To ti je vec objasnjeno-ne samo sto su se borili protiv legalno i demokratski izabrane vlasti sa punim legitimitetom,dakle sve ono sto sirijska nije,nego sto su i pri tom koristili teroristicke metode a sto pobunjenici u Siriji nisu.Kikibombona wrote:Pa PKK je nastao dosta prije AKP. Pobunili su se protiv vlasti koja ih negira kao narod, ogranicava osnovna prava. Neki historicari su tursku politiku prema Kurdima okarakterisali kao 'kulturni genocid'. Veoma teska kvalifikacija i veoma istinita! Suni Arapi u Siriji su imali neuporedivo veca prava od Kurda u Turskoj.Co0l wrote: To sto pricas za Tursku je samo djelimicno tacno ali najvaznije od svega je da se odnosi na period prije dolaska AKP na vlast.Odnos prema Kurdima se od tada drasticno mjenja ali za potpune promjene je potrebno puno vremena.
PKK je od svog postanka teroristicka organizacija dok u Siriji terorista na pobunjenickoj strani nije bilo prvih godina rata ili su bili incidentna pojava dok dobar dio njih i dan-danas nije teroristicke provenijencije.Dakle,paralela ti je zesca fula kao i to da se turska vlada koristi istim sredstvima kao i sirijska.
Opet te pitam, zasto je borba PKK u vrijeme nastanka bila teroristicka a pobunjenicka ustanicka?
Republika Turska
- Co0l
#2626 Re: Republika Turska
- Mlohavi
#2627 Re: Republika Turska
Teroristi postanu teroristima kad postanu teroristi.Kikibombona wrote:
Pa PKK je nastao dosta prije AKP. Pobunili su se protiv vlasti koja ih negira kao narod, ogranicava osnovna prava. Neki historicari su tursku politiku prema Kurdima okarakterisali kao 'kulturni genocid'. Veoma teska kvalifikacija i veoma istinita! Suni Arapi u Siriji su imali neuporedivo veca prava od Kurda u Turskoj.
Opet te pitam, zasto je borba PKK u vrijeme nastanka bila teroristicka a pobunjenicka ustanicka?
Ako su u samom nastanku teroristi, teroristi su dok su teroristi.
Ako nisu teroristi u nastanku nisu teroristi dok ne postanu teroristi.
Ako nisu teroristi u nastanku i ne postanu teroristi NISU TERORISTI.
Je*s Mandelu i pravnike Napolija(cini mi se).
- Kikibombona
#2628 Re: Republika Turska
Ne. Zelim reci da je tesko bilo sta tvrditi (naglasak na 'tvrditi') kada se razilaze dva pravnika (Svicarska i Amerika), a ti pravo ne poznajes ni priblizno kao oni.Co0l wrote: Tebi je stvarno lakse metar u guzicu nego cenat u glavu.Dakle,da skratimo,mislis (ili si siguran?ili mislis da si siguran?ili samo onako pises a ne znas da li mislis ili si siguran?) da sa americkim pravnicima nesto nije uredu jer,za razliku od svicarskih,PKK smatraju teroristima?To ti je bio argument da zaljucis da sa mnom nesto nije uredu ako smatram da svicarski pravnici nisu upravu.A mozda to sve u tvojoj glavi i ima nekog smisla,samo nisi u stanju da to smisleno i objasnis.
Tako dodjemo do toga da ti tvrdis da je PKK teroristicka organizacija a Svicarska tvrdi da nije!
Kontas?
- Lincoln-Burrows
#2629 Re: Republika Turska
Izvini što upadam samo jedno kratko pitanje:Co0l wrote: To ti je vec objasnjeno-ne samo sto su se borili protiv legalno i demokratski izabrane vlasti sa punim legitimitetom,dakle sve ono sto sirijska nije,nego sto su i pri tom koristili teroristicke metode a sto pobunjenici u Siriji nisu.
Dali su u Ukrajini ustanici koji su svrgnuli legano izabranog predjednika Janukoviča teroristi?
- Kikibombona
#2630 Re: Republika Turska
Koje su teroristicke metode koristili a da iste te metode nisu koristili srijski pobunjenici?Co0l wrote: To ti je vec objasnjeno-ne samo sto su se borili protiv legalno i demokratski izabrane vlasti sa punim legitimitetom,dakle sve ono sto sirijska nije,nego sto su i pri tom koristili teroristicke metode a sto pobunjenici u Siriji nisu.
