Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Banksy

#2626 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

cyprus wrote:
SDA je samo vrh ledenog brijega kojeg čini zatucana, polupismena i zadrta masa ljudi
Najvažnije i prije svega, kupljena masa ljudi,
Na budžet nakačena i raznim povlasticama uhljebljena i namirena.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2627 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JoseMujica »

neimar, filantrop, uttemljitelj i vizionar Tornjak če sve to da promeni
cyprus

#2628 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cyprus »

Banksy wrote:
cyprus wrote:
SDA je samo vrh ledenog brijega kojeg čini zatucana, polupismena i zadrta masa ljudi
Najvažnije i prije svega, kupljena masa ljudi,
Na budžet nakačena i raznim povlasticama uhljebljena i namirena.
Djelomično... Ima tu međutim dosta ljudi i koji su potpuno iz uvjerenja zatucani/zadrti, bez ikakve lične koristi :D
Banksy

#2629 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Ima :D
Thorgerson

#2630 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

Ne radi se samo o "kupljenim" ljudima.

SDA dobar, poooodobar dio glasova dobija na osnovu vjere. Tu ih je malo NIP okrnjio, jer to niko drugi nije mogao. SDP komunjare, NS ateisti itd. Dolazi NIP na čijem je čelu hadzija.

Jednostavno je tako, dzaba. Nekim ljudima je bitno da je neko musliman i to je to. Sta on prica, planira, misli...to sve ostavlja po strani. Zaokruzuj sta ti je hodza rekao.

I gej paradu traziti datum odmah sad u januaru. Jer ako budu htjeli ovogodisnji datum to ce biti u jeku kampanje za lokalne izbore i to ce biti jak adut za SDA. Znaci sad fino kontaktirati organizatore i fino im reći, juli, august, septembar zaboravite. Dat im u junu nek organizuju i završe s tim.
_Reds_

#2631 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

30 miliona kredita za firmu, 13 godina otplata.

Ma ovo ce u Grasu unistiti i prije nego se kredit otplati.

Zovite me kako god hocete, ali zaduživati se ovoliko za firmu koja je konstantno u dubiozama, bez ikakvog obziljnog elaborata o opravku, mez studije... :run: :run: :run: :run:

I nešto govorimo za Aluminij, isti par opanaka.
Roccohljup

#2632 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

_Reds_ wrote:30 miliona kredita za firmu, 13 godina otplata.

Zovite me kako god hocete, ali zaduživati se ovoliko za firmu koja je konstantno u dubiozama, bez ikakvog obziljnog elaborata o opravku, mez studije... :run: :run: :run: :run:

ma sve će to narod (po)vratiti :d
biske

#2633 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by biske »

Control panel wrote:Posto su prosli svi ranije utvrdjeni rokovi za pad vlade. Koji je novi rok. Pitam da nam bude zanimljivo, a i da pratimo tajming.
Privremena vlada sigurno pada. Ako ne ove, onda iduće godine!
:izet:
Seyfo

#2634 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Seyfo »

Eno Bake kaže da ćemo aktuelni saziv vlade KS pamtiti po gej paradi i nekakvom filmu o Srebrenici 11-og jula. Nisam u toku oko ovog filma(prvi put čujem), a što se tiče gej parade, haj je zabrani majčin sine ! Baš se ona ne bi održala da je SDA na vlasti u kantonu.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#2635 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

pemanapemani wrote:
Mislim da sam kompetentan da odgovorim, jer sam privatno radio kao komunalac, vrtlar, štalar i drvosječa (ne u javnim preduzećima, nego privatno). Jedino nisam radio to što rade navedeni radnici u GRAS-u.

Stojim iza prethodnog posta u kojem tvrdim da ovo nije populistički potez ministra Mandića.

Isto tako, treba raditi na povećanju plaća ostalih radnika koje si naveo.

