Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
MJAU - da

#2626 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

Banksy wrote:Manite se ubleha i jeftine patetike. Suhe, kupovne hrane ima raznih vrsta, tipova i cijena. Kad se podvuče, takvo hranjenje može biti i jeftinije od onog kad mačka jede našu, ljudsku hranu, a koji god cjenovni razred bio u pitanju, svako je daleko bolje za zdravlje vaših mačaka.

S buzdovanima koji svoje mačke hrane paštetama, koje su btw skuplje od krekera, koji se u 21. stoljeću pozivaju na nanine autoritete i procjene, a uz pristup internetu koji svakoj budali dopušta potragu za neophodnom infromacijom, a zahtijeva tek upis dvije riječi - mačka + hrana, zaista je besmisleno nastavljati bilo kakvu dalju raspravu.
Prvo se nauči da ne vijeđaš ljude. Onda ćes sam shvatiti šta je patetika, sa to je kad moraš nekoga nazvati ublehom da bi u 21. vijeku rekao svoje mišljenje. Poenta je da se ne moraju hraniti samo mačijom hranom i ne trebaju samo time da se hrane.
MJAU - da

#2627 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

Amazonka27 wrote:
MJAU - da wrote:nemojte prodavati po forumu kako treba hraniti mačke samo kupovnom i to skupom hranom. I ako baš hoćeš da skontaš šta sam napisala, poradi malo na empatiji, sve će ti biti jasno.
Ok...
nisam rekla da treba hraniti samo skupom kupovnom.
u jednom momentu kazes da si hranila macke samo skupom kupovnom hranom pa su ti ljudi vracali cak 3 macke jer macke nisu htjele da jedu nista drugo...a onda kazes da se macke hrane i ljudskom hranom. Ja mislim da si ti napravila gresku kod ishrane, navikavajuci macke na ljudsku hranu i onda macke nisu htjele da jedu kupovnu. Na empatiji bi ti trebala poraditi, jer bitnije je zdravlje macaka od novcanika nekog buduceg vlasnika. I kakav je to vlasnik koji ce uzeti zivotinju i skontati da ce potrositi 15 KM mjesecno i da mu se to ne isplati...a mislio je da reciklira svoje ostatke hrane tako sto ce stati macki na sapu a ona otvoriti svoja usta i samo istresti sve sta ima sa tanjira. Ponovo ponavljam, Ako je pitanje "kako ispravno hraniti macu" onda je odgovor "sa hranom za mace koja se moze kupiti u prodavnici u obliku krekera ili pastetica". Ako je pitanje samo "kako hraniti macu"...onda je odgovor "baci joj sve sto ti dodje pod ruku pa ce ona odluciti hoce li jesti ili ne". I nije to tako skupo za jednu macku...za 10 sigurno jeste. Postoje razne vrste hrane, i razlikuju se i po kvaliteti i po cijeni...
a jako mi je bitno prodavati i reklamirati krekere...imam procenat po prodatom bobku iz svake kesice.
nemam pojma sto i dalje pisem...ljudi koji zele ozbiljno da se posvete svojim ljubimcima nikada nece poslusati tvoje savjete.
"ljudi koji hoće ozbiljno da se posvete svojim ljubimcima" na osnovu vaših zahtjeva mogu vrlo lako tog ljubimca nakon par mjeseci na ulicu poslati, jer su skontali da su ti ljubimci preskupi... Svako ko hoće da čuje mišljenje stručnjaka, tražiće ga od ljudi koji su stručnjaci, a ko hoće da čuje mišljenja drugih ljudi, javiće se na frorumu. Ja sam samo obični čovjek, koji čitav život ima mačke, i pazi bez ikakvih problema ih nahrani (kako sam gore napisala) i ljudotnskom hranom, ne glumim ni stručnjaka, niti veterinara, niti šta slično. A za procenat ne bih da optužujem nikoga.

