Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2626 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

sadie_forever wrote:
pa onda zagrij stolicu zavrsi nesto i snadji se gospodine ? ne mozes u 20im lumpovati,hodati,cure vodat a onda se zalit sto ne zasluzujes vecu platu od 600 km

i ovdje na zapadu ako ne zavrsis fax i nisi snalazljiv boris se sa minimalnom platom,zivis u losijim dijelovima gradova i ne ides nikad na odmor
Ajde? Ljudi sa VSS u bankama na salterima imaju po 600 KM, da uslov je diploma ecc za posao na salteru. U drugoj najvecoj pekarskoj firmi u BL plata dipl tehnologu je 500 KM. U najvecem lancu marketa u BL na kasama, za rafama i u prehrambenom dijelu su cure i zene sa VSS a plate 550 KM. Ako je tako sto kazes odakle onoliko nezaposlenih sa VSS? Pa vecina trgovina, parfimerija, butika i sl ima radnice sa diplomom....Zbog te nakaradne pameti nasih roditelja koji su rasli u onom vaktu sad imas hiperprodukciju diploma - uci da ne radis :-) Kad sam ja svojima pricao da je to neodrzivo, da to japanska ekonomija ne moze podnijeti - jok! Ja lijen, papak, budala :oops: Evo vam na sad! Havana ne grijesi kad govori za majstore i njihove zarade, jbg ekonomista ispod svake lipe a tokara svijecom trazis....
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2627 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Romeo 80 »

madner wrote:Nema sta tu drzava propisati. Ideja je da ti sto nude 500 ne mogu naci nikoga. Dok mogu, situacija je takva da je drzavi bolje da ljudi imaju i tih 500 nego nista.
Ima, itekako ima sta propisati. Drzava treba da je u sluzbi gradjanina, ne obrnuto. Sve dok ima toliko ljudi na birou i toliko zaposlenih koji rade za iznose u rangu od 500 do 700 KM situacija ce biti takva. Ali mijenja se polako nabolje. Dobrog radnika vec sad treba svijecom traziti, a bice jos samo gore u buducnosti.

Jos kad bi drzava shvatila da je i u ekonomskom smislu daleko bolje da obican radnik ima vise, jer bi i potrošnja proporcionalno rasla gdje bi nam kraj bio.

Ne mozes ti bolan ocekivati od jadnika sa 500 KM da on ucestvuje u potrosnji kad nema od cega da plati. Ovako, da se povecaju plate bilo bi bolje i za radnike, i za firme jer bi imali odanu radnu snagu zbog boljih uslova, a bogami i za drzavu samu gledajuci kroz prizmu poreza, doprinosa itd.

Ovako sada imamo situaciju da svako ko moze ici ode preko grane. Profesionalne vozace treba lupom traziti. Fali dobrih majstora, zanatlija generalno. Skolovan kadar takodje napusta drzavu.
Ne mozes ti bolan ocekivati prosperitet bazirajuci ekonomiju na trgovini i zaposljavanju prodavacica i konobara samo. To je neodrziv sistem i neka je tako!

Za samo koju godinicu oni isti hahari koji su ucjenjivali sakom rize ce morati moliti da im neko radi, jer nece imati izbora uskoro.
duminjo

#2628 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by duminjo »

Lajavikrelac wrote:
sadie_forever wrote:
pa onda zagrij stolicu zavrsi nesto i snadji se gospodine ? ne mozes u 20im lumpovati,hodati,cure vodat a onda se zalit sto ne zasluzujes vecu platu od 600 km

i ovdje na zapadu ako ne zavrsis fax i nisi snalazljiv boris se sa minimalnom platom,zivis u losijim dijelovima gradova i ne ides nikad na odmor
Ajde? Ljudi sa VSS u bankama na salterima imaju po 600 KM, da uslov je diploma ecc za posao na salteru. U drugoj najvecoj pekarskoj firmi u BL plata dipl tehnologu je 500 KM. U najvecem lancu marketa u BL na kasama, za rafama i u prehrambenom dijelu su cure i zene sa VSS a plate 550 KM. Ako je tako sto kazes odakle onoliko nezaposlenih sa VSS? Pa vecina trgovina, parfimerija, butika i sl ima radnice sa diplomom....Zbog te nakaradne pameti nasih roditelja koji su rasli u onom vaktu sad imas hiperprodukciju diploma - uci da ne radis :-) Kad sam ja svojima pricao da je to neodrzivo, da to japanska ekonomija ne moze podnijeti - jok! Ja lijen, papak, budala :oops: Evo vam na sad! Havana ne grijesi kad govori za majstore i njihove zarade, jbg ekonomista ispod svake lipe a tokara svijecom trazis....
Pusti Bogati. Vidis da mlati o necemu o cemu nema pojma. Mada bih ja prije reko da ima pojma, nego namjerno prosipa neku svoju filozofiju. Jos i izmislja. Necu da Kazem kako laze
oaza85