I Hitler je bio legalan i legitiman predstavnik Njemacke.
Da li je legalno i legitimno zabraniti etnicko ime i jezik jednom narodu?
- Mlohavi
#2631 Re: Republika Turska
Cisto da neko ne pomisli da je Cool sam u pravnom sporu s Svicarskom po pitanju PKK:Kikibombona wrote:
Ne. Zelim reci da je tesko bilo sta tvrditi (naglasak na 'tvrditi') kada se razilaze dva pravnika (Svicarska i Amerika), a ti pravo ne poznajes ni priblizno kao oni.
Tako dodjemo do toga da ti tvrdis da je PKK teroristicka organizacija a Svicarska tvrdi da nije!
Kontas?
By a large majority on Wednesday, the European parliament voted against delisting the PKK, which has carried out an armed conflict in Turkey for greater rights for the country’s oppressed Kurds. The group is also banned by the United States and the rest of NATO.
- Kikibombona
#2632 Re: Republika Turska
Nije u tome poenta Mlohavi.Mlohavi wrote:Cisto da neko ne pomisli da je Cool sam u pravnom sporu s Svicarskom po pitanju PKK:Kikibombona wrote:
Ne. Zelim reci da je tesko bilo sta tvrditi (naglasak na 'tvrditi') kada se razilaze dva pravnika (Svicarska i Amerika), a ti pravo ne poznajes ni priblizno kao oni.
Kontas?
By a large majority on Wednesday, the European parliament voted against delisting the PKK, which has carried out an armed conflict in Turkey for greater rights for the country’s oppressed Kurds. The group is also banned by the United States and the rest of NATO.
Poenta je da smo ja, ti i Cool duduci za medjunarodno pravo u poredjenju sa Svicarskom ili Amerikom. Kako mi mozemo TVRDITI da je jedan od dva stava ispravan?
I ne radi se samo o Svicarskoj. Velika vecina drzava ne priznaje PKK kao teroristicku organizaciju. Tek mali broj je to ucinio.
- Lincoln-Burrows
#2633 Re: Republika Turska
Kiki valjda si već skontao da PKK uglavnom napada vojnike u Turskoj,Kikibombona wrote: Koje su teroristicke metode koristili a da iste te metode nisu koristili srijski pobunjenici?
dok su pobunjenici u Siriji etnički čistili naselja u koja su upadali, recimo Sadad
ili Qaryatayn.
PKK mogu biti i teroristi ali ovi u Siriji su iznad toga.
U Siriji je građanski rat a u Turskoj to tek predstoji.
- Mlohavi
#2634 Re: Republika Turska
Pa sunce mu jebem kako tvrdis da su svi sunitski pobunjenici u Siriji teroristi kad nema pravnog konsensuza o tome? Mislim da jos ni jedna demokratska drzava nije sve pobunjene Sirijce nazvala teroristima a ti svo vrijeme zastupas taj stav, kako? Tvoja tvrdnja je jednake tezine kao i njegova.Kikibombona wrote: Nije u tome poenta Mlohavi.
Poenta je da smo ja, ti i Cool duduci za medjunarodno pravo u poredjenju sa Svicarskom ili Amerikom. Kako mi mozemo TVRDITI da je jedan od dva stava ispravan?
I ne radi se samo o Svicarskoj. Velika vecina drzava ne priznaje PKK kao teroristicku organizaciju. Tek mali broj je to ucinio.
-
_drunken_santa_
#2635 Re: Republika Turska
Koji debil. Pa ovo sto govori moze samo da motivise napredne ljude da se prikljuce PKK.Kikibombona wrote:Inace, Harun Jahja je ovaj frajer
Covjek i u snu govori o Kurdima, 24h dnevno![]()
PKK wants to establish a red communist #dictatorship in the region. #Kurds definitely hate such a ruthless, savage and bloody structure.#PKK's fight is only a false, deceitful one. The acts of an #atheist structure that commits murder and all tyranny could only be fallacious.Skontao sam, Harun me podsjeca na JastukaIt is Darwinism that turns Kurdish youth into PKK terrorists, and that causes martyrdom of our soldiers. Darwinist education still goes on.
