I izvinjavam se kolegama ako je prethodni post licio na reklamu, nije mi bila namjera da bilo koga reklamiram, ali sam jednostavno, vrlo iskreno preporucila ljudima svoje upravitelje. Ko je duze aktivan na temi, shvatio je i bez dodatnog objasnjenja
Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
Bellica
#2626 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nisu mi se javili iz MSP i nisam dobila certifikat, vjerujem da sam polozila, nije sad bilo bas tako tesko 
I izvinjavam se kolegama ako je prethodni post licio na reklamu, nije mi bila namjera da bilo koga reklamiram, ali sam jednostavno, vrlo iskreno preporucila ljudima svoje upravitelje. Ko je duze aktivan na temi, shvatio je i bez dodatnog objasnjenja
- Haris.ba
#2627 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Koji su zakoni i podzakonski akti bili na ispitu, odakle si učila? Kada su ispiti, svakoga utorka, u koliko i gdje?
Hvala
Hvala
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2628 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
To komšija, polaži i ne dozvoli da ti hojrati eventualni k-duju, slizuju se sa upraviteljima.Haris.ba wrote:Koji su zakoni i podzakonski akti bili na ispitu, odakle si učila? Kada su ispiti, svakoga utorka, u koliko i gdje?
Hvala
Ja sam se gorko pokajao što nisam pokazao inicijativu kada se uvodilo upraviteljstvo u septembru 2002. Znao sam iz novina da slijedi ta promjena, ali radilo se za strance, pa nije bilo vremena da se posvetim tome.
-
Bellica
#2629 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Na ispitu su pitanja iz Zakona o odrzavanju zajednickih dijelova zgrada, ucila sam iz onoga sto je izaslo u Sluzbenom listu u januaru 2012. Ispiti su svakog utorka i cetvrtka u 12h, u ulici Hamida Dizdara 1, zgrada Ministarstva (Marijin Dvor), dodjes s dokumentima, prijavis se gospodji, upises se na listu da si tu, potpises se, uradis test, predas i ides. Jako je jednostavno, imas 21 pitanje, 3 ponudjena odgovora, nije tesko, samo treba malo razmisljati, jer postoje slicni odgovori gdje samo jedna rijec razlikuje tacan odgovor od netacnog. Ali, ako detaljno procitas novi Zakon, od ove godine (nemoj onaj od 2007.) znat ces 100%. Jos ako si PEV neko vrijeme, nema teorije da ne znas. Nema na cemu i sretno!Haris.ba wrote:Koji su zakoni i podzakonski akti bili na ispitu, odakle si učila? Kada su ispiti, svakoga utorka, u koliko i gdje?
Hvala
-
levjd
#2630 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Zašto to traje tako dugo da ti kažu jesi li položio ili ne? Ja sam juče izašao na ispit, bez sumnje položiti ću, ali bih volio da dobijem uvjerenje brzo. Javi kad ga dobiješ!Bellica wrote:Nisu mi se javili iz MSP i nisam dobila certifikat, vjerujem da sam polozila, nije sad bilo bas tako tesko
-
Bellica
#2631 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hocu nema problema. Mozda cekaju da se nakupi ovih sto su polozililevjd wrote:Zašto to traje tako dugo da ti kažu jesi li položio ili ne? Ja sam juče izašao na ispit, bez sumnje položiti ću, ali bih volio da dobijem uvjerenje brzo. Javi kad ga dobiješ!Bellica wrote:Nisu mi se javili iz MSP i nisam dobila certifikat, vjerujem da sam polozila, nije sad bilo bas tako tesko
-
levjd
#2632 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja sam inače pravnik pa mi nisu strani zakoni i članovi zakona. Solidan ispit je bio, zaista, lijepo su sastavili pitanja. Bilo je i zamki u pitanjima ali bezuspješno za mene, mislim da sam odgovorio na sva pitanja tačno (dajem sebi mogućnost da sam od 21 pitanja na testu jedno pogriješio). Inače, polagao sam sasvim sam.Bellica wrote:Hocu nema problema. Mozda cekaju da se nakupi ovih sto su polozililevjd wrote:Zašto to traje tako dugo da ti kažu jesi li položio ili ne? Ja sam juče izašao na ispit, bez sumnje položiti ću, ali bih volio da dobijem uvjerenje brzo. Javi kad ga dobiješ!Bellica wrote:Nisu mi se javili iz MSP i nisam dobila certifikat, vjerujem da sam polozila, nije sad bilo bas tako teskopa da otkucaju jedan certifikat i samo zamijene imena i adrese pa ce nam poslati. Ja bih trebala dobiti potvrdu sedam dana prije tebe
Nego, je li bilo tesko?
