Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najbolja čevabdžinica u Sarajevu

Zmaj Željeznička
137
13%
Zmaj Hrasno
141
13%
Ferhatović
175
16%
Željo
150
14%
Petica
158
15%
Hodžić
83
8%
Besko
168
15%
Vezir
8
1%
Mrkva
48
4%
Sport
21
2%

Total votes: 1089

Qler

#2626 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Qler »

:-)
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#2627 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by gentoo »

Samo da kazem da u Zenici ( i nigdje mimo SA koliko ja znam..) nije somun ono sto dodje sa cevapima. Somun negdje nazivaju hljebom/kruhom i to je to..

Isto k'o sto je i topa "dio tradicije" ali samo u SA.. :-)
The 51st State

#2628 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by The 51st State »

Zato kazes lepin(j)a I nema zime
nosara

#2629 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by nosara »

aerodinamika wrote:jedna od naćina kako distiknovati seljančungu od individue urbanog provencijenizma jeste i rijeć sa,mun ili somun
samun jednako u ekvivalentu glava
Somun jednako u ekvivalentu glova
seljančuganizam je nažalost, htijeli to priznavat ili ne dana smajnstrim, edukativni sistem nam je u globalu na donjem nivou ... ... . mnogi idu u školun sa ciljen da prođu kroza nju, umijesto da školla prođe kroza njih ... čovijek koji nije uzdignut edukativno a koji umisli da je pametan je gori od nedukatovanog koji to neumisli ... ... . a sve započinje u osnovnom elementu društvenosti-tj porodici, individualnom i baznom elementu društvenog zajedništva i kohezionosti
Somun (turski: somun od grčke riječi ψωμίν /psoˈmi/)
zateznistub

#2630 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by zateznistub »

aerodinamika wrote:jedna od naćina kako distiknovati seljančungu od individue urbanog provencijenizma jeste i rijeć sa,mun ili somun
seljančuganizam je nažalost, htijeli to priznavat ili ne dana smajnstrim, edukativni sistem nam je u globalu na donjem nivou ... ... . mnogi idu u školun sa ciljen da prođu kroza nju, umijesto da školla prođe kroza njih ... čovijek koji nije uzdignut edukativno a koji umisli da je pametan je gori od nedukatovanog koji to neumisli ... ... . a sve započinje u osnovnom elementu društvenosti-tj porodici, individualnom i baznom elementu društvenog zajedništva i kohezionosti
To blage veze nemaš! Ovo je tolika provala da bih na tvome mjestu sam sebi isključio internet na duži period.
Pojam somun se koristi u Sarajevu mnogo duže od pojma samun.
Tako da gl0va, veze nemaš...
nosara

#2631 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by nosara »

Samun je u ravni s hloptom, habsburska novotarija. Licno prestolonasljednik, rahmetli Franjo Hjosip je cesto znao reci "Safija, namoci taj samun, nemoj da te hloptom u glovu".
Naslovnica

#2632 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Naslovnica »

nosara wrote:Samun je u ravni s hloptom, habsburska novotarija. Licno prestolonasljednik, rahmetli Franjo Hjosip je cesto znao reci "Safija, namoci taj samun, nemoj da te hloptom u glovu".
Baš sam imao jednu Safiju na jednom od prethodnih poslova, govorila đevza umjesto džezva, tebsija umjesto tepsija, finđan umjesto fildžan, latica umjesto ladica, dekstop umjesto desktop.
Tamo negdje od Viteza je bila, završila nekakav fakultet, radila i u UN-u nekoliko godina, "koka", zamalo da se uda za jednog preko bare.
Sve nešto "išao-pišao", lafo se emancipovala, a pije iz đevze i finđana. Mora da joj je i nana tako...
:-)
Ned071