- Kikibombona
#2636 Re: Republika Turska
Ne tvrdim, samo smatram. Ti i Cool tvrdite! Nemoj meni pripisivati nadmenost koja karakterise vas dvojicu.Mlohavi wrote:Pa sunce mu jebem kako tvrdis da su svi sunitski pobunjenici u Siriji teroristi kad nema pravnog konsensuza o tome? Mislim da jos ni jedna demokratska drzava nije sve pobunjene Sirijce nazvala teroristima a ti svo vrijeme zastupas taj stav, kako? Tvoja tvrdnja je jednake tezine kao i njegova.Kikibombona wrote: Nije u tome poenta Mlohavi.
Nisam pravnik da bi bilo sta tvrdio. A i da jesam, ne bi bio toliko arogantan da tvrdim kako sam bolji poznavaoc prava od Svicarske i vecine svjetskih drzava.
Vi imate opasne probleme sa razumjevanjem. Kruti ste brate mili. Sve gledate crno-bijelo. Ne ide tako.
- Kikibombona
#2637 Re: Republika Turska
Ma naravno da su sirijski pobunjenici mnogo gori!Lincoln-Burrows wrote:Kiki valjda si već skontao da PKK uglavnom napada vojnike u Turskoj,Kikibombona wrote: Koje su teroristicke metode koristili a da iste te metode nisu koristili srijski pobunjenici?
dok su pobunjenici u Siriji etnički čistili naselja u koja su upadali, recimo Sadad
ili Qaryatayn.
PKK mogu biti i teroristi ali ovi u Siriji su iznad toga.
U Siriji je građanski rat a u Turskoj to tek predstoji.
Uvreda je izjednaciti PKK i sirijske pobunjenike.
PKK se bori protiv turske vojske i policije. PKK ne protjeruje, PKK ne ubija, PKK ne siri nacionalno i vjersku mrznju.
I jedni i drugi su teroristi, to im je zajednicko. Sve ostalo je razlicito. Velika je razlika izmedju PKK i vecine pobunjenickih grupa u Siriji.
- Challenger__
#2638 Re: Republika Turska
Upravo, ali u limburgu:Lincoln-Burrows wrote:Vrijeme je da se od Zapada podrži umjerena kurdska opozicija, obuči i naoruža.
NATO odobrio dostavu paketa vojne pomoći Turskoj: stižu zrakoplovi, brodovi i oprema za nadzor
NATO Vijeće odobrilo je paket dodatne vojne pomoći Turskoj, koji uključuje zrakoplove, brodove i opremu za nadzor, u sklopu dodatnog jačanja turske obrane nakon što je turska vojska srušila ruski vojni zrakoplov Su-24.
"Dogovorili smo se po pitanju paketa mjera za Tursku imajući u vidu nestabilnu situaciju u regiji", istaknuo je generalni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg. "To će nam dati bolji nadzor nad situacijom, više transparentnosti, više predvidljivosti i to će pridonijeti stabilizaciji situacije u regiji te umiriti tenzije", rekao je u razgovoru za Reuters.
Što će sve Turska dobiti od NATO-a još nije poznato, no izvori ističu kako će se u paketu nalaziti i zrakoplovi za radarski nadzor koji pokrivaju radijus od preko 400 kilometara. Nadalje, Njemačka i Danska će poslati svoje brodove koji se već nalaze u Mediteranu.
Kao što rekoh, nikad, ali nikad taj film nećeš gledati sa zapadne strane svijeta. Turska, iz perspektive "projevrejske elite Evrope i USA" ima skoro isti značaj kao i država Izrael.
- Lincoln-Burrows
#2639 Re: Republika Turska
Amere ne interesira ni Turska ni Kurdi njima je prioritet siguran potez KSA, Katar, Emirati prema Europi.Challenger__ wrote:Upravo, ali u limburgu:Lincoln-Burrows wrote:Vrijeme je da se od Zapada podrži umjerena kurdska opozicija, obuči i naoruža.
NATO odobrio dostavu paketa vojne pomoći Turskoj: stižu zrakoplovi, brodovi i oprema za nadzor
NATO Vijeće odobrilo je paket dodatne vojne pomoći Turskoj, koji uključuje zrakoplove, brodove i opremu za nadzor, u sklopu dodatnog jačanja turske obrane nakon što je turska vojska srušila ruski vojni zrakoplov Su-24.
"Dogovorili smo se po pitanju paketa mjera za Tursku imajući u vidu nestabilnu situaciju u regiji", istaknuo je generalni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg. "To će nam dati bolji nadzor nad situacijom, više transparentnosti, više predvidljivosti i to će pridonijeti stabilizaciji situacije u regiji te umiriti tenzije", rekao je u razgovoru za Reuters.