-
Bellica
#2633 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Mogla sam pretpostaviti da si pravnik, super, jos jedan, vec ih poznajem najmanje 15, pa kad mi nesto ne daj Boze zatreba, mogu da biram koga da pozovem
(Evo Pipi, ima ko da te brani na sudu
)
Ako sam ja bila s jednim gospodinom, a ti sam, to znaci da je odziv jako slab, bit ce posla za prinudne PEV dok je ovakva situacija s redovno izabranim. Ja sam neki dan ostala zacudjena kad je zena dosla kod mojih upravitelja (i ja sam bila u isto vrijeme) i pita kad ce je prijaviti za polaganje jer joj je neko rekao da se to polaze putem upravitelja zgrade. Toliko je to sve islo brzo i ne znam ni sama kako da ljudi nisu ni obavijesteni, pa 70% njih ne znaju koji im dokumenti trebaju, meni danima ne prestaje zvoniti telefon, pitaju me ljudi koji dokumenti trebaju za polaganje. Znam da sve to pise na stranici MSP, ali ako su ljudi penzioneri, nisu vezani za Internet kao mi mladji, logicno je da nece znati sta treba uraditi. Nadam se da ce ovo za MSP biti jedna dobra skola i da ce neko naredno testiranje obaviti na mnogo bolji nacin. Inace, sto se tice samo testa, pohvale i od mene iako nisam pravnik
Ako sam ja bila s jednim gospodinom, a ti sam, to znaci da je odziv jako slab, bit ce posla za prinudne PEV dok je ovakva situacija s redovno izabranim. Ja sam neki dan ostala zacudjena kad je zena dosla kod mojih upravitelja (i ja sam bila u isto vrijeme) i pita kad ce je prijaviti za polaganje jer joj je neko rekao da se to polaze putem upravitelja zgrade. Toliko je to sve islo brzo i ne znam ni sama kako da ljudi nisu ni obavijesteni, pa 70% njih ne znaju koji im dokumenti trebaju, meni danima ne prestaje zvoniti telefon, pitaju me ljudi koji dokumenti trebaju za polaganje. Znam da sve to pise na stranici MSP, ali ako su ljudi penzioneri, nisu vezani za Internet kao mi mladji, logicno je da nece znati sta treba uraditi. Nadam se da ce ovo za MSP biti jedna dobra skola i da ce neko naredno testiranje obaviti na mnogo bolji nacin. Inace, sto se tice samo testa, pohvale i od mene iako nisam pravnik
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2634 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Narode prihvatite se PEV-ovanja i polažite TEST, brinite se za svoju imovinu!
Stan se kupuje jednom ili najviše dva puta u životu (osim izuzetaka), ne dozvolite da se hojratski PEV-ovi sližu sa upraviteljskim firmama, te napuhuju cijene odrađenih popravki. Više se isplati postati PEV u slobodno vrijeme nego prepustiti brigu o vašoj privatnoj imovini nekome drugom.
Začas se pokaže da je taj neko drugi pokvarenjak koji gleda da u saradnji sa upraviteljskom firmom, malo ''zavuče ruku u vaš džep''.
Uh, kakav je moj komšija bio pred rat kada smo se mijenjali pri prikupljanju novca za utrošenu vodu u zgradi,...ma gledao je da vrati i najmanji kusur tadašnjih 50 dinara=petobanka...sve idealno.
A, danas, sa 80 godina gurbet đuturumski, sebi popravio balkonsku drvenu ogradu (od zajedničkih sredstava jer su balkoni zajednički dijelovi zgrade), nadogradjenim izolirao stanove fasadnim stiropolom (vjerovatno od zaj. sredstava jer radovi nigdje nisu prikazani u izvještajima), nadogradjeni nisu plaćali upraviteljninu jedno vrijeme....nadogr(a)đene FAMOS-GRADNJA nije tužila za dug, a mene jeste jer sam jedno milion puta slao žalbe na njihov (ne)rad i neslanje Godišnjih izvještaja.
Gurbet đuturumski, moj PEV, je u početku sebe nazivao ''Predsjednikom kućnog savjeta'' i tek kada je u svađi od mene saznao da je PEV, počeo se ispravno nazivati.
PROKLET BIO UPRAVITELJ FAMOS-G(K)RADNJA SA UPRAVITELJSKIM LOPOVSKIM SISTEMOM!
