Avio kompanije all about
- Koshpa
#2626 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Po cemu to BHA koci ostale aviokompanije ? daj mi jedan razlog ? a drugo sto onda samo BHA ne leti sa SJJ nego ima tu jos 10-tak ostalih koji lete
a zasto su kompanije koje su nekad letile ugasile svoje letove prema SJJ to moras njih da pitas, ja samo znam da je BA ugasila letove za london jer je load factor bio oko 30%
a zasto su kompanije koje su nekad letile ugasile svoje letove prema SJJ to moras njih da pitas, ja samo znam da je BA ugasila letove za london jer je load factor bio oko 30%
- ljubav_aha
#2627 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
fazon je propalim ugovorima,a kompanije su prekinule svoje letove iz vise razloga:zar zaista mislis da je iskljuciv uzrocnik BHA ili nepostojanje legalnih regulacij/pravila koje su neopohodne u funkcioniranju letnih/aerodom operacijaKoshpa wrote:ljubav_aha wrote:molim objasnjenje,hvalaKoshpa wrote:Aha a znas li da BHA isto tako koci da se uspostavi vlada na drzavnom nivou ?
to ti je isto kao i ovo da BHA koci ostale kompanije da dolaze u Sarajevo
- ljubav_aha
#2628 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
ja razumijem avio poslovanje,to mi je struka,zato sam postavila pitanje : sto je uzrokovalo prekid letova,osim load faktora,postoji niz drugih problema:share,avio udruzenje sa drugim avio kompanijama,MAGLA u SJJ,jer je SJJ weather airport,da li SJJ ima adekvatni opremu ....Koshpa wrote:a zasto su kompanije koje su nekad letile ugasile svoje letove prema SJJ to moras njih da pitas, ja samo znam da je BA ugasila letove za london jer je load factor bio oko 30%
- Koshpa
#2629 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Pogresno se ja i ti razumijemo, i ja kazem da BHA nije krivac sto ostali ne lete za SJJ nego ima tu drugih uzrocnika
- ljubav_aha
#2630 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
aaaaaaaaaaaaaa tooo,pa to je cak hipoteticki nemoguce, a u realnosti,nema sanseKoshpa wrote:Po cemu to BHA koci ostale aviokompanije ? daj mi jedan razlog ? a drugo sto onda samo BHA ne leti sa SJJ nego ima tu jos 10-tak ostalih koji lete
gdje si vidio aerodorm u svijetu na kojem vlastita avio kompanija odrzava letova,a aerodrom je na medjunaordnom nivou
- ljubav_aha
#2631 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
naravno,ali ne mozemo pisati o njima,jer nismo prisutni na sastancima BHAKoshpa wrote:Pogresno se ja i ti razumijemo, i ja kazem da BHA nije krivac sto ostali ne lete za SJJ nego ima tu drugih uzrocnika
kao posmatraci situacije,vlro malo znamo,sto se desava iza zatvorenih vrata
- Koshpa
#2632 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
ljubav_aha wrote:naravno,ali ne mozemo pisati o njima,jer nismo prisutni na sastancima BHAKoshpa wrote:Pogresno se ja i ti razumijemo, i ja kazem da BHA nije krivac sto ostali ne lete za SJJ nego ima tu drugih uzrocnika![]()
kao posmatraci situacije,vlro malo znamo,sto se desava iza zatvorenih vrata
to ti je isto kada pivara nebi dala koli da se proizvodi u Sarajevu
- macan prvi
#2633 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
U postu koji sam citirao nije bilo rijeci o kompanijama koje su letjele u SJJ pa prestale, nego o kompanijama koje nisu nikako letjele u Sarajevo.ljubav_aha wrote:molim objasnjenje,jer me zaista interesuje,hvalamacan prvi wrote:Ali tacan...ljubav_aha wrote: vic decenije
ipak,treba razumjeti uzroke prethodnih ugovora sa koampanijama koje su bile pristune,ali su prekinule letovepostoji niz uzrocno-posljedicnih problema
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1&start=75
macan prvi wrote:Jesi siguran to za saglasnost BH Airlinesa? Zar to nije protiv samih propisa otvorenog neba? To bi bilo kao da svako ko zeli letjeti u Njemacku mora prvo dobiti saglasnost Lufthansedrndalo wrote:Zaboravljate da u BiH jos uvijek ne postoji "otvoreno" nebo, barem u upotrebnom obliku, iako na papiru pise da ne bi trebali/smjeli otezati s time, pa samim tim, ne moze doci i letiti kako i kada koja kompanija hoce... Moraju se dobiti saglasnosti, koje jos uvijek moraju da "ovjere" u BH Airlines-u... Tzv. No-objection-letter...