Hranila sam mačiće isključivo RC hranom, i vraćeni su. To izvrtanje istine da bi me optužila baš ti je empatijski.
omega369

#2628 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by omega369 »

imam novu macu i hvala Bogu jede sve zivo. koje olaksanje!!! ne za budzet, da me neko ne shvati pogresno, nego bas mi je drago da hoce jesti i piletinu i druge vrste mesa, 3-4 vrste krekera, hljeb, cak i kokicu rado mazne sa stola :D
eluna

#2629 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

omega369 wrote:imam novu macu i hvala Bogu jede sve zivo. koje olaksanje!!! ne za budzet, da me neko ne shvati pogresno, nego bas mi je drago da hoce jesti i piletinu i druge vrste mesa, 3-4 vrste krekera, hljeb, cak i kokicu rado mazne sa stola :D
zaboravih da pohvalim onu svoju proždljivicu - već je na livadi uhvatila pravog miša, a tek je počela da mijenja ono krzno malih mačića :-D

a mačke su po definiciji svaštojedi - tako da ne vidim razloga za toliku raspravu oko hrane .........nego, samo da upitam ove koji preporučuju SAMO određenu vrstu prehrane, koja god da je: Da li biste i sami svaki dan non-stop jeli jedno te isto???? ..... dakle - haj' ne baljezgajte :nokti:
eluna

#2630 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

omega369 wrote:imam novu macu i hvala Bogu jede sve zivo. koje olaksanje!!! ne za budzet, da me neko ne shvati pogresno, nego bas mi je drago da hoce jesti i piletinu i druge vrste mesa, 3-4 vrste krekera, hljeb, cak i kokicu rado mazne sa stola :D
probaj staviti kakvog fila od torte ili slaga na prst i pruži joj - da vidiš belaja :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ova moje je tokom jedne sjedeljke uganjala tanjiriće od kolača koje smo omaškom spustili na donju policu stola - i sve mi kašikice i tanjuriće "oprala" :D
Amazonka27

#2631 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

eluna wrote:
zaboravih da pohvalim onu svoju proždljivicu - već je na livadi uhvatila pravog miša, a tek je počela da mijenja ono krzno malih mačića :-D

a mačke su po definiciji svaštojedi - tako da ne vidim razloga za toliku raspravu oko hrane .........nego, samo da upitam ove koji preporučuju SAMO određenu vrstu prehrane, koja god da je: Da li biste i sami svaki dan non-stop jeli jedno te isto???? ..... dakle - haj' ne baljezgajte :nokti:
Ti si tako ogranicena i bezobrazna. svasta bih ti rekla ali to tebi nista ne bi znacilo jer si jednostavno...ogranicena.
lua

#2632 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lua »

što se svađate na temi o macama? :(

Image
eluna

#2633 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

Amazonka27 wrote:
eluna wrote:
nego, samo da upitam ove koji preporučuju SAMO određenu vrstu prehrane, koja god da je: Da li biste i sami svaki dan non-stop jeli jedno te isto???? ..... dakle - haj' ne baljezgajte :nokti:
Ti si tako ogranicena i bezobrazna. svasta bih ti rekla ali to tebi nista ne bi znacilo jer si jednostavno...ogranicena.
znači - pripisuješ nekome negativnu osobinu de facto, samo zato što nemaš petlje iskreno da odgovoriš na pitanje i suočiš se sa svojim ličnim stavovima - jer si svjesna da tvoj lični odgovor pobija sve što si sama navodila ovdje

lijepa osobina nema šta :meza:
eluna

#2634 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

lua wrote:što se svađate na temi o macama? :(

Image
samo sam konkretno postavila vrlo realno pitanje - a dobila sam i konkretan odgovor, doduše indirektno, ali nema veze ....to pitanje smatram završenim

a ova tužna maca je preslatka :-D
Banksy

#2635 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Banksy »

Amazonka27 wrote: Ti si tako ogranicena i bezobrazna. svasta bih ti rekla ali to tebi nista ne bi znacilo jer si jednostavno...ogranicena.
There is nothing worse than aggressive stupidity

