Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Postoje naravno tumačenja da na ovaj način kupuju „rezervni položaj“ ukoliko klima u njihovim zemljama postane nesnosna za življenje, kao i da se na ovaj način obavlja svojevrsno naseljavanje BiH jer je tako najjednostavnije doći nadomak Evropske unije. Žao mi je što mještanin jednog zaseoka kod Visokog nije želio pred kamerama reći da je ostao tu posljednji domaći stanovnik jer su sve okolne kuće kupili Arapi i obnavljaju ih za življenje. To nije investicija, nije turizam.
Isti ti koji šute kao pizde zbog moguće izgradnje Pelješkog mosta i u ime svih građana BiH se odriču pristupa otvorenom moru, dozvoljavaju otvaranje fiktivnih firmi i prodaju državno zemljište strancima.
Znači, po stoti put - isti ljudi nas konstantno kradu, izdaju državu i prodaju zemlju strancima kao da je njihova babovina.
Koja je razlika između Pelješkog mosta i fiktivnih firmi?
Razlika ne postoji. Isti ljudi konstantno rade na sjebavanju BiH. Kroz resorte ližu guzicu Arapima, a kroz Pelješki most Hrvatima, a sve zbog lične financijske koristi.
Fudo Bosna wrote:Kazes ne smeta ti ko naseljava , meni isto ne bi smetalo da zivim u Njemackoj sa osamdeset ili U.K. sa 60 miliona stanovnika, i teritorijom 10 puta vecom od Bosne, e vidis moj narod je nazalost "ociscen" sa velikog teritorija ove zemlje i smeta mi da gubi i ovo malo teritorija na koji je stjeran i to na ofiran i pokvaren nacin, kobajagi "investiranjem"...
Nece ljudi gdje nema dzamija i SDA, dzaba sto je jeftinija zemlja.
Matzan wrote:Stvarno ne vidim u čemu je problem što neki ljudi dolaze da žive u BiH?
Čovjek ti je lijepo napisao ali ti namjerno ignorišeš.
Ako neko ko je rođen i živi u Sarajevu, možda se i borio za slobodu grada, mora čekati dugo, pa i podmićivati, da dobije dozvolu da izgradi kuću, garažu ili neku nadogradnju, pa i kada to riješi onda ga maltretiraju sa tehničkim prijemom objekta i sličnim stvarima, a neko sa Bliskog istoka dođe jedan dan i za 2 sata dobije sve te dozvole, još ga i "poguraju", onda je tu nešto dublje i zlokobnije u pitanju od same slobode kretanja (koja sama po sebi nije problem).
Matzan wrote:Stvarno ne vidim u čemu je problem što neki ljudi dolaze da žive u BiH?
Ako neko ko je rođen i živi u Sarajevu, možda se i borio za slobodu grada, mora čekati dugo, pa i podmićivati, da dobije dozvolu da izgradi kuću, garažu ili neku nadogradnju, pa i kada to riješi onda ga maltretiraju sa tehničkim prijemom objekta i sličnim stvarima, a neko sa Bliskog istoka dođe jedan dan i za 2 sata dobije sve te dozvole, još ga i "poguraju", onda je tu nešto dublje i zlokobnije u pitanju od same slobode kretanja (koja sama po sebi nije problem).
Nisu Arapi krivi zbog toga.
I za još mali milion stvari koje su nakaradne u našoj državi.
Black swan wrote:e to si dobro rekao
još im kurave daju na pupust na količinu
a vamo sarajlijama glume poštenje
Matzan wrote:
Nisu Arapi krivi zbog toga.
I za još mali milion stvari koje su nakaradne u našoj državi.
Nisam ni rekao da jesu oni krivi. Oni, kao ni drugi, ništa ne bi mogli bez podrške naših "iluminata". Ali nije bitno ko je kriv, bitna je posljedica nekog tajnog plana.
