BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
-
StupskaBitanga
#2626 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Sve poštujem ali zar nije bilo mudrosti da se pogura neka isključivo domaća mljekara tipa ZIM, Mikos sarajmilk i slično a ne da se dogovora saradnja sa mljekarom sa patronatom iz Srbije
- strong69
#2627 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Jbg, ovi iz Dubice imaju ogromnih problema sa plasmanom svojih proizvoda jer su preko 70% proizvodnje izvozili u HR. Stao izvoz pa su sigurno dali povoljnije cijene u odnosu na konkurente.StupskaBitanga wrote:Sve poštujem ali zar nije bilo mudrosti da se pogura neka isključivo domaća mljekara tipa ZIM, Mikos sarajmilk i slično a ne da se dogovora saradnja sa mljekarom sa patronatom iz Srbije
A slazem se s tobom da se prednost trebala dati domacoj mljekari jer sam Bingo smatrao domacom firmom koja gleda interes gradjana BiH kroz vlastitu i domacu proizvodnju. Citao sam da mnogo ulazu u vlastitu proizvodnju pa me ovo iznenadilo.
I meni. Dovoljno iskopirano da podsjeca na njih.ranger wrote:meni ovo na milkos lici..
-
cranberries
#2628 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
pa i Kozarska D. je u BH ?
a dizajn ni blizu Milkosa ? stvarno ne kontam kako je iskopiran ?
a dizajn ni blizu Milkosa ? stvarno ne kontam kako je iskopiran ?
-
StupskaBitanga
#2629 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
cranberries
Nije poenta Dubica kao mjesto fabrike nego vlasnička struktura mljekare. Recimo isto bih napisao da je dogovorena saradnja sa Dukatom ili Tuzlanskim mljekarama koji nisu u vlasničkoj strukturi domaće jer recimo ima domaćih mljekara koji kubure sa mljekarama koje su u vlasništvu mljekara iz okruženja.
Što se ambalaže tiče u pitanju je posuda koja neodoljivo podsjeća na Milkosovu
Nije poenta Dubica kao mjesto fabrike nego vlasnička struktura mljekare. Recimo isto bih napisao da je dogovorena saradnja sa Dukatom ili Tuzlanskim mljekarama koji nisu u vlasničkoj strukturi domaće jer recimo ima domaćih mljekara koji kubure sa mljekarama koje su u vlasništvu mljekara iz okruženja.
Što se ambalaže tiče u pitanju je posuda koja neodoljivo podsjeća na Milkosovu
- strong69
#2630 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
BOSANSKA Dubica je u BiH. Ne znam gdje je ova Kozarska. I ta mljekara je u vlasnistvu IMLEK-a. Pozitivna stvar je da veci dio mlijeka otkupljuju u BiH, odnosno u manjem entitetu.cranberries wrote:pa i Kozarska D. je u BH ?
- Hajlac
#2631 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ja se samo bojim da Bingo za BiH ne postane ono što je Konzum za Hrvatsku
Nenormalno jeftina hrana prikrivenog stvarnog izvora/proizvođača, upakovana u "brend" trgovačkog lanca.
Ti tu više ne znaš šta je prepakovano a šta stvarno proizvedeno(a o pitanju izvora sirovina da ne pričam) kad se stvarni proizvođač zamaskira ovakvim "brendovima".
Forsiranje domaćih proizvođača na policama zagovaram(kao i zaobilaženje hebene CEFTE u cilju zaštite obespravljene domaće privrede, što naravno rade i HR i SR ali eto mi smo kao fini a ustvari korumpirani) ali ovakvo 'poklapanje' od strane trgovačkih lanaca znamo da vodi u robovlasničke odnose prema malim proizvođačima - cijena džabna ali kvalitet ispario u pregovorima o otkupu/distribuciji.
Nenormalno jeftina hrana prikrivenog stvarnog izvora/proizvođača, upakovana u "brend" trgovačkog lanca.
