Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Locked
don vito

#2627 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by don vito »

MTI je ranije javila da je po jutrošnjem ukrcavanju migranata u autobuse ka austrijskoj granici plato kod budimpeštanske železničke stanice "Keleti" bio skoro ispražnjen, ali da se potom pojavilo još izbeglica želeći da zna da li će biti dodatnih autobusa za Austriju.
:D :D :D

Frau Merkel
Wir kommen

Image
don vito

#2628 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by don vito »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa majka mu stara nećeš valjda još reći da su svi falsifikatori sirijskih i generalno pasoša u svijetu Turci? :-? Kakav validan argument te svoje tvrdnje imaš?
Kazem ja da sam te precijenio :-D
Mada dozvoljavam da se namjerno pravis Englez pa insistiranjem na iskrivljavanjem sitnica zelis pobjeci iz diskusije

Otprilike ovako

Ja napisem ono sto su juce objavile agencije da "Turci" shtancaju sirijske pasose koje prodaju na licu mjesta onima koji se spremaju put EU, cak da se falsifikovani pasosi salju postom u Njemacku ne-Sirijcima koji cekaju rjesenje statusa. (zbog 1,2 miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj valjda je logicno zasto se ovim bave Turci a ne, recimo, Kinezi)
Onda ti demantujes info

ja ti dam crno na bijelo sta kaze Evropska agencija za granice Frontek
onda se uhvatis za zrak da si shvatio (ili "shvatio") kako sam mislio na drzavu Tursku

onda ja kazem "OK, bio sam malo neprecizan, naivno vjerujuci da ces shvatiti, ali to nista ne mijenja sustinu informacije"
ti mi odgovoris "nećeš valjda još reći da su svi falsifikatori sirijskih i generalno pasoša u svijetu Turci?" i u iducoj recenici "Kakav validan argument te svoje tvrdnje imaš?"

Opasan si manipulator, nadam se da nisi na nekoj poziciji gdje odlucujes o tudjim sudbinama
vade_mecum

#2629 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by vade_mecum »

don vito wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa majka mu stara nećeš valjda još reći da su svi falsifikatori sirijskih i generalno pasoša u svijetu Turci? :-? Kakav validan argument te svoje tvrdnje imaš?
Mada dozvoljavam da se namjerno pravis Englez pa insistiranjem na iskrivljavanjem sitnica zelis pobjeci iz diskusije

Otprilike ovako

Ja napisem ono sto su juce objavile agencije da "Turci" shtancaju sirijske pasose koje prodaju na licu mjesta onima koji se spremaju put EU, cak da se falsifikovani pasosi salju postom u Njemacku ne-Sirijcima koji cekaju rjesenje statusa. (zbog 1,2 miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj valjda je logicno zasto se ovim bave Turci a ne, recimo, Kinezi)
Onda ti demantujes info

onda se uhvatis za zrak da si shvatio (ili "shvatio") kako sam mislio na drzavu Tursku

onda ja kazem "OK, bio sam malo neprecizan, naivno vjerujuci da ces shvatiti, ali to nista ne mijenja sustinu informacije"
ti mi odgovoris "nećeš valjda još reći da su svi falsifikatori sirijskih i generalno pasoša u svijetu Turci?" i u iducoj recenici "Kakav validan argument te svoje tvrdnje imaš?"

Opasan si manipulator, nadam se da nisi na nekoj poziciji gdje odlucujes o tudjim sudbinama
dominacija nad drvosjecom :thumbup:
RNG_25

#2630 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by RNG_25 »

don vito wrote:Kazem ja da sam te precijenio :-D

Otprilike ovako

Onda ti demantujes info

Ma svakom pametnom je jasno šta ti hoćeš reći. Ne bi me čudilo da onaj kome se obraćaš namjerno izvrće stvari, ima svakakvih...
Drvosjeca iz Dejcica

#2631 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

don vito wrote:

Otprilike ovako

Onda ti demantujes info

Lafe, rekao si već 5 puta da si me precjenio i to ti nije nikakv argument u ovoj diskusiji ali eto ti ponavljaj još hiljadu puta k'o papagaj. :mrgreen:

Znaš ti dobro a i ja šta si mislio pod tim tako da ne tebaš dalje pojašnjavati. Jasno da falsifikatora ima Turaka, Kineza, Italijana, Amerikanca...itd. Biti falsifikator ne zavisi od nacionalnosti ali je problem što si ti svojim postom upravo želio Turcima (zvaničnim institucijama i narodu) nametnuti zvono organizatora i suorganizatora ovog haosa. Dovoljno te čitam na ovoj temi da bih prepoznao tvoju malicioznost i pokušaj dezavujisanja forumaša. Neće moći druže, barem dok sam na ovom forumu. :wink:
tututuuuu

#2632 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by tututuuuu »

don vito wrote:

Otprilike ovako

Onda ti demantujes info

Ma taj tip je smijesan. Pisao je kako Europa pokazuje svoje "dvolicno krscansko lice" prije koji dan. A skace ko oparen kad neko kaze muslimani za ove ljude, u bilo kojem kontekstu. Sta dalje ocekivati od takvog lika.
Gojeni H

#2633 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Gojeni H »

don vito wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
don vito wrote:Puk'o drvosjeca
OK, evo pomoć iz sažaljenja. Tvrdiš da Turska štampa pasoše i dijeli kome stigne a kao dokaz tome su lažirani sirijski pasoši. :shock: Druže, nisam ljut na tebe niti imam išta lično protiv tebe, ali fakat ne mogu da razumijem tu dozu gluposti. Opet ti prijateljski savjetujem, ne vjeruj meni, pitaj svoj jarana je li tvoja logika zdrava.
Aaaaa, najzad sam skontao zasto si demantovao moj cijeli post :-D
Ipak sam te precijenio. Shvatio si da sam mislio kako Drzava Turska shtanca sirijske pasose. Hajd sto se podrazumijeva da drzava Turska ne moze shtancati sirijske pasose nego bih, da sam mislio tako, napisao "Drzava Turska" ili "Turska" umjesto "Turci" sto je malo siri pojam i vise se odnosi na vaninstitucionalni sistem, da ne kazem falsifikatore u ovom slucaju. Znaci, sve je zbog male jezicke nepreciznosti koja ne mijenja sustinu da 2/3 ilegalnih migranata registrovanih u Madjarskoj cine ne-Sirijci koji se zele dokopati sirijskog pasosa.

http://rs.n1info.com/a89338/Svet/Region ... u-voz.html
Evropska agencija za granice Fronteks u međuvremenu upozorava kako se, uglavnom u Turskoj, pojavila trgovina falsifikovanim sirijskim pasošima, jer se zna da Sirijci u EU dobijaju pravo na azil, za razliku od migranata iz zemalja u kojima se ne ratuje.
Pod uslovom da nisi namjerno sirio dezinformacije, kada stvari postavis ovako:
Jel ti shvatas da je politika Njemacke zeleno svjetlo za jos veci migracioni talas, ne samo iz Sirije... Od onih koje su Madjari registrovali samo ih je trecina iz ratom pogodjene Sirije, odjednom se pojavljuju migranti iz Afganistana, Iraka, Bangladesa, Pakistana, cak i Irana... Turci shtancaju sirijske pasose svim zainteresovanim, ne samo da im prodaju na licu mjesta nego salju postom u Njemacku onima koji cekaju rjesenje azilantskog statusa...
Naravno da ce biti "pogresno shvaceno".
don vito

#2634 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by don vito »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Biti falsifikator ne zavisi od nacionalnosti ali je problem što si ti svojim postom upravo želio Turcima (zvaničnim institucijama i narodu) nametnuti zvono organizatora i suorganizatora ovog haosa.
:place1:
don vito

#2635 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by don vito »

Gojeni H
je..ga Turci vise, kud ih spomenuh,
zamijenite "Turci" sa "N.N. pocinioci"
i raspravljajte o sustini
tututuuuu

#2636 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by tututuuuu »

Tako ti je to kad dirnes Turke. Mozes reci da je krscanska Europa dvolicna, al ne smijes reci da su u Turskoj stancaju lazne putovnice, vec moras odmah dodati disklejmer kako ti nemas nista protiv Turaka, ili da to ne rade samo Turci, ili da tvoj post nije mrznja prema Turcima itd...
Drvosjeca iz Dejcica

