Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
hary

#2626 Re: Cijene stanova All about

Post by hary »

plemba wrote:
duboka_misao wrote:
hary wrote:Bice konfuzan post, al ko razumije - shvatice :)
Da li je neko kupio stan u novogradnji, kojeg je investitor dao nekome kao dio njihovog prebijanja? Kazem dao, jer prodaja zvanicno nije izvrsena, jer ste vi kao kupac tog stana, morali biti prva ruka da ne biste platili porez. Rekose mi da je to danas normalno i da se masa stanova u novogradnji prodaje tako. Taj kojem je kupac "dao" stan moze biti izvodjac, banka, osiguranje...nebitno. Uglavnom, ti sa investitorom potpisujes ugovor, a oni kasnije medjusobno regulisu svoje.
Valjda...
to ti je standard da npr Vranica svojim podizvodjacima kojima nema da plati placa u stanovima ili garazama .Kod nas je tako bilo na Cwili Vranicina zgrada.
nije to nikakav problem. predugovor i ugovor potpisujes sa investitorom direktno, s tim da se navede da je taj stan dat u kompenzaciju na osnovu ugovora između investitora i izvođača radova. nakon toga te tri strane (investitor, izvođač i ti) potpišete ugovor o cesiji koji definira ko kome šta duguje. i izbjegao si dodatnih 5% poreza na promet nekretnina.

sretno :D
Hvala obojici na odgovoru.
cico x

#2627 Re: Cijene stanova All about

Post by cico x »

moze li se garsonjera(kosevsko brdo) od 30m2 ,potpuno renovirana prodati za 56,57,58.000 KM ?
kadinica

#2628 Re: Cijene stanova All about

Post by kadinica »

Zavisi u kakvom je stanju zgrada i u kakvom je stanju garsonjera.

Ako su u pitanju one montažne bijele zgrade, teško. Nema grijanja, neke su na klizištu.
Ako su u pitanju druge zgrade, mislim da je realno oko 55 000 KM.
Ambrozija

#2629 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

cico x wrote:moze li se garsonjera(kosevsko brdo) od 30m2 ,potpuno renovirana prodati za 56,57,58.000 KM ?
Moze, mislim da je to realna cijena :)
terremoto

#2630 Re: Cijene stanova All about

Post by terremoto »

Interesuje me dali je neko imao iskustva sa agencijom RE/MAX?
Ambrozija

#2631 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

terremoto wrote:Interesuje me dali je neko imao iskustva sa agencijom RE/MAX?
Razgovarala sam s jednim njihovim agentom. To je navodno poznata americka agencija, pa ce i raditi na americki nacin (sta god da to znaci). Uglavnom isto kao i u ostalim agencijama, 3% je njihovo od cijene stana, ugovor se potpisuje cini mi se na 3 mjeseca pa se obnavlja po zelji klijenta.
hary

#2632 Re: Cijene stanova All about

Post by hary »

Ima li ko iskustva sa agencijom Saragent?
jalle

#2633 Re: Cijene stanova All about

Post by jalle »

Imam u planu dici kredit i uzeti stan recimo 55m2-70m2 na području Novog grada.
DA li mislite da će cijene i dalje padati (pogotovo preko zime, i računajući na ovaj raspad države) i koja je realna cijena m2 adaptiranog stana na ovoj lokaciji ?

2. planiram nešto stanova obići sa agentima prostor.ba , da li je su oni OK ?
marakes

#2634 Re: Cijene stanova All about

Post by marakes »

Preporucujem Remax...nude izvrsne usluge, max. se zalazu za klijenta, svi agenti su uvezani, tako da kada se kupac javi da zeli neki stan, svi se angazuju da pronadju odgovarajacu nekretninu.
terremoto

#2635 Re: Cijene stanova All about

Post by terremoto »

marakes wrote:Preporucujem Remax...nude izvrsne usluge, max. se zalazu za klijenta, svi agenti su uvezani, tako da kada se kupac javi da zeli neki stan, svi se angazuju da pronadju odgovarajacu nekretninu.

