smeta kada neko pocne silovati cinjenice. Vjeruj mi da vam to ne treba, jer ce vam vise skoditi nego pomoci. Svi ozbiljni politicari balansiraju i pazljivo odvagaju izjave, sto se svakako ocekuje i od NS, ali neke stvari jednostavno ne prolaze, barem ne kod mene. O cinjenicama se ne dogovara, zato ih politicari bas i ne vole...
Naravno da se ne treba baviti prosloscu, ali ne treba je ni zanemariti, ili iskriviti za racun nekih visih ciljeva. Ako NS nije u stanju da se sama sa sobom slozi oko proslosti, koja je vec dio istorije, sta onda ocekivati od planova za sasvim neizvjesnu buducnost? Meni ne moras govoriti da "oni" koriste tu pricu da bi zamaskirali kriminal - to znam vec 20 godina i zato ne glasam za njih. Medjutim, kako se onda mislite boriti protiv njih ako necete biti spremni da se gurate na istom terenu? Klupa i tribina znaju pomoci, ali ipak igraci odlucuju utakmicu...Ja sam na pocetku napisao da je nas principijelni stav da se vlast treba baviti onim sto je danas i onim sto ce biti sutra, a da se istoricari trebaju baviti istorijom. Mi zelimo da se posvetimo buducnosti ove zemlje, a ne da zauvijek ostanemo robovi proslosti koju su nam priredile ideologije koje su, manje vise, na vlasti 20 godina. Vec 15 godina te iste ideologije vode politiku koja se najpreciznije moze okarakterisati kao nastavak rat drugim sredstvima. Svoje promasaje u vodjenju ekonomske i socijalne politike, kriminal monumentalnih razmjera, pred izbore skrivaju zauzimanjem radikalno suprotnih stavova, podizanjem medjuetnickih tenzija i sirenjem straha o ponovnom oruzanom sukobu. Neodrzivim budzetima finansiraju preglomaznu administraciju rodjaka i amidzica na ciju lojalnost na izborima s pravom racunaju. Sirenjem defetizma i cinizma onesposobili su odlucujuci segment birackog tijela koje su uvjerili da se nista ne moze promjeniti i da nece biti bolje. Nikad.
p.k.
Sto se tice budzeta, sve to stoji, ali sta cemo sad? NS se protivi aranzmanu sa IMF-om, sto je za mene veliki plus. Isto cini npr. SDP i jos par manjih opozicionih stranaka. Sve je to lijepo i fino, ali mene je mati prokletog rodila pa me zanimaju konkretne cifre. Tu sve opozicione stranke padaju, ne samo vi. E, vidis zato nam i jeste ovako, jer ni opozicija nema muda da kaze istinu. Opozicija je "zaboravila" da ce nasa privreda vracati te pare, tj. 450,000 ljudi ce isplatiti 2.4 milijarde maraka, svako po nekih 5,000KM, bez kamata. Sad skontaj da ce prosjecni radnik u privredi zaraditi 35,000KM u narednih 5 godina. Gdje su buraz muda Bajicu, Lagumdziji, Krsmanovicu, Cavicu i svim ostalim "alternativama" da lijepo kazu kako ce plate u administraciji otici u kurac, zajedno sa svim socijalnim davanjima. Jok, opozicija jos pride najavljuje da ce biti med i mlijeko, da ce se pokrenuti kojekakvi novi socijalni programi i picke materine.
Jebes ga Pedja, znam da se ne moze bas o tim crnjacima pricati pred izbore, valja ljudima obecati da ce imati da napune rezevoar u dvici i Drinu, inace ce opet ovce glasati za iste. Ali zar se opozicija nije mogla barem dogovoriti oko neke zajednicke izjave ili politike vezane za to krkansko zaduzenje? Barem da vidi narod o cemu je rijec, da se informise i da skonta da ce biti jebeno, ali da barem opozicija ne prodaje muda pod bubrege. Glup je bolan narod, valja mu to nacrtati. I nemoj me kritikovati sto govorim da je narod stoka, ipak si javna licnost i politicar pa bas to i ne smijes otvoreno reci, al' da narod nije glup kurac bi nam moj sad ovako bilo. Zato kredu u ruke i crtajte im, ko prvacicima...