Ko god ima poklone kojima casti bivaa poguran ,arapi to vidjeli i milostivo daju .isto i nasi koji imaju..stetaa
Ko god ima poklone kojima casti bivaa poguran ,arapi to vidjeli i milostivo daju .isto i nasi koji imaju..stetaa
Jedan iskusan čovjek, koji je upamtio 3 države (2 Jugoslavije i BiH), imao je običaj reći:
sadie_forever wrote:
Jedan iskusan čovjek, koji je upamtio 3 države (2 Jugoslavije i BiH), imao je običaj reći:
"Pare govore, usta prdače."
Ljubav prema domovini se iskazuje podmićivanjem službenika?
Još se to pokazuje kao nešto pozitivno i argumentira narodnom dosjetkom.
E sad, gdje je tu sveprisutna religija i famozna vjera u nekog Boga. S jedne strane hoće degenečiti kada mu neko verbalno dirne u njegovo božanstvo, a s druge strane promovira mito i korupciju koju taj isti Bog zabranjuje.
Totalno ludilo, što veći "vjernik" (svaka čast istinskim malobrojnim vjernicima), to veća pohlepa za novcem.
sadie_forever wrote:
E sad, gdje je tu sveprisutna religija i famozna vjera u nekog Boga. S jedne strane hoće degenečiti kada mu neko verbalno dirne u njegovo božanstvo, a s druge strane promovira mito i korupciju koju taj isti Bog zabranjuje.
Totalno ludilo, što veći "vjernik" (svaka čast istinskim malobrojnim vjernicima), to veća pohlepa za novcem.
Baš smo zglajzali u tri pičke materine.
Sve šta nam se dešava zaslužili smo. Sretan je onaj koji pobjegne.
sadie_forever wrote:
Znam, živi se od kriminala, korupcije, hadisa, ajeta, psalama i poslanica iz Biblije.
To mi pričao jedan čovjek koji je živio u četiri države.
Primjer koji sam naveo imao je za svrhu samo da pokaze kako mito i korupcija na ovim prostorima nije nesto od juce.
A vjera je privatna stvar, tako da ne bih o tome.
Znam, živi se od kriminala, korupcije, hadisa, ajeta, psalama i poslanica iz Biblije.
Primjer koji sam naveo imao je za svrhu samo da pokaze kako mito i korupcija na ovim prostorima nije nesto od juce.
Ne samo na ovim prostorima, nego na čitavoj planeti.
Ali samo na ovim prostorima "vjernici" mogu udrobiti kriminal, korupciju i religiju u jedan sepet i još to promovirati kao nešto pozitivno.
P.S. To mi je rekao jedan dobri stari čiko, a njemu pričao rođak koji je živio na dva kontinetna i 7 država.
Ne samo na ovim prostorima, nego na čitavoj planeti.
Ali samo na ovim prostorima "vjernici" mogu udrobiti kriminal, korupciju i religiju u jedan sepet i još to promovirati kao nešto pozitivno.
P.S. To mi je rekao jedan dobri stari čiko, a njemu pričao rođak koji je živio na dva kontinetna i 7 država.
Ja licno poznajem nase ljude koji imaju kuce u Emiratima. Ne postoje ogranicenja u free-hold podrucjima. Za nas ne postoje ogranicenja ni u lease-hold podrucjima ali je vlasnistvo na "99 godina".
Pa nije samo meni, takav je koncept po međunarodnom pravu. Ne može Španac u Francuskoj imati veća prava od Francuza u Španiji. Svrha je izjednačavanje statusa stranih državljana u bilateralnom odnosu između dvije zemlje. Dakle, ako tvrdiš da postoji reciprocitet između naše države i Emirata, nema nikakve logike da isti ovdje neprestano otvaraju fiktivne firme, koje bi posredovale u kupoprodaji nekretnine. Ne znam koje fizičko lice bi propustilo sticanje prava vlasništva 1/1, sa upisom u zemljišnu knjigu, i ostalim pogodnostima. Šta čekaju?