Što će sve Turska dobiti od NATO-a još nije poznato, no izvori ističu kako će se u paketu nalaziti i zrakoplovi za radarski nadzor koji pokrivaju radijus od preko 400 kilometara. Nadalje, Njemačka i Danska će poslati svoje brodove koji se već nalaze u Mediteranu.
Imaju po meni nemoguću misiju upravo zbog relacije između Turaka i Kurda jer je ta transferzala mogla ići
putem preko Kurdistana zaobilazeći Assada u Siriji.
Drugi put je preko teritorija pobunjenika ali je taj teritorij sve manji i sve nesigurniji,
trenutno pomažu Turskoj ali teško da će Turska se usuditi napraviti nešto više u Siriji.
Neuspjeh američke administracije sada treba nečim nadoknaditi, koliko vidim teško će
ostvariti svoj naum a to im je sve do danas polazilo za rukom.
- Challenger__
#2640 Re: Republika Turska
Ma kakav "Amer", to je malo debelo stvorenje koje ne zna gdje se nalazi a informisano je manje nego prosječan Bošnjo. Postoje elite koje navode kurs vanjske politike, odnosno oligarhija koja je otela i uzurpirala USA. Tako ne tvrdim ja već američka akademska zajednica, bivši američki zvaničnici uključujući i bivšeg američkog predsjednika Cartera.
A ta elita rezonuje ovako (već odgovorio):
A ta elita rezonuje ovako (već odgovorio):
Tzv. "zapad", Turska i Izrael su JEDNO.Challenger__ wrote:- Kada se pokušava promišljati međunarodna pozicija neke države, treba je staviti u kontekst geopoltike velkih igrača. Primjer, Kraljiva SHS (odnosno Jugoslavija): Ona jeste bila izraz potrebe objedinjenja teritorijalno disperziranih Srba (u jednoj državi), ali taj unutrašnji rezon je sporedan, u međunarodnim gabaritima sasvim irelevantan. Primarni rezon je onaj britanski - odvajanje Nijemaca od toplih mora (Jadrana). Sličan rezon je egzistirao i poslije drugog svjetskog rata, a u geopolitičkoj arhitekturi diktiranoj od USA i nešto manje SSSR-a.
- Slična je pozicija Turske čija je jedina funkcija - zatvaranje Rusije - u prodoru ka Mediteranu. U tom smislu, nema tog nestašluka, malog ili velikog koji je neoprostiv i koji će dovesti u pitanje održivost Turske. To je već viđeno više puta u prošlosti kada su glavni zapadni igrači - samo zbog sebe - spašavali Tursku.
Iz perspektive tih igrača prihvatljivija je i tzv. "Islamska" nazovi-država na Bosforu, nego Rusija.
______
Tzv. "zapad", Turska i Izrael su jedna, nedjeljiva geopolitička cjelina.
- Mlohavi
#2641 Re: Republika Turska
Tako je, tvoje piskaranje na forumu je tvoje misljenje dok je piskaranje drugih forumasa tvrdnja u najmanju ruku podjednako teska poput one tvrdnje pravnika grada Napolija.Kikibombona wrote:
Ne tvrdim, samo smatram. Ti i Cool tvrdite! Nemoj meni pripisivati nadmenost koja karakterise vas dvojicu.
Nisam pravnik da bi bilo sta tvrdio. A i da jesam, ne bi bio toliko arogantan da tvrdim kako sam bolji poznavaoc prava od Svicarske i vecine svjetskih drzava.
Vi imate opasne probleme sa razumjevanjem. Kruti ste brate mili. Sve gledate crno-bijelo. Ne ide tako.
Mangupe ako se vec vodis tim da PKK teroristickom organizacijom ne smatra vecina svjetskih drzava, isto vrijedi i za Jabhat al Nusru, pa nemoj da si arogantan.
Svakom pametnom dovoljno da shvati ko je Kiki.
Nakon toliko dokumentovanih napada u kojima su stradali ljudi, u kojima su stradali turski civili i u kojima su stradali vjerski objekti. Bra'oPKK ne ubija, PKK ne siri nacionalno i vjersku mrznju.
- Challenger__
#2642 Re: Republika Turska
Naravno, ponavljam se, tzv. "zapad" se može okomiti na neku aktuelnu vlast u Turskoj, pa i ovu, ali nikada, znači nikada neće osporiti Tursku kao takvu.