Ti tu više ne znaš šta je prepakovano a šta stvarno proizvedeno(a o pitanju izvora sirovina da ne pričam) kad se stvarni proizvođač zamaskira ovakvim "brendovima".
Forsiranje domaćih proizvođača na policama zagovaram(kao i zaobilaženje hebene CEFTE u cilju zaštite obespravljene domaće privrede, što naravno rade i HR i SR ali eto mi smo kao fini a ustvari korumpirani) ali ovakvo 'poklapanje' od strane trgovačkih lanaca znamo da vodi u robovlasničke odnose prema malim proizvođačima - cijena džabna ali kvalitet ispario u pregovorima o otkupu/distribuciji.
- Hajlac
#2632 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Radi se o istom mjestu - Bosansku Dubicu dodo preimenovao u Kozarskustrong69 wrote:BOSANSKA Dubica je u BiH. Ne znam gdje je ova Kozarska. I ta mljekara je u vlasnistvu IMLEK-a. Pozitivna stvar je da veci dio mlijeka otkupljuju u BiH, odnosno u manjem entitetu.cranberries wrote:pa i Kozarska D. je u BH ?
Isto kao u slučaju Inmera i PPM-a upitno je koliko je tu domaćeg a koliko uvoznog mlijeka.
- strong69
#2633 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Znam druze da je to ista Dubica. Samo eto... Volim im gore kad odem reci Bosanska.Hajlac wrote:Radi se o istom mjestu - Bosansku Dubicu dodo preimenovao u Kozarskustrong69 wrote:BOSANSKA Dubica je u BiH. Ne znam gdje je ova Kozarska. I ta mljekara je u vlasnistvu IMLEK-a. Pozitivna stvar je da veci dio mlijeka otkupljuju u BiH, odnosno u manjem entitetu.cranberries wrote:pa i Kozarska D. je u BH ?
![]()
Isto kao u slučaju Inmera i PPM-a upitno je koliko je tu domaćeg a koliko uvoznog mlijeka.
U pravu si sto se tice ovog tvog prijasnjeg posta. Ovi lanci trgovina su svi isti. Profit je na prvom mjestu a sto jeftinija roba to je bolja prodaja. Ne vidim razlog da se Bingo razlikuje od Konzuma jer ce vlasnik uvijek ici na to da izvuce sto je moguce veci profit. Ove price oko domace proizvodnje, polica sa domacim proizvodima i ostalog padaju u vodu. Nema danas milosti na trzistu kapitala. Dzaba je, tako je...
A drzava i zakon ne rade nista da zastite domacu proizvodnju koja im puni budzet. Ostace da se bavimo trgovinom a to necemo moci vjecno.
-
quarterback
#2634 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
jbg ljudi do nas je, sami biramo za sta cemo svoje pare dati
- zubi
#2635 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Da, a nemamo dovoljno pameti da dobro izaberemo, ono sto je dobro i za nas i za drzavu nam...quarterback wrote:jbg ljudi do nas je, sami biramo za sta cemo svoje pare dati
-
Naslovnica
#2636 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Imamo li šta Made in BiH od sredstava za ličnu higijenu?
-
quarterback
#2637 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
violeta
pasha
EZ doo Busovaca
pasha
EZ doo Busovaca
-
kox
#2638 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Dodao bih i Likval iz Vogošće.quarterback wrote:violeta
pasha
EZ doo Busovaca
-
Naslovnica
#2639 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Nije da želim da budem negativan, ali.
EZ, koliko ja znam, samo pakuje proizvode koji u buradima dolaze iz Kine, znači, nije nikakva proizvodnja. Tako sam bar čuo.
Violeta - svaka čast.
Pasha sapuni, svaka čast, ali nisu za svakodnevnu upotrebu nego samo po potrebi. Jednostavno, preskupi su. Znam da je to tržišna cijena, ali većini ljudi je previše dati tolike pare za sapun za svkodnevno pranje ruku.
Kada sam mislio na sredstva za ličnu higijenu, prvenstveno sam mislio na sapun, šampon, pastu za zube.