Jesi ti radio nešto od navedenih zanimanja, kada tako kategorički tvrdiš da je biti komunalac lakše od vrtlara, štalara i drvosječe?
da li ti misliš da je ovo povećanje plaća radnicima kjkp rad sadaka, ili plod ekonomskih reformi?

doista cijenim tvoju kompetenciju, ali tvoja kompetencija me ponovno nije ubijedila da je ispravno što je mandić povećao plaću radnicima u radu, dok u parku, viku, sarajevošumama ili nekoj drugoj komunalnoj firmi nije.

dio mandićeve izjave:
Plata je viša za građevinske, komunalne radnike i dio vozača. Radi se o najslabije plaćenoj kategoriji radnika u ovoj djelatnosti a povećanje je uslijedilo kao nagrada za napore tokom akcije “Vrijeme da čistimo”, te namjere da se čistoća u Kantonu Sarajevo podigne na viši nivo.
dakle čovjek lijepo naglasio kome se povećava plaća, a kao nagrada za akciju čišćenja sarajeva. sa druge strane, radnici kjkp park, a kao što sam već prezentirao, imaju manje plaće od radnika kjkp rad, a pazi sad ovo:
Doprinos Parka u akciji 'Vrijeme je da čistimo': Milioni kvadrata uređenih površina
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lo ... ina/341259

i ne pričam ja o težini posla ili sramoti posla, već o ljudskosti, karakteru i principima. ministar iz naše stranke povećao se plaće u firmi koju kontrolira naša stranka, dok ostale ko hebe. da ne pominjem kako komunalni radnici imaju još 10% na plaću, zbog uslova rada, a koji ne ulaze u neto plaću, dok čovjek koji nosi trimer cijeli dan i kosi pored ulica i trotoara ima manju plaću, bez bilo kakvih povlastica i još ministra mandića koji se hladno, da svi vide, popiša po njemu.
ovdje pričamo o radnicima kojima je ministar mandić povećao plaću. to su radnici čije je radno mjesto po sistematizaciji radnih mjesta kjkp rad, okarakterizirano kao radno mjesto komunalni radnik, stručna sprema nk i pravilnikom definirao neto plaću 686,07 KM.

radnici na radnom mjestu vrtlara u kjkp park, stručna sprema nk, imaju neto plaću 602,91 KM, ljudi koji hrane životinje u pionirskoj dolini i čiste njihova govna, još i manju.

radnici na radnom mjestu štalari, stručne spreme nk, u kjkp sarajevo-šume imaju neto plaću 552,97 KM.

radnici, stručne spreme nk, u grasu imaju neto plaću 651,41 KM.
pemanapemani

#2636 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pemanapemani »

Sve si u pravu. U najmanju ruku Mandića treba smijeniti. SDA je svakako rekla da je on došao iz Beograda po nalogu BIA.

Najpoštenije bi bilo da se raspusti čitava Vlada, da se napokon oformi vlast po vertikali i da se SDA vrati "njihov" budžet.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#2637 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

statixx wrote:
Ne znam je li po stranackoj osnovi, ali je opravdano. Pogledaj neto plate po kvalifikacionoj strukturi (str. 35) Izvještaja o poslovanju i kazi onda sta mislis o povecanju.

https://skupstina.ks.gov.ba/sites/skups ... _rad_0.pdf
aposlutno opravdano povećanje, ali razlog za povećanje, način i politički marketing su neopravdani i trebamo svi to osuditi.

razlog za povećanje, izjava ministra mandića:
Plata je viša za građevinske, komunalne radnike i dio vozača. Radi se o najslabije plaćenoj kategoriji radnika u ovoj djelatnosti a povećanje je uslijedilo kao nagrada za napore tokom akcije “Vrijeme da čistimo”, te namjere da se čistoća u Kantonu Sarajevo podigne na viši nivo.
pred završetak projekta, vlada kantona sarajevo izjavljuje:
Doprinos Parka u akciji 'Vrijeme je da čistimo': Milioni kvadrata uređenih površina

Vlada Kantona Sarajevo je ukazala na doprinos komunalnog preduzeća Park tromjesečnoj akciji Vrijeme je da čistimo.