-
LCH
#2638 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Politika je sve, pod nju se svašta trpa, ali politika nebi trebala biti laž koja se može iščitati iz mnogo postova koje je pk. objavio.
-
LCH
#2639 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Imam ja dva pitanja, neka mi oprosti P. oprosti ako je na njih već morao davati odgovore. Šta je Predrag po zanimanju??? Koji je stav Naše stranke po pitanju problema ovih razdvojenih škola???
-
Pedja Kojovic
#2640 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
lch
Zavrsio sam Pravni fakultet u Sarajevu, ali nikad nisam radio kao pravnik. Bavio sam se novinarstvom i knjizevnoscu.
Mi sistem "dvije skole pod jednim krovom" smatramo...da nediplomatski kazem, zlocinom protiv djece, obrazovanja i BiH.
p.k.
p.s.
U Manifestu Nase stranke o obrazovanju stoji sljedece...
OBRAZOVANJE
Naša stranka smatra da je sadašnji sistem obrazovanja mladih neadekvatan vremenu i okruženju u kojem živimo i da je prioritet vlasti da ga reformiše i uvede školske programe bazirane na modernim, naučnim nastavnim metodama i sadržajima koji su pedagoški i stručno dokazani u svijetu.
Mi smatramo da su značajne i hitne investicije u obrazovanje neophodne kako bi naša zemlja iz sadašnje ekonomske i socijalne depresije krenula ka svojoj boljoj, evropskoj, budućnosti.
Bosna i Hercegovina mora svojim mladim građanima pružiti adekvatno, moderno, obrazovanje koje će im omogućiti da se u ostvarenju svojih životnih ideala ravnopravno natječu sa svojim vršnjacima iz susjednih i evropskih zemalja.
Osnovu državnog obrazovnog programa mora činiti zajednički, opšti, dio programa koji će biti uspostavljen isključivo na modernim dostignućima psihologije, pedagogije i nastavne struke.
Osim psihološkog, pedagoškog i stručnog dijela naše obrazovanje mora sadržavati i one komponente koji će izgrađivati karakter, moral i kriticku, humanističku i solidarnu svijest.
Država, u svim svojim odlukama i akcijama, a posebno u obrazovanju mora zadržati ideološku neutralnost. Uvođenje teizma ili ateizma u institucije obrazovnog sistema koje finansira država narušava tu neutralnost.Obrazovni sistem na svim nivoima mora biti u potpunosti depolitiziran i oslobođen uticaja političkih, vjerskih i ideoloških društvenih struktura na sadržaj i metode nastavnog procesa.
Posebnu pažnju u našem obrazovnom sistemu moramo posvetiti onima koji su posebno nadareni, natprosječno talentovani i vrijedni. Njima se mora omogućiti da svoje potencijale maksimalno razviju na najbrži i najbolji način i u institucijama koje su za to adekvatno opremljene.
Obrazovni program mora bit fleksibilan.
On mora pomagati onima koji zaostaju i omogućavati brzi napredak onima koji to mogu postići.
Sloboda i autonomija univerziteta su aksiome našeg svjetonazora i mi smatramo da oni predstavljaju nezaobilazni preduslov za izgradnju modernog i demokratskog društva kakvo mi zagovaramo.
Nauka i naučni metod moraju biti uključeni u rješavanje svih problema sa kojima se naše društvo susreće.
Zavrsio sam Pravni fakultet u Sarajevu, ali nikad nisam radio kao pravnik. Bavio sam se novinarstvom i knjizevnoscu.