Primjer, kada je prije par godina, Germanwings htio/pocinjao u BiH, Lufthansa (koja je posredno vecinski vlasnik istog) je morala da smanji svoje letove SJJ-MUC sa 2x dnevno na 1x dnevno, jer je sedmicni broj letova Njemacka-BiH bio dogovoren kao npr. 18 letova... Od toga je LH letila 12-13x, a BH Airlines 5-6x... Kada je Germanwings trebao poceti, nije bilo letova koje bi dobili, pa je LH presla na SJJ 7x sedmicno, a preostalih npr. 5x sedmicno je ustupljeno Germanwings-u... Dakle, LH je ustupila letove iz svog postojeceg fonda...![]()
Taj primjer koji navodis s Germanwingsom je potpuno tacan, znam iz medija, a znam i jer sam i ja trebao biti na tom prvom letu iz Kölna pa sam izvisioMedjutim, koliko je meni poznato kvote su ukinute samim pristupanjem otvorenom nebu pa mi nije jasno kako bi neko mogao uslovljavati dolazak strane aviokompanije na bh. trziste saglasnoscu BH Airlinesa ili bilo cim drugim.
Dakle, to sto sam napisao temeljeno je na onome sto je naveo drndalo. Posto mi se cini da je dosad sve tacno pisao o ovoj temi (i cini mi se da pise jako razumno), onda mu vjerujem da ni ovdje nije rekao nista pogresno, osim ako neko ima drugaciju informaciju.drndalo wrote:Pa kao sto rekoh, nema otvorenog neba...
Prosle godine je albanska kompanija (ne znam sada tacno ime) zeljela poceti letjeti TIA-SJJ-FRA sa 5-om slobodom (tj. pravom za punjenje putnika) i na dijelu linije SJJ-FRA... Sta mislis da li im je BH Airlines dao No-objection-letter ?
Imas jednom da pogadjas...
EDIT: Sad sam malo potrazio "u svojoj memoriji, radilo se o Albanian Airlinesu koji je iz SJJ htio letjeti za FRA ovako:
LV650 SJJ FRA 12:05 14:05 NONSTOP BAe146
LV651 FRA SJJ 15:20 17:20 NONSTOP BAe146
Sve je bio dio ove linije:
nadjeno na http://www.amadeus.net, 30.07.2009
LV440 TIA-SJJ 10:35 - 11:20
LV650 SJJ-FRA 12:05 - 14:05
LV651 FRA-SJJ 15:20 - 17:20
LV441 SJJ- TIA 18:05 - 18:50
Naravno, pismo od BH Airlinesa nisu dobili, time im BH DCA nije dala dozvolu, time nisu ni poletili... Sto i nije neki problem, jer je ta firma rentala svasta od aviona u Europi, i brze su im uzimali avione nego davali u najam, jer se racuni nisu placali kako treba... Jedan konkretan slucaj je B737 od Air Slovakia...
- Koshpa
#2634 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
ajd mi samo reci ovo je LH moze zabraniti ostalim avio kompanijama da lete za Njemacku ?
- macan prvi
#2635 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Naravno da ne moze, ali u Njemackoj vazi Sporazum o otvorenom nebu za kojeg drndalo tvrdi da u BiH ne vazi (iako bi valjda trebao jer je ratifikovan), i to jos dokazuje primjerom. Ako to nije tacno, slobodno reci - ja bih volio da nije, budi siguran.
- ljubav_aha
#2636 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
macan prvi ,to je sktor/oblast za EUroControlmacan prvi wrote:U postu koji sam citirao nije bilo rijeci o kompanijama koje su letjele u SJJ pa prestale, nego o kompanijama koje nisu nikako letjele u Sarajevo.ljubav_aha wrote:molim objasnjenje,jer me zaista interesuje,hvalamacan prvi wrote:Ali tacan...
ipak,treba razumjeti uzroke prethodnih ugovora sa koampanijama koje su bile pristune,ali su prekinule letovepostoji niz uzrocno-posljedicnih problema
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1&start=75
macan prvi wrote:Jesi siguran to za saglasnost BH Airlinesa? Zar to nije protiv samih propisa otvorenog neba? To bi bilo kao da svako ko zeli letjeti u Njemacku mora prvo dobiti saglasnost Lufthansedrndalo wrote:Zaboravljate da u BiH jos uvijek ne postoji "otvoreno" nebo, barem u upotrebnom obliku, iako na papiru pise da ne bi trebali/smjeli otezati s time, pa samim tim, ne moze doci i letiti kako i kada koja kompanija hoce... Moraju se dobiti saglasnosti, koje jos uvijek moraju da "ovjere" u BH Airlines-u... Tzv. No-objection-letter...