#2629 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by oaza85 »

duminjo wrote:
Pusti Bogati. Vidis da mlati o necemu o cemu nema pojma. Mada bih ja prije reko da ima pojma, nego namjerno prosipa neku svoju filozofiju. Jos i izmislja. Necu da Kazem kako laze
Do svekrve je to sve
Domaci izdajnik

#2630 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

moonca wrote: U Bosni je tako. Mi smo mala drzava- narod zivi godinama na jednoj kucnoj adresi- na sve se 'gleda'. Individualno je kako ce se neko postaviti i kakav imidz zeli prezentirati- ali i vani -oni koji su postali bogati- vrlo rado se hvale da su -kao klinci -cistili wc, ili sisali travu itd- tada je to zaokruzena zivotna prica, po njima.
Ooo vole i nase dobre bosnje/rvatine/srbende da se hvale kako su oni kod Svabe prali sudje po 12 sati pa zaradili para jelde :D kad im se pozali radnik kojeg jase po cijeli dan za sicu neprijavljenog....Ustaljena suplja gazdi sa kraja 90tih i ranih 2000tih. :skoljka:
sadie_forever

#2631 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sadie_forever »

Lajavikrelac wrote:
sadie_forever wrote:

pa dobro kad zavrsis filozofiju sociologiju i neke fakultete gdje posla nema ni u americi onda ocekuj to
sadie_forever

#2632 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sadie_forever »

oaza85 wrote:
duminjo wrote:
Do svekrve je to sve

tipicni bosnjo,kad nema argumenta baca na takve "argumente" :lol:
duminjo

#2633 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by duminjo »

sadie_forever wrote:
oaza85 wrote:
duminjo wrote:
Do svekrve je to sve

tipicni bosnjo,kad nema argumenta baca na takve "argumente" :lol:
Kako tako ti biras postove na koje odgovaras (odgovor ti je u rangdu djeteta od 7 godina) a kad te se Nesto konkretno pita, preskaces?
I kad ti se Nesto konkretno napiše, ti se ne drzis toga nego okreces i pišes Nesto svoje što nema veze sa temom. Bitno je da ti pljuneš na bošnju i da Kazes kako je bosnjo lijen a što to nije tako, jebo to. To nije ni bitno.
I ako nije svekrva.. Kriv je neko drugi, život je kriv pa imas stalno tu potrebu pljuvanja. Idi ba zanimaj se nečim, uživaj u zivotu ko sav normalan svijet
sadie_forever

#2634 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sadie_forever »

Duminjo,sta sam ja to preskocila? sta si me pitao'? ti samo tvrdis da ja lazem,da nije tako,ja tvrdim da jeste.
duminjo

#2635 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by duminjo »

sadie_forever wrote:Duminjo,sta sam ja to preskocila? sta si me pitao'? ti samo tvrdis da ja lazem,da nije tako,ja tvrdim da jeste.
Vrati se i čitaj. Sve piše
moonca

#2636 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Lajavikrelac wrote:
moonca wrote: U Bosni je tako. Mi smo mala drzava- narod zivi godinama na jednoj kucnoj adresi- na sve se 'gleda'. Individualno je kako ce se neko postaviti i kakav imidz zeli prezentirati- ali i vani -oni koji su postali bogati- vrlo rado se hvale da su -kao klinci -cistili wc, ili sisali travu itd- tada je to zaokruzena zivotna prica, po njima.
Ooo vole i nase dobre bosnje/rvatine/srbende da se hvale kako su oni kod Svabe prali sudje po 12 sati pa zaradili para jelde :D kad im se pozali radnik kojeg jase po cijeli dan za sicu neprijavljenog....Ustaljena suplja gazdi sa kraja 90tih i ranih 2000tih. :skoljka:
..Ne razumijem o cemu pises i zasto si mene quote. :-) :wink:
Domaci izdajnik

#2637 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Nisam na tebe striktno mislio nego za tu pricu zapadnjaka imaju i oni nase pandane :wink:
moonca

#2638 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Ma imaju- i gori su od nas.

