Sirija vol. 2

Locked
salik79

#2626 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Detonacije u Ankari?! :?
General War

#2627 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

salik79 wrote:
Sta ti mislis?! :-?
...da si corav ili ne znas engleski ili vidis Iran i hezbolah u svakoj "pobjedi" :roll:
Kombat

#2628 Re: Sirija vol. 2

Post by Kombat »

sarajevoxxxx wrote:Današnje rusko bombardovanje Azaza. Čovjek na video snimku tvrdi da je veliki broj ljudi poginuo ili ranjen te kako se radi o zoni u kojoj nema niti jednog vojnika:

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0717975883
mashallah!!!

ni jednog vojnika?! lol lmfao
Mlohavi

#2629 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

salik79 wrote:Detonacije u Ankari?! :?
Plinovod valjda, panika nastala
Last edited by Mlohavi on 25/11/2015 17:13, edited 2 times in total.
salik79

#2630 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

General War wrote:
salik79 wrote:
Sta ti mislis?! :-?
...da si corav ili ne znas engleski ili vidis Iran i hezbolah u svakoj "pobjedi" :roll:
Srecom pa ti znas, nadam se da ces i nama, neznalicama i neupucenima, objasniti!?
salik79

#2631 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Mlohavi wrote:
salik79 wrote:Detonacije u Ankari?! :?
Plinovod kazu, panika nastala
Kako nece...
sarajevoxxxx

#2632 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
General War wrote: eto ako bas toliko turci pomazu u oruzju...mozda posalju koji FIM-, raketu i problem rijesen sa rusima na sirijskoj teritoriji.
Moze li Stinger nauditi Suhoju 30 i 34?

Turci to nece uraditi radi sebe. Rusi su u Siriji privremeno. PKK u Turskoj ostaje zauvijek. Ako bi Rusi naoruzali PKK protuzracnim i protuoklopnim projektilima turska vojska bi bila u strasnom problemu. Njihova vojska izbjegava raditi avanture po planinama istocne Turske (Kurdistan), vec to podrucje zasipaju avionima i helikopterima, a PKK jednostavno nema cime odgovoriti. Oklop unistavaju eksplozivom koji postavljaju na putne komunikacije. Turska vojska bi bila u strasnom problemu ako bi PKK imao adekvatno oruzje. Teren na istoku Turske je idealan za gerilsko ratovanje. Turci i ovako imaju strasne gubitke. Dok mi ovo pisemo, oni se i dalje gombaju sa PKK. Sukob nikada nije prestao i svakodnevno ginu turski vojnici. PKK bez ikakvih problema ulazi u Tursku iz Irana i posebno Iraka.

Kada napravis odrdjen potez usmjeren protiv drugoga moras razmisljati o posljedicama. Turci su slusili ruski avion sto je samar za Rusiju. Ok. Sada je na potezu Rusija. Turci su ucinili medvjedju uslugu pobunjenicima, posebno Turkmenima. Rusi danas udaraju po interesima Turske u Siriji jos zesce. Cak su i Azaz napali sto je za mene veliko iznenadjenje.

Turska moze isporuciti Stingere pobunjenicima. Al sta onda?

Mozes i ti zveknuti ciglom lokalnog kabadahiju u svome gradu. Al sta onda? Ako nemas plan za dalje i ako nisi dovoljno snazan da ga neutralises, osvetit ce se.
Jedina novina u svemu je obaranje ruskog aviona. Rusi su očigledno kontali da se radi o laganom izletu u Siriju kojim će odraditi dosta stvari usput zaraditi i nešto novca u ovim turobnim vremenima. :-)

Nakon 50 dana i silovitih zračnih udara ništa posebno nisu napravili još im plus Turci oborili avion.Umjesto lagane pobjede sve više se cijela stvar pretvara u pravu noćnu moru kojoj se ni izbliza ne nazire kraj. Hehehe e moji Rusi.
Last edited by sarajevoxxxx on 25/11/2015 17:14, edited 1 time in total.
tututuuuu

#2633 Re: Sirija vol. 2

Post by tututuuuu »

radi guza u turskoj, a? :D

Nego, htio sam samo ovo da prenesem (pa definitivno idem :D )

Primjetiti ce te da su (pored BiH) ISIL-ovci uputili prijetnju i Makedoniji, Japanu... :D nema zastave SAD-a do duse... :zoka:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/isis ... 58310.aspx
Last edited by tututuuuu on 25/11/2015 17:16, edited 1 time in total.
kamen spoticanja

#2634 Re: Sirija vol. 2

Post by kamen spoticanja »