Primjer, kada je prije par godina, Germanwings htio/pocinjao u BiH, Lufthansa (koja je posredno vecinski vlasnik istog) je morala da smanji svoje letove SJJ-MUC sa 2x dnevno na 1x dnevno, jer je sedmicni broj letova Njemacka-BiH bio dogovoren kao npr. 18 letova... Od toga je LH letila 12-13x, a BH Airlines 5-6x... Kada je Germanwings trebao poceti, nije bilo letova koje bi dobili, pa je LH presla na SJJ 7x sedmicno, a preostalih npr. 5x sedmicno je ustupljeno Germanwings-u... Dakle, LH je ustupila letove iz svog postojeceg fonda...![]()
Taj primjer koji navodis s Germanwingsom je potpuno tacan, znam iz medija, a znam i jer sam i ja trebao biti na tom prvom letu iz Kölna pa sam izvisioMedjutim, koliko je meni poznato kvote su ukinute samim pristupanjem otvorenom nebu pa mi nije jasno kako bi neko mogao uslovljavati dolazak strane aviokompanije na bh. trziste saglasnoscu BH Airlinesa ili bilo cim drugim.
Dakle, to sto sam napisao temeljeno je na onome sto je naveo drndalo. Posto mi se cini da je dosad sve tacno pisao o ovoj temi (i cini mi se da pise jako razumno), onda mu vjerujem da ni ovdje nije rekao nista pogresno, osim ako neko ima drugaciju informaciju.drndalo wrote:Pa kao sto rekoh, nema otvorenog neba...
Prosle godine je albanska kompanija (ne znam sada tacno ime) zeljela poceti letjeti TIA-SJJ-FRA sa 5-om slobodom (tj. pravom za punjenje putnika) i na dijelu linije SJJ-FRA... Sta mislis da li im je BH Airlines dao No-objection-letter ?
Imas jednom da pogadjas...
EDIT: Sad sam malo potrazio "u svojoj memoriji, radilo se o Albanian Airlinesu koji je iz SJJ htio letjeti za FRA ovako:
LV650 SJJ FRA 12:05 14:05 NONSTOP BAe146
LV651 FRA SJJ 15:20 17:20 NONSTOP BAe146
Sve je bio dio ove linije:
nadjeno na http://www.amadeus.net, 30.07.2009
LV440 TIA-SJJ 10:35 - 11:20
LV650 SJJ-FRA 12:05 - 14:05
LV651 FRA-SJJ 15:20 - 17:20
LV441 SJJ- TIA 18:05 - 18:50
Naravno, pismo od BH Airlinesa nisu dobili, time im BH DCA nije dala dozvolu, time nisu ni poletili... Sto i nije neki problem, jer je ta firma rentala svasta od aviona u Europi, i brze su im uzimali avione nego davali u najam, jer se racuni nisu placali kako treba... Jedan konkretan slucaj je B737 od Air Slovakia...
- ljubav_aha
#2637 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
raja,BiH nije u EU ,ali postoje regulacije koje ze moraju postovati ugovornim putem,i BiH mora postovati regulacije/pravila,kao i ostale drzave van EU zone ; sporazum mora postojatimacan prvi wrote:Naravno da ne moze, ali u Njemackoj vazi Sporazum o otvorenom nebu za kojeg drndalo tvrdi da u BiH ne vazi (iako bi valjda trebao jer je ratifikovan), i to jos dokazuje primjerom. Ako to nije tacno, slobodno reci - ja bih volio da nije, budi siguran.
