Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
spreca

#2626 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

detroit-mercy wrote:
Objektivni navijac wrote:Drzava da bi prakticno osim i tehnicki bila drzava,mora imati odredjenu velicinu. Povrsinski,populaciono,ekonomski -to sve skupa indicira i vojnu snagu.BiH i ex yu drzave to jednostavno nemaju,to su smijurije od drzava.
Jugoslavija je bila dovoljno velika,dovoljno po svakom od parametara. Jugoslavija je imala potencijal,ex -yu drzave su smjehoteka. Isprdci. Najbolji primjer ,kojim se to moze plasticno opisati je kurac,muski polni organ ,latinski penis. Penis od 5-6 cm je tehnicki penis,moze obaviti sve funkcije-spolne i sve ostale ali ipak nije to to :mrgreen: Da bi penis bio penis,treba bar 20 cm. Tako ti je sa Jugoslavijom i ex yu drzavama !
Norveska ima 5 miliona stanovnika, Finska ima 5 million stanovnika, Luxemburg :mrgreen: ???. Dzabe Indiji sto je 1.1milijardu odnosno kurcina pogolema kad bi svi u Finsku i Norvesku da imaju male kurcice :mrgreen: .
:thumbup:
a i zene kazu da velicina nije bitna
detroit-mercy

#2627 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
spreca wrote:
PeppermintSA wrote:

Sela su hranila cijelu državu. Gdje su sela danas?
jesu hranili ali su ostali sirotinja......danas su sela male carsije po svim parametrima
Spreča, Jugoslavija je 1945. imala višak seoskog stanovništva, i izmedju 1945. i 1956. broj ruralnog stanovništva opao je sa 80 na 50%. Dakle, ti ljudi su dovedeni u grad i pretvoreni u radništvo. 1985. broj seoskog stanovništva je bio 4.2 miliona, 1956. 10 miliona. Opala je i površina obradjenog (ne obradivog) zemljišta, ali minimalno, a broj traktora se povećao sa 15,000 1956. na 880,000 1985. Dakle, i potreba za radnom snagom se smanjila. Da bi se poboljšao status ratara, dizale su se cijene poljoporivrednih proizvoda.

Problem industrijalizacije je što je ona bila prvi poratni odgovor na problem viška seoskog stanovništva oko kojeg je krenula čitava havarija u prvoj Jugoslaviji; a kad se taj problem počeo rješavati, nastale su nove vrste problema, pa su da bi poboljšali položaj poljoprivrednika, dizali cijene poljoprivrednih proizvoda (za 10 godina izmedju 75-85 za 1500%) ... itd ... najosnovniji problem druge Jugoslavije je bio taj što su sabili razvojni period jednog društva u 30 godina, jednostavno, nisu imali izbora; takve putanje razvoja društva su istorijski presedani, a ne standardi. Da je to trajalo 200 godina, manji bi bio efekat na seosko stanovništvo.

Kad se kaže da su oni izgradili zemlju, oni su je bukvalno izgradili. A, izgradili su je jer je seljak navikao da radi, i ta prva generacija poslije rata je zapravo i bila generacija ljudi naviknutih na rad, ljudi sa sela, ljudi sa mentalitetom sagradi svojim rukama. I svaka im čast na tome. Generacijama im treba skidati kapu na onome što su napravili.

:kakoste:
Usitnjavanjem posjeda, slabom socijalnom zastitom i drugim stvarima, razvoju sela su bili stavljeni okovi na ruke.
piupiu

#2628 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

PeppermintSA, moj naklon i vama. :kakoste:
Dozer

#2629 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

detroit-mercy wrote: Znaci Juga je mogla opstati samo za Titina zivota, ne cini li ti se da je onda tako mocna drzava bila na slabim temeljima :skoljka: . Ulazis u malo zajebanije podrucje.
Ne bas.... To je cinjenicno stanje, odnosno istorijski fakti (ne faktu, ono za hemeroide :D)
Za njegovog zivota svi oni koji kasnije poskakase da "imaju nesto svoje" nisu smjeli ni pisnuti, i ta diktatura je, s ove tacke gledista i vremenske distance, bila i te kako pozeljna i opravdana. Cim su pusteni s lanca, vidjesmo sta napravise. A gledamo, i osjetimo, i sada...
spreca