Mlohavi wrote:Lavrov rece da Rusija razmislja o zatvaranju sirijsko-turske granice. :pipi:

E to bi vec bilo vrhunsko mecanje, al' ce da vidimo.
Sjajan bi to potez bio...za turke
muhafuca

#2635 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

joe_black wrote:Kratkorocno Turska vodi...dugorocno mislim da su ispusili do coka...
Izvjesno vrijeme necemo gledati Turske avione u Sirijskom vazdusnom prostoru, a i Irak je pod upitnikom :lol: :lol: :lol:
Kratko receno izgleda da su napravili zonu zabrane letenja, ali zamo za svoje avione :lol: :lol: :lol:
ma ne vode ni kratkorocno , da su roknili Ruski avion i "iskulirali" , sami vodili situaciju do eventualnog (koji se nece ni desiti u skorije vrijeme) napada rusije na Tursku (hipoteticka opcija koja se naravno nece ni desiti) pa onda sazvali NATO - moglo bi se reci da su dobili poen makar

Cinjenica da su trcali i zahtjevali hitan sastanak NATO-a a ruski avion nije ni pao , kaze da su brzo skontali da su napravili veliki zajeb i usrali se od eventualne reakcije Rusije

ovako su jucer po zapadnim forumima vidjeli tursku

Image
salik79

#2636 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

tututuuuu wrote:radi guza u turskoj, a? :D

Primjetiti ce te da su (pored BiH) ISIL-ovci uputili prijetnju i Makedoniji, Japanu... :D a SAD-a ni na mapi. :lol:

Imal' Izraela?! :mrgreen:
Ironmen

#2637 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

https://www.youtube.com/watch?v=UHgdAbTtwEc

rusi vec 8 sati nepretano bombarduju dio Sirije uz Tursku granicu.
Kikibombona

#2638 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

General War wrote: Ostaje da vidimo, ako turskoj sve to znaci sto si nabrojao...nesto ce se i desiti. Kurdima je glavni saveznik amerika a ne rusija, rusi su u siriji da mute vodu...a do kurda je da to prozru ili da igraju na sve ili nista.
Turcima strasno znaci, o tome vec mjesecima unazad govore i mole Amerikance i ostale da ih podrze u kreiranju 'safe zone' izmedju dva kurdska teritorija. Tu su naumili prebaciti sve izbjeglice iz Turske. Na taj nacin bi izmijenili demografsku sliku sjevera Sirije na stetu Kurda (po ko zna koji put). Ti ljudi su majstori genocida, etnickog inzenjeringa i etnickog ciscenja.

Problem je sto ih Amerikanci ignorisu iz ko zna kakvih razloga.

Turci mozda imaju kapacitet sami to odraditi. Prvo bi morali voditi rat sa ISILom na tom podrucju vlastitim snagama. Morali bi biti spremni na sukob sa Kurdima koji u Siriji imaju najmanje 60 000 do zuba naoruzanih vojnika. Morali bi biti spremni na sukob sa SAA. Trebali bi uloziti milijarde u gradnju kampova i svega ostalog...

Turci izgleda nemaju muda upustiti se sami u sve ovo...

Rusi napadom na Azaz provociraju Tursku. Nakon rusenja aviona Turci sada nemaju nacina ni verbalno da odgovore. Rusi imaju nekakvu 'moralnu' prednost.
General War

#2639 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

sarajevoxxxx wrote:
Kikibombona wrote:
General War wrote: eto ako bas toliko turci pomazu u oruzju...mozda posalju koji FIM-, raketu i problem rijesen sa rusima na sirijskoj teritoriji.
Moze li Stinger nauditi Suhoju 30 i 34?

Turci to nece uraditi radi sebe. Rusi su u Siriji privremeno. PKK u Turskoj ostaje zauvijek. Ako bi Rusi naoruzali PKK protuzracnim i protuoklopnim projektilima turska vojska bi bila u strasnom problemu. Njihova vojska izbjegava raditi avanture po planinama istocne Turske (Kurdistan), vec to podrucje zasipaju avionima i helikopterima, a PKK jednostavno nema cime odgovoriti. Oklop unistavaju eksplozivom koji postavljaju na putne komunikacije. Turska vojska bi bila u strasnom problemu ako bi PKK imao adekvatno oruzje. Teren na istoku Turske je idealan za gerilsko ratovanje. Turci i ovako imaju strasne gubitke. Dok mi ovo pisemo, oni se i dalje gombaju sa PKK. Sukob nikada nije prestao i svakodnevno ginu turski vojnici. PKK bez ikakvih problema ulazi u Tursku iz Irana i posebno Iraka.