#2633 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Ned071 »

zateznistub wrote:
To blage veze nemaš! Ovo je tolika provala da bih na tvome mjestu sam sebi isključio internet na duži period.
Pojam somun se koristi u Sarajevu mnogo duže od pojma samun.
Tako da gl0va, veze nemaš...
nikad u životu... moja cijela familija sa očeve strane je sa vratnika i tamo žive, što stari zna, 150 godina... svi su govorili i govore i dan danas samun. dobro se sjećam nane rahmetli kako je govorila...
jbg da saznamo kako se tacno kaze trebamo pitati mongole...

naslovnice, fiNdžan je ispravno...
Naslovnica

#2634 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Naslovnica »

Ko nađe u bilo kojoj "ćevapnici" u Sarajevu da je na cjenovniku sAmun, ja mu platim desetku u cijeli taj sAmun.
8-)
Ned071

#2635 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Ned071 »

Jezik je ziva materija, mijenja se... Neke stvari su nam čudne ali su takve kakve su. Recimo, ispravno je vidio sam Džeka a ti ćeš takvu osobu koja to kaže nazvat papkom ili Šveđaninom, zar ne...
pustopoljina

#2636 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by pustopoljina »

Ned071 wrote:Jezik je ziva materija, mijenja se... Neke stvari su nam čudne ali su takve kakve su. Recimo, ispravno je vidio sam Džeka a ti ćeš takvu osobu koja to kaže nazvat papkom ili Šveđaninom, zar ne...
Sandzaklijom.
Naslovnica

#2637 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Naslovnica »

Ned071 wrote:Jezik je ziva materija, mijenja se... Neke stvari su nam čudne ali su takve kakve su. Recimo, ispravno je vidio sam Džeka a ti ćeš takvu osobu koja to kaže nazvat papkom ili Šveđaninom, zar ne...
Da, jezik je živa materija, slažem se.
Pogotovu nakon jezičkih vratolomija Pravopisa bosanskog jezika gdje je ravnopravno i ispravno i udovac/udovica i hudovac/hudovica, ne iznenađuje me da je ispravno reći i "nuto hin tuču se".
Ned071

#2638 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Ned071 »

ne karikiraj... ne znas puno o stvarima koje komentiraš... moras znati sta znači hud ili hudo i kako je nastalo... uostalom, vratimo se temi. Kurto me je neki dan prijatno iznenadio ćevapima...
Naslovnica

#2639 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Naslovnica »

Ned071 wrote:ne karikiraj...
Zašto da ne?
Meni pun klinac hudovica, đevzi i finđana, latica, samuna, tebsija...
Ako se može zajebavati sa jezikom, može se i karikirati.
Ned071

#2640 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Ned071 »

Naslovnica wrote:
Zašto da ne?
zasto ti je pun klinac? smetaju ti turcizmi? ako ti smetaju, onda moras puno, puno riječi izbaciti iz svog rječnika...
nu ili nuto u nekim krajevima je sasvim normalna, obična riječ, bas kao sto mi kazemo "čuj to" neki će Hercegovci reći nu. I upotrebljava je svijet koji je daleko od papka kakvim ga ti smatras...
Qler

#2641 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Qler »

Ne smetaju turcizmi, ali meni nije prirodno sAmun... fiNĐan... ili ovo teBsija, nece preko jezika :)
vjeshalica

#2642 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by vjeshalica »

Ned071 wrote:
Naslovnica wrote:
Zašto da ne?
zasto ti je pun klinac? smetaju ti turcizmi? ako ti smetaju, onda moras puno, puno riječi izbaciti iz svog rječnika...
nu ili nuto u nekim krajevima je sasvim normalna, obična riječ, bas kao sto mi kazemo "čuj to" neki će Hercegovci reći nu. I upotrebljava je svijet koji je daleko od papka kakvim ga ti smatras...
Gdje je latica turcizam? To je seljobizam tj ruralizam
Latica govore seljacine nepismene za ladicu.
Isto kao sto govore vEtrina za vitrinu.
Samun se nikad nije govorio, nego somun.I to po turski a uzeto od grka.
Fildzan /findzan je oboje ispravno,jedno iz hebrejskog jedno iz grckog a ne seljackog..