#2630 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

piupiu wrote:
Spreča, Jugoslavija je 1945. imala višak seoskog stanovništva, i izmedju 1945. i 1956. broj ruralnog stanovništva opao je sa 80 na 50%. Dakle, ti ljudi su dovedeni u grad i pretvoreni u radništvo. 1985. broj seoskog stanovništva je bio 4.2 miliona, 1956. 10 miliona. Opala je i površina obradjenog (ne obradivog) zemljišta, ali minimalno, a broj traktora se povećao sa 15,000 1956. na 880,000 1985. Dakle, i potreba za radnom snagom se smanjila. Da bi se poboljšao status ratara, dizale su se cijene poljoporivrednih proizvoda.

Problem industrijalizacije je što je ona bila prvi poratni odgovor na problem viška seoskog stanovništva oko kojeg je krenula čitava havarija u prvoj Jugoslaviji; a kad se taj problem počeo rješavati, nastale su nove vrste problema, pa su da bi poboljšali položaj poljoprivrednika, dizali cijene poljoprivrednih proizvoda (za 10 godina izmedju 75-85 za 1500%) ... itd ... najosnovniji problem druge Jugoslavije je bio taj što su sabili razvojni period jednog društva u 30 godina, jednostavno, nisu imali izbora; takve putanje razvoja društva su istorijski presedani, a ne standardi. Da je to trajalo 200 godina, manji bi bio efekat na seosko stanovništvo.

Kad se kaže da su oni izgradili zemlju, oni su je bukvalno izgradili. A, izgradili su je jer je seljak navikao da radi, i ta prva generacija poslije rata je zapravo i bila generacija ljudi naviknutih na rad, ljudi sa sela, ljudi sa mentalitetom sagradi svojim rukama. I svaka im čast na tome. Generacijama im treba skidati kapu na onome što su napravili.

:kakoste:
postoji
mala laz
velika laz
i statistika...ovo sto ti nabaca to je statistika......selo gdje sam ja zivio je imalo bukvalno 2-3traktora pred sami rat a sad ih ima ihahaj :mrgreen: ....ranije je poneki seljak (u BiH) imao traktor i eventualno par prikljucaka dok danas ima skoro sve prikljucke da zaokruzi jedan ciklus.....znam dobro sta je bilo selo i kako je bilo ......znam koliko i kako je moj otac rahmetli radio a i sam sta sam morao uraditi.....ja sam kao sedmogodisnjak poceo pomagati roditeljima
Ali Kemal

#2631 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

detroit-mercy wrote: Nosara, smataram da nisi politicki nimalo naivan. Sa Njofrom u Hrvatskoj i Slobom u Srbiji, mogli su i Titu iz mezara reinkarnirat ili klonirat, bilo bi sto bi bilo.
Mislim da ne bi bilo isto. Da nisu pobijedile nacionalne stranke, cak kamo srece da nisu nikada ni osnovane, nikada se ne bi moglo dogoditi to sto se dogodilo. Na nezavisnost bi se moralo cekati vjerovatno nekoliko godina, kao sto se desilo u Crnoj Gori, sto bi paradoksalno bila u stvari brza varijanta, jer sve dok je Visokog predstavnika, jos uvijek nema prave nezavisnosti.
Pored toga Crna Gora nema Dejtona, sve su uradili potpuno sami, ogromna razlika, da ne spominjemo sve ostalo, tako da reci da bi sve bilo isto bez obzira ko je bio na vlasti u BiH 1990 je samo skidanje odgovornosti sa ljudi koji su se toliko borili za vlast i moc, ali bez odgovornosti.
Napunjeni dzepovi takodje mnogo toga govore.
detroit-mercy

