Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#2626 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:Jel to kazes da kuran nije savrsen i izvrces ga jel! : :lol: \

Found it وَجَدَهَا
znaci naci ga sa jednom od svojih cula, to jeste vidom u ovom slucaju....Vidio ga- Wadzadaha.

znaci vidio ga je kako zalazi u more kao kad mi gledamo zalazak sunca i cini nam se da zalazi u more , to je samo opticka varka.

a nije to bukvalno znacenje da sunca dodje ispred tebe i uleti u more :lol: :lol: :lol: ako tako razmisljas onda si ti prolupao skroz na skroz druze...

tekst jednostavno znaci , kada je dosao u prevecerje kada sunce zalazi, vidio je kako zalazi u more ovako.

Ja citam sta pise u Kuranu savrsenom a ne sta ti mislis da nesto znaci i kako ti to mislis da izgleda:
حَتَّىٰ إِذَا بَلَغَ مَغْرِبَ الشَّمْسِ وَجَدَهَا تَغْرُبُ فِي عَيْنٍ حَمِئَةٍ وَوَجَدَ عِندَهَا قَوْمًا ۗ قُلْنَا يَا ذَا الْقَرْنَيْنِ إِمَّا أَن تُعَذِّبَ وَإِمَّا أَن تَتَّخِذَ فِيهِمْ حُسْنًا - 18:86
Until, when he reached the setting of the sun, he found itsetting in a spring of dark mud, and he found near it a people. Allah said, "O Dhul-Qarnayn, either you punish or else adopt among them goodness."

NIGDJE RIJECI UCINILO SE - STO SI TVRDIO (LAGAO) a to sto ti kazes TO SE MISLI OVAKO ILI ONAKO je IRELEVANTNO jer KURAN JE SAVRSEN i u NJEMU OVAKO PISE.

PUNO ZUJIS ALI NIGDJE MEDA :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jesi li ti svjestan svoje bruke, ovog nakaradnog tumacenja koje ni pas sa maslom ne bi pojeo

ako meni nevjerujes mozda povjerujes arapsko-engleskom lexikonu

Image

i da zabijem noz u ovo ludjacko tumacenje koje veze sa vezom nema, donosim ti Ibn kesirov tefsir koji tumaci sta znaci ajet, znaci najpoznati islamski tefsir Kurana, izvor
http://www.qtafsir.com/index.php?option ... &Itemid=73
pa kaze:
(he found it setting in a spring of Hami'ah) meaning, he saw the sun as if it were setting in the ocean. This is something which everyone who goes to the coast can see: it looks as if the sun is setting into the sea but in fact it never leaves its path in which it is fixed.

je li trebas vise ista vise reci o vasem nakaradnom izvrtanju Kurana koje veze sa vezom nema, ne brukaj se bezveze, niko od muslimana nevjeruje poput djeteta koje cuje da je sunce zaslo iza brda pa ga otislo traziti gdje se sakrilo...ovo je cisto anti-islamsko forsiranje trazenje neke imaginarne greske iz betona, jednostavn oda nesto nadju kako bi mogli reci e evo vidite vas kurna pogresan, kako bi sa sebe saprali svoje nevjerstvo, ili kako bi opravdali svoje nevjerstvo, ma makar i ludjacka tumacenja bila teksta koje niko razuman ne bi prihvatio, zato ne brukaj se bezveze.
Last edited by Smrcak15 on 27/03/2019 00:43, edited 1 time in total.
славянин

#2627 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Kakvi tefsiri kakve gluposti - ja citam sto je bog poslao - tamo nema ucinilo mu se ,pocinjes da pjenis :lol: - al ne brini imat ces znas kakve trebe u raju eeeee. Ovo ti sve lagano “objasnjavam” jer si dosadan sa izvrtanjem stvari i pravis se da si pokupio svu svijet pameta pa ti tumacis - sta ce mi tumacenje kada tako pise.

Casu mlijeka kolacic i idi sanjaj kako ce ti plavke mahati palminim listovima.

Laku noc :lol:
Smrcak15

#2628 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:Kakvi tefsiri kakve gluposti - ja citam sto je bog poslao - tamo nema ucinilo mu se ,pocinjes da pjenis :lol: - al ne brini imat ces znas kakve trebe u raju eeeee. Ovo ti sve lagano “objasnjavam” jer si dosadan sa izvrtanjem stvari i pravis se da si pokupio svu svijet pameta pa ti tumacis - sta ce mi tumacenje kada tako pise.

Casu mlijeka kolacic i idi sanjaj kako ce ti plavke mahati palminim listovima.