- Koshpa
#2638 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
ljubav_aha wrote:raja,BiH nije u EU ,ali postoje regulacije koje ze moraju postovati ugovornim putem,i BiH mora postovati regulacije/pravila,kao i ostale drzave van EU zone ; sporazum mora postojatimacan prvi wrote:Naravno da ne moze, ali u Njemackoj vazi Sporazum o otvorenom nebu za kojeg drndalo tvrdi da u BiH ne vazi (iako bi valjda trebao jer je ratifikovan), i to jos dokazuje primjerom. Ako to nije tacno, slobodno reci - ja bih volio da nije, budi siguran.
- macan prvi
#2639 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Znam ja to, u Otvorenom nebu mozes biti i ako si izvan EU-a. Ponavljam: ja sam mislio da je to kod nas davno rijesena stvar (jos otkad je Germanwings poceo letove za SJJ), ali nakon onoga sto je napisao drndalo nisam siguran. Svejedno, ako neko ima drugaciju informaciju koja ovo demantuje, itekako bi mi bilo drago.ljubav_aha wrote:raja,BiH nije u EU ,ali postoje regulacije koje ze moraju postovati ugovornim putem,i BiH mora postovati regulacije/pravila,kao i ostale drzave van EU zone ; sporazum mora postojatimacan prvi wrote:Naravno da ne moze, ali u Njemackoj vazi Sporazum o otvorenom nebu za kojeg drndalo tvrdi da u BiH ne vazi (iako bi valjda trebao jer je ratifikovan), i to jos dokazuje primjerom. Ako to nije tacno, slobodno reci - ja bih volio da nije, budi siguran.
- Koshpa
#2640 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
sve i da nije bh u open sky kako moze jedna kompanija zabraniti drugim da lete ? nikako, moze mozda bilateralni sporazum postojat izmedju dzava pa da to koci, ali da kompanija dodje i kaze e LH ne moze vise letit. ma daj
- ljubav_aha
#2641 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
macan prvi , razgovarala sam sa kolegom iz erucontrol_a ,kad su pocele faze ugovaranja,postavljeni novi radari i sl.;istina,nismo se dugo culi;ali sam davno imala odlican tekst o kotnroli neba,prema altitudes,zone i sl.,nemam link ,ostalo sve u starom mrtvom laptopmacan prvi wrote:Znam ja to, u Otvorenom nebu mozes biti i ako si izvan EU-a. Ponavljam: ja sam mislio da je to kod nas davno rijesena stvar (jos otkad je Germanwings poceo letove za SJJ), ali nakon onoga sto je napisao drndalo nisam siguran. Svejedno, ako neko ima drugaciju informaciju koja ovo demantuje, itekako bi mi bilo drago.ljubav_aha wrote:raja,BiH nije u EU ,ali postoje regulacije koje ze moraju postovati ugovornim putem,i BiH mora postovati regulacije/pravila,kao i ostale drzave van EU zone ; sporazum mora postojatimacan prvi wrote:Naravno da ne moze, ali u Njemackoj vazi Sporazum o otvorenom nebu za kojeg drndalo tvrdi da u BiH ne vazi (iako bi valjda trebao jer je ratifikovan), i to jos dokazuje primjerom. Ako to nije tacno, slobodno reci - ja bih volio da nije, budi siguran.
ali,problem nije nepostojanje kontrole vlastitog neba ,placa se servis za takvu uslugu
- macan prvi
#2642 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Nije rijec o kontroli vlastitog neba (sto BiH jos nema), nego o Sporazumu o otvorenom nebu i (ne)ogranicavanju pristupa drugih aviokompanija aerodromima u BiH. 
- ljubav_aha
#2643 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
to sam podrazumjevala pod kategorijiom "ugovorima" ;fazon jemacan prvi wrote:Nije rijec o kontroli vlastitog neba (sto BiH jos nema), nego o Sporazumu o otvorenom nebu i (ne)ogranicavanju pristupa drugih aviokompanija aerodromima u BiH.
klikni na link i fotku,ponovo klikni to enlarge
http://issuu.com/ssugita/docs/compariso ... es_25aug11
ugovori SAD i KAnade ,a koji su vezani za open skies agreements
znaci,svaka drzava osobno ,peronalno,licno "individualizria" ugovore,nakon uradjenih neophodnih INSPEKCIJA,zato se pitam,sto se desilo sa INSPEKCIJOM
-
Master.DKP
#2644 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Sta god da vi napisete i kako kod da je ovo pitanje neke pameti, struke, dogovora, ugovora, politike, zavijere, EU, muslimana i hriscana, petog-destekom, gospodina Sulje, Hase ili Yildirima nama ne valja !?
