Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
-
velemala77
#2626 Re: Šta trenutno čitate?
Sjenka vjetra od Karlos Ruis Safona - o prokletim knjigama, o covjeku koji ih je napisao, o liku koji je pobjegao sa stranica jednog romana da bi ga spalio, o izdaji i izgubljenom prijateljstvu. Ovo je knjiga o ljubavi, mrznji i snovima koji zive u sjenci vjetra.Preporucujem svima 
- anais_nin
- Bumbar
- Daphna
#2629 Re: Šta trenutno čitate?
Berislav Kosier, Bezbožnici... 3 dijela.
Roman o autorovom boravku na Golom Otoku, priča koja je čekala 40ak godina da bude ispričana i objavljena.
"...Pisac zaista iskreno žali što čitalac-hodočasnik neće dobiti ni najmanji poklončić iz arsenala Lepote, ni amajliju iz riznice Dobra: kroz stranice Bezbožnika ne razleže se srebrnasti zvuk baroknih zvona nad rascvetalim lugovima, ne prolama se umilni poklič srcežegućih romantičarskih ideala, nema čak ni belih razmahanih rupčića ni svetlih ženskih likova nagnutih nad prostirkom od mirijada belih i žutih margarita, nema priduvka toplog vetra-razvigorca... Šta da se radi? - kada tamo nije ni bilo nikakvog cveća, te vetar nije ni imao šta da razvija."
Roman o autorovom boravku na Golom Otoku, priča koja je čekala 40ak godina da bude ispričana i objavljena.
"...Pisac zaista iskreno žali što čitalac-hodočasnik neće dobiti ni najmanji poklončić iz arsenala Lepote, ni amajliju iz riznice Dobra: kroz stranice Bezbožnika ne razleže se srebrnasti zvuk baroknih zvona nad rascvetalim lugovima, ne prolama se umilni poklič srcežegućih romantičarskih ideala, nema čak ni belih razmahanih rupčića ni svetlih ženskih likova nagnutih nad prostirkom od mirijada belih i žutih margarita, nema priduvka toplog vetra-razvigorca... Šta da se radi? - kada tamo nije ni bilo nikakvog cveća, te vetar nije ni imao šta da razvija."
- black
#2630 Re: Šta trenutno čitate?
'Izvještaji iz tamnog vilajeta' - Dževad Karahasan
(....) "Izvještaji iz tamnog vilajeta" duboko je uznemirujuća knjiga; suvremenog čitatelja na trenutke provocira arhaičnom pozicijom produhovljene mudrosti i staloženosti, a zatim radikalnom skepsom. Kao što naslov sugerira, knjiga nastoji biti spoj suvremenog literarnog istraživanja ("izvještaja") i vezanosti za bosanske teme. Nastojeći vrlo intenzivnu realnost uloviti svojim "izvještajima", Karahasan je precizan i skrupulozan. Izbjegava svako uopćavanje, mudrovanje i isticanje egzotičnosti "tamnog vilajeta". "Izvještavati" dakako znači i zaobići patetiku, pretjerano isticanje emocija. "Izvještavati" k tome znači istraživati više nego definirati, odabrati univerzalno umjesto lokalnog, skepsu a nipošto ne dogmu, pa makar bila posve literarne naravi.
(....) "Izvještaji iz tamnog vilajeta" duboko je uznemirujuća knjiga; suvremenog čitatelja na trenutke provocira arhaičnom pozicijom produhovljene mudrosti i staloženosti, a zatim radikalnom skepsom. Kao što naslov sugerira, knjiga nastoji biti spoj suvremenog literarnog istraživanja ("izvještaja") i vezanosti za bosanske teme. Nastojeći vrlo intenzivnu realnost uloviti svojim "izvještajima", Karahasan je precizan i skrupulozan. Izbjegava svako uopćavanje, mudrovanje i isticanje egzotičnosti "tamnog vilajeta". "Izvještavati" dakako znači i zaobići patetiku, pretjerano isticanje emocija. "Izvještavati" k tome znači istraživati više nego definirati, odabrati univerzalno umjesto lokalnog, skepsu a nipošto ne dogmu, pa makar bila posve literarne naravi.
- Loulou
#2631 Re: Šta trenutno čitate?
Za one koji su čitali "Nevjernicu" od Hirsi Ali, možda bude interesantan podatak da je i "The Caged Virgin" prevedena (hrvatsko izdanje):

-
nespora
#2633 Re: Šta trenutno čitate?
Divani- Rumi
-
nenadd
#2634 Re: Šta trenutno čitate?
Trenutno pisem novi roman. Jedan sam objavila a jedan pokusavam objaviti. Ova finansijska kriza ubi, pa ako neko ima savjet kako da dobar rukopis ugleda svjetlo dana neka pomogne.
- Van Halen
#2635 Re: Šta trenutno čitate?
Odlična knjiga,upravo je čitam sada.suspect_zero wrote:Preporučujem![]()
- Gile Šampion
#2636 Re: Šta trenutno čitate?
Derek Finegan-Nindža romani

-
suspect_zero
#2637 Re: Šta trenutno čitate?
Gile Šampion wrote:Derek Finegan-Nindža romani![]()
Neka
- StLouis
#2638 Re: Šta trenutno čitate?
Rujana Jeger - Darkroom
- Soul_Sista
- jedna
#2640 Re: Šta trenutno čitate?
Sex i grad - ubijam dosadu na poslu. Nije nešt' al nije ni loša. Nervira me. Ima čak i od serije više isforsiranih gej-fazona. LV, MB...preseravanja i fame fatal Njujorkčanki. Ali, kako rekoh, za ubiti dosadu - dobra. Inače, kada je u pitanju "ženska" literatura, mislim da sam ranije pomenula "Noć ženskog pokera". Ovo je više od jeftine zabave i preseravanja o emancipaciji. A dobra je i Stefanie Plum (s tim što ona forsira humor i akciju) 
- anais_nin
#2641 Re: Šta trenutno čitate?
i ja sam je citala prije par godina...strasno gotivim Rujanu...bas cu morati pogledati je li ista novo u medjuvremenu napisalaStLouis wrote:Rujana Jeger - Darkroom
- StLouis
#2642 Re: Šta trenutno čitate?
Ja sam svoju kopiju nasao u St.Louis Public Libraryanais_nin wrote:i ja sam je citala prije par godina...strasno gotivim Rujanu...bas cu morati pogledati je li ista novo u medjuvremenu napisalaStLouis wrote:Rujana Jeger - Darkroomhvala sto me podsjeti...jos kad bih se mogla sjetiti gdje sam pohranila svoju kopiju Darkroom-a
Danas dok sam cekao zubara koji je kasnio sat vremena

-
mi_nismo_sami
#2645 Re: Šta trenutno čitate?
My Sister's Keeper - Jodi Picoult
-
Galicia
#2646 Re: Šta trenutno čitate?
The Hakawati - Rabih Alameddine 
- black
#2647 Re: Šta trenutno čitate?

ovaj je **** i shefa i stanicu
-
Vertigo
#2648 Re: Šta trenutno čitate?
Lako je prestati pusiti - Allen Carr 
- black
#2649 Re: Šta trenutno čitate?
zato je i chitash..shto je lahkoVertigo wrote:Lako je prestati pusiti - Allen Carr
-
Vertigo
#2650 Re: Šta trenutno čitate?
dobra knjiga, fakat...coek zaradio milione na njoj, ali ja nikako ne kontam poentublack wrote:zato je i chitash..shto je lahkoVertigo wrote:Lako je prestati pusiti - Allen Carrne vjeruj ti caru