#2637 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

tututuuuu wrote:
Ma taj tip je smijesan. Pisao je kako Europa pokazuje svoje "dvolicno krscansko lice" prije koji dan. A skace ko oparen kad neko kaze muslimani za ove ljude, u bilo kojem kontekstu. Sta dalje ocekivati od takvog lika.
Ja razumijem da se vi osjećate prozvani kada se stvari nazovu pravim imenom ali za to vam nije kriv Drvosječa. Istorijske činjenice su jednostavno nepobitne da bi se istorijska odgovornost svalila na Arape ili muslimane. Meni je od početka ove krize postalo jasno da problem nisu izbjeglice već muslimani kao muslimani što je Orban i još neki potvrdili svojim potezima i izjavama. Od početka pišem da Evropa ima problem prvo sama sa sobom što je ovih dana izašlo na vidjelo. Ja ipak ostavljam mogućnost da u nekim stvarima griješim ili ih pogrešno vidim ali sebi nikada ne bih dozvolio luksuz da nekome kažem ti si smiješan jer se time diskreditujem kao ozbiljan forumaš. Takvu sklonost obično imaju ljudi koji usljed nedostatka argumenta krenu sa onom "Hamo vidi mu glave". Imaš brate opciju ignore ako ti smetaju toliko moji postovi. :wink:
Drvosjeca iz Dejcica

#2638 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

don vito wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Biti falsifikator ne zavisi od nacionalnosti ali je problem što si ti svojim postom upravo želio Turcima (zvaničnim institucijama i narodu) nametnuti zvono organizatora i suorganizatora ovog haosa.
:place1:
To se zove čitanje između redova i razumijevanje cjeline a ne samo parcijalno rečenice ili riječi. Ti si na ovom forumu barem od mene pročitan. Nema potrebe za patetičnim smiliesima. :mrgreen:
tututuuuu

#2639 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by tututuuuu »

tututuuuu wrote:
Ja razumijem da se vi osjećate prozvani kada se stvari nazovu pravim imenom ali za to vam nije kriv Drvosječa. Istorijske činjenice su jednostavno nepobitne da bi se istorijska odgovornost svalila na Arape ili muslimane. Meni je od početka ove krize postalo jasno da problem nisu izbjeglice već muslimani kao muslimani što je Orban i još neki potvrdili svojim potezima i izjavama. Od početka pišem da Evropa ima problem prvo sama sa sobom što je ovih dana izašlo na vidjelo. Ja ipak ostavljam mogućnost da u nekim stvarima griješim ili ih pogrešno vidim ali sebi nikada ne bih dozvolio luksuz da nekome kažem ti si smiješan jer se time diskreditujem kao ozbiljan forumaš. Takvu sklonost obično imaju ljudi koji usljed nedostatka argumenta krenu sa onom "Hamo vidi mu glave". Imaš brate opciju ignore ako ti smetaju toliko moji postovi. :wink:
Ma to za argumente je smijesno. znas onu dobru staru, ko o cemu nego kurva o postenju. Ja i ti smo vodili raspravu i mislim da se nisi bas snasao. A procitao sam tvoj post o dvolicnoj krscanskoj Europi, kako ti napisao, pa sta onda dalje, kog ti mozes uopce osudjivati za nekakvo generaliziranje ili bilo sta sl.

Nisu problem izbjeglice, ni muslimani (nekom i to smeta, vjerovatno, al ne mozes ocekivati od 507 milijuna ljudi da isto misle, to je valjda jasno), vec je najveci problem oko tog ko je tu zapravo izbjeglica, a ko samo zeli da se okoristi i moguce u buducnosti bude teret za to drustvo, kako ekonomski, tako i sigurnosno. Evo bas citam na portalu kako je Pakistanac stradao na pruzi isavsi za Austriju, Pakistanac dakle. I sto mnogi bacaju isprave? Ili sto se ovdje spominje uzimaju lazne isprave kao da su porijeklom iz Sirije? Pa jasno je zasto, da se ne vidi zemlja porijekla. To dosta govori o tome da ovdje nisu samo izbjeglice.
Last edited by tututuuuu on 05/09/2015 15:00, edited 1 time in total.
Gojeni H

#2640 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Gojeni H »

Bodkin wrote:
5 0 5 wrote:
Bodkin wrote:Davno sam ja napisao da nema sanse da se moze skontati odakle je ko. Plus sto to kad dodje u njemack nestane. Ali eto, ovi kvaziliberali bi sve pustali. Sta ima veze. Inteligentno u pm.
pa i njemci su odnekud dosli, zar ne? od kad je ljudi na ovoj planeti, migriraju.