:-) :wink:
Domaci izdajnik

#2639 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

sadie_forever wrote:pa dobro kad zavrsis filozofiju sociologiju i neke fakultete gdje posla nema ni u americi onda ocekuj to
A koji to ima posla u struci sa dobrom platom i uslovima ako nemas jaku vezu osim IT branse? Pa gradjevinski inzinjeri su do nedavno u prosjeku imali 650-700 KM, a bilo posla za njih trazeni bili, da ne pricam o farmaciji a plata isto oko 700 se kretala. Prezasitilo se trziste kadrovima svih vrsta, a do prije dvije godine za posao sekretarice i platu od 400 KM uslov je bio VSS, jer lijepo je kad gazda sa osnovnom skolom lijeci komplekse na nekom ko je nocio za knjigom....
konjislav

#2640 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Na Muhino pitanje: "Dokle ste ?"

Jutros imao termin u ambasadi i predao papire za sebe i porodicu. Čekam sada iz Njemačke papire o nostrifikaciji diplome i to ću im dodatno priložiti putem maila.
Otprilike očekujem gotove vize u pasošima za oko 2 mjeseca.
HAVANA

#2641 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Tako.Sretno.Konkretna akcija bez suplje.
muha_sa

#2642 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

konjislav wrote:Na Muhino pitanje: "Dokle ste ?"

Jutros imao termin u ambasadi i predao papire za sebe i porodicu. Čekam sada iz Njemačke papire o nostrifikaciji diplome i to ću im dodatno priložiti putem maila.
Otprilike očekujem gotove vize u pasošima za oko 2 mjeseca.
:thumbup:

to je to :-D imaš cilj i furaš ka istom :-D

samo kad odeš nemoj nas koji smo ostali pljuvat--tak ti mog rahmetli Tite nemoj :lol:
madner

#2643 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Romeo 80 wrote:
madner wrote:Nema sta tu drzava propisati. Ideja je da ti sto nude 500 ne mogu naci nikoga. Dok mogu, situacija je takva da je drzavi bolje da ljudi imaju i tih 500 nego nista.
Ima, itekako ima sta propisati. Drzava treba da je u sluzbi gradjanina, ne obrnuto. Sve dok ima toliko ljudi na birou i toliko zaposlenih koji rade za iznose u rangu od 500 do 700 KM situacija ce biti takva. Ali mijenja se polako nabolje. Dobrog radnika vec sad treba svijecom traziti, a bice jos samo gore u buducnosti.

Jos kad bi drzava shvatila da je i u ekonomskom smislu daleko bolje da obican radnik ima vise, jer bi i potrošnja proporcionalno rasla gdje bi nam kraj bio.

Ne mozes ti bolan ocekivati od jadnika sa 500 KM da on ucestvuje u potrosnji kad nema od cega da plati. Ovako, da se povecaju plate bilo bi bolje i za radnike, i za firme jer bi imali odanu radnu snagu zbog boljih uslova, a bogami i za drzavu samu gledajuci kroz prizmu poreza, doprinosa itd.

Ovako sada imamo situaciju da svako ko moze ici ode preko grane. Profesionalne vozace treba lupom traziti. Fali dobrih majstora, zanatlija generalno. Skolovan kadar takodje napusta drzavu.
Ne mozes ti bolan ocekivati prosperitet bazirajuci ekonomiju na trgovini i zaposljavanju prodavacica i konobara samo. To je neodrziv sistem i neka je tako!

Za samo koju godinicu oni isti hahari koji su ucjenjivali sakom rize ce morati moliti da im neko radi, jer nece imati izbora uskoro.
Nema, upravo zato sto je u sluzbi gradjana. Tvojom logikom mogu staviti i 10 000 minimalac, bilo bi nam onda svima bolje :D
Ako stavis minimalac na 800, onda gubis radna mjesta koja su isplativa za manje. Napredne drzave to izgube tako sto nema radnika da hoce raditi. Dakle kada bude posla za 800, ti poslovi od 600 ce sami od sebe propasti.
Dok nema takvih poslova, bolje je da rade i za 600 nego da ne rade.