Dok se ovi gore ne dogovore mi SISAMO ! ( Pod sisanjem mislim onu malo prostiju rijec koju necu ovde sada napisati)
E sada evo Vam gospodno LET iz jedne jako, jako siromasne drzave, koja nije EU, nije bogata, cak je siromasnija od BiH i koja nema nikakve poseben ugovore i odnose sa EU, imaju samo sa svemirom zato sto su mozda svemirski narod.
Let Beograd - Bec - Beograd 89 EUR -173 KM
Let Bec - Sarajevo - Bec 531 EUR - 1035 KM
Znaci, iz Beograda se leti 6 , slovima ( SEST) puta jeftinije za Bec kao jedan ( za nas na balkanu) od glavnih centara politike i ekonomije i dijaspore i turizma i privrede i svega !
................................................................................................................
Datum ab / an von / nach Flugnummer / Fluglinie Tarif / Buchungsklasse
Freitag
7. Oktober 2011 13:00
14:10 Wien
Sarajevo OS 757
Austrian Airlines (OS) Economy / G
Sonntag
16. Oktober 2011 07:35
08:55 Sarajevo
Wien OS 760
Preise
Gesamt Flugpreis Steuern & Zuschläge Bearbeitungsentgelt
Passagier 1 (Erwachsener) 531,02 € 378,00 € 138,02 € 15,00 €
Gesamt
531,02 €
................................................................................................................
Flug
Belgrad - Wien
Abflug Ankunft Flugnr. Klasse
Do, 13.10.2011 12:45 Belgrad 13:45 Wien HG8029 M
Di, 25.10.2011 11:10 Wien 12:10 Belgrad HG8028 M
Hinflug für Passagiere: 1
€ 10,99
Rückflug für Passagiere: 1
€ 2,99
Steuern, Gebühren und Kerosinzuschlag
€ 76,00
Gesamtpreis € 89,98
..........................................................................
E sada jos JEDNO pitanja za uposlenike ili ti djelatnike u avio saobracaju u BiH ?!?!
Zasto ove kompanije kao ( Niki, Easy, Ryan , Wizz, itd) NE DOLAZE U Sarajevu, i unatacno LAZI direktora Aerodoram starog i novoga da "pregovoraju" sa NEKOLIKO ovih prevoznika ?
Razlog je sto smo SKUPI ( 2,5 puta skuplja taksa neko na BG Airpota) i zato sto se SA NAMA ne moze dogovoriti.
Etro, postoje hiljade i hiljade putnika u BiH, ali isto toliko u EU i svijetu koji NE ZELE i NE MOGU i NE TREBAJU da plate za 55 minuta leta iz Beca do Sarajevo, manje od 700 KILOMETARA zracne linije 1 030 KM !
Dok se ovi gore ne dogovore mi SISAMO ! ( Pod sisanjem mislim onu malo prostiju rijec koju necu ovde sada napisati)
E sada evo Vam gospodno LET iz jedne jako, jako siromasne drzave, koja nije EU, nije bogata, cak je siromasnija od BiH i koja nema nikakve poseben ugovore i odnose sa EU, imaju samo sa svemirom zato sto su mozda svemirski narod.
Let Beograd - Bec - Beograd 89 EUR -173 KM
Let Bec - Sarajevo - Bec 531 EUR - 1035 KM
Znaci, iz Beograda se leti 6 , slovima ( SEST) puta jeftinije za Bec kao jedan ( za nas na balkanu) od glavnih centara politike i ekonomije i dijaspore i turizma i privrede i svega !
Datum ab / an von / nach Flugnummer / Fluglinie Tarif / Buchungsklasse
Freitag
7. Oktober 2011 13:00
14:10 Wien
Sarajevo OS 757
Sonntag
16. Oktober 2011 07:35
08:55 Sarajevo
Wien OS 760
Preise
Gesamt Flugpreis Steuern & Zuschläge Bearbeitungsentgelt
Passagier 1 (Erwachsener) 531,02 € 378,00 € 138,02 € 15,00 €
Gesamt
531,02 €
Flug
Belgrad - Wien
Abflug Ankunft Flugnr. Klasse
Do, 13.10.2011 12:45 Belgrad 13:45 Wien HG8029 M
Di, 25.10.2011 11:10 Wien 12:10 Belgrad HG8028 M
Hinflug für Passagiere: 1
€ 10,99
Rückflug für Passagiere: 1
€ 2,99
Steuern, Gebühren und Kerosinzuschlag
€ 76,00
Gesamtpreis € 89,98
..........................................................................