Samo se skloniš :wink:
Amazonka27

#2636 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

eluna wrote:
Amazonka27 wrote:
eluna wrote:
nego, samo da upitam ove koji preporučuju SAMO određenu vrstu prehrane, koja god da je: Da li biste i sami svaki dan non-stop jeli jedno te isto???? ..... dakle - haj' ne baljezgajte :nokti:
znači - pripisuješ nekome negativnu osobinu de facto, samo zato što nemaš petlje iskreno da odgovoriš na pitanje i suočiš se sa svojim ličnim stavovima - jer si svjesna da tvoj lični odgovor pobija sve što si sama navodila ovdje

lijepa osobina nema šta :meza:
ne znam na kojem jeziku i na koji nacin da ti se objasni. Jedeš li ti miševe i zašto? Bube? Ako ti se milion puta objasni da kućne mačke jedu kupovnu hranu za mačke zato sto tu imaju sve potrebne vitamine a ljudska im se ne daje jer onda nece jesti krekere i samim tim ne mogu dobiti sve potrebne vitamine ->sto dovodi do zdravstvenih problema kod mačaka. Znas li ti koliko razlicitih okusa kupovne hrane ima? Teletina, zecetina, govedina, piletina,riba, u zeleu, grilovano, sa ovim i onim povrcem...razne pastetice...za zube, za krzno, za sterilisane, za izbirljive, za perzijske, za male, velike. Toliko ste gluposti ovdje napisali da bi ovu temu trebalo pocistiti kako bi se sprijecilo da neko ne pomisli da zaista macku treba hraniti sirovim mesom i kostima. I onda se pitate otkud paraziti, otkud kost u grlu macke, otkud razni virusi i problemi sa stolicom, povracanjem i ko zna kakvim dijagnozama. O kojoj petlji pricas? Zasto mislis da nemam petlju? Kao ja se nekoga bojim? Mojim licnim stavovima? Moja macka nikada nije imala parazite, imala okot sa dva preslatka macica, nikada nije imala buhe, sa 4 god skace sa poda na vrh ormara, sva u misicima i divnog krzna. Jedina intervencija veterinara je vakcina i sterilizacija nakon sto je imala nekoliko mjeseci dugo tjeranje. Dabogda svi vi imali zdravu macku kao sto je moja Vanna.

Rekoh ja tebi, ti si jednostavno ogranicena i ne mogu ocekivati od tebe da shvatis doslovno nacrtano. Tvoja macka, tvoj problem... ako si tako cvrsto uvjerena da je tvoj nacin hranjenja ispravan, koji klinac uopste i pitas? Jos imas obraza reci da neko baljezga, neko ko je potrosio svoje vrijeme da ti objasni koji je nacin najzdraviji...a kao sto ti je vec receno "imas sve na google"...ti jos nesto tu kao, baljezgate, nemate petlje, pobijanje licnih stavova..wtf? ma šic ba.
Amazonka27

#2637 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

Banksy wrote:
Amazonka27 wrote: Ti si tako ogranicena i bezobrazna. svasta bih ti rekla ali to tebi nista ne bi znacilo jer si jednostavno...ogranicena.

ma jebe mi se za nju...zao mi macaka i sto ce ih neko poslusati i bezze samo sjebati zdravlje mackama.
eluna

#2638 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

balkanci će zauvijek, nažalost, ostati balkanci .........

hajde fino obje pročitajte pitanje ........... fino je navedeno "SAMO određenu vrstu prehrane koja god da je"

znači, pitanje postavljeno za "obje sukobljene strane" . .... i one koji kažu SAMO KUPOVNA MAČIJA HRANA, i one koji kažu samo domaća hrana - ljudotinska kako neko reče

a kako napisah, moje mače već ćapilo i miša, jer je ipak odvedem i na livadu, pa makar joj poslije sama tabirila vaške - žao mi da samo sjedi u kući, i već kao mače od cca 5-6 mjeseci bogami haman pa na vrh ormara se penje i doskoči do šteke - još ne zna otvoriti vrata, ali brzo će

dakle, realno zaključujem da to što joj jednom ili dva puta sedmično dam da oglocka koju teleću koščicu umjesto one pajcovane mačije konzerve, ili što pojede hljeb utopljen u mlijeko i mladi sir očito ne predstavlja problem, naprotiv

