CPT wrote:
Maroko u toj masi ljudi predstavlja koliko %? 0.5? I sad bi to me da filozofiras? To ti je kao kad bi BIH izbjeglice ustavio u HR zbog nekoliko Roma iz Loznice. Jesu, ljudi su pjeske i na crnu preko granice. Masovno. Sa tudjim pasosem ili na crno.
Prvi osudjeni ratni zlocinac D. Tadić je uhapsen u Njemackoj '94.... Nikakve veze nije imao sa izbjeglistvom.
Uzeo sam Maroko kao primjer.
Pakistan, Banglades, Egipat, zemlje Zapadne Afrike, da ne nabrajam.Vecina nisu u ratu i vecina uopste imigranata o kojim se radi ne dolaze iz zemalja koje su aktivno u ratu.
Da, oni dolaze mahom iz zemalja gdje je bijeda i ja bi ih primio kad su vec tu, ali otvarati granice odjednom i primati neogranicen broj ljudi je besmisleno.
Ako je tako, hajmo onda poslati brodove po njih, u Dakar, Conakry i Abidjan. Avione u Addis Abebu, Lahore i Dhaccu i dovesti sto je vise moguce ugrozenih. Neces da raspravljas o brojevima jer znas da nisi u pravu, vrlo jednostavno. Lakse ti je povrsno i pausalno frcati sa optuzbama.
Ovi sto dodju ilegalno, odakle god da su. Ja bi svakog primio, dao papire da radi, privremeno, izdvojio sredstva za stanarinu, za ucenje jezika, osnovnu obuku. Dao rok, pola godine moras to i to. Godinu dana moras to i to. Ako ne - letis, bukvalno nazad. Ne onaj iz Sirije, nego iz Maroka, Etiopije, odakle vec. A ne da se poslije tvoj slucaj vuce po sudovima godinama dok ti uzimas socijalu, poslije se skrivas u ilegali decenijama, radeci na crno. Ako si radno sposoban i dolazis da radis - radi, drzi se pravila, dobro drzavi dobro i tebi.
To nije fasizam, to je common sense.