Iskreno se nadam da je tako,ja sam ih vec angazirala,nadam se da ce sve proci u najboljem redu :-)
Oxygenn

#2636 Re: Cijene stanova All about

Post by Oxygenn »

terremoto wrote:
marakes wrote:Preporucujem Remax...nude izvrsne usluge, max. se zalazu za klijenta, svi agenti su uvezani, tako da kada se kupac javi da zeli neki stan, svi se angazuju da pronadju odgovarajacu nekretninu.
Iskreno se nadam da je tako,ja sam ih vec angazirala,nadam se da ce sve proci u najboljem redu :-)
Pod kojim uslovima si ih angazirala - provizija, na koji period, kakva je situacija ako ti nadjes musteriju ?!
jalle

#2637 Re: Cijene stanova All about

Post by jalle »

Nemreš vjerovat kontaktirao 3 agencije i još nijednog stana nisam pogledao....
baš su nešto poletni nema šta...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2638 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

znaju da nećeš kupiti :D
čuju ti u glasu :lol:
illuminated

#2639 Re: Cijene stanova All about

Post by illuminated »

Black swan wrote:znaju da nećeš kupiti :D
čuju ti u glasu :lol:
nisu lovu namirisali... odnosno namirisali su odsustvo iste :)
terremoto

#2640 Re: Cijene stanova All about

Post by terremoto »

Oxygenn wrote:
terremoto wrote:
Pod kojim uslovima si ih angazirala - provizija, na koji period, kakva je situacija ako ti nadjes musteriju ?!

3% provizija,kao i kod ostalih,3 mjeseca ugovor po potrebi se produzava,vec sam vidjela jedan stan znaci nakon nekih 4-5 dana sve ono sto sam trazila trudili su se da nadju,pa vidjecemo dalje,javim novosti.
rookiebuzookie

#2641 Re: Cijene stanova All about

Post by rookiebuzookie »

Kakva su vam iskustva sa stanovima u novogradnjama u atraktivinijim dijelovima Sarajeva (ne Sip, Stup, isl)? Ili znate li necija iskustva? Cujem razne price, a razmisljam uzeti kredit i ganjati neku novogradnju. Pa me bas sve sto imate reci zanima. ;-) I koliko se uopste krecu cijene m2 takvih stanova?
Ambrozija

#2642 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

rookiebuzookie wrote:Kakva su vam iskustva sa stanovima u novogradnjama u atraktivinijim dijelovima Sarajeva (ne Sip, Stup, isl)? Ili znate li necija iskustva? Cujem razne price, a razmisljam uzeti kredit i ganjati neku novogradnju. Pa me bas sve sto imate reci zanima. ;-) I koliko se uopste krecu cijene m2 takvih stanova?
A koji su to atraktivniji dijelovi? Imas na Mejtasu novogradnju, onda novogradnja u ulici Kosevo (kvadrat je 5000), kod Vijecnice dvije zgrade, pa Sarajevo Panorama, Skenderija, Pionirska dolina i Vrtovi sunca...
rookiebuzookie

#2643 Re: Cijene stanova All about

Post by rookiebuzookie »

Ambrozija wrote:
rookiebuzookie wrote:Kakva su vam iskustva sa stanovima u novogradnjama u atraktivinijim dijelovima Sarajeva (ne Sip, Stup, isl)? Ili znate li necija iskustva? Cujem razne price, a razmisljam uzeti kredit i ganjati neku novogradnju. Pa me bas sve sto imate reci zanima. ;-) I koliko se uopste krecu cijene m2 takvih stanova?
A koji su to atraktivniji dijelovi? Imas na Mejtasu novogradnju, onda novogradnja u ulici Kosevo (kvadrat je 5000), kod Vijecnice dvije zgrade, pa Sarajevo Panorama, Skenderija, Pionirska dolina i Vrtovi sunca...