činjenicu da bi sjedila za stolom kada i mi sjedimo i jedemo suvišno je spominjati, iako je već duže učimo da jede iz posudice kada i mi, sa nama za stolom bi najradije bila

predrasude i prejudiciranje su majka svakog zajeba ........... ali svakome njegovo
Banksy

#2639 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Banksy »

Amazonka27 wrote:
Banksy wrote:

ma jebe mi se za nju...zao mi macaka i sto ce ih neko poslusati i bezze samo sjebati zdravlje mackama.
S nOnoma kao vrhovnim autoritetima u 21. stoljeću, hoće, sigurno.

Za nadati se samo da će zainteresirani s teme bar proguglati jer na netu sve ima, ko želi da traži.

Najbolje je hraniti mačku dehidriranom mačjom hranom, jer ona sadrži sve potrebne hranjive sastojke. Postoje vrste hrane za sve tipove mačaka, ovisno o veličini, starosti, aktivnosti mačke te njezinom zdravstvenom stanju.

Hrana koja je štetna za zdravlje mačke i ne smije se davati:
hranu baziranu većinom na ugljikohidratima (kruh, tjestenina)
mlijeko,
itd
escobar__

#2640 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by escobar__ »

Amazonka27 wrote:da zaista macku treba hraniti sirovim mesom
Sve ok u komentaru, samo mi ovo posebno skrenu pažnju. Šta fali sirovom mesu, šta mačka inače jede kad se ne zgotivi kod nekog u kući?
Amazonka27

#2641 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

escobar__ wrote:
Amazonka27 wrote:da zaista macku treba hraniti sirovim mesom
Sve ok u komentaru, samo mi ovo posebno skrenu pažnju. Šta fali sirovom mesu, šta mačka inače jede kad se ne zgotivi kod nekog u kući?
Tako mogu dobiti parazite, zaraziti se i sl. Mora se podvuci linija izmedju kucnih i okolokucnih maca. Zamisli samo...maca zakolje pacova a sat poslije prede ti na jastuku...hvala lijepa.
mefistofilis

#2642 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

Eurosa wrote:Nije mi uopste jasno cemu rasprava, pa ishrana maca je isto kao i kod ishrane ljudi,individualna.Moj prijasnji(Bog da mu dusu prosti :D )macak je bio pravi izbirljivko,viskas ni smisliti nije mogao, onu Kit Kat hranu samo od zecetine, povrce nista...Sadasnji jede...SVE. Ne voli samo krokete od povrca,dajem mu i mlijeko, razrjedjeno,ali samo povremeno, s pilecih kosti pojede samo mekane dijelove, voli hljeb(samo domaci),kad se kuha krompir obavezno ubacim dva -tri vise jer je lud za tim, rizu obozava, pohani karfiol,peceno jaje,sirovo jaje...povremeno ga pocastim onim gurmet pasteticama, a voli i one simbine isto...sve u svemu suhu i cvrstu maciju hranu jede najmanje.Mace imaju razlicit karakter, navike i skolonosti prema mnogim stvarima pa tako i prema hrani.Bar iz mog iskustva je tako.
:thumbup: :thumbup:
i moj macak je pravo izbirljiv dok su mi pricali za jednog koji je jeo crvene paprike i sutliju.
i to sutliju sapom zahvacao pa lizao sa sape :D
Suicidal Siberian

#2643 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Suicidal Siberian »

Zdravo!