Bila vazda dzezva, dzevza ne postoji isto kao i laticca,samun...sve to sakacenje rijeci je doslo iz ruralnih sredina i posto je vecina takva to se prihvata kao normalno i ispravno
Last edited by vjeshalica on 07/06/2019 11:00, edited 1 time in total.
Ned071

#2643 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Ned071 »

pa zato je u nekom trenutku vjerovatno i postao somun...

vjesalice, nikada nisam čuo da neko govori latica... ali jesam od milion ljudi da kazu magacin.

vidim neki dan u nedzaricima reklamu za poliCu osiguranja... zauzela pola zgrade... meni je to problem... hem sto je stranacka hem sto je nepismeno... inace smo generalno postali vrlo nepismeni...
Last edited by Ned071 on 07/06/2019 11:04, edited 1 time in total.
Naslovnica

#2644 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Naslovnica »

Ned071 wrote:
Naslovnica wrote:
Zašto da ne?
Naš jezik je pun turcizama i ne smetaju mi, zašto bi mi smetali?!
To što neko govori kako govori, to je njegov problem (ili proooblem kako je sada aktuelno izgovarati), dokle god mi taj svoj izgovor ne nameće kao nešto što je leksički ispravno.
Nuto, samun, tebsije, latice i slične stvari su mi apsolutno prihvatljive za sredine gdje se koriste, ali se u Sarajevu ne koriste, i ne želim da mi neko ko je došao prije 20-tak godina u Sarajevu nameće neki svoj izgovor kao ispravan i da me ubjeđuje da se tako ispravno izgovara.
vjeshalica

#2645 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by vjeshalica »

Nametnuto je vec. Ili izraz nazula sam. Sta si nazula pleme ti jebem divljacko....
Nijenpoenta u turcizmima nego je poenta u sakacenju rijeci od strane osoba koje su nepismene i ruralne i donose sa sobom nazadluke i gluposti
pustopoljina

#2646 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by pustopoljina »

Nanule.
Dupli_skalp

#2647 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Dupli_skalp »

amar1994 wrote:ti pored svih preporucenih kod njega :lol: :lol:

lepina :run:
rekoh da probam nakon 7-8 godina kakvi su. i da znam da više ne dolazim.

a što se tiče somuna i lepine, ako si 94to godište kao što ti stoji u nicku, onda da znaš da se prije rata u sarajevu govorilo i somun i lepina. nije isto, ali ljudi su tako govorili (ne ulazeći u to jesu li papci ili ne) nazivajući somun lepinom.
nivla

#2648 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by nivla »

eyesburn wrote:
amar1994 wrote:ti pored svih preporucenih kod njega :lol: :lol:

lepina :run:
rekoh da probam nakon 7-8 godina kakvi su. i da znam da više ne dolazim.

a što se tiče somuna i lepine, ako si 94to godište kao što ti stoji u nicku, onda da znaš da se prije rata u sarajevu govorilo i somun i lepina. nije isto, ali ljudi su tako govorili (ne ulazeći u to jesu li papci ili ne) nazivajući somun lepinom.
kao sto ja znam dosta crnogoraca koji govore samun, cisto o tome da je to samo sarajevu svojstveno
zateznistub

#2649 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by zateznistub »

pustopoljina wrote:
Sandzaklijom.
:thumbup:
zateznistub

#2650 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by zateznistub »

Ned071 wrote:
nikad u životu... moja cijela familija sa očeve strane je sa vratnika i tamo žive, što stari zna, 150 godina... svi su govorili i govore i dan danas samun. dobro se sjećam nane rahmetli kako je govorila...
jbg da saznamo kako se tacno kaze trebamo pitati mongole...

naslovnice, fiNdžan je ispravno...
Gle čuda i moja je mati sa vratnika , bivša Jajačka, sad(i neka birvaktile) Džanin sokak. Otac sa skenderije....i uvijek se govorilo sOmun.
Last edited by zateznistub on 07/06/2019 11:44, edited 2 times in total.
Post Reply