Laku noc :lol:
fascinantno, da bolje poznajes Kuran od najpoznatijeg komentatora Kurana svih vremena :-) i ti bolje poznajes od njega sta ajeti znace kada se gleda sa jezicke strane.
Dozer

#2629 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Dino34 wrote:
Dozer wrote:Upravo je to osnovni problem.
Da ne pricamo o tome da se za Kur'an tvrdi da je "savrsen", dok se istovremeno, i hiljadama godina vec - tumaci. Ovo je nesto kao oksimoron, jer ako je nesto savrsneo - sta se tu onda ima tumaciti? Valjda treba da je jasno samo po sebi....
Eh, sad ce branioci (Smrle) reci da se ne tumaci sadrzaj, nego arapski jezik :lol:
Plitko ti je ovo al posve.
Samo, ak uzmem u obzir da dolazi od čojka koji vjeruje da su nas kreirali vanzemaljci, onda me ne čudi :mrgreen:
A kako je tek ovo plitko :lol:
Ali, ako uzmem u obzir da dolazi od "cojka" koji vjeruje da nas je kreirao nekakav svemocni bog, onda me ne cudi :mrgreen:
Smrcak15

#2630 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Dino34 wrote:
Dozer wrote:Upravo je to osnovni problem.
Da ne pricamo o tome da se za Kur'an tvrdi da je "savrsen", dok se istovremeno, i hiljadama godina vec - tumaci. Ovo je nesto kao oksimoron, jer ako je nesto savrsneo - sta se tu onda ima tumaciti? Valjda treba da je jasno samo po sebi....
Eh, sad ce branioci (Smrle) reci da se ne tumaci sadrzaj, nego arapski jezik :lol:
Plitko ti je ovo al posve.
Samo, ak uzmem u obzir da dolazi od čojka koji vjeruje da su nas kreirali vanzemaljci, onda me ne čudi :mrgreen:
A kako je tek ovo plitko :lol:
Ali, ako uzmem u obzir da dolazi od "cojka" koji vjeruje da nas je kreirao nekakav svemocni bog, onda me ne cudi :mrgreen:
daleko vise je logicnije vjerovati da nas je kreirao svemoguci Bog nego da smo nastali sami iz nista od nista i to slucajno kroz slucajne procese prirode.
Dozer

#2631 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: ti nekontas sta se tu kaze, nije Allah uzeo licno svojim rukama i povlaci mjesec na prema suncu pa da bude pomracenje :-) kada se kaze Allahovo djelo, to znaci Allah je tako nastimao od samog pocetka, da mjesec ide po jednim uglom oko zemlje pa da bude pomracenje tu i tamo ponekad.

Nije priroda sama sebi stimala sve ove stvari, tipa da bude bas 23.5 stepeni ugao zemlje pa da imamo godisnja doba itd tacna udaljenost od sunca za normalan zivot itd
Savrseno ja dobro kontam sta se tu kaze i na sta se cilja, ali je - besmisleno.
Usput, trenutni nagib Zemlje vise nije 23,5, nego 23,4%. Kako objasnjavas ovu promjenu "bozije konstante"...?
kakve crne mase, slijedi ga nejaki samo u pocetku, ismijavali ih , vrijedjali , mucili, progonili, ubijali...
Kao sto rekoh, sve znas. Da nemas kakav vremeplov/time machine...? :D
rekao si da zeli vlast, onaj dokaz sa potpkupljivanjem kada mu je nudjena vlast a on odbio to, jasan je dokaz da nije zelio vlast.
Procitaj opet sta sam napisao. Ovo sto ti tvrdis - nisam.
A, cisto za tvoju informaciju, ako te neko na vlasti potkupi i na taj nacin skrene s tvog puta i aktivnosti koje potkopavaju onoga ko je na vlasti, to ne znaci da si ti postao vlast. To znaci samo da si - kupljen. Prodao si se. Tako da ova tvoja konstatacija nema veze ni sa cim :D
Dozer

#2632 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Znaci, u islamskom raju - dennetu, Kur'an se vise ne mora postovati i tamo su zene ravnopravne s muskarcima (za razliku od ovosjetovne nepravde)? :D
Dozeru preDozirane gluposti valjas :)
Smrle, dzaba prozivka. Gluposti koje valjas, a onda se pokusavas izvaditi na ovaj nacin, samo te dublje ukopavaju :D
Mislim... na ovom svijetu, i po Kur'anu i islamu, zena ne moze i ne smije imati vise muzeva, dok muskarci mogu i smiju imati i 4 zene, ali u dzennetu se to ponistava pa i zena smije i moze imati vise muzeva? Obiljno? :lol: :lol: :lol: :lol:
ako zena to hoce to ce i dobiti, pitanje je dali to ona hoce, to se ti zapitaj....nije zenama toliko stalo da imaju vise muzeva odjednom, barem ja nisam nikad cuo neku , mada postoji uvijek izuzeci....kako god....dobit ce svako sto zeli....ali ti i dalje ne kontas zasto zena ne moze ovdje imati vise muskaraca a muskarac moze imati vise zena....jednostavno glupostima si se predozirao i onda ne postavljas stvari u pravi kontekst kako bi shvatio to sve.
Nije zenama stalo na ovom svijetu, a na onom ce im biti do vise muzeva/muskaraca? Ozbiljno...? :lol: :lol: :lol:
Al' hajd', deder mi objasni zasto zena "ovdje" ne moze imati vise muskaraca, a muskarac moze imati vise zena :D
Zivo me zanima koja ce to nebuloza biti kojom ces pokusati opravdati islamsku degradaciju zena U TOM SMISLU (moram ti podebljavati, u nadi da ces shvatiti) :D
odakle ti znas sta ce koja zena htjeti u Raju?