Kada napravis odrdjen potez usmjeren protiv drugoga moras razmisljati o posljedicama. Turci su slusili ruski avion sto je samar za Rusiju. Ok. Sada je na potezu Rusija. Turci su ucinili medvjedju uslugu pobunjenicima, posebno Turkmenima. Rusi danas udaraju po interesima Turske u Siriji jos zesce. Cak su i Azaz napali sto je za mene veliko iznenadjenje.

Turska moze isporuciti Stingere pobunjenicima. Al sta onda?

Mozes i ti zveknuti ciglom lokalnog kabadahiju u svome gradu. Al sta onda? Ako nemas plan za dalje i ako nisi dovoljno snazan da ga neutralises, osvetit ce se.
Jedina novina u svemu je obaranje ruskog aviona. Rusi su očigledno kontali da se radi o laganom izletu u Siriju kojim će odraditi dosta stvari usput zaraditi i nešto novca u ovim turobnim vremenima. :-)

Nakon 50 dana i silovitih zračnih udara ništa posebno nisu napravili još im plus Turci oborili avion.Umjesto lagane pobjede sve više se cijela stvar pretvara u pravu noćnu moru kojoj se ni izbliza ne nazire kraj. Hehehe e moji Rusi.
To i jeste uloga putinove inkurzije u Siriji jebe se njemu za ISIL i teroriste zivo:

..." those moments when Turkish Air Force jets shot down a Russian fighter plane Tuesday, Russian President Vladimir Putin was also given a strategic goal: Destabilize and divide NATO."
fosna2014

#2640 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

#SAA regain Mt Zahiya, Zahiya tower & hills 803 and 817 and are now attempting to advance on Burj Al-Qasab in #Latakia countryside
Mlohavi

#2641 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

tututuuuu wrote:radi guza u turskoj, a? :D

Primjetiti ce te da su (pored BiH) ISIL-ovci uputili prijetnju i Makedoniji, Japanu... :D nema zastave SAD-a do duse... :zoka:

Valjda im je trebalo 80 zastava da bi mogli citirati onaj hadis poslanika, s.a.v.s., o 80 zastava, ispod svake 12 000 vojnika. Eto ubacise i nas, blago nama...
Nego, pa mi vjerovatno i imamo oko 12 000 vojnika :?
General War

#2642 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

Zvezda neće u Tursku zbog Rusije
Crvena zvezda razmišlja da odustane od zimskih priprema u Turskoj, u znak poštovanja prema Rusiji i Vladimiru Putinu. :pasamoj:
arzuhal

#2643 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

Man of steel wrote: Ti si malo pobrkao lončiće.

Francuska revolucija 1789, Ruska 1917 ili Islamska u Iranu su dva različita svijeta i konteksta naspram ovog u Siriji.

Postoji velika razlika između smanjenja određene moći, građanskog rata, građanske pobune i nabrojanih veličanstvenih revolucija od onog što se trenutno dešava u Siriji.

Ti npr. agresiju na BiH bi istom tom svojom logikom mogao relativizirati pričama o borbi ugroženih i nezadovoljnih Srba.
Ništa ja nisam pobrkao, ja sam govorio o nepravednom političko-pravnom sistemu kojim je suvereno vladala sirijska BAAS klika a provodila vojno-muhaberatska aparatura. TO se ne može nikakvom demokratskom procedurom (niti izborima, bio sam jedne rpilike u Siriji kada su bili izbori, to je plač...) promijeniti, na žalost, jedino preko koljena. Osim u slučaju da sam diktator ne odluči odsjeći granu na kojoj sjedi, a to ne znam da li se ikad u historiji desilo.
E sad, moj stav je, iz onog što znam, da bi sam Bašar, lično dakle on, možda bio i spreman na takve promjene (jer znam koje je stvari počeo mijenjati još za života oca), na veću i postepenu demokratizaciju društva, na evolucijski proces koji je meni uvijek draži od nasilnog revolucijskog, ali na to nikada ne bi pristao čitav onaj sivi eminencijski aparat koji je stajao iza njegovog oca pa tako stoji danas i iza njega, koji bi radije iscenirali da i on pogine u kakvoj saobraćajki ili sačekuši kao brat mu Basil (koji je bio spreman istrest svu mafiju u Siriji iz gaća), nego da njima uskrati gospodarenje Sirijom.

Zato je i spominjanje pobune Srba u BiH, posmatrano u kontekstu legitimnosti samog političko-pravnog sistema i vrijednosti BiH, besmislica, potpuno su stvari neuporedive, konteksti su neuporedivi, objektivni razlozi pobune, itd.