E sada jos JEDNO pitanja za uposlenike ili ti djelatnike u avio saobracaju u BiH ?!?!
Zasto ove kompanije kao ( Niki, Easy, Ryan , Wizz, itd) NE DOLAZE U Sarajevu, i unatacno LAZI direktora Aerodoram starog i novoga da "pregovoraju" sa NEKOLIKO ovih prevoznika ?
Razlog je sto smo SKUPI ( 2,5 puta skuplja taksa neko na BG Airpota) i zato sto se SA NAMA ne moze dogovoriti.
Etro, postoje hiljade i hiljade putnika u BiH, ali isto toliko u EU i svijetu koji NE ZELE i NE MOGU i NE TREBAJU da plate za 55 minuta leta iz Beca do Sarajevo, manje od 700 KILOMETARA zracne linije 1 030 KM !
-
Dady
#2645 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Pa ne stoji bas poredjenje za razlicite datume, ali u biti Niki je jeftiniji 3 puta nego OS.Master.DKP wrote: Zasto ove kompanije kao ( Niki, Easy, Ryan , Wizz, itd) NE DOLAZE U Sarajevu, i unatacno LAZI direktora Aerodoram starog i novoga da "pregovoraju" sa NEKOLIKO ovih prevoznika ?
Ali OS je zadnjih godinu dana puno jeftiniji.
Prosle sedmice sam isao sa sinom SJJ-VIE-FRA sa OS cijena povratnog leta ukupno za nas dvojicu je bila 390€, sto je jako dobar deal, s time da sam rezervisao puno ranije (bas kada mi je propala rezervacija sa BHA jer su ukinuli let za Frankfurt, karta za BHA je bila i skuplja nego OS ali meni jos uvijek prihvatljivo jer bih izbjegao presjedanja.)
Da ne kazem da je let SJJ-VIE bio dupke pun u oba smjera, i da je konekciju za FRA hvatalo barem trecina aviona. Oba ova leta je BHA ukinuo.
- helpdesk1
#2646 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
U svakoj kompaniji, pa i u ovoj se neko bavi ili bi se trebao baviti analizama. Jednostavno bi bilo diletantski kada se nebi rezultati analize iskoristili za uspješnije poslovanje. Stoga mislim i nameće se kao jedino logično, da se trenutno namjerno neda napraviti ovaj naš BHA profitabilnijim. Ne branim ove naše u BHA, ali prihvatanjem kojekakvih uslova kod nabavki, prodaja i osttalog od strane ranijih vlasničkih i upravljačkih struktura (Vlada FBiH, raniji direktori...) dovelo se u ovakav položaj.Saberite trenutne činjenice, ko odlučuje, ko faktički upravlja firmom, kome trebaju novci i zbog toga pristaje na sve...Zašto bi trenutni menadžment na čelu sa osobom iz THY svjesno vodio firmu u propast? Pitajte se kako postati većinski vlasnik BHA? KOliki je sada vlasnički odnos u BHA, koliko je BHA trenutno dužna i ko jedino može platiti dugovanja i tako postati ubjedljivo većinski vlasnik ( Vlada FBIH sigurno nema ni pfeninga za tu namjenu...). Meni samo nije jasno šta bi gigant THY kao većinski vlasnik imao od BHA koji ima jako malu vrijednost?
Previše je pitanja, a odgovor možda nikad ne dobijemo, a dotada ćemo plaćati visoku cijenu za izlazak među normalan svijet.
Previše je pitanja, a odgovor možda nikad ne dobijemo, a dotada ćemo plaćati visoku cijenu za izlazak među normalan svijet.
- drndalo
#2647 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Informacija od prosle godine slijedi...