je li ti imas neki mozda problem ako u Raju neka zena zeli da ima vise muzeva??? ako joj je to stvarno zelja i Raju, to ce i dobiti...i sta je problem de mi reci.
Nemam pojma koja ce sta htjeti u raju, ali sudeci po ovome na ovom svijetu, vecina ce htjeti cesto mijenjati muskarce :D
Ne, ja nemam problem ni ako na ovom svijetu zena zeli imati vise muskaraca. TI? :D
Pitanje je - zasto ona to ne moze i "na ovom svijetu", a bice joj, kao, dozvoljeno "na onom"? :lol: :lol:
sve gresku za greskom pravis...nema to dodije, zaboravi, nema dosade u Raju niti da ti nesto dodije, to nesto moze da dodije samo ovdje na zemlji a ne u Raju.

bitna razlika izmedju ovog sad zivota i zivota u Raju, jeste sto je ovo prolazno uzivanje, znaci dodije kad tad, dok u Raju nema toga da ti dodije, da osjecas, joj bas mi ovo dosadno vise postalo, nema toga, zaboravi.

karaketristika dzenneta je sto nije prolazno uzivanje kao ovdje i tamo je pojacano uzivanje vremenom.
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Kao sto rekoh - Smrle je bio u raju/dzennetu i sve zna. Covjece...kako ti meni popravis dan, ne bi vjerovao. Suze me zaliju uz jutarnju kafu, a i kolege oko mene (i zene, i zene) :lol: :lol: :lol:
ja itekako znam, ali ti ne znas, jer pretpostvaljas da je zivot isti ovdje i u raju , samim tim razmisljanjem si upao u gresku.
Znaci, ja pretpostavljam kako je u raju, a ti znas? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :kiss:
Dozer

#2633 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: daleko vise je logicnije vjerovati da nas je kreirao svemoguci Bog nego da smo nastali sami iz nista od nista i to slucajno kroz slucajne procese prirode.
Brkas pojmove "logicnije" i "lakse". NIje to logicnije, nego je tako lakse :D
BHCluster

#2634 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote: daleko vise je logicnije vjerovati da nas je kreirao svemoguci Bog nego da smo nastali sami iz nista od nista i to slucajno kroz slucajne procese prirode.
Nije logicnije nego lakse je vjerovati da je prirodni poredak suspendiran jer je ipak lakse reci da je Bog nesto stvorio nego izucavati prirodni poredak. :lol: Zato vjerske apologete moraju kasapiti prirodni poredak da bi "dokazali" da njihov Bog postoji. :lol:
Smrcak15

#2635 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
Znaci, u islamskom raju - dennetu, Kur'an se vise ne mora postovati i tamo su zene ravnopravne s muskarcima (za razliku od ovosjetovne nepravde)? :D
Dozeru preDozirane gluposti valjas :)
Smrle, dzaba prozivka. Gluposti koje valjas, a onda se pokusavas izvaditi na ovaj nacin, samo te dublje ukopavaju :D
Mislim... na ovom svijetu, i po Kur'anu i islamu, zena ne moze i ne smije imati vise muzeva, dok muskarci mogu i smiju imati i 4 zene, ali u dzennetu se to ponistava pa i zena smije i moze imati vise muzeva? Obiljno? :lol: :lol: :lol: :lol:
ako zena to hoce to ce i dobiti, pitanje je dali to ona hoce, to se ti zapitaj....nije zenama toliko stalo da imaju vise muzeva odjednom, barem ja nisam nikad cuo neku , mada postoji uvijek izuzeci....kako god....dobit ce svako sto zeli....ali ti i dalje ne kontas zasto zena ne moze ovdje imati vise muskaraca a muskarac moze imati vise zena....jednostavno glupostima si se predozirao i onda ne postavljas stvari u pravi kontekst kako bi shvatio to sve.
Nije zenama stalo na ovom svijetu, a na onom ce im biti do vise muzeva/muskaraca? Ozbiljno...? :lol: :lol: :lol:
Al' hajd', deder mi objasni zasto zena "ovdje" ne moze imati vise muskaraca, a muskarac moze imati vise zena :D
Zivo me zanima koja ce to nebuloza biti kojom ces pokusati opravdati islamsku degradaciju zena U TOM SMISLU (moram ti podebljavati, u nadi da ces shvatiti) :D
odakle ti znas sta ce koja zena htjeti u Raju?