DOLJE LJAGA I VLADA KANTONALI KADA DAJU ODOBRENJA/CERTIFIKATE POJEDINIM UPRAVITELJIMA KOJI NJIMA ZNAČE ODOBRENJE/CERTIFIKAT ZA POTKRADANJE EV!
Kako upravitelji objašnjavaju činjenicu da se cijena upraviteljnine po m2 nije mijenjala od uvodjenja upraviteljstva u septembru 2002? Niti jedna upraviteljska firma nije propala, a osnivaju se nove-znači isplati se potkradati EV?!
NEĆU ŠUTITI I TRPITI, GLASAĆU ZA SDU!
Stan se kupuje jednom ili najviše dva puta u životu (osim izuzetaka), ne dozvolite da se hojratski PEV-ovi sližu sa upraviteljskim firmama, te napuhuju cijene odrađenih popravki. Više se isplati postati PEV u slobodno vrijeme nego prepustiti brigu o vašoj privatnoj imovini nekome drugom.
Začas se pokaže da je taj neko drugi pokvarenjak koji gleda da u saradnji sa upraviteljskom firmom, malo ''zavuče ruku u vaš džep''.
Uh, kakav je moj komšija bio pred rat kada smo se mijenjali pri prikupljanju novca za utrošenu vodu u zgradi,...ma gledao je da vrati i najmanji kusur tadašnjih 50 dinara=petobanka...sve idealno.
A, danas, sa 80 godina gurbet đuturumski, sebi popravio balkonsku drvenu ogradu (od zajedničkih sredstava jer su balkoni zajednički dijelovi zgrade), nadogradjenim izolirao stanove fasadnim stiropolom (vjerovatno od zaj. sredstava jer radovi nigdje nisu prikazani u izvještajima), nadogradjeni nisu plaćali upraviteljninu jedno vrijeme....nadogr(a)đene FAMOS-GRADNJA nije tužila za dug, a mene jeste jer sam jedno milion puta slao žalbe na njihov (ne)rad i neslanje Godišnjih izvještaja.
Gurbet đuturumski, moj PEV, je u početku sebe nazivao ''Predsjednikom kućnog savjeta'' i tek kada je u svađi od mene saznao da je PEV, počeo se ispravno nazivati.
PROKLET BIO UPRAVITELJ FAMOS-G(K)RADNJA SA UPRAVITELJSKIM LOPOVSKIM SISTEMOM!
DOLJE LJAGA I VLADA KANTONALI KADA DAJU ODOBRENJA/CERTIFIKATE POJEDINIM UPRAVITELJIMA KOJI NJIMA ZNAČE ODOBRENJE/CERTIFIKAT ZA POTKRADANJE EV!
Kako upravitelji objašnjavaju činjenicu da se cijena upraviteljnine po m2 nije mijenjala od uvodjenja upraviteljstva u septembru 2002? Niti jedna upraviteljska firma nije propala, a osnivaju se nove-znači isplati se potkradati EV?!
NEĆU ŠUTITI I TRPITI, GLASAĆU ZA SDU!
-
Bellica
#2635 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pipi, je li ovo tema postaje mjesto za predizborne kampanje???
Tebi bi bilo najpametnije da glasas za SBB-zbog MSP, ko zna, mozda i zatvore FG
-
levjd
#2636 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Čak sam izašao i na internet stranicu vlade Kantona Sarajevo: http://vlada.ks.gov.ba/node/23201
Radio test, došao novinar, slikao me i zamolio da malo razgovaramo i da odgovorim na neka pitanja. Ja sam zamolio njega da to uradimo kad završim test jer ipak je vrijeme rada ograničeno, pa smo dogovorili za poslije. Kad sam završio, on je bio negdje izašao a ja ga nisam mogao čekati tako da ništa od intervjua.
Radio test, došao novinar, slikao me i zamolio da malo razgovaramo i da odgovorim na neka pitanja. Ja sam zamolio njega da to uradimo kad završim test jer ipak je vrijeme rada ograničeno, pa smo dogovorili za poslije. Kad sam završio, on je bio negdje izašao a ja ga nisam mogao čekati tako da ništa od intervjua.
- PipiDugaDevetka
#2637 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ovdje se osjećam domaći, pa kada Jerko može od budžetskih para reklamirati svoju stranku (vrati pare za onih pet stotina i nešto Biščana koji su prodali glasove, a nisu isplaćeni) tako što lafo provodi akciju KUPUJMO DOMAĆE, a u stranom, slovenačkom objektu snimano, pa i njih reklamira, mogu i ja izreći za koga ću glasati na domaćinskoj temi.Bellica wrote:Pipi, je li ovo tema postaje mjesto za predizborne kampanje???