Kompanija iz EU je ispitivala da li bi, kako i gdje mogla letjeti iz/za SJJ... Ne radi se o nacionalnoj kompaniji te zemlje, te letovi nisu postojali u doba dok je to bilo regulisano bilateralnim sporazumima BiH i neke druge zemlje... Primjer koji je ranije naveden je LH sa svojom kcerkom GW, te BH Airlines koji isto ima pravo na x letova sedmicno izmedju BiH i Njemacke... Dakle, raspitivali su se za letenje po "Slobodnom nebu", naravno koristeci 5 i 6 slobodu prodaje karata i na linijama (trece zemlje) koje nisu direktna veza izmedju zemlje u kojoj je registrovana kompanija, te BiH u ovom slucaju, tu ide ovaj primjer zahtijevane linije TIA-SJJ-FRA-SJJ-TIA... TIA-SJJ, cak i TIA-SJJ-FRA bi im i BH Airlines vjerovatno dopustio, ali da nisu trazili i pravo da prodaju karte SJJ-FRA-SJJ... Informacija iz Direkcije za civ. avijaciju je da je rok za zapocinjanje letenja nakon podnesenog zahtjeva 30 dana, naravno, ako su svi papiri kompanije uredni...
Na raspitivanje o uslovima, te primjeni sporazuma koji je BiH potpisala, prepricani odgovor vise ljudi sazet u nesto kratko je bio:
Kompanija iz EU je ispitivala da li bi, kako i gdje mogla letjeti iz/za SJJ... Ne radi se o nacionalnoj kompaniji te zemlje, te letovi nisu postojali u doba dok je to bilo regulisano bilateralnim sporazumima BiH i neke druge zemlje... Primjer koji je ranije naveden je LH sa svojom kcerkom GW, te BH Airlines koji isto ima pravo na x letova sedmicno izmedju BiH i Njemacke... Dakle, raspitivali su se za letenje po "Slobodnom nebu", naravno koristeci 5 i 6 slobodu prodaje karata i na linijama (trece zemlje) koje nisu direktna veza izmedju zemlje u kojoj je registrovana kompanija, te BiH u ovom slucaju, tu ide ovaj primjer zahtijevane linije TIA-SJJ-FRA-SJJ-TIA... TIA-SJJ, cak i TIA-SJJ-FRA bi im i BH Airlines vjerovatno dopustio, ali da nisu trazili i pravo da prodaju karte SJJ-FRA-SJJ... Informacija iz Direkcije za civ. avijaciju je da je rok za zapocinjanje letenja nakon podnesenog zahtjeva 30 dana, naravno, ako su svi papiri kompanije uredni...
Na raspitivanje o uslovima, te primjeni sporazuma koji je BiH potpisala, prepricani odgovor vise ljudi sazet u nesto kratko je bio:
Dal' se sta promijenilo od lani po ovom pitanju, ne znam jer nisam "talasao"...Bosna i Hercegovina je zakljucila Sporazum o uspostavljanju zajednicke evropske zrakoplovne oblasti, koji je multilateralni sporazum, sa drzavama clanicama EU - ali i drzavama clanicama Zapadnog Balkana, Islanda, Norveske. Tim sporazumom, Bosna i Hercegovina i druge clanice Sporazuma su se obavezale da primjenjuju sporazum u potpunosti, dakle, bez ogranicenja u smislu neogranicavanja ruta, frekvencija, slobodnog trzista, itd.
Deklaracijom koju je Bosna i Hercegovina potpisala u Strazburu, obavezala se da ce ovaj gore pomenuti sporazum primjenjivati na administrativnoj osnovi, dakle, da nece procedurama, postupcima, itd. sprjecavati primjenu samog sporazuma.
Albanska kompanija koja je trazila da leti petu slobodu - Tirana - Sarajevo - Frankfurt, je upucena da podnese zahtjev domacoj kompaniji BH Airlines, i zatrazi "no objection", sto BH Airlines nije dala, zbog cinjenice da bas ona leti na toj ruti.
Ono sto je takodjer lose u svemu tome je cinjenica da EU nije ratificirala (bila) ovaj sporazum, pa samim tim to ostavlja prostor domacim vlastima da se brane tom cinjenicom (niste ga vi ratificirali, mi jesmo, ali...).
-
Master.DKP
#2648 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Pa ne stoji bas poredjenje za razlicite datume, ali u biti Niki je jeftiniji 3 puta nego OS.
Prosle sedmice sam isao sa sinom SJJ-VIE-FRA sa OS cijena povratnog leta ukupno za nas dvojicu je bila 390€, sto je jako dobar deal, s time da sam rezervisao puno ranije (bas kada mi je propala rezervacija sa BHA jer su ukinuli let za Frankfurt, karta za BHA je bila i skuplja nego OS ali meni jos uvijek prihvatljivo jer bih izbjegao presjedanja.)