je li ti imas neki mozda problem ako u Raju neka zena zeli da ima vise muzeva??? ako joj je to stvarno zelja i Raju, to ce i dobiti...i sta je problem de mi reci.
Nemam pojma koja ce sta htjeti u raju, ali sudeci po ovome na ovom svijetu, vecina ce htjeti cesto mijenjati muskarce :D
Ne, ja nemam problem ni ako na ovom svijetu zena zeli imati vise muskaraca. TI? :D
Pitanje je - zasto ona to ne moze i "na ovom svijetu", a bice joj, kao, dozvoljeno "na onom"? :lol: :lol:
sve gresku za greskom pravis...nema to dodije, zaboravi, nema dosade u Raju niti da ti nesto dodije, to nesto moze da dodije samo ovdje na zemlji a ne u Raju.

bitna razlika izmedju ovog sad zivota i zivota u Raju, jeste sto je ovo prolazno uzivanje, znaci dodije kad tad, dok u Raju nema toga da ti dodije, da osjecas, joj bas mi ovo dosadno vise postalo, nema toga, zaboravi.

karaketristika dzenneta je sto nije prolazno uzivanje kao ovdje i tamo je pojacano uzivanje vremenom.
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:

Kao sto rekoh - Smrle je bio u raju/dzennetu i sve zna. Covjece...kako ti meni popravis dan, ne bi vjerovao. Suze me zaliju uz jutarnju kafu, a i kolege oko mene (i zene, i zene) :lol: :lol: :lol:
ja itekako znam, ali ti ne znas, jer pretpostvaljas da je zivot isti ovdje i u raju , samim tim razmisljanjem si upao u gresku.
Znaci, ja pretpostavljam kako je u raju, a ti znas? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :kiss:
je li neko rekao da ce im biti do vise muzeva tamo, jesam li ja to rekao, nisam nikad, samo sam rekao ako bi zeljeli to ce i dobiti, pitanje je dali ce im to zelja biti, mozemo samo nagadjati.

poenta je da ako ti to bude zelja tamo to ces i dobiti, vrlo jednostavno za razumjeti, nije ovo kineski jezik.

zato sto to nije prakticno na ovom svijetu, zamisli se 1 zena a vise muskaraca, sta mislis ako bi onda trebala da pravi hranu dok oni rade mozda, ili da pere ili cisti, pa onda ako bi htjeli djecu sa njom, kakva bi samo to buckuris bio :-)

jednostavno receno nije prakticno nikako da zena ovdje ima vise muzeva, pa samim tim vjerujem da im nije stalo do vise muzeva na ovom svijetu.

a evo recimo ako bi htjela vise muzeva tamo, to je vec druga prica, nema tu problema sa radjanjem djece niti da se mora cistiti i kuhati u Raju ako je sve na gotovo, tako da nema u Rau takvih problema kao sto bi imala ovdje, pa samim tim omoguceno joj je ako bi htjela takvu zelju da joj se ispuni, znaci imaju se uslovi za isponjavanje takvih zelja, dok ovdje uslovi za to su nikakvi.

u cemu je to degradacija zene ako joj se kaze imat sve sto pozelis u Raju, pozeli i dobit ces.....

sta je to ovdje degradacija?

ako joj je do mijenjanja muskaraca onda ce imati vise muzeva tamo , gotov stvar. znaci u tom slucaju ako ti je zelja vise muzeva dobit ce ih ali to znaci da nema dijeljenja njih sa ostalim zenama, to njoj pripada a ne drugima, niti ce joj to dosaditi u koliko bi pozeljela to, jer u Raju nema dosade, pa je tu samo stvar sta ce ko pozeliti u Raju.

Kao sto rekoh - Smrle je bio u raju/dzennetu i sve zna.
ne znam, samo znam ono sto stoji u islamski tekstovima, Kurana, i hadisa...pa na osnovu toga i pricam a ne onako samo da vadim iz naftalina.
Covjece...kako ti meni popravis dan, ne bi vjerovao. Suze me zaliju uz jutarnju kafu, a i kolege oko mene (i zene, i zene) :lol: :lol: :lol:
super, dovedi sto vise raje da cita moje tekstove :kiss:

to sto ti mnogo stosta ne kontas sta pisem, pa ti smijesno bude , zaboli me nesto...ali je dobro da citas valjda ces nekad i shvatit.
Smrcak15

#2636 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: ti nekontas sta se tu kaze, nije Allah uzeo licno svojim rukama i povlaci mjesec na prema suncu pa da bude pomracenje :-) kada se kaze Allahovo djelo, to znaci Allah je tako nastimao od samog pocetka, da mjesec ide po jednim uglom oko zemlje pa da bude pomracenje tu i tamo ponekad.