Trebam hitan savjet :roll:

Prije par dana sam kupio macku novi wc jer je onaj stari bio vec skroz nikakav, filter mu je uspio razvaliti, pojma nemam kako :S..uglavnom, nakon toga je poludio skroz, prva stvar je bila da mi se istovario na krevet :sad: , druga stvar je da u ovaj novi wc rijetko ulazi, ima na balkonu svoju kucicu i skontao sam da u nju pisa...poludjet cu, citavo vrijeme samo zavija ko kurjak, leta, trci okolo, grebe.

ne znam vise sta da radim.

Macak je inace kucni, kastriran.
Amazonka27

#2644 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

Suicidal Siberian wrote:Zdravo!

Prije par dana sam kupio macku novi wc jer je onaj stari bio vec skroz nikakav, filter mu je uspio razvaliti, pojma nemam kako :S..uglavnom, nakon toga je poludio skroz, prva stvar je bila da mi se istovario na krevet :sad: , druga stvar je da u ovaj novi wc rijetko ulazi, ima na balkonu svoju kucicu i skontao sam da u nju pisa...poludjet cu, citavo vrijeme samo zavija ko kurjak, leta, trci okolo, grebe.

Mojoj jaranici je tako maca ostavljala poklone oko wc-a i onda su je odveli veterinaru i ispostavilo se da ima kamenac. Ne znaci da i tvoj ima, ali nekada tako zele da skrenu paznju da nesto nije ok. Ako je zatvoreni wc, otvori ga i ostavi...pa vidi da li ce ga opet koristiti
eluna

#2645 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

Amazonka27 wrote:

Mojoj jaranici je tako maca ostavljala poklone oko wc-a i onda su je odveli veterinaru i ispostavilo se da ima kamenac. Ne znaci da i tvoj ima, ali nekada tako zele da skrenu paznju da nesto nije ok. Ako je zatvoreni wc, otvori ga i ostavi...pa vidi da li ce ga opet koristiti
mačke znaju biti i ćudljive - možda samo traži svoj stari wc

usput - kakvi su vam to wc-i sa filterima?? ...... moja maca koristi lavorče u kojem je nasut pijesak, pijesak čistimo i mijenjamo i to je to ............ niti šta smrdi, niti se maca uneredi okolo - sve za 5
eluna

#2646 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

Eurosa wrote:
:lol: ludak! Ovaj moj kad jede,sjede na zadnje sapice, i lize prednje,isto vjeverica :lol:
...daj sliku daj sliku .....ajooooooj
Suicidal Siberian

#2647 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Suicidal Siberian »

eluna wrote:
Amazonka27 wrote:

mačke znaju biti i ćudljive - možda samo traži svoj stari wc

usput - kakvi su vam to wc-i sa filterima?? ...... moja maca koristi lavorče u kojem je nasut pijesak, pijesak čistimo i mijenjamo i to je to ............ niti šta smrdi, niti se maca uneredi okolo - sve za 5
Moguce, danas cu otici kupiti isti wc kao sto je bio prije...inace ovaj moj hrpu pjeska redovno izbaci iz wc-a :S
htcxone

#2648 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by htcxone »

Image :D
nadžak

#2649 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by nadžak »

Zdravo narode. Nisam sad u prilici puno se vračat po ovoj temi pa ne ljutite se ako se ponavlja pitanje. Juče smo malog mačka primili u kuću, tj sklonili ga sa ceste od onih nemami, pa me zanima koje su sad prve radnje oko udomljavanja. Nema vidnih rana ni povreda, mjauče, pomalo kiše, malo se igra, ouno spava, okupao se :D .

Šta za buhe da radim?

Hvala, pozdrav i navratiću poslije. Postaviću sliku cileta.
htcxone

#2650 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by htcxone »

Eurosa wrote:
htcxone wrote:Image :D
ma sta nju bjiga kad je ona juda totajnoooooo :-D sjela laptopa i gjeda nesta :srce: :srce: :srce:

kad se ja ovako rastepam svojoj zivini mama samo vice:estakfirulahi! :lol:
ovo je prije mejsec dana :D sad je duplo veći... mene strah koliko raste :D uslikam pa postavim

nenormalno je kako ih zavolis :roll:
Post Reply