Istok je već nešto drugo, sasvim drugo...
Istok je već nešto drugo, sasvim drugo...
- Mlohavi
#2643 Re: Republika Turska
Cisto da se shvati koji lazljivi mis je ovaj Kiki.
Pa do:
Kad si vec daje za pravo raspravljati o necijoj vjerskoj pripadnosti, dajem i ja sebi da pokazem koji jadnik je u pitanju i da on malo bude tema rasprave.
Mislim, vjerujem da svi se jos sjecamo Kikija, vjernog fana SAA koji se bas nicim nije isticao iz mora ostalih. Takav kakav jeste, debelo iskompleksiran i zeljan paznje objerucke prihvata priliku podrzavanja kurdskih terorista marksista. U tome je vjerovatno njegova ideoloska pozadina odigrala znacajnu ulogu.
Od misa manjeg od ostalih do Kikija kojeg imamo danas, najveceg misa simpatizera najnesposobnijeg naroda danasnjice.
Kikibombona wrote:A sta cemo ako ja dokazem da nije?Mlohavi wrote:Sta ako ja sad pronadem podatak da je do 2014. iracka vojska bila na prostoru KRG? Hoces se samobanovati?Kikibombona wrote: Nesreco moja!![]()
Pesmerge su zvanicna vojska ima ihi hi. Lijepo sam ti napisao da Bagdad nema kontrolu nad KRG, niti je na teritoriju KRG bio IJEDAN iracki vojnik.
Necu nikakvo filozofiranje, samo mi odgovori sta cemo ako je iracka vojska sve do 2014. bila prisutna u KRG???
Pa do:
Kikibombona wrote:Ne pada mi na pamet da se sa tobom ubjedjujem oko ovoga... Iracka vojska nije imala nikakve nadleznosti u KRG. Bio je nekakav program da se pojedine jedince stave pod jedinstvenu komandu, ali nikada nije zazivio. Bile su i zjednicke vojne vjezbe. Iracki vojnik nije mogao dobiti dozvolu da djeluje u KRG. Mogao je dodje u sklopu vojne vjezbe, saradnje i sl. Isto vazi u obrnutom slucaju.Mlohavi wrote:Napisao si "niti je na teritoriju KRG bio IJEDAN iracki vojnik ". Jesi ponovo slagao ili sta? To u kojem obimu su bili ili nesto dublje me stvarno ne zanima niti cu dopustiti da ponovo ides mlatit praznu slamu o stvarima koje nisu bitne za ovo sto si rekao.
Samo mi reci je li ovo i dalje stoji ili???
Kad si vec daje za pravo raspravljati o necijoj vjerskoj pripadnosti, dajem i ja sebi da pokazem koji jadnik je u pitanju i da on malo bude tema rasprave.
Mislim, vjerujem da svi se jos sjecamo Kikija, vjernog fana SAA koji se bas nicim nije isticao iz mora ostalih. Takav kakav jeste, debelo iskompleksiran i zeljan paznje objerucke prihvata priliku podrzavanja kurdskih terorista marksista. U tome je vjerovatno njegova ideoloska pozadina odigrala znacajnu ulogu.
Od misa manjeg od ostalih do Kikija kojeg imamo danas, najveceg misa simpatizera najnesposobnijeg naroda danasnjice.
- Putnik ali stvarno
#2644 Re: Republika Turska
Jastuk, vidim da ti u stvari govoris o Otomanskom carstvu, ono jeste bilo supranacionalno.jastuk1 wrote:Svašta - govorim o Armencima i Grcima koji su živjeli na teritoriji današnje Turske. Naravno da će postati supranacionalna - ovi iz kurdskog HDP-a će se pobrinuti da se to i ostvari kako za Kurde, tako i za Arape i za sve ostale koji se budu useljavali u Tursku. AKP-u je stalo da maksimalno smanji i uništi nacionalizam etničkih turaka, a parlalelno s tim i ostale nacionalizme.Putnik ali stvarno wrote:
Preskocio si veliki deo istorije, konkretno I svetski rat o kome pricas.
Uoci detalje, u Rusiji je izbila komunisticka revolucija, a Rusi su se povukli iz rata pre kraja. Malo ili nikako su delovali u istocnom otomanskom carstvu, teritoriji na kojoj je genocidom unisten jermenski narod, ne iz osvete Rusima, tada vec Sovjetima, vec na talasu uspostavljanja nove Turske.
