Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vjesticanametli

#2626 Re: Bášča

Post by vjesticanametli »

hvala tako ce i biti ..........sadim sipak :-D
hvala :)
kerima1

#2627 Re: Bášča

Post by kerima1 »

CvijetnaOaza "safran" je dama :)
da li kod vas utjece na depresiju ovo priblizavanje zime? kod mne iaziva nostalgiju za toplim danima sve mi vani tuzno. :sad:
Ratarka

#2628 Re: Bášča

Post by Ratarka »

oticon, bizet hvala, a osvjezenje teme, ne znam da li se to odvaja ili sta se cini, zanima me - plastenik, sta, kako, kada? ima li neko iskustva sa plastenikom na prostoru kantona sarajevo, na nesto visoj nadmorskoj visini?
Last edited by Ratarka on 22/10/2012 18:13, edited 2 times in total.
Ratarka

#2629 Re: Bášča

Post by Ratarka »

vjesticanametli wrote::) hvala

da mislila sa uzeti "pelcere" od ova 2 grma a ne znam kada smijem / trebam to uciniti :? bas je simpa taj sipurak
smijes sada, ovako kako je cvjetna oaza napisala, s tim da ostavis na flasama poklopce, koje odvrnes nekad u aprilu, ne skidas flase sa prvim suncem, nekad iza prvog maja ih sklonis. identicno kao za ruzu, odrezi ukoso pelcer sa grane koja nema ploda, vrh takodje odrezi. zabodi u prekopanu zemlju, odrezi dno flasi i poklopi. i to ti je to. kod mene su uspjeli svi pelceri koje sam ovako "obradila" bez ikakve carolije :)
CvjetnaOaza

#2630 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

kerima1 wrote:CvijetnaOaza "safran" je dama :)
da li kod vas utjece na depresiju ovo priblizavanje zime? kod mne iaziva nostalgiju za toplim danima sve mi vani tuzno. :sad:
Hvala Kerima1, "safran-ka" izvini.
Ja volim jese, a i poroljeće, pa ljeto, a vala i zimu........tako da ništa od depresije.
safran

#2631 Re: Bášča

Post by safran »

:lol: :lol: :lol: ništa Oaza - upravo sam i sama skontala da je šafran muškog spola - ko će ti ga znati zašto - a to je u biti nepravda jer je najprominentniji i najupotrebljiviji dio cvijeta upravo ženski reproduktivni organ.
A ujedno i odgovor kerimi - šafran mi je omiljeni cvijet upravo jer najavljuje skori definitivni kraj zime. Ne visibaba, ne jagorčevina - one su stare prevarantice - kad se ljubičasti šafran prospe po poljima meni je toplo oko srca. U biti mi najviše smeta kratak dan - već je skoro mrak dok se vratim kući a još 2 mjeseca je do zimskog solisticija. Ja najbolje funkcionišem između dvije ravnodnevnice.
CvjetnaOaza

#2632 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Uh Šafran, opis muško-žensko ime ti je :lol: :lol:
Kerima meni zima nije dosadna osim na kraju. Ja je provedem u sjetvi (paprike i neko cvijeće već od januara), razgledanju časopisa, traženju novih interesantnih sorti i jedino kad to sve nikne ja dobijem krizu, jer je vani još uvijek hladno, a moje presade već velike.

A bome i malo se odmorim o radova.....i to ponekad dobro dođe.
kerima1

#2633 Re: Bášča

Post by kerima1 »

ako se ne varam safran je otrovna biljka :P ne znam opet ko da sam citala da imaju neke slicne dvije vrste jedna otrovna,druga ne.zima je dobra samo za prebogate cim zapada oni odlete na more unegdje u afriku ili na Karibe :lol:
zimu volim gledati ljetos na slikama ko "fata" me nosalgija :lol:
CvjetnaOaza

#2634 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Kerima pravi šafran (Cricus sativus) nije otrovan. On se uzgaja i njegovi prašnici s polenom se koriste kao začin - 1g suhog šafrana košta oko 20€ ( e sad možeš misliti koliko prašnika treba osušiti da bi se dobio taj gram).
Otrovni su ovi ukrasni krocusi, za ljude, ali za životinje još više.