Tebi bi bilo najpametnije da glasas za SBB-zbog MSP, ko zna, mozda i zatvore FG![]()
Sve je politika. I kada nema politike na nekoj temi,...onda je i to NEKA POLITIKA.
Vidiš da su mi živci oštri kao nepravedne sankcije uvedene na početku rata komšijama istočnim.Ris je mala maca koliko sam ljut što, ipak, moram platiti neku sumu novca FAMOS-GRADNJI, ali nikako za četiri godine za koliko me tuže. Obustaviće od penzije, ako ja sam ne uplatim.
- eluna
#2638 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellica wrote:Pipi, je li ovo tema postaje mjesto za predizborne kampanje???
- PipiDugaDevetka
#2639 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Dok je proletera LJubin grob neće pasti!eluna wrote:Bellica wrote:Pipi, je li ovo tema postaje mjesto za predizborne kampanje???
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ZAR PIPI JOŠ NE POPUŠTA!!!!!!!!!!! ......... pa bolan pipi da si nam ti protestvovao protiv poreza na plate SIGURNO ga ne bi uveli
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- PipiDugaDevetka
#2640 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
12.09.2012 (azra.djozo)levjd wrote:Čak sam izašao i na internet stranicu vlade Kantona Sarajevo: http://vlada.ks.gov.ba/node/23201
http://vlada.ks.gov.ba/node/23201Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo je uspješno započelo realizaciju projekta provjere znanja predstavnika etažnih vlasnika koja se vrši svakog utorka i četvrtka, sa početkom u 12.00 sati u prostorijama Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo u ulici Hamida Dizdara broj 1 na drugom spratu u sali 203.
Proces će se odvijati sve do mjeseca marta 2013. godine, kako je propisano Pravilnikom o uslovima za izbor predstavnika etažnih vlasnika. Test za provjeru znanja je sačinjen od 21 pitanja koja se odnose na poznavanje Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanja zgradom, kao i podzakonskih propisa donesenih na osnovu tog Zakona, a kandidati prilikom rješavanja testa trebaju odgovoriti na pitanja označavanjem samo jednog od ponuđenih opcijskih odgovora. Kandidati koji će zadovoljiti na testu će trebati imati barem dvije trećine ispravnih odgovora.
Zabrinjava slab odziv predstavnika etažnih vlasnika koji se u malom broju pojavljuju u našim prostorijama. Nadamo se da će se intenzitet i prisutnost predstavnika etažnih vlasnika povećavati s približavanjem krajnjeg roka koji ističe u martu – aprilu 2013. godine. Kako je i propisano Pravilnikom, naše prostorije će biti otvorene u propisanim terminima uz napomenu podnošenja obavezne dokumentacije propisane obavještenjem, ističu u ovom ministarstvu.
Provjera znanja putem testiranja je obavezna za sve izabrane predstavnike etažnih vlasnika u roku 12 mjeseci, od dana stupanja na snagu Pravilnika o uvjetima za izbor predstavnika etažnih vlasnika, a to je 06. april 2013. godine. Predstavnik etažnih vlasnika koji u ovom roku ne položi test provjere znanja ne može obavljati poslove predstavnika etažnih vlasnika.
#2641 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ako treba, evo ja odoh odmah iduci utorak na frizuru, obuci cu svoju najljepsu haljinu pa cu kao polagati ispit, a ti posalji novinare da me slikaju, moze li? 
- PipiDugaDevetka
#2642 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Što bih ja zvao ''foto-škljoc'' novinare, bolje da gospođa ministar zove neku od Fahrovih novina da te slikuje. Ona je u Stranci za crnu budućnost.Bellica wrote:Ako treba, evo ja odoh odmah iduci utorak na frizuru, obuci cu svoju najljepsu haljinu pa cu kao polagati ispit, a ti posalji novinare da me slikaju, moze li?
-
Bellica
#2643 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Znaci SCB umjesto SBB. Molim te nemoj da me uvlacis u politikuPipiDugaDevetka wrote:Što bih ja zvao ''foto-škljoc'' novinare, bolje da gospođa ministar zove neku od Fahrovih novina da te slikuje. Ona je u Stranci za crnu budućnost.Bellica wrote:Ako treba, evo ja odoh odmah iduci utorak na frizuru, obuci cu svoju najljepsu haljinu pa cu kao polagati ispit, a ti posalji novinare da me slikaju, moze li?