Grci u ww1 nisu ni ucestvovali, front u Grckoj u ww1 su drzale Francuska i Srbija posle Galipolja.
Grci su napali Otomane tek posle ww1. Vazno za znati, jer vidim da imas emociju da li za Otomanima ili Turskoj, I ti sam trebas da rasclanis, jer razlicito je to.
Grcki napad na Tursku odvio se u vreme kada su Italija, Francuska I Britanija pokusavale da sprovedu plan za rasparcavanje Turske, sto bi I bila najbolja opcija, sa evrospkog stanovinovista.
To je upravo vreme kada su formirali I danasnji Liban, Jordan I kada su onemogucili Feisal a da stvori hasemitsku kraljevinu od Sirije I Iraka.
IS danas u jednom smislu deluje na slicnom prostoru koji je I Feisal pokusao da ujedini, prostor Sunni arapa, iskomadanih medju Siitima, Vahabi Saudima, sa arapskog stanovnista nelegitimnim uzurpatorima & WASP ekipe iz UK & USA.
Btw Turska nikada nece biti supernacionalna drzava, genocidom su unistili Jermene, etnicki ocistili Grke I evo sada pokusavaju isto napraviti I sa Kurdima. Nekog ugleda medju arapima su imali do "arapskog proleca", a zadnjih 5-6 godina izgubili su puno od toga I u ocima Arapa sustizu lagano Saude.
Turski status danas u ocima Arapa = Cuko na lancu.
U tome će im EU svestrano pomoći jer i sama EU ide kao tome da postane supranacionalna. S tim što Turska ima daleko veće šanse da to opet bude jer je nekad već bila supranacionalna, dok Evropa nije.
I samo puštanje izbjeglica je dodatni element da se elementi supranacionalnisti, "JEDNAKOSTI" I SLIČNIH stvari koje guraju lihvari i veliki koncerni radi svojih internesa i očuvanja protifa i ostvare.
Turska za vreme i posle tate svih Turaka, je kazamat / satrapija par excellence, genocid nad Jermenima, etnicko ciscenje Grka, danas je oko 80000 ne muslimana u zemlji od oko 70 miliona st., I pride svemu tome stalni pritisak na Kurde uz tihi gradjanski rat koji traje od 1925-30 do danas.
Dakle Turska nikada nije bila supranacionalna niti to sam zeli, naprotiv, zele istrebiti poslednju manjinu koja je opstala samo zahvaljujuci veri islamskoj, nikako zahvaljujuci multi kulti Turskom vidjenju stvari.
Turska nikada nije bila (osim silom oruzja) deo Evrope. Ona to nikada nece ni biti, jer sama srlja u neootomanske utopije iz kojih ce izaci manja no ikada.
Izbeglice dolaze u Tursku jer nemaju gde, bas kao I u Srbiju ili Makedoniju, no naravno da ce gledati da pobegnu glavom bez obzira iz zemlje koja izvodi ratne operacije na 25% svoje teritorije, protiv svog domicilnog stanovnistva.
Wake up bro, Osmans are dead, Brkan im upravo zabija glogov kolac, el hamdu lillah
- Putnik ali stvarno
#2645 Re: Republika Turska
Ondasnje Istocno pitanje borba za zaostavstinu Osmana je tada reseno, po vizuri ondasnjeg zapada.asurbanipal wrote:Putnik ali stvarno wrote: @Jastuk
Preskocio si veliki deo istorije, konkretno I svetski rat o kome pricas.
Uoci detalje, u Rusiji je izbila komunisticka revolucija, a Rusi su se povukli iz rata pre kraja. Malo ili nikako su delovali u istocnom otomanskom carstvu, teritoriji na kojoj je genocidom unisten jermenski narod, ne iz osvete Rusima, tada vec Sovjetima, vec na talasu uspostavljanja nove Turske.
Grci u ww1 nisu ni ucestvovali, front u Grckoj u ww1 su drzale Francuska i Srbija posle Galipolja.
Grci su napali Otomane tek posle ww1. Vazno za znati, jer vidim da imas emociju da li za Otomanima ili Turskoj, I ti sam trebas da rasclanis, jer razlicito je to.
Grcki napad na Tursku odvio se u vreme kada su Italija, Francuska I Britanija pokusavale da sprovedu plan za rasparcavanje Turske, sto bi I bila najbolja opcija, sa evrospkog stanovinovista.