na kraju krajeva, sirijci ne dolaze na tenkovima kao sto su to radili njemci u proslom vijeku.
Dobro, daj da ozbiljno pricamo.
Jasno je meni da svi hoce u njemacku ai je savrseno jasno da svi ne mogu i ne trebaju moci u njemacku. Jer bi onda njemacka postala zemlja bliskog istoka.
Njemacka se u ovo svjesno upustila i misli da se moze nositi s ovim problemom. Do 2030. god. ne samo Njemacka, vec mnoge druge razvijene zemlje ce imati ogorman problem s manjkom radne snage. Njemacka misli da sada ima dovoljno snage da na vrijeme prevazidje problem i da do te godine ima obucenu radnu snagu.
S obzirom da od nekadasnje Sirije vise nema nista, te da ogromna vecina ovih ljudi nece imati nikakvog osjecaja vezanosti i lojalnosti prema toj zemlji, sirijske izbjeglice se cine kao najsigurniji tim za opkladu.

Prevelik uticaj djela G. Friedmana. :D
Gojeni H

#2641 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Gojeni H »

don vito wrote:
Gojeni H
Ne razumijem oko cega se vi raspravljate.
Njemacka kao najveca ekonomija u Evropi ima svoju duznost prema svojim gradjanima i prema privredi, a to je da bude par decenija ispred drugih i da nastoji da rijesi nadolazeci problem manjka radne snage.

Pokazuje se da je sasvim nebitno to sto barem polovina ovih ljudi dolaze iz Pakistana, Afganistana, Bangladesa, Nepala i Irana.
STavise cak bolje, ne mora se nista raditi po pitanju posljedica zivota u ratnim uvjetima.

Kome je do sada bilo nejasno na koji nacin funkcionise EU, barem bi sada trebalo biti manje zamagljeno.
Dok je dobro, ili dok je prijetnja van Unije, svi su k'o jedan. Medjutim, kada se pocnu sukobljavati individualni interesi clanica, sto postaje sve cesce, onda je svako sebi.

Amerikanci naravno, sve poslovicno gledaju sa strane i smjeskaju se ... oni imaju Meksikance.

S humanitarne tacke gledista, nema nikakve dileme da ugrozenim ljudima treba pomoci. Ali, to je neka sporedna prica u ovom slucaju.
Drvosjeca iz Dejcica

#2642 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

tututuuuu wrote:
tututuuuu wrote:
Ma to za argumente je smijesno. znas onu dobru staru, ko o cemu nego kurva o postenju. Ja i ti smo vodili raspravu i mislim da se nisi bas snasao. A procitao sam tvoj post o dvolicnoj krscanskoj Europi, kako ti napisao, pa sta onda dalje, kog ti mozes uopce osudjivati za nekakvo generaliziranje ili bilo sta sl.
OK to je tvoje pravo na mišljenje, ne slažem se sa njim ali poštujem.

tututuuuu wrote:Nisu problem izbjeglice, ni muslimani (nekom i to smeta, vjerovatno, al ne mozes ocekivati od 507 milijuna ljudi da isto misle, to je valjda jasno),
Neko je na ovoj temi kao argument zašto ovim izbjeglicama treba zabraniti ulazak pomenuo i napad na Charlie-Harbo, mislim da je bio DonVito ali ne mogu 100% tvrditi (mada se ne bih iznenadio). Možemo li onda istim aršinom reći da ne možemo očekivati da svi ti ljudi koji dolaze podržavaju te i takve napade. To je valjda jasno?

tututuuuu wrote:vec je najveci problem oko tog ko je tu zapravo izbjeglica, a ko samo zeli da se okoristi i moguce u buducnosti bude teret za to drustvo, kako ekonomski, tako i sigurnosno. Evo bas citam na portalu kako je Pakistanac stradao na pruzi isavsi za Austriju, Pakistanac dakle. I sto mnogi bacaju isprave? Ili sto se ovdje spominje uzimaju lazne isprave kao da su porijeklom iz Sirije? Pa jasno je zasto, da se ne vidi zemlja porijekla. To dosta govori o tome da ovdje nisu samo izbjeglice.
Vidi jednu stvar. Među hiljadama i hiljdama izbjeglica iz BiH i Hrvatske bilo je onih koji su zloupotrijebili svoj položaj, nakačili se na socijalu, iskoristili sitem, vršili kriminalna djela...itd Znam jednog koji je u Švedskoj otovorio firmu, prodao je za debele pare, pa kasnije na osnovu papira iz BiH i lakšeg ranjavanja u ratu kao civil izganjao penziju sa 50 godina. Suludo bi bilo kada bih ja tvrdio da neće među ovim izbjeglicama biti onih koji će iskoristiti sistem ali je još luđe i licemjernije to koristi kao argument da se svima zabrani ulazak. Ne možeš zbog tih koji će eventualno iskoristii sitem zabraniti svima ulazak. To za EU jednostavno, ako će poštovati tekovine zadnjih 60 godina, jednostavno neprihvatljivo a to upravo zagovara Mađarska pa je zbog toga i izležena kritikama te iste EU sa prvom. :oops: problem lažnih isprava, pasoša i izjava se rješava na drugi način.
Drvosjeca iz Dejcica