#2632 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
detroit-mercy wrote: Znaci Juga je mogla opstati samo za Titina zivota, ne cini li ti se da je onda tako mocna drzava bila na slabim temeljima :skoljka: . Ulazis u malo zajebanije podrucje.
Ne bas.... To je cinjenicno stanje, odnosno istorijski fakti (ne faktu, ono za hemeroide :D)
Za njegovog zivota svi oni koji kasnije poskakase da "imaju nesto svoje" nisu smjeli ni pisnuti, i ta diktatura je, s ove tacke gledista i vremenske distance, bila i te kako pozeljna i opravdana. Cim su pusteni s lanca, vidjemo sta napravise. A gledamo, i osjetimo, i sada...
Ko kaze da nisu smejli ni pisnuti, slabo poznajes historiju Juge. Da pocnemo od stalnih trvenja medju republickim partijskim rukovodstvima, pa nadalje do MASPOKA, Liberala i sl. Tito je presijecao autoritetom ali zapamti da diktatura nije mogla potrajati vjecno i onda opet dolazimo do temelja drzave.
Dozer

#2633 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Pa, spreca, ti si jak k'o crna zemlja onda :D
detroit-mercy

#2634 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Ali Kemal wrote:
detroit-mercy wrote: Nosara, smataram da nisi politicki nimalo naivan. Sa Njofrom u Hrvatskoj i Slobom u Srbiji, mogli su i Titu iz mezara reinkarnirat ili klonirat, bilo bi sto bi bilo.
Mislim da ne bi bilo isto. Da nisu pobijedile nacionalne stranke, cak kamo srece da nisu nikada ni osnovane, nikada se ne bi moglo dogoditi to sto se dogodilo. Na nezavisnost bi se moralo cekati vjerovatno nekoliko godina, kao sto se desilo u Crnoj Gori, sto bi paradoksalno bila u stvari brza varijanta, jer sve dok je Visokog predstavnika, jos uvijek nema prave nezavisnosti.
Pored toga Crna Gora nema Dejtona, sve su uradili potpuno sami, ogromna razlika, da ne spominjemo sve ostalo, tako da reci da bi sve bilo isto bez obzira ko je bio na vlasti u BiH 1990 je samo skidanje odgovornosti sa ljudi koji su se toliko borili za vlast i moc, ali bez odgovornosti.
Napunjeni dzepovi takodje mnogo toga govore.
Prije Crnogorske nezavisnosti, NATO je Srbiju razbucao ko panto pitu, tako da Srbiji vise nije bilo do tuce. Kurac bi Crnogorci dobili nezavisnost nako, bio bi gore nego u BiH i ostalo bi im drzave malo oko Lovcena. Kako se neke historijske cinjenice zanemaruju :mrgreen: .
spreca

#2635 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: Usitnjavanjem posjeda, slabom socijalnom zastitom i drugim stvarima, razvoju sela su bili stavljeni okovi na ruke.
koliko ima seljaka penzionera...seljaci nisu imali socijalnu zastitu a uredno su placali porez i to ne mali u odnosu kakvu su imali dobit od onoga sta su proizveli ako ih nije sjebala vremenska prognoza
Dozer

#2636 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

detroit-mercy wrote:
Dozer wrote:
Za njegovog zivota svi oni koji kasnije poskakase da "imaju nesto svoje" nisu smjeli ni pisnuti, i ta diktatura je, s ove tacke gledista i vremenske distance, bila i te kako pozeljna i opravdana. Cim su pusteni s lanca, vidjemo sta napravise. A gledamo, i osjetimo, i sada...
Ko kaze da nisu smejli ni pisnuti, slabo poznajes historiju Juge. Da pocnemo od stalnih trvenja medju republickim partijskim rukovodstvima, pa nadalje do MASPOKA, Liberala i sl. Tito je presijecao autoritetom ali zapamti da diktatura nije mogla potrajati vjecno i onda opet dolazimo do temelja drzave.
A sta ja govorim...? Da ih je bar potamanio na vrijeme, danas sigurno ne bismo imali svo ovo sranje. A ni ono ranije...
detroit-mercy

#2637 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:Pa, spreca, ti si jak k'o crna zemlja onda :D
Nije jak ko zemlja nego ti prica kako je bilo onima kojima babo nije bio director koji su jos imali tu srecu da su rodjeni na selu :mrgreen: .
Pitaj Sprecu koliko je djece iz njegovog sela vidjelo mora ili skijanja u drzavi gdje su svi isli na more 20 dana i 10 dana na skijanje :mrgreen: .
spreca

#2638 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

jesam hvala bogu...i fizicki i psihicki i moralno :D
Dozer

#2639 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

detroit-mercy wrote:
Nije jak ko zemlja nego ti prica kako je bilo onima kojima babo nije bio director koji su jos imali tu srecu da su rodjeni na selu :mrgreen: .
Pitaj Sprecu koliko je djece iz njegovog sela vidjelo mora ili skijanja u drzavi gdje su svi isli na more 20 dana i 10 dana na skijanje :mrgreen: .
Razlika danas je....?