Mi sistem "dvije skole pod jednim krovom" smatramo...da nediplomatski kazem, zlocinom protiv djece, obrazovanja i BiH.
p.k.
p.s.
OBRAZOVANJE
Naša stranka smatra da je sadašnji sistem obrazovanja mladih neadekvatan vremenu i okruženju u kojem živimo i da je prioritet vlasti da ga reformiše i uvede školske programe bazirane na modernim, naučnim nastavnim metodama i sadržajima koji su pedagoški i stručno dokazani u svijetu.
Mi smatramo da su značajne i hitne investicije u obrazovanje neophodne kako bi naša zemlja iz sadašnje ekonomske i socijalne depresije krenula ka svojoj boljoj, evropskoj, budućnosti.
Bosna i Hercegovina mora svojim mladim građanima pružiti adekvatno, moderno, obrazovanje koje će im omogućiti da se u ostvarenju svojih životnih ideala ravnopravno natječu sa svojim vršnjacima iz susjednih i evropskih zemalja.
Osnovu državnog obrazovnog programa mora činiti zajednički, opšti, dio programa koji će biti uspostavljen isključivo na modernim dostignućima psihologije, pedagogije i nastavne struke.
Osim psihološkog, pedagoškog i stručnog dijela naše obrazovanje mora sadržavati i one komponente koji će izgrađivati karakter, moral i kriticku, humanističku i solidarnu svijest.
Država, u svim svojim odlukama i akcijama, a posebno u obrazovanju mora zadržati ideološku neutralnost. Uvođenje teizma ili ateizma u institucije obrazovnog sistema koje finansira država narušava tu neutralnost.Obrazovni sistem na svim nivoima mora biti u potpunosti depolitiziran i oslobođen uticaja političkih, vjerskih i ideoloških društvenih struktura na sadržaj i metode nastavnog procesa.
Posebnu pažnju u našem obrazovnom sistemu moramo posvetiti onima koji su posebno nadareni, natprosječno talentovani i vrijedni. Njima se mora omogućiti da svoje potencijale maksimalno razviju na najbrži i najbolji način i u institucijama koje su za to adekvatno opremljene.
On mora pomagati onima koji zaostaju i omogućavati brzi napredak onima koji to mogu postići.
Sloboda i autonomija univerziteta su aksiome našeg svjetonazora i mi smatramo da oni predstavljaju nezaobilazni preduslov za izgradnju modernog i demokratskog društva kakvo mi zagovaramo.
Nauka i naučni metod moraju biti uključeni u rješavanje svih problema sa kojima se naše društvo susreće.
- Real Khan
#2641 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Prvo boldano: "Šta se, ba, hvališ diplomom...?" (Poznato?Pedja Kojovic wrote:lch
p.k.
p.s.
OBRAZOVANJE
Osim psihološkog, pedagoškog i stručnog dijela naše obrazovanje mora sadržavati i one komponente koji će izgrađivati karakter, moral i [b]kriticku[/b], humanističku i solidarnu svijest.
Vezano za prvo boldano: Kako to da jedan pravnik ne prepoznaje razliku između nacionalizma i nacional-šovinizma, nego ih trpa u isti koš?
Drugo boldano: Kako to da NS propagira "kritičku svijest" u obrazovanju, a na forumu ne podnosi kritiku...?
-
Pedja Kojovic
#2642 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
alfons kauders
Ja ne mogu reci da je nas narod "glup" ili "stoka" ne zbog razloga koje vi navodite nego jednostavno zbog toga sto ne mislim tako. Mi smo, pri tome mislim na sve gradjane BiH, isti kao i svi drugi narodi u svijetu, i mozda malo bolji.
A evo zasto to mislim.(Moja je argumentacija ogranicena duzinom posta, naravno, ali se nadam da cu, ako ne pogoditi u metu, a onda barem ukazati u kojem pravcu pucam)
Recimo.