Nije priroda sama sebi stimala sve ove stvari, tipa da bude bas 23.5 stepeni ugao zemlje pa da imamo godisnja doba itd tacna udaljenost od sunca za normalan zivot itd
Savrseno ja dobro kontam sta se tu kaze i na sta se cilja, ali je - besmisleno.
Usput, trenutni nagib Zemlje vise nije 23,5, nego 23,4%. Kako objasnjavas ovu promjenu "bozije konstante"...?
kakve crne mase, slijedi ga nejaki samo u pocetku, ismijavali ih , vrijedjali , mucili, progonili, ubijali...
rekao si da zeli vlast, onaj dokaz sa potpkupljivanjem kada mu je nudjena vlast a on odbio to, jasan je dokaz da nije zelio vlast.
Procitaj opet sta sam napisao. Ovo sto ti tvrdis - nisam.
A, cisto za tvoju informaciju, ako te neko na vlasti potkupi i na taj nacin skrene s tvog puta i aktivnosti koje potkopavaju onoga ko je na vlasti, to ne znaci da si ti postao vlast. To znaci samo da si - kupljen. Prodao si se. Tako da ova tvoja konstatacija nema veze ni sa cim :D
decimal gore dole ne utice bitno na godisnja doba.
sudim na osnovu tekstova koji govore o tome vremenu.

A, cisto za tvoju informaciju, ako te neko na vlasti potkupi i na taj nacin skrene s tvog puta i aktivnosti koje potkopavaju onoga ko je na vlasti, to ne znaci da si ti postao vlast. To znaci samo da si - kupljen.
nije tacno, ovo se vidi koliko pratis detalje, tj,. nikako ne pratis

Ako mu je dato da bude vladar/kralj medju njima, to znaci njegove presude ce se postivati i njegova naredbe izvrsavati, to je najveca vlast koja se mogla imati u to vrijeme...to je izvan okvira biti kupljen.

kupljen bi bio, kada bi mu rekli evo ti zlato i srebro samo se ostavi islama...to je kupljen covjek ako bi prihvatio

ali ako nudis vlast, da vlada tobom, to vise nije kupljen nego omogucujes nekom drugom da vlada tobom, pa cak i smrtnu kaznu ako hoces da odredi nad tobom, to je daleko vise nego biti potkupljen srebrom i zlatom.
BHCluster

#2637 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Dozer wrote:Usput, trenutni nagib Zemlje vise nije 23,5, nego 23,4%. Kako objasnjavas ovu promjenu "bozije konstante"...?
Smrcak15 wrote:decimal gore dole ne utice bitno na godisnja doba.
Toliko o bozijoj konstanti.
Dozer

#2638 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: je li neko rekao da ce im biti do vise muzeva tamo, jesam li ja to rekao, nisam nikad, samo sam rekao ako bi zeljeli to ce i dobiti, pitanje je dali ce im to zelja biti, mozemo samo nagadjati.
poenta je da ako ti to bude zelja tamo to ces i dobiti, vrlo jednostavno za razumjeti, nije ovo kineski jezik.
Cool :D
zato sto to nije prakticno na ovom svijetu, zamisli se 1 zena a vise muskaraca, sta mislis ako bi onda trebala da pravi hranu dok oni rade mozda, ili da pere ili cisti, pa onda ako bi htjeli djecu sa njom, kakva bi samo to buckuris bio :-)
Smrle... Ne znam da li si primijetio, ali srednji vijek i patrijarhat su odavno iza nas... Zene danas imaju ista prava kao i muskarci (bar u civilizovanom svijetu), a i muskarci danas mogu dobiti porodiljsko odsustvo na poslu. Takodjer, i muskarci znaju kuhati, usisavati, peglati, cistiti.
Dakle, to sto je tebi logicno ono sto pise u Kur'anu i sto Ku'ran i islam propagiraju (ali i ostale religije) po pitanju odnosa muskarac-zena i njihovih prava i obaveza u bracnoj/porodicnoj zajednici, to u normanom svijetu tako ne funkcionise odavno.
jednostavno receno nije prakticno nikako da zena ovdje ima vise muzeva, pa samim tim vjerujem da im nije stalo do vise muzeva na ovom svijetu.
To sta ti mislis i vjerujes po ovom pitanju, savrseno je irelevantno. Cinjenica je da danas zene varaju muskarce (muzeve, momke) vise nego muskraci zene (statistika civilizovanog svijeta haveru), pa analogno ovome nije pretesko zakljuciti sta bi one htjele u raju. Samo u tim tvojim zatucanim arapskim sredinama zene su bica drugog reda i s manje prava, pa se polomise da stignu ove sa zapada u svemu, od tetovaza, do ponasanja. Ne znam da li si ikad bio negdje u arapskim zemljama, tipa Dubaija. Ja jesam, i vjeruj mi na rijec - i zapad bi ih se postidio po pitanju kurvaluka, nemorala, bahacenja i raznih bahanalija. To sto vidis na TV-u i ono sto mozes vidjeti tamo uzivo - u putu se srelo nije. Pricam o ponasanju ljudi, ne o zgradama.
a evo recimo ako bi htjela vise muzeva tamo, to je vec druga prica, nema tu problema sa radjanjem djece niti da se mora cistiti i kuhati u Raju ako je sve na gotovo, tako da nema u Rau takvih problema kao sto bi imala ovdje, pa samim tim omoguceno joj je ako bi htjela takvu zelju da joj se ispuni, znaci imaju se uslovi za isponjavanje takvih zelja, dok ovdje uslovi za to su nikakvi.
Vec ti gore objasnih da je srednji vijek, a pogotovo vrijeme kada su te tvoje knjige pisane, daaaavno proslo vrijeme. Danas stvari funkcionisu na nekim drugim principima. Opet kazem - u civilizovnaom svijetu.
u cemu je to degradacija zene ako joj se kaze imat sve sto pozelis u Raju, pozeli i dobit ces.....

