Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dustaban wrote:
Bog i nauka je ok, Ali nauka i religija - ama nikako ne mogu zajedno.
Kako pobogu moze neko stvoriti Unverzum i kazati ovo jedi, ovo ne jedi ?!
Zašto ne može? Nije samo stvorio Univerzum nego i čovjeka u njemu koji često ne zna razdvojiti dobro od štetnog što nam povijest svjedoči.
bla, bla, bla... isti taj bog je stvorio i covjeka i krme, i muslimana i vlaha, a bogme i muslimane...koji jedu krmetinu!
De Boga vam, pocnite malo vise uvazavati Boga u kojeg navodno vjerujete.
I shvatite vec jednom, Kreator univerzuma nije NITI MOZE BITI to sto vam religije temune.
dustaban wrote:
Zašto ne može? Nije samo stvorio Univerzum nego i čovjeka u njemu koji često ne zna razdvojiti dobro od štetnog što nam povijest svjedoči.
bla, bla, bla... isti taj bog je stvorio i covjeka i krme, i muslimana i vlaha, a bogme i muslimane...koji jedu krmetinu!
De Boga vam, pocnite malo vise uvazavati Boga u kojeg navodno vjerujete.
I shvatite vec jednom, Kreator univerzuma nije NITI MOZE BITI to sto vam religije temune.
Valja onda ici u dzehennem ako se pomisli drugacije nego kako pise?!
dustaban wrote:
a sto je stvorio to stetno? i sta je to stetno u nasoj historiji?
dustaban wrote:
a sto je stvorio to stetno? i sta je to stetno u nasoj historiji?
Može se o tome napisati bar studija, ali neću dužiti računajući na tvoju inteligenciju da ćeš povezati.
Izdvoijit ću iz Dekaloga par Božijih zabrana koje su ljudi kršili kroz po_vijest pa nas doveli do ovakvog društva, a zamisli da su ispoštovali samo ove, a tek ostale.
Ne ubij!
Ne ukradi!
Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!
Ne poželi kuće bližnjega svoga!
Čudi me da štetno tako generalizuješ jer si vjerovatno učio Biologiju, a znaš i šta ekolozi pričaju.
vatrogasac wrote:
Izdvoijit ću iz Dekaloga par Božijih zabrana koje su ljudi kršili kroz po_vijest pa nas doveli do ovakvog društva, a zamisli da su ispoštovali samo ove, a tek ostale.
Ne ubij!
Ne ukradi!
I ne laži, dodajem iako nisam bog, da ova utopijska lista bude kompletnija,
vatrogasac wrote:
Ne ubij!
Ne ukradi!
Rekao sam i ostale mada jeste i ta od bitnijih. Što bi bila utopija? Za sve to, koliko truda treba? Jel' neracionalno?
vatrogasac wrote:
Ne ubij!
Ne ukradi!
Rekao sam i ostale mada jeste i ta od bitnijih. Što bi bila utopija? Za sve to, koliko truda treba? Jel' neracionalno?
Pa pođi od sebe, pa daj sam sebi odgovor .... A utopija je opet nešto što je neostvarivo, ideja ili skup ideja koje nisu nikad nigdje zaživjele, jer nisu u skladu sa realnošću života.
fatamorgana wrote:
Pa pođi od sebe, pa daj sam sebi odgovor .... A utopija je opet nešto što je neostvarivo, ideja ili skup ideja koje nisu nikad nigdje zaživjele, jer nisu u skladu sa realnošću života.
Niko i ne kaže da je moguće ostvariti 100%, ali bitna je težnja da se približi tome. Zbog toga i jeste Mizan na Sudnjem danu, a ne ili...ili...
Što se lično mene tiče trudim se da ne zaboli nikoga glava zbog mene, a tek ubistvo, pljačka, laž...jeste teško govoriti istinu jer je nemoguće u iskrenosti ostati dobar sa svima, ali...
fatamorgana wrote:
Niko i ne kaže da je moguće ostvariti 100%, ali bitna je težnja da se približi tome. Zbog toga i jeste Mizan na Sudnjem danu, a ne ili...ili...
Što se lično mene tiče trudim se da ne zaboli nikoga glava zbog mene, a tek ubistvo, pljačka, laž...jeste teško govoriti istinu jer je nemoguće u iskrenosti ostati dobar sa svima, ali...
Eh da su svi vjernici k'o ti ovdje bi zavladao raj na zemlji, ili bar u negdje nekoj zemlji, ili kad ne može ni to onda bar u našoj zemlji, ako ništa ....
vatrogasac wrote:
Može se o tome napisati bar studija, ali neću dužiti računajući na tvoju inteligenciju da ćeš povezati.
Ne ubij!
Ne ukradi!
Čudi me da štetno tako generalizuješ jer si vjerovatno učio Biologiju, a znaš i šta ekolozi pričaju.
tek sam uletio i odma ad hominem napad.
to sto ti smatras bozijim zapovjedima, drustva koja se nisu formirala uz monoteisticke religije zovu drustvene norme. to su osnovna pravila zajednice.
vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:
zasto ti je onda bog dao cilj koji ne mozes ostvarit? ja koliko znam u svetim knjigama ne pise tezi pratit ove zakone, ne moras 100% vec tu negdje, priblizno
cartman wrote:
tek sam uletio i odma ad hominem napad.
to sto ti smatras bozijim zapovjedima, drustva koja se nisu formirala uz monoteisticke religije zovu drustvene norme. to su osnovna pravila zajednice.
zasto ti je onda bog dao cilj koji ne mozes ostvarit? ja koliko znam u svetim knjigama ne pise tezi pratit ove zakone, ne moras 100% vec tu negdje, priblizno
Možda si ti doživio kao ad hominem.