#2643 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Gojeni H wrote:
don vito wrote:
Gojeni H
Njemacka kao najveca ekonomija u Evropi ima svoju duznost prema svojim gradjanima i prema privredi, a to je da bude par decenija ispred drugih i da nastoji da rijesi nadolazeci problem manjka radne snage.

Pokazuje se da je sasvim nebitno to sto barem polovina ovih ljudi dolaze iz Pakistana, Afganistana, Bangladesa, Nepala i Irana.
STavise cak bolje, ne mora se nista raditi po pitanju posljedica zivota u ratnim uvjetima.

Kome je do sada bilo nejasno na koji nacin funkcionise EU, barem bi sada trebalo biti manje zamagljeno.
Dok je dobro, ili dok je prijetnja van Unije, svi su k'o jedan. Medjutim, kada se pocnu sukobljavati individualni interesi clanica, sto postaje sve cesce, onda je svako sebi.

Amerikanci naravno, sve poslovicno gledaju sa strane i smjeskaju se ... oni imaju Meksikance.

S humanitarne tacke gledista, nema nikakve dileme da ugrozenim ljudima treba pomoci. Ali, to je neka sporedna prica u ovom slucaju.
Vrlo dobra konstatacija, to sam i ja primejtio i rekao u početku. Dok teče med i mlijeko svi su za EU, kada treba pokazati solidarnost onda se međusobno optužuju i čekaju da neko drugi riješi probleme.
Drvosjeca iz Dejcica

#2644 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Evo jedan dobar tekst/interviju na ovu temu sa Aleksandrom Hemonom.

http://www.klix.ba/vijesti/kultura/alek ... /150905039
"Katastrofalna invazija na Irak i saučesništvo velikog broja Amerikanaca koji sada žele zaboraviti godine Bushove vladavine, izbace me iz takta. Akumulirao sam nekoliko ratova u životu koji su moralno, etički i politički su bili neizbježno bezuspješni. Rat nas ponižava", kazao je Hemon.
"Izbjeglice truhnu u kamionima smrti u Evropi, a mi pričamo o travi. Ne govorim da svi moramo napraviti kolektivnu žrtvu, ali trebamo li svi imati privilegiju da živimo u stabilnom društvu koje proizvodi "smirene" kako bi ignorisali patnju ostalih. Joshua je jedan od njih", rekao je.
refffko

#2645 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by refffko »

Nikog vojno sposobnog ja ne bih pustio u Europu.
Sta oni dobro Europi mogu donijeti?
Samo belaje.
Ovi se medjusobno mrze i ubijaju. Kako onda ocekivati od njih da prihvate vrijednosti na kojima Europa pociva i da se pridrzavaju pravila?
Europa i svijet trebaju podrzati Asada da brzo pobijedi sve frakcije tamo, da se ponovo uspostavi red u Siriji i da se vrate sve "izbjeglice".
don vito

#2646 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by don vito »

Gojeni H wrote:
don vito wrote:
Gojeni H

Ja bih rekao da se malo preuvelicava taj nadolazeci problem navodnog nedostatka radne snage u Njemackoj. Sa jedne strane moderna tehnologija ukida sve vise radnih mjesta, sa druge strane proizvodnja se seli na jeftinije prostore... Rast proizvodnje ne znaci nuzno i povecanje broja radnih mjesta. Nijemci su jos uvijek u situaciji da mogu birati i odbijati jednostavne i slabije placene poslove sofera, kurira, kuhara, medicinskih sestara, njegovateljica ali neka buduca neminovna reforma trzista rada natjerat ce ih da i ovo prihvate kad roboti potpuno preuzmu ugaseno radno mjesto u fabrici Mercedesa ili kad Mecka otvori jos neku fabriku u Kini. Takodjer, treba racunati da ce prioritet u zaposljavanju imati stanovnici drugih zemalja EU (Grcka i Spanija sa 50 posto nezaposlenih mladih; balticke drzave, Rumunija i Bugarska gdje su isti poslovi 4-5 slabije placeni nego u Njemackoj, tu su i Poljaci, Slovaci, Hrvati, drzavljani BiH sa hrvatskim pasosima, drzavljani Makedonije sa bugarskim pasosima, drzavljani Moldavije sa rumunskim pasosima, drzavljani Ukrajine sa poljskim pasosima), onda dolaze ovi sa oboda EU (Zapadni Balkan, Ukrajina)... Mislim da je buducnost ogromne vecine arapskih migranata (74 posto Sirijaca i 92 posto Afganistanaca ima samo osnovnu skolu) dugogodisnji zivot u izbjeglickim centrima
Last edited by don vito on 05/09/2015 15:35, edited 3 times in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#2647 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