sta je to ovdje degradacija?
Ne pravi se budala, ne ide ti to :D
Pricam o islamskoj degradaciji zena na OVOM svijetu, a ne o fiktivnoj nagradi i njihovoj slobodnoj volji po zeljama na onom :D
ako joj je do mijenjanja muskaraca onda ce imati vise muzeva tamo , gotov stvar. znaci u tom slucaju ako ti je zelja vise muzeva dobit ce ih ali to znaci da nema dijeljenja njih sa ostalim zenama, to njoj pripada a ne drugima, niti ce joj to dosaditi u koliko bi pozeljela to, jer u Raju nema dosade, pa je tu samo stvar sta ce ko pozeliti u Raju.
Aha...znaci, i u raju ipak postoje neka pravila i limiti, nije bas sve po licnim zeljama rahmetlije :D
I, pravo da ti kazem, taj tvoj raj je pravo monotono mjesto.... Sve isto, svaki dan. Nema nikakve dinamike :D

Nego, igra li se golf tamo? Imaju li olimpijadu? Vozaju li auta, ili neka druga prevozna sredstva, ili svi mogu letjeti ili se mislima prebacivati / teleportovati gdje zele? Ili, zapravo, niko nista ne zeli jer tamo ne postoji dosada i nema nikakve potrebe za bilo kakvim zeljama i zabavom...? :D
ne znam, samo znam ono sto stoji u islamski tekstovima, Kurana, i hadisa...pa na osnovu toga i pricam a ne onako samo da vadim iz naftalina.
Ocito ne znas sta znaci "vaditi iz naftalina", inace to ne bi ni rekao posto upravo ti radis to - vadis stvari iz naftalina (sto znaci - prastare stvari). Kur'an pisan prije skoro 1.500 godina, sto znaci - duboki naftalin :D
super, dovedi sto vise raje da cita moje tekstove :kiss:
to sto ti mnogo stosta ne kontas sta pisem, pa ti smijesno bude , zaboli me nesto...ali je dobro da citas valjda ces nekad i shvatit.
Pises nebuloze, moj Smrle. I hajd sto te ne shvatam ja, ali izgleda da te ne shvata niko :D
Last edited by Dozer on 27/03/2019 11:55, edited 1 time in total.
Dozer