Ja nisam prebogata, a ni vrućina mi više nije draga, pa .... neka nam i zime.
hrastov žižak

#2635 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

kerima1 wrote:ako se ne varam safran je otrovna biljka :P ne znam opet ko da sam citala da imaju neke slicne dvije vrste jedna otrovna,druga ne.zima je dobra samo za prebogate cim zapada oni odlete na more unegdje u afriku ili na Karibe :lol:
zimu volim gledati ljetos na slikama ko "fata" me nosalgija :lol:
To si vjerovatno čitala da laik može zamjeniti mrazovac (veoma otrovna biljka) za šafran.
mrazovac (Colchicum autumnale)
Image
šafran
Image

Jest da mrazovac cvate na jesen, ali ima i vrsta šafrana koje tada cvatu.
art vandeley

#2636 Re: Bášča

Post by art vandeley »

Danas se malo radilo. Najava dolaska mrazova krajem hefte me natjerala da povadim cveklu,mrkvu i persun. Sad kad krene bajram i sve sto on nosi sa sobom, mogu se poselamiti sa poslovima oko basce i vocnjaka.

U svjetlu price o godisnjim dobima, da doprinesem iznoseci svoj stav... Volim ljeto a ne volim zimu. Jesen i proljece su samo prelazne faze. Jesen kao jesen je lijepa ali stalno me podsjeca na dolazak zime tako da mi nekako lakse predeverati samu zimu nego li njezino iscekivanje tokom jeseni. Proljece je s druge strane izuzetno mi drago jer iscekujem ljeto kojemu se radujem :D A radit se uvijek ima nesta, bez obzira na godisnje doba, samo valja htjeti.

evo koja slika sa od danas :

Image

Image

Image

Image

Image

Sutra aBd slijedi konacno ciscenje terena za oranje. Ocekujem pokoji patlidjan i mozda malo graska i naravno jos tikvi koje su u protekloj hefti "nadosle".

Takodjer, primjetio sam da su mi je nestalo par curti koje sam propustio ubrati i koje sam tek naknadno primjetio tako da mi je drago sto sam ih pobrao jos prije skoro 10ak dana i tako preduhitrio lopove.
hrastov žižak

#2637 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

dobra ti je mrkva :thumbup:
cvekla mi ne izgleda nešto lijepo :-?
svoje još nisam povadio :-)
Ratarka

#2638 Re: Bášča

Post by Ratarka »

art, mrkva je iz sjemena? kojeg? pohvale za aktivnost :)
CvjetnaOaza

#2639 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Meni bome i sve dobro izgleda, svaka čast.
art vandeley

#2640 Re: Bášča

Post by art vandeley »

@ratarka

ne znam iz kojeg je sjemena, bas sam se danas potrudio ne bih li se sjetio ili saznao al djaba je. Znam da je kupljeno u jednom od ovih shoping centara (haman Interex).

Trebao sam cveklu uslikati nakon sto sam je ocistio :D
heckler

#2641 Re: Bášča

Post by heckler »

Pika li se i ovo pod bascu :D

Meni jako interesantno

Ratarka

#2642 Re: Bášča

Post by Ratarka »

@art, onda cu samo do interex-a po mrkvicu :)
safran

#2643 Re: Bášča

Post by safran »

Ti si čini mi se spominjala plastenik - za sijanje u zaštićenim uslovima bih ti preporučila sjeme na traci - skuplje je ali imaš savršen raspored, nema prorjeđivanja i lako je oplijeviti. Naravno, i urod je :thumbup: Kod mene je zemlja za mrkvu loša - pretvrda. Iduće godine planiram ponovo probati ali u dijelu voćnjaka gdje je rastresitija zemlja.
Ratarka

#2644 Re: Bášča

Post by Ratarka »

jesam, procitala sam sve vase postove na tu temu, ovih dana ga postavljamo, tako da su mi sve upute dobrodosle!
poslusacu te za sjeme na traci, danas idem da kupim salatu, cisto da nesto posijem radi morala :))
vrtlar

#2645 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ratarka wrote:jesam, procitala sam sve vase postove na tu temu, ovih dana ga postavljamo, tako da su mi sve upute dobrodosle!
poslusacu te za sjeme na traci, danas idem da kupim salatu, cisto da nesto posijem radi morala :))