Amerika se pred mojim ocima dolaskom Busha, iz Clintonovske hipi utopije i "nase najbolje i jedine nade" preko noci pretvorila u primitivnu velesilu koja svoje gradjane prisluskuje, zatvara bez sudjenja i bavi se pitanjima, ko je krscan, ko je musliman, a ko sikh. Isti ljudi, ali druga ideologija u Bijeloj Kuci.
New Orleans, hurikan Katrina.
Za samo par sati, koliko je trebalo ljudima da shvate da je drzava(policija) kolabirala, gradom vladaju naoruzane bande koje pucaju na policijske helikoptere, pljackaju sve sto stignu, siluju i otimaju.
E sad. Ja bih tome suprostavio ponasanje ljudi prvih par mjeseci opsade Sarajeva, recimo. Ili u Istocnom Mostaru. U tuzli. U Vitezu, itd. Uspjesi i nacin zivota nasih ljudi koji zive u drugim zemljama.
Ili mozda da ovo sto zelim da kazem prikazem ovako...
Ako udjem u cist javni toalet, ja se trudim da ga ostavim onakvim kakvog sam ga zatekao.
Ako udjem u toalet koji je vec prljav, ja se samo trudim da sacuvam sebe, pa makar svojim ponasanjem povecao njegovu necistocu.
Gradjani BiH su prosli kroz strahovit, svirep, rat i emocije (bol za zrtvama, potreba za osvetom, itd) su snazne i presudno uticu i na svakodnevno ponasanje i na politicki izbor.
(Iskreno. Po meni bi "bolesnije" bilo da rat i njegove posljedice nisu ostavile nikakvog emotivnog i psiholoskogo traga na nama. "Ludilo" je ponekad jedini racionalni odgovor na okolnosti)
Moja poenta je sljedeca; dobro i zlo je u svakome od nas i od okruzenja, pa i politickog, zavisi kakvi cemo biti u svakodnevnom zivotu.
Nadam se da cete se sloziti sa mnom da ako od moje moralne odluke o nekom pitanju zavisi i moja fizicka egzistencija onda je pitanje "slobodne volje" u tom slucaju u najmanju ruku diskutabilno. A bez slobodne volje objektivno nema licne odgovornosti.
Dakle.
Ja takodje mislim da gradjani BiiH prave gresku birajuci stalno iste stranke i politicare, ali zaista ne mislim da nakon svega sto su prozivjeli i to relativno dostojanstveno zasluzuju da ih se naziva tim rijecima.
p.k.
Ja ne mogu reci da je nas narod "glup" ili "stoka" ne zbog razloga koje vi navodite nego jednostavno zbog toga sto ne mislim tako. Mi smo, pri tome mislim na sve gradjane BiH, isti kao i svi drugi narodi u svijetu, i mozda malo bolji.
A evo zasto to mislim.(Moja je argumentacija ogranicena duzinom posta, naravno, ali se nadam da cu, ako ne pogoditi u metu, a onda barem ukazati u kojem pravcu pucam)
Recimo.
Amerika se pred mojim ocima dolaskom Busha, iz Clintonovske hipi utopije i "nase najbolje i jedine nade" preko noci pretvorila u primitivnu velesilu koja svoje gradjane prisluskuje, zatvara bez sudjenja i bavi se pitanjima, ko je krscan, ko je musliman, a ko sikh. Isti ljudi, ali druga ideologija u Bijeloj Kuci.
Za samo par sati, koliko je trebalo ljudima da shvate da je drzava(policija) kolabirala, gradom vladaju naoruzane bande koje pucaju na policijske helikoptere, pljackaju sve sto stignu, siluju i otimaju.
E sad. Ja bih tome suprostavio ponasanje ljudi prvih par mjeseci opsade Sarajeva, recimo. Ili u Istocnom Mostaru. U tuzli. U Vitezu, itd. Uspjesi i nacin zivota nasih ljudi koji zive u drugim zemljama.