#2639 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: decimal gore dole ne utice bitno na godisnja doba.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Da...valjda zato imamo poremecaj klime na planeti :lol: :lol: :lol:
Ali, ne objasni ti meni zasto je bog odlucio da promijeni svoju konstantu :D
sudim na osnovu tekstova koji govore o tome vremenu.
Fino ti rekoh - ne sudi i ne tumaci vise, ziv bio :D
A, cisto za tvoju informaciju, ako te neko na vlasti potkupi i na taj nacin skrene s tvog puta i aktivnosti koje potkopavaju onoga ko je na vlasti, to ne znaci da si ti postao vlast. To znaci samo da si - kupljen.
nije tacno, ovo se vidi koliko pratis detalje, tj,. nikako ne pratis
Nije tacno. Pratim detalje, a ti se onda pogubis kad ti detalje razlozim, pa ne znas sta bi rekao i svedes se onda na ovakve komentare koji ne znace nista. :D
Ako mu je dato da bude vladar/kralj medju njima, to znaci njegove presude ce se postivati i njegova naredbe izvrsavati, to je najveca vlast koja se mogla imati u to vrijeme...to je izvan okvira biti kupljen.
Jasta radi.... Na kojoj ti planeti i medju kojim ljudima zivis, Smrle dragi.... Nas mentalni sklop se nije promijenio vec hiljadama godina i....mah...ne vrijedi. Ne kontas, dzaba krecim.
kupljen bi bio, kada bi mu rekli evo ti zlato i srebro samo se ostavi islama...to je kupljen covjek ako bi prihvatio
To je samo iz tvoje skucene bukvalisticke vizure. Kupovina ljudi se desavala i desava na malo vise nacine, od kojih su mnogi cesto vrlo perfidni ;)
Naucices kroz zivot, polako...
ali ako nudis vlast, da vlada tobom, to vise nije kupljen nego omogucujes nekom drugom da vlada tobom, pa cak i smrtnu kaznu ako hoces da odredi nad tobom, to je daleko vise nego biti potkupljen srebrom i zlatom.
Recimo to ovako, pa ti mozda postane jasnije - kako znas da mu sve to nije nudjeno kako bi ga se sklonilo iz naroda, a onda ubilo? Kao sto znamo iz tih spisa, nije da ga nisu pokusavali ubiti jos nakon rodjenja.
King Theoden

#2640 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by King Theoden »

Dozer wrote: A kako je tek ovo plitko :lol:
Dozer ko dozer. Sad, umjesto da na trenutak zastaneš i razmisliš, ti mutiraš u tetkicu svađalicu i kontriraš.
Da rezimiramo.
Na svijetu imaš oko šest milijardi insana koji na različite načine vjeruju u ono o čemu govorim.
Nasuprot nama imaš šačicu zanesenjaka koji dijele tvoje mišljenje.
U većini slučajeva se radi baš o takvima kako sam ih opisao - zanesenjacima koji prezreni od društva žive na marginama istog - odakle šire svoje u najmanju ruku čudne ideje za koje naravno nemaju niti jedan jedini dokaz.
Pa gdje je tu logika, majka mu stara?!

Nasuprot tome imaš savršenstvo spušteno u knjizi koje ne samo da ima uputu za svaku generaciju, nego ću ići i dalje i kazati da ima sve što slijedi svakog čovjeka ponaosob.
Da bih ovaj moj post uveo u okvir ontopika reći ću da ova brojčana čuda(ako ista uopšte postoje(ne znam, nisam istraživao)) nisu najveće čudo.
Najveće čudo je to što ta knjiga ne utiče jednako na tebe i mene.
Fascinantno je to da mene upućuje, a tebi samo povećava propast, baš kako je i najavila.
S vremena na vrijeme pročitam vaše upise i u istim vidim govor mekanskih mušrika iz vremena poslanika.
Guvor je identičan. Pa često čitam "ovo je izmišljotina", "šta hoće sa ovim primjerom?", "lud", "neznalica", "čudak" i sl.
Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur'an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: 'To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!'
Dozer

#2641 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Dino34 wrote: Dozer ko dozer. Sad, umjesto da na trenutak zastaneš i razmisliš, ti mutiraš u tetkicu svađalicu i kontriraš.
Da rezimiramo.
Na svijetu imaš oko šest milijardi insana koji na različite načine vjeruju u ono o čemu govorim.
Nasuprot nama imaš šačicu zanesenjaka koji dijele tvoje mišljenje.
U većini slučajeva se radi baš o takvima kako sam ih opisao - zanesenjacima koji prezreni od društva žive na marginama istog - odakle šire svoje u najmanju ruku čudne ideje za koje naravno nemaju niti jedan jedini dokaz.
Dakle, po tvom misljenju, ako vecina misli da je nesto tacno, to automatski mora da je tacno, bez obzira na stvarne dokaze ili nedostatak istih...?
Nasuprot tome imaš savršenstvo spušteno u knjizi koje ne samo da ima uputu za svaku generaciju, nego ću ići i dalje i kazati da ima sve što slijedi svakog čovjeka ponaosob.
I zato sto je, kao, "spusteno" (sto implicira da je bog u svemiru, jel'te), automatski je i tacno? Ozbiljno...?
Da bih ovaj moj post uveo u okvir ontopika reći ću da ova brojčana čuda(ako ista uopšte postoje(ne znam, nisam istraživao)) nisu najveće čudo.
Najveće čudo je to što ta knjiga ne utiče jednako na tebe i mene.
Fascinantno je to da mene upućuje, a tebi samo povećava propast, baš kako je i najavila.
To je prosta logika bazirana na ljudskoj svijesti. Nista sto se nije znalo ili moglo predvidjeti i prije 1500, 2000, 5000 godina.
S vremena na vrijeme pročitam vaše upise i u istim vidim govor mekanskih mušrika iz vremena poslanika.
Guvor je identičan. Pa često čitam "ovo je izmišljotina", "šta hoće sa ovim primjerom?", "lud", "neznalica", "čudak" i sl.
Sto samo potvrdjuje ovo sto sam rekao iznad - nista novo. Ljudi koji nisu vjerovali i koji su prozreli te knjige, postojali su i onda.
Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur'an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: 'To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!'
Lijepo receno. I u koliziji s onim da je bog knjigu dao svima. Kako da vjerujem u ono sto u njoj pise ako mi je sveomcni bog to unaprijed zabranio?
Ko sam ja da dovodim boziju volju u pitanje, zar ne...? :D
Last edited by Dozer on 27/03/2019 12:52, edited 3 times in total.
Smrcak15