Ako proletimo kroz po_vijest nisu baš sve zajednice imale ta pravila, a to što je većina ih baštinila može se povezati sa zajedničkim Izvorom.
De jure stoji da se mora ispuniti i kada pogledaš šta je potrebno za ispunjenje Božijih zabrana i naredbi vidiš da ništa nema što je nemoguće. Postojale su zajednice koje su to u nekim kraćim periodima uspijevale postići, ali paralelno pored njih su živjele druge koje su im bile antipod i zato imamo šta čitati u historijama. Nije uvijek napredak jedne civilizacije vezan za pravdu zbog čega gore i spomenuh da bi se o ovome mogla napisati duža studija. Zato i nemamo jednu u kontinuitetu nego više njih koje se smjenjuju. Dižu se i padaju.
vatrogasac wrote:
..... De jure stoji da se mora ispuniti i kada pogledaš šta je potrebno za ispunjenje Božijih zabrana i naredbi vidiš da ništa nema što je nemoguće. Postojale su zajednice koje su to u nekim kraćim periodima uspijevale postići, ali paralelno pored njih su živjele druge koje su im bile antipod i zato imamo šta čitati u historijama. Nije uvijek napredak jedne civilizacije vezan za pravdu zbog čega gore i spomenuh da bi se o ovome mogla napisati duža studija. Zato i nemamo jednu u kontinuitetu nego više njih koje se smjenjuju. Dižu se i padaju.
Znači svjestan si da je ipak utopija u pitanju no razumijem da to nemožeš otvoreno reći radi vlastitog vjerskog svjetonazora.
vatrogasac wrote:
..... De jure stoji da se mora ispuniti i kada pogledaš šta je potrebno za ispunjenje Božijih zabrana i naredbi vidiš da ništa nema što je nemoguće. Postojale su zajednice koje su to u nekim kraćim periodima uspijevale postići, ali paralelno pored njih su živjele druge koje su im bile antipod i zato imamo šta čitati u historijama. Nije uvijek napredak jedne civilizacije vezan za pravdu zbog čega gore i spomenuh da bi se o ovome mogla napisati duža studija. Zato i nemamo jednu u kontinuitetu nego više njih koje se smjenjuju. Dižu se i padaju.
Znači svjestan si da je ipak utopija u pitanju no razumijem da to nemožeš otvoreno reći radi vlastitog vjerskog svjetonazora.
Ako se takvo društvo realizovalao pa makar na deceniju nije utopija. Kada je sedamdesetih prikazivan film "Pod zastavom Muhammeda a.s." po našim kinima filmski kritičari i sociolozi su pisali o događajima u njemu kao utopiji, a snimljen po istinitim događajima. Zato razumijem tvoje iščuđavanje.
vatrogasac wrote:
Ako se takvo društvo realizovalao pa makar na deceniju nije utopija. Kada je sedamdesetih prikazivan film "Pod zastavom Muhammeda a.s." po našim kinima filmski kritičari i sociolozi su pisali o događajima u njemu kao utopiji, a snimljen po istinitim događajima. Zato razumijem tvoje iščuđavanje.
Ne sjećam se da je film prikazivan kod nas, vjerovatno bih ga pogledao ili mi je promaklo. Sjećam se Deset zapovjesti i Ben Hura ali u ovaj drugi u skraćenoj verziji radi filmske cenzure.
Znati da je utopija ipak samo utopija nije iščuđavanje već konstatacija, zar ne!
vatrogasac wrote:
Ne sjećam se da je film prikazivan kod nas, vjerovatno bih ga pogledao ili mi je promaklo. Sjećam se Deset zapovjesti i Ben Hura ali u ovaj drugi u skraćenoj verziji radi filmske cenzure.
Znati da je utopija ipak samo utopija nije iščuđavanje već konstatacija, zar ne!
Krajem sedamdesetih u kinu Dubrovnik vrtio se zbog interesovanja i dan i noć. Provjerljivo je. Prelistaj štampu iz tog vremena ako ne vjeruješ meni. Zanimljivo je da su komunistički sociolozi se ibretili sintagmom "previše socijalizma". Pošto je to prvi film o Muhammedu a.s. Akkad je morao voditi brigu o svakom detalju da ne bi izazvao negodovanja u islamskom svijetu. Morao se poklopiti sa svim validnim sirama.
Ako se realizovalo i trajalo nije utopija. Jel' tako?
.... Krajem sedamdesetih u kinu Dubrovnik vrtio se zbog interesovanja i dan i noć. Provjerljivo je. Prelistaj štampu iz tog vremena ako ne vjeruješ meni....
Ako neću vjerovati tebi na riječ pa kome ću onda. Ti si jedan izrazito istinoljubiv lik kao vjernik, prava rijetkost na forumu, za razliku od onih koji kad zinu .... da ne kažem sad šta,