Radnici ovog preduzeća su očistili i uredili 74 lokacije.

Od smeća i otpada su očistili površinu veličine blizu 23 miliona kvadrata.

Pokosili su više od pet miliona i 700.000 kvadrata travnjaka.

Prikupili su i odvezli skoro 711 kubika otpada i komunalnog smeća.

Komunalni redari su imali 896 intervencija.

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lo ... ina/341259
nadam se da poslije ovoga razumijete o čemu ja pričam sve vrijeme. radnicima kjkp rad povećana plaća, radnicima kjkp park nije. radnicima kjkp park je manja plaća nego radnicima kjkp rad.
malakh

#2638 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

pemanapemani wrote:Sve si u pravu. U najmanju ruku Mandića treba smijeniti. SDA je svakako rekla da je on došao iz Beograda po nalogu BIA.

Najpoštenije bi bilo da se raspusti čitava Vlada, da se napokon oformi vlast po vertikali i da se SDA vrati "njihov" budžet.
:lol: :lol:

nemoj ih više ti braniti molim te. mani se ti foruma.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2639 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

Kako bi to vozac potiho odradio, sve ih u tisini dovezo do povecanja plata a niko saznao ne bi...naravno, mislim na povecanje plata podobnih menadzera i raznih strucnih saradnika i savjetnika sa sdadfsbbsbihboss clanskom kartom u zadnjem dzepu.
statixx

#2640 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by statixx »

malakh wrote: aposlutno opravdano povećanje, ali razlog za povećanje, način i politički marketing su neopravdani i trebamo svi to osuditi.

razlog za povećanje, izjava ministra mandića:

nadam se da poslije ovoga razumijete o čemu ja pričam sve vrijeme. radnicima kjkp rad povećana plaća, radnicima kjkp park nije. radnicima kjkp park je manja plaća nego radnicima kjkp rad.
Plata im je povecana jer su sve kvalifikacione strukture slabije placene u odnosu na druga komunalna preduzeca. To se jasno vidi iz tabele koju sam naveo. Receno je da ce to biti u vidu stimulacije dok se ne steknu pravni uslovi. U tom kontekstu treba shvatiti i pricu o nagradi. Naravno da pojedina akcija nije osnov za povecanje plate.
statixx

#2641 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by statixx »

Roccohljup wrote:
_Reds_ wrote:30 miliona kredita za firmu, 13 godina otplata.

ma sve će to narod (po)vratiti :d
Placa svakako, a voza se u kontejnerima.

Gras nije propao zbog dugorocnih kreditnih obaveza jer takvih i nema u bilansu. Pokopala ga je dvodecenijska neuskladjenost poslovnih prioda i rashoda sto je retultiralo stvaranjem i akumuliranjem gubitaka. Politika, nekontrolisano zaposljavanje, lopovluk i rasipnistvo menadzmenta i adinistracije doveli su ga u situaciju da biljezi gubitak iznad visine kapitala. Dugorocni krediti sigurno nisu, a doboro bi bilo da su ih vise imali jer to podrazumijeva investicije (npr. u vozni park), cime se stvaraju pretpostavke za povecanje poslovnih prihoda, i sto je najvaznije smanjuje prostor za nepotrebna zaposljavanja i povecanja plata.
malakh