Ti hahari za koju godinu ce ili propasti ili naci biznis koji ima vece marze pa ponuditi bolje uslove, ako se nastavi trend.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2644 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Lajavikrelac wrote:
sadie_forever wrote:

za PC ne znam, oni su davno dno dohvatili
u FBiH je druga priča po bankama, 800KM ima apsolutni početnik u sarajevu u bilo kojoj banci...
duminjo

#2645 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by duminjo »

Nema
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2646 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

madner wrote:
Nema, upravo zato sto je u sluzbi gradjana. Tvojom logikom mogu staviti i 10 000 minimalac, bilo bi nam onda svima bolje :D
Ako stavis minimalac na 800, onda gubis radna mjesta koja su isplativa za manje. Napredne drzave to izgube tako sto nema radnika da hoce raditi. Dakle kada bude posla za 800, ti poslovi od 600 ce sami od sebe propasti.
Dok nema takvih poslova, bolje je da rade i za 600 nego da ne rade.

Ti hahari za koju godinu ce ili propasti ili naci biznis koji ima vece marze pa ponuditi bolje uslove, ako se nastavi trend.
ko god radi sa niskim platama ima ogromnu promjenu radnika
2-3 mjeseca i bježi
ko se zadrži godinu budala
i sve tako... sa takvom politikom kvalitet opada, gubis poslove, procuje se u raji itd...

takve firme nemaju budućnosti, ali eto forumska garda vidi samo mercedese pred firmom što je i cilj takvog gazde
to je sve zanemarivo, ne jebu ih radnici 2%

pisao sam ovdje vec, jednom se zadesio na gradilistu, ode mu bagerista, jedini u firmi :lol:
jebe mu sve redom

a nedavno sam cuo jednu zgradu zavrsili u roku kako su rekli, svim tesarima i armiračima po 500KM podijelio
sve ima svoje, ko zna posao cijenit ce radnika
ove brzopotezne firme, što se zavale u kredit da kupi auto, a plata 600KM su od danas do sutra
duminjo wrote:Nema
procredit daje 800 odmah
sparkasse isto
ostale banke ne znam.
madner

#2647 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Tako je, ali to radi trziste. Ljudi idu gdje su bolji uslovi, propadaju firme koje ne mogu pratiti i ostaju one koje mogu.
duminjo

#2648 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by duminjo »

mk ultra wrote: u FBiH je druga priča po bankama, 800KM ima apsolutni početnik u sarajevu u bilo kojoj banci...
mk ultra wrote:
duminjo wrote:Nema
procredit daje 800 odmah
sparkasse isto
ostale banke ne znam.
:thumbup:
HAVANA

#2649 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Lajavikrelac wrote:
sadie_forever wrote:

Punac mi je bio tokar,kad je umro kompletnu radnju sa svim alatima,od strugova do busilica,presa,borera,sitnog alata...Sve sa cim je covjek zivot prozivio i podigao 2 djece,sve sto je stvorio,to je napravio svojim rukama i tim alatom.Sve to je covjek iz breze kupio za 5000 km.Radnik koji je radio,nudjeno mu bilo da nastavi,vise radi sjecanja nego finansijske koristi,sve mu je ostajalo na ruku,i prostor,musterije,posao...Jok,otiso pice razvijat :-) O jebem ti uciteljicu :-)
Domaci izdajnik

#2650 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

mk ultra wrote:za PC ne znam, oni su davno dno dohvatili
u FBiH je druga priča po bankama, 800KM ima apsolutni početnik u sarajevu u bilo kojoj banci...
Da u Sarajevu gdje je i zivot najskuplji, a BL stize SA skupocom a plate manje....o ostalim gradovima u BiH da ne pricam. Cisto sumLJam da u su vece pare u Zenici i Tuzli od npr Prijedora ili Dervente. Doduse Derventa i K.Varos su u RS i imaju najvise zaposlenih u BIH, cak im i fali radne snage, al prosjek plate 450 KM :-) Gledaj malo i drugu stanu medalje, pusti sad blentitetska prejebavanja sto potura ova bagra na vlasti....
Post Reply