Ako udjem u cist javni toalet, ja se trudim da ga ostavim onakvim kakvog sam ga zatekao.
Ako udjem u toalet koji je vec prljav, ja se samo trudim da sacuvam sebe, pa makar svojim ponasanjem povecao njegovu necistocu.
Gradjani BiH su prosli kroz strahovit, svirep, rat i emocije (bol za zrtvama, potreba za osvetom, itd) su snazne i presudno uticu i na svakodnevno ponasanje i na politicki izbor.
(Iskreno. Po meni bi "bolesnije" bilo da rat i njegove posljedice nisu ostavile nikakvog emotivnog i psiholoskogo traga na nama. "Ludilo" je ponekad jedini racionalni odgovor na okolnosti)
Moja poenta je sljedeca; dobro i zlo je u svakome od nas i od okruzenja, pa i politickog, zavisi kakvi cemo biti u svakodnevnom zivotu.
Nadam se da cete se sloziti sa mnom da ako od moje moralne odluke o nekom pitanju zavisi i moja fizicka egzistencija onda je pitanje "slobodne volje" u tom slucaju u najmanju ruku diskutabilno. A bez slobodne volje objektivno nema licne odgovornosti.
Dakle.
Ja takodje mislim da gradjani BiiH prave gresku birajuci stalno iste stranke i politicare, ali zaista ne mislim da nakon svega sto su prozivjeli i to relativno dostojanstveno zasluzuju da ih se naziva tim rijecima.
p.k.
- poznanik
- iz dna duše
#2644 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
@p.k.
Slažem se.Dakle.
- Real Khan
#2645 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da se nadovežem jednim pitanjem... Da li si, Peđa, čuo za izjavu Tony Blairea kada je preuzimao mandat Premijera VB: "Dok je neko u opoziciji, najava da će nešto biti urađeno postaje realnost. U prvo vrijeme po dolasku na vlast ljudi su skloni vjerovanju da to i dalje važi. Ali, nije tako. Najava je samo NAMJERA..."Pedja Kojovic wrote:alfons kauders
Recimo.
Dakle.
p.k.
Nepotrebno je naglašavati da je nesretni Tony pri predaji mandata Gordonu Brownu predao isto breme istih problema, a činjenica je da se radi o stabilnoj demokratiji sa višestoljetnom tradicijom parlamentarizma, kakva je Velika Britanija.
Šta je poenta ovog citata? Poenta je da se Našoj stranci samo čini da će sve riješiti čim dođu (ako dođu) na vlast...U truhlom sustavu ne možemo očekivati velike promjene. Ne kažem da treba glasati za ista govna iz ovog razloga, nego iz drugog... Naime, malo ljudi uopće konta kakvo breme očekuje vlast (bez obzira ko bude pobjednik) u narednih 4 godine... Taj budući mandatni period će biti vrijeme političkih turbulencija, neizbježnih bolnih rezova i socijalnih nemira. MMF nam je (svima) dao nešto para (u ovom mandatu), a buduća vlast će morati te pare "iskihati" (i to sa kamatom) i usput će MORATI obaviti neophodne reforme koje će udariti sve, a najviše će boljeti najsiromašnije kategorije stanovništva. To je temeljni princip liberalne političke misli (nema puno samilosti, samo najjači opstaju itd.). Dakle, potrebna nam je vlast koja će znati kako da se bori sa začaranim krugom iz kojeg se teško izlazi... Iskreno da kažem, ja ne vidim taj kapacitet u Našoj stranci jer se ovdje sapliće oko nekih temeljnih pojmova koje svjesno ili nesvjesno stalno "previđa". S druge strane, dosadašnja vladajuća garnitura je toliko usrala motku da bi vam bili zahvalni da sada vi i SDP preuzmete "vrući krompir" tako da nakon burnih narednih 4 godine mogu slavodobitno da se vrate na vlast pričom kako oni ipak znaju posao, za razliku od vas "diletanata"...