Naravno, Amerikanci ne bi dopustili evolucijski proces pobošljanja situacije koja bi vodila većim pravima i slobodama, zato su "pogurali stvar", i doveli do stvaranja ISIL-a. Ali još više i brže su Amerikanci pogurali stvar u Iraku, pa ne vidim da se neko zbog toga toliko bunio ili danas buni i poziva: i Irak i Sirija su arapske zemlje, u obje ista partija na vlasti (BAAS), obje diktature, samo je razlika što je u jednoj diktator bio sunija nad većinskim šiitskim stanovništvom, a u drugoj alevit nad većinskim sunitskim stanovništvom. Pa je Iranu i Hezbollahu bilo ok rušenje Sadama, ali je nedopustivo rušenje Asada? Dakle, o kakvim nivoima licemjerja pričamo kada se brani jedna, a zanemaruje druga situacija?

Ja ovdje ne podržavam a priori ni Ameriku ni Rusiju, ni Tursku ni Iran ni Saudiju, ni sunije ni šiije (ali podržavam obični narod bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, podržavam one koji vazda fasuju ni zbog čega). Dok sam bio dijete vjerovao sam u priču o borbama Dobra i Zla, ali sam se tada također i igrao u pijesku, vjerovao da stariji ne lažu, i sl. Zato danas ne dudlam te slatke dude-varalice namočene u slatku nekritičnost ideološkog meda, ma čiji taj med bio. Niko se ovdje ne bori za nekakva moralna načela i za samo Dobro, nego vlastiti državno-političko-vojno-ekonomski interes, a ako je s druge strane nišana neko ko ''nije moj'', tim bolje, samo rokaj...
kamen spoticanja

#2644 Re: Sirija vol. 2

Post by kamen spoticanja »

Kikibombona

#2645 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

General War wrote:Zvezda neće u Tursku zbog Rusije
Crvena zvezda razmišlja da odustane od zimskih priprema u Turskoj, u znak poštovanja prema Rusiji i Vladimiru Putinu. :pasamoj:
Gazprom je glavni sponzor Zvezde pa ti vidi. :D
Mlohavi

#2646 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Ima ovaj TOW potencijala i u ovakvoj primjeni, jbt izvali citav zid :lol: Ili pak ovi tako lose zidaju objekte???
Naravno neopravdano s obzirom na cijenu al' kad imas masla...
Challenger__

#2647 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

nosara wrote:
Co0l wrote: Svako normalan,bez obzira na svoj stav prema zlocinackom Asadovom rezimu,je pozdravio ruske izjave o borbi protiv ISIL-a.I evo,jos uvijek se nadamo da ce se pocet borit protiv ISIL-a kao sto se bore protiv ostalih pobunjenika.
Ko normalan ne podrzava legitimno izabranu vlast u Siriji...? Ja ne znam nikog...
Sirijska država i armija, te njeni saveznici na čelu sa RF se bore ne samo protiv tzv. "IS" već sa brojnim ekstremističkim i terorističkim formacijama i organizacijama među kojima su one sa internacionalnih lista kao što su Al Nusra (ogranak Al Qaede) i Islamistička partija Turkistana.

Image

Ove frakcije podupire, naoružava i podržava Ankara. One su problem Sirije, Bliskog istoka i svijeta (terorizam) ništa manje od tzv. "Islamske države". Ista ideologija, isti cilj, nešto drugačija metodologija. Insistirati na borbi samo protiv "IS" je poziv na zaborav ovih činjenica, poziv na zatvaranje očiju na ovu grupacije, to je direktna podrška ovim kriminalno-terorističkim kartelima.

Upravo to radi zvanična Ankara.
zrakomlat

#2648 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

husein_kapetan wrote:Sve pohvale za ove sirijske momke koji su uspjeli iza teroristickih linija... besprijekornom intervencijom spasiti ovog nadasve sretnog pilota iz ralja glavosjeca..malo li je..
Ovo je simbolican ali indikativan dokaz spremnosti SAA da djeluje i u gotovo nemogucim uslovima i ovim stvorise presedan dostojan najelitnijih formacija..
Aferim..
:thumbup:
Bodkin