Pa to su ti, manje vise. :-D Blizu centru grada, da imaju mjesta za parking i u suncanom dijelu, nisam bas lud za memli stranom. Za tu novogradnju na Mejtasu sam od nekoliko ljudi cuo da ima nerijesene pravne odnose izmedju investitora i da je vrlo nesigurno tu kupovati. Ne znam koliko je sada to tacno. Kakva su iskustva sa Pionirskom dolinom i Vrtovima sunca (gdje je to?)? Ulica Kosevo je ekstra, ali tih 5000km/m2 bih jedno mogao priustiti da mi je babo nabavljao zlatne kasike u ratu. I one zgrade iza Holiday Inna nisu lose, jeste da su novogradnja od prije rata. Zna li neko koliko je tamo kvadrat i jesu li ljudi zadovoljni?
milojicabrzi

#2644 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

...to iza Holiday Inna ti je Kranjceviceva ulica. To su ekstra stanovi i zgrade iz zlatnog doba ex-Yu gradjevinarstva...Moj kum je tu zivio u ratu, sve do Daytona, u stanu od njegove sestre. Po meni, jedna od boljih lokacija u Sarajevu, jedino je mana sto nema puno parking mjesta.

Specificno je da se ti stanovi rijetko prodaju (sto vjerovatno znaci da su ljudi zadovoljni), a mislim da se cijena krece oko 2500 KM, pa na vise, ovisno o velicini, spratnosti, stepenu renoviranja itd...
terremoto

#2645 Re: Cijene stanova All about

Post by terremoto »

Evo da vam javim novosti,useljenje u toku....preko agencije Remax nasla stan i kupila,sto se tice agencije,zadovoljna,sve ono sto sam trazila to su mi i nasli.Stan je na Stupu u Nina-stan.
valter.ba

#2646 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Pa sretno da bude i uzivaj :mrgreen:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
P308

#2647 Re: Cijene stanova All about

Post by P308 »

rookiebuzookie wrote:
Ambrozija wrote:

Pa to su ti, manje vise. :-D Blizu centru grada, da imaju mjesta za parking i u suncanom dijelu, nisam bas lud za memli stranom. Za tu novogradnju na Mejtasu sam od nekoliko ljudi cuo da ima nerijesene pravne odnose izmedju investitora i da je vrlo nesigurno tu kupovati. Ne znam koliko je sada to tacno. Kakva su iskustva sa Pionirskom dolinom i Vrtovima sunca (gdje je to?)? Ulica Kosevo je ekstra, ali tih 5000km/m2 bih jedno mogao priustiti da mi je babo nabavljao zlatne kasike u ratu. I one zgrade iza Holiday Inna nisu lose, jeste da su novogradnja od prije rata. Zna li neko koliko je tamo kvadrat i jesu li ljudi zadovoljni?
Vrtovi Sunca su ti Breka, ali je jako visoko, pa ne znam da li ti to odgovara a sto se tice cijene mislim a su stanovi oko 2000KM po m2, ali su kvalitetno uredjeni stanovi. Mana im je jedino to sto su na brdu. Pionirska Dolina je dole nize, ali su i cijene skuplje (trenutno je u izgradnji jos jedna zgrada).
Mislim da su u ulici Kosevo svi stanovi vec rasprodati i to vecinom strancima. Cijena im je :-) A i zgradu prave cini mi se godinama, ne znam sta rade toliko!
Importanne imas isto tako kao atraktivnu lokaciju, ali i tu su stanovi oko 4000 po m2.
Zgrade iza Holiday Inna su :thumbup: Potrazi tu, iako se rijetko kad prodaju stanovi a i kada se prodaju brzo odu.
Sto se tice Mejtasa...hmm...zgrada lijepa, na manje od 5 min. od Katedrale, a opet u mirnom dijelu, stanovi jako kvalitetni, ali i cijena im je mislim visoka. Mislim da su svi pravni odnosi rijeseni, koliko sam ja upucen, ali raspitaj se jos.
UniPromet-ova zgrada nije losa sto se tice lokacije, dolazi li to u obzir? Ima par forumasa koji imaju stan u navedenoj zgradi, sigurno bi ti pruzili sve potrebne informacije.
Sarajevo Panorama ti je isto tako visoko, a cini mi se da nije toliko skupo. Skenderija ti je isto oko 4000KM po m2, ovo kod Vijecnice je preeeeskupo, mislim opravdano, kvalitet je vrhunski kao i lokacija. Medjutim ima i u ulici Isevica Sokak novogradnja sa manjim stanovim od oko 45-50m2, ako ti odgovara trebas se raspitati jesu li se prodali jer su se prodavali duzi period. Mislim da su tu cijene onako realne.
hrle1976