- sorge_sa
-
Pedja Kojovic
#2647 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
real kahn
Ja se djelom slazem s vama. Ja sam i pisao ranije da "vlast treba suditi po onome sto je uradila a ne po onome sto obecava u novom mandatu".
Mozete biti uvjereni da Nasa stranka za pojedine oblasti ima puno bolje i obrazovanije ljude od mene.
Moja uloga je da koliko znam i umijem probam iskomunicirati nase osnovne principe i stavove glasacima na ovom forumu.
Na javnim tribinama o specificnim temama, koje po zemlji organizuje Nasa stranka, oni su u stanju detaljnije odgovoriti na sva pitanja.
Mi smo potpuno svjesni da reforme koje zelimo provesti nece biti popularne, pogotovo medju onima koje ce posebno pogoditi.
Ali mi smo uvjereni da su one apsolutno neophodne za opstanak i buducnost zemlje i da drugog nacina nema.
Bice tesko, jako tesko, kao sto Bojan i kaze u svom kongresnom govoru, ali ako cemo ravnopravno podijeliti teret reformi, imati jasan cilj i raditi sve transparentno onda sam siguran da ce gradjani prihvatiti izazov.
p.k.
Ja se djelom slazem s vama. Ja sam i pisao ranije da "vlast treba suditi po onome sto je uradila a ne po onome sto obecava u novom mandatu".
Mozete biti uvjereni da Nasa stranka za pojedine oblasti ima puno bolje i obrazovanije ljude od mene.
Moja uloga je da koliko znam i umijem probam iskomunicirati nase osnovne principe i stavove glasacima na ovom forumu.
Na javnim tribinama o specificnim temama, koje po zemlji organizuje Nasa stranka, oni su u stanju detaljnije odgovoriti na sva pitanja.
Mi smo potpuno svjesni da reforme koje zelimo provesti nece biti popularne, pogotovo medju onima koje ce posebno pogoditi.
Ali mi smo uvjereni da su one apsolutno neophodne za opstanak i buducnost zemlje i da drugog nacina nema.
Bice tesko, jako tesko, kao sto Bojan i kaze u svom kongresnom govoru, ali ako cemo ravnopravno podijeliti teret reformi, imati jasan cilj i raditi sve transparentno onda sam siguran da ce gradjani prihvatiti izazov.
p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 08/06/2010 16:45, edited 1 time in total.
-
Pedja Kojovic
#2648 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
sorge sa
Eh, Anur...
Kakav divan mozak i covjek.
p.k.
Eh, Anur...
Kakav divan mozak i covjek.
p.k.
-
NKVD
#2649 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To je jedna ljenština! Doduše, vrlo kvalitetna i draga ali ljetština i to kućna...
- Real Khan
#2650 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
...a kakve reforme konkretno imate na umu kada je svaka reforma koja bi imala za rezultat bilo šta korisno za državu BiH i njene građane u startu osuđena na propast jednostavnim klikom na dugme za elektronsko glasanje u Parlamentu BiH u kojem imamo KLASIČAN PRIMJER VELIKOSRPSKE HEGEMONIJE kroz zloupotrebu entitetskog glasanja. Kako mislite "privoliti" Do-dicka i kriminalnu družinu da učine bilo šta što nije na fonu uništavanja države Bosne i Hercegovine...? I ukoliko budete to pokušali "kompromisom" sa Do-dickom na štetu države (a-la-Tihić), mislite li da ćete i dalje imati podršku među Bosancima i Bošnjacima?Pedja Kojovic wrote:real kahn
Moja uloga je da koliko znam i umijem porbam iskomunicirati nase osnovne principe i stavove glasacima na ovom forumu.
Na javnim tribinama o specificnim temama, koje po zemlji organizuje Nasa stranka, oni su u stanju detaljnije odgovoriti
na pitanja.
p.k.