Izgleda da Pasha jedini proizvodi (na stranu cijena).
Ostalo, ili se pakuje generička roba iz Kine ili nemamo.
EZ, koliko ja znam, samo pakuje proizvode koji u buradima dolaze iz Kine, znači, nije nikakva proizvodnja. Tako sam bar čuo.
Violeta - svaka čast.
Pasha sapuni, svaka čast, ali nisu za svakodnevnu upotrebu nego samo po potrebi. Jednostavno, preskupi su. Znam da je to tržišna cijena, ali većini ljudi je previše dati tolike pare za sapun za svkodnevno pranje ruku.
Kada sam mislio na sredstva za ličnu higijenu, prvenstveno sam mislio na sapun, šampon, pastu za zube.
- MOSALJOZE
#2640 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Postoje li tablete za mašinu za suđe koji su naš proizvod???
-
kox
#2641 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ovo za EZ nije tačno, mislim da se i na internetu mogu naći snimci iz njihovih pogona. Sirovine se vrlo vjerovatno uvoze, tako je bilo i u prijeratnom Astru, Diti itd. ali finalni proizvod, a to je ono što je bitno, se proizvodi ovdje.Naslovnica wrote:Nije da želim da budem negativan, ali.
Violeta - svaka čast.
Likval pravi tečne sapune i šampone (za kosu i tuširanje), EZ takodje pravi tečni sapun, možda i šampone.
Koliko mi je poznato, pastu za zube u BiH niko ne proizvodi još od '97 kada je ugašen Astro.
-
frngla
#2642 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Nažalost ne, pravila je Dita svojevremeno pašak za mašinu za suđe...MOSALJOZE wrote:Postoje li tablete za mašinu za suđe koji su naš proizvod???
- MOSALJOZE
#2643 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
frngla wrote:Nažalost ne, pravila je Dita svojevremeno pašak za mašinu za suđe...MOSALJOZE wrote:Postoje li tablete za mašinu za suđe koji su naš proizvod???
-
Naslovnica
#2644 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
kox wrote:Ovo za EZ nije tačno, mislim da se i na internetu mogu naći snimci iz njihovih pogona. Sirovine se vrlo vjerovatno uvoze, tako je bilo i u prijeratnom Astru, Diti itd. ali finalni proizvod, a to je ono što je bitno, se proizvodi ovdje.Naslovnica wrote:Nije da želim da budem negativan, ali.
Violeta - svaka čast.
Likval pravi tečne sapune i šampone (za kosu i tuširanje), EZ takodje pravi tečni sapun, možda i šampone.
Koliko mi je poznato, pastu za zube u BiH niko ne proizvodi još od '97 kada je ugašen Astro.
-
zvrk
#2645 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
nisam vjerovala ali u kaćunima
se proizvode omeksivaci za ves - lila ili sa vise slova l 
kao i drugi proizvodi
tablete za masinsko pranje sudja, i sl i sl
http://www.tisal.ba/index.php?id=fresh-breeze
kao i drugi proizvodi
- karanana
#2646 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
je li sigurno komplet proizvodnja ili je prepakiranje i rebrendiranje?
-
zvrk
#2647 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
mislim da je proizvodnja, a imaju posebnu rubriku ambalaze, ne stigoh sve da ispregledam 
- truts
#2648 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
ovaj omekšivač Lilla koristim već duže vremena i mogu reć da je odličanzvrk wrote:nisam vjerovala ali u kaćunimase proizvode omeksivaci za ves - lila ili sa vise slova l
kao i drugi proizvodi
-
enkoo83
#2649 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Od mliječni proizvoda samo Zenicka industrija mlijeka i milkosov feta sir i ostali proizvodi ako nema od ZIM-a.100% domace
Sent from my Xperia Tipo using Tapatalk
Sent from my Xperia Tipo using Tapatalk
-
StupskaBitanga
#2650 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Tablete za suđe se prepakujukaranana wrote:je li sigurno komplet proizvodnja ili je prepakiranje i rebrendiranje?