#2649 Re: Sirija vol. 2

Post by Bodkin »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
bh.tornjak wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Između ostalog i to je istorijska činjenica da je pomoć saveznika Rusiji bila od ogromne važnosti. Ali hajde ti to dokaži ovim mladim nabrijanim rusofilima kojima je Putin i Mladić uzor i putokaz u životu. To su generacije izgubljene u vremenu i prostoru, funkcionišu po istoj matrici kao i oni kozojebi dole što svakodnevno satiru lude. To je isti način razmišljanja. :oops:

kroz mnoge komentare se da primijetiti "nada" da ce rusi malo zesce zakuhati....i da ce se svijet time pozabaviti kako bi (neki) mogli da nastave zapoceti projekat "vekovnog sna"
zbog toga svo ovo svrsavanje na ruse... ;)
Naravno, jasno je meni to. Rekao sam već da je takvima Putin i Mladić uzor u životu. Između takvih i onih kozojeba dole nema neke bitne razlike u razmišljanju samo što su na prvi pogled na suprotnim stranama. Matrica razmišljanja je potpuno ista.
Kakve vi gluposti pisete. Mene bi majke mi rodjene stid bilo ovako nesto izvaliti
salik79

#2650 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

arzuhal wrote:
Man of steel wrote: Ti si malo pobrkao lončiće.

Francuska revolucija 1789, Ruska 1917 ili Islamska u Iranu su dva različita svijeta i konteksta naspram ovog u Siriji.

Postoji velika razlika između smanjenja određene moći, građanskog rata, građanske pobune i nabrojanih veličanstvenih revolucija od onog što se trenutno dešava u Siriji.

Ti npr. agresiju na BiH bi istom tom svojom logikom mogao relativizirati pričama o borbi ugroženih i nezadovoljnih Srba.
Ništa ja nisam pobrkao, ja sam govorio o nepravednom političko-pravnom sistemu kojim je suvereno vladala sirijska BAAS klika a provodila vojno-muhaberatska aparatura. TO se ne može nikakvom demokratskom procedurom (niti izborima, bio sam jedne rpilike u Siriji kada su bili izbori, to je plač...) promijeniti, na žalost, jedino preko koljena. Osim u slučaju da sam diktator ne odluči odsjeći granu na kojoj sjedi, a to ne znam da li se ikad u historiji desilo.
E sad, moj stav je, iz onog što znam, da bi sam Bašar, lično dakle on, možda bio i spreman na takve promjene (jer znam koje je stvari počeo mijenjati još za života oca), na veću i postepenu demokratizaciju društva, na evolucijski proces koji je meni uvijek draži od nasilnog revolucijskog, ali na to nikada ne bi pristao čitav onaj sivi eminencijski aparat koji je stajao iza njegovog oca pa tako stoji danas i iza njega, koji bi radije iscenirali da i on pogine u kakvoj saobraćajki ili sačekuši kao brat mu Basil (koji je bio spreman istrest svu mafiju u Siriji iz gaća), nego da njima uskrati gospodarenje Sirijom.

Zato je i spominjanje pobune Srba u BiH, posmatrano u kontekstu legitimnosti samog političko-pravnog sistema i vrijednosti BiH, besmislica, potpuno su stvari neuporedive, konteksti su neuporedivi, objektivni razlozi pobune, itd.

Naravno, Amerikanci ne bi dopustili evolucijski proces pobošljanja situacije koja bi vodila većim pravima i slobodama, zato su "pogurali stvar", i doveli do stvaranja ISIL-a. Ali još više i brže su Amerikanci pogurali stvar u Iraku, pa ne vidim da se neko zbog toga toliko bunio ili danas buni i poziva: i Irak i Sirija su arapske zemlje, u obje ista partija na vlasti (BAAS), obje diktature, samo je razlika što je u jednoj diktator bio sunija nad većinskim šiitskim stanovništvom, a u drugoj alevit nad većinskim sunitskim stanovništvom. Pa je Iranu i Hezbollahu bilo ok rušenje Sadama, ali je nedopustivo rušenje Asada? Dakle, o kakvim nivoima licemjerja pričamo kada se brani jedna, a zanemaruje druga situacija?

Ja ovdje ne podržavam a priori ni Ameriku ni Rusiju, ni Tursku ni Iran ni Saudiju, ni sunije ni šiije (ali podržavam obični narod bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, podržavam one koji vazda fasuju ni zbog čega). Dok sam bio dijete vjerovao sam u priču o borbama Dobra i Zla, ali sam se tada također i igrao u pijesku, vjerovao da stariji ne lažu, i sl. Zato danas ne dudlam te slatke dude-varalice namočene u slatku nekritičnost ideološkog meda, ma čiji taj med bio. Niko se ovdje ne bori za nekakva moralna načela i za samo Dobro, nego vlastiti državno-političko-vojno-ekonomski interes, a ako je s druge strane nišana neko ko ''nije moj'', tim bolje, samo rokaj...
Sto li, Boze?! :roll:
Locked