#2642 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote: Ne pravi se budala, ne ide ti to :D
Pricam o islamskoj degradaciji zena na OVOM svijetu, a ne o fiktivnoj nagradi i njihovoj slobodnoj volji po zeljama na onom :D
jednostavno pitas zenu muslimanku jeli se ona osjeca degradirano u islamu, a i zapitaj se jesu li bas degradirane zene ili si se ti malo zajebunio...
Dozer

#2643 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote: Ne pravi se budala, ne ide ti to :D
jednostavno pitas zenu muslimanku jeli se ona osjeca degradirano u islamu, a i zapitaj se jesu li bas degradirane zene ili si se ti malo zajebunio...
Tjah...
Pitaj ti svoju, a onda dovedi jos 3 zene. Cisto da vidimo kako ces proci :D
I to u SveCkoj :D
Last edited by Dozer on 27/03/2019 12:50, edited 3 times in total.
Smrcak15

#2644 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
nagib od 23.5 stepena nije konstanta

konstanta je gravitacijska konstanta, omjeri izmedju protona i elektrona i neutrona itd a ne nagib zemlje.
Dozer

#2645 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:
nagib od 23.5 stepena nije konstanta

konstanta je gravitacijska konstanta, omjeri izmedju protona i elektrona i neutrona itd a ne nagib zemlje.
Koji ce se takodjer vremenom (ne pricam o par godina, nego o milenijima), i s hladjenjem i usporavanjem rotacije Zemljine tecne sredine - promijeniti.
I dalje mi nisi odgovorio - zasto je bog promijenio nagib Zemlje i time promijenio klimu na njoj? Jesmo mu to dodijali, konacno? Idemo u cedomorstvo? :D
zijancer

#2646 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zijancer »

:trema: Maxxtro u indukovanoj komi
Smrcak15

#2647 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote: Koji ce se takodjer vremenom (ne pricam o par godina, nego o milenijima), i s hladjenjem i usporavanjem rotacije Zemljine tecne sredine - promijeniti.
I dalje mi nisi odgovorio - zasto je bog promijenio nagib Zemlje i time promijenio klimu na njoj? Jesmo mu to dodijali, konacno? Idemo u cedomorstvo? :D
I dalje mi nisi odgovorio - zasto je bog promijenio nagib Zemlje i time promijenio klimu na njoj?
ono se mijenjalo tokom historije

izmedju 22.1 i 24.5 stepeni, nije to nista novo, znaci varira.
Jesmo mu to dodijali, konacno?
ne
Idemo u cedomorstvo?
ide se u cedomorstvo htio ne htio to, tj. svako smrt okusi na ovom svijetu, na ovaj ili onaj nacin.
Dozer

#2648 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: ono se mijenjalo tokom historije

izmedju 22.1 i 24.5 stepeni, nije to nista novo, znaci varira.
Da li je varirala, tj. mijenjala se i gravitacijska konstanta na planeti tokom proteklih 5 milijardi godina?
ide se u cedomorstvo htio ne htio to, tj. svako smrt okusi na ovom svijetu, na ovaj ili onaj nacin.
Prirodna smrt bas i nije cedomorstvo. Teske bolesti koje prekinu zivot prije prirodnog kraja, moglo bi se nazvati i bozijim cedomorstvom, s obzirom da nam je on dao te bolesti i odlucio da umremo prije kraja regularnog zivotnog vijeka.
Masovno istrebljenje klimatskim promjenama uzrokovanim namjernom promjenom nagiba planete, to je...? Genocid? :D
славянин

#2649 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Oprezno sa zenama tamo u raju - ozenis se ovamo fina i moralna a tamo vaterpolo tim naruci i opet moralna .. a ti nist ne mozes :oops:
Dozer

#2650 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

A ne mora ni biti s tobom tamo :D
Locked