Da ne kazem da je let SJJ-VIE bio dupke pun u oba smjera, i da je konekciju za FRA hvatalo barem trecina aviona. Oba ova leta je BHA ukinuo.[/quote]
Prijatelju, cijena Sarajevo - TORONTO( via Bec) - Sarajevo je bila ( ja platio) 550 EURa nekada prosle godine ( van sezone) ! To je samo 20 EUR skuplje nego Sjj - Vie - Sjj !
Drugo, Austrian AIrlines tacno prati greske BH Airlinesa i inace drzi monopol na direkte letova za Bec jer su bolesno skupi ! Nekada je jeftinije uzeti Sjj- Vie i onaj recimo Warshau , nego diretko za Bec.
AUA je kriminal ! To je cisti kriminal je linija za Bec non stop puna, ja sam licno letio 50 puta za Bec u zadnjih 5 godina ( BH Airlines i AUA) u uvijek je bilo PUNO, sve puno ili kada je los dan 80 %
BH Airlines su ukinuli LET za Bec i Frankfurt iskljucivo zbog sebi znanih razloga ! AUA to koristi i NAPLACUJE nam kartu do Beca kao do Kanade....
Opeska za Beograd kolega !
45 letova sedmicno Beograd - Bec sa 3 kompanije i sve su cijene uvijek ispod 100 EURa i ima i cijena moze da bude i cak 55 Eura ( mjesec dana ranije) !
Da ne kazem da je let SJJ-VIE bio dupke pun u oba smjera, i da je konekciju za FRA hvatalo barem trecina aviona. Oba ova leta je BHA ukinuo.[/quote]
Prijatelju, cijena Sarajevo - TORONTO( via Bec) - Sarajevo je bila ( ja platio) 550 EURa nekada prosle godine ( van sezone) ! To je samo 20 EUR skuplje nego Sjj - Vie - Sjj !
Drugo, Austrian AIrlines tacno prati greske BH Airlinesa i inace drzi monopol na direkte letova za Bec jer su bolesno skupi ! Nekada je jeftinije uzeti Sjj- Vie i onaj recimo Warshau , nego diretko za Bec.
AUA je kriminal ! To je cisti kriminal je linija za Bec non stop puna, ja sam licno letio 50 puta za Bec u zadnjih 5 godina ( BH Airlines i AUA) u uvijek je bilo PUNO, sve puno ili kada je los dan 80 %
BH Airlines su ukinuli LET za Bec i Frankfurt iskljucivo zbog sebi znanih razloga ! AUA to koristi i NAPLACUJE nam kartu do Beca kao do Kanade....
Opeska za Beograd kolega !
45 letova sedmicno Beograd - Bec sa 3 kompanije i sve su cijene uvijek ispod 100 EURa i ima i cijena moze da bude i cak 55 Eura ( mjesec dana ranije) !
- drndalo
#2649 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Djelimicno si u pravu...
550 EUR za Kanadu je cijena koja se moze naci, ali je rijetka kao i ona od 180 EUR za Bec...
Ti ocito ne znas koliko je taj isti Austrian bio skuplji do prije godinu-dvije, kada ga je LH uzela pod svoje i zvanicno... Tek je prije bilo "deranje guzova"...
Sve ovo ne znaci da ja ne zelim jeftinije da putujem, ali znam da primjetim i pozitivne pomake... E sad, sto smo mi ukinuli let, a to odgovara samo Austrianu, do nas je...
550 EUR za Kanadu je cijena koja se moze naci, ali je rijetka kao i ona od 180 EUR za Bec...
Ti ocito ne znas koliko je taj isti Austrian bio skuplji do prije godinu-dvije, kada ga je LH uzela pod svoje i zvanicno... Tek je prije bilo "deranje guzova"...
Sve ovo ne znaci da ja ne zelim jeftinije da putujem, ali znam da primjetim i pozitivne pomake... E sad, sto smo mi ukinuli let, a to odgovara samo Austrianu, do nas je...
-
Dady
#2650 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Potpisujem ovo boldano.drndalo wrote:Djelimicno si u pravu...
Meni uopšte nije nelogično da je karta za Beč 500€ 4 dana prije leta. Svi smo konstatovali da su ta dva leta dnevno uvijek popunjena, na zadnjim kartama je uvijek masna zarada.
Isto često letim za FRA I istina je da se leti jeftinije nego prije. Prije sam uglavnom letio preko ZAG Ali puno mi je bolja konekcija preko Austrian-a, a sada I jeftinija