#2642 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

statixx wrote:
Plata im je povecana jer su sve kvalifikacione strukture slabije placene u odnosu na druga komunalna preduzeca. To se jasno vidi iz tabele koju sam naveo. Receno je da ce to biti u vidu stimulacije dok se ne steknu pravni uslovi. U tom kontekstu treba shvatiti i pricu o nagradi. Naravno da pojedina akcija nije osnov za povecanje plate.
druže igramo se gluhih telefona. mislim da je čovjek u intervju-u rekao zašto povećava plaće.
Plata je viša za građevinske, komunalne radnike i dio vozača. Radi se o najslabije plaćenoj kategoriji radnika u ovoj djelatnosti a povećanje je uslijedilo kao nagrada za napore tokom akcije “Vrijeme da čistimo”, te namjere da se čistoća u Kantonu Sarajevo podigne na viši nivo. Za takvu ideju potrebni su vrijedni i zadovoljni radnici.
ovdje pričamo o radnicima kojima je ministar mandić povećao plaću. to su radnici čije je radno mjesto po sistematizaciji radnih mjesta kjkp rad, okarakterizirano kao radno mjesto komunalni radnik, stručna sprema nk i pravilnikom definirao neto plaću 686,07 KM.

radnici na radnom mjestu vrtlara u kjkp park, stručna sprema nk, imaju neto plaću 602,91 KM, ljudi koji hrane životinje u pionirskoj dolini i čiste njihova govna, još i manju.

radnici na radnom mjestu štalari, stručne spreme nk, u kjkp sarajevo-šume imaju neto plaću 552,97 KM.

radnici, stručne spreme nk, u grasu imaju neto plaću 651,41 KM.

etc.
ovdje sam prikazao i pokazao da se kvalifikacione strukture nk radnika, manje plaćene u ovim komunalnim preduzećima, a kao izbor sam koristio: https://www.anticorrupiks.com/registarZaposlenih, što znači da i ti sam to možeš provjeriti i uvjeriti se u to.

i da, baš u tvojoj tabeli, npr. kjkp park stoji skoro isto kao kjkp rad (razlika samo 6 KK), tako da je to dodatni argument da su makar oni trebali biti uvršetni u povećenje zajedno sa radovcima, a i dodatni argument da je ministar pogriješio ili možda namjerno samo nagradio firmu koju kontrolira njegova stranka.
bumerangss

#2643 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bumerangss »

pici wrote:sad ide ubrzo skupsina KS... grickalice i kokice u ruke i pratite... bice tu nemilih iznenadjenja... mozda ridji uljeti ko abu hamza su maČetom :mrgreen:
Ja uživam gledati Skupštinu KS ali na poslu sam a imam MojaTV pa kad dođem, kokice, piđama i uživam
Naravno ubrzam pauzu za rucak :D
statixx

#2644 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by statixx »

malakh wrote:
druže igramo se gluhih telefona. mislim da je čovjek u intervju-u rekao zašto povećava plaće.
Plata je viša za građevinske, komunalne radnike i dio vozača. Radi se o najslabije plaćenoj kategoriji radnika u ovoj djelatnosti a povećanje je uslijedilo kao nagrada za napore tokom akcije “Vrijeme da čistimo”, te namjere da se čistoća u Kantonu Sarajevo podigne na viši nivo. Za takvu ideju potrebni su vrijedni i zadovoljni radnici.
Ti zasista mislis da se plata moze povecati na temelju radne akcije. :D Povecanje u vidu stimulacije je usljedilo kao nagrada dok se ne steknu pravni uslovi za trajno povecanje. Razlog moze samo biti slaba placenost sto je i spomenuto.
i da, baš u tvojoj tabeli, npr. kjkp park stoji skoro isto kao kjkp rad (razlika samo 6 KK), tako da je to dodatni argument da su makar oni trebali biti uvršetni u povećenje zajedno sa radovcima, a i dodatni argument da je ministar pogriješio ili možda namjerno samo nagradio firmu koju kontrolira njegova stranka.
[/quote]

Stoji za NK ali takvih je samo 7 u Radu, a povecanje se odnosi na 350 radnika. Dakle fulio si kategoriju. Ako pogledas PK radnike plata je manja za 100 KM u odnosu na Park.
bumerangss

#2645 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bumerangss »

_Reds_ wrote:
Chmoljo wrote:ideološki rat...

dif protiv travničkog univerziteta. jel to?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pricajte sta hocete ali Dino ima takvu pricu kao da je diplomirao na Cambridgu, magistrirao na Harvardu a doktorirao na Oxfordu

Za razliku od Sadika Ahmetovića defektologa koji ne zna sastaviti recenice i njemu slicnih je na desetine a clanovi su SDA
drug_profi

#2646 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

To je ono sto cini lidera.
I u SDP je bila plejada ljudi koji bjehu strucnjaci, naucnici, profesori, ali ne znaju 3 recenice kako treba izgovoriti bez da zapnu na suglasnik...