Ratarka pozdrav e ovako prije nego stavis plastenik ako si u mogucnosti da iskopas rupu oko 50cm a sirine i duzine koliko je plastenik i u nju stavis slamu i stajsko dubrivo i zivi krec i pokrijes zemljom i zalijes vodom i kad se zivi krec upali upalice slamu mislim nema tu vatre i davat ce toplotu koja je potrebna za rasad i za salatu itd.
vrtlar

#2646 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:Ti si čini mi se spominjala plastenik - za sijanje u zaštićenim uslovima bih ti preporučila sjeme na traci - skuplje je ali imaš savršen raspored, nema prorjeđivanja i lako je oplijeviti. Naravno, i urod je :thumbup: Kod mene je zemlja za mrkvu loša - pretvrda. Iduće godine planiram ponovo probati ali u dijelu voćnjaka gdje je rastresitija zemlja.

O safran Napravi pravougaonik od daski. Daske moraju biti najmanje sirine oko 25 cm a bolje bi bilo oko 30cm a duzina po volji zavisi koji prostor imas i na cetiri coska stavi kolcice duzine 60 cm jer 30 cm ce ici u zemlju a 30 je kolika je daska i stavi na neku lijehu i zabi u zemlju i u taj pravougaonik stavi zemlju pomijesanu sa pijeskom djubrivom i napuni do vrha i eto ti idelano zemljiste za mrkvu rastresito.A prije nego sto posijes mrkvu izvrsi jarovizaciju.Ima da sve zeceve u mahali nahranis i da ti ostane.
Last edited by vrtlar on 25/10/2012 20:25, edited 1 time in total.
Ratarka

#2647 Re: Bášča

Post by Ratarka »

vrtlar wrote:
Ratarka wrote:jesam, procitala sam sve vase postove na tu temu, ovih dana ga postavljamo, tako da su mi sve upute dobrodosle!

Ratarka pozdrav e ovako prije nego stavis plastenik ako si u mogucnosti da iskopas rupu oko 50cm a sirine i duzine koliko je plastenik i u nju stavis slamu i stajsko dubrivo i zivi krec i pokrijes zemljom i zalijes vodom i kad se zivi krec upali upalice slamu mislim nema tu vatre i davat ce toplotu koja je potrebna za rasad i za salatu itd.
Super, hvala ti na pojasnjenju, ovaj tvoj savjet sam juce citala ali nisam skontala jer si napisao sijanje psenice... Sad sam pokusavala da nadjem gdje sam to citala pa da te pitam i nisam uspjela, a ti se ukaza ko citac misli :)
Uglavnom, pitanje je: posto je taj "teren" vec isfrezan, sa djubrivom stajskim, kako da dodam sada slamu i krec? Samo da preko pobacam i da prekopam ili?
Hvala puno!
zijad_e

#2648 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Evo iz moje basce ima i veselog paradajza :)
Image
Image
vrtlar

#2649 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ratarka wrote:
vrtlar wrote:

Super, hvala ti na pojasnjenju, ovaj tvoj savjet sam juce citala ali nisam skontala jer si napisao sijanje psenice... Sad sam pokusavala da nadjem gdje sam to citala pa da te pitam i nisam uspjela, a ti se ukaza ko citac misli :)
Uglavnom, pitanje je: posto je taj "teren" vec isfrezan, sa djubrivom stajskim, kako da dodam sada slamu i krec? Samo da preko pobacam i da prekopam ili?
Hvala puno!

Ako je vec izfrezan sad bi trebala iskopati 50cm dubine i sirine i duzine koliko ti je plastenik i zemlju izvaditi na stranu onda dole staviti slamu i krec i onda pokriti sa tom zemljom.Zasto ovako uraditi prvo sto toplota koju daje upaljena slama i krec unistavaju sve one bolesti koje zemlja ima i gamad jer miris kreca ih tjera i drugo sto daje toplotu i biljka brze i bolje raste i nece se smrznuti a smanjuje troskove zagrijavanja plastenika.Ako neces nista sijati do proljeca u taj plastenik onda se posije psenica jesenja da poboljsa kvalitet zemlje.Ako nisi sad nagodna da ovako pravis sa slamom onda posij samo psenicu ako neces sijati do proljeca .
vrtlar

#2650 Re: Bášča

Post by vrtlar »

zijad_e wrote:Evo iz moje basce ima i veselog paradajza :)

Dobar paradajz sta ces sa njim u novine ili u sarenu salatu.
Post Reply