#2648 Re: Cijene stanova All about

Post by hrle1976 »

milojicabrzi wrote:...to iza Holiday Inna ti je Kranjceviceva ulica. To su ekstra stanovi i zgrade iz zlatnog doba ex-Yu gradjevinarstva...Moj kum je tu zivio u ratu, sve do Daytona, u stanu od njegove sestre. Po meni, jedna od boljih lokacija u Sarajevu, jedino je mana sto nema puno parking mjesta.

Specificno je da se ti stanovi rijetko prodaju (sto vjerovatno znaci da su ljudi zadovoljni), a mislim da se cijena krece oko 2500 KM, pa na vise, ovisno o velicini, spratnosti, stepenu renoviranja itd...

2.500km na kvadrat za stanovanja u BiH, odnosno u SA, ma daj to nema nike relanosti. To ti je zelim da postanem bogatas preko noci sa prodajom zemlje ili stana. Svi bi se u BiH izgleda bavili time. Pa daj ljudi treba biti realan. Nek stan ima 100m2 pa ti racuna tj. 250.000km za stan, ko tu lovu ima? Ima mozda neko, ali nije to bitno, jer ljudi koji imaju para oni su se vec zbrinuli, a gledaju dalje. Gledam vecinu privatnika prodaju stanove za neke cijene ne samo u BiH ima i kod nas u Ceskoj, a ocekuje da sve dobije u kesu.

Evo gledam oglase itd. jedini oglas na koji sam naletio sto se tice i stanova i zemljista, ali ovo je samo na zemljiste je da npr. m2 u sarajevu covjek prodaje za 30€ odnosno 60km mada i to smatram za standard BiH previse. Za stanove na super atrakciji je mozda realana cijena jedno 300-500km kvadratni metar a za zemlju ako je gradjevinska oko 50 do 70km na m2. Ako je obicna zemlja onda do 30km m2, jer to odgovara trzistu. Sve ostalo je cekanje dobiti na lotu.

http://www.pik.ba/artikal/4444469/proda ... -aerodrom/ (solidna cijena, , mozda malo pebiberena za taj dio grada)

http://www.pik.ba/artikal/1092197/stan- ... olje-80m2/ (abnormalna cijena za stan i godiste stana)

http://www.pik.ba/artikal/4395414/troso ... -sarajevu/ (abnormala za stan)

Ipak Sarakejo nije Pariz, Kopenhagen, Berlin, Parg ili Milan nego je Sarajevo, nije ni Sarajevo lose ali druge stvari isto igraju ulogu a ne samo to sto je glavni grad.
Ambrozija

#2649 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

terremoto wrote:Evo da vam javim novosti,useljenje u toku....preko agencije Remax nasla stan i kupila,sto se tice agencije,zadovoljna,sve ono sto sam trazila to su mi i nasli.Stan je na Stupu u Nina-stan.
Znas li kakvi su sto se tice prodaje stanova? Mislim jesu li azurni i slicno ili samo stave na internet i cekaju da se pojavi kupac. Sta znaci ovo da rade na americki nacin?
hrle1976

#2650 Re: Cijene stanova All about

Post by hrle1976 »

Genije wrote:Kupujem stan već mjesecima.

Sve što imam reći na tu temu je:

AAARGHHHHH! :angry:

Da pojasnim: cijene visoke, prodavci petljanci, kvalitet slab, ponuda nikakva, kvalitet onako, infrastruktura debakl, država u banani, plata dubiozna, kreda astronomska, rizik ogroman, komšije papci, štek potanak, zbunjenost na nivou, frustracija u nebesima. :cry:
Za pare koje ces dati za stan, mozes kupiti zemlju, izgraditi kucu i da ti ostane! Gledam cijene i :-)
Post Reply