Tako i treba, Spreca :thumbup:
Last edited by Dozer on 02/09/2015 16:50, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#2640 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
detroit-mercy wrote:
Dozer wrote:
A sta ja govorim...? Da ih je bar potamanio na vrijeme, danas sigurno ne bismo imali svo ovo sranje. A ni ono ranije...
Koga da je potamanio, ustase, cetnike ili 80-90% partijskih rukovodstava. Pa Tito je trebo potamanit onda prvo svoje najblize saradnike. Daj ba, odvadite malo. :mrgreen:
5 0 5

#2641 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:15, edited 1 time in total.
Ali Kemal

#2642 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Dozer wrote:
Za njegovog zivota svi oni koji kasnije poskakase da "imaju nesto svoje" nisu smjeli ni pisnuti, i ta diktatura je, s ove tacke gledista i vremenske distance, bila i te kako pozeljna i opravdana. Cim su pusteni s lanca, vidjesmo sta napravise. A gledamo, i osjetimo, i sada...
Ne bih rekao da je to bila diktatura u periodu koji ja pamtim, dakle sedamdesete pa nadalje, prije bih rekao da je to bila pravna drzava po zakonima koji su tada bili vazeci.
Prekrsis zakon, snosis posljedice i svako je znao sta smije, a sta ne smije. Nije bilo sprdacine na sudjenjima, kao sto je to radio npr Zijad Turkovic.
Ekstremni zlocinci dobiju smrtnu kaznu, a ne kablovsku i telefon u celiji, u takvoj drzavi Zike bi cvilio za milost, a ne da napada jos osoblje po zatvoru.
Znaci nama treba samo pravna drzava, bilo to diktatura tipa Josipa Broza ili visestranacki sistem, medjutim vec je decenijama na vlasti grupa teskih lopova koji bi uspostavljanjem pravne drzave automatski sebe strpali u zatvor.
Vrijednost opljackane imovine se nazalost vjerovatno nece nikada ni saznati.
piupiu

#2643 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

spreca wrote: postoji
mala laz
velika laz
i statistika...ovo sto ti nabaca to je statistika......selo gdje sam ja zivio je imalo bukvalno 2-3traktora pred sami rat a sad ih ima ihahaj :mrgreen: ....ranije je poneki seljak (u BiH) imao traktor i eventualno par prikljucaka dok danas ima skoro sve prikljucke da zaokruzi jedan ciklus.....znam dobro sta je bilo selo i kako je bilo ......znam koliko i kako je moj otac rahmetli radio a i sam sta sam morao uraditi.....ja sam kao sedmogodisnjak poceo pomagati roditeljima
Vjerujem ja tebi sve. Ono što ja pišem je da su oni imali nezahvalan zadatak izvlačenja jedne zemlje iz feudalizma u roku od 30 godina. Uradili su puno, i najbolje što su znali. Sa koliko su se stvari morali nositi u isto vrijeme, nevjerovatno je koliko su postigli. U procesu su neke stvari zanemarili, a od nekih makro-politika su napravili nove probleme na mikro-nivou. Za mene nije realno očekivati da su oni mogli riješiti sve odjednom, njihov je prioritet bila industrijalizacija, i to su i uradili. Ti su ljudi bili živi u vrijeme prve Jugoslavije i gledali su svijet iz te perspektive ... za njih je rješenje, prvi prioritet bila industrijalizacija. Tako ja to vidim.
detroit-mercy