refffko wrote:Nikog vojno sposobnog ja ne bih pustio u Europu.
Sta oni dobro Europi mogu donijeti?
Samo belaje.
Ovi se medjusobno mrze i ubijaju. Kako onda ocekivati od njih da prihvate vrijednosti na kojima Europa pociva i da se pridrzavaju pravila?
Europa i svijet trebaju podrzati Asada da brzo pobijedi sve frakcije tamo, da se ponovo uspostavi red u Siriji i da se vrate sve "izbjeglice".

Kasno iz guzice u glavu došlo, ha? Paradoksalno je to da su bili bolji režimi pod vladavinom diktatora nego ovo što imamo danas. :oops:
SmokingMan

#2648 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by SmokingMan »

Image
Gojeni H

#2649 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Gojeni H »

don vito wrote: Ja bih rekao da se malo preuvelicava taj nadolazeci problem navodnog nedostatka radne snage u Njemackoj. Sa jedne strane moderna tehnologija ukida sve vise radnih mjesta, sa druge strane proizvodnja se seli na jeftinije prostore... Rast proizvodnje ne znaci nuzno i povecanje broja radnih mjesta. Nijemci su jos uvijek u situaciji da mogu birati i odbijati jednostavne i slabije placene poslove sofera, kurira, kuhara, medicinskih sestara, njegovateljica ali neka buduca neminovna reforma trzista rada natjerat ce ih da i ovo prihvate kad roboti potpuno preuzmu ugaseno radno mjesto u fabrici Mercedesa ili kad Mecka otvori jos neku fabriku u Kini. Takodjer, treba racunati da ce prioritet u zaposljavanju imati stanovnici drugih zemalja EU (Grcka i Spanija sa 50 posto nezaposlenih mladih; balticke drzave, Rumunija i Bugarska gdje su isti poslovi 4-5 slabije placeni nego u Njemackoj, tu su i Poljaci, Slovaci, Hrvati, drzavljani BiH sa hrvatskim pasosima, drzavljani Makedonije sa bugarskim pasosima, drzavljani Moldavije sa rumunskim pasosima, drzavljani Ukrajine sa poljskim pasosima), onda dolaze ovi sa oboda EU (Zapadni Balkan, Ukrajina)... Mislim da je buducnost ogromne vecine arapskih migranata (74 posto Sirijaca i 92 posto Afganistanaca ima samo osnovnu skolu) dugogodisnji zivot u izbjeglickim centrima
Nikada u ljudskoj historiji poboljsanje tehnologije nije dovelo do smanjenja potrebe za radnom snagom vec obratno.
Razvijaju se nove tehnologije te dolazi do potrebe za odrzavanjem novih masina.
don vito

#2650 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by don vito »

Gojeni H wrote:Nikada u ljudskoj historiji poboljsanje tehnologije nije dovelo do smanjenja potrebe za radnom snagom vec obratno.
Razvijaju se nove tehnologije te dolazi do potrebe za odrzavanjem novih masina.
Ne vidim kako ce 100 ljudi sa neke proizvodne trake biti prebaceno na odrzavanje robota koji ce preuzeti tu istu traku. Onda im ne treba investicija u robote, nek nastave po starom sa 100 hamala na traci. Svi idu na smanjenje troskova kako bi cijena proizvoda bila sto niza - ne samo kroz pojeftinjenje samog procesa proizvodnje nego i poslovnog okruzenja. To, u kombinaciji sa razvojem novih tehnologija, drasticno smanjuje javni sektor (U Grckoj su desetkovali budzetlije, Italija smanjuje javni sektor za 50.000 radnika...) pa valja racunati i sa ovom ekipom na trzistu rada.
Locked