*** The reciprocity principle states that foreigners are only allowed to invest in freehold property when locals are allowed to do the same in the foreigner's country of origin. For example, the reciprocity principle states that only citizens from countries where Croatians are allowed to purchase freehold property are allowed the same in Croatia.
Leasehold (lease na engleskom znači zakup, najam; leasing - uzeti pod zakup, iznajmiti) nije pravo vlasništva, već u ovom slučaju dugoročni zakup.
Ja uopste nisam govorio o reciprotitetu, jer ne znam nista o tome. Ono sto jesam govorio je da mene kao BH drzavljanina obasipaju ponudama za kupovinu vila i stanova u Emiratima.
Ono sto takodje jesam govorio je da licno poznajem ljude koji su takodje BH drzavljani, a vlasnici kuca u Emiratima.
Nista ni manje ni vise od toga.
Matzan wrote:Bosna je bila prije nas, ima je i biće je i poslije nas.
Očito mnogima nije jasno šta je privatna svojina.
BiH će pripadati svim njenima stanovnicima, bilo da su Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Mađari, Turci, Kinezi, Arapi....
Usput rečeno, ovi što su se borili za BiH dobili su odgovarajuću satisfakciju u vidu certifikata, dvostrukog penzionog staža i sl., nijedan zakon još nije donesen u kojem piše da će ti isti imati pravo da upravljaju tuđom imovinom i određuju ko je poželjan stanovnik BiH, a ko nije.
U razvijenim zapadnim zemljama ljudi gledaju svoja posla, žive, rade i razvijaju se.
Ljudi na ovim prostorim su zavidni svima koji imaju i postignu nešto više od njih.
I to je jedan od razloga zašto smo tu gdje jesmo.
Ako ljudi odlaze, zar nije dobro da se neko i doseljava u Bosnu?
Ma, nema od doseljavanja nista. Vec su zaljevski Arapi bacili oko na Gruziju.
Matzan wrote:Bosna je bila prije nas, ima je i biće i poslije nas.
Očito mnogima nije jasno šta je privatna svojina.
BiH će pripadati svim njenima stanovnicima, bilo da su Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Mađari, Turci, Kinezi, Arapi....
Usput rečeno, ovi što su se borili za BiH dobili su odgovarajuću satisfakciju u vidu certifikata, dvostrukog penzionog staža i sl., nijedan zakon još nije donesen u kojem piše da će ti isti imati pravo da upravljaju tuđom imovinom i određuju ko je poželjan stanovnik BiH, a ko nije.
U razvijenim zapadnim zemljama ljudi gledaju svoja posla, žive, rade i razvijaju se.
Ljudi na ovim prostorim su zavidni svima koji imaju i postignu nešto više od njih.
I to je jedan od razloga zašto smo tu gdje jesmo.
Malo si prenaporan sa tom pricom.
Nisam zavidan, nego je moje pravo se bunim sto strani drzavljanin moze u mojoj Domovini raditi sta hoce a da ja za grebenu dozvolu za dogradnju sopstvene kuce moram cekati godinama ili davati mito.
Da "zavidan sam" jer npr u Srbiju investiraju a moj zivotni prostor suzavaju, ugrozavaju vodosnabdjevanje, varajuci drzavu, a ti i slicni tebi to podrzavate jer imas vjerovatno neki sitni car i boli te cosak sto ce redovi nase omladine pred ambasadama biti jos i veci, jer npr moj sin kao obrazovan mladi covjek nece da bude cistac/bastovan , (radnik na crno), u resortu tog stranca "investitora" kod koga mozda ti ili slicni tebi radis na sitno i na crno, i zato te njihove "silne investicije" i podrzavate...
Tipican primjer preusmjeravanja nagomilanih frustracija na nacionalnu grupu umjesto na onoga ko stvara te frustracije - vlast.