E takvi ljudi su u stanju napraviti od stranke pokret koji pomete izbore.
Vidjesmo Dinu mada mu ja nisam dao sansu ni da predje prag....
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2647 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

bumerangss wrote:
Pricajte sta hocete ali Dino ima takvu pricu kao da je diplomirao na Cambridgu, magistrirao na Harvardu a doktorirao na Oxfordu

Za razliku od Sadika Ahmetovića defektologa koji ne zna sastaviti recenice i njemu slicnih je na desetine a clanovi su SDA
kifla ruku na srce ima potencijal za ovo sto radi zaista... prvi saff mu nemre oprepelit lupa ih po usima pogotovo čHampija i devica i onu kozu s dva prezimena minimi sebija... tu mu skidam kapu
malakh

#2648 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

statixx wrote:Ti zasista mislis da se plata moze povecati na temelju radne akcije. :D Povecanje u vidu stimulacije je usljedilo kao nagrada dok se ne steknu pravni uslovi za trajno povecanje. Razlog moze samo biti slaba placenost sto je i spomenuto.

ljudi su tako rekli. nisam izmislio. ako laže koza, ne laže rog.
Plata je viša za građevinske, komunalne radnike i dio vozača. Radi se o najslabije plaćenoj kategoriji radnika u ovoj djelatnosti, a povećanje je uslijedilo kao nagrada za napore tokom akcije Vrijeme da čistimo, te namjere da se nivo čistoće u KS-u podigne na viši nivo. Za takvu ideju potrebni su vrijedni i zadovoljni radnici.

Direktorica preduzeća Rad Vera Arnautović je rekla da je ministar Srđan Mandić ovim radnicima obećao povećanje plata, te da će, dok se ne steknu pravni uslovi, povećanje plata naredna dva mjeseca biti u vidu stimulacije.
Stoji za NK ali takvih je samo 7 u Radu, a povecanje se odnosi na 350 radnika. Dakle fulio si kategoriju. Ako pogledas PK radnike plata je manja za 100 KM u odnosu na Park.
pogrešno i ne znam otkud ti da ih ima 7. registar zaposlenih u javnom sektoru u kantonu sarajevo govori drugačije i taj broj je mnogo mnogo više. pogotovo komunalnih radnika, a koji su kvalificirani kao nk. https://www.anticorrupiks.com/registarZaposlenih, nije zgoreg pogledati prije nego što počnemo bilo kakvu raspravu.

informacije u registar zaposlenih je dostavljala postojeća uprava, a ovaj izvještaj je sačnila prethodna uprava.

i za kraj. što uopće znači "PK radnik"?
statixx

#2649 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by statixx »

Da si pogledao izvjestaj o poslovanju vidio bi da ima i tabela sa brojem radnika po kategorijama. PK je polukvalificirani radnik.
malakh

#2650 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

statixx wrote:Da si pogledao izvjestaj o poslovanju vidio bi da ima i tabela sa brojem radnika po kategorijama. PK je polukvalificirani radnik.
da si pogledao registar zaposlenih vidio bi da nk radnika u kjkp rad ima puno više od 7.
statixx wrote:Ne znam je li po stranackoj osnovi, ali je opravdano. Pogledaj neto plate po kvalifikacionoj strukturi (str. 35) Izvještaja o poslovanju i kazi onda sta mislis o povecanju.

https://skupstina.ks.gov.ba/sites/skups ... _rad_0.pdf
ovo o čemu diskutiramo se ne nalazi na 35. stranici, već na 30., ali haj nema veze.
Locked