#2644 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

5 0 5 wrote:
detroit-mercy wrote: Prije Crnogorske nezavisnosti, NATO je Srbiju razbucao ko panto pitu, tako da Srbiji vise nije bilo do tuce. Kurac bi Crnogorci dobili nezavisnost nako, bio bi gore nego u BiH i ostalo bi im drzave malo oko Lovcena. Kako se neke historijske cinjenice zanemaruju :mrgreen: .
a kako je srbija dobila nezavisnost?
Pokupila sta je ostalo poslije ratova :mrgreen: sta su trebali proglasiti zavisnost Srbije nakon svega :mrgreen: .
Ne razumijem pitanje i koliko je relevantno za bilo sta.
detroit-mercy

#2645 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Ali Kemal wrote:
Dozer wrote:
Ne bih rekao da je to bila diktatura u periodu koji ja pamtim, dakle sedamdesete pa nadalje, prije bih rekao da je to bila pravna drzava po zakonima koji su tada bili vazeci.
Prekrsis zakon, snosis posljedice i svako je znao sta smije, a sta ne smije. Nije bilo sprdacine na sudjenjima, kao sto je to radio npr Zijad Turkovic.
Ekstremni zlocinci dobiju smrtnu kaznu, a ne kablovsku i telefon u celiji, u takvoj drzavi Zike bi cvilio za milost, a ne da napada jos osoblje po zatvoru.
Znaci nama treba samo pravna drzava, bilo to diktatura tipa Josipa Broza ili visestranacki sistem, medjutim vec je decenijama na vlasti grupa teskih lopova koji bi uspostavljanjem pravne drzave automatski sebe strpali u zatvor.
Vrijednost opljackane imovine se nazalost vjerovatno nece nikada ni saznati.
A ti pamtis sve, pa nekako od tih godina je i poceo raspad, sve je samo kulminiralo u 90tim. Ili mislis da je sve pocelo 90te :mrgreen: .
spreca

#2646 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

detroit-mercy wrote:
samo na karti :lol: :lol: :lol: i to ako su imali kartu juge...mnogima roditelji nisu mogli kupiti tu jebenu kartu....nego se prenosila sa koljena na koljena sva izlijepljena i sikkrpana :lol: :lol: :lol:
@Dozer vec u 7 godin a i ranije do ili posle skole sam morao cuvati krave sa knjigom u rukama.....nisam imao sto i stolicu da ucim...nego sjedi brale na pod i bubaj nauku :lol: ali eto ipak sam uspio nesto u u zivotu ostvariti....zato kazem nemoj te pretjerivati u tim hvalama ,mada kazem ima se i sta hvaliti u onoj drzavi ali budimo realni...meni licno fali ona sloboda da si mogao u bilo koje doba dana ili noci svugdje snjhati :oops: :lol: a da te niko nedira.....to mi fali
il dottore

#2647 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by il dottore »

Dozer wrote:
detroit-mercy wrote:
Razlika danas je....?

Pitanje ti je u koliziji s naslovom teme
detroit-mercy

#2648 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
detroit-mercy wrote:
Razlika danas je....?

Ne znam, ne zivim na selu, Spreca ti moze reci iz prve ruke. Znam da je sprecansko polje dosta zivo, po izgradjenim objektima ne cini mi se da im lose ide :mrgreen: .
5 0 5

#2649 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:15, edited 1 time in total.
spreca

#2650 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

piupiu wrote:
spreca wrote: postoji
mala laz
velika laz
Vjerujem ja tebi sve. Ono što ja pišem je da su oni imali nezahvalan zadatak izvlačenja jedne zemlje iz feudalizma u roku od 30 godina. Uradili su puno, i najbolje što su znali. Sa koliko su se stvari morali nositi u isto vrijeme, nevjerovatno je koliko su postigli. U procesu su neke stvari zanemarili, a od nekih makro-politika su napravili nove probleme na mikro-nivou. Za mene nije realno očekivati da su oni mogli riješiti sve odjednom, njihov je prioritet bila industrijalizacija, i to su i uradili. Ti su ljudi bili živi u vrijeme prve Jugoslavije i gledali su svijet iz te perspektive ... za njih je rješenje, prvi prioritet bila industrijalizacija. Tako ja to vidim.
ma niko ne govori da su malo uradili.....ali da su mogli puno vise i to je fakat.....ali im je komunizam bio glavna smetnja.
Post Reply