To je upravo vreme kada su formirali I danasnji Liban, Jordan I kada su onemogucili Feisal a da stvori hasemitsku kraljevinu od Sirije I Iraka.
IS danas u jednom smislu deluje na slicnom prostoru koji je I Feisal pokusao da ujedini, prostor Sunni arapa, iskomadanih medju Siitima, Vahabi Saudima, sa arapskog stanovnista nelegitimnim uzurpatorima & WASP ekipe iz UK & USA.
Btw Turska nikada nece biti supernacionalna drzava, genocidom su unistili Jermene, etnicki ocistili Grke I evo sada pokusavaju isto napraviti I sa Kurdima. Nekog ugleda medju arapima su imali do "arapskog proleca", a zadnjih 5-6 godina izgubili su puno od toga I u ocima Arapa sustizu lagano Saude.
Turski status danas u ocima Arapa = Cuko na lancu.
Sve se to dešavalo u sklopu "Istočnog pitanja". Poznato je da Arapi nisu blagonaklono gledali na osmanske vlasti, pogotovo od druge polovine XVIII. vijeka i stvaranja saveza Sauda i Abdulvehaba, a zatim opet početkom XX. vijeka i jačanja arapskog nacionalizma. Mirom u Lausanni 1923. riješeno je i "Istočno pitanje".
Danasnje Istocno pitanje je druge prirode, radi se o zaostavstini SSSRa I upraznjenom prostoru zaostalom iza SSSRa. I radice se na njemu dok se ne
resi. Kako ? Videcemo.
Mi sa Zapadnog Bliskog istoka smo u navijacima, sto je sjajna stvar.
- asurbanipal
#2646 Re: Republika Turska
Putnik ali stvarno wrote: Ondasnje Istocno pitanje borba za zaostavstinu Osmana je tada reseno, po vizuri ondasnjeg zapada.
Danasnje Istocno pitanje je druge prirode, radi se o zaostavstini SSSRa I upraznjenom prostoru zaostalom iza SSSRa. I radice se na njemu dok se ne
resi. Kako ? Videcemo.
Ne znam koliko je tačno vezano za zaostavštinu SSSR-a. Jedino se po tom pitanju u obzir može uzeti Kavkaz. Ovje se prije svega radi o reviziji Sykes - Picot sporazuma..
- vivaldi
#2647 Re: Republika Turska
pored hrpe politickih sranja, turska ekonomija se nevjerovatno dobro drzi...
- Kikibombona
#2648 Re: Republika Turska
Zilavi su Turci, stari trgovci. Ne mogu tek tako krahirati... mada, ako ovako nastave, nece jos dugo izdrzati.vivaldi wrote:pored hrpe politickih sranja, turska ekonomija se nevjerovatno dobro drzi...
- Putnik ali stvarno
#2649 Re: Republika Turska
Cekaj pa prvo su valjda nama u Jugi skinuli crepove - istovremeno sa Gruzijom Sevaranadzea, Azerbejdzan <-> Jermenija + sa malim zakasnjenjem Avganistan & Pakistan. Znaci ceo granicni pojas, kao I 1878me.asurbanipal wrote:Putnik ali stvarno wrote: Ondasnje Istocno pitanje borba za zaostavstinu Osmana je tada reseno, po vizuri ondasnjeg zapada.
resi. Kako ? Videcemo.
Ne znam koliko je tačno vezano za zaostavštinu SSSR-a. Jedino se po tom pitanju u obzir može uzeti Kavkaz. Ovje se prije svega radi o reviziji Sykes - Picot sporazuma..
Sykes Picot odradise 30etih, bez SSSRa ali je SSSR imao par stvari vezano za taj prostor kroz omladinu Bath party 50etih u Naserovom Egiptu, koja je neocekivano dobro rodila ! I u Sykes Picot podrucju ali I u severnoj Africi pomalo, ponegde. Siroka je prica I sada rade simultano I globalno, ranije je to islo laganije....
Naravno nas zanima Zapadni Bliski istok najvise, BiH / Srbija / Makedonija / Albanija / Grcka....
- Challenger__
#2650 Re: Republika Turska
Kako vidiš budućnost tog prostora?Putnik ali stvarno wrote:Naravno nas zanima Zapadni Bliski istok najvise, BiH / Srbija / Makedonija / Albanija / Grcka....