- PipiDugaDevetka
#2644 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Objasnio sam ti ranije, sve je politika, pa čak i to kada se neko ne miješa u POLITIKU, i to je NEKA POLITIKA.
Ovo sam čuo od pokojnog Srećka Lazzarija (prof. englskog i njemačkog), poznatijeg kao pisca aforizama.
Ovo sam čuo od pokojnog Srećka Lazzarija (prof. englskog i njemačkog), poznatijeg kao pisca aforizama.
- rimac
#2645 Objava Kartica na oglasnoj ploči
U novoj analitičkoj kartici piše:
"Upozorenje predstavniku etažnih vlasnika:
Objavljivanje ličnih podataka korisnika usluga na oglasnim pločama u stambenim zgradama, zakonita je i dozovoljena samo uz postojanje pismene saglasnosti korisnika usluga u smislu člana 5. Zakona o zaštiti ličnih podataka."
Zvao OKI da mi protumače. Kažu, sve piše.
Ja čitam da više ove kartice ne smijemo stavljati na oglasne ploče. VI?
Objavljivanje ličnih podataka korisnika usluga na oglasnim pločama u stambenim zgradama, zakonita je i dozovoljena samo uz postojanje pismene saglasnosti korisnika usluga u smislu člana 5. Zakona o zaštiti ličnih podataka."
- PipiDugaDevetka
#2646 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči
Pa, bitno je to ko je platio od komšija, a ko nije. Mora da postoji neka rupa u Zakonu, ali nisam pravnik.rimac wrote:U novoj analitičkoj kartici piše:
Čuj, neplatiša, zavlači ruke u džepove svojih komšija i sada on zaštićen Zakonom član 5. , a krade od rođenih komšija, t.j. (tobe jarrabi) ne plaća svoje obaveze.
Mora da postoji rupa!
Edit:
Dosjetio sam se,...samo da neko ''pravničko lice'' potvrdi. Regulisati to pitanje Međuvlasničkim ugovorom, pa dozvoliti takve radnje. Svi moraju potpisati Međuvlasnički ugovor u ulazu/zgradi.
- poznanik
#2647 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči
Za početak, na Oglasnoj tabli pisati:PipiDugaDevetka wrote:Pa, bitno je to ko je platio od komšija, a ko nije. Mora da postoji neka rupa u Zakonu, ali nisam pravnik.rimac wrote:U novoj analitičkoj kartici piše:
Čuj, neplatiša, zavlači ruke u džepove svojih komšija i sada on zaštićen Zakonom član 5. , a krade od rođenih komšija, t.j. (tobe jarrabi) ne plaća svoje obaveze.
Mora da postoji rupa!
Edit:
Dosjetio sam se,...samo da neko ''pravničko lice'' potvrdi. Regulisati to pitanje Međuvlasničkim ugovorom, pa dozvoliti takve radnje. Svi moraju potpisati Međuvlasnički ugovor u ulazu/zgradi.
1. Stanar broj 5 sa II sprata - nije platio XX KM za period......
a u Legendi opisati poziciju Stana br. 5, itd.
- munevera44
#2648 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči
Ja čitam da više ove kartice ne smijemo stavljati na oglasne ploče. VI?[/quote]
Dosjetio sam se,...samo da neko ''pravničko lice'' potvrdi. Regulisati to pitanje Međuvlasničkim ugovorom, pa dozvoliti takve radnje. Svi moraju potpisati Međuvlasnički ugovor u ulazu/zgradi.[/quote][/quote]
Za početak, na Oglasnoj tabli pisati:
A šta je onda spisak stanara na oglasnoj ploči sa imenom i prezimenom??????????????????
Dosjetio sam se,...samo da neko ''pravničko lice'' potvrdi. Regulisati to pitanje Međuvlasničkim ugovorom, pa dozvoliti takve radnje. Svi moraju potpisati Međuvlasnički ugovor u ulazu/zgradi.[/quote][/quote]
Za početak, na Oglasnoj tabli pisati:
A šta je onda spisak stanara na oglasnoj ploči sa imenom i prezimenom??????????????????
-
The BEN10
#2649 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči
Sjajno...rimac wrote:U novoj analitičkoj kartici piše:
Ma dođavola sa tim tajnim podacima više!
- PipiDugaDevetka
#2650 Re: Objava Kartica na oglasnoj ploči
Pa, to je legenda=izmišljena priča, shema,....munevera44 wrote:
Tačno, za početak, postupiti po @poznanikovim uputama, a kasnije prikupljati potpise za Međuvlasnički ugovor.